RO121899B1 - Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active - Google Patents

Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active Download PDF

Info

Publication number
RO121899B1
RO121899B1 ROA200201373A RO200201373A RO121899B1 RO 121899 B1 RO121899 B1 RO 121899B1 RO A200201373 A ROA200201373 A RO A200201373A RO 200201373 A RO200201373 A RO 200201373A RO 121899 B1 RO121899 B1 RO 121899B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
saline solution
crystals
days
process according
rigid structure
Prior art date
Application number
ROA200201373A
Other languages
English (en)
Inventor
Constantin Pascu
Original Assignee
Tehno Bionic S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tehno Bionic S.R.L. filed Critical Tehno Bionic S.R.L.
Priority to ROA200201373A priority Critical patent/RO121899B1/ro
Publication of RO121899B1 publication Critical patent/RO121899B1/ro

Links

Landscapes

  • Paints Or Removers (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active, prin care o soluţie salină suprasaturată cu clorură de sodiu (3), aflată într-un bazin (5), este trimisă la partea superioară a unei structurii rigide (1), prin intermediul unei pompe (4), printr-un furtun (2) amplasat în interiorul structurii (1), de undese scurge cu o viteză predeterminată, pentru difuzarea soluţiei saline (3) în masa poroasă a structurii (1). Prin evaporarea apei la o temperatură de 25°C ?i o umiditate medie de 50%, se formează cristale de sare pe suprafaţa structurii (1), sub formă de depuneri cristaline cu aspect dechiciură, care după 2-3 zile de la prima depunere a soluţiei saline au o grosime de 3-5 mm, după 10 zile au o grosime de 10 mm, iar după 25-30 zile au o grosime de peste 20 mm, când urmează desprinderea unor cristale de pe structura (1) înbazinul (5) unde se dizolvă ?i reintră în circuitul de formare a cristalelor.

