RO128045B1 - Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil - Google Patents

Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil Download PDF

Info

Publication number
RO128045B1
RO128045B1 ROA201100540A RO201100540A RO128045B1 RO 128045 B1 RO128045 B1 RO 128045B1 RO A201100540 A ROA201100540 A RO A201100540A RO 201100540 A RO201100540 A RO 201100540A RO 128045 B1 RO128045 B1 RO 128045B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
pressure
flow
power
circuit
unit volume
Prior art date
Application number
ROA201100540A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128045A2 (ro
Inventor
Liviu Ioan Vaida
Daniel Vasile Banyai
Lucian Nascutiu
Original Assignee
Universitatea Tehnică Din Cluj-Napoca
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea Tehnică Din Cluj-Napoca filed Critical Universitatea Tehnică Din Cluj-Napoca
Priority to ROA201100540A priority Critical patent/RO128045B1/ro
Publication of RO128045A2 publication Critical patent/RO128045A2/ro
Publication of RO128045B1 publication Critical patent/RO128045B1/ro

Links

Landscapes

  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)

Description

Invenția se referă la un sistem electro-hidraulic, utilizat la realizarea circuitelor de comandă și reglare a pompelor și motoarelor hidraulice cu volum unitar variabil utilizate în acționările hidraulice.
în scopul realizării de circuite de comandă și reglare a presiunii, debitului sau puterii sunt cunoscute soluțiile adoptate de către marii producători de aparatură hidraulică. Variantele de circuite de reglare a presiunii, debitului și puterii hidraulice existente în literatura de specialitate și care sunt aplicate practic în industrie, conțin structuri de reglare mecano-hidraulice ce permit utilizarea lor în circuite de reglare de presiune, debit sau putere independent una de alta.
Dezavantajul acestor soluții constă în faptul că fiecare tip de reglaj necesită o altă variantă constructivă, fapt ce conduce la soluții complexe și costisitoare a mașinilor hidraulice în ansamblul lor.
Sunt cunoscute și structuri de reglare electro-hidraulice, dar și la aceste variante mașinile hidraulice necesită o senzorică adecvată pentru fiecare tip de reglaj în parte.
Pompele și motoarele hidraulice echipate cu astfel de structuri de comandă și reglare prezintă dezavantajul că nu pot fi integrate ușor și fără costuri suplimentare în diferite sisteme de acționari hidraulice care impun, din considerente tehnologice, schimbarea tipului de reglare în timpul funcționarii.
Problema pe care o rezolvă invenția de față este realizarea unor mașini hidraulice, de tip pompe sau motoare cu volum unitar reglabil, capabile să se adapteze la orice tip de reglaj, în concordanță cu nevoile acționarii hidraulice, fără costuri suplimentare și fără intervenții în structura mecanică a mașinii hidraulice.
Sistemul flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum unitar reglabil, conform invenției, înlătură dezavantajele soluțiilor cunoscute prin faptul că reglarea parametrilor de lucru ai mașinii hidraulice (motor sau pompă) se face prin modificarea volumului unitar al acesteia cu ajutorul unui motor hidraulic liniar, comandat de un distribuitor proporțional, printr-un circuit electronic de comandă, având ca semnale de intrare presiunea măsurată cu doi senzori de presiune, în aval, respectiv, în amonte față de o rezistență hidraulică plasată în circuitul hidraulic al mașinii, iar ca semnal de ieșire mărimea de comandă a motorului de reglare a volumului unitar.
