RO132372B1 - Dispozitiv de frezare acetabular - Google Patents

Dispozitiv de frezare acetabular Download PDF

Info

Publication number
RO132372B1
RO132372B1 ROA201700672A RO201700672A RO132372B1 RO 132372 B1 RO132372 B1 RO 132372B1 RO A201700672 A ROA201700672 A RO A201700672A RO 201700672 A RO201700672 A RO 201700672A RO 132372 B1 RO132372 B1 RO 132372B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
acetabular
milling
mill
milling device
osteophytes
Prior art date
Application number
ROA201700672A
Other languages
English (en)
Other versions
RO132372A0 (ro
Inventor
Marius Niculescu
Vasile Iulian Antoniac
Augustin Semenescu
Cristian-Vasile Doicin
Mihaela-Elena Ulmeanu
Mihnea Cosmin Costoiu
Roman Murzac
Ileana Mariana Mates
Dragoş-Virgil Daviţoiu
Original Assignee
Marius Niculescu
Vasile Iulian Antoniac
Augustin Semenescu
Cristian-Vasile Doicin
Mihaela-Elena Ulmeanu
Mihnea Cosmin Costoiu
Roman Murzac
Mateş Ileana Mariana
Dragoş-Virgil Daviţoiu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Marius Niculescu, Vasile Iulian Antoniac, Augustin Semenescu, Cristian-Vasile Doicin, Mihaela-Elena Ulmeanu, Mihnea Cosmin Costoiu, Roman Murzac, Mateş Ileana Mariana, Dragoş-Virgil Daviţoiu filed Critical Marius Niculescu
Priority to ROA201700672A priority Critical patent/RO132372B1/ro
Publication of RO132372A0 publication Critical patent/RO132372A0/ro
Publication of RO132372B1 publication Critical patent/RO132372B1/ro

Links

Landscapes

  • Prostheses (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)

