RO112090B1 - Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare - Google Patents

Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare Download PDF

Info

Publication number
RO112090B1
RO112090B1 RO9501794A RO9501794A RO112090B1 RO 112090 B1 RO112090 B1 RO 112090B1 RO 9501794 A RO9501794 A RO 9501794A RO 9501794 A RO9501794 A RO 9501794A RO 112090 B1 RO112090 B1 RO 112090B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
magnetic
vessel
ferromagnetic
particles
bars
Prior art date
Application number
RO9501794A
Other languages
English (en)
Inventor
Gheorghe Iacob
Nicolae Rezlescu
Original Assignee
Inst De Fizica Tehnica
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst De Fizica Tehnica filed Critical Inst De Fizica Tehnica
Priority to RO9501794A priority Critical patent/RO112090B1/ro
Publication of RO112090B1 publication Critical patent/RO112090B1/ro

Links

Landscapes

  • Water Treatment By Electricity Or Magnetism (AREA)

Abstract

Invenția se referă la un aparat de separare magnetică în trepte unghiulare, cu funcționare ciclică, destinat separării în mediu lichid a unor amestecuri granulare campuse din particule din aceeași clasă granulometrică și cu susceptibilități magnetice pozitive și relativ apropiate, în special în industria minieră, a metalelor rare și în industria sticlei. Aparatul este alcătuit dintr-un vas (1) dispus vertical, între doi poli magnetici (4 și 5) cu fețe plan-paralele și susținut de niște lagăre (G și 7). Vasul (1) este solidar cu o roată melcată (8), aflată în angrenare cu un șurub-melc (9). In interiorul vasului (1), fixat de acesta, se află un tub-suport (3), în care se fixează capetele unor fire sau bare feromagnetice (2) subțiri, paralele între ele și dispuse în mai multe plane orizontale, de asemenea, paralele între ele. în funcție de valoarea unghiului ( a ), dintre axele barelor feromagnetice (2) și direcția câmpului magnetic (H], unghi cuprins între O și 90°, se separă din amestec o anumită fracție magnetică