în continuare se prezintă un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1 și 2, care reprezintă:
- fig. 1, schema de principiu a unui sistem flexibil de reglare a unei pompe cu volum unitar variabil;
- fig. 2, schema de principiu a unui sistem flexibil de reglare a unui motor hidraulic cu volum unitar variabil.
Sistemul conform invenției este constituit dintr-o mașină hidraulică 1, ce poate fi un motor sau pompă cu volum unitar variabil, care alimentează sau consumă debit dintr-un circuit hidraulic 2, dintr-un motor 3, hidraulic liniar, cu rolul de modificare a volumului unitar al mașinii 1, comandat de un distribuitor 4, proporțional, printr-un circuit electronic 5.
Mașina hidraulică 1 poate fi o pompă sau un motor cu pistoane axiale și volum unitar reglabil, caz în care motorul 3 modifică poziția unghiulară a blocului portpistoane, sau o pompă ori un motor cu excentric, situație în care motorul 3 modifică excentricitatea rotorului față de stator. Astfel de soluții sunt cunoscute în domeniul hidraulic și, ca urmare, nu sunt prezentate în mod detaliat în cadrul invenției propuse.
Distribuitorul hidraulic proporțional 4 are rolul de a comanda motorului 3, de reglare a volumului unitar al mașinii hidraulice 1.
RO 128045 Β1
Parametrii de reglare ai mașinii hidraulice 1 sunt presiunea, debitul, puterea sau 1 combinații între aceștia. Orice reglare a parametrilor de lucru se face prin modificarea volumului unitar al mașinii hidraulice 1, în baza unui semnal de comandă primit din circuitul electronic 5. 3
Circuitul electronic de comandă 5 este constituit dintr-un circuit de reglare a presiunii 5a, un circuit de reglare a debitului 5b și un circuit de reglare a puterii 5c.5
Semnalele de intrare în circuitul electronic 5 sunt culese de la doi senzori de presiune 6 și 7, montați în amonte, respectiv, în aval față de o rezistență 8, de tip diafragmă.7
Semnalele de la cei doi senzori sunt tensiuni proporționale cu presiunea pe care aceștia o măsoară în amonte, respectiv, în aval față de rezistența 8 din circuitul hidraulic 2.9
Circuitul electronic 5 mai conține niște elemente de comparație 9 și 10, blocul de conversie 11, cu rol de transformare a diferenței de tensiune a semnalelor culese de la senzorii 11 6 și 7, în debit și dintr-un bloc operațional 12 care efectuează o operație de înmulțire a mărimilor de intrare în acesta. 13
Elementul de execuție 4a, de tip electromagnet proporțional, este comandat de un echipament electronic 13, de tip PID (proporțional-integrativ derivativ). 15
Mărimea de comandă mcom a echipamentului 13 se obține cu ajutorul comparatorului 10, ca o diferență între valorile programate „Ptrebuie”, „Ntrebuie”, „Qtrebuie”, introduse dintr-un bloc de 17 intrare 14 și valorile efective „Peste”, „Neste”, „Qeste”, unde P, reprezintă presiunea, N, reprezintă puterea și Q reprezintă debitul. 19
Selectarea mărimii de reglare și activarea circuitului corespunzător 5a, 5b sau 5c se face prin acționarea corespunzătoare a întrerupătoarelor 15a, 15b sau 15c. 21 în situația în care mașina hidraulică 1 este o pompă cu volum unitar reglabil (fig. 1), pompa va alimenta circuitul hidraulic 2. Parametrii de regim ai pompei: presiunea, puterea sau 23 debitul pompei, sau o combinație a acestora se vor regla prin modificarea volumului unitar al pompei și, implicit, printr-un reglaj de debit. 25 în cazul în care mașina hidraulică 1 este un motor cu volum unitar reglabil (fig. 2), acesta va fi alimentat din circuitul hidraulic 2. Parametrii de regim ai motorului: presiunea de lucru, 27 puterea motorului și debitul consumat, sau o combinație a acestor parametrii se vor regla prin modificarea volumului unitar al motorului și, implicit, prin debitul consumat de acesta. 29
