RO123071B1 - Pastă de dinţi fitocosmetică - Google Patents
Pastă de dinţi fitocosmetică Download PDFInfo
- Publication number
- RO123071B1 RO123071B1 ROA200700458A RO200700458A RO123071B1 RO 123071 B1 RO123071 B1 RO 123071B1 RO A200700458 A ROA200700458 A RO A200700458A RO 200700458 A RO200700458 A RO 200700458A RO 123071 B1 RO123071 B1 RO 123071B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- toothpaste
- phytocosmetic
- buds
- fresh
- oral cavity
- Prior art date
Links
Landscapes
- Cosmetics (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la o pastă de dinţi fitocosmetică, pentru igiena completă a cavităţii bucale, ce constă în aceea că asociază în compoziţie în rapoarte de 1,00...1,50% extracte glicerino-hidroalcoolice din materii prime vegetale proaspete, de origine embrionară, precum muguri proaspeţi de Ribes nigrum, Juglans regis, Abies alba, şi 0,2...0,3% ulei volatil de Thymi vulgaris aetheroleum, excipienţi acceptabili farmaceutic, ca bază uzuală de pastă de dinţi.
Description
Invenția se referă la o pastă de dinți fitocosmetică, folosită pentru igiena completă a cavității bucale, cu utilizare în industria farmaceutică și cosmetică.
Cavitatea bucală oferă o mare varietate de suprafețe expuse fluxului secrețiilor orale, în mod normal, cavitatea bucală este populată de o floră mcrobiană saprofită, foarte variată. Această microfloră bogată și foarte diferită poate avea variații calitative și cantitative pe tot parcursul vieții, în funcție de alimentație, stări patologice generale și locale, starea de igienă, factori mecanici, factori chimici etc.
Saliva apără mucoasa bucofaringiană de agenții patogeni microbieni, deoarece conține sulfocianați cu acțiune bacteriostatică, pe care îi conține și prin mucoase.
Mucoasa orală este supusă amenințării constante a unei invazii prin microorganisme mai mult sau mai puțin patogene. împotriva acestei invazii există, la nivelul mucoasei bucale, trei posibilități de apărare: fenomenul protecției de suprafață, răspunsul celular nespecific, apărarea specifică.
Sunt cunoscute numeroase produse utilizate pentru igiena gurii, a dinților și a gingiilor. Dezavantajul acestor produse constă în aceea că marea majoritate dintre ele au în compoziție concentrații ridicate de compuși chimici de sinteză, cu un aparent efect local de igienizare și de protecție.
Alte produse cunoscute pentru igiena gurii sunt cele de origine vegetală.
Brevetul RO 086 247 se referă la o pastă de dinți ce constă în aceea că, în scopul realizării unei acțiuni antiseptice, astringente, antifungice și dezodorizante, este constituită din 2% extract apos de Symphytum officinalis, 2% extract apos de Juglans regia, 3% extract alcoolic de Salvia officinalis, înglobate într-o bază de pastă de dinți constituită din 42% carbonat de calciu precipitat, 1,20% hidroxietilceluloză, 26% propilenglicol, 2% laurilsulfat de sodiu, 0,10% zaharoză sodică, 0,07% benzoat de sodiu, 1,30% compoziție de aromatizare și apă deionizată până la 100%.
Lucrarea autorilor F. Crăciun, O. Bojor, M. Alexan- Farmacia naturii, voi. I, Ed. Ceres, București, 1976, p. 62-63, 83-84, 180-182, 236-241, voi. II, 1977, p. 99-102, 214-215, descrie, într-o amplă monografie, o serie de plante medicinale, printre care se regăsesc: coacăz negru (Ribes nigrum), nuc (Junglans regia), brad (Abies alba), cimbru (Thymus vulgaris), brusture (Arctium Iapa), lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), prezentate, fiecare în parte, cu caractere de recunoaștere, materie primă, ecologie și răspândire, recoltare, pregătirea produsului în vederea prelucrării, compoziție chimică și acțiune farmacodinamică.
Problema tehnică propusă spre rezolvare de prezenta invenție constă în menținerea echilibrului biological cavității bucale, prevenirea apariției tartrului și a plăcii bacteriene.
