RO129239A2 - Procedeu pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţii - Google Patents

Procedeu pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţii Download PDF

Info

Publication number
RO129239A2
RO129239A2 ROA201200582A RO201200582A RO129239A2 RO 129239 A2 RO129239 A2 RO 129239A2 RO A201200582 A ROA201200582 A RO A201200582A RO 201200582 A RO201200582 A RO 201200582A RO 129239 A2 RO129239 A2 RO 129239A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
walls
foundations
pits
ditches
sides
Prior art date
Application number
ROA201200582A
Other languages
English (en)
Other versions
RO129239B1 (ro
Inventor
Ioan Ciurchea
Original Assignee
Ioan Ciurchea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ioan Ciurchea filed Critical Ioan Ciurchea
Priority to ROA201200582A priority Critical patent/RO129239B1/ro
Publication of RO129239A2 publication Critical patent/RO129239A2/ro
Publication of RO129239B1 publication Critical patent/RO129239B1/ro

Links

Landscapes

  • Sewage (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu pentru sprijinirea şanţurilor şi a gropilor de fundaţii, pentru alimentări cu apă, canalizări, şi a fundaţiilor la construcţii civile şi industriale, precum şi a gropilor pentru fundaţii de stâlp, inclusiv pentru cei ai liniilor de înaltă tensiune. Procedeul conform invenţiei constă în aceea că sprijinirea şanţurilor şi a gropilor de fundaţie se poate face mai economic şi poate oferi mai multă siguranţă cu nişte saltele (1) gonflabile, care se pot realiza cu dimensiuni diferite, din plase de sârme subţiri, impregnate cu cauciuc sau mase plastice, forma lor fiind a unui paralelipiped cu două feţe plane paralele cu laturile şanţurilor sau cu două feţe ale gropii de fundaţii, şi lungimea de 2...4 m, celelalte feţe perpendiculare pe primele două având nişte pliuri (2) similare cu cele de la armonică, fapt ce permite folosirea saltelelor (1) pentru sprijinirea unor şanţuri sau gropi de fundaţii cu lăţimi diferite, iar la partea superioară a saltelelor (1) este prevăzut un furtun (3) cu o valvă (4) care urmează a se racorda la un tub (5) flexibil al unui motocompresor (6) adus şi pozat pe teren, lângă şanţ, saltelele (1) introducându-se neumflate în şanţuri, pentru diverse conducte, sau în gropile de fundaţii, apoi furtunul (3) flexibil se racordează la tubul (5) flexibil al motocompresorului (6), după care se porneşte motocompresorul (6) şi se umflă salteaua (4), sub supravegherea muncitorilor, care, de la suprafaţa terenului, o manevrează astfel ca aceasta să se muleze cu cele două feţe paralele fără pliuri pe pereţii şanţurilor sau pe doi pereţi ai gropii de fundaţii, celelalte două feţe

