RO126994A2 - Masă escamotabilă la tavan - Google Patents

Masă escamotabilă la tavan Download PDF

Info

Publication number
RO126994A2
RO126994A2 ROA201000682A RO201000682A RO126994A2 RO 126994 A2 RO126994 A2 RO 126994A2 RO A201000682 A ROA201000682 A RO A201000682A RO 201000682 A RO201000682 A RO 201000682A RO 126994 A2 RO126994 A2 RO 126994A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
ceiling
mask
extension
threaded
screw
Prior art date
Application number
ROA201000682A
Other languages
English (en)
Other versions
RO126994B1 (ro
Inventor
Adrian Prodescu
Original Assignee
Adrian Prodescu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Adrian Prodescu filed Critical Adrian Prodescu
Priority to ROA201000682A priority Critical patent/RO126994B1/ro
Publication of RO126994A2 publication Critical patent/RO126994A2/ro
Publication of RO126994B1 publication Critical patent/RO126994B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47BTABLES; DESKS; OFFICE FURNITURE; CABINETS; DRAWERS; GENERAL DETAILS OF FURNITURE
    • A47B5/00Suspended or hinged panels forming a table; Wall tables
    • A47B2005/003Ceiling suspended tables

Landscapes

  • Tables And Desks Characterized By Structural Shape (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o masă escamotabilă utilizabilă, de preferinţă, ca masă atunci când un asemenea tip de mobilier este necesar într-o încăpere. Masa conform invenţiei este alcătuită dintr-un dispozitiv () de prindere pe tavan, având un şurub () conducător, acoperit de o mască () superioară, şi dintr-o masă () propriu-zisă, sub care, atunci când este ridicată, i se ataşează o mască () inferioară, dintr-un prelungitor () detaşabil şi din nişte picioare () detaşabile, servind la sprijinirea mesei () atunci când aceasta este coborâtă şi aşezată pe podea, prelungitorul () şi masca () inferioară putând fi ataşate alternativ la şurub (), acestea servind la coborârea mesei (), prin rotirea acesteia în lungul prelungitorului (), respectiv, servind la mascarea zonei central-inferioare a mesei (), atunci când aceasta este ridicată.