Description

Invenția se referă la un dispozitiv de frezare ortopedică, care să înlăture osteofitele fără riscul de a sparge partea acetabulară a endoprotezei de șold, cu aplicație în domeniul chirurgiei ortopedice. Chirurgia ortopedică modernă presupune creșterea numărului de artroplastii la nivelul șoldului, genunchiului, umărului, iar chirurgii încearcă să îmbunătățească și să standardizeze tehnica chirurgicală, urmărind obținerea de rezultate din ce în ce mai bune.
în acest sens, partea acetabulară a endoprotezei de șold a trecut din punct de vedere constructiv prin mai multe etape, rezultând câteva concepte care și-au dovedit valoarea clinică: cupa cimentată, cupa necimentată, cupa cu dublă mobilitate.
Toate aceste variante au câteva caracteristici comune, cum ar fi implantarea sub un unghi de înclinare de aproximativ 45° și unul de anteversie în jur de 20°; în toate cazurile trebuie reprodus cu cât mai multă fidelitate centrul de rotație și, deci, trebuie evitată introducerea cupei prea mult sau prea puțin în acetabulul pregătit cu freze speciale, și - în cazul cupelor cimentate folosirea tehnicilor de cimentare de generația a treia presupune aplicarea unui presurizator de ciment pe acetabul pentru o cât mai bună interdigitare. Pentru realizarea celor de mai sus este de preferat ca marginea acetabulară să aibă un contur coplanar, și osteofitele osoase (formațiunile de producție osoasă cu baza de implantare pe periferia cotilului) să fie îndepărtate. Standard acest lucru se face manual și individual, chirurgul încercând să îndepărteze fiecare osteofit în parte cu dălți de diferite configurații.
Acest lucru se poate face, în funcție de preferință și de experiența chirurgului, în două moduri:
- înainte de pregătirea acetabulului cu frezele speciale. Cu ajutorul unor dălți se înlătură osteofitele acetabulare până la nivelul marginii acetabulare adevărate, nivelul de rezecție fiind însă unul fără repere ferme, riscând fie o înlăturare insuficientă a osteofitelor, fie, dimpotrivă, o rezecție osoasă excesivă, care poate afecta stabilitatea primară a implantului;
- după pregătirea acetabulului cu frezele speciale și implantarea cupei de probă sau a celei finale. Și în acest caz se folosesc dălți de diferite mărimi și forme, riscul fiind, de asemenea, de producere a unei fracturi iatrogene acetabulare, sau de deteriorare a implantului final sau de probă.
Sunt cunoscute dispozitivele ortopedice destinate doar pentru poziționarea componentelor acelabulare ale endoprotezelor de șold (US 2017000626 A1, Jan. 5, 2017) și de tip freză (Journal of Orthopedic Surgery 2012, 20(3), pp. 316-321), care nu sunt destinate înlăturării osteofitelor.
Documentul US 7789884 B2 descrie un dispozitiv de frezare acetabular alcătuit dintr-un mâner gol cu un arbore de antrenare ce se rotește axial, montat cu glisare, fiind prevăzut cu un cap rotativ, ce are montată o sculă de frezare pentru mișcarea axială și rotativă, iar la celălalt capăt fiind conectat la o sursă de energie. Un element de ghidare este aliniat și deplasabil axial față de suprafața de frezare cu ajutorul unui element elastic, elementul de ghidare fiind în formă de cupolă, capabil să fie înclinat în cuplarea cu acetabulul. Scula de frezare are dinții dispuși concentric pe axa rotativă a capului menționat, dinții, la rotire, formând o față plană inelară într-un plan perpendicular pe axa arborelui de antrenare, orientată spre exterior în jurul circumferinței acetabulului. Dispozitivul de tăiere acetabular mobil are un diametru mai mare decât un diametru maxim al elementului de ghidare, iar un arc acționează între elementul de ghidare și dispozitivul de tăiere de-a lungul axei dintre mâner și elementul de ghidare. Elementul de ghidare are prevăzut un mijloc de oprire pentru limitarea deplasării sculei de frezare în raport cu elementul de ghidare în direcția axială a arborelui de antrenare.
RO 132372 Β1
Dispozitivul medical pentru implantul unei cupe acetabulare din documentul 1 US 2016249939 A1 conține un instrument de ghidare pentru o unealtă de frezat, în care instrumentul de ghidare cuprinde un corp profilat ce are o suprafață de sprijin a osului specifică 3 pacientului, în direcția distală, și care deviază de la o secțiune de suprafață sferică, în care suprafața de sprijin a osului este configurată astfel încât să corespundă substanțial unei 5 suprafețe osoase a pacientului, și în care un arbore de ghidare, definind o axă longitudinală, pentru ghidarea primului instrument de frezare, iese din corpul profilat și se îndreaptă în direcția 7 apropiată. Cel puțin una dintre suprafețele de sprijin osos ale pacientului este aranjată sau construită astfel încât să se îndrepte în direcția extremă; arborele de ghidare este montat astfel 9 încât să se orienteze în direcția proximală, iar corpul profilat are un opritor care acționează în direcția extremă pentru o sculă de frezat. Arborele de ghidare este conectat la corpul profilat 11 într-o manieră nedetașabilă sau detașabilă, cuprinzând un dispozitiv de cuplare pentru cuplarea temporară a corpului profilat pe axul de ghidare. Dispozitivul de cuplare cuprinde cel puțin un 13 prim element de cuplare și cel puțin un al doilea element de cuplare, construite astfel încât să corespundă unul cu celalalt, și să fie montate într-o poziție de cuplare, și demontate într-o 15 poziție de eliberare. Primul element de cuplare este construit sub forma unui recipient de cuplare, având o secțiune de filet interior, iar al doilea element sub forma unei proeminențe 17 având o secțiune de filet exterior corespunzătoare, și este dispus pe corpul profilat, pe arborele de ghidare. 19