Description

Invenția se referă la un aparat de separare magnetica în trepte unghiulare, cu funcționare ciclică, destinat in special separării în mediu lichid a unui amestec granular ce conține particule cu dimensiuni cuprinse între anumite limite, având aceeași clasă granulometrică și a căror susceptibilitate magnetică este pozitivă și relativ apropiată; de exemplu el se poate utiliza pentru extragerea unor particule de ilmenit dintr-un amestec granular compus din ilmenit și rutil sau pentru extragerea succcesivă întâi a unor particule de ilmenit, apoi a unor particule de rutil și ulterior a unor particule de zircon [varietatea paramagnetică) dintr-un amestec granular ce conține particule de ilmenit, de rutil, de zircon și de cuarț. De asemenea, aparatul se poate folosi și ca filtru magnetic, destinat reținerii dintr-un lichid a unor suspensii para, fero, feri sau antifemmagnetice, în diverse scopuri ca: purificare, recuperare etc. Invenția se poate aplica în industria minieră a metalelor rare, în industria sticlei etc.
în scopul separării după susceptibilitatea magnetică a unor amestecuri de materiale sub formă de granule, este cunoscut un aparat de separare magnetică denumit separator HGMS sau separator poligradient, care este constituit dintr-un vas nemagnetic, aflat în între fierul unui electromagnet de curent continuu tip oală. în interiorul vasului se găsesc niște elemente feromagnetice [fire, bare, lamele, bile etc.) așezate dezordonat, ansamblu ce este cunoscut sub denumirea de matrice feromagnetică. Un lichid, ce conține un amestec de particule cu proprietăți magnetice diferite, este trecut prin matrice în prezența câmpului magnetic cu o anumită viteză; la o anumită valoare a intensității câmpului magnetic, din amestec este reținută, pe elementele matricei feromagnetice, o fracție constituită din particule ce au o susceptibilitate magnetică situată peste o anumită valoare, iar restul de particule, cu susceptibilitatea mai mică, trec o dată cu lichiduf de antrenare prin matrice, obținându-se așa-zisul produs nemagnetic. Pentru obținerea produsului magnetic, deci pentru a îndepărta particulele reținute în matrice, se anuleaze câmpul magnetic, se întrerupe alimentarea cu amestec și se spală matricea cu apă, sub presiune.
Dezavantajul acestui aparat consta în faptul că pentru reținerea în matricea feromagnetică a unei alte fracții magnetice, care este constituită, din particule cu susceptibilitate magnetică diferită de cea anterioară, trebuie modificată corespunzător viteza de trecere a lichidului prin matrice, concomitent cu modificarea valorii intensității câmpului magnetic. Un alt dezavantaj al acestui aparat este acela că el nu poate realiza o separare cu selectivitate ridicată atunci când amestecul este compus din fracții constituite din particule de material ce au susceptibilități magnetice apropiate.
în același scop mai este cunoscut un aparat de separare în gradient suprapus de câmp, alcătuit din două piese polare feromagnetice, cu secțiune trapezoidală dispuse între polii unui electromagnet, astfel încât, între cele două piese polare se creează o zonă cu câmp magnetic crescător, în sensul curgerii materialului de separat și o a doua zonă cu câmp magnetic constant, de intensitate maximă.
între piesele polare se introduce o matrice filamentară constituită din niște rame dreptunghiulare, pe ale căror fețe, paralel cu latura mare, sunt fixate niște fire feromagnetice. Ramele și, implicit firele feromagnetice, au lungimi diferite și sunt fixate paralel, unele sub altele, între piesele polare, perpendicular pe direcția de curgere.
Aparatul de separare magnetică în trepte unghiulare, conform invenției, este prevăzut cu o matrice feromagnetică formată dintr-un tub suport, pe care sunt fixate, în plane suprapuse, paralele între ele și perpendiculare pe axa verticală a vasului o multitudine de bare sau fire feromagnetice, echidistante, care se pot poziționa la un unghi cuprins între O și 90° față de direcția câmpului magnetic, tubul suport fiind
RO 112090 Bl solidar cu vasul nemagnetic care este susținut de niște lagăre și pus în mișcare de rotație de o roată melcată antrenată de un șurub-melc, astfel încât pentru o anumită valoare a unghiului dintre axele barelor feromagnetice și direcția câmpului magnetic, se separă o anumită fracție magnetică din amestec.
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje;
-obținerea unor fracții magnetice diferite, fără modificarea parametrilor principali ai procesului de separare: viteza de curgere a lichidului prin vas și intensitatea câmpului magnetic;
- se obține o selectivitate crescută a separării magnetice atunci când fracțiile magnetice sunt constituite din sorturi de particule cu susceptibilități medii apropiate;
- creșterea rezoluției separării magnetice: pot fi separate fracții magnetice compuse din sorturi de particule a căror susceptibilitate magnetică medie diferă doar cu câteva unități.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură și cu fig.1 și 2, care reprezintă:
- fig. 1, secțiune longitudinală, verticală, prin aparat;
- fig.2, secțiune după planul A-A, din fig.1.
