RO107069B1 - Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor - Google Patents

Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor Download PDF

Info

Publication number
RO107069B1
RO107069B1 RO14576790A RO14576790A RO107069B1 RO 107069 B1 RO107069 B1 RO 107069B1 RO 14576790 A RO14576790 A RO 14576790A RO 14576790 A RO14576790 A RO 14576790A RO 107069 B1 RO107069 B1 RO 107069B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
tractor
tractors
cable
passive cable
passive
Prior art date
Application number
RO14576790A
Other languages
English (en)
Inventor
Lucian Negut
Grigore Caragiugiuc
Original Assignee
Negut Lucian New York Ro Carag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Negut Lucian New York Ro Carag filed Critical Negut Lucian New York Ro Carag
Priority to RO14576790A priority Critical patent/RO107069B1/ro
Publication of RO107069B1 publication Critical patent/RO107069B1/ro

Links

Landscapes

  • Soil Working Implements (AREA)

Abstract

Invenția se referă la un procedeu și un dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor, cu două sau patru roți motrice, atunci când acestea lucrează in agregat cu un plug reversibil sau cu alte utilaje agricole, silvice etc. Procedeul constă în cuplarea unui cablu pasiv cu una din roțile motoare posterioare ale unui tractor central, astfel încât cablul să se înfășoare pe un mijloc adiacent roții motoare, în timp ce tractorul efectuează cursa activă de lucru, extremitățile cablului pasiv fiind legate elastic de niște mijloace de tracțiune laterale. După efectuarea cursei active, se produce desprinderea tractorului central de cablul pasiv, declanșarea deplasării mijloacelor de tracțiune de margine cu o distanță egală cu lățimea de lucru a plugului și, concomitent, armarea mijloacelor de comandă pentru deplasarea tractoarelor de margine. După întoarcerea tractorului central, are loc cuplarea sa cu cablul pasiv și efectuarea unei curse de lucru în sens opus. Dispozitivul pentru eliminarea patinării tractoarelor este alcătuit dintr-un cablu pasiv (6), care se înfășoară cu un număr întreg de înfășurări pe o rolă (7) care se cuplează alternativ cu una din roțile motoare (8) ale tractorului central (1). Capetele cablului pasiv (6) sunt legate la niște tobe de cablu (10), montate pe două tractoare cu șenile de margine (5) care se deplasează la comanda unui declanșator (4), acționat de tractorul central (1).

