RO113772B1 - Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale - Google Patents

Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale Download PDF

Info

Publication number
RO113772B1
RO113772B1 RO9400106A RO9400106A RO113772B1 RO 113772 B1 RO113772 B1 RO 113772B1 RO 9400106 A RO9400106 A RO 9400106A RO 9400106 A RO9400106 A RO 9400106A RO 113772 B1 RO113772 B1 RO 113772B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
regulator
numerical
command
output
law
Prior art date
Application number
RO9400106A
Other languages
English (en)
Inventor
Emil Ceanga
Viorel Minzu
Original Assignee
Emil Ceanga
Viorel Minzu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Emil Ceanga, Viorel Minzu filed Critical Emil Ceanga
Priority to RO9400106A priority Critical patent/RO113772B1/ro
Publication of RO113772B1 publication Critical patent/RO113772B1/ro

Links

Landscapes

  • Feedback Control In General (AREA)

Description

Invenția se referă la un regulator numeric cu ieșire tripozițională, destinat să lucreze cu elemente de execuție cu viteză constantă, cum sunt motoarele electrice asincrone, servomotarele hidraulice etc, comandate în circuit deschis, și care este apt să realizeze legi de comandă variate, ca de exemplu: legile de și adaptive, în vederea automatizării diverselor procese tehnologice.
în scopul automatizării proceselor tehnologice, utilizând elemente de execuție cu viteză constantă, comandate tripozițional în circuit deschis, este cunoscut un tip de regulator format dintr-un circuit închis, care are pe cale directă un regulator tripozițional cu histerezis, iar pe calea de reacție un filtru de ordinul unu. Un asemenea tip de regulator realizează o lege de comandă de tip Pl, iar dacă se conectează în amonte un bloc PD realizează o lege de comandă de tip PID. Pe baza structurii menționate s-au realizat și se realizează regulatoare la diverse firme producătoare de echipament de automatizare: Siemens, Philips, Hartmann und Braun, întreprinderea de Elemente de Automatizare București etc, [I. Dumitrache Tehnica reglării automate, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1980, pag.327-333; S. Călin, I. Dumitrache, Regulatoare automate, Editura Didactică și Pedagogică, București 19B5, pag.409).
Dezavantajele acestor regulatoare, cât și a regulatoarelor numerice obținute prin discretizarea structurii menționate, sunt:
- realizează numai legi de comandă tipizate clasice, de tip Pl și PID;
- se acordează foarte greu, pentru că au parametri incerți, depinzând de nivelul erorii de reglare.
Regulatorul numeric cu ieșire bipozițională pentru conducerea proceselor industriale, conform invenției, elimină dezavantajele menționate mai sus, prin aceea că include în structura sa:
- un regulator numeric, numit în continuare regulator standard, în care se implementează legea de reglare dorită;
- o buclă de urmărire numerică, formată dintr-un regulator tripozițional și un bloc reprezentând modelul intern al servomotorului, realizat prin simulare numerică a dinamicii acestuia;
- un bloc de autoajustare a structurii și a parametrilor legii de reglare, comanda dată de regulatorul standard aplicându-se la intrarea buclei numerice de urmărire, astfel încât ieșirea modelului intern urmărește comanda regulatorului, ieșirea regulatorului tripozițional din bucla de urmărire utilizându-se ca ieșire a regulatorului numeric, pentru comanda în circuit deschis a elementului de execuție cu viteză constantă, și întrucât modelul intern reflectă dinamica elementului de execuție și urmărește comanda regulatorului standard, rezultă că poziția elementului de execuție din sistemul de reglare va fi practic egală cu ieșirea regulatorului standard, iar în situația când bucla de urmărire nu poate asigura o eroare de urmărire mică, blocul de ajustare a structurii și parametrilor legii de reglare modifică proprietățile regulatorului standard, temperând nivelul comenzii și viteza de variație a acestuia, astfel încât eroarea de urmărire să fie adusă în limite prescrise.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- permite implementarea practic a oricărei legi de reglare, ca de exemplu: legile tipizate Pl, PID; dead-beat; optimală, în sens determinist sau stochastic; adaptivă;
