RO119912B1 - Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale - Google Patents

Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale Download PDF

Info

Publication number
RO119912B1
RO119912B1 RO99-01364A RO9901364A RO119912B1 RO 119912 B1 RO119912 B1 RO 119912B1 RO 9901364 A RO9901364 A RO 9901364A RO 119912 B1 RO119912 B1 RO 119912B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
rod
conductor
channel
clamp
short
Prior art date
Application number
RO99-01364A
Other languages
English (en)
Inventor
Constantin Săpunaru
Original Assignee
Eximprod Grup S.A.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eximprod Grup S.A. filed Critical Eximprod Grup S.A.
Priority to RO99-01364A priority Critical patent/RO119912B1/ro
Publication of RO119912B1 publication Critical patent/RO119912B1/ro

Links

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale, utilizat ca mijloc de protecţie a muncii pentru operatori, în zone de lucru pe linii electrice aeriene cuconductoare electrice neizolate. Dispozitivul de protecţie împotriva tensiunilor electrice, conform invenţiei, este alcătuit din nişte cleme de legare la fază (A), formate dintr-un corp (1) prevăzut,la partea superioară, cu un canal (a) cvasisemicircular, o extensie (c) sub formă de cioc şi o extensie plată (d), pentru montarea unei mufe priză (4), şi un bac (3) cu un canal (b), pentru fixarea unui conductor (2) în locaş (b), sub acţiunea unui arc elicoidal (10), montat pe o tijă (9) în legătură cu bacul (4), la un capăt, şi cu o tijă electroizolantă (11), la celălalt capăt, tija (9) glisândîntr-o bucşă de ghidare (5), prevăzută cu nişte canale longitudinale (j) în care evoluează capetele (l) unui ştift transversal din tijă (9) şi nişte canale circulare scurte (k), pentru înzăvorâre în poziţia clemei (A) armată, clemele (A) fiind scurtcircuitate cu o parte mobilă (B), şi legate la o priză de pământ cu o parte mobilă (C) şi o clemă (D). Dispozitivul asigură un contact electromecaniccontrolat şi ferm şi elimină posibilitatea smulgerii clemei în caz de scurtcircuit. ŕ