Description

Invenția se referă la un procedeu de obținere a unor obiecte decorative active, pentru amenajarea spațiilor ambientale interioare și exterioare, cu efect purificator asupra aerului.
Este cunoscut un procedeu de obținere a unor obiecte decorative, prin depuneri cristaline de săruri pe suprafețele unor structuri acoperite cu mortare poroase (R0112025). Acest procedeu prezintă dezavantajul că se pot realiza obiecte cu efect decorativ limitat, deoarece nu se pot modifica sau reface și nu au un efect semnificativ de purificare a aerului ambiental.
Problema tehnică, pe care urmărește să o rezolve invenția, constă în purificarea complexă a aerului ambiental, în spații interioare și exterioare.
Procedeul de obținere a unor obiecte decorative active, conform invenției, constă în aceea că o soluție salină suprasaturată cu clorură de sodiu, aflată într-un bazin, este trimisă la partea superioară a unei structurii rigide, prin intermediul unei pompe, printr-un furtun, amplasat în interiorul structurii, de unde se scurge cu o viteză predeterminată, pentru difuzarea soluției saline în masa poroasă a structurii și, prin evaporarea apei la o temperatură de 25°C și o umiditate medie de 50%, se formează cristale de sare pe suprafața structurii, sub formă de depuneri cristaline, cu aspect de chiciură, care, după 2-3 zile de la prima depunere a soluției saline, au o grosime de 3-5 mm, după 10 zile au o grosime de 10 mm, iar după 25-30 zile au o grosime de peste 20 mm, când urmează desprinderea unor cristale de pe structura rigidă, în bazin, unde se dizolvă și reintră în circuitul de formare a cristalelor.
Depunerile cristaline masive se spală cu jet de apă, în vederea reînceperii formării cristalelor, pentru formarea aspectului decorativ al structurii rigide.
Efectul decorativ poate fi mărit, în variante de realizare a procedeului, prin:
- impermeabilizarea unor zone ale structurii rigide pe care nu se formează cristale;
- utilizarea unor lumini exterioare colorate, nefigurate, care se reflectă în cristalele depuse.
Astfel, unele zone ale structurii rigide sunt impermeabilizate. Pe alte zone ale depunerii cristaline sunt pulverizate vopsele insolubile în apă, formându-se noi cristale care acoperă progresiv suprafețele vopsite. în soluția salină pot fi dizolvate vopsele solubile, care antrenate de soluția salină, formează cristale colorate.
Structura rigidă este realizată din ceramică arsă sau din poliester armat cu fibre de sticlă, având o suprafață ruguoasă pe care se aplică un strat de 3-5 mm material celulozic, sub formă de pastă, în amestec cu un adeziv uzual, în proporție de 5-10% și apă.
Prin aplicarea procedeului conform invenției, se obțin următoarele avantaje:
- se asigură realizarea unor amenajări ambientale active, cu evoluție permanentă;
- structura cristalină își poate modifica în permanență volumul;
- prin modificarea permanentă a culorii structurii cristaline, se obțin efecte estetice deosebite;
- se asigură un efect ambiental reconfortant prin sunetul curgerii apei;
- se realizează o purificare complexă a aerului ambiental, cu efect reconfortant asupra sănătății.
Se dau, în continuare, două exemple de realizare a procedeului conform invenției, în legătură și cu figura, care reprezintă o secțiune longitudinală printr-un dispozitiv decorativ activ.
Exemplul 1. Se realizează o structură rigidă 1 din ceramică arsă, cu o formă oarecare. în interiorul structurii 1 este montat, până la partea superioară, un furtun 2 prin care este adusă o soluție salină 3, cu ajutorul unei pompe 4 dintr-un bazin 5.
RO 121899 Β1
Soluția salină 3, suprasaturată cu clorură de sodiu, este trimisă la partea superioară 1 a structurii rigide 1, de unde se scurge pe suprafața acesteia, cu o viteză predeterminată. Soluția salină 3 difuzează prin masa poroasă a structurii 1 și prin evaporarea apei se for- 3 mează cristale de sare pe suprafața structurii 1. Cristalele apar în primele ore de funcționare la temperatura de 25°C și la o umiditate medie de 50%. După 2-3 zile, depunerile cristaline 5 cu aspect de chiciură ating grosimi de 3 - 5 mm, pentru ca în 10 zile să atingă peste 10 mm. După 25 -30 zile, depunerile cristaline ajung la peste 20 mm grosime, situație în care unele 7 se desprind de pe structura rigidă 1 și cad în bazinul 5, unde se dizolvă și reintră în circuit.
Când depunerile cristaline sunt prea masive, structura rigidă 1 se poate spăla cu jet 9 de apă și procesul de formare a cristalelor reîncepe. în acest mod, aspectul decorativ al dispozitivului se modifică permanent pe durata funcționării. 11
Exemplul 2. Se realizează o structură rigidă 1, cu o formă oarecare, din poliester armat cu fibre de sticlă, având o suprafață rugoasă. Pe suprafață se aplică un strat de 13 3-5 mm dintr-o pastă realizată dintr-un material celulozic, în sine cunoscut, măcinat fin și amestecat cu adeziv, tip aracet, în proporție de 5-10% și apă. Structura 1 se lasă 2-3 zile la 15 temperatură normală, pentru uscarea pastei celulozice. Prin interiorul structurii rigide 1 se realizează același montaj ca în exemplul 1. 17
Soluția salină 3, suprasaturată cu clorură de sodiu, este trimisă la partea superioară a structurii rigide 1, de unde se scurge pe suprafața acesteia, cu o viteză predeterminată. 19 Soluția salină difuzează prin masa poroasă a structurii 1 și prin evaporarea apei se formează cristale de sare pe suprafața acesteia. Cristalele apar în primele ore de funcționare la o tem- 21 peratură de de 25’C și la o umiditate medie de 50%. După 2-3 zile, depunerile cristaline ating grosimi de 3-5 mm, cu aspect de chiciură, pentru ca în 10 zile să atingă peste 10 mm. După 23 25 -30 zile, depunerile cristaline ajung la peste 20 mm grosime, situație în care unele se desprind de pe structura rigidă 1 și cad în bazinul 5, unde se dizolvă și reintră în circuit. 25 Când depunerile cristaline sunt prea masive, structura rigidă 1 se poate spăla cu jet de apă și procesul de formare a cristalelor reîncepe. în acest mod, aspectul decorativ al 27 dispozitivului se modifică permanent pe durata funcționării.
Efectul decorativ poate fi mărit, în alte variante de realizare a procedeului, prin: 29
- impermeabilizarea unor zone b ale structurii 1, pe care nu se formează cristale;
- utilizarea unor lumini exterioare colorate, nefigurate, care se reflectă în cristalele 31 depuse;
- pulverizarea de vopsele insolubile în apă, pe unele porțiuni ale depunerii cristaline, 33 aspectul depunerilor cristaline vopsite modificându-se permanent, prin formarea unorcristale noi, care acoperă progresiv suprafețele vopsite; 35
- dizolvarea de vopsele solubile, care antrenate de soluția salină 3 în procesul de cristalizare, formează în masa celulozică poroasă a structurii 1 o mare diversitate de nuanțe 37 de culoare.