- permite controlul riguros al parametrilor legii de comandă, astfel încât acordarea regulatorului se poate face prin proceduri explicite de calcul, oferite de ingineria reglării automate;
- atunci când nivelul de excitare a buclei de reglare de către mărimile exogene este foarte ridicat și bucla de urmărire nu mai poate lucra cu erori în limite acceptabile (prescrise), regulatorul își ajustează structura și/sau parametrii legii de reglare, în scopul conservării stabilității buclei de reglare.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură și cu
RO 113772 Β figura, care reprezintă schema de principiu a regulatorului numeric RRI.
Conform invenției, un regulator numeric standard RS prelucrează eroarea de reglare £(t)=w(t)-m(t) și implementează legea de reglare dorită, furnizând comanda u(t], o buclă de urmărire este formată dintr-un regulator tripozițional RT și un model intern Ml al unui servomotor SM utilizat în instalația automatizată. Modelul intern simulează numeric dinamica acestui servomotor. Bucla de urmărire asigură urmărirea comenzii u(t) de către o variabilă de urmărire u(t), care reprezintă ieșirea modelului intern Ml, în limitele unei erori de urmărire ejt) acceptabilă [prescrisă). Comanda regulatorului tripozițional RT se aplică simultan la comanda servomotorului SM ca ieșire a regulatorului numeric RN și la intrarea modelului intern Ml. întrucât modelul intern transpune fidel, în realizare numerică, dinamica servomotorului SM, rezultă că ieșirea acestuia um (t) este practic egală cu u(tj. în același timp, επ( t=O], deci u[t> u(t). Rezultă că um(t)« Li(t), adică evoluția mărimii de comandă a regulatorului standard se regăsește la ieșirea elementului de execuție.
Atunci când nivelul de excitare a buclei de reglare este foarte ridicat, comanda u(t) poate avea valori și/sau viteze de variație mari, astfel încât bucla de urmărire nu mai poate lucra cu erori, în limite acceptabile. în această situație, un bloc de autoajustare a structurii și parametrilor BASP acționează asupra legii de reglare implementate în regulatorul standard, în sensul reducerii spectrului comenzii u(t).
Se dau în continuare trei exemple de autoajustare a structurii și parametrilor regulatorului standard RS:
- trecerea de la legea inițială de reglare PID la o lege de reglare Pl, cu parametri prestabiliți;
- trecerea de la un regulator dead-beat cu un timp de răspuns inițial al buclei, la un alt regualtor dead-beat, care asigură un timp de răspuns al buclei mai mare, deci cu o evoluție mai temperată a comenzii u(t);
- comutarea la o valoare superioară a coeficientului de ponderare a efortului de comandă, la legea de reglare optimală în raport cu un criteriu pătratic.
Criteriul de comutare a structurii și/sau parametrilor regulatorului standard poate fi:
-valoarea erorii de urmărire ε4 (ti;
- valorile comenzii u(t) și derivatei comenzii u(t);
- valorile erorii și derivatei erorii 4t).
Implementarea buclelor de reglare a parametrilor instalațiilor termoenergetice furnizează exemple concrete de utilizare a regulatorului numeric, conform invenției.
La reglarea temperaturii aburului supraîncălzit, autoajustarea structurii se face prin trecerea de la o lege de reglare inițială de tip PID, la o lege de reglare Pl, cu parametri prestabiliți.
La reglarea debitelor de aer și gaze combustibile, cât și a depresiunii în focar, se autoajustează parametrii unei legi de reglare Pl.
în toate situațiile menționate, criteriul de autoajustare îl reprezintă valoarea absolută a erorii de urmărire ejt).
Regulatorul numeric pentru conducerea proceselor industriale, conform invenției, este un echipament numeric dotat cu un microcontroler.