Soluția constă în realizarea unei compoziții fitocosmetice pentru igiena cavității bucale, din muguri proaspeți de coacăz negru, de nuc, de brad, ulei volatil de cimbru, împreună cu extract de rădăcină de brusture, ca liant, și pulbere de rădăcină de lemn dulce, ca edulcorant.
Pasta de dinți fitocosmetică, conform invenției, asociază în compoziție, în rapoarte de 1,00...1,50%, extracte glicerino-hidroalcoolice din materii prime vegetale proaspete, de origine embrionară, precum mugurii proaspeți de: Ribes nigrum, Juglans regia, Abies alba, și 0,2...0,3% ulei volatil de Thymi vulgaris aetheroleum, împreună cu excipienți acceptabili farmaceutic, ca bază uzuală de pastă de dinți.
Prin aplicarea pastei de dinți fitocosmetice, conform invenției, se obțin următoarele avantaje:
- previne și tratează tulburările de dentiție, precum carii dentare de demineralizare, cu sau fără pioree alvoelo-dentară;
- are o bună toleranță topică și nu induce reacții de hipersensibilizare;
- Îndepărtează placa bacteriană;
RO 123071 Β1
- curăță și albește dinții; 1
- împrospătează respirația;
- nu are acțiune abrazivă agresivă. 3
Compoziția fitocosmetică sub formă de pastă de dinți, care face obiectul prezentei invenții, conține extracte glicerino-hidroalcoolice obținute din muguri proaspeți de nuc, de 5 brad și de coacăz negru.
Compoziția fitocosmetică de pastă de dinți utilizează, în rapoarte bine stabilite, 7 principii active naturale, sub formă de macerate glicerino-hidroalcoolice, obținute din muguri proaspeți de plante și ulei volatil de cimbru, înglobate într-un amestec bine echilibrat, de 9 substanțe abrazive uzuale și agenți de albire; lianții pot fi cei uzuali sau cel din extract lichid de rădăcină de brusture; ca edulcoranții poate fi folosită zaharina sau pulberea fină din 11 rădăcină de lemn dulce, împreună cu umectanți.
Maceratele glicerino-hidroalcoolice sunt preparate lichide, din fitocomplexe din plante 13 medicinale, ce rezultă prin extracția materiei prime de origine vegetală, sub formă de muguri, cu un amestec echilibrat de alcool etilic și glicerină. Această soluție realizează extracția 15 completă a componenților vegetali, fără denaturarea principiilor active.
Mugurii proaspeți din plante conțin, sub formă de precursori, toate componentele și 17 principiile active ce vor exista, de asemenea, în planta ajunsă la maturitate.
Mugurii de coacăz negru, Ribes nigrum, familia Grossulariceae (Saxifracaceae) au 19 concentrații mari de heterozide, derivați fenolici, vitamina C (107 mg/g) și aminoacizi, mai ales arginină (5,7 mg/g), pralină și alanină. 21
Acțiunea remediului Ribes nigrum, muguri, este direcționată în mod deosebit asupra glandelor suprarenale, a căror scoarță o stimulează, determinând eliberarea de substanțe 23 cu marcată acțiune antiinflamatorie și antialergică, comportându-se aproape ca un cortizon natural (acțiune cortizon-like), fără a avea însă toxicitatea acestuia. Experimental activează 25 și stimulează 11-oxi-steroizii și determină creșterea nivelului corticosteroizilor, care au un rol important ca activatori ai răspunsului endogen în procesele de inflamație. 27
Printre altele, mugurii de Ribes nigrum previn și inhibă procesele inflamatorii și prin acțiunea directă asupra catenelor enzimatice care produc prostanoizi. De asemenea, au și 29 o acțiune de reducere a valorilor vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), domină faza inflamatorie primară, mai ales de predominanță alergică. 31
Mugurii proaspeți de nuc, Juglans regia, familia Juglandaceae, au un tropism particular pentru piele și mucoase. Remediul din muguri de nuc posedă activitate 33 antiinflamatorie, antihemoragică, antibacteriană și cicatrizantă, cu tropism limfatic și dermatologic. 35
Mugurii prospeți de brad, Abies alba, familia Pinaceae, reprezintă un remineralizant eficace în decalcifierile osoase, în rahitism, în hipertrofia glandulară, în cariile dentare și 37 pioree.
