RO122190B1 - Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet - Google Patents

Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet Download PDF

Info

Publication number
RO122190B1
RO122190B1 ROA200500883A RO200500883A RO122190B1 RO 122190 B1 RO122190 B1 RO 122190B1 RO A200500883 A ROA200500883 A RO A200500883A RO 200500883 A RO200500883 A RO 200500883A RO 122190 B1 RO122190 B1 RO 122190B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
water
pet
washing
module
basin
Prior art date
Application number
ROA200500883A
Other languages
English (en)
Inventor
Sever Sgîndăr
Original Assignee
Sever Sgîndăr
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sever Sgîndăr filed Critical Sever Sgîndăr
Priority to ROA200500883A priority Critical patent/RO122190B1/ro
Publication of RO122190B1 publication Critical patent/RO122190B1/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/50Reuse, recycling or recovery technologies
    • Y02W30/62Plastics recycling; Rubber recycling

Landscapes

  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Separation Of Solids By Using Liquids Or Pneumatic Power (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o instalaţie de spălareşi uscare a tocăturii de PET, în vederea reciclării acesteia. Instalaţia conform invenţiei cuprinde un modul (A) de spălare, urmat de un modul(B) de clătire, echipate fiecare cu transportoare (E) cu bandă (18), şi un modul (C) de uscare a tocăturii, fiind realizată în construcţie modulară, unde modulele (A) de spălare şi (B) de clătire constau din câte o cuvă (1) deasupra căreia este dispusă câte o pâlnie (6) de alimentare, racordată la câte un agitator mecanic (D),particulele fine şi resturile solide fiind evacuate către un ansamblu de colectare (F) dispus înexteriorul cuvei (1) şi comunicând cu aceasta printr-o deschidere (k) practicată într-un peretecomun (j), iar tocătura de PET fiind transportată pneumatic, în mod continuu, de banda (18) transportorului (E), din modulul (A) de spălare către modulul (B) de clătire şi din modulul (B) de clătire către modulul (C) de uscare, ce constă dintr-o tubulatură (J), şi apoi către un ciclonseparator (K), şi înmagazinată într-un mijlocde depozitare (94).

Description

Invenția se referă la o instalație de spălare și uscare a tocăturii de PET, în vederea reciclării acesteia.
Este bine cunoscut faptul că, în prezent, cantități mari de recipienți reciclabili de diverse forme și capacități, executați din PET, adică din polietilentereftalat, sunt folosite pentru îmbutelierea și comercializarea, către populație și către alți consumatori, a unor lichide și, în special, a unor lichide alimentare, recipienții folosiți fiind apoi colectați, separat sau împreună cu alte reziduuri menajere. Reintroducerea lor în circuitul economic, pentru diverse utilizări finale, presupune, de regulă, transformarea lor prin mărunțire mecanică în utilaje specializate, într-o tocătură, în care fragmentele de PET, utile, au dimensiuni de ordinul a 5...10 mm. Cu toate măsurile de precauție luate în timpul transportului și mai ales al depozitării, în care vine în contact și cu alte materiale, reziduuri menajere etc., tocătură de PET conține inerent și alte particule și fragmente străine, nedorite, cum arfi praf și alte particule diverse solide, insolubile în apă, resturi de dopuri din alt material plastic rămase după sfărâmarea și mărunțirea acestora, fragmente de etichete din material plastic sau din hârtie, libere sau lipite pe unele particule utile de PET, dar și resturi lichide sau solidificate, de regulă solubile în apă, cum arfi resturi de zahăr, ingredienți diverși etc, care s-au găsit inițial în lichidele îmbuteliate în recipienții din PET reciclabili, recuperați. Separarea și eliminarea din tocătură de PET, ca și din alte materiale plastice recuperate în vederea reciclării lor, a acestor corpuri străine, constituie o problemă deosebit de complexă și dificilă, prin această separare încercându-se să se confere materiei prime finale și, implicit a produselor fabricate din aceasta, o calitate cât mai ridicată, nefiind admisă includerea unor astfel de particule în produsul finit.
Se cunoaște, în acest scop, o instalație pentru reciclarea deșeurilor tocate din material plastic, cuprinzând un utilaj de prespălare constituit dintr-o cuvă cu apă, deasupra cuvei și paralel cu aceasta fiind dispus un tambur rotativ, cu axa orizontală antrenat de un motoreductor, și astfel poziționat încât tamburul este parțial imersatîn apa din cuvă. Tocătură este introdusă printr-unul din capetele deschise ale tamburului care, pe întreaga sa suprafață cilindrică este prevăzut cu o multitudine de orificii prin care trec corpurile străine neutile, de mici dimensiuni, și ajunge în apa din cuvă. în interiorul tamburului rotativ este fixată o spirală, orientată longitudinal, care asigură agitarea și avansul tocăturii în lungul tamburului rotativ, prin apa ce a pătruns prin orificiile acestuia. Această acțiune este facilitată și de existența unor nervuri elicoidale fixate pe interiorul tamburului rotativ. Spre capătul de evacuare al tamburului rotativ, sub nivelul liber al apei, în cuvă sunt dispuse mai multe conducte, prevăzute cu orificii prin care este introdus aer sub presiune, luând forma unor jeturi orientate spre suprafața apei, pentru a realiza o puternică agitație a apei și a fragmentelor de material plastic, concomitent cu desprinderea particulelor solide străine care, mai grele decât apa, se decantează depunându-se la fundul cuvei. O bandă transportoare preia din cuvă fragmentele utile de material plastic pe care le introduce, apoi, într-un post de spălare finală. Concomitent, un transportor-melc, dispus longitudinal pe fundul cuvei, efectuează transferul particulelor străine, neutile, către un separator granulometric, transportorul-melc pătrunzând și în cuva de spălare finală. La intrarea în această cuvă, similar cuvei de prespălare, este lăgăruit un tambur rotativ cu orificii pe întreaga suprafață, pe interiorul căruia este înfășurată o spirală elicoidală care transportă fragmentele utile de material plastic spre niște organe agitatoare destinate spălării complete. La capătul opus tamburului rotativ, în cuva de spălare finală este amplasat un dispozitiv de evacuare a tocăturii spălate, constituit dintr-o roată cu cupe care preia materialul spălat. Acesta, parcurgând o traiectorie circulară, spre ieșire, trece pe sub niște duze cu jeturi de apă sub presiune care realizează o limpezire a tocăturii spălate ce este apoi introdusă într-un uscător.
RO 122190 Β1
Uscătorul este alcătuit dintr-un tambur rotativ, cu perforații, dispus cu axa orizontală 1 și deschis la ambele capete, pentru alimentarea cu tocătură umedă și, respectiv, pentru evacuarea tocăturii uscate. în jumătatea inferioară a tamburului rotativ este introdusă, paralel 3 cu axa sa, o spirală-melc, ce se rotește cu viteză ridicată pentru desprinderea particulelor de apă sub efectul forțelor centrifuge și pentru deplasarea tocăturii spre gura de evacuare 5 a tamburului, apa rezultată fiind colectată într-o cuvă aflată sub tamburul rotativ.
