RO119970B1 - Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe - Google Patents
Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe Download PDFInfo
- Publication number
- RO119970B1 RO119970B1 RO99-01032A RO9901032A RO119970B1 RO 119970 B1 RO119970 B1 RO 119970B1 RO 9901032 A RO9901032 A RO 9901032A RO 119970 B1 RO119970 B1 RO 119970B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- pipes
- heat
- stoves
- stove
- transmitting
- Prior art date
Links
Landscapes
- Steam Or Hot-Water Central Heating Systems (AREA)
- Feeding And Controlling Fuel (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la o armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobele destinate încălzirii locuinţelor. Armătura pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe, conform invenţiei, este formată din nişte rame (1 şi 2) orizontale, legate cu nişte ţevi (3) verticale, o bară (4) orizontală, legată cu nişte ţevi (3') scurte, nişte ţevi (5) orizontale, care alcătuiesc grătarul ce se amplasează cu jumătatea exterioară în pereţii sobei, jumătatea interioară rămânând în contact cu flacăra. ŕ
Description
Invenția se referă la o armătură pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, destinată încălzirii locuințelor.
Se cunoaște o sobă de încălzit, cu combustibil lichid, conform brevetului RO 77717, prevăzută cu niște pereți susținuți de un suport, un capac, un rezervor de combustibil, niște conducte de legătură cu un arzător, un racord coș și o plită, care mai are în componență un perete izolator, vertical, care desparte interiorul în două compartimente. într-un compartiment se află un regulator de debit și de nivel, iar în celălalt compartiment, un arzător cu trei inele precum și niște orificii dispuse la diferite nivele, prin care intră aerul necesar arderii. La tiraje peste cel necesar, admisia de aer este închisă automat, de către un regulator de tiraj, instalat la partea inferioară a celui de-al doilea compartiment, în timp ce, la creșterea accidentală a nivelului de combustibil în regulatorul de debit și de nivel constant, scurgerea este oprită automat.
Se mai cunoaște o sobă pentru încălzirea locuințelor, conform brevetului R0114677, instalație care este formată din niște manșoane exterioare și din niște inele de capăt, care alcătuiesc o coroană periferică, ce permite schimbul apei pe cât mai multe direcții, prin niște elemente cu secțiune dreptunghiulară dispuse radial într-un număr crescut, pentru creșterea suprafeței de contact și multiplicarea direcțiilor de circulație a agentului de transfer al energiei calorice. Instalația permite adaptarea la sursa de combustibil existent în zonă, combustibil lichid, solid sau gazos, fiind aplicabile și în cazul locuințelor individuale sau al apartamentelor, precum și în zonele unde nu există electricitate.
Se mai cunoaște o instalație pentru încălzirea locuințelor, conform brevetului GB 1367179, formată dintr-un dispozitiv care conectează un radiator la un ventil de control, care este dispus pe conducta de debit principal. Instalația mai conține un corp tubular, în prelungirea căruia se află un radiator și un perete despărțitor, răsucit, care are rolul de a asigura o mișcare în spirală a debitului de apă fierbinte ce curge prin corpul tubular.
Dezavantajele soluțiilor prezentate anterior constau în aceea că subansamble componente nu sunt instalate într-un singur corp, camera de ardere este extinsă în înălțime, iar suprafețele de contact ale elementelor cu flacăra sunt insuficiente.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, constă în realizarea unei armături pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, care să permită un schimb rapid de căldură, datorită unei suprafețe de contact cu flacăra cât mai mare.
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, conform invenției, rezolvă problema tehnică, menționată, și înlătură dezavantajele de mai sus, prin aceea că se realizează prin amplasarea în interiorul pereților pe laturile ce formează focarul sobei, a unui subansamblu sudat, format din țevi rectangulare și rotunde, care se solidarizează cu pereții sobei prin completarea cu șamota, astfel încât piesa metalică rezultată să fie jumătate îngropată în șamotă, iar jumătate să fie expusă la flacără. Armătura comunică, la exterior, printrun racord inferior, prin care intră apa rece și printr-un racord superior prin care iese apa caldă.
