RO129904A2 - Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei - Google Patents

Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei Download PDF

Info

Publication number
RO129904A2
RO129904A2 ROA201300326A RO201300326A RO129904A2 RO 129904 A2 RO129904 A2 RO 129904A2 RO A201300326 A ROA201300326 A RO A201300326A RO 201300326 A RO201300326 A RO 201300326A RO 129904 A2 RO129904 A2 RO 129904A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
laser
spatial profile
size
profile
spot
Prior art date
Application number
ROA201300326A
Other languages
English (en)
Inventor
George Nemeş
Constantin Blănaru
Aurel Stratan
Alexandru Zorilă
Laurenţiu Rusen
Original Assignee
Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizica Laserilor, Plasmei Şi Radiaţiei
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizica Laserilor, Plasmei Şi Radiaţiei filed Critical Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare Pentru Fizica Laserilor, Plasmei Şi Radiaţiei
Priority to ROA201300326A priority Critical patent/RO129904A2/ro
Publication of RO129904A2 publication Critical patent/RO129904A2/ro

Links

Landscapes

  • Laser Beam Processing (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o metodă de control al dimensiunii şi al profilului spaţial ale unui spot laser de testare în staţiile automate care măsoară pragul de distrugere al componentelor optice iradiate cu pulsuri laser de nanosecunde. Metoda conform invenţiei utilizează un dispozitiv optic, cu distanţa de lucru fixă, pentru a regla dimensiunea şi forma profilului spaţial ale unui spot laser în planul ţintei, şi pentru a obţine un profil spaţial neted al acestui spot, şi constă din derularea câtorva etape, pornind de la furnizarea unui fascicul () laser de către o sursă () laser, controlarea cu ajutorul unui obturator () de fascicul a accesului fasciculului () laser la un atenuator () variabil care setează energia pulsurilor laser, după care fasciculul () este direcţionat şi centrat pe axa optică a unui dispozitiv () optic, utilizând două oglinzi (), etapă urmată de poziţionarea, transversal pe direcţia de propagare a fasciculului (), a unei probe () a cărei suprafaţă () urmează a fi testată, reglându-se apoi dimensiunea şi forma profilului spaţial în planul suprafeţei-ţintă (), prin rotirea unui inel de reglaj gradat al dispozitivului () optic.