Această instalație prezintă unele neajunsuri cum ar fi o construcție complexă cu un 7 număr mare de agregate și subansambluri, care conduc la un flux complicat și un parcurs lung ai materialului de tratat și durată mare de procesare. 9
Totodată, având o construcție rigidă, de tip monobloc și agabaritică, nu se poate adapta oricăror configurații ale spațiului de lucru și utilizează, pe lângă energie electrică și 11 alte surse de energie, cum ar fi aer comprimat, antrenând și consumuri energetice ridicate.
De asemenea, un alt dezavantaj este acela că implică un mod greoi de lucru și de utilizare 13 și o întreținere anevoioasă.
Invenția de față rezolvă problema utilizării unor viteze superioare ale organelor de 15 agitare a masei de tocătură de PET în apa de spălare, concomitent cu separarea după greutățile specifice și eliminarea din fluxul de spălare a corpurilor străine, neutile. 17
Instalația de spălare-uscare a tocăturii de PET, conform invenției, cuprinzând un modul de spălare, urmat de un modul de clătire, echipate fiecare cu transportoare cu bandă, 19 și un modul de uscare a tocăturii înlătură dezavantajele soluțiilor cunoscute din stadiul tehnicii prin aceea că este realizată în construcție modulară, unde modulele de spălare și de clătire 21 constau din câte o cuvă, deasupra căreia este dispusă câte o pâlnie de alimentare, racordată la câte un agitator mecanic, particulele fine și resturile solide fiind evacuate către un ansamblu 23 de colectare, dispus în exteriorul cuvei și comunicând cu aceasta printr-o deschidere practicată într-un perete comun, iar tocătură de PET fiind transportată pneumatic, în mod 25 continuu, de banda transportorului din modulul de spălare către modulul de clătire și din modulul de clătire către modulul de uscare, ce constă dintr-o tubulatură, și apoi către un ciclon 27 separator, și înmagazinată într-un mijloc de depozitare. Cele trei module, în această succesiune, sunt dispuse în linie sau în alte moduri, în funcție de configurația și dimensiunile 29 spațiului de lucru disponibil.
în modulul de spălare se execută o spălare intensivă a fragmentelor de PET precum 31 și o separare mecanică a unor corpuri străine, materialul și apa fiind expulzate într-un jgheab poziționat în cuva de spălare, sub care se află o porțiune de bandă flexibilă, a unui transportor 33 cu bandă, parțial imersat în apă, care preia în mod continuu fragmentele de PET, mai grele ca apa și le evacuează pe la capătul superior, aflat în exteriorul cuvei. Deasupra benzii 35 imersate în apa din cuva de spălare și orientată aproximativ transversal, este dispusă o sită-stăvilar cu rolul de a reține unele corpuri străine mai ușoare decât apa care, de pe 37 jgheabul cu fund înclinat, se ridică la suprafața liberă a apei unde plutesc și sunt evacuate într-un ansamblu de colectare, aflat în exteriorul cuvei de spălare, cu care comunică printr-o 39 deschidere practicată într-un perete comun.
Agitatorul mecanic cuprinde o carcasă cilindrică în care acționează un ax rotativ 41 vertical, prevăzut cu palete, carcasa cilindrică fiind închisă la partea inferioară cu un fund înclinat ce se extinde în exterior completând jgheabul de descărcare pe bandă. Carcasa 43 cilindrică este prevăzută, deasupra fundului înclinat, cu o fereastră de evacuare a tocăturii de PET spălate, dispusă excentric, în interiorul carcasei cilindrice fiind fixate mai multe nervuri 45 longitudinale, care măresc turbulența în masa de tocătură de PET și apă. Niște orificii sunt practicate în carcasa cilindrică pentru a echilibra presiunea apei în înteriorul carcasei cilindrice 47 și a apei din restul cuvei de spălare, carcasa cilindrică fiind solidară cu niște pereți verticali,
RO 122190 Β1 dispuși simetric de o parte și de alta a carcasei cilindrice și la rândul lor fixați pe pereții verticali ai cuvei.
în vederea evacuării din cuva de spălare a corpurilor străine, plutitoare, sita-stăvilar menționată se extinde între doi pereți verticali, între care se montează prin curbarea sa cu concavitatea spre agitatorul mecanic și sprijinirea pe cei doi pereți, prin două corniere verticale, de-a lungul cărora se poate deplasa, pentru stabilirea poziției deasupra nivelului liber al apei astfel ca, împreună cu un paravan, imersat vertical în apă, să încadreze deschiderea dintre cuva de spălare și ansamblul de colectare a corpurilor străine plutitoare, care sunt antrenate de un curent de apă produs de o conductă plasată la suprafața apei și racordată la o pompă submersibilă aflată în ansamblul de colectare și care lucrează în circuit închis.
La capătul superior, exterior, al transportorului cu bandă, este dispus înclinat, sub un unghi reglabil cu ajutorul unui dispozitiv de reglare, un jgheab plan, prevăzut la partea sa inferioară cu o decupare în care este fixată o sită prin care trece apa reziduală ce însoțește tocătură de PET evacuată de bandă, apa fiind preluată de o tăviță colectoare și condusă gravitațional, printr-o conductă, înapoi în cuva de spălare.
Transversal pe cuva de spălare, deasupra nivelului apei, este montată o rampă cu orificii și duze, conectată permanent la rețea printr-o conductă de alimentare și un robinet de reglare a debitului, rampa efectuând o spălare suplimentară cu jeturi de apă sub presiune a tocăturii de PET aflată pe banda transportoare și totodată, compensând cu apă proaspătă pierderile de apă rămasă pe fragmentele de PET de pe bandă și evacuate în exterior.
Banda transportoare poate fi realizată și dintr-o plasă din sârmă metalică, flexibilă, de preferință din oțel inoxidabil, cu raclete aplicate.
Ansamblul de colectare a corpurilor străine, plutitoare, preluate din cuva de spălare, este alcătuit dintr-o cuvă laterală, având un perete comun cu cuva de spălare, cu care comu25 nică printr-o deschidere dispusă la partea superioară, astfel că apa se ridică la același nivel în ambele cuve. în interiorul cuvei laterale este așezată o tavă detașabilă, având un fund executat dintr-o plasă metalică și poziționat sub nivelul apei, pe care se colectează corpurile străine, plutitoare, care sunt evacuate manual din cuva laterală.
într-o variantă de realizare, îndepărtarea corpurilor străine, plutitoare, se face cu ajutorul unui ansamblu de evacuare, dispus lateral față de cuva de spălare, prin care corpurile străine evacuate din cuva de spălare, prin deschiderea de la nivelul apei, sunt preluate de o bandă flexibilă cu raclete a unui mic transportor cu bandă, imersat parțial în apa dintr-un bazin, similar cuvei laterale a ansamblului de colectare. Transportorul este susținut de niște dispozitive de suspendare și șuruburi, prin care se reglează poziția optimă a benzii flexibile în raport cu deschiderea și nivelul apei, capătul superior de evacuare fiind poziționat deasupra unui container, de asemenea detașabil, introdus într-o cuvă colectoare a apei reziduale.