Mai este cunoscut documentul US 8192453 B2, care se referă la un instrument chirurgical de tăiere, adaptat pentru utilizarea în timpul artroplastiei articulației șoldului sau 21 umărului, prin îndepărtarea osteofitelor și țesutului moale la nivelul marginii acetabulare, cuprinzând un element de susținere cu un bosaj rotit în jurul axei longitudinale, și niște brațe de 23 susținere care se extind radial din bosaj. Dispozitivul are o extremitate superioară adaptată pentru a fi cuplată la mecanismul de antrenare a sculei, și un capăt inferior prevăzut cu o 25 pereche de lame distanțate, adaptate să cupleze muchia acetabulară, pentru a îndepărta fragmentele osoase în exces de pe marginea cupei implantate. O unealtă alungită prezintă o 27 canelură centrală, pentru primirea unui obturator atașat detașabil la cupa acetabulară, având capetele proximale și distanțate opuse, un capăt superior care angrenează bosajul pentru a 29 centra profilul de tăiere, și un capăt inferior având un prim element de îmbinare pentru cuplarea cu un element de conectare a elementului de lovire format în interiorul vârfului cupei 31 acetabulare implantate. Dinții sculei se suprapun tangențial peste un diametru exterior al joncțiunii de cupă, în timp ce scula este rotită pentru a genera profilul de tăiere, forfecând 33 osteofitele și excesul de țesut moale care înconjoară marginea.
Dezavantajele dispozitivelor/frezelor ortopedice cunoscute din stadiul tehnicii se referă 35 în principal la neînlăturarea osteofitelor care să permită aducerea conturului acetabular cât mai aproape de coplanaritate, osteofitele fiind înlăturate cu ajutorul unor dălți și ciocane, fapt ce 37 conduce la traume postoperatorii.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în colectarea așchiilor osoase 39 generate în urma procesului de frezare.
Acest lucru este realizat cu ajutorul unei freze ortopedice, care înlătură osteofitele 41 complet și în siguranță, fără riscul de a rămâne fragmente pe contur sau în zona adiacentă, sau de a sparge acetabulul, și de a aduce conturul acetabular cât mai aproape de coplanaritate, 43 dispozitivul de frezare ortopedică utilizându-se după prepararea acetabulului.
Dispozitivul defrezare ortopedică pentru articulația șoldului, conform invenției, constituit 45 din cupa de colectare de formă hemisferică neabrazivă (care va servi drept tutore al mișcării de rotație în cotii) și o freză frontală cilindrică, prevăzută cu o expandare ecuatorială abrazivă, care 47 va uniformiza conturul cotiloidian aducându-l cât mai aproape de coplanaritate, rezolvă această
RO 132372 Β1 problemă tehnică și înlătură dezavantajele menționate prin aceea că va înlătura osteofitele, freza fiind asamblată prin intermediul unei bucșe - rapid schimbabilă, de o tijă centrală prevăzută cu orificii, care se înșurubează în cupa de colectare, și care se blochează pentru stabilirea nivelului zero de prelucrare prin șurubul de blocare, care, pe lângă mișcarea de rotație a frezei frontale, permite o mișcare de translație pe axa Z a corpului frezei, limitată pe distanța definită de înălțimea formațiunilor acetabulare de tip osteofite, un inel de prindere exterior, un arc elicoidal, un inel de prindere interior, corpul principal a dispozitivului și o cheie de acționare a dispozitivului.
Avantajele dispozitivului defrezare ortopedică, conform invenției, constau în creșterea preciziei poziționării cupelor acetabulare, astfel că seva reduce rata luxațiilor protezelor de șold, prin eliminarea riscului de impingement dintre colul tijei femurale și osteofitele periacetabulare, va îmbunătăți presurizarea cimentului în cazul cupelor cimentate, și va mări stabilitatea protetică primară, ducând la rezultate superioare ale protezelor. Mai precis, freza ortopedică va conduce la:
- dispariția cvasicompletă a riscului luxațiilor protezelor de șold cauzate lovirii dintre tija femurală și osteofitele periacetabulare;
- fixare primară superioară, deci sprijin total la scurt timp după intervenția chirurgicală (recuperare precoce);
- scăderea ratei decimentărilor printr-o mai bună presurizare a cimentului; în cazul utilizării presurizatorului de cotii, acesta va sigila mai bine un acetabul cu o margine regularizată, fără osteofite;
- creșterea rigurozității în poziționarea cupelor prin mai bună apreciere a reperelor osoase, ceea ce va duce la o viață mai îndelungată a protezei, și la posibilitatea de a folosi cupluri de frecare mai performante, dar mai pretențioase (de exemplu: ceramică-ceramică, la care o poziționare precară poate duce la incidente severe, cu consecințe grave pentru pacient spargerea componentelor, fenomenul de squick etc.).
