RO116874B1 - Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar - Google Patents

Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar Download PDF

Info

Publication number
RO116874B1
RO116874B1 RO99-00458A RO9900458A RO116874B1 RO 116874 B1 RO116874 B1 RO 116874B1 RO 9900458 A RO9900458 A RO 9900458A RO 116874 B1 RO116874 B1 RO 116874B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
advertising
small
products
scents
enclosure
Prior art date
Application number
RO99-00458A
Other languages
English (en)
Inventor
Marian Constantin Costache
Original Assignee
Marian Constantin Costache
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Marian Constantin Costache filed Critical Marian Constantin Costache
Priority to RO99-00458A priority Critical patent/RO116874B1/ro
Publication of RO116874B1 publication Critical patent/RO116874B1/ro

Links

Landscapes

  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un dispozitiv pentru difuzarea bruscă şi repetată, după un anumit program, de mirosuri, cu caracter publicitar, cum ar fi cele ale unor produse cosmetice, de exemplu parfumuri, deodoranţi, apă de colonie etc. sau arome ale unor produse alimentare, coloniale sau ţigări. In mod similar, dispozitivul poate fi utilizat şi pentru difuzarea de mirosuri cu rol curativ, medical sau difuzarea de efluvii puternice ale unor produse volatile, cu rol de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare etc. Dispozitivul conform invenţiei este alcătuit dintr-un corp prismatic (A), de forma unui triunchi de piramidă, având o bază mare (1), fixată de un tavan (3) sau planşeu orizontal sau relativ puţin înclinat, nişte pereţi laterali (5), prevăzuţi cu una sau mai multe clapete articulate (8), presate pe orificiile pe care le închid cu nişte arcuri (9), a căror forţă de apăsare poate fi reglată prin intermediul unor şuruburi (11) şi o bază mică sau capac (4), toate aceste elemente putând fi realizate cu posibilitate de demontare. Pe baza mică (4), se dispun unul sau mai multe module de ventilaţie (B), alimentate la tensiunea reţelei sau prin intermediul unui transformator (12). Deasupra, pe nişte glisiere (15), se dispune un sertar (C) prevăzut cu nişte fante (d) şi nişte găuri (e), pe fundul lui, şi având interiorul umplut cu un material absorbant (17), care se îmbibă cu lichidulvolatil ce trebuie vaporizat în atmosfera înconjurătoare. Deasupra sertarului, se dispun nişte minirezistenţe electrice (13) pentru încălzirea incintei (b) dispozitivului şi un modul electronic de comandă (14) pentru programarea funcţionării lui.