Modulul de uscare este alcătuit dintr-un ventilator axial, cu axa orizontală și un corp încălzitor, cu rezistențe electrice, aerul încălzit pătrunzând într-un tronson de conductă, orizontal, pe care este montată o pâlnie separatoare cu axa verticală, în care se introduce tocătură de PET, spălată, și particule de apă. Acestea din urmă ajung, gravitațional, într-un colector cilindric, montat vertical pe axa pâlniei separatoare, tocătură de PET antrenată de curentul de aer cald intrând într-o tubulatură în zig-zag, formată din mai multe coturi și tron43 soane drepte de țeavă, în care parcurge un drum sinuos, cu schimbări repetate de direcție, tubulatura terminându-se într-un ciclon-separator.
Pâlnia separatoare cuprinde în interiorul ei un dispersor conic, care uniformizează tocătură de PET, umedă, care pătrunde în tronsonul de conductă printr-un ștuț introdus, parțial, în interiorul tronsonului de conductă.
RO 122190 Β1
Tronsonul de conductă este prevăzut cu mai multe orificii în partea opusă ștuțului pâl- 1 niei separatoare, sub care este montat, etanș, colectorul cilindric, vertical, al resturilor de apă.
Separatorul ciclon este prevăzut la partea superioară cu un ștuț pentru ieșirea aerului, 3 particulelor fine de apă și a unor mici fragmente străine, un con dispersor montat pe un suport în formă de cruce dirijând tocătura de PET uscată, prin niște spații libere spre un mijloc de 5 înmagazinare.
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje: 7
- simplificarea constructivă și a fluxului instalației, a modului de lucru și a întreținerii;
- scurtarea ciclului de lucru și a duratelor de procesare; 9
- creșterea eficienței procesului de separare și spălare și îmbunătățirea purității tocăturii PET după trecerea ei prin instalație; 11
- obținerea unei construcții modulare, cu o mare flexibilitate și un gabarit relativ redus;
- reducerea poluării sonore; 13
- costuri energetice reduse.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig. 1....9, 15 care reprezintă:
-fig. 1, vedere laterală, simplificată, a instalației de spălare-uscare a tocăturii de PET; 17
- fig. 2, vedere laterală și secțiune verticală prin modulul de spălare A și modulul de clătire B din fig. 1, la o scară mărită; 19
- fig. 3, secțiune orizontală după traseul I -1 din fig. 2;
- fig. 4, secțiune verticală, transversală, după un plan II - II din fig. 3; 21
- fig. 5, vedere parțială, în plan orizontal, a modulului de spălare A, într-o variantă de realizare, cuprinzând un ansamblu G de evacuare mecanizată a corpurilor străine, separate 23 din tocătură de PET;
- fig. 6, secțiune verticală, longitudinală, după un plan III - III prin ansamblul de 25 evacuare G din fig. 5;
- fig. 7, secțiune verticală, la o scară mărită, prin pâlnia separatoare I a modulului de 27 uscare C din fig. 1;
- fig. 8, secțiune verticală și vedere, la o scară mărită, a ciclonului separator K, din 29 fig. 1;
- fig. 9, secțiune orizontală după un plan IV - IV din fig. 8. 31
Așa după cum se arată în fig. 1, instalația de spălare și uscare a tocăturii de PET, conform invenției, este alcătuită dintr-un modul de spălare A, cu apă rece, și un detergent 33 adecvat, urmat de un modul de clătire B, după care tocătura este introdusă într-un modul de uscare C, cu aer cald, la ieșirea din acest modul materialul uscat fiind introdus în saci sau 35 în alte mijloace de depozitare, sau poate fi introdus direct într-o instalație de extrudare, de tragere în fire sau de alt fel, care nu face obiectul invenției de față. 37
Modulul de spălare A și modulul de clătire B au aceeași construcție și același mod de funcționare și de lucru, fiind diferențiate prin faptul că în apa rece din modulul A, de 39 spălare, se introduce un detergent adecvat temperaturii de lucru de + 5...+25°C, iarîn modulul B, clătirea se face, evident, numai cu apă rece, fără detergent. 41
După cum se poate observa în fig. 2, fiecare din cele două module A sau B, identice, este alcătuit dintr-o cuvă 1, umplută cu apă rece din rețea, printr-o conductă de alimentare 43 2 și un robinet 3, până la un nivel optim a. Cuva 1 este susținută de un cadru metalic 4 și este prevăzută cu un fund b ușor înclinat, în care este montat un robinet 5, pentru evacuarea 45 periodică a apei impurificate și a depunerilor solide și, în direcție longitudinală, fundul b se continuă cu un perete înclinate. La partea superioară, pe cadrul metalic 4 este fixată o pâlnie 47
RO 122190 Β1 de alimentare 6, prin care tocătura de PET este introdusă în mod continuu într-un agitator mecanic D, imersat parțial în apa din cuva 1, printr-un mijloc de descărcare 7, de exemplu al unui transportor cu bandă sau pneumatic, în sine cunoscut.
Agitatorul mecanic D este format dintr-o carcasă cilindrică 8, verticală, solidară la partea superioară cu gura de evacuare a pâlniei de alimentare 6, pe axa carcasei cilindrice 8 fiind dispus un ax rotativ 9, cu mai multe palete 10, antrenat de un motoreductor 11 și susținut de un lagăr cu rulmenți 12, fixat pe o traversă 13, prinsă pe cadrul metalic 4, la partea sa superioară.
Paletele 10 ale agitatorului mecanic D sunt montate la diverse înălțimi, fiind decalate între ele cu unghiuri de 90° și fiind prevăzute cu niște orificii d.
Carcasa cilindrică 8 a agitatorului mecanic D este prevăzută cu mai multe șiruri de orificii e, de exemplu dispuse pe două sau mai multe generatoare, pentru a comunica cu apa din cuva 1 și, pe peretele interior, pe toată înălțimea sa, sunt aplicate mai multe nervuri f, orientate radial, care asigură o mărire a turbulenței produse prin rotirea paletelor 10 și o creștere a eficienței spălării particulelor de material în masa de apă aflată în interiorul carcasei cilindrice 8. La partea sa inferioară, carcasa cilindrică 8 este tăiată oblic și obturată de un fund înclinat 14, care se continuă în exteriorul carcasei cilindrice 8 cu un jgheab 15, de descărcare a tocăturii de PET spălate. Tot la partea inferioară, în carcasa cilindrică 8 este decupată o fereastră de evacuare g, dispusă lateral, de o parte a planului de simetrie longitudinal al carcasei cilindrice 8 a agitatorului mecanic D.
După cum se poate vedea în fig. 3, într-o secțiune cu un plan orizontal, carcasa cilindrică 8 este solidară cu doi pereți verticali 16 și 17, fixați de exemplu prin sudură pe pereții verticali ai cuvei 1, delimitând și protejând zona învecinată jgheabului 15 de evacuare a materialului din agitatorul mecanic D și conferind, totodată, o bună rigiditate ansamblului imersat al agitatorului mecanic D.
