RO107436B1 - Mașină de burat traverse pentru calea ferată - Google Patents

Mașină de burat traverse pentru calea ferată Download PDF

Info

Publication number
RO107436B1
RO107436B1 RO14543390A RO14543390A RO107436B1 RO 107436 B1 RO107436 B1 RO 107436B1 RO 14543390 A RO14543390 A RO 14543390A RO 14543390 A RO14543390 A RO 14543390A RO 107436 B1 RO107436 B1 RO 107436B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
hammers
vibration
rail
tightening
parallel
Prior art date
Application number
RO14543390A
Other languages
English (en)
Inventor
Ionel Chitic
Georgeta Chitic
Original Assignee
Inst Cercetari Stiintifice
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Cercetari Stiintifice filed Critical Inst Cercetari Stiintifice
Priority to RO14543390A priority Critical patent/RO107436B1/ro
Publication of RO107436B1 publication Critical patent/RO107436B1/ro

Links

Landscapes

  • Machines For Laying And Maintaining Railways (AREA)

Abstract

Invenția se referă la o mașină rulantă, de burare a traverselor de cale ferată, respectiv ,de compactare a balastului, sub o traversă sau mai multe deodată, ale unei linii ferate. Mașina cuprinde un șasiu care susține unități de burare, pentru fiecare din cele două fire de cale ferată, care conțin niște perechi de ciocane de burat, susținute de portciocane lăgăruite în opoziție, pe cei doi arbori de vibrare paraleli, orizontali, orientați paralel cu traversa de cale ferată, arbori de vibrare, ce se rotesc în sincronism de fază, având o excentricitatea axei, care permite vibrarea continuă a ciocanelor de burat, pe o traiectorie eliptică, într-un plan vertical, paralel cu șina de cale ferată, concomitent cu strângerea lor pe o traiectorie circulară, în același plan vertical, sensul de vibrare a ciocanelor de burat, pe traiectoria eliptică fiind invers sensului de strângere a lor, pe traiectoria circulară.