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- cheltuieli mici de instalare;
- consum redus de combustibil;
- dimensiuni mici.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură cu fig. 1...14 care reprezintă.
- fig. 1, reprezentare axionometrică a sobei dotată cu armătura;
RO 119970 Β1
- fig. 2, secțiune verticală a unui godin dotat cu armătura;1
- fig. 3, variantă pentru formarea ramelor;
- fig. 4, secțiune orizontală după un plan I -1 prin godinul din fig. 2;3
- fig. 5, secțiune orizontală după un plan I -1 prin godinul din fig. 2 într-un alt exemplu de realizare;5
- fig. 6, secțiune longitudinală printr-o sobă prevăzută cu armătură;
- fig. 7, secțiune transversală după un plan II - II prin soba din fig. 6;7
- fig. 8, secțiune longitudinală printr-o sobă într-un alt exemplu de realizare;
- fig. 9, secțiune transversală după un plan III - III prin soba din fig. 8;9
- fig. 10, secțiune longitudinală prin soba din fig. 8, într-un alt exemplu de realizare cu serpentină;11
- fig. 11, detaliu de îmbinare a ramelor 1 și 2 cu țevile3,
- fig. 12, detaliu de îmbinare a ramelor 1 și 2 cu țevile 3,13
- fig. 13, detaliu de îmbinare a ramelor 1 și 2 cu țevile3,
- fig. 14, detaliu de îmbinare a ramelor 1 și 2 cu țevile 3,15
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, într-un prim exemplu de realizare, conform invenției, este compusă din două rame 1 și 2 orizontale, realizate din 17 țeavă rectangulară, una inferioară și alta superioară, legate între ele prin niște țevi 3, verticale, comunicante, o bară 4 orizontală deasaupra tocului ușii focarului, legată de rama supe- 19 rioară prin niște țevi 3' verticale, scurtate, precum și niște țevi 5 orizontale, comunicante, care alcătuiesc grătarul. Ramele 1 și 2 orizontale se vor găuri în dreptul țevilor 3 verticale 21 comunicante, pentru a putea comunica și se vor îmbina conform detaliului din fig. 3, în timp ce, în exterior, se vor găuri pentru înșurubarea unor racorduri 6 filetate, în care se vor înfileta 23 o țeavă 7 de alimentare cu apă rece în rama 1 și o țeavă 8 de ieșire a apei calde. O armătură B1 metalică, pentru agentul termic, ce urmează a fi încălzit, se montează într-o sită 25
A1 care este legată la o rețea C de apă. Armătura B1 metalică se execută în dimensiunile a’ x b’ x c’ pe care se va forma incinta în dimensiunile a x b x c ce se completează cu șa- 27 moță, până la o cotă h, astfel încât jumătatea exterioară până la axele țevilor 3 și 3' să fie îngropată în zid, iar jumătatea interioară să rămână în contact cu flacăra pentru încălzire. 29 Ramele 1 și 2 se pot realiza din țevi rotunde turtite, până la o cotă m compensatoare pentru evitarea profilurilor capetelor țevilor 3 și 3'. 31
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, într-un al doilea exemplu de realizare, conform invenției, se execută în incinta unui godin A2 în dimensiunile i x j x c 33 circulare ale focarului și d x f ale cenușarului ce au dimensiunile i x c’. O armătură B2, în această situație, este formată din două rame 9 și 10 circulare una inferioară și alta supe- 35 rioară, legate între ele prin niște țevi 3 și 3' verticale pentru legarea unei bare curbate nereprezentată în figură, similară cu bara 4 din exemplul precedent. Pentru comunicarea ramelor 37 9 și 10 cu țevile verticale, acestea se vor găuri corespunzător. Ramele 1 și 2 se completează cu două racorduri 6 respectiv cu niște țevi 7 și 8, pentru alimentarea de la rețea cu apă rece, 39 respectiv pentru alimentarea locuințelor cu apă caldă.
Pentru formarea grătarului, în interiorul ramei 10, se sudează niște țevi 11 orizontale, 41 scurtate corespunzător.
