RO109134B1 - Contactor magnetic, cu fanta - Google Patents

Contactor magnetic, cu fanta Download PDF

Info

Publication number
RO109134B1
RO109134B1 RO14862391A RO14862391A RO109134B1 RO 109134 B1 RO109134 B1 RO 109134B1 RO 14862391 A RO14862391 A RO 14862391A RO 14862391 A RO14862391 A RO 14862391A RO 109134 B1 RO109134 B1 RO 109134B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
slot
magnetic
contactor
hali
transistor
Prior art date
Application number
RO14862391A
Other languages
English (en)
Inventor
Eugen Viorel Cretu
Radu Iorga
Original Assignee
Sc Master Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sc Master Sa filed Critical Sc Master Sa
Priority to RO14862391A priority Critical patent/RO109134B1/ro
Publication of RO109134B1 publication Critical patent/RO109134B1/ro

Links

Landscapes

  • Switches That Are Operated By Magnetic Or Electric Fields (AREA)
  • Contacts (AREA)

Abstract

Inventa se referă la un contactor magnetic, cu fantă, compus dintr-un magnet permanent (MP) și un comutator magnetic, cu sensor Hali (CH), plasate de o parte și alta a fantei (F), în care se poate introduce o lamelă feromagnetică, exterioară aparatului și înconjurate (MP și CH), parțial, de un circuit magnetic (CM), în aceeași carcasă (CA) găsindu-se și o placă electronică (PE), în legătură cu o presgamitură (PG), pentru legăturile electrice, carcasa având un capac (C) cu garnitură de cauciuc (GC) și fiind umplută cu o masă de umplere (MU)( electropastă sau rășină epoxidică)