în ceea ce privește uleiul volatil de cimbru, Thymi vulgaris aetheroleum, acesta este 39 recunoscut ca fiind una dintre cele mai puternice substanțe antiinfecțioase. Are efect antiseptic puternic mai ales asupra bacteriilor și infrabacteriilor. 41
Procedeul de obținere a produsului fitocosmetic pentru igiena completă a cavității bucale, conform invenției, constă în aceea că se introduc într-un malaxor agenții umectanți, 43 glicerina și propilenglicolul, după care se adaugă, sub agitare continuă, în absența apei, liantul, texapon K 1290 sau extractul lichid din rădăcină de brusture. 45
Separat se prepară faza lichidă, prin dispersarea în apă a edulcorantului, zaharină sodică sau pulberea din rădăcină de lemn dulce, a uleiului volatil de cimbru și a gemo- 47 derivaților de muguri de brad alb, de muguri de coacăz negreu și de muguri de nuc.
RO 123071 Β1
Soluția apoasă este adusă peste amestecul liant/umectant și se omogenizează pentru dizolvare, timp de 15 min.
Se întrerupe vidul și se adaugă, ca agenți abrazivi, carboximetilceluloza sodică și carbonatul de calciu, iar ca agent de albire, bicarbonatul de sodiu, sub agitare, până la omogenizare.
Se reaplică din nou vidul și pasta rezultată este amestecată 30 min, sub vid, la o presiune de 25-300 mm col. Hg și se obține o pastă netedă și fără aer inclus.
Se prezintă în continuare două exemple de realizare a invenției.
Exemplul 1. într-un vas de reacție (1) în sine cunoscut, prevăzut cu agitare, de capacitate 250 ml, se introduc 15,00 g glicerină și 10,00 g propilenglicol, după care se adaugă, sub agitare continuă, 1,30 g liant texapon K 1290.
Separat, într-un alt vas de reacție (2) în sine cunoscut, de capacitate 250 ml, se dispersează în 37,30 g apă, sub agitare, 0,20 g zaharină, 0,20 g ulei volatil de cimbru, 1,50 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de brad alb, 1,00 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de coacăz negru și 1,50 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de nuc.
Soluția apoasă obținută este adusă în vasul (1) și se omogenizează timp de 15 min, pentru dizolvare. Se întrerupe vidul și se adaugă 1,50 g carboximetilceluloză sodică, 30,00 g carbonat de calciu și 0,50 g bicarbonat de sodiu, sub agitare, până la omogenizare.
Se aplică din nou vidul, iar pasta rezultată este amestecată timp de 30 min, sub vid, la o presiune de 25-30 mm col. Hg.
Se obține o pastă netedă, omogenă, fără aer inclus, de culoare albă, slab gălbuie, cu miros și gust specific plantelor utilizate, și pH de 7-7,5.
Exemplul 2. Se procedează ca la exemplul 1.
într-un vas de reacție în sine cunoscut (1), prevăzut cu agitare, de capacitate 250 ml, se introduc 15,00 g glicerină și 10,00 g propilenglicol, după care se adaugă, sub agitare continuă, 1,50 g extract lichid, din rădăcină de brusture.
Separat, într-un alt vas de reacție în sine cunoscut (2), de capacitate 250 ml, se dispersează, în 36,80 g apă, sub agitare, 0,40 g pulbere din rădăcină de lemn dulce, 0,30 g ulei volatil de cimbru, 1,50 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de brad alb, 1,00 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de coacăz negru și 1,50 g extract glicerinohidroalcoolic din muguri de nuc.
Soluția apoasă obținută este adusă în vasul (1) și se omogenizează timp de 15 min, pentru dizolvare. Se întrerupe vidul și se adaugă 1,50 g carboximetilceluloză sodică, 30,00 g carbonat de calciu și 0,50 bicarbonat de sodiu, sub agitare, până la omogenizare.
Se aplică din nou vidul și pasta rezultată este amestecată timp de 30 min, sub vid, la o presiune de 25-30 mm col. Hg.
Se obține o pastă netedă, omogenă, fără aer inclus, de culoare albă, slab gălbuie, cu miros și gust specific plantelor folosite, și pH de 7-7,5.
TESTĂRI CLINICE
Experimentările clinice au demonstrat că mugurii de brad alb favorizează fixarea calciului în os, stimulează eritropoeza, stimulează creșterea țesutului osos.