Pentru evitarea roluirii țevilor rectangulare, ramele 9 și 10 se vor realiza din nște seg- 43 menți de țeavă 12 teșiți și sudați, pentru formarea unui hexagon cu deschiderea k între laturi înscris într-un cerc cu diametrul t. 45
Ramele 9 și 10 precum și seqmenții 12 se realizează din țeavă rotundă turtită până la o cotă m, pentru a se evita astfel profilurile capetelor țevilor 3 și 3'. 47
RO 119970 Β1
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, într-un al treilea exemplu de realizare, se aplică pe o sobă A3 cu pereți metalici pentru combustibil lichid. Pe o flanșă 13, se așază o sită 14 pe care se montează armătura B3 circulară, formată dintr-o caldarină D scurtată, în partea de jos fiind prevăzută cu o conductă pentru combustibilul lichid prevăzută cu un robinet 16.
Armătura pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, într-un al patrulea exemplu de realizare, este formată dintr-o serpentină 15 care are capetele sudate în pereții sobei. Legătura sobei cu țeava de combustibil se realizează printr-un robinet 16 care se află în partea de jos a instalației.
Claims (2)
- Revendicări1. Armătură pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, caracterizată prin aceea că este formată din niște rame (1 și 2) orizontale, legate cu niște țevi (3) verticale, o bară (4) orizontală legată cu niște țevi (3‘) scurte, niște țevi (5) orizontale care alcătuiesc grătarul ce se integrează cu jumătatea exterioară în pereții sobei, jumătatea interioară rămânând în contact cu flacăra.
- 2. Armătură pentru transmiterea și distribuția căldurii din sobe, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, într-un alt exemplu de realizare, aceasta poate fi formată dintr-o serpentină (15) care are capetele sudate în pereții sobei.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO99-01032A RO119970B1 (ro) | 1999-09-23 | 1999-09-23 | Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO99-01032A RO119970B1 (ro) | 1999-09-23 | 1999-09-23 | Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO119970B1 true RO119970B1 (ro) | 2005-06-30 |
Family
ID=34709436
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO99-01032A RO119970B1 (ro) | 1999-09-23 | 1999-09-23 | Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO119970B1 (ro) |
-
1999
- 1999-09-23 RO RO99-01032A patent/RO119970B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP0239189B1 (en) | Gas water heater/boiler and burner therefor | |
KR100596161B1 (ko) | 분리형 이중 열교환식 급탕 보일러 | |
KR101757982B1 (ko) | 온도 저감식 스케일 방지 구조를 갖는 저탕식 열교환기 | |
CN201344621Y (zh) | 燃煤、燃油兼用锅炉 | |
US2904014A (en) | Heating and hot water boiler | |
CN210374032U (zh) | 一种炉灶装置 | |
KR101650529B1 (ko) | 조립식 보일러 | |
KR100626540B1 (ko) | 열매체유 보일러와 온수기를 하나로 결합한 열매체온수저장식 보일러 | |
US20040139929A1 (en) | Dual function high efficiency water heater | |
RO119970B1 (ro) | Armătură pentru transmiterea şi distribuţia căldurii din sobe | |
KR101407600B1 (ko) | 조립식 보일러 | |
CN210891801U (zh) | 一种具有储热功能的燃气节能灶 | |
RU59220U1 (ru) | Бытовой электронагреватель | |
KR101407601B1 (ko) | 조립식 보일러 | |
RU39934U1 (ru) | Котел отопительный многофункциональный | |
CN2319745Y (zh) | 家用燃气锅炉 | |
CN216079930U (zh) | 一种通用型余热换热器 | |
KR200412325Y1 (ko) | 보일러 | |
KR200362893Y1 (ko) | 2중연관이 구비된 보일러 | |
RU105972U1 (ru) | Котел для отопления и/или горячего водоснабжения и теплообменник котла | |
US559606A (en) | Frank l | |
JPS5934842Y2 (ja) | バランスドフル−型ガス湯沸器 | |
US4337730A (en) | Hot water probe | |
CN2337466Y (zh) | 燃气采暖炉 | |
CN2423508Y (zh) | 生活和民用无压采暖锅炉 |