Description

Invenția se referă la un dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice, accidentale, utilizat ca mijloc de protecție a muncii pentru operatori, în zone de lucru pe linii electrice aeriene cu conductoare electrice neizolate.
Sunt cunoscute dispozitive de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale, numite și scurtcircuitoare, compuse dintr-un număr de cleme de legare la fazele liniei electrice, aeriene, prevăzute cu elemente de prindere și strângere pe conductoarele electrice, prin intermediul unor mecanisme cu șurub, șurub și arc sau arc, o parte mobilă constituită din conductoare, prize și fișe care scurtcircuitează fazele liniei electrice și o parte mobilă, care le leagă la o priză electrică de legare la pământ.
Aceste dispozitive au dezavantajul că utilizează un sistem de prindere cu cleme, care strâng conductorul de fază numai din două părți, tangențial și sub un unghi de 45+60° existând posibilitatea smulgerii clemei de pe conductor, în momentul apariției unui scurtcircuit electric pe linia electrică aeriană, montarea corectă și fermă a clemelor pe conductoare depinzând de aptitudinile operatorului. Fixarea cu șurub exercită o strângere necontrolabilă, producând deformarea și, uneori, secționarea conductorului de fază.
Mai sunt cunoscute dispozitive de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale (CBI-99-00318), constituite din niște cleme de derivație, montate, în puncte fixe, pe conductoare electrice aeriene torsadate, prevăzute cu câte o mufă de cuplare cu fișele unei părți mobile de scurtcircuitare formată din conductori flexibili și încă o parte mobilă, unică, pentru legare la o priză de pământ. Clemele sunt prevăzute cu elemente electrice de contact, care străpung izolația conductorului și elemente de etanșare împotriva apei. Clemele rămân fixate, permanent, pe conductoarele liniilor electrice, scurtcircuitarea făcându-se prin cuplarea lor cu părțile mobile, la necesitate.
Aceste dispozitive au dezavantajul că necesită un număr mare de cleme de derivație pentru o linie electrică aeriană, fiind special concepute pentru conductoare electrice torsadate, făcându-le neadecvate pentru liniile electrice aeriene cu conductoare neizolate, iar dispozitivele de scurtcircuitare pentru liniile electrice neizolate nu pot fi folosite pentru liniile electrice cu conductoare izolate în fascicul, torsadate.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, este de a realiza un dispozitiv cu părți mobile de scurtcircuitare și legare la pământ, care să poată fi folosită atât pentru liniile electrice aeriene cu conductoare neizolate, cât și pentru cele cu conductoare izolate în fascicul, torsadate, și ale căror cleme de legare pe fazele liniei electrice să asigure atât prin forma corpului, cât și prin mecanismul de acționare a bacului o strângere constantă și fermă, independentă de aptitudinile operatorului uman și fără posibilitate de smulgere de pe conductor.
Dispozitivul de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale, conform invenției, rezolvă această problemă tehnică și înlătură dezavantajele de mai sus, prin aceea că este alcătuit din niște cleme de legare la fază formate dintr-un corp prevăzut la partea superioară cu un canal cvasisemicircular, o extensie sub formă de cioc și o extensie plată pentru montarea unei mufe priză și un bac cu un canal pentru fixarea unui conductor în locașul sub acțiunea unui arc elicoidal montat pe o tijă în legătură cu bacul, la un capăt și cu o tijă electroizolantă la celălalt capăt, tija glisând într-o bucșă de ghidare, prevăzută cu niște canale longitudinale în care evoluează capetele unui știft transversal din tijă și niște canale circulare, scurte, pentru înzăvorâre în poziția clemei armată, clemele fiind scurtcircuitate cu o parte mobilă și legate la o priză de pământ cu o altă parte mobilă și o clemă. Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- asigură un contact electromecanic controlat și ferm în timp, între corpul clemei și conductorul neizolat de fază;
RO 119912 Β1
- datorită formei clemei, este eliminată posibilitatea smulgerii clemei de pe conductor, 1 indiferent de direcția forței electrodinamice, care apare în cazul unui scurtcircuit;
- partea mobilă de scurtcircuitare, respectiv partea mobilă de legare la pământ sunt 3 independente de clemele de legare la fază;
- se asigură o manevrabilitate și o montare ușoară a dispozitivului, pe conductoarele 5 neizolate ale liniei electrice aeriene;
- se reduce costul dispozitivului, prin folosirea părților mobile și la alt tip de scurtcircuitor;7
- în cazul unei zone unde sunt linii electrice aeriene, cu conductoare neizolate și linii electrice aeriene, cu conductoare izolate, torsadate, operatorul va transporta numai un singur9 tip de parte mobilă de legare la pământ și în scurtcircuit.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură cu fig. 1... 8, care 11 reprezintă:
- fig 1, vedere a dispozitivului de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale;13
- fig 2, vedere laterală a clemei de legare la fază, în poziție deschisă și bacul armat;
- fig 3, vedere frontală a clemei după o direcție I;15
- fig 4, secțiune prin clema de legare la fază, după un plan II - II;
- fig 5, secțiune detaliu, după un plan III - III;17
- fig 6, secțiune detaliu, după o direcție IV;
- fig 7, vedere laterală a clemei cu secțiune parțială după un plan V - V;19
- fig 8, vedere de sus după o direcție VI;