Sub jgheabul 15 se află o bandă 18 fără sfârșit, cu raclete 19 aplicate, aparținând unui ansamblu transportor cu bandă E, montat înclinat și parțial imersat în apa din cuva 1, ramura superioară a benzii 18 deplasându-se, ascendent, în sensul indicat de o săgeată h.
Transportorul cu bandă E este constituit dintr-un cadru de susținere 20, sprijinit și fixat pe buza superioară a cuvei 1, prin niște bolțuri 21, iar la capătul inferior, se sprijină pe fundul cuvei 1 prin niște tălpi 22.
Pe capătul exterior al cadrului de susținere 20 este lăgăruită o rolă motoare 23, pe care este înfășurată banda 18, flexibilă, pe capătul inferior al cadrului de susținere 20 fiind lăgăruită o rolă de întoarcere 24, mai multe role de sprijin 25 fiind montate de-a lungul cadrului de susținere 20. Rola motoare 23 este montată într-un lagăr mobil 26, care poate culisa între două glisiere 27, sudate pe capetele cadrului de susținere 20, lagărul mobil 26 fiind deplasat, pentru a realiza întinderea necesară a benzii 18, cu ajutorul unor șuruburi de reglare 28, după care poate fi fixat cu ajutorul unor șuruburi de blocare 29.
Un motoreductor 30, fixat pe cadrul de susținere 20, asigură antrenarea în mișcare de rotație a rolei motoare 23.
Racletele 19 sunt fixate pe banda 18 cu ajutorul unor mici distanțiere, nefigurate, astfel ca între racletele 19 și suprafața benzii 18 să rămână un interstițiu de aproximativ 1,0 mm prin care apa antrenată de particulele de material PET se poate scurge pe suprafața benzii 18, în sensul invers al săgeții h, înapoi în cuva 1.
în afara cuvei 1, solidară cu cadrul de susținere 20, este montată înclinat o tavă colectoare 31 al cărei capăt inferior pătrunde în cuva 1.
RO 122190 Β1
Banda 18, flexibilă, este executată, într-o manieră cunoscută, din cauciuc cu inserție 1 textilă. într-o variantă de realizare, banda 18, flexibilă, poate fi executată și dintr-o plasă din sârmă metalică, de exemplu din oțel inoxidabil, cu ochiuri pătrate cu latura de 3...5 mm, astfel 3 că în acest caz, pe porțiunea din afara cuvei 1, apa se scurge gravitațional, cu ușurință, prin ochiurile plasei din sârmă ale benzii 18 și poate fi preluată de tava colectoare 31, de aici 5 ajungând înapoi în cuva 1.
După cum se poate observa în fig. 3, particulele de material descărcate prin jgheabul 7 pe banda 18a transportorului cu bandă E, în deplasarea lor ascendentă în sensul săgeții h ajung deasupra nivelului a din cuva 1, sub o rampă 32, de spălare suplimentară, cu orificii 9 și duze, alimentată cu apă rece din rețea, printr-o conductă 33 racordată la conducta de alimentare 2, a cuvei 1, și printr-un robinet 34. 11
Rampa 32 este așezată transversal, deasupra cuvei 1, pe elementele cadrului metalic 4 aflate la partea superioară, ca în fig. 4. Cu ajutorul robinetului 34 se poate regla debitul în 13 rampa 32, de spălare suplimentară, astfel încât apa, care ajunge înapoi în cuva 1, să compenseze pierderea de apă care este extrasă din cuva 1 și evacuată la capătul benzii 18, prin 15 aderență la particulele de material PET. în acest fel, se poate asigura un nivel aproape constant al apei în cuva 1. 17
La capătul superior al transportorului mecanic E, ca în fig. 2, pe cadrul de susținere 20, sub rola motoare 23 este montat cu jgheab plan 35, descărcător, articulat pe un ax 36 19 și susținut de un dispozitiv de reglare 37, cu șurub și piuliță, prin care se stabilește înclinația necesară. 21 în fig. 3 se poate observa că jgheabul plan 35 este prevăzut cu o decupare i în care este montată o sită 38 sub care este așezată o tăviță colectoare 39, înclinată și orientată spre 23 cuva 1, ca în fig. 2. Tăvița colectoare 39 este de formă triunghiulară și se termină cu un ștuț 40, pe care este fixat un capăt de conductă 41, celălalt capăt fiind introdus în cuva 1 și fixat 25 pe aceasta.
O perie curățitoare 42, montată pe glisierele 27, la capătul superior al cadrului de sus- 27 ținere 20, asigură desprinderea particulelor de material care au aderat la banda 18, la trecerea peste rola motoare 23. 29
Tot în fig. 3 se observă o sită-stăvilar 43, introdusă în cuva 1, deasupra benzii 18 și fixată prin tensionarea și curbarea sa, între doi pereți paraleli ai cuvei 1, pe care se sprijină 31 prin intermediul o două corniere 44. Sita-stăvilar43 oprește o serie de corpuri străine, neutile, care plutesc la suprafața apei și le orientează spre o cuvă laterală 45 aparținând unui 33 ansamblu de colectare F. Cuva laterală 45 este mai mică decât cuva 1 și este solidară cu cadrul de susținere 20 al cuvei 1, având un perete comun j, vertical, în care este practicată 35 o deschidere k, prin care cuva laterală 45 comunică cu cuva 1 și, pe principiul vaselor comunicante, apa se află la același nivel a în cuva 1 și în cuva laterală 45. 37
După cum se arată în fig. 4, sita-stăvilar 43 este montată pe o ramă 46, prevăzută cu mânere 47 prin care se poate regla poziția verticală în raport cu înălțimea tocăturii de PET 39 aflată pe banda 18 transportoare, care trece pe sub marginea inferioară a sitei-stăvilar 43, precum și în funcție de nivelul a, al apei din cuva 1, la suprafața căreia se separă și plutesc 41 resturi de materiale străine, mai ușoare decât apa. Totodată, mânerele 47 permit extragerea din cuva 1 a sitei-stăvilar 43, în vederea curățării și spălării ei. 43
Sub nivelul a, al apei, în cuva laterală 45 a ansamblului de colectare F, pe niște suporturi 48, este așezată o tavă detașabilă 49, prevăzută cu un fund 50, executat dintr-o 45 plasă cu ochiuri mici, de exemplu din oțel inoxidabil, tava detașabilă 49 având niște mânere
RO 122190 Β1 pentru extragerea ei din cuva laterală 45. Așa după cum se poate observa în fig. 3, sub fundul 50 al tăvii detașabile 49, pe peretele comun j este montată o pompă submersibilă 52, la care este racordată o conductă 53.
Conducta 53 este dispusă, orizontal, pe suprafața liberă a apei din cuva 1 și este fixată în interiorul acesteia, pe pereții săi verticali, înconjurând agitatorul mecanic D, sub pâlnia de alimentare 6, așa cum se poate vedea și în fig. 2.