Description

Invenția se referă la o metodă de control a dimensiunii și a profilului spațial ale spotului laser de test în stațiile automate care măsoară pragul de distrugere al componentelor optice iradiate cu pulsuri laser de nanosecunde prin procedurile ISO reglementate de standardele ISO 21254-1,2, 3, 4:2011 [1],
Sunt cunoscute stații automate care măsoară pragul de distrugere în câmp laser (PDCL) al componentelor optice prin iradiere cu pulsuri laser de mare putere, în domeniul spectral ultraviolet - vizibil - infraroșu apropiat. Sursele laser utilizate sunt, de regulă, sisteme laser în pulsuri de nanosecunde - zeci de nanosecunde, la frecvențe de repetiție de (10 - 20) Hz. O cerință importantă impusă acestor surse laser se referă la calitatea profilului spațial de iradianță (densitate de arie a puterii laser) al spotului laser aplicat pe suprafața optică de testat (numită in continuare și planul țintei), profil care trebuie să fie relativ neted, fără modulații spațiale semnificative. Pentru a îndeplini această cerință, majoritatea surselor laser utilizate în stațiile de măsurare a PDCL sunt sisteme complexe, alcătuite dintr-un etaj oscilator urmat de unul sau mai multe etaje de amplificare, care furnizează un fascicul de test de înaltă calitate, cu profil spațial de tip monomod transversal, apropiat de profilul ideal gaussian TEMoo. Pentru a obține nivele distructive de iradianță laser pe proba de test, fasciculul laser este concentrat pe suprafața probei cu o lentilă convergentă. Dimensiunea spotului laser în planul țintei poate fi reglată într-o gamă relativ largă (zecimi de milimetru - milimetri în diametru), prin reglarea corespunzătoare a distanței de separare între lentilă și suprafața probei [2, 3].
Dezavantajele sistemelor cunoscute de control a dimensiunii spotului laser pe țintă sunt următoarele:
IO
G-2 0 1^- 0 0 3 2 6 ”
6 -IH- 2014
- Necesită surse laser de mare complexitate, cu profil spațial gaussian, care sunt costisitoare;
- Profilul spațial de fascicul rămâne gaussian în toată gama de reglaj a dimensiunii spotului laser în planul țintei. Acest fapt este în contradicție cu cerințele standardului ISO 21254-3: 2011, care recomandă ca în Testul de fiabilitate, unde se utilizează un spot laser relativ mare (cu diametrul de ordinul milimetrilor), profilul spațial de fascicul să fie cât mai uniform, apropiat de profilul ideal rectangular (top-hat sau flat-top);
- Reglajul dimensiunii spotului se realizează prin modificarea distanței de lucru între lentilă și suprafața optică de testat.
Metoda conform invenției înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că, pentru a regla dimensiunea și forma profilului spațial al spotului laser în planul țintei și pentru a obține un profil spațial neted, utilizează un dispozitiv optic zoom, tip VariSpot™, cu distanța de lucru fixă [4].
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției în legătură cu Figura 1, care reprezintă o schemă bloc a unei stații de măsurare a PDCL, care utilizează un dispozitiv VariSpot™ pentru reglajul spotului laser în planul țintei și cu Figura 2, care prezintă profile de fascicul înainte și după transformarea exercitată de dispozitivul VariSpot™.
O sursă laser (1), cu emisie în regim multi-mod transversal, având un profil spațial de calitate medie, furnizează un fascicul laser (2), alcătuit dintr-un tren de pulsuri laser cu durata de nanosecunde și frecvența de repetiție de 10 Hz. Un obturator de fascicul (3) controlează accesul fasciculului laser la un atenuator variabil (4) care setează energia pulsurilor laser. Fasciculul (2) este direcționat și centrat pe axa optică a unui dispozitiv VariSpot™ (5) utilizând două oglinzi (6) și (7), reflectante la lungimea de undă laser. O probă (8), a cărei suprafață (9) urmează a fi testată, este poziționată transversal pe direcția de propagare a fasciculului (2). Suprafața (9) se află poziționată la o distanță ZL (numită distanța de lucru a dispozitivului) față de dispozitivul VariSpot™ (5). Reglarea dimensiunii și formei profilului spațial în planul țintei (9) se realizează prin rotirea unui element optic al dispozitivului VariSpot™ (5) cu ajutorul unui inel de reglaj gradat. La intrarea în dispozitivul VariSpot™ (5) fasciculul are un profil spațial de calitate medie, arătat în Figura 2a. Dimensiunea minimă a spotului în planul țintei (9) depinde de caracteristicile dispozitivului VariSpot™ (5) și de parametrii spațiali ai fasciculului laser (2) și se obține prin setarea inelului de reglaj pe poziția 0°. Prin rotirea inelului de la gradația 0° spre gradația 90° se obține o mărire progresivă a spotului laser, însoțită de o tranziție continuă a formei profilului ¢2013-00326-2 6zN- 2DU spațial de la unul apropiat de cel ideal gaussian, arătat în Figura 2b, la un profil apropiat de cel ideal top-hat, arătat în Figura 2c.
Siturile de test din planul țintei (9) sunt poziționate în fascicul cu ajutorul unui sistem de translație xy (10) după două axe rectangulare. Distrugerea optică a unui sit iradiat este detectată în timp real cu un detector de radiație difuzată (11). Un separator de fascicul (12) direcționează o parte din fasciculul (2) spre un modul de diagnoză (13), care măsoară parametrii temporali, spațiali și energetici ai pulsurilor laser.
Procedura ISO de măsurare a PDCL este derulată și controlată de un program software de operare, instalat pe un computer personal PC (14), care lucrează cu un dispozitiv de procesare digitală a semnalelor DSP (15) în arhitectură Mașter (PC) - Slave (DSP).
Aplicarea metodei conform invenției permite obținerea următoarelor avantaje:
- Dispozitivul VariSpot™ poate genera un profil spațial neted al spotului din planul țintei, reglabil ca dimensiune și formă (de la un profil apropiat de profilul ideal gaussian până la un profil apropiat de profilul ideal top-hat), pornind de la un fascicul laser de test cu un profil spațial de calitate medie, de tip multi-mod transversal, instabil ca formă și modulat în iradianță, furnizat de sistemele laser de serie, mai simple și mai ieftine, disponibile pe piață.
- Dispozitivul VariSpot™ se poziționează la o distanță de lucru fixă față de planul țintei și reglează dimensiunea și forma profilului spațial ale spotului laser în planul țintei prin rotirea unui element optic al dispozitivului VariSpot™.
4” 2 o 12 - o O 3 2 6 - 2 -414- 2014
REFERINȚE
1. ISO 21254 - 1: 2011, Lasers and laser-related equipment - Test methods for laser-radiationinduced damage threshold - Part 1: Definitions and general principles; ISO 21254 - 2: 2011, Lasers and laser-related equipment - Test methods for laser-radiation-induced damage threshold - Part 2: Threshold determination; ISO 21254 - 3: 2011, Lasers and laser-related equipment Test methods for laser-radiation-induced damage threshold - Part 3: Assurance of laser power (energy) handling capabilities; ISO 21254 - 4: 2011, Lasers and laser-related equipment - Test methods for laser-radiation-induced damage threshold - Part 4: Inspection, detection and measurement.
2. Quantel, USA, Damage Test Descriptions;
http://www.quantel-laser.com/tl_files/client/LASER%20DAMAGE%20TESTING/Quantel-
3. B. C. Stuart, M. D. Feit, S. Herman, A. M. Rubenchik, B. W. Shore, and M. D. Perry, Nanosecond-to-femtosecond laser-induced breakdown in dielectrics, Phys. Rev. B 53, (4),
1749 (1996), http://www.mfeit.net/physics/Michael D._Feit_files/papers/prb5396.pdf
4. G. Nemeș, Optical system and methods employing adjacent rotating cylindrical lenses, US Patent No. 7167321,2007.