Description

Sprijinirea pereților verticali ai șanțurilor pentru alimentări cu apă, canalizări și ai fundațiilor la construcții civile și industriale precum și ai gropilor pentru fundații de stâlp inclusiv pentru cei ai liniilor de înaltă tensiune etc. este obligatorie când se depășesc anumite adâncimi în terenuri nestabile peste adâncimi de 0,75 m, în terenuri de compactitate medie peste 1,25 m și în terenuri compacte peste 2 m deoarece coeziunea terenurilor în timp se reduce datorită mai multor cauze și pământul din spatele pereților verticali ai săpăturilor își pierde stabilitatea se desprinde și alunecă la baza săpăturii dacă pereții nu sunt sprijiniți. în șanțurile și gropile de fundații practic nu se toarnă beton imediat după ce se sapă datorită întreruperilor ce apar când nu se lucrează în 3 schimburi, când sunt zile libere, pentru a se verifica de comisii că s-a ajuns la cota de fundare din proiect și că terenul la care s-a ajuns are rezistența stabilită prin studiile geotehnice etc.
în numeroase cazuri adâncimea șanțurilor și a gropilor pentru fundații depășește conform proiectelor adâncimile până la care se poate săpa fără sprijiniri iar în orașe nu se pot executa săpături cu taluze spațiul fiind îngust și în apropierea construcțiilor existente trebuiesc luate măsuri speciale pentru a nu fi afectată stabilitatea lor.
Sprijinirea pereților verticali ai șanțurilor și gropilor pentru fundații în mod curent se face cu dulapi de lemn de diferite grosimi (minimum 5 cm) așezați orizontal sau vertical pe pereții săpăturii și se fixează cu șpraițuri și pene din lemn sau din metal iar în cazul unor șanțuri sau gropi adânci sub nivelul apelor subterane se folosesc palplanșe metalice.
Principalele inconveniente ale acestor sprijiniri sunt:
- necesită un volum de muncă important pentru montarea și demontarea lor;
- se pot executa într-un timp relativ lung astfel că până la realizarea lor pot apărea surpări de maluri care în spații înguste pe lângă necesitatea scoaterii pământului din șanț poate afecta și stabilitatea unor construcții din apropiere;
- se pot executa numai prin coborârea muncitorilor în aceste șanțuri adânci situație în care pot apărea accidente;
»2012-00582-0 8 -08- 2012
- prezintă o nesiguranță în timp datorită faptului că pereții săpăturii nu au o suprafață plană și fixarea cu șpraițuri și pene nu este sigură (dulapii din lemn pot avea noduri, zone cu o rezistență redusă, crăpături etc.).
Soluția conform invenției pentru sprijinirea malurilor constă în folosirea unor saltele gonflabile speciale având grosimea când nu sunt umflate ceva mai mică decât lățimea șanțului sau gropii pentru fundații și care când se umflă presează pereții săpăturii. Ca orice obiect gonflabil și aceste saltele au un furtun cu ventil. Aceste saltele cu dimensiuni diferite intră în inventarul unităților de construcții și se pot refolosi.
Dimensiunile acestor saltele pneumatice se stabilesc ținând seama de dimensiunile șanțurilor sau gropilor de fundații putând avea lungimi de până la 10 m și lățimi de 1-2 m. Lățimea șanțurilor nu diferă mult de la o lucrare la alta și ca urmare și grosimea saltelelor pneumatice se poate realiza într-un număr redus de grosimi. Pentru ca o saltea pneumatică să poată fi folosită pentru sprijinirea unor șanțuri cu grosimi variabile fețele saltelei perpendiculare pe pereții săpăturilor (de pe tot conturul saltelei) pot avea niște pliuri (similare celor de la armonici) care când salteaua se umflă se întind și vor avea forma unor pânze cu o anumită curbură.
La adâncimi mari ale șanțurilor și gropilor de fundații se pot folosi saltele care se suprapun astfel că adâncimea poate fi acoperită cu saltele având lungimi mai mici decât adâncimea săpăturii.
Pentru umflarea saltelelor se folosesc motocompresoare mobile de fabricație curentă care se pot deplasa ușor în lungul șanțului sau de la o groapă la alta; ele au o capacitate de 10 mc și pot realiza presiuni de până la 10 atm.
Saltelele gonflabile se pot monta și umfla în șanțuri sau în gropile de fundații imediat după executarea săpăturii la cota din proiect și în unele cazuri și la o adâncime mai mică decât cea finală urmând să se demonteze pentru a se săpa până la cota din proiect după care se introduc din nou în șanț și se reumflă prevenind astfel pierderea stabilității terenului din spatele pereților săpăturii.
Lansarea în șanț a saltelelor gonflabile se face de muncitori de la suprafața terenului care în timpul umflării urmăresc mularea ei pe pereții săpăturii.
înainte de turnarea betonului pentru fundații sau de pozarea conductelor în șanțuri saltelele se dezumflă și se scot din șanț sau groapă
La fundații speciale, pile pentru poduri etc. cu dimensiuni mari se pot folosi saltele gonflabile cilindrice similare cu tuburile de beton pentru săparea fântânilor în interiorul
^-2012-00582-0 8 -08- 2012 cărora se poate săpa, grosimea cămășii cilindrului putând fi între 30 și 50 cm (similară cu cea de la roțile pentru autovehicule).
Avantajele acestor saltele pneumatice pentru sprijiniri sunt următoarele:
1) Sprijinirea pereților șanțurilor și gropilor pentru fundații se poate face într-un timp foarte scurt (în câteva minute) comparativ cu timpul necesar executării unor sprijiniri clasice din tehnica existentă fapt foarte important având în vedere posibilitatea pierderii stabilității pământului din spatele pereților săpăturii;
2) Se evită accidentarea muncitorilor care în cazul executării sprijinirilor conform tehnicii existente trebuie să coboare în șanțul sau groapa de fundații pentru executarea sprijinirilor. Saltelele gonflabile se lansează de la suprafața terenului evitându-se astfel accidentele de muncă;
3) Saltelele gonflabile se mulează mai bine pe pereții săpăturii și ca urmarea sprijinirea este mai sigură;
4) Se reduce consumul de materiale și manopera;
5) Demontarea saltelelor pneumatice se poate face și intermitent prin umflări și dezumflări repetate și într-un timp mai scurt și cu pierderi mai mici decât în cazul desfacerii sprijinirilor conform tehnicii actuale.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a sprijinirilor cu saltele gonflabile conform invenției în legătură cu figurile 1 și 2 care reprezintă:
- Figura 1 - o vedere în plan vertical a unui șanț în care este introdusă o saltea gonflabilă înainte de a fi umflată;
- Figura 2 - o vedere în plan vertical a unui șanț în care salteaua gonflabilă este umflată și ca urmare presează și sprijină pereții săpăturii.
Salteaua gonflabilă 1 conform invenției constă dintr-o pânză textilă sau metalică impregnată cu cauciuc sau material plastic având forma unui paralelogram drept cu două fețe paralele având lungimi de la unu la zece metri și lățimea de l-2m Celelalte fețe de pe conturul saltelei 1 au una sau mai multe pliuri 2 similare cu cele de la armonică care în timpul umflării saltelei de deschid permițând creșterea grosimii saltelei gonflabile 1 și mularea fețelor ei pe pereții săpăturii. Aceste pliuri 2 permit folosirea saltelelor gonflabile la șanțuri cu lățimi mai mari sau mai mici. Ca orice obiect gonflabil și saltelele 1 au un furtun flexibil din cauciuc 3 care la capăt are o valvă 4 și care se racordează la furtunul 5
Ζ/ ^”2012-00582-0 8 -08- 2012 al unui motocompresor mobil 6 care se poate deplasa la nivelul terenului în lungul șanțului sau de la o groapă la alta.
Salteaua gonflabilă 1 neumflată se lansează de muncitori (situați la nivelul terenului) până la fundul șanțului sau gropii de fundații după care se racordează furtunul flexibil 3 al saltelei 1 la furtunul 5 al motocompresorului mobil 6, se pune în funcțiune motocompresorul și în timpul umflării saltelei 1 muncitorii urmăresc ca fețele acestei saltele paralele cu pereții șanțului să se muleze cât mai uniform pe acești pereți și întrerup funcționarea motocompresorului când salteaua este umflată.
înainte de a se turna betonul în fundații sau de a se monta conductele în șanț saltelele 1 se dezumflă se scot din șanț sau din groapa de fundații și se curăță de pământ pentru a se refolosi.