Revenind la fig. 3, se poate observa cum capătul liber I al conductei 53 este poziționat în apropierea sitei-stăvilar43 și orientat, aproximativ, paralel cu aceasta, pentru a realiza o vână de curent m care va antrena niște corpuri străine 54, plutitoare, spre deschiderea k, pentru a pătrunde în ansamblul de colectare F. Această acțiune este facilitată și de prezența unui paravan 55, montat vertical lângă deschiderea k, vis-a-vis de capătul învecinat al sitei-stăvilar43, imersat parțial în apa din cuva 1 și ridicându-se cu circa 30...50 mm deasupra nivelulului a, al apei, ca în fig. 2. Așa după cum se arată în fig. 4, pe fundul cuvei laterale 45 a ansamblului de colectare F este montat un robinet 56, folosit la spălarea și evacuarea periodică a depunerilor solide.
Evacuarea corpurilor străine 54, plutitoare, din ansamblul de colectare F se face periodic, printr-o manevră manuală de extragere a tăvii detașabile 49, conținând aceste corpuri străine 54, acumulate în timp.
într-o variantă de realizare, evacuarea corpurilor străine 54 se poate face și în mod continuu și mecanizat, cu ajutorul unui ansamblu de evacuare G, ilustrat în fig. 5 și 6.
Ansamblul de evacuare G, similar cu ansamblul de colectare F, este montat lateral lângă cuva 1, cu care comunică, de asemenea, prin deschiderea k, astfel că apa din cuva 1 pătrunde într-un bazin 57, ce se extinde paralel cu peretele comun j și în care se menține același nivel a, aproape constant, ca și în cuva 1. în bazinul 57 este parțial imersat în apă un transportor cu bandă H, înclinat, de dimensiuni mult mai mici decât transportorul cu bandă E aflat în cuva 1. Transportorul cu bandă H este alcătuit dintr-un cadru metalic 58 pe care, la partea superioară, deasupra nivelului a al apei din bazinul 57, este montată o rolă motoare 59, antrenată în mișcare de rotație de un motoreductor 60. La partea sa inferioară, scufundată în apă, pe cadrul metalic 58 este lăgăruită o rolă de întoarcere 61, pe rolele 59 și 61 fiind așezată o bandă flexibilă 62, fără sfârșit, care, cu ramura ei superioară, se deplasează într-un sens indicat de o săgeată n, invers sensului h al benzii 18 din cuva 1. De preferință, banda flexibilă 62 se realizează dintr-o plasă, cu ochiuri pătrate de 3...5 mm, de exemplu din sârmă de oțel inoxidabil, din material plastic sau din alte materiale similare și este prevăzută, de asemenea, cu niște raclete 19. întinderea necesară a benzii flexibile 62, similar cu banda 18 din cuva 1, se face cu ajutorul unor șuruburi de reglare 63 prin care se deplasează niște lagăre mobile 64, de-a lungul unor glisiere 65, solidare cu cadrul metalic 58. Transportorul cu banda H este montat înclinat pe buza superioară a bazinului 57, rigidizată cu niște profile 66, de exemplu din țeavă de oțel, care susțin cadrul metalic 58 prin intermediul unor dispozitive de suspendare 67 și al unor șuruburi de fixare 68, cu ajutorul cărora se poate regla înclinația optimă și poziția relativă a benzii flexibile 62 față de deschiderea k, pentru a prelua cât mai complet corpurile străine 54, plutitoare, care pătrund prin deschiderea k, dirijate spre aceasta de sita-stăvilar 43 și paravanul 55. La partea superioară, sub banda flexibilă 62 înfășurată pe rola motoare 59, pe cadrul metalic 58 este montat transversal un cuțit-racletă 69 - vizibil în fig. 6 - care îndepărtează corpurile străine 54 ce au aderat la suprafața benzii flexibile 62. Corpurile străine 54, preluate de banda flexibilă 62 de pe suprafața apei în zona lor de acces prin deschiderea k și transportate la partea superioară, sunt deversate într-un
RO 122190 Β1 container 70 detașabil, deschis la partea superioară și executat, de preferință dintr-o sită 1 metalică și o ramă 71 cu mânere 72. Containerul 70 este introdus într-o cuvă 73, solidară cu bazinul 57, în care se colectează apa ce a aderat la corpurile străine 54 și care, după 3 necesități, poate fi evacuată printr-un robinet 74. Și în această variantă se regăsește pompa submersibilă 52, montată în interiorul bazinului 57, pe peretele comun j care separă bazinul 5 57 de cuva 1 și la care este racordată conducta 53.
După realizarea spălării cu apă rece și detergent în modulul de spălare A, materialul 7 util - tocătura de PET - este introdus prin pâlnia de alimentare 6 în modulul de clătire B și, de aici, prin jgheabul plan 35 - așa după cum se arată în fig. 1 - tocătura de PET este 9 introdusă, în mod continuu, în modulul de uscare C printr-o pâlnie separatoare i, tocătura de PET parcurgând, de la stânga la dreapta, sensul indicat de o săgeată o. 11
Modulul de uscare C este alcătuit dintr-un ventilator axial 75, de exemplu de tipul R 355 L, produs de firma Rosenberg din Germania, racordat printr-o piesă de legătură 76, 13 tronconică, cu un corp încălzitor 77, prevăzut cu rezistențe electrice, de exemplu de tipul EOCO-315-9-3C, produs de firma 2W din Cehia. 15
Corpul încălzitor 77 este legat printr-un racord de adaptare 78 de un tronson de conductă 79, liniar, pe care este montată pâlnia separatoare i, reprezentată la o scară mai 17 mare în fig. 7.
Pâlnia separatoare i este constituită dintr-o pâlnie de alimentare 80, pentru introdu- 19 cerea tocăturii de PET și a particulelor de apă, aderente, provenite direct de la modulul de clătire B al instalației, pâlnia de alimentare 80 fiind racordată cu tronsonul de conductă 79, 21 liniar, printr-un ștuț p, care pătrunde, parțial, în interiorul tronsonului de conductă 79. La baza pâlniei de alimentare 80 este fixat un dispersor conic 81, care asigură o uniformizare a tocă- 23 turii de PET care pătrunde în interiorul tronsonului de conductă 79. Coaxial cu ștuțul p, perpendicular pe tronsonul de conductă 79, este montat un colector cilindric 82 care, la partea 25 superioară comunică cu tronsonul de conductă 79 prin niște orificii q, iar la partea inferioară este prevăzut cu un robinet 83, de evacuare a apei reziduale. 27
Cu ajutorul mai multor coturi 84 și tronsoane drepte 85, de conductă, se formează o tubulatură J având o configurație 'Tn zig-zag ca în fig. 1, care lungește traseul particulelor 29 de PET și apă în instalație, favorizând uscarea.
în partea dreaptă, tubulatura J se racordează la un ciclon-separator k, alcătuit - ca 31 în fig. 8, la o scară mărită - dintr-o manta tronconică 86, închisă la partea superioară și având un ștuț 87 de evacuare a aerului impurificat și a unor particule străine care trec printr-o sită 33 88, fragmentele uscate de PET fiind reținute și evacuate pe la partea inferioară.