Aparatul, conform invenției, cuprinde un vas 1, nemagnetic, de exemplu din tablă inoxidabilă nemagnetică, al cărui corp principal a de formă cifindrică este solidar cu un corp inferior b și cu un corp superior c, ambele sub formă de trunchi de con, terminate cu un ștuț d prin care poate intra și ieși un lichid ce conține un amestec de particule ce trebuie separate magnetic sau un lichid curat [apă). Vasul 1 are în interiorul său niște fire, bare feromagnetice 2, orizontale, drepte și paraleie între ele, având aceeași secțiune circulară ce alcătuiesc o matrice feromagnetică ordonată. Fixarea barelor feromagnetice 2 se face întrun tub suport 3, rigidizat de vasul 1, confecționat, de exemplu din alamă, pe a cărui suprafață sunt practicate niște găuri în care sunt introduse și iipite, cu un aliaj pe bază de cositor, capetele barelor feromagnetice 2.
Barele feromagnetice 2 sunt așezate în plane echidistante, perpendiculare pe axa corpului vasului 1, iar barele din același plan sunt egal distanțate între ele.
Diametrul barelor feromagnetice 2 se recomandă a fi de aproximativ 3 ori mai mare decât dimensiunea medie a particulelor din amestec, iar distanța e dintre axele a două bare feromagnetice 2 vecine, în același plan, precum și distanța f dintre două plane succesive în care sunt plasate barele feromagnetice 2, se recomandă a fi de 3..4 mai mare decât diametrul unei bare feromagnetice 2. De exemplu, dacă amestecul conține particule cu dimensiuni cuprinse între 0,25...0,30 mm, se recomandă ca diametrul barelor feromagnetice 2 să fie de 0,8...1 mm, distanța e dintre axele a două bare vecine din același plan să fie de 3...4 mm, iar distanța f dintre două plane vecine să fie, de asemenea, de 3...4 mm.
Vasul 1 se află plasat între polii magnetici 4 și 5, cu fețele plan paralele, ai unui electromagnet de curent continuu: la alimentarea bobinei electromagnetului între polii magnetici 4 și 5, în zona vasului 1, se creează un câmp magnetic uniform H, a cărui direcție este perpendiculară pe suprafața polilor 4 și 5.
Vasui 1 este susținut și ghidat de niște lagăre 6 și 7, coaxiale, încât se poate roti în jurul unei axe proprii, perpendiculară pe barele feromagnetice 2. Pe ștuțul d superior este fixată o roată melcată 2 antrenată de un șurub-melc 9, care permite rotirea și apoi fixarea vasului 1 într-o poziție în care barele feromagnetice 2 fac cu direcția câmpului magnetic H un unghi a, a cărui valoare poate varia între 0 și 90°.
Funcționarea aparatului este ciclică și cuprinde două perioade: o perioadă de alimentare și alta de spălare. în tim
RO 112090 Bl pul perioadei de alimentare, un lichid, de exemplu apă, în care se află un amestec granular, compus din niște particule magnetice 10 a căror susceptibilitate magnetică este Xo sau mai mare și niște particule nemagnetice 11 a căror susceptibilitate magnetică este mai mică decât Xo străbate vasul 1, de exemplu, de jos în sus, direcția de curgere fiind perpendiculară pe barele feromagnetice 2. Particulele magnetice 12 sunt reținute pe barele feromagnetice 2, sub acțiunea preponderentă a forțelor magnetice, iar particulele considerate particule nemagnetice 11, sub acțiunea preponderentă a forțelor hidrodinamice sunt antrenate în afara vasului 1, constituind un produs nemagnetic. După ce matricea feromagnetică s-a saturat cu particule magnetice 10, se întrerupe alimentarea cu amestec, se anulează câmpul magnetic și urmează perioada de spălare, în care un lichid curat, de exemplu apă, este trecut de sus în jos prin vasul 1. Apa antrenează particulele magnetice în afara vasului 1, obținându-se un produs magnetic. în acest mod, amestecul este împărțit într-o fracție magnetică alcătuită din particule cu susceptibilitate magnetică Xo sau mai mare și o fracție nemagnetică compusă din particule cu susceptibilitatea magnetică mai mică decât X^ pentru realizarea acestei separări vasul 1 a fost fixat într-o poziție în care barele feromagnetice 2 fac un unghi a cu direcția câmpului magnetic H, de exemplu ao = 60°.
Dacă din amestecul considerat este necesar să se extragă o alte fracție, compusă, din particule care au susceptibilitate magnetică Χη, mai mare decât Xo (fracție mai puternic magnetică), vasul 1, prin intermediul angrenajului 8 și 9, se fixează în altă poziție unghiulară, una în care barele feromagnetice 2 fac un unghi a, mai mic decât ao, cu direcția câmpului magnetic H, de exemplu αη=20°. în acest caz funcționând cu aceeași viteză de trecere a lichidului cu amestec prin vasul 1, și aceeași intensitate a câmpului magnetic H, se împarte amestecul într-o componentă magnetică, de această dată, din particule cu susceptibilitatea X,., sau mai mare și o componentă nemagnetică alcătuită din particule cu susceptibilitatea magnetică mai mică decât X,
Pentru reținerea unei alte fracții, compusă din partcule ce au, de exemplu, susceptibilitatea magnetică Xg, mai mică decât Xo vasul 1 se fixează într-o altă poziție, în care barele feromagnetice 2 fac cu direcția câmpului magnetic H un unghi a2, mai mare decât Og, de exemplu cc2=80°, după care funcționarea se reia cu aceeași parametri.
Revendicare