Description

Invenția se referă Ia o mașină rulantă, de burare a traverselor de cale ferată, respectiv, de compactare a balastului, sub o traversă sau mai multe deodată, ale unei linii ferate .
Este cunoscută burarea manuală a balastului, sub traversele de cale ferată, prin care muncitorul mânuiește ciocanul de burat, într-un plan vertical paralel cu șina și, aproximativ perpendicular pe fețele laterale ale traversei, realizând o compactare bună, acționând în sensul reacțiunii ce apare la trecerea trenului, dar cu o productivitate foarte scăzută și o calitate ce depinde de conștiinciozitatea fiecărui muncitor, în parte.
Este cunoscută o mașină de burat, care realizează burarea mecanică, prin vibrarea pe o traiectorie eliptică în plan orizontal, a ciocanelor de burat și strângerea ciocanelor pe un arc de cerc, tot în plan orizontal, cu sensul aproximativ către intersecția liniei de cale ferată cu traversa de burat. Traiectoria eliptică, în plan orizontal, ca și strângerea ciocanelor de burat, în același plan orizontal, se datorează poziției verticale a arborilor de vibrare a ciocanelor de burat ( RO 90351).
Acest mod de lucru impune folosirea unui portciocan cu axa de articulare pe carcasa de burare, în plan vertical, ceea ce determină folosirea unor mase excentrice mari, constituite de ansamblul portciocan - ciocan de burat. Această mașină prezintă dezavantajul că, datorită maselor mari excentrice, se produc vibrații perturbatoare, care duc la o uzură prematură a unității de burare.
Se cunosc, de asemenea, și alte mașini de burare a prismei de balast sub traverse, la care sculele vibrante sunt introduse pe sub traverse, la capetele traversei și, prin împingerea balastului de la capetele traversei, în lungul ei, are loc o comprimare mai mare a balastului, în zona de capăt a traversei și o comprimare minimă a balastului, în zona intersecției liniei cu traversa, acolo unde solicitarea, la trecerea trenului, este mai mare. La acest dezavantaj al acestei mașini se adaugă și consumul ridicat de energie al operației de burare, datorat compactării unei zone mai întinse, decât zona necesară, ca și antrenarea masei de balast de sub traversa anterior burată (RO 67965).
Problema pe care o rezolvă invenția este aceea de a realiza mecanisme cu mase excentrice cât mai reduse, care să mențină avantajele vibrării pe o traiectorie eliptică a ciocanelor de burat.
Mașina de burat, conform invenției, cuprinzând un șasiu, care susține câte o unitate de burare, pentru fiecare din cele două fire de cale ferată, compusă dintr-un cadru ce poartă un mecanism de vibrare și strângere a unor portciocane ce asigură vibrarea ciocanelor de burat, pe o traiectorie eliptică și strângerea lor, pe o traiectorie circulară, ambele traiectorii aflându-se într-un același plan, înlătură dezavantajele menționate prin aceea că este prevăzută cu perechi de ciocane de burat, simetric dispuse, de o parte și de alta a unei traverse de cale ferată, pe de o parte și, de o parte și de alta a șinei de cale ferată, pe de altă parte, perechi de ciocane de burat, susținute de portciocane ale căror lăgăruiri sunt montate, în opoziție, pe doi arbori de vibrare, orizontali, orientați paralel cu traversa de cale ferată, arbori de vibrare, ce se rotesc în sincronism de fază, având o excentricitate a axei care permite vibrarea continuă a ciocanelor de burat, pe o traiectorie eliptică în plan vertical, concomitent cu deplasarea și strângerea portciocanelor pe o traiectorie circulară, în același plan vertical, paralel cu axa căii ferate (șina de cale ferată) sensul de vibrare a ciocanelor de burat fiind invers sensului de strângere a ciocanelor de burat, în deplasarea lor pe traiectoria circulară.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- sporirea gradului de siguranță a circulației pe calea ferată;
- realizarea unui pat compact de balast, sub forma unui trunchi de piramidă, cu baza mică sub traversă și cu compactarea pe verticală;
- reduce durata intervențiilor în cale.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură și cu fig. 1... 4 care reprezintă:
- fig.l, vedere laterală, a unei mașini conform invenției;
- fîg.2, vedere frontală, după linia I-I din fig.l;
- fig.3, secțiune după linia II-II din fig-2;
- fig.4, schema cinematică a unei mașini conform invenției.
Mașina de burat , conform unui exemplu de realizare a invenției, se compune dintr-un șasiu 1, pe care se montează, pentru fiecare din cele două fire de cale ferată, câte o unitate de burare A, montată într-un locaș (nefigurat) corespunzător al șasiului 1 sau în extremitatea lui.
Pentru realizarea unei unități de burare A, pe șasiul 1, se montează, cu niște bucșe elastice 2, un cadru format dintr-o traversă superioară 3, o coloană de ghidare 4 și un ghidaj 5. Traversa superioară 3 poate pivota în bucșele elastice 2 și este poziționată, în timpul rotirii, de o rolă de urmărire 6, care este apăsată pe o șină de cale ferată 7, de un cilindru hidraulic, lateral 8. Tot pe traversa superioară 3, se montează și un cilindru hidraulic, principal 9, ce ridică sau coboară o carcasă rigidă 10. Carcasa rigidă 10 susține niște cilindri hidraulici, interiori 11, cu rolul de a executa strângerea și desfacerea unor portciocane 12, 13. Prin carcasa rigidă 10, trece și coloana de ghidare 4, ce culisează pe niște bucșe (nereprezentate) fixate în carcasa rigidă 10. Tot în carcasa rigidă 10, se află și un mecanism de vibrare, format din doi arbori de vibrare 14, 15, orizontali, lăgăruiți în paralel, de o parte și de alta a carcasei rigide 10, orientați transversal căii, perpendicular pe direcția șinei de cale ferată 7. Arborii de vibrare 14, 15 poartă, la capete, lăgăruirile portciocanelor 12, 13, iar în centrul lor se află prevăzută câte o roată dințată 16, respectiv 17, care permite rotirea sincronizată, a celor doi arbori de vibrare 14,15. Antrenarea arborelui de vibrare 14, prin roata dințată 16, duce și la antrenarea arborelui de vibrare 15, prin roata dințată 17. Antrenarea arborelui de vibrare 14 se poate face direct de la un motor hidraulic 18 sau, așa cum este cazul în exemplul ales, printr-o roată dințată 19. Pe arborii de vibrare 14, 15, la extremități, se montează câte un volant 20. La extremitatea portciocanelor 12, 13 se montează niște ciocane de burat 21. Mișcarea de rotație relativă, a carcasei rigide 10, pe coloana de ghidare 4, este împiedicată prin prevederea unor pene 22, montate rigid pe carcasa rigidă 10, care culisează pe ghidajul 5.