Dispozitivul de frezare ortopedică pentru articulația șoldului, conform invenției, este format din cupa de colectare de formă hemisferică neabrazivă (care va servi drept tutore al mișcării de rotație în cotii), o freză frontală cilindrică prevăzută cu o expandare ecuatorială abrazivă, care va uniformiza conturul cotiloidian, aducându-l cât mai aproape de coplanaritate, și care, în același timp, va înlătura și osteofitele, freza fiind asamblată prin intermediul unei bucșe, rapid schimbabilă, de o tijă centrală prevăzută cu orificii, care se înșurubează în cupa de colectare, și care se blochează pentru stabilirea nivelului zero de prelucrare prin șurubul de blocare, care, pe lângă mișcarea de rotație a frezei frontale, permite o mișcare de translație pe axa Z a corpului frezei, limitată pe distanța definită de înălțimea formațiunilor acetabulare de tip osteofite, un inel de prindere exterior, un arc elicoidal, un inel de prindere interior, corpul principal al dispozitivului și o cheie de acționare a dispozitivului. Toate componentele dispozitivului se vor realiza din materiale metalice cu destinație medicală, ca, de exemplu, oțel inoxidabil tip 316L.
Dacă osteofitele au dezvoltare și în spatele conturului acetabular, ablația acestora se va face tot manual, dar dalta va putea fi plasată în siguranță, relativ departe de marginea internă acetabulară, evitând astfel riscul de fractură acetabulară iatrogenă.
Invenția este prezentată pe larg, în continuare, conform fig. 1...12 anexate, ce reprezintă:
- fig. 1 a) și b), dispozitivul de frezare acetabular, conform invenției;
- fig. 2, modul de asamblare a dispozitivului de frezare acetabular, conform invenției;
- fig. 3, cupa de colectare, conform invenției;
- fig. 4, freza frontală, conform invenției;
RO 132372 Β1
- fig. 5, bucșa elastică, conform invenției;1
- fig. 6, tija centrală, conform invenției;
- fig. 7, șurubul de blocare, conform invenției;3
- fig. 8, inelul de prindere exterior, conform invenției;
- fig. 9, arcul elicoidal, conform invenției;5
-fig. 10, inelul de prindere exterior, conform invenției;
- fig. 11, cheia de acționare, conform invenției;7
- fig. 12, schema de acționare a bucșei elastice, conform invenției.
Dispozitivul defrezareacetabular, conform invenției, este prezentatîn fig. 1. Dispozitivul 9 asamblat și blocat în poziție aleatorie este introdus în articulația acetabulară 0 (care nu face parte din brevet) până când cupa de colectare 1 face contact în interiorul articulației acetabulare 11 0. Freza frontală 2 este deblocată prin intermediul șurubului de blocare 5, și orientată pe suprafața frontală a articulației acetabulare 0. în această poziție, cele două subansambluri sunt 13 blocate prin intermediul șurubului de blocare 5. După blocarea celor două subansambluri, dispozitivul este extras din articulația acetabulară 0. Odată imobilizate cele două subansambluri 15 într-o poziție relativă fixă (H = constant), bucșa elastică 3 este acționată cu o cheie de acționare 10, ceea ce îi permite acesteia culisarea axială pe tija centrală 4. Prin rotirea ușoară a frezei 17 frontale 2, profilele bucșei elastice 3 și ale frezei frontale 2 sunt potrivite astfel încât să permită trecerea bucșei elastice 3 prin canalul profilat al frezei frontale 2 cu profil conjugat celui al 19 bucșei. După ce bucșa elastică 3 a trecut prin profilul frezei frontale 2, acesta trebuie să facă contact pe suprafața inferioară a profilului cilindric din freza frontală 2. Când condiția de contact 21 este îndeplinită, cheia de acționare 10 este înlăturată, și bucșa elastică 3 se blochează, rămânând fixă pe tija centrală 4. După blocarea bucșei elastice 3, se deblochează șurubul de 23 blocare 5, și dispozitivul este orientat din nou în articulația acetabulară 0. în acest mod, freza frontală 2 se va așeza pe suprafața frontală a articulației acetabulare 0. în această fază se face 25 prelucrarea osteofitelor pe o adâncime de 0,5...5 mm, apăsând pe corpul cilindric al frezei frontale 2 pe direcția axei Z, până când bucșa elastică 3 face contact cu suprafața superioară 27 a profilului cilindric din freza frontală 2. Datorită geometriei dinților frezei frontale 2, așchiile rezultate în urma prelucrării sunt colectate în interiorul cupei de colectare 1, și evacuate prin 29 intermediul orificiilor de absorbție prevăzute în tija centrală 4. După prelucrarea suprafeței pe o adâncime fixă, determinată de înălțimea osteofitelor, dispozitivul se blochează cu ajutorul 31 șurubului de blocare 5, și este înlăturat din articulația acetabulară 0.