Claims (1)

  1. Procedeul pentru sprijinirea pereților șanțurilor și gropilor de fundații are ca scop înlocuirea procedeelor din tehnica actuală conform căreia sprijinirea pereților șanțurilor și gropilor de fundații care au o adâncime de peste 0,75 m în terenuri nestabile, de peste 1,25 m în terenuri de compactitate medie și de peste 2 m în terenuri compacte se face cu dulapi de lemn de diferite grosimi și lungimi așezați orizontal sau vertical pe pereții săpăturii și se fixează cu șpraițuri și pene sau în unele cazuri sprijinirea pereților săpăturii cu palplanșe metalice. Procedeele din tehnica actuală impun coborârea muncitorilor în șanțuri pentru executarea sprijinirilor care în unele cazuri au condus la accidente de muncă totodată aceste procedee conduc la o durată de execuție relativ lungă cu consum important de forță de muncă și de materiale.
    Procedeul pentru sprijinirea pereților șanțurilor și gropilor de fundații conform prezentei invenții se caracterizează prin aceea că sprijinirile cu dulapi de lemn sau cu palplanșe metalice se înlocuiesc cu saltele gonflabile (1) care se realizează din pânze textile sau metalice impregnate cu cauciuc sau alte materiale plastice și au forma unui paralelipiped cu două fețe paralele având lungimi între unu și zece metri lățimea de l-2m iar grosimea se stabilește funcție de lățimea șanțurilor pentru conducte de canalizare, pentru fundații continui și pentru gropile de fundații necesare stâlpilor pentru construcții civile și industriale sau pentru cei ai liniilor electrice de înaltă tensiune etc. grosimea saltelei gonflabile (1) poate crește mult și datorită unor pliuri (2) (similare cu cele de la armonică) care se prevăd pe toate fețele saltelei perpendiculare pe pereții șanțurilor fapt ce permite folosirea acestor saltele pentru sprijinirea pereților șanțurilor sau gropilor de fundații cu lățimi mai mici sau mai mari aceste saltele au un furtun flexibil (3) cu o valvă (4) la capăt care se fixează de furtunul flexibil (5) al compresorului (6) ele se lansează neumflate de la nivelul terenului și după ce ajung la fundul gropii se pune în funcțiune motocompresorul care umflă salteaua până când se mulează pe pereții săpăturii și se realizează presiunea necesară consolidării pereților săpăturii înainte de a se introduce în șanț conducta de canalizare sau de a se turna betonul salteaua (1) se dezumflă, se scoate, se curăță de pământ pentru a se putea refolosi.
ROA201200582A 2012-08-08 2012-08-08 Saltea gonflabilă pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţie RO129239B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201200582A RO129239B1 (ro) 2012-08-08 2012-08-08 Saltea gonflabilă pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţie

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201200582A RO129239B1 (ro) 2012-08-08 2012-08-08 Saltea gonflabilă pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţie

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO129239A2 true RO129239A2 (ro) 2014-02-28
RO129239B1 RO129239B1 (ro) 2017-07-28

Family

ID=50151010

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201200582A RO129239B1 (ro) 2012-08-08 2012-08-08 Saltea gonflabilă pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţie

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129239B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107273579A (zh) * 2017-05-20 2017-10-20 汕头市建设工程质量监督检测站 一种内支撑建筑基坑安全性的综合评价方法
CN112323843A (zh) * 2020-10-10 2021-02-05 胡光阳 一种钢结构建筑的钢柱和基坑连接节点结构

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN107273579A (zh) * 2017-05-20 2017-10-20 汕头市建设工程质量监督检测站 一种内支撑建筑基坑安全性的综合评价方法
CN107273579B (zh) * 2017-05-20 2022-01-25 汕头市建设工程质量监督检测站 一种内支撑建筑基坑安全性的综合评价方法
CN112323843A (zh) * 2020-10-10 2021-02-05 胡光阳 一种钢结构建筑的钢柱和基坑连接节点结构
CN112323843B (zh) * 2020-10-10 2022-04-22 青岛晟尔泰设备有限公司 一种钢结构建筑的钢柱和基坑连接节点结构

Also Published As

Publication number Publication date
RO129239B1 (ro) 2017-07-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101259364B1 (ko) 가압식 지반보강 장치
FI64976B (fi) Foerfarande foer taetning av sprickor och kaviteter i olika slg av byggnadsverk saosom byggnadsverk i berg betong murve rkch trae
CN109736340B (zh) 一种基础底板预留降水井保证垫层完整性的降水装置与方法
CN108952775B (zh) 一种用于盾构始发和接收的洞门止水结构施工方法
KR101642916B1 (ko) 지반 침하 방지용 자켓차수패커를 이용한 차수성 흙막이 벽체의 차수 시공 방법 및 그 시스템
CN111305185A (zh) 基于软土地基的联合排水装置及其加固方法
CN109024706A (zh) 一种基坑止水帷幕渗漏点内侧封堵方法
RO129239A2 (ro) Procedeu pentru sprijinirea pereţilor şanţurilor şi a gropilor de fundaţii
CN209066467U (zh) 真空负压式基坑降排水设施
CN110821512B (zh) 穿越滑坡体的黄土隧道进洞口段预加固及开挖施工方法
CN109736337B (zh) 一种基底电梯井集水坑流沙处理保证垫层完整性的降水装置与方法
CN104790377B (zh) 高黏粒含量河湖疏浚底泥的快速排水固结装置及方法
CN110939121A (zh) 一种热水管和塑料排水板相结合的排水固结施工方法
CN103352458B (zh) 膜下可控式真空负压井高效吸水固结法
CN211690288U (zh) 基于软土地基的联合排水装置
CN108104103A (zh) 一种气囊式排水体及其施工方法
CN208533543U (zh) 改善基坑侧壁防水性能的结构和基坑smw支护结构
CN102605787A (zh) 一种拔除钢板桩时可抑制地基土扰动的装置及其应用方法
KR20220140930A (ko) 보강토옹벽 및 그 시공방법
CN106703009A (zh) 一种真空预压排水组件
CN202866816U (zh) 一种土遗址砌补支撑装置
US6082928A (en) Draining wall, method for producing same and element implemented thereby
CN104988981A (zh) 一种现状运营盾构法排水管道上的骑马井施工方法
CN204715502U (zh) 骑马井系统
CN115110365B (zh) 基于动力排水固结的软土路基处理方法