Description

Prezenta invenție se referă la o masă escamotabilă la tavan, utilizabilă ca masă atunci când un asemenea tip de mobilier este necesar într-o încăpere sau ridicată la plafonul încăperii respective, cu rol de lustră, atunci când spațiul ocupat de ea urmează să fie eliberat pentru a fi folosit în alt scop.
Este cunoscut faptul că locul ocupat de o masă, indiferent de construcție sau mărime, nu poate fi eliberat pentru a fi utilizat în alt scop, decât prin transportarea temporară a acesteia într-un alt loc. Este atât cazul meselor fixe sau extensibile dar și al celor demontabile sau reglabile.
Dezavantajele acestor mese cunoscute constau în aceea că ele trebuie duse întrun alt loc, grevând astfel un alt spațiu, și că apoi trebuie aduse înapoi, cu depunerea eforturilor de rigoare și cu ocuparea unor persoane care să rezolve problema transportului lor.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este realizarea unei mese escamotabile la tavan care să permită eliberarea spațiului de pe podea prin ridicarea și mascarea ei la plafon.
Masa escamotabilă la tavan, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că este alcătuită dintr-un dispozitiv de prindere pe tavan, acoperit de o mască superioară, dintr-o masă propriu-zisă sub care, atunci când este ridicată, se atașează o mască inferioară, elemente asamblabile cu ajutorul unui șurub conducător solidar cu dispozitivul de prindere pe tavan, precum și dintr-un prelungitor detașabil. Acesta poate fi atașat la același șurub conducător al dispozitivului de prindere pentru a permite coborârea mesei propriu-zise prin rotirea ei cu ajutorul unui suport central în lungul prelungitorului. Niște picioare detașabile servesc la sprijinirea mesei prin înșurubarea lor în niște piese filetate atunci când masa este coborâtă și așezată pe podea. Dispozitivul de prindere pe tavan este format dintr-o placă metalică, prevăzută în centru, pe fața inferioară, cu șurubul conducător dotat cu filet elicoidal, placa metalică având niște găuri de trecere dispuse concentric și niște găuri filetate pentru prinderea măștii superioare, iar șurubul conducător având o gaură filetată, coaxială, ce servește la prinderea alternativă a măștii inferioare sau a prelungitorului detașabil. Masca superioară este compusă dintr-un disc suport prevăzut cu o gaură centrală pentru
0<-2 0 1 0 - 0 0 6 8 2 -3 Ο -07“ 2010
trecerea șurubului conducător, cu niște găuri de trecere ce coincid cu găurile filetate din placa metalică a dispozitivului de prindere de tavan și cu niște locașuri necesare montării unor corpuri de iluminat. Pe fața inferioară a discului suport sunt montate niște inele metalice, iar pe fața lui superioară sunt montate circuite electrice inelare, care servesc alimentării menționatelor corpuri electrice de iluminat. Masa propriu-zisă este prevăzută cu un blat format din suprapunerea unei foi superioare și a unei foi inferioare, blat dotat în centru o gaură de trecere pentru suportul central și cu niște găuri de trecere pentru piesele filetate pentru fixarea picioarelor mesei. Pe fața superioară a foii superioare sunt montate niște inele metalice, ce coincid ca poziție și dimensiuni cu inelele măștii superioare, iar pe suprafața inferioară a foii inferioare sunt montate alte corpuri electrice de iluminat care sunt conectate electric la inelele metelice anterior menționate prin intermediul unor conductori electrici montați ascuns între cele două foi ale hiatului mesei. Suportul central este alcătuit dintr-un platou inferior, dotat cu niște găuri străpunse pentru fixarea la hiatul format din foile superioară și inferioară și dintr-o bucșă cilindrică, care are în centru o gaură filetată, ce corespunde cu filetele elicoidale ale șurubului conducător și cu cel al prelungitorului detașabil. Piesele filetate pentru fixarea picioarelor, montate ascuns între cele două foi ale mesei, sunt fomate dintr-un platou din tablă, prevăzut cu niște găuri de trecere pentru fixarea în foaia inferioară și cu o gaură centrală filetată destinată fixării picioarelor detașabile. Masca inferioară este compusă dintr-un disc de de mascare care are la partea superioară o degajare centrală și dintr-o bucșă centrală pentru fixarea măștii și care este filetată în corespondență cu filetul găurii din dispozitivul de prindere pe tavan. Prelungitorul detașabil are forma unei tije metalice, filetată cu același filet elicoidal ca al șurubului conducător, și este prevăzut la capătul superior cu o porțiune având diametrul mai mic decât restul prelungitorului, filetată în corespondență cu filetul găurii din dispozitivul de prindere la tavan, iar la capătul inferior cu o terminație de forma unei piulițe. Picioarele detașabile sunt formate dintr-un corp metalic prevăzut la capătul superior cu o tijă filetată, având filetul în corespondență cu cel al găurii filetate din piesa filetată pentru prinderea picioarelor, iar la capătul inferior cu un șurub de reglaj dotat la partea inferioară cu o rondea care asigură suprafața de așezare pe podea.