Description

RO 116874 B
Invenția se referă la un dispozitiv pentru difuzarea bruscă și repetată, după un anumit program, de mirosuri cu caracter publicitar, cum ar fi cele ale unor produse cosmetice de exemplu, parfumuri, deodoranți, apă de colonie etc., sau arome ale unor produse alimentare, coloniale, sau țigări. în mod similar dispozitivul poate fi utilizat și pentru difuzarea de mirosuri cu rol curativ, medical sau difuzarea de efluvii puternice ale unor produse volatile cu rol de dezinfecție, dezinsecție, deratizare etc.
în scopul difuzării de mirosuri cu caracter publicitar este cunoscut un panou publicitar capabil să emane un anumit miros, panou prevăzut, pe fețele lateraie, cu mai multe straturi din diferite materiale suprapuse dintre care cele interioare au rolul de a înmagazina o anumită cantitate dintr-un lichid volatil, iar ultimul, cel exterior, are, atât rolul de a permite numai o evaporare limitată din acel lichid, cât și rolul de a permite scrierea pe el a unui text publicitar sau de a se desena un produs ce are sau nu legătură cu mirosul respectiv. Panoul publicitar menționat are ca dezavantaj principal faptul că emanarea mirosului respectiv - deși se produce pe durate mari de timp, uneori de luni de zile - se face în continuu, ziua și noaptea, până la epuizarea întregii cantități de lichid înmagazinat, deci și în perioadele când audiența lui la public este mult scăzută.
Mai este cunoscut un dispozitiv pentru difuzarea bruscă de arome, medicamente, parfumuri, insecticide etc., prin intermediul unui lichid volatil, dispozitiv ce include un mic rezervor conținând lichidul respectiv și o minipompă electrică, cu solenoid, ce pulverizează un volum redus din lichid în interiorul unei camere încălzite electric, prin intermediul unei rezistențe. Dispozitivul are ca dezavantaj principal fiabilitatea redusă fapt datorat minipompei ce poate ieși rapid din uz deoarece toate aceste lichide pulverizate sunt de obicei, și foarte corozive.
Este, de asemenea, cunoscut un dispozitiv pentru răspândirea de mirosuri odorizante. Dispozitivul include un miniventilator dispus într-o incintă cilindrică. Deasupra lui este dispusă o rezistență electrică, iar deasupra acesteia se află o mică plasă metalică peste care se poate pune un pliculeț conținând granule odorizante. Dispozitivul are mai multe dezavantaje dintre care cităm, imposibilitatea de a varia debitul de aer odorant chiar între limite restrânse, imposibilitatea de a varia cantitatea de odorant conținută în aerul vehiculat, imposibilitatea de a vaporiza alte substanțe în afara celor realizate sub formă de granule.
Problema tehnică, rezolvată de invenție, constă în realizarea unui dispozitiv pentru difuzarea bruscă de arome și mirosuri cu caracter publicitar, curativ etc. care să permită vaporizarea de substanțe lichide, în concentrație variată și cu debite variate de aer, după un program prestabilit sau în mod continuu.
Dispozitivul pentru difuzarea bruscă de arome și mirosuri cu caracter publicitar, conform invenției, etimină dezavantajele de mai sus, rezolvând problema tehnică propusă prin aceea că, este alcătuit dintr-un corp prismatic, de exemplu, un trunchi de piramidă având o bază mare fixată de un tavan sau planșeu orizontal sau relativ, puțin înclinat, niște pereți laterali prevăzuți cu una sau mai multe clapete articulate presate pe orificiile pe care le închid cu niște arcuri a căror forță de apăsare poate fi reglată prin intermediul unor șuruburi, și o bază mică sau capac toate aceste elemente putând fi realizate cu posibilitate de demontare; pe baza mică se dispun unul sau mai multe module de ventilație alimentate la tensiunea rețelei sau prin intermediul unui transformator; deasupra lor se dispune, pe niște glisiere, un sertar prevăzut cu niște
