RO117152B1 - Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk - Google Patents

Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk Download PDF

Info

Publication number
RO117152B1
RO117152B1 RO97-00620A RO9700620A RO117152B1 RO 117152 B1 RO117152 B1 RO 117152B1 RO 9700620 A RO9700620 A RO 9700620A RO 117152 B1 RO117152 B1 RO 117152B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
elements
coupling
overlapping
joined
jointing
Prior art date
Application number
RO97-00620A
Other languages
English (en)
Inventor
Jesper Bo Frederiksen
Original Assignee
Lego As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lego As filed Critical Lego As
Priority to RO97-00620A priority Critical patent/RO117152B1/ro
Priority claimed from PCT/DK1995/000388 external-priority patent/WO1996009869A1/en
Publication of RO117152B1 publication Critical patent/RO117152B1/ro

Links

Landscapes

  • Connection Of Plates (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere, care cuprinde elemente (1) sub forma de cutii, a caror parte superioara este prevazuta cu unul sau mai multe cepuri de imbinare (2) dupa o schema de dispunere uniforma, cu distanta modulara fixa intre ele, si a caror parte inferioara este prevazuta cu elemente complementare de imbinare astfel incat respectivele elemente pot fi cuplate impreuna. In conformitate cu inventia, cepurile de imbinare (2), cel putin partial, definesc o suprafata simetrica de rotatie, care prezinta o forma care se ingusteaza, rotunjindu-se in sus, pentru a asigura fete de ghidare mijloacelor complementare de cuplare. Dimensiunea transversala cea mai mare a suprafetei (3) a unui element (1) care are un singur cep de imbinare (2), este mai mica sau egala cu diferenta dintre diametrul corespunzator al cepurilor de imbinare (2) si dublul distantei modulare. Aceasta asigura un set de elemente de suprapunere care, intr-o masura mai mare decat cele cunoscute, implica grade de dificultate pentru pozitionarea si orientarea elementelor in timpul suprapunerii, in functie de numarul cepurilor de imbinare de pe elementele de suprapunere.