Masa escamotabilă la tavan, într-o altă variantă de realizare, conform invenției, este similară primei variante, cu singura deosebire că este prevăzută cu un blat a cărei ^-2010-00682-3 Ο -07- 20W
formă exterioară poate fi: un triunghi, un pătrat, sau orice alt poligon, de dorit cu colțurile rotunjite, și care să aibă centrul de greutate pe axa prelungitorului detașabil. Corespunzător acestor forme, picioarele detașabile pot fi în număr de trei sau mai multe.
în urma aplicării invenției se obțin următoarele avantaje:
obținerea într-un timp scurt a unui spațiu liber prin ridicarea mesei la plafon; nu sunt necesare spații de depozitare pentru masa îndepărtată; elementele demontate din ansamblu atunci când masa este ridicată la plafon sunt prelungitorul detașabil și picioarele detașabile, acestea ocupând spații foarte reduse;
instalarea mesei pe pardoseală, atunci când este necesar, se face într-un timp scurt;
se elimină operația de transportare a mesei în alte locuri de depozitare;
masa odată ridicată este mascată transformându-se într-un corp de iluminat.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu figurile de la 1 la 39 care reprezintă:
fig.l, vedere de ansamblu, în perspectivă, a masei escamotabile la tavan, conform invenției, în poziție ridicată;
fig.2, vedere de ansamblu, în perspectivă, a mesei escamotabile la tavan, conform invenției, în poziție coborâtă;
fig.3, vedere de jos, în perspectivă, a dispozitivului de prindere de tavan A;
fig.4, vedere de jos din fig.3;
fig.5, vedere laterală din fig.3;
fig.6, vedere de jos, în perspectivă, a măștii superioare B;
fig.7, vedere în plan a discului 3 al măștii B;
fig. 8, vedere în plan a circuitelor electrice și a corpurilor de iluminat montate pe masca B;
fig.9, vedere în plan a hiatului mesei propriu-zise C;
fig. 10, vedere în plan a suprafeței superioare a mesei C;
fig. 11, secțiune transversală cu un plan I -1 din fig. 10;
fig. 12, detaliul II din fig. 11;
fig. 13, detaliul III din fig. 11;
/1'2 0 1 0 - 0 0 6 8 2 -3 0 -07- 2010 fig. 14, vedere de ansamblu, în perspectivă, a suportului central 14;
fig. 15, vedere de sus din fig. 14;
fig. 16, secțiune cu un plan IV - IV din fig. 15;
fig. 17, vedere de jos, în perspectivă, a piesei filetate 15;
fig. 18, vedere de jos din fig. 17;
fig. 19, vedere de sus, în perspectivă, a măștii inferioare D;
fig.20, vedere de sus din fig. 19;
fig.21, secțiune cu un plan V - V din fig.20;
fig.22, vederede ansamblu a prelungitorului detașabil E;
fig.23, detaliul VI din fig.22;
fig.24, detaliul VII din fig.22;
fig.25, vedere de jos din fig.24;
fig.26, vedere de ansamblu a unui picior detașabil F;
fîg.27, detaliul VIII din fig. 26;
fig.28, detaliul IX din fig.26;
fig.29, secțiune axială prin dispozitivul A montat pe plafon;
fig.30, secțiune axială prin dispozitivul A montat pe plafon, sub care s-a fixat masca superioară B;
fig.31, vedere laterală a mesei C cu picioarele F montate, amplasata pe verticala dispozitivului A și măștii B;
fig.32, secțiune axială prin masa escamotabilă, conform invenției, cu prelungitorul E montat în dispozitivul A;
fig.33, detaliul X din fig.32;
fig.34, detaliul XI din fig.32;
fig.35, secțiune prin masa escamotabilă cu prelungitorul E montat și suportul central 14 fixat cu șuruburi la masa C;
fig.36, detaliul XII din fig.35;
fîg.37, secțiune prin masa C ridicată pe tavan cu prelungitorul E nedemontat;
fig.38, detaliul XIII din fig.37;
fig.39, secțiune axială, parțială, prin masa escamotabilă la tavan, conform invenției, în poziție ridicată și cu masca inferioară D montată.
Ι%- 2 Ο 1 Ο - ο Ο 6 8 2 - 3 Ο -Q7- 2UW
Masa escamotabilă la tavan, într-o primă variantă de realizare, conform invenției, este alcătuită dintr-un dispozitiv de prindere pe tavan A, acoperit de o mască superioară B, și dintr-o masă propriu-zisă C sub care, atunci când este ridicată, se atașează o mască inferioară D. Un prelungitor detașabil E al șurubului conducător poate fi atașat dispozitivului de prindere A pentru a permite coborârea mesei C prin rotirea ei, iar niște picioare detașabile F servesc la sprijinirea amintitei mese C atunci când este coborâtă și așezată pe podea.
