RO130477B1 - Loţiune pentru igiena orală - Google Patents
Loţiune pentru igiena orală Download PDFInfo
- Publication number
- RO130477B1 RO130477B1 ROA201300923A RO201300923A RO130477B1 RO 130477 B1 RO130477 B1 RO 130477B1 RO A201300923 A ROA201300923 A RO A201300923A RO 201300923 A RO201300923 A RO 201300923A RO 130477 B1 RO130477 B1 RO 130477B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- weight
- lotion
- essential oil
- oral hygiene
- dental
- Prior art date
Links
Landscapes
- Cosmetics (AREA)
Description
Invenția se referă la compoziția unei loțiuni pentru igiena orală. În literatură sunt numeroase formulări de loțiuni întrebuințate pentru igiena orală. Acestea prezintă inconvenientul că au o acțiune slabă asupra florei microbiene bucale, și nu tratează infecția de focar dentară.
Este cunoscut, din cererea de brevet US 2009/274772 (A1), un dezinfectant non-toxic ce poate fi utilizat ca apă de gură, și conține apă oxigenată, ulei de portocale, un emulgator neionic și apă.
De asemenea, se cunoaște, din cererea de brevet WO 2011044916 (A1), un dezinfectant non-toxic utilizat ca apă de gură și îngrijire a pielii, și care conține peroxid de hidrogen, nanoparticule de argint și aur, ulei de portocale, terpene, ulei de pin, săruri cuaternare de amoniu, săruri de iod, un amestec alcoolic și agent activ de umectare.
Numeroase lucrări din literatură tratează acțiunea dezinfectantă a clorhexidinei și perhidrolului utilizate pentru igiena orală (Bazele farmacologice ale practicii medicale, pp. 458, 459, Valentin Stroescu, Editura Medicală București, 1984, și Tehnologia produselor cosmetice, p. 115, E. Mirică, Editura Kolos, 2003).
Problema tehnică va consta în obținerea unei loțiuni pentru igiena orală, care să păstreze starea de sănătate a cavității bucale prin îndepărtarea tuturor claselor de germeni microbieni care duc la formarea plăcii microbiene dentare și, secundar, a granuloamelor dentare și gingivitelor.
Igiena dentară deficitară este una dintre cauzele majore ale depunerilor de tartru dentar pe care se grefează o serie de germeni anaerobi responsabili de mirosul dezagreabil de la nivelul cavității bucale, precum și cauză a infecțiilor dentare ca parodontite apicale, gangrene dentare care se pot croniciza și transforma în infecții de focar. Infecțiile de focar ale aparatului dento-parodontal secundare igienei locale deficitare duce la depunerea tartrului dentar și la realizarea plăcii microbiene dentare. Infecția de focar ca entitate patologică a fost descrisă prima dată de Steffel în anul 1900, și poate avea și alte localizări. Ea se manifestă clinic, și semnele generale care pot atrage atenția asupra acesteia sunt: oboseala, cefaleea, stări subfebrile (37...37,8°C), somnolența, palpitațiile, durerile reumatice migratoare de la o articulație la alta, tulburări gastrointestinale etc. Aceste manifestări pot apărea periodic, și este important de subliniat faptul că ele pot afecta organe la distanță, ca inima, articulațiile, rinichii, ficatul etc. De altfel, infecțiile de focar sunt importante mai ales prin răsunetul lor asupra organelor la distanță. Dar, în afara influenței nefaste pe care infecția de focar o are asupra celorlalte organe ale corpului, mai este și un aspect estetic: infecția de focar dento-parodontală menține o halenă fetidă, stânjenitoare pentru cei din jur, care este rebelă la diferite mijloace obișnuite de întreținere a igienei bucale.
Loțiunea pentru igiena orală, conform invenției, are elemente proprii în compoziția sa, reprezentate prin ulei de mentă, ulei de rozmarin și polisorbat, care îi conferă proprietăți terapeutice proprii.
Astfel, uleiul de mentă (Menthae aetheroleum), obținut prin distilare în vapori de apă a părților aeriene ale speciei Mentha piperita (familia Laminaceae), conține o serie de principii active, ca mentol, mentonă, 8-Cineol, acetat de metil, methofuran, isomenthone, limonen, b-pinen, unpinen, germacrene-d, trans-sabinene hidrat și pulegonă. Prin aceste componente uleiul de mentă manifestă o puternică acțiune antibacteriană, antifungică și analgezică; de asemenea, combate respirația urât mirositoare.