Modul de asamblare a dispozitivului de frezare acetabular și elementele sale compo- 33 nente sunt prezentate în fig. 2. Inelul de prindere exterior 6 este introdus pe tija centrală 4 prin împingere/tragere forțată până intră în canalul prevăzut pe tija centrală 4. Odată intrat în canal, 35 inelul de prindere exterior 6 se strânge pe tija centrală 4, fixându-se în poziție. Bucșa elastică 3 este lărgită cu ajutorul cheii de acționare 10, și introdusă pe tija centrală 4 pe la capătul filetat 37 al acesteia. Tija centrală 4 este înșurubată în cupa de colectare 1 până face contact pe suprafața plană a acesteia. Pe corpul tijei centrale 4 este introdus arcul elicoidal 7, acesta 39 sprijinindu-se pe inelul de prindere exterior 6. Inelul de prindere interiore este introdus în corpul tubular al frezei frontale 2 prin împingere/tragere forțată până intră în canalul prevăzut pe freza 41 frontală 2. Odată intrat în canal, inelul de prindere interior 8 rămâne blocat în canal. Șurubul de blocare 5 este înșurubat în corpul tubular al frezei frontale 2 pe o distanță de 1 ...5 mm. 43
Subansamblul format din cupa de colectare 1, tija centrală 4, bucșa elastică 3, inelul de prindere exterior 6 și arcul elicoidal 7 este introdus în subansamblul format din freza frontală 2, șurubul 45 de blocare 5 și inelul de prindere interior 8, prin partea inferioară a acestuia. Cele două
RO 132372 Β1 subansambluri sunt blocate prin intermediul șurubului de blocare 5, astfel încât flancul dintelui frezei frontale 2 să nu poată face contact cu partea superioară a cupei de prindere 1. Ansamblul final este conectat la corpul principal al dispozitivului 9 prin intermediul corpului tubular al frezei frontale 2. Tija centrală 4 este conectată la un sistem de eliminare a așchiilor, nefigurat.
Cupa de colectare 1, conform fig. 3, este alcătuită dintr-o calotă semisferică având diametrul de 40...50 mm și grosimea peretelui de 2...5 mm. în interiorul calotei este prevăzută o parte plană cu grosimea de 4...8 mm. în suprafața plană este prevăzută o gaură filetată M3M7 cu partea filetată de 4...8 mm și adâncimea totală de maximum 7 mm. Cupa de colectare este racordată atât la exterior, cât și la interior. Cupa de colectare 1 are două roluri principale: de a orienta ansamblul dispozitivului defrezare acetabularîn raport cu articulația acetabulară a pacientului; de a colecta așchiile osoase generate în urma procesului de frezare a formațiunilor de tip osteofite.
Freza frontală 2, conform fig. 4, este alcătuită dintr-un corp cilindric cu înălțimea de
20.. .30 mm și diametrul de 60...90 mm. Corpul principal al frezei frontale se continuă cu o tijă tubulară cu lungimea de 150...250 mm, diametrul exterior de 10...20 mm și diametrul interior de
5.. .15 mm. Cele două componente sunt racordate între ele cu o rază de 1...3 mm.
Corpul principal al frezei frontale este prevăzut cu două rânduri de dinți. Dinții au unghiul de așezare a mai mare decât unghiul de degajare γ cu 10...20°. în corpul principal al frezei este prelucrat un canal de forma bucșei elastice 3, cu diametrul de 9...14 mm, pe o adâncime de
2.. .4 mm. în interiorul canalului este prelucrată o cavitate cilindrică având diametrul de
15.. .20 mm pe o distanță de 5...9 mm.
Corpul tubular are la capătul superior frezate patru suprafețe pentru fixare pe o adâncime de 3...7 mm, două interioare și două exterioare. Cele exterioare sunt frezate simetric la o distanță de 12...16 mm. Cele interioare sunt frezate simetric la o distanță de 9...12 mm. în interiorul corpului tubular este prelucrat un canal cu înălțimea de 48...52 mm, diametrul de
10.. .14 mm și lungimea de 1...3 mm.
Bucșa elastică 3, conform fig. 5, este compusă dintr-o parte principală de formă tubulară cu diametrul exterior de 8...12 mm și diametrul interior de 4...8 mm. Simetric față de corpul principal sunt două urechi cu diametrul de 7...11 mm, poziționate la distanța de 4...8 mm față de centrul bucșei. Una dintre urechi are frezat un canal cu o lățime de 0,5...1 mm, pătruns pe toată lungimea sa. La fel, pe toată înălțimea bucșei, în centrul canalului de 0,5...1 mm este prevăzută o prelucrare cilindrică având diametrul de 2...6 mm. Bucșa elastică are toate muchiile teșite cu 0,25...0,50 mm.
Tija centrală 4, conform fig. 6, prezintă o formă tubulară, cu o lungime totală de
230.. .270 mm, cu diametrul exterior de 4...8 mm și diametrul interior de 1 ...3 mm. Tija are un capăt filetat M5-M7 pe o lungime de 5...8 mm. La capătul filetat, tija are 6...18 canale de absorbție cu diametrul de 1 ...3 mm, dispuse la 90° pe circumferință, câte trei în coloană, la o înălțime de 8...10 mm, respectiv, de 10...12 mm. Canalele sunt dispuse la unghiul β de 45° față de axa verticală a tijei. Tija are prelucrat un canal exterior la înălțimea de 65...75 mm, cu diametrul interior de 3...6 mm și înălțimea canalului de 0,5...1,5 mm. La capătul opus celui filetat, tija are prelucrată o suprafață de etanșare pentru conectarea unui tub de absorbție.
Șurubul de blocare 5, conform fig. 7, este compus din două părți principale: o parte filetată M3-M5 cu lungimea de 6...10 mm și o parte randalinată cu diametrul de 16...20 mm și lungimea de 8...10 mm. Șurubul are o parte cilindrică intermediară cu diametrul de 8...12 mm și lungimea de 2,5...4,5 mm.
Inelul de prindere exterior 6, conform fig. 8, reprezintă o șaibă cu diametrul exterior de
8.. .10 mm, diametrul interior de 3...5 mm și grosimea de 0,5...0,9 mm. Inelul are prevăzută o fantă.