Dispozitivul de prindere pe tavan A este format dintr-o placă metalică rotundă 1 - având diametrul de circa 1/7 din diametrul mesei propriu-zise C - și dintr-un șurub conducător 2, cu filet elicoidal, fixat în centrul plăcii 1 și pe fața inferioară a acesteia. Placa 1 are practicate niște găuri de trecere a dispuse concentric față de centrul plăcii 1, într-un număr suficient de mare pentru a asigura o prindere bună de tavan a întregului ansamblu cu șuruburi și niște găuri filetate b pentru prinderea măștii superioare B. La partea inferioară a șurubului conducător 2 este prevăzută o gaură filetată c, coaxială, având diametrul de circa 1/2 din diametrul șurubului conducător 2, care servește la prinderea alternativă a măștii inferioare D sau a prelungitorului detașabil E.
Masca superioară B are rolul de a masca dispozitivul de prindere pe tavan A atunci când masa C este coborâtă. Ea poate avea în componență corpuri electrice de iluminat, caz în care devine o lampă centrală de tavan atunci când masa C este în poziție coborâtă. Masca superioară B este compusă dintr-un disc suport 3, ce poate fi realizat din PAL melaminat sau dintr-un alt material pentru mobilier și din niște corpuri de iluminat 4. Discul 3 are un diametru de circa două ori mai mare decât dispozitivul de prindere A, este prevăzut cu o gaură centrală d pentru trecerea șurubului conducător 2, cu niște găuri de trecere e ce coincid cu găurile filetate b din placa 1, găuri de trecere e care permit prinderea măștii superioare B cu șuruburi, și cu niște locașuri f necesare montării corpurilor de iluminat 4 în masca B.
în discul suport 3 mai sunt practicate și niște găuri de trecere g situate în dreptul unor inele metalice 5 și 6, fixate pe fața lui inferioară și necesare trecerii unei perechi de conductoare electrice 7. Inelele metalice 5 și 6 pot fi confecționate din tablă de alamă, inox sau alt metal iar diferența dintre diametrul interior al inelului 5 și diametrul exterior al inelului 6 va fi suficient de mare pentru a asigura izolarea electrică între ele. Inelele 5 și 6 sunt destinate alimentării surselor de iluminat din masa propriu-zisă C, fiind fixate
Ι\'2 Ο 1 Ο - 0 0 6 8 2 - 3 Ο -07- 2010 concentric pe fața inferioară a discului suport 3, iar montarea lor putând fi făcută fie cu niște holtzșuruburi cu cap îngropat, nereprezentate, fie cu un adeziv.
Pe fața superioară a discului suport 3 sunt fixate circuitele electrice inelare 8 și 9, care servesc alimentării corpurilor electrice de iluminat 4 din componența măștii superioare B prin intermediul unei alte perechi de conductoare electrice 10. Corpurile de iluminat 4 sunt stinse atunci când masa propriu-zisă C este ridicată și pot fi aprinse atunci cănd masa C este coborâtă. Stingerea și aprinderea acestor corpuri de iluminat se face cu ajutorul unui întrerupător, nepoziționat, parte componentă a unui circuit electric din care fac parte și conductoarele 10.
Exemple de corpuri de iluminat 4 care pot fi montate în masca superioară B sunt spoturi electrice plate sau LED-uri.
Masa propriu-zisă C, de formă circulară, constituie principalul component al mobilierului, având rol de suprafață de lucru atunci când se află în poziție coborâtă, sprijinindu-se pe picioarele detașabile F și de suport al unor corpuri de iluminat electrice 11 atunci când se află în poziție ridicată. Blatul mesei C este format dintr-o foaie superioară 12 și o foaie inferioară 13, suprapuse, confecționate din PAL melaminat sau dintr-un alt material pentru mobilier. Blatul alcătuit din foile 12 și 13 este prevăzut în centru o gaură de trecere h pentru fixarea unui suport central 14. Pe fața superioară a foii inferioare 13 sunt practicate niște degajări continuate cu găuri de trecere i pentru a permite montarea ascunsă a unor piese filetate 15 destinate fixării prin înșurubare a picioarelor detașabile F.
Pentru alimentarea corpurilor de iluminat 11, niște conductoare electrice 16 sunt poziționate în niște șanțuri radiale j, practicate pe fața inferioară a foii superioare 12, ieșind deasupra acesteia prin niște găuri de trecere k pentru a fi conectate la niște inele metalice 17 și 18, trecerea conductoarelor 16 spre corpurile de iluminat 11 facându-se prin alte găuri de trecere m realizate în foaia inferioară 13.