Portciocanele 12, 13 execută strângerea ciocanelor de burat 21, datorită acțiunii cilindrilor hidraulici, interiori 11, fixați articulat între carcasa rigidă 10 și portciocanele 12, 13 corespunzătoare.
Conform acestui exemplu de realizare, o unitate de burare A are în compunere două perechi de portciocane 12, 13 de o parte și de alta a șinei de cale ferată 7, fiecare purtând câte două ciocane de burare 21, strânse de câte un cilindru hidraulic, interior 11.
Mașina de burat, conform invenției, funcționează în modul următor: unitatea de burare A este adusă din poziția de transport, în poziție de lucru, respectiv, se poziționează cu ciocanele de burat 21 dispuse simetric, față de o traversă de cale ferată 23, în poziția deschis. Carcasa rigidă 10 cu mecanismul de vibrare și strângere se află în poziția de sus, în timpul deplasării de la o traversă de cale ferată 23 la alta, iar ciocanele de burat 21 în poziția deschis. Prin comanda cilindrului hidraulic principal 9, se coboară carcasa rigidă 10 cu mecanismul de vibrare a portciocanelor 12,
13. Datorită paralelismului arborilor de vibrare
14, 15 cu traversa de cale ferată 23, vibrarea ciocanelor de burat 21 se realizează continuu, pe o traiectorie eliptică a în plan vertical, concomitent cu deplasarea portciocanelor 12, 13 pe o traiectorie circulară b, în același plan vertical, paralel cu șina de cale ferată 7. Axa traiectoriei eliptice a este deci într-un plan perpendicular pe traversa de cale ferată 23, iar în cadrul acestui plan axa elipsei este înclinată așa fel încât, rezultanta vibrării să apese piatra sub traversa de cale ferată 23. Sensul de vibrare a ciocanelor de burat 21 este invers sensului de strângere a ciocanelor de burat 21, care se deplasează pe traiectoria circulară b. Mișcarea de vibrare are loc datorită montării lăgăruirilor portciocanelor 12, 13 în opoziție, pe același arbore de vibrare 14 sau 15, cu o excentricitate c. Datorită deplasării tălpii ciocanului de burat 21, în timpul strângerii, pe traiectoria circulară b, având centrul de rotire deplasat spre partea opusă traversei de cale ferată 23, portciocanele 12, 13 prevăzute de o parte a traversei de cale ferată 23 fiind lăgăruite pe arborele de vibrare 14, 15 poziționat de cealaltă parte a traversei de cale ferată 23, combinată cu vibrarea ciocanului de burat 21 pe traiectoria eliptică a în sensul invers strângerii ciocanelor de burat 21, are loc introducerea balastului sub traversa de cale ferată 23 și, respectiv, compactarea acestuia sub forma unui trunchi de piramidă cu baza mică sub traversa de cale ferată 23, realizându-se condiții pentru a primi încărcarea reală ce apare sub traversa de cale ferată 23 în timpul trecerii trenurilor. Deci, o compactare și pe verticală în sensul solicitării ce apare la trecerea trenului.
După ce s-a încheiat cursa de coborâre a cilindrului hidraulic principal 9, se începe cursa de strângere a cilindrilor hidraulici interiori 11, care se menține până la realizarea presiunii impuse, iar apoi se comandă desfacerea ciocanelor de burat 21, respectiv cilindrii hidraulici, interiori 11 și ridicarea carcasei rigide 10, prin acționarea cilindrului hidraulic principal 9. în timpul deplasării, unitatea de burare A este ghidată pe șina de cale ferată 7 de rola de ghidare 6.
Ciocanele de burat 21 sunt vibrate cu o frecvență de circa 40...50 Hz pe traiectoria eliptică a în plan vertical și perpendicular pe traversa de cale ferată 23, cu o amplitudine de 2^-10 mm sau capul de burat va fi prevăzut cu un dispozitiv de clemuire, pentru poziția de transport și dispozitiv de confirmare a adâncimii de pătrundere a ciocanelor de burat, în sine cunoscute (nefigurate).
Mașina de burat poate fi folosită pentru burarea unor traverse de lemn sau beton, reglându-se adâncimea de pătrundere corespunzător, sau pentru burarea celor două traverse din zona jantelor.
în funcție de necesități și de utilajul purtător, se pot monta în serie, pentru fiecare fir al căii ferate, două sau mai multe unități de burare A, care să efectueze burarea la două sau mai multe traverse alăturate, corelând mișcarea portciocanelor unităților de burare alăturate.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Mașină de burat, cuprinzând un șasiu care susține câte o unitate de burare, pentru fiecare din cele două fire de cale ferată, compusă dintr-un cadru ce poartă un mecanism de vibrare și strângere a unor portciocane, ce asigură vibrarea ciocanelor de burat, pe o traiectorie eliptică și strângerea lor pe o traiectorie circulară, ambele traiectorii aflânduse într-un același plan, sensul de vibrare al ciocanelor de burat fiind invers sensului lor de strângere, caracterizată prin aceea că este prevăzută cu perechi de ciocane de burat (21) simetric dispuse de o parte și de alta a unei traverse de cale ferată (23) pe de o parte și, de o parte și alta a șinei de cale ferată (7), pe de altă parte, perechi de ciocane de burat (21) susținute de portciocane (12, 13) ale căror lăgăruiri sunt montate, în opoziție, pe doi arbori de vibrare (14, 15) orizontali, paraleli, orientați paralel cu traversa de cale ferată (23), arbori de vibrare (14, 15), ce se rotesc în sincronism de fază, având o excentricitate (c) a axei care permite vibrarea continuă a ciocanelor de burat (21), pe o traiectorie eliptică (a) în plan vertical, perpendicular pe traversa de cale ferată (23), concomitent cu deplasarea și strângerea portciocanelor (12,13) pe o traiectorie circulară (b) în același plan vertical, paralel cu șina de cale ferată (7), sensul de vibrare a ciocanelor de burat (21) pe traiectoria eliptică (a) fiind invers sensului de strângere a ciocanelor de burat (21), în deplasarea lor pe traiectoria circulară (b), axa elipsei (a) fiind înclinată în planul vertical, așa fel încât rezultanta vibrării să apese piatra, sub traversa de cale ferată (23).
RO14543390A 1990-06-26 1990-06-26 Mașină de burat traverse pentru calea ferată RO107436B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14543390A RO107436B1 (ro) 1990-06-26 1990-06-26 Mașină de burat traverse pentru calea ferată