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Regulator numeric cu ieșire tripozițională pentru conducerea adaptivă și opțională a proceselor industriale, caracterizat prin aceea că implementează o metodă de comandă tripozițională în circuit deschis a unor servomotare, realizând orice lege de comandă, având în structura sa un regulator numeric standard (RS), care elaborează o comandă (u(tj) aferentă legii de reglare, și o buclă de urmărire numerică, ce asigură urmărirea comenzii (u(tj) de către ieșirea (O(tJ) a unui model intern (Ml) ce simulează dinamica unui servomotor (SM),
    RO 113772 Β modelul intern [Ml] fiind comandat de un regulator tripozițional (RT), ieșirea acestuia fiind, în același timp, ieșirea regulatorului.
  2. 2. Regulator ca la revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, mai conține un bloc de ajustare a structurii și parametrilor legii de comandă (BASP) care, pe baza unor semnale: de comandă (u(t)), de eroare (c(t)) și de eroare de urmărire (ejt)), ajustează o structură de lege de comandă și unii parametri din această lege de comandă a regulatorului numeric [RS),
  3. 3. Regulator, conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că este un echipament numeric dotat cu un microcontroler, ce implementează o metodă de reglare Tn sensul că, pe baza unei erori (e(t)=w(t)-m(t)), un regulator numeric standard (RS) furnizează o comandă (u(t)J care este urmărită într-o buclă de urmărire, formată dintr-un re gulator tripozițional (RT) și un model intern (Ml), de o variabilă de urmărire (u(t)), iar dacă modelul intern [Ml] al servomotorului (SM) simulat numeric descrie corect dinamica servomotorului variabila (SM] din instalație, atunci poziția (um (tj) a unui organ de reglare acționat de servomotor (SM) va fi practic identică cu variabila de urmărire (îi(t)] și, deci, cu comanda (u(t)) a regulatorului numeric standard (RS), și numai dacă există o eroare de urmărire (en(t)), importantă, un bloc (BASP) ajustează □ structură de lege de comandă din regulatorul numeric standard (RS) și unii parametri ai acesteia, astfel încât permanent comanda (u(t)] să poată fi urmărită de variabila de urmărire (u(t)J, acesta fiind practic identică cu ieșirea (um(t)) a servomotorului (SM) din instalația reglată.
RO9400106A 1994-01-26 1994-01-26 Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale RO113772B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400106A RO113772B1 (ro) 1994-01-26 1994-01-26 Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9400106A RO113772B1 (ro) 1994-01-26 1994-01-26 Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO113772B1 true RO113772B1 (ro) 1998-10-30

Family

ID=20100413

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9400106A RO113772B1 (ro) 1994-01-26 1994-01-26 Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO113772B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Gao et al. Backstepping design of adaptive neural fault-tolerant control for MIMO nonlinear systems
DE69225723T2 (de) Zweistufige Systemidentifikationsvorrichtung mit Optimierung
Liu et al. Adaptive predefined performance control for MIMO systems with unknown direction via generalized fuzzy hyperbolic model
Chen et al. Generalized Hamilton–Jacobi–Bellman formulation-based neural network control of affine nonlinear discrete-time systems
CA2612330C (en) Online dynamic advisor from mpc models
JP2005526306A (ja) Mpcモデルからのpidダイナミクスの除去方法
CA2620315A1 (en) Adaptive multivariable mpc controller
DE102006045429A1 (de) Adaptive, Modellprädiktive Online-Steuerung in einem Prozesssteuerungssystem
Kwon et al. On the multivariable robust control of a boiler-turbine system
Wang et al. A multilayer recurrent neural network for on-line synthesis of minimum-norm linear feedback control systems via pole assignment
RO113772B1 (ro) Regulator numeric cu iesire tripozitionala, pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale
Anbu et al. Design of adaptive controller based on Lyapunov stability for a CSTR
Basu Plant Intelligent Automation and Digital Transformation: Volume I: Process and Factory Automation
Thampi et al. Multiple model based flight control design
Hu et al. Multilayer recurrent neural networks for online robust pole assignment
Mansour et al. Model predictive controller for a retrofitted heat exchanger temperature control laboratory experiment
El Aoud et al. Intelligent control for a greenhouse climate
JP2862308B2 (ja) コントローラの調整方法および調整システム
Van Schoor et al. Fuzzy logic controller with neural network signal predictors for complex split-range control of a hybrid actuator
Pham et al. Adaptive control of dynamic systems using neural networks
Navratil et al. Possible approach to control of multi-variable control loop by using tools for determining optimal control pairs
Martineau et al. Neural network control approach for an industrial furnace
Mabius et al. An adaptive flight controller for the F-8 without explicit parameter identification
Phuah et al. Model reference adaptive control for multi-input multi-output nonlinear systems using neural networks
Marchetti Predictive computer control of a Distillation Column