Inelele metalice 17 și 18 sunt identice ca alcătuire și dimensiuni cu inelele 5 și 6 descrise anterior. Când masa propriu-zisă C este ridicată și are rol de lampadar, contactul dintre inelele 6 și 17, respectiv dintre inelele 5 și 18 realizează continuitatea electrică dintre conductoarele 7 și 16 permițând aprinderea corpurilor de iluminat 11. Când masa C este coborâtă, întreruperea contactului dintre inelele 6 și 17, respectiv dintre inelele 5 și 18 duce la scoaterea completă de sub tensiune a inelelor 17 și 18 ^-2 0 1 0 - 0 0 6 8 2 -3 0 -07“ 2010
precum și a conductoarelor 16. Inelele metalice 17 și 18 sunt fixate pe partea superioară a foii 12, concentric cu aceasta, fixarea putând fi realizată, fie cu holtzșuruburi cu cap îngropat, nereprezentate, fie cu un adeziv.
Conductoarele electrice 16 sunt realizate din cabluri de cupru izolate și sunt instalate în șanțurile j dintre cele două foi 12 și 13 ale mesei C. Aceste conductoare fac legătura electrică dintre inelele 17 și 18 pe de o parte și corpurile electrice de iluminat 11 pe de altă parte.
Corpurile electrice de iluminat 11 sunt amplasate pe suprafața inferioară a mesei C și au funcția de lampă de tavan /lustră atunci când masa C este în poziție escamotată. Ele pot fi aprinse cu ajutorul unui întrerupător, parte componentă a conductoarelor electrice 7 atunci când masa C este ridicată și s-a realizat contactul dintre inelele 6 și 17, respectiv, dintre inelele 5 și 18. Exemple de corpuri de iluminat care pot fi montate pe intradosul mesei C pot fi aplice cu gabarit mic pe verticală, astfel încât să nu constituie un disconfort pentru ocupanții mesei.
Suportul central 14 al mesei C este alcătuit dintr-un platou inferior fixat de o bucșă cilindrică, elemente nepoziționate. Platoul inferior are un diametru de circa 1/10 din diametrul mesei C și este dotat cu niște găuri străpunse n pentru trecerea unor holtzșuruburi 19 pentru fixarea acestuia de blatul format din foile 12 și 13. Bucșa cilindrică are diametrul exterior compatibil cu diametrul găurii de trecere h din blatul sus-amintit. Suportul 14 are în centru o gaură filetată o, filetată în corespondență cu filetul șurubului conducător 2 precum și cu fîletul de pe prelungitorul detașabil E.
Piesele filetate 15 pentru fixarea picioarelor detașabile sunt alcătuite sub forma unui platou din tablă, cu niște găuri de trecere p pentru trecerea unor holtzșuruburi de fixare 20 și cu o gaură centrală filetată q pentru fixarea picioarelor detașabile F. Piesele filetate 15 sunt dispuse ascuns, între cele două foi 12 și 13 ale blatului mesei C, în degajările i sus-menționate. Numărul minim, și totodată recomandat, de piese filetate 15 este de trei pentru a se asigura o stabilitate optimă a mesei C.
Masca inferioară D servește la mascarea suportului central 14 atunci când masa C este în poziție ridicată. Totodată, ea împiedică eventuala tendință de auto-rotire a mesei C în sens coborâtor, rotire ce poate să apară din cauza pasului mare al filetului șurubului conducător 2, asigurând astfel masa C în poziție ridicată.
(λ,-2 Ο 1 Ο - Ο 0 6 8 2 - 3 Ο -07“ 2010
Masca inferioară D este compusă dintr-un disc de de mascare 21, confecționat din PAL melaminat sau dintr-un alt material pentru mobilier, și dintr-o bucșă centrală 22. Discul de mascare 21 are la partea superioară o degajare centrală, nepoziționată, cu un diametru și o adâncime suficient de mari pentru a acoperi platoul inferior al suportului central 14 al mesei când masa C este ridicată, iar bucșa centrală 22 de fixare a măștii D este filetată în corespondență cu filetul găurii c din dispozitivul A și se fixează pe discul 21 cu ajutorul unor holtzșuruburi 23.
Prelungitorul detașabil E are forma unei tije metalice, filetată cu același filet elicoidal ca al șurubului conducător 2, și are o lungime suficientă pentru a permite coborârea mesei C la înălțimea necesară. El are la partea superioară o altă porțiune filetată r, în corespondență cu filetul găurii c din dispozitivul A iar la partea inferioară o terminație profilată de forma unei piulițe hexagonale s care permite strângerea și, respectiv, deșurubarea lui cu ajutorul unei chei. Prelungitorul E se montează în continuarea șurubului conducător 2 atunci când este necesară coborârea mesei C, dar numai după înlăturarea măștii inferioare D. Prelungitorul detașabil E și șurubul conducător 2 formează, atunci când sunt asamblate, un șurub conducător cu filet exterior continuu pe care masa C poate coborâ, prin rotire, până la înălțimea la care picioarele F pot fi montate și apoi până la așezarea acestora pe podea.