RO 132372 Β1
Arcul elicoidal 7, conform fig. 9, este un arc normalizat cu diametrul exterior de 1 înfășurare de 6...10 mm, cu diametrul interior de înfășurare de 5...7 mm și cu lungimea arcului în stare liberă de 20...30 mm. 3
Inelul de prindere exterior 8, conform fig. 10, reprezintă o șaibă cu diametrul exterior de
10...14 mm, diametrul interior de 5...8 mm și grosimea de 1 ...2,5 mm. Inelul are prevăzută o 5 fantă care permite fixarea.
Cheia de acționare 10, conform fig. 11, este alcătuită dintr-o suprafață tronconică activă 7 care se prelungește cu un corp cilindric pentru o manevrare facilă în vederea acționării bucșei elastice 3, în conformitate cu schema de acționare prezentată în fig. 12. 9
Tehnica de utilizare a dispozitivului de frezare ortopedică este următoarea: cu pacientul în decubit dorsal sau lateral, se practică o incizie longitudinală, centrată pe marele trohanter, 11 lungă de aproximativ 15...20 cm (tehnica abordului lateral, transgluteal - Hardinge). Se pătrunde transgluteal până la nivelul capsulei articulare anterioare, care se secționează și se excizează. 13 Se luxează anterior capul femural și se practică secționarea colului femural conform planningului preoperator. Se pregătește acetabulul prin alezare cu freze progresive, care 15 îndepărtează cartilajul articular degenerat, precum și fundul dublu osteofitar, cu respectarea unghiurilor normale de orientare ale cupei acetabulare (abducție45° și anteversie 15...20°). Se 17 face proba de stabilitate prin introducerea componentei acetabulare de probă cu dimensiunea potrivită. 19
Cu ajutorul dispozitivului de frezare a osteofitelor periacetabulare, se îndepărtează aceste osteofite. Se implantează press-fit componenta protetică acetabulară sau, în cazul în 21 care se optează pentru o proteză totală de șold cimentată, se aplică cimentul și se introduce cupa acetabulară în poziția corectă. Se trece la pregătirea femurului, prin utilizarea rașpelor 23 potrivite până la obținerea unei stabilități adecvate implantului (cimentat sau necimentat). Se face proba de stabilitate și lungime a membrului pelvin cu componenta femurală de probă (sau 25 cu ultima rașpă folosită) și cu capul femural de probă. Se implantează componenta femurală finală și capul protetic. Se reduce luxația șoldului protezat și se fac probele finale de stabilitate, 27 mobilitate și lungime a membrului pelvin. în final, se realizează închiderea în planuri anatomice.
Modelul tridimensional digital al dispozitivului de frezare ortopedică a fost obținut prin 29 proiectare asistată pe calculator, designul acesteia fiind verificat cu ajutorul tehnicilor specifice de modelare și simulare cu element finit, prin varierea parametrilor caracteristici ai acestuia 31 (unghiuri ale dinților frezei, înălțimea lor, număr de orificii pentru aspirare și poziționarea lor etc.). 33
Logica realizării acestui dispozitiv de frezare ortopedică este că prin regularizarea conturului acetabular va crește precizia poziționării cupelor acetabulare, se va îmbunătăți 35 presurizarea cimentului în cazul cupelor cimentate, și va mări stabilitatea protetică primară, ducând la rezultate superioare ale protezelor, în speță: 37
- fixare primară superioară, deci sprijin total la scurt timp după intervenția chirurgicală (recuperare precoce); 39
- scăderea ratei decimentărilor printr-o mai bună presurizare a cimentului, în cazul utilizării presurizatorului de ciment pentru acetabul; 41
- creșterea rigurozității în poziționarea cupelor printr-o mai bună apreciere a reperelor osoase, ceea ce va duce la o viață mai îndelungată a protezei, și la posibilitatea de a folosi 43 cupluri de frecare mai performante, dar mai pretențioase (de exemplu, ceramică-ceramică, la care o poziționare precară poate duce la incidente severe, cu consecințe grave pentru pacient - 45 spargerea componentelor, fenomenul de squick etc.).
RO 132372 Β1
Bibliografie
1. Breusch S. J., Cementing technique în total hip arthroplasty - factors influencing survival of femoral stems, in: Walenkamp GHIM, Murray DW (eds): Bone cements and cementing technique, Springer Verlag, Heidelberg 2001, 53-80.
2. Breusch S. J., Lukoschek N., Kreutzer J., Brocai D., Gruen T. A., (2001), Dependency of cement mantie thicknesson femoral stern design and centralizer, J Arthroplasty, 16:648-657.
3. Brooker A. F., Bowerman J. W., Robinson R. A., Riley L. H. Jr (1973), Ectopic ossification following total hip replacement, Incidence and a method of classification. J. Bone JointSurg, 55A: 1629-1632.
4. Cadle D., James M., Ling R. S. M., Piper R. F., Pryer D. L., Wilmshurst C. C. (1972), Cardiovascular responses after methylmethacrylate cement, BMJ 4:107, Callister W. D. Materials Science and Engineering. John Wiley & Sons, 2000.
5. Charnley J., Lowfriction arthroplasty of the hip: Theory and practice, 1979, Springer, Berlin Heidelberg New York Tokyo Charnley J. Acrylic cement în orthopaedic surgery. Livingstone, Edinburgh London; 1970.
6. Patent US 2017/0000626 A 1, Jan. 5, 2017.
7. S. Darmanys et alea, Journal of Orthopedic Surgery 2012, 20(3), pp. 316-321.