Din punct de vedere histologic, determină o stimulare a țesutului osos, o stimulare a osteoblaștilor și eritroblaștilor, având o acțiune remineralizantă și reconstitutivă. Sunt eficace în tratamentul cariilor dentare de demineralizare, cu sau fără pioree alveolo-dentară.
Claims (2)
- Revendicări 11. Pastă de dinți fitocosmetică, pentru igiena completă a cavității bucale, 3 caracterizată prin aceea că asociază în compoziție, în rapoarte de 1,00...1,50%, extracte glicerino-hidroalcoolice din materii prime vegetale proaspete, de origine embrionară, precum 5 mugurii proaspeți de: Ribes nigrum, Juglans regia, Abies alba, și 0,2...0,3% ulei volatil de Thymi vulgaris aetheroleum, împreună cu excipienți acceptabili farmaceutic, ca bază uzuală 7 de pastă de dinți.
- 2. Pastă de dinți fitocosmetică, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că 9 baza uzuală de pastă de dinți conține, ca liant, un extract de rădăcină de Arctium lappa în proporție de 1,50%, iar ca edulcorant, o pulbere de Glycyrrhiza glabra în proporție de 0,40%. 11
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA200700458A RO123071B1 (ro) | 2007-06-28 | 2007-06-28 | Pastă de dinţi fitocosmetică |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA200700458A RO123071B1 (ro) | 2007-06-28 | 2007-06-28 | Pastă de dinţi fitocosmetică |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO123071B1 true RO123071B1 (ro) | 2010-09-30 |
Family
ID=42829126
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA200700458A RO123071B1 (ro) | 2007-06-28 | 2007-06-28 | Pastă de dinţi fitocosmetică |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO123071B1 (ro) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
MD4453C1 (ro) * | 2015-04-27 | 2017-07-31 | Институт Химии Академии Наук Молдовы | Pastă de dinţi şi procedeu de obţinere a acesteia |
-
2007
- 2007-06-28 RO ROA200700458A patent/RO123071B1/ro unknown
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
MD4453C1 (ro) * | 2015-04-27 | 2017-07-31 | Институт Химии Академии Наук Молдовы | Pastă de dinţi şi procedeu de obţinere a acesteia |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP4246736B2 (ja) | 薬草の口腔歯科治療用の組成物およびその調製方法 | |
US8435499B2 (en) | Toothpowder composition containing wheat flour and bamboo salt | |
WO2015034252A1 (ko) | 한방추출물과 프로폴리스가 첨가된 치약 | |
CN108042466A (zh) | 一种抗炎杀菌、预防和治疗龋病的口腔护理组合物 | |
TW200902080A (en) | Oral care compositions comprising a hippophae extract | |
WO2014196947A1 (ru) | Многофункциональная зубная паста | |
KR20180089003A (ko) | 천연 추출물을 함유하는 치약 조성물 및 그 제조방법 | |
Jain et al. | Propolis in oral health: a natural remedy | |
CN101889965A (zh) | 清火牙膏 | |
Subbiah et al. | Herbals and green synthesized nanoparticles in dentistry | |
KR102090119B1 (ko) | 생약추출 혼합물을 유효성분으로 함유하는 치약 조성물 | |
JP2021502325A (ja) | 口腔洗浄用発泡性固形剤及びその製造方法 | |
Dick et al. | Phytotherapy in dentistry: A literature review based on clinical data | |
JP2004532831A (ja) | 歯科用調剤 | |
Rajan et al. | Hidden secrets of ‘Punica granatum’use and its effects on oral health: A short review | |
Senthilkumar et al. | Remineralisation potential of grape seed, ginger honey-an in vitro study | |
Poureslami | The effects of plant extracts on dental plaque and caries | |
RU2334522C1 (ru) | Лечебно-профилактический эликсир для ухода за полостью рта | |
KR20110067358A (ko) | 카렌듈라 치약 조성물 및 그 제조방법 | |
JP2011063556A (ja) | 口腔内細菌の共凝集阻害剤及びそれを配合した口腔用組成物 | |
Naveed et al. | The use of neem in oral health | |
RO123071B1 (ro) | Pastă de dinţi fitocosmetică | |
Ege et al. | The therapeutic applications of phytopharmaceuticals in dentistry | |
KR0121550B1 (ko) | 구강용 조성물 | |
US11154470B1 (en) | Anti-inflammatory and senolytic dental care product with tooth whitening characteristics |