Flexibilitatea sistemului privind reglarea parametrilor de lucru ai mașinii hidraulice cu volum unitar reglabil este asigurată prin posibilitatea de selectare a circuitului de reglare dorit, 31 cu ajutorul întrerupătoarelor 15a, 15b sau 15c.
Sistemul flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii mașinilor hidraulice cu volum 33 unitar reglabil permite următoarele moduri de funcționare:
a) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a presiunii. 35
b) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a debitului.
c) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a puterii. 37
a) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a presiunii
Se închide întrerupătorul 15a, iar întrerupătoarele 15b și 15c sunt deschise. în 39 comparatorul 10 intră valoarea programată a presiunii „Ptrebuie”, preluată din blocul de intrare 14, și valoarea efectivă „Peste” a presiunii din circuitul 2, măsurată de senzorul 7. Mărimea de 41 comandă rncom a echipamentului 13 se obține pe baza relației: mcom ^trebuie ^este 0) 43
b) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a debitului
Se închide întrerupătorul 15b, iar întrerupătoarele 15a și 15c sunt deschise. în 45 comparatorul 10 intră valoarea programată a debitului „Qtrebuie”, preluată din blocul de intrare 14, și valoarea efectivă „Qeste” a debitului din circuitul 2. 47
RO 128045 Β1
Valoarea efectivă a debitului „Qeste” se obține pe baza diferenței de presiune măsurate de senzorii 6 și 7, valoare care reprezintă căderea de presiune Δρ de pe rezistența 8, pe baza relației:
Q = a-A unde: a, reprezintă un coeficient de debit, A, reprezintă aria secțiunii de curgere, Δρ, reprezintă căderea de presiune, iar p este densitatea fluidului.
Blocul de conversie 11 transformă valoarea diferenței de presiune Δρ, obținută cu ajutorul senzorilor 6 și 7 și cu comparatorul 9 în debit, mărime ce reprezintă valoarea efectivă a debitului.
Mărimea de comandă rncom a echipamentului 13, atunci când funcționează în regim de reglare a debitului, se obține pe baza relației:
^corn Q^rebuie ” Qeste ($)
c) Funcționarea sistemului în regim de reglarea a puterii
Se închide întrerupătorul 15c, iar întrerupătoarele 15a și 15b sunt deschise. în comparatorul 10 intră valoarea programată a debitului „Ntrebuie” preluată din blocul de intrare 14, și valoarea efectivă „Neste” a puterii din circuitul 2.
Valoarea efectivă a puterii „Neste” se obține cu ajutorul blocului operațional 12 prin înmulțirea valorii efective a debitului „Qeste” cu valoarea efectiva a presiunii „Peste”- Este cunoscut faptul că P=Qp, iar acest produs se realizează cu ajutorul blocului operațional 12.
Mărimea de comandă rncom a echipamentului 13, atunci când funcționează în regim de reglare a puterii, se obține pe baza relației:
^com ^trebuie ^este (4)
Utilizarea unui automat programabil pentru acționarea întrerupătoarelor 15a, 15b, 15c, și schimbarea regimului de reglare oferă facilități suplimentare în implementarea invenției în diferite aplicații industriale automatizate.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- reducerea consumului energetic al mașinilor hidraulice;
- creșterea gradului de universalitate a mașinilor hidraulice;
- simplificarea structurii a mașinilor hidraulice reglabile cu efect asupra reducerii costurilor de fabricare, întreținere și exploatare și cu efect privind creșterea fiabilității acestora.