La baza mantalei tronconice 86, sub un guler răsfrânt r, este dispusă o garnitură 35 inelară 89 și un suport 90, în formă de cruce - ca în fig. 9 - pe care este fixat un con dispersor 91, coaxial cu mantaua tronconică 86. Sub suportul 90, de asemenea coaxială cu mantaua 37 tronconică 86, este montată o manta cilindrică 92 care, printr-un alt guler răsfrânt s, se racordează cu mantaua tronconică 86, strângerea gulerelor r și s, a garniturii inelare 89 și 39 a suportului 90, în formă de cruce, făcându-se cu niște șuruburi 93. La partea sa inferioară, mantaua cilindrică 92 este, de asemenea, prevăzută cu un guler răsfrânt t, care ușurează 41 așezarea și prinderea unui sac 94, în care, în final se colectează particulele de PET, spălate și uscate, care străbat niște spații u, aflate sub conul dispersor 91. 43
Instalația de uscare și spălare a tocăturii de PET, conform invenției, descris mai sus, funcționează și se utilizează astfel: se umple cuva 1 a modulului de spălare A cu apă rece 45
RO 122190 Β1 din rețea până la un nivel a, prestabilit, acționând asupra robinetului 3 de pe conducta de alimentare 2, apa din cuva 1 trecând prin deschiderea k și în cuva laterală 45 a ansamblului de colectare F. Se închide robinetul 3 și se adaugă prin pâlnia de alimentare 6 o cantitate de detergent adecvat pentru spălare cu apă rece. în același mod se procedează și cu modulul de clătire B, cu diferența că în cuva 1 nu se mai adaugă detergent. Se pornește motoreductorul 11 care antrenează axul rotativ 9, cu palete 10, al agitatorului mecanic D și, totodată, se pornește banda flexibilă 18 a transportorului cu bandă E a celor două module A și B.
Tocătura de PET, obținută în orice utilaj de mărunțire cunoscut, de exemplu într-o moară de tip Mașter, produsă de firma FOLCIERI - Italia, este introdusă continuu cu ajutorul mijlocului de descărcare 7, în interiorul pâlniei de alimentare 6 a modulului de spălare A. Pătrunzând în interiorul carcasei cilindrice 8 a agitatorului mecanic D, tocătura de PET este supusă unei spălări intensive ca urmare a turbulenței produse de rotirea paletelor 10 în apa cu detergent, turbulența fiind accentuată prin existența nervuri lorf, orientate radial și dispuse de-a lungul generatoarelor carcasei cilindrice 8.
în acest fel, se produce o dizolvare în apa de spălare a resturilor de substanțe solubile în apă, rămase pe fragmentele de PET, o îndepărtare mecanică a unor resturi și impurități sub formă solidă, precum și o dezlipire și o separare a unor fragmente de etichete din hârtie sau folie din material plastic, existente pe unele fragmente de PET.
Coborând gravitațional, masa de tocătura de PET cu greutate specifică mai mare decât a apei întâlnește fundul înclinat 14 care închide carcasa cilindrică 8 la partea inferioară și, sub efectul forțelor centrifuge, tocătura și o cantitate de apă este expulzată prin fereastra de evacuare g, într-un spațiu aflat în cuva 1, în fața carcasei cilindrice 8 și delimitat de pereții verticali 16 și 7, de pereții verticali longitudinali ai cuvei 1 și de sita-stăvilar 43.
Orificiile e, practicate în peretele carcasei cilindrice 8 au rolul de a echilibra presiunea creată în interiorul carcasei cilindrice 8 cu presiunea apei aflată în cuva 1 și, totodată, de a asigura o reîmprospătare a apei aflată în carcasa cilindrică 8 a agitatorului mecanic D, cu apă provenită din cuva 1.
Fragmentele utile ale tocăturii de PET spălate și evacuate prin fereastra de evacuare g sunt dirijate prin jgheabul 15, cu fund înclinat și, având o greutate specifică mai mare decât apa, ele se depun pe suprafața benzii 18, care se deplasează în apa din cuva 1, în sensul ascendent indicat de săgeata h, fiind reținute de racletele 19.
După cum se poate observa în fig. 2, tocătura de PET preluată de banda 18, după ce este transportată deasupra nivelului a al apei din cuva 1, trece pe sub rampa 32, situată transversal și având duze sau orificii prin care apa, la presiunea din rețea, execută o spălare suplimentară, cu jeturi de apă curată.
Pe măsura înaintării benzii 18, deasupra cuvei 1, o parte a apei care a aderat la fragmentele de PET, se scurge pe suprafața superioară a benzii 18, trece prin interstițiile de sub racletele 19 și ajunge înapoi în cuva 1. O altă cantitate de apă, aderentă la fragmentele de PET, le însoțește pe acestea până la ieșirea de pe bandă 18 unde, împreună cu fragmentele de PET, se descarcă pe jgheabul plan 35 în pâlnia de alimentare 6 a modulului de clătire B. în timpul descărcării pe jgheabul plan 35, înclinat la un unghi optim asigurat prin dispozitivul de reglare 37, o altă cantitate de apă trece prin sita 38 și este preluată de tăvița colectoare 39 și, gravitațional, este transportată prin conducta 41, înapoi în cuva 1, o cantitate mică de apă impurificată însoțind fragmentele de PET ce sunt introduse, apoi, în modulul de clătire B. Această pierdere continuă de apă din cuva 1 este compensată cu ajutorul rampei 32, de spălare suplimentară, prin care se introduce apă curată din rețeaua de alimentare, la un debit reglabil prin robinetul 34, menținând în cuva 1 un nivel relativ constant.
RO 122190 Β1
După descărcarea capătului superior al benzii 18 în jgheabul plan 35, pe ramura 1 inferioară a benzii 18 rămân particule de apă care cad în tava colectoare 31, aflată dedesubt, fiind reintroduse în cuva 1. 3
Revenind în zona de evacuare a tocăturii spălate intensiv în carcasa cilindrică 8 a agitatorului mecanic D, trebuie menționat că, simultan cu spălarea fragmentelor de PET se 5 produce și o separare a unor corpuri străine 54, neutile, care urmează a fi extrase și evacuate din cuva 1. în această situație se află fragmentele de capace din polietilenă, mici bucăți de 7 etichete din material plastic și chiar din hârtie care, fiind mai ușoare ca apa, se ridică la suprafața apei unde plutesc și sunt reținute de sita-stăvilar 43, cu poziție reglabilă pe verticală. 9 Extragerea lor din cuva 1 se realizează cu ajutorul pompei submersibile 52, aflată în cuva laterală 45 a ansamblului de colectare F. Așa după cum este arătat în fig. 3, pompa submer- 11 sibilă 52 extrage apă din cuva laterală 45, care comunică cu cuva 1 prin deschiderea k practicată în peretele comun j și, prin conducta 53 o transportă în cuva 1, unde prin capătul liber 13 I, creează o vână de curent m orientată spre deschiderea k, antrenând corpurile străine 54 plutitoare. Corpurile străine 54, dirijate de sita-stăvilar 43 și paravanul 55, vertical, elemente 15 care încadrează deschiderea k, sunt împinse în apa existentă în cuva laterală 45 sau în bazinul 57, în varianta de realizare ilustrată în fig. 5 și 6. în primul caz, conform fig. 4, 17 pătrunzând în cuva laterală 45, corpurile străine 54 se acumulează în tava detașabilă 49 care, după un anumit timp este extrasă din cuva laterală 45. Corpurile străine 54 sunt reținute pe 19 fundul 50 din sită și îndepărtate manual.