RO 116874 B fante și niște găuri pe fundul lui și având interiorul umplut cu un material absorbant ce se îmbibă cu lichidul volatil ce trebuie vaporizat în atmosfera înconjurătoare. Deasupra sertarului se dispun niște minirezistențe electrice pentru încălzirea incintei dispozitivului și eventual, un modul electronic de comandă pentru programarea 50 funcționării iui.
Dispozitivul, conform invenției, prezintă următoarele avantaje mai importante:
- este relativ ușor de realizat și de utilizat;
- este fiabil și puțin costisitor, în exploatare;
- este special construit pentru a putea fi utilizat nu numai în domeniul recla- a melor comerciale, dar și în cel sanitar sau chiar medical.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig.
la 7, care reprezintă:
- fig. 1, secțiune transversală prin dispozitiv, după planul E - E, din fig. 2;
- fig.2, vedere de jos în sus a dispozitivului conform săgeții D, reprezentată în 6c fig.1;
- fig.3, vedere generală a sertarului C, fără pâslă cu substanța mirositoare;
- fig.4, detaliu de realizare a sertarului C;
- fig.5, variantă de realizare a sertarului C;
- fig.6, o altă variantă de realizare a sertarului C; es
- fig.7, o altă variantă de realizare a dispozitivului.
Dispozitivul pentru difuzarea bruscă de arome și mirosuri cu caracter publicitar, conform invenției, este realizat sub forma unui corp A de formă prismatică, de exemplu, un trunchi de piramidă cu baza un pătrat. Corpul A, include o placă de bază 1, prevăzută cu o ramă a ce se poate fixa cu niște șuruburi 2 de un planșeu sau tavan 70 3, de preferat, orizontal sau înclinat cu un unghi mic. Corpul A mai este alcătuit dintrun capac 4 ce formează baza mică a trunchiului de piramidă și niște pereți laterali 5. Capacul 4 poate fi făcut demontabil, într-un mod care se lasă la latitudinea executantului, de exemplu, printr-o asamblare cu flanșe strânse prin șuruburi. La fel și cu pereții laterali 5. Se formează, astfel o incintă b, în interiorul căreia se dispun diferite 75 aparate și elemente ce conduc la funcționarea întregului dispozitiv. Corpul A al dispozitivului mai poate fi prevăzut cu un ornament plan 6, dispus pe capacul 4 sau, eventual, poate fi îmbrăcat într-un ornament complet 7 care apare și pe pereții lui laterali 5. în interiorul incintei b a dispozitivului, aerul este introdus prin intermediul uneia sau a mai multor clapete articulate 8 dispuse pe pereții laterali 5. Apăsarea clapetei 8 pe 7 o deschizătura pe care o acoperă poate fi facilitată, dacă este nevoie, de exemplu, cu niște arcuri lamelare 3 fixate cu unul din capete pe peretele lateral 5 al corpului A cu ajutorul unor nituri sau șuruburi 10. Cu celălalt capăt arcul apasă pe clapetă. Forța de apăsare se poate regla cu ajutorul unui șurub 11.
Pe capacul 4 se dispun unul sau mai multe module de ventilație B, reprezen- A tate numai schematic, dispuse cu gura de admisie a aerului în interiorul incintei b, iar cu cea de evacuare c, spre exteriorul ei. Alimentarea lor se poate face la tensiunea obișnuită a rețelei sau la o tensiune redusă alimentată prin intermediul unui transformator 12. Căldura generată de acest transformator, în timpul funcționării, favorizează evaporarea fluidului mirositor. în cazul când această căldură este insuficientă sau când 90