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14543390A RO107436B1 (ro) 1990-06-26 1990-06-26 Mașină de burat traverse pentru calea ferată

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO107436B1 true RO107436B1 (ro) 1993-11-30

Family

ID=20127413

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14543390A RO107436B1 (ro) 1990-06-26 1990-06-26 Mașină de burat traverse pentru calea ferată

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO107436B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3919943A (en) Track surfacing method
RU2684349C2 (ru) Шпалоподбивочный агрегат для шпалоподбивочной машины
JPS5918481B2 (ja) 軌道突固め兼高低整正機
US4094251A (en) Mobile track tamping machine
JPS5814521B2 (ja) キドウツキガタメキカイヨウノツキガタメコウグユニツト
CA1039113A (en) Track surfacing apparatus
JP2023546981A (ja) 道床つき固め機のためのタンピングユニット
US3608498A (en) Track-tamping assembly
US4090451A (en) Mobile track tamping machine that tamps three successive cribs
US3608496A (en) Ballast tamping apparatus
JP2019529755A (ja) タンピングユニット及び軌道の枕木を突き固める方法
US3011454A (en) Ballast tamping machine
CA1180597A (en) Tamping tool assembly
CA1046850A (en) Track ballast tamping unit
GB1275250A (en) Improvements in and relating to tamping machines
RO107436B1 (ro) Mașină de burat traverse pentru calea ferată
SU1041039A3 (ru) Шпалоподбивочна машина
US2969749A (en) Mobile track tamping machine
JPH0260803B2 (ro)
ES466999A1 (es) Perfeccionamientos en aparatos para compactar el lecho de vias de ferrocarril.
US3372651A (en) Track tamping machine
US3797397A (en) Tool for ballast tamping machine
EA039948B1 (ru) Шпалоподбивочный агрегат для подбивки шпал рельсового пути
JPS6026881B2 (ja) 軌道タイタンパ
JPS5996302A (ja) 突固め装置及び軌道安定化装置を備えた軌道整正タイタンパ