Dispozitivul de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale, conform invenției, 21 este alcătuit din niște cleme A de legare la fază, într-un număr egal cu numărul de faze ale liniei electrice aeriene, de exemplu, trei faze de forță și un nul sau 1... 3 faze pentru iluminat, o parte 23 mobilă de scurtcircuitare B a fazelor, o parte mobilă de legare la pământ C și o clemă D de legare la priza de pământ, prevăzută cu un sistem de autoblocare împotriva smulgerii. 25
Clema A de legare la fază este formată dintr-un corp metalic 1, spre exemplu, un aliaj de aluminiu, prevăzut cu un locaș a de formă cvasisemicirculară, în care un conductor electric 27 neizolat 2 este fixat cu un bac mobil 3, prevăzut cu un canal b sub formă de v cu un unghi 0=100*150° între flancuri, plasat pe aceeași direcție cu a locașului a și a conductorului 2. 29
Corpul 1 are, la partea superioară, o extensie c sub formă de cioc, pentru agățarea facilă a conductorului 2 și conducerea lui, de la sine, în locașul a. în partea opusă, corpul 1 are 31 o extensie plată d, prevăzută cu o gaură filetată e pentru fixarea, prin înfiletare, a unei mufe priză 4, iar la partea inferioară, are un braț f prevăzut cu o gaură g în care se fixează o bucșă 33 de ghidare 5 cu ajutorul unui știft filetat 6.
Blocul mobil 3 din aliaj de aluminiu este fixat cu un inel de reținere 7 și un inel de sigu- 35 ranță 8, situate într-un locaș h pe un capăt i al unei tije 9 care culisează în bucșa de ghidare 5, între bacul mobil 3 și bucșa de ghidare 5 fiind montat un arc elicoidal 10 care asigură strân- 37 gerea conductorului 2 cu bacul 3 la o forță determinată, peste o anumită valoare pentru situația destinderii maxime a arcului, în cazul conductorului cu cel mai mic diametru, utilizat în liniile 39 electrice aeriene.
Datorită formei locașului a din corpul 1 și a locașului b din bacul 3 conductorul 2 este 41 înconjurat și strâns pe toată circumferința sa.
în continuarea tijei metalice 9, este fixată o tijă electroizolantă 11 cu un știft 12. 43
Bucșa de ghidare 5 are două canale longitudinale j diametral opuse, fiecare canal fiind continuat, la partea inferioară, cu un canal circular scurt k dispus sub un unghi β=4=8°, în 45 funcție de un plan transversal.
RO 119912 Β1 în tija 9, este fixat transversal un știft 13 ale cărui capete I culisează în canalele longitudinale j la tragerea în jos a tijei 9 și intră în canalele circulare k la rotirea tijei 9 manevrată cu tija electroizolantă 11, știftul 13 fiind astfel înzăvorât în canalul k sub acțiunea arcului 10, în stare comprimată și cu bacul 3 retras, în poziție deschisă, în vederea agățării clemei pe un conductor al liniei electrice aeriene.
După ce clema a fost agățată pe conductorul electric neizolat 2 prin răsucirea tijei electroizolantă 11 și a tijei 9 capetele 1 ale știftului 13 sunt dezăvorâte, intrând în canalele longitudinale j, permițând ca, prin acțiunea arcului 10, bacul 3 să fixeze conductorului 2 în locașul a al corpului 1.
Pentru păstrarea direcției canalului b al bacului 3, paralelă cu direcția locașului a din corpul 1, bacul 3 are baza dreptunghiulară, astfel încât o latură m este în atingere și glisează pe o suprafață interioară n a corpului 1 împiedicând rotirea bacului.
Partea mobilă de scurtcircuitare B a fazelor este formată din niște fișe 14 într-un număr egal cu numărul de faze ale liniei electrice aeriene, respectiv cu numărul clemelor A, sertizate pe niște conductoare 15, foarte flexibile care conectează în scurtcircuit toate fișele 14 respectiv clemele A și conductoarele 2, prin intermediul mufelor priză 4.
Una din mufele fișă 14 este sertizată și pe un conductor 16 prevăzut, la celălalt capăt, cu o mufă priză 17 pentru cuplarea cu mufă fișă 18 a părții mobile de legare la pământ C, formată dintr-un conductor 19 la fel de flexibil, fixat prin intermediul unui papuc 20 de o clemă de legare la pământ D.
Corpul 1 cu o formă a secțiunii din elementele descrise anterior, parte superioară cu un canal interior a, extensie c, sub formă de cioc, extensie plată d, perete cu o suprafață interioară n și braț f, este realizat dintr-un profil extrudat, din aliaj de aluminiu și secționat la o lățime o. Corpul 1 este prevăzut și cu un canal p de reducere a greutății, în scopul unei manevrări mai ușoare.
De asemenea, bacul mobil 3 este realizat dintr-un profil extrudat din aliaj de aluminiu, prin secționare la o lățime o egală cu a corpului 1, profil compus, având, ca elemente, caracteristice funcționale canalul b sub formă de V, baza dreptunghiulară cu o latură m și două flancuri înclinate q și r care închid conturul secțiunii.
Prin construcția sa, dispozitivul de protecție, conform invenției, este destinat, în special, pentru linii electrice aeriene cu conductoare neizolate, dar la necesitate, părțile sale mobile de scurtcircuitare B și de legare la pământ C pot fi folosite și pentru scurtcircuitarea liniilor electrice aeriene cu conductoare izolate torsadate, prevăzute cu cleme cu dinți, montate permanent pe conductoare și cu mufe priză, nefigurate, care se conectează cu mufele fișe 14 ale părților mobile B și C.
Dispozitivul de protecție împotriva tensiunilor electrice, accidentale, pentru linii electrice aeriene cu conductoare neizolate se montează astfel:
- se fixează clema de legare la pământ D, la priza de legare la pământ, nefigurată, a liniei electrice aeriene, se cuplează fișa 18 de la conductorul 19 în mufa priză 17 a conductorului 16 se cuplează fișele 14 ale conductoarelor 15 la mufele priză 4, cu tijele electroizolante 11 se poziționează, pe rând, clemele A de legare la fază pe conductoarele electrice 2 după care tija 11 se rotește până capetele știftului 13 sunt dezăvorâte și bacul 3 este strâns pe conductor, sub acțiunea arcului 10.