Claims (6)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de obținere a unor obiecte decorative active, prin depunerea unei soluții de săruri pe structuri rigide, caracterizat prin aceea că o soluție salină, suprasaturată cu 43 clorură de sodiu (3), aflată într-un bazin (5), este trimisă la partea superioară a unei structurii rigide (1), prin intermediul unei pompe (4) printr-un furtun (2) amplasat în interiorul structurii 45 (1), de unde se scurge cu o viteză predeterminată, pentru difuzarea soluției saline (3) în masa poroasă a structurii (1) și, prin evaporarea apei la o temperatură de 25°C și o umiditate 47
    RO 121899 Β1 medie de 50%, se formează cristale de sare pe suprafața structurii (1), sub formă de depuneri cristaline cu aspect de chiciură, care după 2-3 zile de la prima depunere a soluției saline au o grosime de 3-5 mm, după 10 zile au o grosime de 10 mm, iar după 25-30 zile au o grosime de peste 20 mm, când urmează desprinderea unor cristale de pe structura (1) în bazinul (5), unde se dizolvă și reintră în circuitul de formare a cristalelor.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că depunerile cristaline masive se spală cu jet de apă, în vederea reînceperii formării cristalelor, pentru formarea aspectului decorativ al structurii rigide (1).
  3. 3. Procedeu conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că unele zone (a, b) ale structurii rigide (1) sunt impermeabilizate.
  4. 4. Procedeu conform revendicărilor 1 ...3, caracterizat prin aceea că, pe unele zone ale depunerii cristaline sunt pulverizate vopsele insolubile în apă, formându-se noi cristale, care acoperă progresiv suprafețele vopsite.
  5. 5. Procedeu conform revendicărilor 1 ...4, caracterizat prin aceea că, în soluția salină se dizolvă vopsele solubile, care antrenate de soluția salină, formează cristale colorate.
  6. 6. Procedeu conform revendicărilor 1 ...5, caracterizat prin aceea că structura rigidă (1) este realizată din ceramică arsă sau din poliester armat cu fibre de sticlă, având o suprafață rugoasă, pe care se aplică un strat de 3-5 mm material celulozic sub formă de pastă în amestec cu un adeziv uzual în proporție de 5-10% și apă.
ROA200201373A 2002-11-11 2002-11-11 Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active RO121899B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200201373A RO121899B1 (ro) 2002-11-11 2002-11-11 Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200201373A RO121899B1 (ro) 2002-11-11 2002-11-11 Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121899B1 true RO121899B1 (ro) 2008-07-30

Family

ID=39673056

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200201373A RO121899B1 (ro) 2002-11-11 2002-11-11 Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO121899B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO20050451L (no) Fremgangsmate for fremstilling av salt med hoy renhet og anvendelse derav i elektrolyse prosesser
CN208210887U (zh) 一种盆栽玫瑰花种植装置
RO121899B1 (ro) Procedeu de obţinere a unor obiecte decorative active
CN110447422A (zh) 一种组合式垂直绿化装置
CN101717199A (zh) 一种冰花图案玻璃及其生产方法
DE602004012585T2 (de) Uhrzifferblatt und Herstellungsverfahren dieses Zifferblattes
CN209653022U (zh) 一种园林绿化循环式引水构造
CN201456887U (zh) 具有水流的装饰风景
CN206460189U (zh) 一种耐碱性侵蚀的反光膜
CN202596064U (zh) 墙面装饰艺术板
MXPA04000184A (es) Procedimiento para elaborar sal humeda de alta pureza, sal humeda asi obtenible, y el uso de la misma en el procedimiento de la electrolisis.
CN205389653U (zh) 一种花卉种植盆
CN206227131U (zh) 一种辣椒种植盘
CN205682111U (zh) 一种斜坡屋顶绿化种植模块
CN209817312U (zh) 一种植被型透水砼装饰墙
CN200981439Y (zh) 陶瓷工艺品
CN1112495C (zh) 一种仿生鸟窝式外墙贴砖
CN216650612U (zh) 一种环境艺术设计用绿化装饰装置
CN220482970U (zh) 一种砂岩浮雕油画
CN212487500U (zh) 一种屋顶绿化供水系统
CN211080837U (zh) 一种生态混凝土制造的预制装饰墙块
CN219318396U (zh) 一种景观装饰灯
CN217905340U (zh) 一种地形生态改造模型
CN217273747U (zh) 一种具有节水灌溉功能的园林景观灯
CN213343552U (zh) 一种轻型屋顶绿化点缀式种植装置