Description

Invenția se referă la un set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, alcătuit din elemente sub formă de cutie, care, la partea superioară, sunt prevăzute cu unu sau mai multe cepuri de îmbinare, aranjate după o schemă uniformă, cu distanță modul fixă între ele, iar la partea inferioară sunt prevăzute cu mijloace complementare de cuplare, utilizat de copii pentru diverse jocuri.
Astfel de seturi de elemente pentru construcții sau de îmbinare prin suprapunere există în numeroase variante constructive, în special pentru realizarea de structuri cu ajutorul acestor elemente. La majoritatea seturilor cunoscute, cepurile, în cea mai mare parte, sunt plane la suprafață, iar acest fapt stânjenește montarea elementului la partea superioară a altui element, deoarece respectivele două elemente trebuie să fie poziționate relativ precis unul în raport cu celălalt, pentru a se obține cuplarea dorită între cepuri și mijloacele de cuplare complementare. în descrierile de invenție DE 4212492 și EP-A1-0045963 se prezintă un set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, care înlătură dezavantajul menționat mai sus, deoarece la partea de sus, elementele sunt prevăzute, cu cepuri de cuplare care sunt rotunjite sau conicizate la suprafață, formând prin aceasta o față de ghidare care asigură poziționarea ușoară a blocurilor unul față de altul atunci când aceste elemente trebuie să fie îmbinate.
Obiectivul urmărit prin prezenta invenție este acela de a asigura un set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, elementele fiind, într-o măsură mai mare decât cele cunoscute, ușor de suprapus pentru copii mici, adică în vârstă de sub 2...3 ani.
Un alt obiectiv al prezentei invenții este și acela de a asigura un astfel de set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, având o serie de grade diferite de dificultate privind îmbinarea sau suprapunerea blocurilor unul deasupra celuilalt.
Aceste obiective pot fi atinse cu un set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, de tipul menționat în paragraful de la începutul descrierii, prin aceea că cepurile de îmbinare formează, cel puțin parțial, o suprafață asimetrică, de rotație, care prezintă o formă ce se rotunjește sau se îngustează în sus, formând prin aceasta o față de ghidaj pentru mijlocul de cuplare, complementar, dimensiunea transversală cea mai mare, a feței de la bază a elementului prevăzut cu cep, fiind mai mică sau egală cu diferența dintre diametrul cepurilor de cuplare și dublul distanței modulare.
Această condiție asigură grade foarte variate de dificultate pentru îmbinare prin suprapunerea elementelor din set. Astfel, când este poziționat pe un alt element, un element prevăzut numai cu un singur cep de îmbinare, se va putea roti liber pe celălalt element, indiferent de câte cepuri sunt prevăzute pe cel de-al doilea element și indiferent unde se așază primul element pe al doilea element. Aceasta contribuie la posibilitatea de a face ca un element prevăzut cu un singur cep să se suprapună ușor pe partea superioară a celuilalt element, deoarece acesta necesită poziționarea elementului ce trebuie să fie suprapus pe partea superioară a unui alt element, în raport cu cepul de îmbinare de pe al doilea element.
în acest fel, când un element prevăzut numai cu un cep de îmbinare trebuie să fie suprapus, nu este necesară o orientare a acelui element în raport cu elementul ce se află dedesubt. Totuși, această circumstanță se schimbă imediat cu un element prevăzut cu două cepuri de îmbinare trebuie să fie suprapus pe partea superioară a unui alt element, deoarece aceasta necesită o anumită orientare și o poziționare simultană
RO 117152 Bl a elementului ce trebuie suprapus pe partea superioară a unui alt element. Această cerință cu privire la precizia de orientare crește cu creșterea numărului de cepuri dintr-un șir rectiliniu de pe elementul ce trebuie să fie suprapus pe partea superioară a unui element. 50
Acest set de elemente ce pot fi suprapuse poate avea scheme diferite pentru poziționarea cepurilor de îmbinare. însă o variantă preferată este definită în revendicarea 2, în care se arată că cepurile de îmbinare sunt aranjate după o schemă în pătrat. Fețele de ghidaj de pe cepurile de îmbinare pot avea o gamă largă de variante constructive diferite, fiind preferată cea arătată în revendicarea 3, constând în aceea 55 că cepurile de îmbinare orientate în sus formează aproximativ o formă de față sferică sau o față de calotă sferică. Prin aceasta se obțin cepuri ușor rotunjite, astfel că nu există muchii ascuțite, și se oferă securitate în timpul jocului.
