RO128902B1 - Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi - Google Patents
Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi Download PDFInfo
- Publication number
- RO128902B1 RO128902B1 RO201300248A RO201300248A RO128902B1 RO 128902 B1 RO128902 B1 RO 128902B1 RO 201300248 A RO201300248 A RO 201300248A RO 201300248 A RO201300248 A RO 201300248A RO 128902 B1 RO128902 B1 RO 128902B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- compress
- knit
- pediculated
- surgical
- fluids
- Prior art date
Links
Landscapes
- Materials For Medical Uses (AREA)
Description
Invenția se referă la o compresă chirurgicală care are inclusă în structura sa sisteme de pompe pasive pentru transferul unidirecțional modulat al fluidelor din plăgi, fiind realizată din tricot tubular cu structură pediculată, echivalentul structurii de tip semifang sau orice alt tip de tricot cu ochiuri duble, după cum este detaliat în fig. 9. Compresa chirurgicală este utilizată în medicină pentru absorbția fluidelor din plăgi de orice natură, pentru asigurarea unui mediu aseptic și antiseptic, și pentru stimularea regenerării tisulare.
Sunt cunoscute compresele clasice, realizate din material țesut, care au dezavantajul că au marginile neasigurate, din care pot să se desprindă scame în plagă, sau capete de fir, cu consecințe grave pentru pacient. Structura în rețea plană a compreselor clasice produce o aderență crescută la plagă și întârzie vindecarea, prin smulgerea țesuturilor de regenerare, în momentul schimbării acestora. Capacitatea de asepsie și antisepsie a acestor comprese este scăzută, datorită gradientului egal de presiune osmotică dintre fața situată pe plagă și fața externă, care permite microbilor să pătrundă, prin difuziune, din exterior spre interior, la impregnarea cu fluidele din plagă. Există numeroase studii de specialitate care relevă importanța tipurilor de comprese chirurgicale utilizate la tratarea plăgilor și efectele utilizării acestora asupra țesuturilor subiacente, dintre care se poate menționa „Wound Healing Dressings and Drug Delivery Systems: A Review, publicat în „Journal of pharmaceuticalsciences, voi. 97, Nr. 8, pp. 2892-2923, august 2008, autor: Joshua S. Boateng, Kerr H. Matthews, et al.
Se cunoaște o compresă chirurgicală tricotată (GB1478454), având marginileînchise cu o bandă pliată. Deficiența acestei comprese constă în rigiditatea marginilor, iar prin structura în rețea plană, are numeroase puncte de aderență la țesuturile subiacente, fapt ce produce microleziuni locale, sângerare, dureri și întârzie vindecarea, prin smulgerea țesuturilor de regenerare în momentul schimbării pansamentului. întârzierea vindecării este cauza principală pentru producerea unor cicatrici hipertrofice sau cheloide care necesită tratamente speciale costisitoare. Proprietățile antiseptice ale acestor comprese sunt reduse, datorită gradientului de presiune osmotică egal pe ambele fețe, produs de structura în rețea plană a țesăturii, fapt ce permite agenților patogeni să pătrundă spre țesuturi, în momentul impregnării cu exsudatul din plagă.
Se mai cunoaște o compresă chirurgicală tricotată, cu două straturi (US 4540398), realizată pe mașini de tricotat cu urzeală, având marginile unite prin intertricotare. Deficiența acesteia constă în aceea că marginile tăiate produc injurii țesuturilor, prin rigiditatea lor, și permit pierderi de fire în plaga operatorie. Compresa chirurgicală menționată are structură sub formă de rețea plană și, implicit, numeroase puncte de aderență la țesuturile subiacente, fapt ce produce microleziuni locale, sângerare, dureri și întârzie vindecarea, prin smulgerea țesuturilor de regenerare în momentul schimbării pansamentului. întârzierea vindecării este cauza principală pentru producerea unor cicatrici hipertrofice sau cheloide care necesită tratamente speciale costisitoare. Proprietățile aseptice și antiseptice ale acestei comprese sunt reduse, datorită gradientului de presiune osmotică egal pe ambele fețe, prin același mecanism descris la brevetul anterior.