Picioarele detașabile F permit, după montare, rezemarea și asigură stabilitatea mesei C atunci când aceasta este coborâtă. Numărul picioarelor F este același cu numărul pieselor filetate 15 înglobate înglobate în masa C. Picioarele F au în compunere un corp metalic 24, cu diametru constant sau variabil, prevăzut la capătul superior cu o tijă filetată 25, având filetul în corespondență cu cel al găurii filetate q din piesa 15, iar la capătul inferior cu un șurub de reglaj 26 care permite reglajul fin al înălțimii piciorului F și care are totodată o suprafață plană de repartiție a încărcării verticale pe podea.
Diametrul variabil al piciorelor F este recomandabil în cazul unor mese de dimensiuni mari astfel încât diametrul mare de la partea superioară a piciorului F să asigure, la strângere și prin frecare, o bună încastrare a piciorului în blatul mesei C.
Montajul mesei escamotabile la tavan, conform invenției, se face pe subansamblurile anterior menționate asamblându-se, rând pe rând, masca superioară B, masa propriu-zisă C, și masca inferioară D, operații la care se va urmări poziționarea
Â;2 Ο 1 Ο - Ο 0 6 8 2 - 3 Ο -07“ 7010
corectă a elementelor componente în contact și strângerea lor în vederea rigidizării acestora.
O atenție deosebită se va acorda la fixarea inelelor metalice 5, 6, respectiv 17, 18 și la realizarea conexiunilor electrice între aceste inele și conductoarele 7 și respectiv
16.
Dispozitivul de prindere A se montează pe tavanul încăperii, deasupra locului ales pentru poziția coborâtă a mesei C, ținând seama de materialul planșeului 29, cu ajutorul unor dibluri și a unor holtzșuruburi 27. în etapa următoare, de dispozitivul A se fixează, cu ajutorul unor șuruburi 28, masca superioară B. Etapa următoare de montaj constă în asamblarea mesei C (fără suportul central 14) și a picioarelor F și aducerea acestui ansamblu pe verticala dispozitivului de prindere A, la nivelul podelei. In etapa următoare de montaj, prelungitorul E se introduce în poziție oblică, de sus în jos, în gaura centrală h a b latului mesei C iar apoi acest prelungitor E se ridică în poziție verticală și se înfiletează în dispozitivul A. Odată strâns prelungitorul E în dispozitivul A se poate monta suportul central 14 în gaura h prin înfiletarea acestuia la partea inferioară a prelungitorului E și prin strângerea holtzșuruburilor 19 în blatul mesei C. Prin această operație masa propriu-zisă C se centrează pe prelungitorul E și va putea fi ridicată, atunci când este cazul, în vederea escamotării ei la un plafon 29. în această ultimă situație, masa C se va înfileta în șurubul conducător al dispozitivului A până la realizarea contactului dintre inelele 6 și 17, respectiv dintre inelele 5 și 18. Se va deșuruba apoi și se va îndepărta prelungitorul E, iar în gaura filetată c a dispozitivului A rămasă liberă se va monta masca inferioară D, prin înfiletarea bucșei sale centrale 22. Pe parcursul rotirii mesei C în vederea ridicării, se vor demonta piciorele F. în acest fel spațiul de dedesubtul mesei escamotabile, conform invenției, rămâne liber.
Pentru readucerea mesei C pe pardoseală se demontează masca D, în locul ei se înșurubează prelungitorul E și se coboară masa C, prin rotire în jurul șurubului conducător 2 și apoi al prelungitorului E, până când ajunge la o înălțime potrivită pentru a i se putea monta picioarele F. în continuare masa C se coboară prin rotire până ce picioarele ei F ajung în imediata apropiere a podelei. Contactul ferm cu podeaua se realizează prin reglarea șuruburilor 26 de la partea inferioară a picioarelor F.
Când masa C este coborâtă prelungitorul detașabil E poate fi mascat utilizând unul din materialele decorativ cunoscute. De asemenea, găurile q din piesele 15
CV ' Ο 1 ο - ο ο 6 θ 2 - 3 Ο -07- 2010 destinate fixării picioarelor detașabile F, găuri vizibile pe intradosul mesei C atunci când aceasta este ridicată, pot fi mascate, într-unul din modurile cunoscute, cu elemente cunoscute, nefigurate.
Masa escamotabilă la tavan, într-o altă variantă de realizare, conform invenției, similară primei variante, dar care este prevăzută cu un blat a cărei formă exterioară poate fi un triunghi, un pătrat, sau orice alt poligon, de dorit cu colțurile rotunjite, și care să aibă centrul de greutate pe axa prelungitorului detașabil E. Corespunzător acestor forme numărul picioarelor detașabile poate fi trei sau mai multe.
Posibilitățile de amplasare ale acestui tip de mobilier pot fi diverse, câteva exemple fiind: sufrageriile, bucătăriile, birourile, sau sălile de ședințe. Spațiile care se eliberează prin ridicarea la tavan a mesei escamotabile, conform invenției, pot fi utilizate în alte scopuri precum săli de spectacol, de dans, diferite festivități, orice alte funcțiuni.