în revendicarea 4 este definită o variantă constructivă a invenției, la care partea inferioară a cepurilor de cuplare este formată efectiv de o față cilindrică. 60 în revendicările 5 și 6 sunt definite variante constructive speciale, ale prezentei invenții, la care pereții laterali ai mijlocului complementar de cuplare și respectiv ai elementelor sunt formați de niște ftanșe care se extind din partea superioară a elementului și în jos. Aceasta asigură un element de suprapunere care poate fi produs în mod simplu într-o matriță de injecție, fiind ușor de obținut unghiuri de alunecare convenabile 65 și altele asemenea.
Din motive de stabilitate, elementele de suprapunere pot fi prevăzute cu nervuri de susținere, cum se arată în revendicarea 7, nervuri care rigidizează pereții laterali ai elementului și mantaua de îmbinare, una în raport cu cealaltă.
întrucât prezenta invenție are în vedere în special grupe de vârstă mică, va- 70 rianta constructivă definită în revendicarea 8 este deosebit de avantajoasă, deoarece elementele se asamblează și dezasamblează fără să se producă o forță de cuplare prin fricțiune.
Revendicarea 9 definește variante constructive deosebit de avantajoase, la care cepurile de îmbinare de pe elementele de suprapunere au o mărime cu un diametru 75 mai mare de 2 cm și mai mic de 5 cm, asigurând prin aceasta o față de prindere convenabilă pentru mâinile copiilor din grupa de vârstă vizată, arătată mai sus.
în continuare se prezintă exemplu de realizare a setului de elemente ce pot fi suprapuse, conform invenției, în legătură cu fig. 1 la 5, care reprezintă:
- fig. 1, vedere în perspectivă, din partea de sus, a unui element de supra- 80 punere prevăzut cu un singur cep de îmbinare;
- fig.2, vedere în perspectivă, din partea de jos, a elementului de suprapunere din fig. 1;
- fig.3, vedere în perspectivă, din partea de sus, a unui element de suprapunere prevăzut cu două cepuri de îmbinare, 85
- fig.4, vedere în perspectivă, din partea de jos, a elementului de suprapunere din fig.3;
- fig.5, vedere în plan orizontal a unui element de îmbinare prevăzut cu opt cepuri de îmbinare și pe care sunt poziționate un element de suprapunere din fig. 1 și un element de suprapunere din fig.3. 90 în fig. 1 se prezintă un element de suprapunere 1, prevăzut cu un singur cep de îmbinare 2. Cepul de îmbinare 2 este amplasat în partea centrală a feței pătrate,
RO 117152 Bl superioare. Fața pătrată, superioară 3, este definită de patru fețe laterale 4, astfel încât respectiva față superioară 3 și respectivele fețe laterale 4 formează o piesă al cărei corp configurează o cutie care este însuși elementul de suprapunere 1. Cepul de îmbinare 2 este configurat în jos ca un cilindru drept, prevăzut, opțional, cu o ușoară conicizare care îngustează cepul de îmbinare 2, în sus. Fața superioară a cepului de îmbinare 2 este configurată aici ca o parte a unui înveliș sferic, dând cepului o formă absolut rotunjită. Forma bine rotunjită a cepului de îmbinare 2 asigură o prindere bună pentru mâna unui copil și este lipsită de muchii ascuțite, care pot provoca neplăceri atunci când copilul calcă pe ele, cade peste ele sau face alte mișcări asemănătoare.
în fig.2 este prezentat același element de suprapunere din fig.1, însă văzut din partea de jos, pentru a ilustra forma elementului de suprapunere în interior.
După cum se poate vedea, elementul de suprapunere *1 este prevăzut cu o flanșă tubulară, inferioară 5, care se extinde din suprafața pătrată 3, a elementului de suprapunere 1, în jos, prin interiorul respectivului element de suprapunere. Numita flanșă tubulară 5 este deschisă în jos printr-o cavitate 6, respectiva flanșă tubulară 5 având diametrul puțin mai mare decât diametrul cepului de îmbinare 2, prin care face posibilă suprapunerea unui element, pe partea superioară a altui element prin deplasarea flanșei tubulare 5 în jos peste cepul de îmbinare 2, când două elemente de suprapunere, de tipul arătat, se poziționează unul în raport cu celălalt. în acest proces de suprapunere, forma rotunjită a feței superioare a cepului de îmbinare 2 face ca flanșa tubulară 5 să fie ghidată în jos, peste numitul cep de îmbinare 2, într-o poziție în care elementele ce urmează să fie suprapuse sunt poziționate într-un mod simplu unul față de altul.
în plus, după cum se vede din fig.2, elementul de suprapunere 1 poate fi prevăzut cu niște nervuri de rigidizare 7, care consolidează flanșa tubulară 5 în raport cu pereții laterali 4. Aceasta conferă siguranța că elementul are o mare rezistență față de consumul de material. După cum se vede din fig.2, pereții latrali 4, flanșa tubulară 5 și nervurile de rigidizare 7 se pot extinde paralel pe aceeași direcție, astfel încât elementul de suprapunere 1 poate fi realizat extrem de simplu și cu cheltuieli reduse, într-o matriță de injecție pentru mase plastice, deoarece nu necesită scoaterea unui miez sau ceva asemănător.