RO 116874 B alimentarea cu curent electric a modulelor de ventilație se face la tensiunea rețelei, se poate aduce o căldură suplimentară prin intermediul uneia sau a mai multor minirezistențe electrice 13. De notat că transformatorul 12 poate fi poziționat în partea inferioară a incintei b, adică pe capacul 4, sau în partea ei superioară, pe placa de bază 1, unde poziția lui este reprezentată punctat. Pentru ca dispozitivul, conform invenției, să poată funcționa în mod continuu sau secvențial, după un anumit program, cu unul sau mai multe module de ventilație în funcțiune,în funcție de volumul în care trebuie să emane mirosul respectiv, cu una sau mai multe rezistențe electrice în funcțiune, în funcție de temperatura de afară și de natura lichidului ce trebuie vaporizat, el este prevăzut cu un modul electronic de comandă 14. La rândul lui, modulul 14 poate fi amplasat în interiorul dispozitivului, caz în care el se programează odată pentru o perioadă mai lungă de timp sau, dimpotrivă, la exteriorul lui, caz în care programarea se poate schimba rapid, după dorință.
Lichidul volatil, ce trebuie vaporizat, este dispus într-un sertar C, care poate să culiseze în interiorul dispozitivului pe niște glisiere 15 fixate pe doi din pereții laterali, opuși, ai corpului lui. Pentru introducerea și scoaterea lui se utilizează un mâner 16. Este evident că, odată introdus, sertarul C trebuie să separe incinta b, în două subincinte etanșe între ele. În interiorul acestui sertar se introduce un material absorbant 17, ce se îmbibă cu lichidul volatil, motiv pentru care materialul trebuie să fie compatibil din acest punct de vedere cu lichidul respectiv. Acest material poate fi, de exemplu, pâslă, fetru, vată, cauciuc poliuretanic expandat, o stofă groasă etc. Deoarece, sub o presiune mai mică decât cea atmosferică lichidele se vaporizează mai ușor, prin apăsarea prin intermediul arcurilor 9 a clapetelor articulate 8 pe deschiderile din pereții laterali ai corpului A al dispozitivului se poate obține o ușoară depresiune în incinta b, depresiune reglabilă prin șuruburile de reglare 11. De asemenea, rezistențele 13 servesc și ele la reglarea temperaturii în incintă. Toate aceste reglaje au ca scop varierea conținutului de vapori în volumul de aer debitat de modulele de ventilație. Este evident că acest volum este și el, în funcție de numărul de module care debitează aer la un moment dat. Pe de altă parte, analizând sertarul C constatăm că este prevăzut cu niște fante dreptunghiulare d, libere, neacoperite cu material absorbant și cu niște găuri rotunde e acoperite cu acest material. Prin varierea raportului dintre suprafețele fantelor și cele ale găurilor va varia și concentrația vaporilor de lichid în aer. Pentru același tip de lichid volatil și parametri de vaporizare [presiune, temperatură] aproximativ constanți și raportul de mai sus se păstrează constant - ca în cazul prezentat în fig. 4. în cazul în care se vor folosi lichide cu volatilității diferite, iar parametrii de vaporizare vor fi variabili -de exemplu,vară-iarnă - va trebui ca și raportul menționat să poată fi variat - ca în exemplele prezentate în fig. 5 și 6. în exemplul din fig.5 varierea se face prin intermediu! unor clapete articulate 18 cu deschiderea reglată prin niște șuruburi de reglare, 19. în exemplul prezentat în fig. 6, reglarea suprafeței fantelor d și a găurilor e se face prin niște jaluzele 20, respectiv 21, care pot culisa în niște canale f ale unor glisiere 22. Pentru ca lichidul turnat în sertar peste materialul absorbant 17 să nu curgă, mai ales dacă este în exces, toți pereții acestuia inclusiv marginile fantelor d și ale găurilor e sunt răsfrânți, respectiv, răsfrânte în sus. Materialul absorbant 17 trebuie să nu obtureze fantele d, dar să obtureze găurile e.