Se cunoaște și brevetul RO 115935 B, care se referă la o compresă chirurgicală tricotată, având capetele surfilate. Dezavantajul utilizării acesteia constă în existența unei margini surfilate care reduce eficiența absorbției, prin comprimarea marginilor, existența unei structuri sub formă de rețea plană, care realizează numeroase puncte de aderență la țesuturile subiacente, fapt ce produce microleziuni locale, sângerare și dureri, și întârzie vindecarea, prin smulgerea țesuturilor de regenerare în momentul schimbării pansamentului; întârzierea vindecării este cauza principală pentru producerea unor cicatrici hipertrofice sau cheloide, care necesită tratamente speciale și costisitoare. O altă deficiență constă în reducerea proprietăților aseptice și antiseptice, datorită inexistenței unei bariere eficiente contra microbilor din mediul exterior, prin gradientul egal de presiune osmotică între cele două fețe ale acesteia, la contactul cu fluidele din plagă.
RO 128902 Β1
Se cunoaște o compresă din tricot elastic pentru uz medical (US 6912877 B2), 1 având o structură de tricot cu ochiuri duble, în cadrul căreia sunt formate niște inele ca urmare a modului de împletire a firului. 3
Se mai cunoaște o compresă hemostatică (US 2004/0073299 A1) mai ales pentru uzul în cavități ale corpului uman, alcătuită dintr-un tricot format din fire cu proprietăți 5 hemostatice.
Problema tehnică pe care urmărește să o rezolve invenția constă în transferul 7 unidirecțional modulat al fluidelor din plăgi, asigurând un mediu aseptic și antiseptic și stimulând regenerarea tisulară. 9
Compresa chirurgicală realizată dintr-un tricot obținut pe o mașină de tricotat circulară sau liniară, realizat din fire absorbante de bumbac și având o configurație tubulară și o 11 structură pediculată în secțiune transversală, în cadrul căreia sunt formate niște inele din firele de tricot, cu rol în modularea absorbției, rezolvă problema tehnică și înlătură 13 dezavantajele menționate prin aceea că, după secționarea tricotului tubular la dimensiunile necesare, extremitățile tricotului sunt întoarse spre interior, pentru a nu permite scamelor să 15 ajungă în plagă și pentru a obține un efect maxim de absorbție.
Compresa chirurgicală pediculată, conform invenției, înlătură deficiențele menționate 17 prin faptul că: stimulează regenerarea tisulară, are capacitate de absorbție modulată, siguranță în utilizare, proprietăți aseptice si antiseptice crescute și aderență redusă la plagă, 19 după cum rezultă din descrierea detaliată a invenției.
Compresă chirurgicală pediculată, conform unui exemplu de realizare a invenției, în 21 legătură cu fig. 1,2, 3 și 4, este realizată din tricot tubular 1, cu structură de tip pediculat, ca în fig. 9, care conferă compresei o formă pediculată pe secțiune transversală 2. 23
Tricotul este executat din fir de bumbac, sau din alte fibre textile, pe o mașină de tricotat circulară sau rectilinie, este secționat la dimensiunile necesare, având extremitățile 25 3, rezultate prin secționare, îndoite spre interior, până la mijlocul compresei, rezultând, după pliere, o compresă multistratificată 4, rectangulară. Structura pediculată conferă compresei 27 chirurgicale o capacitate de absorbție crescută și modulată, aderență scăzută la orice tip de plagă, proprietăți aseptice și antiseptice crescute, prin diferența de presiune osmotică 6 29 dintre fața pediculată, aplicată pe plagă, și fața exterioară. Diferența de presiune osmotică 6 dintre cele două fețe ale compresei chirurgicale pediculate se realizează printr-un sistem 31 de pompe pasive E, F, bazat pe forma pediculată, care generează forțe de tensiune superficială F, și pe capilaritatea 7 fibrelor din structura pediculelor și a tricotului, realizând 33 un flux 8 unidirecțional al fluidelor dinspre plagă spre exterior. Prin aceste mecanisme se blochează, biomecanic, accesul microbilor spre plagă și se elimină fluidele spre exterior, 35 împreună cu microbii deja existenți. Capacitatea de regenerare tisulară este crescută datorită păstrării unui mediu umed optim la nivelul pediculelor din structura compreselor, conform 37 invenției, prin absorbția modulată de inelul modulator 11a fluidelor din plagă. Țesuturile lezate reacționează prin secretarea continuă de exsudat cu rol protector, care stimulează 39 regenerarea tisulară, dacă este păstrat în limitele optime. Suprasecreția de exsudat în plagă este toxică, iar diminuarea secreției are același efect, fapt ce întârzie vindecarea, crescând 41 riscul formării unorcicatrici hipertrofice sau cheloide, conform numeroaselor studii științifice, dintre care menționăm: „Wound Healing Dressings and Drug Delivery Systems: 43 A Review, publicat în „Journal of pharmaceutical sciences, voi. 97, Nr. 8, pp. 2892-2923, august 2008, autor: Joshua S. Boateng, Kerr H. Matthews, et al., sau: 45 „Occlusive Dressings and Wound Healing, autori: Todd Helfman, Liza Ovington, Vincent Falanga, publicatîn Clinics in Dermatology, 1994, pp. 121 -127, editura Elsevier 47 Science Inc.