Claims (8)

  1. REVENDICĂRI
    1. Masă escamotabilă la tavan, în prima variantă de realizare, caracterizată prin aceea că, este alcătuită dintr-un dispozitiv de prindere pe tavan (A), acoperit de o mască superioară (B), dintr-o masă propriu-zisă (C) sub care, atunci când este ridicată, se atașează o mască inferioară (D), elemente asamblabile cu ajutorul unui șurub conducător (2) și dintr-un prelungitor detașabil (E) ce poate fi atașat la același șurub (2) al dispozitivului de prindere (A) pentru a permite coborârea mesei (C) prin rotirea ei cu ajutorul unui suport central (14) în lungul prelungitorului (E), niște picioare detașabile (F) servind la sprijinirea amintitei mese (C) prin înșurubarea lor în niște piese filetate (15) atunci când aceasta este coborâtă și așezată pe podea.
  2. 2. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, dispozitivul de prindere pe tavan (A) este format dintr-o placă metalică (1), prevăzută în centru și pe fața inferioară cu șurubul conducător (2), dotat cu filet elicoidal, placa (1) având niște găuri de trecere (a) pentru prinderea pe tavan și niște găuri filetate (b) pentru prinderea măștii superioare (B), iar șurubul conducător (2) având o gaură filetată (c), coaxială, ce servește la prinderea alternativă a măștii inferioare (D) sau a prelungitorului detașabil (E).
  3. 3. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, masca superioară (B) este compusă dintr-un disc suport (3) prevăzut cu o gaură centrală (d) pentru trecerea șurubului conducător (2), cu niște găuri de trecere (e) ce coincid cu găurile filetate (b) din placa (1) și cu niște locașuri (f) necesare montării unor corpuri de iluminat (4), pe fața inferioară a discului suport (3) fiind montate niște inele metalice (5 și 6), iar pe fața lui superioară circuite electrice inelare (8 Și 9), care servesc alimentării menționatelor corpuri electrice de iluminat (4).
  4. 4. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, masa propriu-zisă (C) este prevăzută cu un blat format din suprapunerea unei foi superioare (12) și a unei foi inferioare (13), blat prevăzut cu gaură centrală de trecere (h) pentru suportul (14) și cu niște degajări și găuri de trecere (i) pentru montarea ascunsă a pieselor (15) de fixare a picioarelor, pe fața superioară a foii superioare (12) fiind montate niște inele metalice (17 și 18), ce coincid ca poziție și dimensiuni cu inelele (5 și 6) ale măștii superioare (B), iar pe suprafața inferioară a foi inferioare (13)
    2010-00682-3 Ο -07- 2010 fiind montate niște corpuri electrice de iluminat (11), alimentarea acestor corpuri electrice de iluminat realizându-se prin contactul dintre inelele (6) și (17), respectiv dintre inelele (5) și (18) și în continuare prin niște conductori electrici (16) montați ascuns între foaia superioară (12) și foaia inferioară (13).
  5. 5. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, masca inferioară (D) este compusă dintr-un disc de de mascare (21) care are la partea superioară o degajare centrală, nepoziționată, și dintr-o bucșă centrală (22) pentru fixarea măștii (D) și care este filetată în corespondență cu filetul găurii (c) din dispozitivul (A).
  6. 6. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, prelungitorul detașabil (E) are forma unei tije metalice, filetată cu același filet elicoidal ca al șurubului conducător (2), astfel încât filetele șurubului (2) și al prelungitorului (E) formează un filet continuu atunci când cele două piese sunt asamblate, și este prevăzut la capătul superior cu o porțiune filetată (r), în corespondență cu filetul găurii (c) din dispozitivul (A) iar la capătul inferior cu o terminație (s) având o formă care să permită strângerea cu ajutorul unei chei.
  7. 7. Masă escamotabilă la tavan, conform revendicărilor 1 și 4, caracterizată prin aceea că, suportul central (14) este alcătuit dintr-un platou inferior, nepoziționat, dotat cu niște găuri străpunse (n) pentru fixarea la hiatul format din foile (12 și 13) și dintr-o bucșă cilindrică, nepoziționată, care are în centru o gaură filetată (o), ce corespunde cu filetele elicoidale ale șurubului conducător (2) și cu cel al prelungitorului detașabil E).
  8. 8. Masă escamotabilă la tavan, într-o altă variantă de realizare, caracterizată prin aceea că, este similară primei variante, cu singura deosebire că este prevăzută cu un blat a cărei formă exterioară poate fi: un triunghi, un pătrat, sau orice alt poligon, de dorit cu colțurile rotunjite, și care să aibă centrul de greutate pe axa prelungitorului detașabil (E), corespunzător acestor forme picioarele detașabile (F) putând fi în număr de trei sau mai multe.
ROA201000682A 2010-07-30 2010-07-30 Masă escamotabilă la tavan RO126994B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201000682A RO126994B1 (ro) 2010-07-30 2010-07-30 Masă escamotabilă la tavan