Uleiul de rozmarin (Rosmarini Aetheroleum) conține, alături de acizi policarboxilici (acid rozmarinic - ester al acidului cafeic cu acidul alfahidroxidihidrocafeic, clorogenic, neoclorogenic), substanțe amare cu structură triciclică de tip diterpenoid (carnosolpicrosalvină, acid carnosolic, rosmanol, rosmadial, rosmaridifenol), triterpene pentaciclice (acid ursolic, acid oleanolic, alfa amirenol, beta amirenol, betulinol), derivați flavonici 1 (genkwanină -7-O-metilapigenol, apigenol, luteol, diosmetină, diosmină, hispidulină, nepetină, nepitrină); constituenții majori sunt reprezentați de 1,8-cineoIul, alfa pinenul, 3 camforul, acetatul de bornil, borneolul, camfenul alfa-terpineolul, limonenul, beta-pinenul, beta-carciofii și mircenul. 5
Această paletă largă de componente chimice din compoziția uleiului de rozmarin îi conferă o serie de proprietăți terapeutice de mare importanță în pratică. Printre acestea se 7 numără acțiunea antioxidantă și antiinflamatoare.
Diterpenele (carnosol, acid carnosolic, rosmanol), compușii polifenolici (în special 9 acidul rozmarinic) conferă uleiului de rozmarin acțiune antioxidantă cu efecte antiseptice asupra florei microbiene din cavitatea bucală, care își manifestă activitatea patogenică prin 11 halenă fetidă, distrugerea smalțului dentar, formarea granuloamelor inflamatorii gingivale, inițierea și menținea infecției de focar dentare, cu consecințe nefaste asupra funcționalității13 rinichilor, ficatului, vaselor sangvine și cordului.
Uleiul esențial de rozmarin, prin proprietățile sale, este un puternic dezinfectant și,15 prin eliminarea bacteriilor orale, uleiul esențial de rozmarin are rol în prevenirea gingivitei, apariția cariilor, depunerea plăcii dentare etc.17
Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen, prin acțiunea sa oxidantă, este unul dintre cele mai puternice substanțe antimicrobiene din natură, calitate cu atât mai importantă cu 19 cât mecanismul său de acțiune nu duce la dezvoltarea rezistenței din partea germenilor microbieni, parazitari, viruși, agenți inframicrobieni. Ca urmare a acestei calități, peroxidul 21 de hidrogen poate fi considerat cel mai eficient dezinfectant, neantrenând rezistență antimicrobiană, ca în cazul antibioticelor. Acțiunea sa este pronunțată față de germenii gram- 23 pozitivi, spirochete, germeni anaerobi, viruși, și se explică prin faptul că, în contact cu materia organică, sub influența catalazei din țesuturi, eliberează oxigen atomic ce acționează 25 asupra proteinelor bacteriene, distrugând, astfel, microorganismele. Totodată, degajarea oxigenului are și un efect mecanic de îndepărtare a resturilor tisulare și a celulelor bacteriene 27 de pe suprafața zonelor dezinfectate.
Loțiunea pentru igienă orală, conform invenției, prin compoziția sa are drept scop 29 păstrarea stării de sănătate a cavității bucale, prin îndepărtarea tuturor claselor de germeni microbieni care duc la formarea plăcii microbiene dentare și, secundar, a granuloamelor 31 dentare, gingivitelor etc. Aceste afecțiuni evoluează de obicei cronic, și sunt considerate ca fiind infecții de focar care afectează organe la distanță, ca rinichi, inimă, articulații, ficat și 33 vase. Localizându-se la nivelul unuia sau mai multor organe, aceste infecții de focar determină treptat leziuni la început minore, care însă evoluează în timp. Afecțiunile cronice 35 ale acestor organe se manifestă adesea prin semne subclinice insiduoase, greu de depistat și care duc în cele din urmă la insuficiențe organice ale acestora (insuficiență renală cronică, 37 hepatită cronică, cardiopatie ischemică, diferite vasculopatii), și au de multe ori la bază infecțiile de focar dentare. 39
Aceste infecții de focar determinate de placa microbiană dentară, granuloame dentare, parodontoze etc., prin manifestările lor nespecifice și șterse (stări subfebrile 41 trecătoare, dureri locale nesemnificative, disconfort sau stare generală ușor alterată, de unde expresia nu mă simt prea bine astăzi), sunt dușmani ascunși ai stării de sănătate, și trec 43 de cele mai multe ori neobservate, sau nu li se dau prea multă atenție; așa se explică de ce un individ care se știe sănătos sau aparent sănătos, dintr-odată se trezește cu o insuficiență 45 renală, candidat la dializă sau transplant renal, cardiopatie, diferite forme de reumatism.
Loțiunea pentru igienă orală, conform invenției, corectează aceste deficiențe prin aceea că este constituită din perhidrol 0,5...2,5% în greutate, de preferință 1,66% în greutate, apă purificată 70...100 mg, de preferință 93,83 mg, polisorbat 1...6% în greutate, de preferință 2% în greutate, alcool 1...6% în greutate, de preferință 2% în greutate, mentol 0,12...0,30% în greutate, de preferință 0,17% în greutate, hidroxid de sodiu 0,10...0,20% în greutate, de preferință 0,14% în greutate, ulei esențial de portocale 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate, ulei esențial de mentă 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate,ulei esențial de anason 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate, ulei esențial de rozmarin 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate, zaharină sodică 0,01% în greutate.
În continuare se prezintă un exemplu de realizare a invenției.