Claims (5)

1. Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum 3 unitar reglabil alcătuit dintr-o mașină hidraulică (1), constând dintr-un motor sau o pompă cu volum unitar variabil, care alimentează sau consumă debit dintr-un circuit hidraulic (
2) și dintr-un 5 motor hidraulic liniar (3), comandat de un distribuitor proporțional (4), printr-un circuit electronic (5), caracterizat prin aceea că, reglarea parametrilor de lucru se face prin modificarea volu- 7 mului unitar al mașinii hidraulice (1), pe baza unui semnal de comandă care acționează asupra unui element de execuție (4a) al unui distribuitor proporțional (4), un semnal de comandă este 9 primit de un circuit electronic (5), alcătuit dintr-un circuit de reglare (5a) a presiunii, acționat de un întrerupător (15a), un circuit de reglare (5b) a debitului, acționat de un întrerupător (15b) și 11 un circuit de reglare (5c) a puterii acționat de un întrerupător (15c), printr-un echipament electronic (13), de tip PID, mărimea de comandă a echipamentului electronic (13) fiind dată de un 13 comparator (10), ca o diferență între valorile programate „Ptrebuie”, „Ntrebuie”, „Qtrebuie”, introduse dintr-un bloc de intrare (14) și valorile efective „Peste”, „Neste”, „Qeste”, determinate de circuitele de 15 reglare aferente presiunii, debitului sau puterii, flexibilitatea sistemului fiind asigurată prin posibilitatea de selectare a circuitului de reglare corespunzător printr-un întrerupător (15a, 15b, 15c). 17 2. Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum unitar reglabil, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în regim de reglare a 19 presiunii este închis un întrerupător (15a), în timp ce niște întrerupătoare (15b și 15c) sunt deschise, iar un comparator (10) face diferența între valoarea programată a presiunii „Ptrebuie”, 21 preluată dintr-un bloc de intrare (14) și valoarea efectivă „Peste” a presiunii dintr-un circuit (2), măsurată cu un senzor (7), pentru regimul de reglare a presiunii, mărimea de comandă a unui 23 echipament (13) rezultând din relația: rncom = Ptrebuie - Peste.
3. Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum 25 unitar reglabil, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în regim de reglare a debitului este închis un întrerupător (15b), în timp ce niște întrerupătoare (15a și 15c) sunt 27 deschise, iar un bloc de conversie (11) transformă în debit valoarea căderii de presiune Δρ de pe o rezistență (8), în regimul de reglare a debitului, căderea de presiune fiind determinată cu 29 niște senzori (6 și 7) și cu un comparator (9), iar un comparator (10) face diferența dintre valoarea programată a debitului „Qtrebuie”, preluată de la un bloc de intrare (14) și valoarea efectivă 31 „Qeste” a debitului dintr-un circuit (2), iar mărimea de comandă a unui echipament (13) rezultă din relația: mmm = Qtrebuie- Qeste. 33
4. Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum unitar reglabil, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în regim de reglare a puterii 35 este închis un întrerupător (15c), în timp ce niște întrerupătoare (15a și 15b) sunt deschise, iar un comparator (10) face o diferență între valoarea programată a puterii „Ntrebuie”, preluată dintr- 37 un bloc de intrare (14) și valoarea efectivă a puterii „Neste” obținută cu ajutorul unui bloc operațional (12) prin înmulțirea valorii efective a debitului „Qeste” cu valoarea efectivă a presiunii 39 „Peste”, iar mărimea de comandă a unui echipament (13) rezultă din relația: m^ = Ntrebuie- Neste.
5. Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului și puterii unei mașini hidraulice cu volum 41 unitar reglabil, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, se utilizează un automat programabil pentru acționarea întrerupătoarelor (15a, 15b, 15c) și schimbarea regimului de 43 reglare.
ROA201100540A 2011-06-06 2011-06-06 Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil RO128045B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100540A RO128045B1 (ro) 2011-06-06 2011-06-06 Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100540A RO128045B1 (ro) 2011-06-06 2011-06-06 Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128045A2 RO128045A2 (ro) 2012-12-28
RO128045B1 true RO128045B1 (ro) 2020-10-30

Family

ID=47504249

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201100540A RO128045B1 (ro) 2011-06-06 2011-06-06 Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128045B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO128045A2 (ro) 2012-12-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2795538C (en) Phase shift controller for a reciprocating pump system
AU2010206569B2 (en) Method for increasing compressed air efficiency in a pump
ATE467049T1 (de) Fluidarbeitsmaschine mit verdrängungssteuerung
JP6899627B2 (ja) 流体回路および流体回路を有する機械
JP2007505270A (ja) 少なくとも2つの流体圧コンシューマに圧力手段を供給するための制御装置および方法
US20040016230A1 (en) Noise attenuation in a hydraulic circuit
EP3663580B1 (en) Hydraulic drive apparatus
CN105229315A (zh) 液压系统的控制安排以及用于控制液压系统的方法
JP2016510253A (ja) 高圧ホモジナイザー
US9358667B2 (en) System and method for low pressure piercing using a waterjet cutter
KR20140099833A (ko) 성형툴의 온도제어방법
WO2011153003A2 (en) Hydraulic system and method of actively damping oscillations during operation thereof
CN105840566B (zh) 用于为至少两个液压负载供应压力介质的液压控制装置
RO128045B1 (ro) Sistem flexibil de reglare a presiunii, debitului şi puterii maşinilor hidraulice cu volum unitar reglabil
US10100639B2 (en) Methods and system for independently controlling injector head drive motor speeds
WO2015066182A1 (en) Hydraulic displacement control system
JP2008298226A (ja) 油圧駆動装置
RU2398198C1 (ru) Вибростенд испытательный электрогидравлический
JP6015440B2 (ja) 材料試験機
EP2639657B1 (de) Verzögerungsminimierte Erfassung einer Hilfsregelgröße
JP6009770B2 (ja) 油圧閉回路システム
NL2004979C2 (en) Phase shift controller for a reciprocating pump system.
CN203685538U (zh) 一种液力平衡式伺服控制变量液压泵
JP7329546B2 (ja) 高圧ホモジナイザ
KR20190108400A (ko) 무전원 속도제어 밸브 부착 유체커플링