Claims (3)

1. Dispozitiv de frezare acetabular, constituit dintr-un corp (9) principal, o freză (2) 3 frontală cilindrică, asamblată prin intermediul unei bucșe (3) elastice, acționată cu o cheie (10) de acționare, cu o tijă (4) centrală care este înșurubată în cupa (1) de colectare, și care se 5 blochează pentru stabilirea nivelului zero de prelucrare printr-un șurub (5) de blocare, pe corpul tijei (4) fiind introdus un arc (7) elicoidal ce se sprijină pe două inele (6, 8), exterior și interior, 7 caracterizat prin aceea că tija (4) centrală este prevăzută cu orificii și niște canale de aspirație dispuse la un unghi înclinat, în vederea aspirării și evacuării așchiilor rezultate în urma frezării, 9 ce sunt colectate în cupa (1) de colectare.
2. Dispozitiv de frezare acetabular, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, 11 pe lângă mișcarea de rotație a frezei (2) frontale, mai permite o mișcare de translație pe axa Z a corpului frezei, limitată de distanța definită de înălțimea formațiunilor acetabulare de tip 13 osteofite, în intervalul 0...2 mm.
3. Dispozitiv de frezare acetabular, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că 15 freza (2) frontală are o geometrie a profilului dinților de frezare ce asigură direcționarea controlată a așchiilor osoase în interiorul cupei (1) de colectare, la care unghiul (a) de așezare 17 este mai mare decât unghiul (γ) de degajare.
ROA201700672A 2017-09-18 2017-09-18 Dispozitiv de frezare acetabular RO132372B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700672A RO132372B1 (ro) 2017-09-18 2017-09-18 Dispozitiv de frezare acetabular