Description

Invenția se referă la un contactor magnetic, cu fantă, destinat să semnalizeze prezența/absența unei lamele feromagnetice în fanta contactorului magnetic.
în scopul semnalizării prezenței/ absenței unei lamele feromagnetice este cunoscut un contactor magnetic, cu fantă, care conține de-o parte a fantei un microcontact comutator în vid, încapsulat într-un tub de sticlă, iar de partea cealaltă a fantei se află plasați doi magneți din ferită, peste care este plasată o plăcuță din material feromagnetic care realizează circuitul magnetic între cei doi magneți din ferită. în cazul în care în fanta contactorului nu se află o lamelă din material feromagnetic, microcontactul este acționat datorită prezenței câmpului magnetic diferit de zero al circuitului magnetic din partea ceialaltă a fantei (câmpul magnetic neobturat). In cazul în care în fanta contactorului se află introdusă o lamelă din material feromagnetic, câmpul magnetic generat de circuitul magnetic cu magneți permanenți, aflat de cealaltă parte a fantei, este anulat, obturat și din această cauză microcontactul comutator își schimbă starea (microcontacrul neacționat).
Această soluție prezintă următoarele dezavantaje principale:
- în cazul în care aparatul este plasat în locuri cu condiții grele din punct de vedere al vibrațiilor și șocurilor mecanice la locul utilizării, de exemplu pe motoare termice navale, apar comutări false ale microcontactului comutator, în sensul comutării contactului datorită vibrațiilor sau șocurilor;
- curentul pe contactele microcontactului are valori reduse (de circa 0,5A);
- numărul de comutări ale microcontactulu i electromecanic comutator este limitat.
Problema pe care o rezolvă invenția de față este realizarea unui contactor magnetic cu fantă fiabil, care să poată funcționa sigur în condiții grele de șocuri și vibrații mecanice, la curenți superiori produselor deja executate, care să nu dea comenzi false în exterior.
Contactorul magnetic cu fantă, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că este compus dintr-un magnet permanent și un comutator magnetic cu sensor Hali plasate de o parte și alta a fantei în care se poate introduce o lamelă feromagnetică exterioară aparatului și înconjurate parțial de un circuit magnetic, în aceeași carcasă găsindu-se și o placă electronică în legătură cu o presgarnitură pentru legăturile electrice, carcasa având un capac cu garnitură de cauciuc și fiind umplută cu o masă de umplere, (electropastă sau rășină epoxidică).
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje:
- mărirea fiabilității produsului;
- mărirea curentului de rupere pe contactele electrice de ieșire;
- mărirea siguranței în funcționare în condiții grele de șocuri și vibrații.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1...3, care reprezintă:
- fig.l, vedere de ansamblu a aparatului în secțiune verticală;
- fig.2, vedere de sus a aparatului;
- fig.3, schema electrică a aparatului.
Contactorul magnetic cu fantă, conform fig.l și 2, este compus din următoarele elemente, componente: un magnet permanent (din ferită) MP și un comutator magnetic cu senzor Hali CH plasate de o parte și de alta a fantei F, un circuit magnetic CM, în exteriorul primelor două elemente, o placă electronică echipată PE care împreună cu celelalte elemente este plasată în carcasa aparatului A cu o garnitură de cauciuc la baza GC pe capac C și o presgarnitură PG pentru efectuarea legăturilor electrice, contactorul fiind umplut cu o masă de umplere (rășină epoxidică sau electropastă) MU.
Schema electrică a contactorului magnetic cu fantă, conform invenției, este prezentată în fig.2, unde construcția și funcționarea contactorului magnetic cu fantă, conform invenției, este următoarea:
Aparatul este alimentat cu tensiune nominală de alimentare, continuu (în exemplu prezentat de 24 V c.c., dar produsul se poate executa pentru orice tensiune de alimentare continuă) la bornele xl și x2. Tensiunea de alimentare nominală este aplicată atât stabiliza- ί f torului de tensiune continuă, format din rezistența R2, dioda Zener V4 și tranzistorul V2, cât și colectorului tranzistorului Vt prin releul electromagnetic K, dioda V5 fiind o diodă de regim liber, și bazei tranzistorului V, și bornei 3V3 (de ieșire) a comutatorului magnetic cu senzor Hali V3, prin intermediul rezistenței R,. Comutatorul magnetic cu senzor Hali V3 este alimentat la bornele 1V3 și 2V3 ale sale cu tensiunea continuă stabilizată generată de V2, R2 și V4.
La bornele de x3, x4 și xs, sunt scoase în paralel cele două contacte comutatoare ale releului electromagnetic K 1-2-3 și 4-5-6 cu 12 și 4-5 contacte normal închise pentru K nealimentat, care poate fi cu curenți de ieșire pe fiecare contact de 2 A c.c, respectiv 6A, astfel încât prin montarea în paralel a celor două contacte comutatoare s pot rupe pe bornele x3, x4 și xs (4 A c.c,respectiv 12 A c.c.).
De subliniat că în schema electrică din fig.2 la dorința cumpărătorului aparatul se poate realiza și în variantă colector în gol, prin eliminarea lui K și Vs.
Din considerentele prezentate mai sus și datorită faptului că toată cutia contactorului magnetic cu fantă este plină cu masă de umplere, aparatul fiind nereparabil, tranzistoarele V, și V2 sunt supradimensionate, în același timp asigurându-se pentru variantă tip colector în gol un curent de utilizare de 1 A c.c. pe colectorul lui V2.
De menționat, de asemenea, că bornele xv..xs, din fig.2, reprezintă conductoare electrice.
Funcționarea schemei din fig.2, este următoarea:
Tensiunea de alimentare fiind prezentă la bornele x, și x2jiar contactorului magnetic având fanta neobturată când nu este introdusă în fantă F o ' imelă L feromagnetică, atunci comutatorul magnetic cu senzor Hali V3 este alimentat cu tensiune stabilizată de la R2,V2,V4 și fiind excitat senzorul său Hali V3 cu câmpul magnetic B al magnetului permanent din ferită (căci fanta nu este obturată - vezi și fig.l), conform funcționării senzorului Hali, la borna 3V3 este prezentă masa, adică tensiunea de 0 V c.c.. De aceea în baza tranzistorului V2 (rezistența R2 fiind legată la +Ualinienterc și masă (0 V c.c.), rezultă că tranzistorul V, este blocat și în consecință colectorul său este în gol, iar releul electromagnetic K este nealimentat. în aceste condiții, bornele x3 și x4 prezintă starea de contact normal închis, iar x3 și x5 starea de contact normal deschis.
în cazul în care în fanta contactorului magnetic cu fantă se introduce complet o lamelă feromagnetică obturatoare, rezultă (în completarea față de starea explicată anterior) că, câmpul magnetic B este obturat și în consecință ieșirea 3V3 este în aer. Dacă ieșirea 3V3 pentru B = 0 aplicat senzorului Hali - este tip colector în gol, se aplică bazei tranzistorului Vn prin R,, tensiunea de alimentare U^ (de 24 V c.c. în cazul de față); deci V2 conduce, iar releul K este alimentat și în consecință la bornele exterioare: între x3-x4 se prezintă un contact deschis, iar între x3-xs un contact închis (căci s-au deschis 1-2 și 4-5 și s-au închis 1-3 și 4-6).
Rolul diodei Vs este de-a prelua energia magnetică a bobinei releului K.