în fig. 3 se prezintă, în alte variante, un alt element 8, de suprapunere, conform invenției, care se deosebește de cel arătat în fig.1 și 2 în special prin aceea că numitul element de suprapunere 8 este prevăzut cu două cepuri de îmbinare 9 și 10, acest bloc de suprapunere 8 având o mărime egală, aproximativ, cu dublul mărimii blocului de suprapunere conform fig.1 și 2. în acest fel, elementul de suprapunere 8 reprezintă, în realitate, o dublare a elementului de suprapunere conform fig.1 și 2, așa cum se obișnuiește de exemplu, la seturile de construit clădiri, cu elemente de construcții. Astfel, în conformitate cu invenția, este posibil să se fabrice elemente de suprapunere având multe forme și dimensiuni diferite, privind lățimea, lungimea și înălțimea. Deci, sistemul de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere poate cuprinde numeroase asemenea variante constructive, diferite.
RO 117152 Bl în fig.4 se prezintă același element de suprapunere ca și în fig.3, însă văzut în perspectivă, din partea de jos, el fiind prevăzut cu flanșe tubulare identice 11 și 12, care au aceeași funcție ca și flanșa tubulară 5 din fig.2.
în fig.5 sunt ilustrate avantajele prezentei invenții printr-un desen în care se vede un element 13, cu placă, prevăzut cu opt cepuri de îmbinare 14, aranjate după 140 o schemă de dispunere în pătrat, pe două rânduri cu câte patru cepuri. Un element de suprapunere 1, conform fig. 1, și un element de suprapunere, conform fig.3, sunt așezate pe partea superioară a elementului cu placă 13. După cum se vede, este posibil ca elementul de suprapunere 1, cu un cep 2, să fie așezat pe placa de construcții 13, el având orice orientare. în plus, suprafețele rotunjite ale cepurilor 14 oferă cer- 145 titudinea că poziționarea elementelor de suprapunere 1 nu trebuie să fie deosebit de precisă, deoarece elementul de suprapunere este ghidat în mod automat și este poziționat corect în procesul de suprapunere. în acest fel copiii de vârstă mică trebuie să depună un efort fizic foarte mic atunci când așază un bloc de suprapunere 1 pe un alt element conform invenției. 150
Totuși, dacă trebuie să fie poziționat ca în fig.5, elementul de suprapunere 8, prevăzut cu două cepuri de îmbinare 9 și 10 necesită o precizie mai mare în orientarea elementului de suprapunere 8, înainte ca el să fie așezat pe partea superioară a elementului cu placa 13. Pentru aceasta, se cere o funcție motrică ceva mai fină, astfel că setul de elemente ce pot fi suprapuse, conform invenției, oferă grade varia- 155 bile de dificultate la suprapunerea elementelor componente. în plus, cerința privind funcția motrică a copilului crește dacă trebuie să se suprapună elemente prevăzute cu trei, patru, cinci etc.cepuri de îmbinare.
într-o variantă constructivă, na există forță de cuplare între elementele de îmbinare, adică între cepurile de îmbinare și flanșele de formă complementară, aceasta 160 însemnând că elementele de suprapunere 1, prevăzute cu un singur cep de îmbinare 2, trebuie să se rotească foarte ușor în poziția lor, după suprapunere, astfel că cerințele privind orientarea elementelor de suprapunere 1, cu un singur cep 2, pe un alt element, câteva așezate unul alături de altul, sunt relativ mici deoarece, în majoritatea situațiilor, un element de suprapunere, de exemplu 1, având un singur cep 2, se va 165 roti ușor, de la sine, în poziție, și astfel el se orientează corect dacă un alt element de suprapunere trebuie să fie așezat alături de primul element.
Din cele de mai sus rezultă că prezenta invenție se adresează în special copiilor mici și că dimensiunile preferate ale sistemului, de exemplu distanța modulară, adică distanța a două laturi opuse 4 ale unui element de suprapunere 1 cu un singur cep 170 2, este de 3 până la 7 cm, iar diametrul cepurilor elementelor de suprapunere este de 2 până la 5 cm. Deci, datorită mărimii lor, cepurile de îmbinare oferă o față de prindere foarte bună pentru mâna copilului, astfel încât este ușor să se ridice un element de suprapunere prin apucare de cepul de îmbinare, chiar dacă respectivul element de suprapunere este înconjurat pe părți de alte elemente de suprapunere sau 175 altele asemenea.
Este evident că pot fi realizate numeroase alte variante constructive, diferite, bazate pe acestă invenție, fără a depăși limitele conceptului inventiv al invenției. Astfel, cepurile de îmbinare pot fi configurate în diferite moduri, asigurând prin aceasta fețe de ghidaj pe suprafața cepurilor de îmbinare care ușurează îmbinarea elementelor. 180 în plus, cepurile de îmbinare și flașele tubulare de formă complementară pot fi așezate după o schemă, alta decât cea arătată, de exemplu o schemă de dispunere în triunghi, fără a depăși ideea de bază a invenției.