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700672A RO132372B1 (ro) 2017-09-18 2017-09-18 Dispozitiv de frezare acetabular

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO132372A0 RO132372A0 (ro) 2018-02-28
RO132372B1 true RO132372B1 (ro) 2019-05-30

Family

ID=61246743

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201700672A RO132372B1 (ro) 2017-09-18 2017-09-18 Dispozitiv de frezare acetabular

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO132372B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO132372A0 (ro) 2018-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6010535A (en) Joint replacement system
US5403320A (en) Bone milling guide apparatus and method
US9445911B2 (en) Bone preparation tool kit and associated method
US7621915B2 (en) Acetabular reamer
US2785673A (en) Femoral prosthesis
US6755865B2 (en) Joint prosthesis and method for placement
US4976740A (en) Anchored femoral dome
AU779894B2 (en) Femoral hip prosthesis
AU2010233026B2 (en) Extended articulation orthopaedic implant
US20070260256A1 (en) Surgical instrument tray, hip resurfacing kit, and method of resurfacing a femoral head to preserve femoral head vascularity
JP2004261568A (ja) 調節可能な整形外科用器具
US20170056185A1 (en) Hip replacement systems and methods
JP2004130113A (ja) セメント接合式プロテーゼキット
US10603178B2 (en) Prosthetic hip system
US20190247063A1 (en) Orthopaedic surgical instrument system and method for preparing a patient's calcar
RO132372B1 (ro) Dispozitiv de frezare acetabular
US20240091015A1 (en) Prosthesis system for minimally invasive femoral head replacement surgery
SU501509A1 (ru) Искусственный тазобедренный сустав
CN110520081A (zh) 全肩假体
Team The science of simplicity