în varianta de realizare conform fig. 5 și 6, pătrunzând în ansamblul de evacuare G 21 prin deschiderea k sub acțiunea vanei de curent m, corpurile străine 54, plutitoare, ajung pe banda flexibilă 62 cu raclete 19a transportorului cu bandă H și sunt evacuate din bazinul 57 23 în mod continuu, mecanizat, pe la partea superioară, direct într-un container 70, unde se acumulează în timp. Corpurile străine 54, care rămân lipite pe banda flexibilă 62, sunt 25 îndepărtate prin acțiunea cuțitului-racletă 69 dispus tangențial pe banda flexibilă 62, înfășurată pe rola motoare 59, căzând în același container 70. O cantitate substanțială de apă, care 27 însoțește corpurile străine 54 pe banda flexibilă 62, se scurge prin ochiurile sitei metalice ale acesteia, înapoi în bazinul 57, reducându-se astfel pierderile de apă și detergent din cuva 29 1 a modulului de spălare A. Periodic, se extrage containerul 70 cu corpurile străine 54 din interiorul cuvei 73. 31
Ca urmare a spălării tocăturii de PET în cuva 1 a modulului de spălare A, o serie de alte particule străine, neutile ca praf sau nisip ca și alte particule solide, conținute de tocătura 33 de PET la introducerea ei în pâlnia 6, sunt separate de partea utilă și, având o greutate specifică mai mare, se depun gravitațional prin decantare atât pe fundul înclinat b, cât și pe 35 peretele înclinat c al cuvei 1, în partea cea mai de jos a acesteia de unde, periodic, pot fi evacuate prin robinetul 5, de purjare, la fiecare oprire a instalației în vederea evacuării apei 37 impurificate și înlocuirii ei cu apă curată, din rețeaua de alimentare.
Funcționarea modulului de clătire B are loc concomitent cu modulul de spălare A și, 39 în linii mari, este aproape identică cu a acestuia din urmă, cu deosebirea că spălarea finală și clătirea se face numai cu apă rece, fără detergent. 41
Tocătura de PET, spălată cu apă rece și detergent în modulul de spălare A, separată de corpurile străine 54, plutitoare și apoi limpezită în modulul de clătire B, este introdusă în 43 mod continuu în modulul de uscare C, prin pâlnia separatoare i.
Conform fig. 7, din pâlnia de alimentare 80, propriu-zisă, trecând de dispersorul conic 45 81, tocătura de PET, conținând și apă reziduală, pătrunde prin ștuțul p în tronsonul de conductă 79 unde, o parte din apă trece prin orificiile q și se acumulează în colectorul cilindric 47
RO 122190 Β1 de unde, când este necesar, poate fi evacuată în exterior prin robinetul 83. Aerul sub presiune furnizat de ventilatorul axial 75 este încălzit în corpul încălzitor 77 și apoi pătrunde în tronsonul de conductă 79 și antrenează tocătura de PET transportând-o în direcția săgeții o prin tubulatura J, în zig-zag. Prin schimbarea repetată a direcției de deplasare a fragmentelor de PET ca urmare a trecerii lor prin coturile 84, se produce desprinderea mecanică și pulverizarea particulelor de apă ce au aderat la fragmentele de PET, favorizând astfel vaporizarea mai rapidă a apei și uscarea tocăturii de PET. Pătrunzând în ciclonul - separator K, după cum se vede în fig. 9, tocătura de PET, cu o greutate specifică mai mare, cade gravitațional prin mantaua tronconică 86 și este uniform evacuată, sub acțiunea conului dispersor 91, prin spațiile u formate de suportul 90, în formă de cruce, fiind colectată în sacul 94 sau în alt mijloc similar sau preluată prin alte mijloace de transport, în sine cunoscute, și introduse direct într-o instalație de trefilare, de extrudere etc, pentru a fi reciclată. Totodată, eventualele fragmente de etichete și particule foarte fine de apă, sunt antrenate de curentul de aer și evacuate în exteriorul ciclonului-separator K, prin ștuțul 87, de la partea superioară fiind, apoi, colectate cu ajutorul unor mijloace de reținere, în sine cunoscute și nereprezentate.
Trebuie menționat faptul că alcătuirea instalației, conform invenției, din cele trei module A, B, și C, complet separate, conferă o mare mobilitate și flexibilitate la dispunerea lor într-un spațiu de lucru dat. Astfel, ele potfi amplasate în linie, în succesiunea impusă, așa cum este arătat în fig. 1, dar potfi amplasate, de exemplu, într-o așezare asemănătoare literei U, sau în alte moduri, dictate de dimensiunile și configurația spațiului de lucru avut la dispoziție de utilizator.

Claims (13)

  1. Revendicări
    1. Instalație de spălare-uscare a tocăturii de PET, în vederea reciclării acesteia, cuprinzând un modul (A) de spălare, urmat de un modul (B) de clătire, echipate fiecare cu transportoare (E) cu bandă (18), și un modul (C) de uscare a tocăturii, caracterizată prin aceea că este realizată în construcție modulară, unde modulele (A) de spălare și (B) de clătire constau din câte o cuvă (1), deasupra căreia este dispusă câte o pâlnie (6) de alimentare, racordată la câte un agitator mecanic (D), particulele fine și resturile solide fiind evacuate către un ansamblu de colectare (F), dispus în exteriorul cuvei (1) și comunicând cu aceasta printr-o deschidere (k) practicată într-un perete comun (j), iar tocătura de PET fiind transportată pneumatic, în mod continuu, de banda (18) transportorului (E) din modulul (A) de spălare către modulul (B) de clătire și din modulul (B) de clătire către modulul (C) de uscare, ce constă dintr-o tubulatură (J), și apoi către un ciclon separator (K), și înmagazinată într-un mijloc de depozitare (94).
  2. 2. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, în cuva (1) de spălare, sub o porțiune din banda (18) transportorului (E) cufundată în apă, este poziționat un jgheab (15) cu fund înclinat (14), în care intră tocătura de PET spălată sau clătită, și o sită stăvilar (43) pentru reținerea corpurilor străine mai ușoare decât apa.
  3. 3. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că agitatorul mecanic (D) cuprinde o carcasă cilindrică (8), în care acționează un ax rotativ (9) vertical, prevăzut cu palete (10), și care este închisă la partea inferioară cu fundul înclinat (14) ce se extinde în exterior spre jgheabul (15), carcasa cilindrică (8) fiind prevăzută cu o fereastră de evacuare (g) a tocăturii de PET spălate, dispusă excentric, cu niște orificii (e) pentru a echilibra presiunea apei în înterior, și cu niște nervuri (f), longitudinale pentru mărirea turbulenței în masa de tocătură de PET și apă.