Claims (9)

1. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, care cuprinde elemente sub forma unei cutii, unele prevăzute, la partea superioară, cu un cep de îmbinare și altele prevăzute, tot la partea superioară, cu mai multe cepuri de îmbinare aranjate sub forma unei scheme uniforme, având o distanță modulară fixă între ele, iar la partea inferioară, respectivele elemente fiind prevăzute cu mijloace de cuplare complementare, set caracterizat prin aceea că, cel puțin parțial, cepurile de îmbinare (2, 9. 10, 14) formează o suprafață simetrică de rotație, care prezintă o formă rotunjită sau conicizată în sus cu rol de fețe de ghidaj pentru mijloacele de cuplare, complementare (5, 11, 12), dimensiunea transversală cea mai mare, a suprafeței unui element (1) având un singur cep de îmbinare, fiind mai mică sau egală cu diferența dintre diametrul transversal cel mai mare al cepurilor de îmbinare (2, 9, 10, 14) și dublul distanței modulare.
2. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, cepurile de îmbinare (2, 9,10, 14) sunt aranjate după o schemă de dispunere în pătrat.
3. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, conform revendicării 1 sau 2, caracterizat prin aceea că, cepurile de îmbinare (2, 9, 10, 14) prezintă, în sus, o formă aproximativ sferică.
4. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că partea inferioară a cepurilor de îmbinare (2, 9, 10, 14) formează efectiv o față cilindrică.
5. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere conform uneia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că mijloacele de cuplare, complementare (5, 11, 12), sunt formate de o față de cuplare, efectiv cilindrică, ce se extinde în interiorul elementului (1, 8, 13), de la partea inferioară a elementului în sus.
6. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, conform revendicărilor 3, 4 și 5, caracterizat prin aceea că fața de cuplare, cilindrică este formată de o manta de cuplare, pereții laterali ai elementului fiind formați de către niște flanșe care se extind de la partea inferioară a elementului și în sus aproximativ în paralel cu mantaua de cuplare.
7. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că, între flanșele care formează pereții laterali ai elementului și mantaua de cuplare sunt prevăzute niște nervuri de susținere (7).
8. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere conform uneia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că, cepurile de îmbinare (2. 9. 10, 14) și mijloacele de cuplare, complementare, corespunzătoare (5, 11, 12), au o dimensiune care nu asigură o forță de cuplare prin fricțiune când acestea sunt cuplate împreună.
9. Set de elemente ce pot fi îmbinate prin suprapunere, conform uneia din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că, cepurile de îmbinare (2, 9, 10, 14) au diametrul mai mare de 2 cm și mai mic de 5 cm.
RO97-00620A 1995-09-28 1995-09-28 Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk RO117152B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO97-00620A RO117152B1 (ro) 1995-09-28 1995-09-28 Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO97-00620A RO117152B1 (ro) 1995-09-28 1995-09-28 Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk
PCT/DK1995/000388 WO1996009869A1 (en) 1994-09-29 1995-09-28 A stackable block system

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO117152B1 true RO117152B1 (ro) 2001-11-30

Family

ID=20105038

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO97-00620A RO117152B1 (ro) 1995-09-28 1995-09-28 Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO117152B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102070710B1 (ko) 장난감 조립 세트
US6162108A (en) Stackable block system
RO117237B1 (ro) Set de elemente ce pot fi suprapuse prin imbinare
US5460561A (en) Toy kit of stackable geometric shape pieces to form a structure
CA2156450C (en) Modular track for toy cars
US5683283A (en) Construction blocks for extended support structures
MXPA97002296A (en) System of blocks apilab
JPH06507086A (ja) 構造玩具
WO1998011968A1 (en) A toy building set
US4582495A (en) Constructional element for decorative purposes and toys
US6655685B2 (en) Three-dimensional jigsaw puzzle
RO117152B1 (ro) Set de elemente ce pot fi imbinate prin suprapunere (31) 1120/94 (32) 29091994 (33) dk
US4084344A (en) Toy construction set
HU206639B (en) Three-dimensional logical toy
US20200179819A1 (en) Toy building blocks
JPH0260678A (ja) 創造的図形作製システム
US20090186553A1 (en) Interlocking toy bricks
US5169149A (en) Puzzle consisting of chains fitted side by side
GB2200051A (en) Puzzle
US1121056A (en) Mold units and mold for concrete work.
KR200155234Y1 (ko) 다안면을 갖인 옹벽 블럭
KR200230954Y1 (ko) 입체형 조립식 블록
FI83732C (fi) Byggkloss.
KR960002177Y1 (ko) 조립식 블럭기체
KR100392439B1 (ko) 공예용 성형틀