Claims (1)

  1. Aparat de separare magnetică, în trepte unghiulare, alcătuit dintr-un vas din material nemagnetic dispus într-un câmp magnetic generat de doi poli magnetici cu fețe plan-paralele, caracterizat prin aceea că este prevăzut cu o matrice feromagnetică formată dintr-un tub suport (3), pe care sunt fixate, în plane suprapuse, paralele între ele și perpendiculare pe axa verticală a vasului (1) o multitudine de bare feromagnetice (2) , echidistante, care se pot poziționa la un unghi (a) cuprins între O și 90° față de direcția câmpului magnetic (H), tubul suport (3) fiind solidar cu vasul (1 ) nemagnetic care este susținut de niște lagăre (6 și 7) și este pus în mișcare de rotație de o roată melcată (9), antrenată de un șurub-melc (9), astfel încât pentru o anumită valoare a unghiului (a) dintre axele barelor feromagnetice (2) și direcția câmpului magnetic (H), se separă o anumită fracție magnetică din amestec.
RO9501794A 1995-10-16 1995-10-16 Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare RO112090B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9501794A RO112090B1 (ro) 1995-10-16 1995-10-16 Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9501794A RO112090B1 (ro) 1995-10-16 1995-10-16 Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO112090B1 true RO112090B1 (ro) 1997-05-30

Family

ID=20102595

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9501794A RO112090B1 (ro) 1995-10-16 1995-10-16 Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO112090B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3981017A4 (en) * 2019-06-05 2023-10-04 Battelle Memorial Institute MODES FOR PRODUCING MAGNETIC PARTICLES FUNCTIONALIZED BY A POLYMER FOR SEPARATION OF SOLUTES, AND DEVICES AND SYSTEMS INTENDED TO USE THEM
US11993827B2 (en) 2018-07-06 2024-05-28 Moselle Technologies, Llc Methods and compositions for recovery of lithium from liquid solutions with nanoparticles

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11993827B2 (en) 2018-07-06 2024-05-28 Moselle Technologies, Llc Methods and compositions for recovery of lithium from liquid solutions with nanoparticles
EP3981017A4 (en) * 2019-06-05 2023-10-04 Battelle Memorial Institute MODES FOR PRODUCING MAGNETIC PARTICLES FUNCTIONALIZED BY A POLYMER FOR SEPARATION OF SOLUTES, AND DEVICES AND SYSTEMS INTENDED TO USE THEM
US11944982B2 (en) 2019-06-05 2024-04-02 Battelle Memorial Institute Polymer-functionalized magnetic particle embodiments for solute separation, and devices and systems for using the same

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU601729B2 (en) Process and device for sorting of paramagnetic particles in the fine and very fine grain range in a strongly magnetic field
US3375925A (en) Magnetic separator
US3676337A (en) Process for magnetic separation
US4147632A (en) Augmenting and facilitating flushing in magnetic separation
US4062765A (en) Apparatus and process for the separation of particles of different density with magnetic fluids
US3279602A (en) Magnetic separation process and equipment therefor
CN100577300C (zh) 连续式离散型稀土永磁高梯度磁选机
US4298478A (en) Method of, and a magnetic separator for, separating magnetizable particles from a fluid
Parker The physics of magnetic separation
US3690454A (en) Method and apparatus for magnetic concentration with ferromagnetic soft iron bodies
WO2013089080A1 (ja) 混合物の分離方法及び分離装置
NO125206B (ro)
JPS587344B2 (ja) キヨウジカイシキジセンキ
RO112090B1 (ro) Aparat de separare magnetică în trepte unghiulare
US4208277A (en) Rotary reciprocating magnetic separator with upward feed
KR102323330B1 (ko) 필터 신속 교체 기능을 구비한 선별기
CA1036981A (en) Magnetic separation
GB1029002A (en) A method and apparatus used for continuous concentration of magnetically responsive solids from non-magnetically responsive solids in a fluid medium
US4729827A (en) Magnetic separator
US3399134A (en) Magnetic sparator
CA2739770C (en) Device for and method of separating solid materials on the basis of a mutual difference in density
CN211385387U (zh) 一种高梯度磁选实验装置
AU717375B2 (en) Magnetic separation
SU385622A1 (ru) Электромагнитный циклон для концентрации ферромагнитных минералов
SU1763020A1 (ru) Магнитный сепаратор