Claims (2)

  1. Revendicări
    1. Metodă de control a dimensiunii și profilului spațial ale spotului laser în planul țintei caracterizată prin aceea că, pornind de la un fascicul laser cu profil spațial de calitate medie și pentru a regla dimensiunea și forma profilului spațial al spotului laser de test în stațiile automate care măsoară pragul de distrugere în câmp laser al componentelor optice, și pentru a obține un profil spațial neted în planul țintei, utilizează un dispozitiv optic zoom de tip VariSpot™, cu distanța de lucru fixă.
  2. 2. Metodă de control a dimensiunii și profilului spațial al spotului laser ca la Revendicarea 1, caracterizată prin aceea că permite utilizarea unor laseri mai simpli și mai ieftini, cu profil spațial de fascicul de calitate medie, în stațiile automate de măsură a PDCL.
    (a) (b) (e)
    Fig. 2. Profite spațiale de iradiantă.
    (a) In planul de incidență pe dispozitivul Vâri Spot(b) în planul țintei, pentru VariSpot™ reglat aproape de «pot minim - rezultând un profil aproape gaussian: (c) în planul țintei, pentru VariSpot™ reglat pentru an spot mare - rezultând un profil aproape uniform (inp-hat).
ROA201300326A 2013-04-26 2013-04-26 Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei RO129904A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300326A RO129904A2 (ro) 2013-04-26 2013-04-26 Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300326A RO129904A2 (ro) 2013-04-26 2013-04-26 Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO129904A2 true RO129904A2 (ro) 2014-11-28

Family

ID=51945630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300326A RO129904A2 (ro) 2013-04-26 2013-04-26 Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129904A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN117760340A (zh) * 2024-02-22 2024-03-26 广东熠日照明科技有限公司 一种自动化的光学测量设备及其方法

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN117760340A (zh) * 2024-02-22 2024-03-26 广东熠日照明科技有限公司 一种自动化的光学测量设备及其方法
CN117760340B (zh) * 2024-02-22 2024-04-30 广东熠日照明科技有限公司 一种自动化测量光束角和泛光角的方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN107953027B (zh) 一种脉冲组合的飞秒-纳秒激光加工系统及加工方法
CN107843560B (zh) 一种高空间分辨的泵浦-探测微区测量装置、系统及方法
US20120314214A1 (en) Laser Induced Breakdown Spectroscopy Having Enhanced Signal-to-Noise Ratio
CN106442378B (zh) 基于太赫兹光梳提高光谱吸收率测试精准度的装置
CN103878496A (zh) 一种飞秒激光高效率加工大深径比高质量微孔的方法
CN204771160U (zh) 一种高深径比微孔的制备装置
CN104677497B (zh) 一种太赫兹波性能的检测装置和方法
JP5628256B2 (ja) フラッシュ光分解システム
WO2013188046A4 (en) Laser-assisted device alteration using synchronized laser pulses
CN106964893A (zh) 用于光学元件的激光预处理装置及处理方法
CN105675639A (zh) 电子束诱导二次谐波的超分辨显微系统及测试方法
RO129904A2 (ro) Metodă de control a dimensiunii şi a profilului spaţial ale spotului laser în planul ţintei
CN104814828B (zh) 确定激光在角膜组织中聚焦位置的飞秒激光系统及方法
CN109115684A (zh) 用于确定激光预处理能量水平的测量方法及测量系统
CN105157857B (zh) 一种超短脉冲时间同步的测量装置及测量方法
KR20160127461A (ko) 레이저 가공 장치 및 그 가공방법
JP7039371B2 (ja) レーザ励起超音波発生装置、レーザ超音波検査装置、及びレーザ超音波検査方法
Apeksimov et al. Global self-focusing and features of multiple filamentation of radiation of a subterawatt Ti: Sapphire laser with a centimeter output aperture along a 150-m path
CN108761580B (zh) 一种光学薄膜强化方法及激光强化装置
CN112268860A (zh) 一种双波长飞秒抽运探测热反射系统
Courchinoux et al. Laser-induced damage growth with small and large beams: comparison between laboratory experiments and large-scale laser data
CN112268861A (zh) 一种双波长飞秒抽运探测热反射系统
Kramer et al. Commissioning and first results of the ELI-beamlines LIDT test station
Gavasheli et al. Investigation of a sodium-chloride-damage region by femtosecond laser
Fiorito et al. Novel Single Shot Bunch Length Diagnostic using Coherent Diffraction Radiation