Exemplu
Într-un reactor se omogenizează apa oxigenată cu apa purificată, iar apoi se adaugă polisorbatul și se obține faza A. Într-un alt recipient se dizolvă mentolul în alcool și se obține faza B, care se adaugă împreună cu zaharina în faza A. Mai departe, sub agitare continuă, faza A se odorizează prin adăugarea uleiului esențial de portocală, uleiului esențial de mentă, uleiului esențial de anason și uleiului esențial de rozmarin. În continuare, loțiunea se divizează în recipiente corespunzătoare și opace la lumină.
Loțiunea astfel obținută prezintă avantajul că este eficientă pentru întreținerea igienei bucodentare și pentru tratamentul adjuvant al infecțiilor de focar dentare.
Claims (1)
- Revendicare 1Loțiune pentru igiena orală, pe bază de perhidrol și uleiuri esențiale, caracterizată 3 prin aceea că este constituită din perhidrol 0,5...2,5% în greutate, de preferință 1,66% în greutate, apă purificată 70...100 mg, de preferință 93,83 mg, polisorbat 1...6% în greutate, 5 de preferință 2% în greutate, alcool 1 ...6% în greutate, de preferință 2% în greutate, mentol 0,12...0,30% în greutate, de preferință 0,17% în greutate, hidroxid de sodiu 0,10...0,20% în 7 greutate, de preferință 0,14% în greutate, ulei esențial de portocale 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03%în greutate, ulei esențial de mentă 0,05...0,09% în greutate, de preferință 9 0,03% în greutate, ulei esențial de anason 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate, ulei esențial de rozmarin 0,05...0,09% în greutate, de preferință 0,03% în greutate, 11 zaharină sodică 0,01% în greutate.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201300923A RO130477B1 (ro) | 2013-11-28 | 2013-11-28 | Loţiune pentru igiena orală |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA201300923A RO130477B1 (ro) | 2013-11-28 | 2013-11-28 | Loţiune pentru igiena orală |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO130477A2 RO130477A2 (ro) | 2015-08-28 |
RO130477B1 true RO130477B1 (ro) | 2019-02-28 |
Family
ID=53939500
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA201300923A RO130477B1 (ro) | 2013-11-28 | 2013-11-28 | Loţiune pentru igiena orală |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO130477B1 (ro) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
RU2635992C1 (ru) * | 2016-10-10 | 2017-11-17 | Общество с ограниченной ответственностью "Институт термологии" | Газированный ополаскиватель полости рта |
-
2013
- 2013-11-28 RO ROA201300923A patent/RO130477B1/ro unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
RO130477A2 (ro) | 2015-08-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
Zulhendri et al. | The use of propolis in dentistry, oral health, and medicine: A review | |
US11653653B2 (en) | Stable compositions of uncomplexed iodine and methods of use | |
Prasad et al. | Punica granatum: A review on its potential role in treating periodontal disease | |
Garg et al. | Comparison of antimicrobial efficacy of propolis, Morinda citrifolia, Azadirachta indica, triphala, green tea polyphenols and 5.25% sodium hypochlorite against Enterococcus fecalis biofilm | |
Ahuja et al. | Apitherapy-A sweet approach to dental diseases. Part II: Propolis | |
CN102125513B (zh) | 口腔保健品及其制备方法 | |
Seal et al. | Herbal panacea: The need for today in dentistry | |
Sienkiewicz et al. | Recent patents regarding essential oils and the significance of their constituents in human health and treatment | |
Tewari et al. | Role of herbs in endodontics | |
JP2007210922A (ja) | 口腔用組成物 | |
JP2011173837A5 (ro) | ||
CN104306237A (zh) | 一种消炎止血的植物型牙膏 | |
RO130477B1 (ro) | Loţiune pentru igiena orală | |
CN104435607A (zh) | 一种中草药皮肤黏膜消毒液 | |
CN102416041A (zh) | 一种抗菌消炎中药组合物及制备方法 | |
RU2582290C2 (ru) | Стоматологический гель с ниосомами для лечения воспалительных и дистрофических заболеваний пародонта | |
CN104435605A (zh) | 一种中草药皮肤消毒剂的制备方法 | |
Serap | Comparative Antibacterial Capabilities of Origanum onites oil and Diode Laser against Enterecoccus faecalis contaminated primary root canals | |
CN104523519A (zh) | 一种含生物酶的医用洗手液 | |
CN104435604A (zh) | 一种中草药皮肤黏膜消毒液的制备方法 | |
Akash et al. | Role of hand sanitizers in infection control practices | |
CN109172745A (zh) | 一种宠物口腔杀菌剂及其制备方法 | |
TW201330858A (zh) | 用於抑制或殺除牙齦卟啉單胞菌之組成物及其用於減輕或治療牙周病及其他疾病之應用 | |
Raju et al. | An in vitro evaluation of antimicrobial activity of Drosera peltata JE Sm against clinically isolated human periodontal pathogens Int | |
Khan et al. | Antimicrobial activity of Azadirachta indica, against target pathogens and its utility as a disinfectant and floor cleaner. |