Claims (2)

RO 116874 B în cadrul unei alte variante de realizare a invenției, în locul sertarului C, se poate monta un vas cu lichid volatil C’ realizat, conform fig. 7. Acest vas este alcătuit dintr-un rezervor cilindric 23 prevăzut în partea superioară, la gura lui, cu o mică flanșă plană asamblată cu un capac 24, prin intermediul unor șuruburi 25. Capacul 24 este prevăzut central cu o deschidere circulară prin care trece un fitil gros 26. i4o în vasul 23 se pune lichidul volatil. Vasul se fixează pe un capac 27 care, la rândul lui, se fixează cu niște șuruburi 28 de capacul inferior, mic, 4 al dispozitivului. Pentru aceasta în centrul capacului 4 se practică o deschidere circulară f, prin care se introduce vasul 23, în interiorul incintei b a dispozitivului. Este evident că, în acest caz, transformatorul 12 se va monta în partea superioară a incintei b [poziția reprezentată 1r. punctat). Modul de exploatare a dispozitivului, conform invenției, este foarte simplu. în tava C, pentru început, se toarnă o cantitate relativ mică din lichidul volatil ce trebuie vaporizat. Se programează modulul electronic de comandă pentru niște parametri medii de funcționare și se urmăresc rezultatele. în funcție de aceste rezultate și de iso scopul urmărit se face programarea finală. Odată cu varierea condițiilor atmosferice, în limite mai largi, această programare va suferi modificări. Domeniile de utilizare a dispozitivului sunt însă foarte diverse. Noi vom menționa numai câteva dintre ele, exemplele date având un caracter restrictiv. La rândul lui fiecare utilizator poate descoperi utilizări noi: 155
1. Dispozitiv pentru difuzarea de arome și mirosuri cu caracter publicitar, caracterizat prin aceea că este alcătuit dintr-un corp prismatic [A), de forma unui trunchi de piramidă având o bază mare [1) fixată de un tavan [3) sau planșeu orizontal sau relativ puțin înclinat, niște pereți laterali [5) prevăzuți cu una sau mai multe cla- r/i pete articulate [8) presate pe orificiile pe care le închid cu niște arcuri [9], a căror forță de apăsare poate fi reglată prin intermediul unor șuruburi [11], și o bază mică sau capac [4] toate aceste elemente putând fi realizate cu posibilitate demontare, pe baza mică [4] se dispun unul sau mai multe module de ventilație (B) alimentate la tensiunea rețelei sau prin intermediul unui transformator (12), deasupra lor pe niște iso
RO 116874 Β glisiere (15) se dispune un sertar (C] prevăzut cu niște fante (d) și niște găuri (e) pe fundul lui, având interiorul umplut cu un material absorbant (17] ce se îmbibă cu lichidul volatil ce trebuie vaporizatîn atmosfera înconjurătoare, deasupra sertarului se dispun niște minirezistențe electrice [13} pentru încălzirea incintei (b) dispozitivului și 185 un modul electronic de comandă (14), pentru programarea funcționării lui.
1. în domeniul comerțului se poate utiliza pentru reclame comerciale.
a. la locul de vînzare a unor produse cu arome sau mirosuri specifice, cafea, coloniale, mezeluri, parfumuri, țigări, detergenți etc., atât în aer liber, cât și în încăperi închise;
b. în imediata vecinătate a panourilor publicitare mari ce fac reclamă la acest 160 gen de produse;
c. ca anexă la remorcile publicitare, pentru a crește audiența la public;
2. în domeniul sanitar, pentru dezinsecția, deratizarea sau dezodorizarea unor încăperi;
3. în domeniul medical pentru crearea unor atmosfere cu caracter curativ, de · 55 exemplu, prin difuzarea de substanțe care ușurează respirația unui grup numeros de persoane cu afecțiuni respiratorii sau de substanțe ce au un efect liniștitor asupra sistemului nervos central.
Revendicări ic
2. Dispozitiv, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, baza mică [4] sau eventual, întregul corp (A) al dispozitivului se prevede cu un ornament (6 Și 7).
Președintele comisiei de examinare: ing. Cârstea Constantin
Examinator, ing, Andronache Paul
RO99-00458A 1999-04-22 1999-04-22 Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar RO116874B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO99-00458A RO116874B1 (ro) 1999-04-22 1999-04-22 Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO99-00458A RO116874B1 (ro) 1999-04-22 1999-04-22 Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO116874B1 true RO116874B1 (ro) 2001-07-30

Family

ID=64360789

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO99-00458A RO116874B1 (ro) 1999-04-22 1999-04-22 Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO116874B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2228183B1 (es) Distribuidor de doble funcion.
US7481380B2 (en) Methods for delivering volatile materials
US5651942A (en) Aromatic fragrance generator
CA2540928C (en) Systems and devices for delivering volatile materials
US20060231641A1 (en) Devices with anti-leak features for delivering volatile materials
US20060233538A1 (en) Energized systems and devices for delivering volatile materials
US4571485A (en) Cube type aroma generator
US20060237555A1 (en) Systems and devices for delivering volatile materials having perfume components with a high Kovat's Index
US10500299B2 (en) Encapsulated air freshener for home AC
US20060076429A1 (en) Methods for delivering volatile materials
US20060097065A1 (en) Methods for delivering volatile materials at different time periods
US11986576B2 (en) Air freshener with multiple air flow paths
US7597309B1 (en) Constant-rate volatile material dispensing device
US4747539A (en) Reversible on-off fragrance emitting unit
US20080121734A1 (en) Air deodorizing system
US7498072B2 (en) Long service life scent dispersing mat apparatus
RO116874B1 (ro) Dispozitiv pentru difuzarea de arome şi mirosuri cu caracter publicitar
BG3194U1 (bg) Течен ароматизатор за въздух
MX2008009769A (en) System for delivering volatile materials