Claims (6)

  1. Revendicări 1
    1. Dispozitiv de protecție, împotriva tensiunilor electrice, accidentale, pentru linii electrice 3 aeriene, cu conductoare neizolate, constituit dintr-un număr determinat de cleme de legare la fază, o parte mobilă de scurtcircuitare și o parte mobilă de legare, la o priză de pământ, carac- 5 terizat prin aceea că utilizează o clemă (A), constituită dintr-un corp (1), ce are un profil, în secțiune, prevăzut cu o extensie (c) sub formă de cioc, pentru agățarea unui conductor (2) al 7 liniei electrice aeriene, conducerea și poziționarea lui într-un locaș (a) de formă cvasisemicirculară, o extensie plată (d) cu o gaură filetată (e), pentru înfiletarea unei mufe priză (4) și un braț 9 (f) cu o gaură (g), în care se fixează o bucșă de ghidare (5) cu un știft filetat (6), și în care culisează o tijă (9) sub acțiunea unei tije electroizolante (11) într-un sens și sub acțiunea unui arc 11 (10) în sens contrar pentru prinderea conductorului (2) cu un bac (3) prevăzut cu un canal (b), în formă de v, sub un unghi a=1004-150° și plasat pe un capăt (i) al tijei (9) ce are și un știft (13)13 transversal ale cărui capete (1) evoluează în niște canale longitudinale (j) diametral opuse practicate în bucșa de ghidare (5) și înzăvorâte în niște canale circulare, scurte (k), dispuse sub un15 unghi β=4-τ8’, la rotirea într-un sens, a tijei (9), cu dezăvorârea la rotirea în sens opus și acțiunea automată a arcului (10), pentru fixarea cu bacul (3) a conductorului (2).17
  2. 2. Dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice, accidentale, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în scopul păstrării direcției unui canal (b), al unui bac (3),19 paralelă cu direcția unui locaș (a) al corpului (1), bacul (3) are baza dreptunghiulară cu o latură (m) în atingere cu o suprafață interioară (n) a corpului (1), pe care glisează, împiedicând 21 rotirea bacului (3).
  3. 3. Dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice, accidentale, conform revendi- 23 cării 1, caracterizat prin aceea că are o parte mobilă de scurtcircuitare (B), prevăzută cu niște mufe fișe (14) în număr egal cu numărul de faze ale liniei electrice, sertizate pe niște conduc- 25 toare (15) foarte flexibile și legate în scurtcircuit, mufele fișe (14) fiind utilizabile atât pentru cuplarea cu niște prize (4) ale unor cleme (A) pentru linii electrice aeriene cu conductoare neizo- 27 late, cât și pentru cuplarea la niște cleme cu dinți, nefigurate, montate pe liniile electrice aeriene cu conductoare izolate, torsadate și care au, de asemenea, niște mufe priză (4). 29
  4. 4. Dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale, conform revendi- cărilor 1 și 3, caracterizat prin aceea că utilizează o parte mobilă (C), prevăzută cu un papuc 31 (20), fixat pe o clemă de legare la priza pământ (D), prevăzută cu sistem de autoblocare împotriva smulgerii. 33
  5. 5. Dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice accidentale, conform revendicării
    1, caracterizat prin aceea că, prin forma cvasisemicirculară a unui canal (a), din corp (1) și 35 forma în V a unui canal (b) dintr-un bac (3), conductorul de fază (2) este înconjurat și strâns pe toată circumferința, realizând un contact electromecanic ferm. 37
  6. 6. Dispozitiv de protecție împotriva tensiunilor electrice, accidentale, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că utilizează, pentru realizarea unui corp (1) și a unui bac (2), 39 profile din aliaj de aluminiu extrudat, tăiate transversal la aceeași lățime (o), profilul corpului (1) având, la partea superioară, un canal interior (a), o extensie (c) sub formă de cioc, o extensie 41 plată (d), un perete cu o suprafață interioară (n) și un braț (f), iar profilul bacului (3) având un canal în formă de v baza dreptunghiulară și două flancuri înclinate (q și r). 43
RO99-01364A 1999-12-22 1999-12-22 Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale RO119912B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO99-01364A RO119912B1 (ro) 1999-12-22 1999-12-22 Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO99-01364A RO119912B1 (ro) 1999-12-22 1999-12-22 Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO119912B1 true RO119912B1 (ro) 2005-05-30