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201000682A RO126994B1 (ro) 2010-07-30 2010-07-30 Masă escamotabilă la tavan

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO126994A2 true RO126994A2 (ro) 2012-01-30
RO126994B1 RO126994B1 (ro) 2016-03-30

Family

ID=45509893

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201000682A RO126994B1 (ro) 2010-07-30 2010-07-30 Masă escamotabilă la tavan

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO126994B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201800004509A1 (it) * 2018-04-13 2019-10-13 Dispositivo di illuminazione convertibile

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201800004509A1 (it) * 2018-04-13 2019-10-13 Dispositivo di illuminazione convertibile

Also Published As

Publication number Publication date
RO126994B1 (ro) 2016-03-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2793286A (en) Lighting fixtures
US6547413B2 (en) Built-in lamp apparatus for suspended ceilings
RO126994A2 (ro) Masă escamotabilă la tavan
CN213479925U (zh) 一种灯光调节装置
CN206036764U (zh) 一种可调节的叠片式照明灯具
WO2018068400A1 (zh) 一种具有吸顶式便捷安装结构的灯具
KR100450076B1 (ko) 조명기구
US5019753A (en) Lamp structure with coaxial ring switch module
US7350943B1 (en) Floor lamp having low light replaceable bulb
CN208983085U (zh) 一种弧形照射灯
US3300635A (en) Chandelier light fixture
US20150233553A1 (en) Positioning structure for lamp shade
CN110822316A (zh) 一种便于调节和安装的落地灯具
CN207005955U (zh) 一种多灯头吊灯
CN217928509U (zh) 用于灯饰安装的快速安装结构
CN213930604U (zh) 一种线形轨道灯
US1079290A (en) Pedestal indirect-electric-lighting fixture.
CN209399226U (zh) 支撑筋杆型吸顶灯
CN210267132U (zh) 一种便于拆装的壁灯
US20150345732A1 (en) Refined lampshade structure
CN215951187U (zh) 一种可调节角度的led光源
CN211694531U (zh) 一种全方位可调节的led投光灯
US2586645A (en) Ceiling lighting fixture having an inverted conical reflector
CN213686538U (zh) 一种简易可旋转式投光灯基座
US2322112A (en) Electric light fixture