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Contactor magnetic, cu fantă, caracterizat prin aceea că este format dintrun magnet permanent (MP) și un comutator magnetic cu sensor Hali (CH) plasate de o parte și alta a fantei (F) în care se poate introduce o lamelă feromagnetică exterioară aparatului și înconjurate (MP și CH) parțial de un circuit magnetic (CM), în aceeași carcasă (CA) găsindu-se și o placă electronică (PE), în legătură cu o presgamitură (PG) pentru legăturile electrice, carcasa având un capac (C) cu garnitură de cauciuc (GC) și fiind umplută cu o masă de umplere (MU) (electropastă sau rășină epoxidică).
  2. 2. Contactor, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că pe placa electronică (PE) se găsesc un tranzistor (Vj), cu baza conectată la o bornă de ieșire (3V3) a comutatorului Hali (CH), cu emitorul la masă, iar colectorul printr-un releu electromagnetic (K) cu trei perechi de contacte (1...6) conectat pe de o parte la borne de alimentare (xx și x2) cu tensiune continuă sau printr-o rezistență (Rj) la aceeași bornă (3V3) a elementului Hali (CH), celelalte borne (1V3, 2V3) ale acestuia fiind borne de alimentare cu tensiune de la un stabilizator (V2, V4, R2) conectat și la colectorul tranzistorului (Vj) printr-o diodă redresoare (Vs). 5
  3. 3. Contactor, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că la solicitarea beneficiarului se realizează varianta colector în gol în care sunt eliminate releul (K) și dioda (Vs), colectorul tranzistorului (V2) rămânând în gol.
RO14862391A 1991-10-25 1991-10-25 Contactor magnetic, cu fanta RO109134B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14862391A RO109134B1 (ro) 1991-10-25 1991-10-25 Contactor magnetic, cu fanta

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14862391A RO109134B1 (ro) 1991-10-25 1991-10-25 Contactor magnetic, cu fanta

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO109134B1 true RO109134B1 (ro) 1994-11-30

Family

ID=20128919

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14862391A RO109134B1 (ro) 1991-10-25 1991-10-25 Contactor magnetic, cu fanta

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO109134B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1435635A1 (en) * 2003-01-02 2004-07-07 Eaton Corporation A non-contact auxiliary switch and electric power apparatus incorporating same

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1435635A1 (en) * 2003-01-02 2004-07-07 Eaton Corporation A non-contact auxiliary switch and electric power apparatus incorporating same

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8446240B2 (en) Sealed contactor
US4157520A (en) Magnetic flux shifting ground fault trip indicator
US5015944A (en) Current indicating device
US3171918A (en) Encapsulated reed relay
US6414575B1 (en) Circuit breaker having an encapsulated auxiliary coil assembly
AU706638B2 (en) Current sensor and electrical apparatus including it
CN218866908U (zh) 硬启动电容器更换单元
EA200101217A1 (ru) Устройство управления замыканием и/или размыканием, в частности, для коммутационного аппарата типа выключателя и выключатель, оборудованный таким устройством
US3958199A (en) High voltage relay package
RO109134B1 (ro) Contactor magnetic, cu fanta
EP0416716B1 (en) Water sensing type power breaker circuit
GB1200109A (en) Magnetically operated electrical indicator.
US3950744A (en) Modular buzzer with diaphragm molded into housing
US4692754A (en) Rotation indicating device
US4118680A (en) Circuit interrupter
US4611105A (en) Device for the measurement of through-flow with potential-free end contact switch
GB2201518A (en) Determining when an input control switch signal is true or false
US3594614A (en) Energizing circuit for the dc operating winding of an electromagnetic contactor or the like
US4158836A (en) Solid state timer for sealed contact relay
US3504235A (en) Solid state limit switch
JP3989638B2 (ja) ドア吸着保持装置
US3512111A (en) Speedy operative circuit protector
RU2024141C1 (ru) Устройство для токовой защиты высоковольтной электроустановки
CN2178958Y (zh) 多功能漏电脱扣器
GB1160342A (en) Electromagnetic Switching Devices