Family

ID=34617787

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO99-01364A RO119912B1 (ro) 1999-12-22 1999-12-22 Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO119912B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN101826665A (zh) * 2010-04-07 2010-09-08 辽宁省电力有限公司锦州供电公司 输电线路杆塔接地线装置及其挂接工具
CN102593614A (zh) * 2012-03-14 2012-07-18 山东电力集团公司枣庄供电公司 接地线线夹

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN101826665A (zh) * 2010-04-07 2010-09-08 辽宁省电力有限公司锦州供电公司 输电线路杆塔接地线装置及其挂接工具
CN102593614A (zh) * 2012-03-14 2012-07-18 山东电力集团公司枣庄供电公司 接地线线夹

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7621763B2 (en) Clamping apparatus for connecting ground wire to grounding member
US6659628B2 (en) Enhancements for a suspension, coupling and alignment system and passage for electrical energy cables for fluorescent luminaires
WO2004064216A2 (en) Flexible distribution line cover and method of installing the same
NZ761285A (en) Electrical power line clamping insulator
BR102015017131A2 (pt) conjunto de bloco de terminal
US6322378B1 (en) Conductor protector for ground clamp
US3989217A (en) Adjustable wire entrance hanger for a traffic signal
RO119912B1 (ro) Dispozitiv de protecţie împotriva tensiunilor electrice accidentale
US6264492B1 (en) Compact branch connector for at least one branch cable into a main cable
GB2085672A (en) Wire clamping structure for electrical sockets and plugs
US5823804A (en) Cable shield connector with spark gap
ES2204499T3 (es) Conector electrico con tornillo idc.
CA2647666C (en) High voltage fuse with universal fuse terminal
CN205303738U (zh) 电网接地线
US4105272A (en) High current grounding assembly having rigid interconnecting conductors
PL180460B1 (pl) Urzadzenie do przeciwlukowego zabezpieczenia pokrytych izolacja przewodówsredniego napiecia PL PL PL PL PL PL PL
US4270830A (en) Wire connector
US6345993B1 (en) Compact branch connector for at least one branch neutral cable into a main neutral cable and simultaneous grounding
US3674916A (en) Insulator with conductor piercing clamp for insulated cable
KR101419492B1 (ko) 케이블 고정구
CN211700626U (zh) 一种母线接地预装置
EP0336294B1 (de) Halter mit Strom-Sammelschienen für ein Sammelschienensystem
DE69921540D1 (de) Elektrischer Verbinder mit abnehmbarer Drahtverbindung am Leitungseinführungsende
EP0252013A2 (de) Montagegarnitur für hängende Beleuchtungskörper
ES2242202T3 (es) Mejoras en armarios metalicos para alojar material electrico bajo tension.