Compresa chirurgicală, conform unui alt exemplu de realizare a invenției, în legătură 49 cu fig. 1, 2, 5 și 6, este realizată din tricot tubular 1, cu structură pediculată 2, ca în fig. 9 care, după secționare la dimensiunile necesare, are marginile 3 rulate spre interior, în 51 segmente scurte, pentru a forma o compresă de formă sferoidală multistratificată.
RO 128902 Β1
Compresă chirurgicală, conform unui alt exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1,2, 7 și 8 este realizată din tricot tubular 1, cu structură pediculată 2, ca în fig. 9 care, după secționare la dimensiunile necesare, are marginile 3 îndoite spre interior de mai multe ori, în segmente lungi, păstrându-se forma tubulară, pentru a forma o compresă pediculată cilindrică compactă, multistratificată.
Sistem de pompe pasive pentru transportul fluidelor din plăci, conform unui exemplu de realizare a invenției, format din pompe de căldură E, pompe de tensiune superficială F, pompe osmotice 6 și pompe capilare 7, incluse în pediculele compresei chirurgicale, în legătură cu fig. 9, care asigură un transport unidirecțional al fluidelor și păstrează, în același timp, un mediu umed optim în jurul fiecărui pedicul din fig. 2, pentru asigurarea regenerării rapide, în condiții ideale, a țesuturilor subiacente. Pentru simplificare, pediculul a fost considerat, și desenat ca atare, cu un singur capilar 9, pentru a se vizualiza detaliile, fig. 9. Fluidele din plagă, datorită formei și structurii pediculului, sunt supuse unor forțe de tensiune superficială F, care asigură formarea unei pelicule în jurul firului din pedicul și asigură transferul acestora în lumenul capilar 9, prin porii membranari, în cadrul unor procese legate de baromembrane. în interiorul capilarului fluidele sunt supuse altor forțe de tensiune superficială și ascensionează până la nivelul stratului exterior al compresei, după ce trec prin inelul de modulare 11. Inelul de modulare 11, alcătuit din ochiurile duble ale tricotului, conform fig. 9, se impregnează cu fluidele preluate din pedicul, prin aceleași procese de baromembrane, descrise anterior, și își mărește volumul datorită structurii microscopice hidrofile a fibrelor care-l compun, fapt ce comprimă fibrele 5 care compun pediculul și blochează transportul fluidelor 8 spre suprafața compresei. Fluidele din inelul modulator 11 se evaporă în mediul exterior, prin transformări de fază produse de pompele de căldură E, fapt care duce la reducerea volumului acestuia, astfel încât se deblochează circulația dinspre pedicul spre exterior, iar ciclul se repetă. Pompele de căldură E asigură procesele de evaporare folosind căldura produsă de organismul uman și convecția aerului din mediul exterior. Prin acest mecanism se modulează transportul de fluide dinspre plagă spre exterior și se asigură un mediu umed optim pentru regenerarea tisulară, nepermițând formarea de cruste.
Fiecare compresă chirurgicală este compusă dintr-un numărfoarte mare de pedicule 2 care asigură o absorbție modulată și unidirecțională a fluidelor din plagă prin sistemul de pompe pasive descris anterior. Transportul fluidelor se desfășoară dinspre plagă spre exterior, asigurând un gradient de presiune negativă, între fața compresei, situată la exterior, și fața situată pe plagă, fapt ce împiedică microbii să pătrundă spre țesuturile lezate și asigură, totodată, eliminarea pe cale biomecanică a germenilor care se găsesc, de regulă, în plăgi.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizarea invenției, în legătură cu fig. 1...9, care reprezintă:
- fig. 1, vedere de ansamblu a tricotului tubular pediculat;
- fig. 2, vedere detaliată mărită printr-o secțiune transversală, după direcția A-A, a tricotului pediculat din fig. 1, cu evidențierea schematică a inelului modulator;
- fig. 3, vedere de ansamblu a unei comprese pediculate cu patru straturi;
- fig. 4, vedere detaliată printr-o secțiune longitudinală, după direcția B-B, a unei pediculate cu patru straturi din fig. 3;
- fig. 5, vedere de ansamblu a unei comprese pediculate sferoidale;
- fig. 6, vedere detaliată printr-o secțiune transversală, după direcția C-C, a unei comprese sferoidale multistratificate din fig. 5;
- fig. 7, vedere de ansamblu a unei comprese pediculate multistratificate de formă tubulară;
- fig. 8, vedere detaliată printr-o secțiune transversală, după direcția D-D, a unei comprese tubulare multistratificate din fig. 7;
- fig. 9, vedere detaliată în lupă a structurii unui pedicul din fig. 2, cu evidențierea sistemului de transport pasiv.