    RO 122190 Β1
  4. 4. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că, în vederea evacuării 1 din cuvă (1), sita-stăvilar (43) se extinde între doi pereți verticali între care se montează astfel încât să aibă concavitatea spre agitatorul mecanic (D), sprijinindu-se pe două corniere (44), 3 verticale, de-a lungul cărora se deplasează, astfel ca, împreună cu un paravan (55), imersat vertical în apă, să încadreze deschiderea (k), corpurile străine plutitoare fiind antrenate de 5 un curent de apă (m) furnizat de o conductă (53) plasată la suprafața apei și racordată la o pompă submersibilă (52) aflată în ansamblul de colectare (F). 7
  5. 5. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că, la capătul superior, exterior, al transportorului (E), este dispus înclinat, sub un unghi reglabil cu ajutorul unui 9 dispozitiv de reglare (37), un jgheab plan (35) prevăzut la partea sa inferioară cu o decupare (i) în care este fixată o sită (38) prin care trece apa reziduală, fiind preluată de o tăviță 11 colectoare (39) și condusă gravitațional, printr-o conductă (41), înapoi în cuva (1) de spălare.
  6. 6. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că, transversal pe cuva 13 (1) de spălare, deasupra nivelului apei, este montată o rampă (32), cu orificii și duze, conectată permanent la rețea printr-o conductă (33) de alimentare și un robinet (34) de reglare a 15 debitului, unde se efectuează o spălare suplimentară a tocăturii de PET aflată pe banda (18) transportoare. 17
  7. 7. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că banda (18) transportoare poate fi realizată și dintr-o plasă din sârmă metalică, flexibilă, de preferință din oțel 19 inoxidabil, cu raclete (19) aplicate.
  8. 8. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că ansamblul de colec- 21 tare (F) a corpurilor străine, plutitoare, este alcătuit dintr-o cuvă laterală (45), având un perete comun (j) cu cuva (1), cu care comunică prin deschiderea (k), dispusă la partea superioară, 23 în interiorul cuvei laterale (45) fiind așezată o tavă detașabilă (49), având un fund (50) executat dintr-o plasă metalică și poziționat sub nivelul (a) apei, pe care se colectează corpurile 25 străine, plutitoare, în vederea evacuării.
  9. 9. Instalație conform revendicării 2, caracterizată prin aceea că, într-o variantă de 27 realizare, îndepărtarea corpurilor străine, plutitoare, se face cu ajutorul unui ansamblu de evacuare (G), dispus lateral față de cuvă (1), prin care, corpurile străine, evacuate prin deschi- 29 derea (k), sunt preluate de o bandă flexibilă (62) cu raclete (19) a unui transportor cu bandă (H) , imersat parțial într-un bazin (57), care este susținut de niște dispozitive de suspendare 31 (67), prin care se reglează poziția optimă a benzii flexibile (62) în raport cu deschiderea (k) și nivelul apei (a), capătul superior, de evacuare, fiind poziționat deasupra unui container (70), 33 detașabil, introdus într-o cuvă (73) colectoare a apei reziduale.
  10. 10. Instalație conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că modulul de uscare 35 (C) este alcătuit dintr-un ventilator axial (75), cu axa orizontală și un corp încălzitor (77), cu rezistențe electrice, aerul încălzit pătrunzând într-un tronson de conductă (79), orizontal, pe 37 care este montată o pâlnie separatoare (I) cu axa verticală, prin care se introduce tocătura de PET, spălată și particule de apă ce ajung, gravitațional, într-un colector cilindric (82), 39 montat pe axa pâlniei separatoare (I), tocătura de PET antrenată de curentul de aer cald intrând în tubulatura (J) în zig-zag, formată din mai multe coturi (84) și tronsoane drepte 41 (85) de țeavă.
  11. 11. Instalație conform revendicării 10, caracterizată prin aceea că pâlnia separatoare 43 (I) are în interior un dispersor conic (81) de uniformizare a tocăturii de PET, umede, comunicând cu tronsonul de conductă (79) printr-un ștuț (p) introdus, parțial, în acesta. 45
    RO 122190 Β1
    1
  12. 12. Instalație conform revendicării 10, caracterizată prin aceea că tronsonul de conductă (79), în partea opusă ștuțului (p) pâlniei separatoare (I), este prevăzut cu mai multe
    3 orificii (q) care comunică cu colectorul cilindric (82) al resturilor de apă.
  13. 13. Instalație conform revendicării 10, caracterizată prin aceea că separatorul ciclon
    5 (K) este prevăzut la partea superioară cu un ștuț (87) pentru ieșirea aerului, a particulelor fine de apă și a unor mici fragmente străine, un con dispersor (91) montat pe un suport (90), în
    7 formă de cruce, dirijând tocătura de PET, uscată, prin niște spații (u), spre mijlocul de depozitare (94).
ROA200500883A 2005-10-17 2005-10-17 Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet RO122190B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500883A RO122190B1 (ro) 2005-10-17 2005-10-17 Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200500883A RO122190B1 (ro) 2005-10-17 2005-10-17 Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO122190B1 true RO122190B1 (ro) 2009-02-27

Family

ID=40417665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200500883A RO122190B1 (ro) 2005-10-17 2005-10-17 Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO122190B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2898355C (en) Apparatus and method for washing contaminated material, and glass cullet produced thereby
US5595349A (en) Continuous flow rotary materials processing apparatus
CN107053535B (zh) 一体化塑料破碎清洗及分离杂质、沉浮水料的装置
CS199626B2 (en) Continuous method of washing and treatment of very contaminated plastics products and equipment for execution of this method
CN108580516B (zh) 一种餐厨垃圾机械预处理系统及其预处理工艺
JP2000015636A (ja) 切断したペットボトル細片の多段洗浄脱水乾燥方法とその多段洗浄脱水装置
CN107597593A (zh) 一种高效豆类分选淘洗系统
WO2024139551A1 (zh) 一种废弃塑料瓶的复合处理工艺及复合处理系统
CN105876499A (zh) 一种生产白果全粉的成套设备
CN114670368B (zh) 塑料再生的工艺方法及塑料再生机
KR100385777B1 (ko) 자동 참깨가공 시스템
CN107443621B (zh) 一种沉水料清洗分离装置及方法
JP2005111736A (ja) プラスチック廃棄物の分別洗浄装置
RO122190B1 (ro) Instalaţie de spălare şi uscare a tocăturii de pet
CN206028305U (zh) 一种分拣破碎装置
JP4375547B2 (ja) 廃棄物処理方法とその装置
CN206899571U (zh) 一种一体化塑料破碎清洗及分离杂质、沉浮水料的装置
RU64746U1 (ru) Установка для обработки корней мыльнянки лекарственной
JP3096308U (ja) 廃棄合成樹脂製破砕片洗浄装置とこの装置を備える破砕装置
CN219556248U (zh) 一种农产品清洗设备
CN207695151U (zh) 一种高效豆类分选淘洗系统
RU2793646C1 (ru) Комплекс для мойки и сушки отходов пенополистирола
CN201709364U (zh) 干薯类原料清杂装置
CN213881697U (zh) 一种果叶分离的山楂清洗机
CN217616460U (zh) 一种塑料碎片清洗装置