Claims (4)
- Revendicări 11. Compresă chirurgicală realizată dintr-un tricot având o structură pediculată (2) în 3 secțiune transversală și în cadrul căreia sunt formate niște inele (11) din firele de tricot, caracterizată prin aceea că, după secționarea tricotului cu configurație tubulară (1), 5 confecționat din fire absorbante de bumbac, obținut pe o mașină de tricotat circulară sau liniară, la dimensiunile necesare, extremitățile (3) tricotului sunt întoarse spre interior, pentru 7 a nu permite scamelor să ajungă în plagă și pentru a obține un efect maxim de absorbție, modulând absorbția prin inelele din fire de tricot. 9
- 2. Compresă chirurgicală conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că extremitățile (3) tricotului pediculat sunt întoarse spre interior la ambele capete, până la 11 jumătate, după care este pliat, formând o compresă rectangulară multistratificată (4).
- 3. Compresă chirurgicală conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că tricotul 13 tubular pediculat (1) este îndoit de mai multe ori spre interior, în segmente scurte, pentru a forma o compresă sferoidală, pentru a asigura absorbția în cavități anatomice mari, sau de 15 formă sferoidală.
- 4. Compresă chirurgicală conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că tricotul 17 tubular pediculat (1) este îndoit de mai multe ori spre interior, în segmente lungi, pentru a forma o compresă cilindrică compactă, pentru a asigura absorbția în cavități anatomice 19 tubulare.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO201300248A RO128902B1 (ro) | 2013-03-25 | 2013-03-25 | Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO201300248A RO128902B1 (ro) | 2013-03-25 | 2013-03-25 | Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO128902A0 RO128902A0 (ro) | 2013-10-30 |
RO128902B1 true RO128902B1 (ro) | 2020-03-30 |
Family
ID=49448346
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO201300248A RO128902B1 (ro) | 2013-03-25 | 2013-03-25 | Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO128902B1 (ro) |
-
2013
- 2013-03-25 RO RO201300248A patent/RO128902B1/ro unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
RO128902A0 (ro) | 2013-10-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
ES2584182T3 (es) | Apósito para heridas | |
JP6586431B2 (ja) | 創傷包帯および治療方法 | |
JP4739325B2 (ja) | 創傷接触装置 | |
JP6151238B2 (ja) | 連続した繊維の創傷包帯 | |
US20220087869A1 (en) | Method of manufacturing a component for a wound dressing | |
ES2734730T3 (es) | Dispositivo para el vendaje de heridas | |
US20160135998A1 (en) | Wound care device for the treatment of wounds by means of atmospheric negative pressure, comprising a window that can be opened | |
GB2468905A (en) | Wound packing element | |
CA2653560A1 (en) | Protective dressing and methods of use thereof | |
JP2018537152A (ja) | 創傷包帯 | |
CN106132365B (zh) | 用于负压伤口治疗的制品和方法 | |
EP2760487B1 (en) | Wound dressings and related methods therefor | |
RO128902B1 (ro) | Compresă chirurgicală pediculată pentru transferul unidirecţional modulat al fluidelor din plăgi | |
ES2683044T3 (es) | Apósitos para heridas conductivos y procedimientos de uso | |
US20210000653A1 (en) | Wound dressing | |
ES2607708T3 (es) | Apósito para heridas desinfectante y proceso para la preparación de esta | |
ES2394607T3 (es) | Almohadilla para fístula | |
Sezgin et al. | Textile based materials for wound healing applications | |
CN214342939U (zh) | 一种脚部防压疮敷料 | |
CN211213852U (zh) | 一种用于结肠癌术后药物缓释的体内敷贴 | |
CN215020437U (zh) | 一种骨科护理用透气、抗菌绷带 | |
CN209059667U (zh) | 一种贴覆结构 | |
CN208693603U (zh) | 一种烧伤引流敷料 | |
TWI335230B (en) | Three-dimensional slow release agent absorbent dressing | |
Ovsienko | Medical knitting |