Description

Invenția se referă la un procedeu gi un dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor pe pneuri, cu două sau patru roți motoare, folosite, în special, dar nu exclusiv, la efectuarea unor lucrări agri- 5 cole, cum ar fi, spre exemplu, aratul, cultivatul și altele.
După cum este cunoscut, randamentul global (ή) al unui tractor este într-o dependență strictă de trei randamente 10 parțiale, preponderente, astfel: ηΜ , randamentul motorului; ητ, randamentul transmisiei tractorului; ηϋ. randamentul de rulare (Desigur, randamentul global este influențat și de alți factori, care au 15 însă o pondere mai scăzută, cum ar fi, forța de rezistență a aerului, forța de inerție a organelor în mișcare de rotație, legate sau nelegate cinematic cu transmisia etc.). Randamentul global are ex- 20 presia: η — ηΜ x ητ x tfR- Luând în considerație unele valori medii pentru fiecare randament parțial, așa cum sunt prezentate în lucrarea Mecanica tractoarelor, de Gh. Nițescu, Editura Tehnică, 25 București - 1973, randamentul global al unui tractor, în contextul efectuării unor lucrări agricole, ar putea ajunge la valoarea:
η = 0,5 x 0,85 x 0,8 = 0,34 30 în cazul tractoarelor clasice înzestrate cu motoare Diesel.
Această valoare scăzută a randamentului global înseamnă, implicit, pierderea aproximativ a circa 66% din consumul 35 de combustibil.
Prezenta invenție acționează în sensul diminuării și chiar al eliminării patinării tractoarelor, în cazul folosirii lor îa lucrările de arat, aducând randa- 40 mentul de rulare la 100%.
Acest obiectiv a fost rezolvat în mai multe variante, dintre care cele mai uzitate au fost următoarele:
Lestarea punților motoare ale trac- 45 toarelor a constituit o măsură utilă din punct de vedere strict agrotehnic, dar din punct de vedere al consumului de combustibil nu a adus o economie, ci, dimpotrivă, a constituit o creștere a acestuia.
Sunt cunoscute, de asemenea, și dispozitivele de diminuare a patinării, montate pe roțile tractorului. Aceste dispozitive au contribuit la îmbunătățirea aderenței tractoarelor, însă ele implică cheltuieli suplimentare, consum de timp cu montarea și demontarea lor și creșterea rezistenței la rulare, ceea ce atrage după sine diminuarea randamentului de rulare, precum și distrugerea stratului superior al solului.
în vederea eliminării patinării mijloacelor de tracțiune a plugurilor, sunt cunoscute dispozitivele de tractare cu cablu activ (FR. 1004264 sau CH 459636), conform cărora plugul este tractat fie prin intennediul unui cablu și al unui troliu situat la capătul unei parcele, fie prin intermediul unui troliu montat, ca și motorul de antrenare, chiar pe plug.
Dispozitivele amintite au rezolvat problema tractării plugului în operațiunea propriu-zisă de arat, dar nu au rezolvat problema deplasării plan paralele a acestuia de-a lungul parcelei ce urma să fie arate.
Această problemă a fost parțial rezolvată prin procedeele și dispozitivele FOWLER sau HOWARD (Mecanica Agraria, Nerlo Nerli, Bologna 1961), conform cărora se utilizează un plug reversibil ancorat de un cablu ale cărui capete se înfășoară pe unul sau două trolii, montate pe câte un tractor de margine. Cele două tractoare se deplasează pe marginea parcelei, perpendicular pe brazdele efectuate de plugul reversibil. Procedeul si dispozitivele FOWLER sau HOWARD prezintă dezavantajul instabilității poziției plugului în timpul lucrului, ceea ce conduce la realizarea unor arături neuniforme din punctul de vedere al adâncimii de lucru. Odată cu aceasta scade și randamentul global al lucrării de arat, înregistrându-se și un consum mărit de combustibil.
Problema pe care o rezolvă invenția de față este îmbunătățirea randamentului la lucrările de arat, prin eliminarea pa107069 tinării tractoarelor, acestea executând cursa activă în strânsă legătură cu niște mijloace care reduc la zero patinarea.
Procedeul pentru eliminarea patinării tractoarelor, conform invenției, elimină dezavantajele procedeelor cunoscute, prin aceea că, în timpul cursei active a tractorului, central agregat cu plugul, acesta este cuplat cu un mijloc pasiv de legătură cu niște puncte temporar fixe, laterale, care se deplasează periodic cu o distanță egală cu lățimea de lucru a plugului Deplasarea punctelor temporar fixe, laterale, are loc ca urmare a acționări i unor mijloace de declanșare de către tractorul central la fiecare capăt de cursă. Cele două puncte fixe laterale sunt menținute într-o poziție stabilă cu niște mijloace care se deblochează automat când punctele respective se deplasează cu o lățime de lucru.
Dispozitivul conform invenției, care lucrează în baza procedeului amintit, elimină dezavantajele dispozitivelor cunoscute, prin aceea că este alcătuit dintrun cablu pasiv, înfășurat pe o rolă cu un număr întreg de înfășurări, rola fiind atașată alternativ fiecărei roți motoare posterioare ale unui tractor central, prin intermediul unui cuplaj, în timp ce extremitățile cablului pasiv sunt ancorate de câte un tambur dispus pe câte un tractor cu șenile de margine, care asigură deplasarea cablului pasiv cu o distanță egală cu lățimea de lucru a unui plug reversibil. Comanda deplasării celor două tractoare cu șenile de margine este efectuată cu ajutorul unui împingă tor frontal, situat pe tractorul central pe roți, împingătorul determinând punerea în funcțiune a unui declanșator al tractorului cu șenile de margine respectiv, armat alternativ de forța de tracțiune din cablul pasiv. în vederea asigurării stabilității celor două tractoare de margine, acestea pot fi prevăzute cu câte un opritor, care se înfige în pământ automat, la începutul brazdei, și iese la cursa de întoarcere la capete a tractorului central.
Prin folosirea procedeului și a dis4 pozitivului, conform invenției, se obțin următoarele avantaje:
- mărirea stabilității agregatului de arat în timpul lucrului;
- creșterea randamentului lucrării de arat;
- sporirea gradului de folosire a utilajelor care necesită forță de tracțiune mare.
Se prezintă în continuare un exemplu de realizare a procedeului și dispozitivului de eliminare a patinării tractoarelor, în legătura și cu fig. 1... 5, care reprezintă:
- fig. 1, vedere laterală, schematică, a dispozitivului conform invenției;
- fig. 2, vedere parțială, în plan orizontal, a dispozitivului în poziție de lucru;
- fig. 3, vedere parțială, în plan orizontal, a dispozitivului în poziția de întoarcere a agregatului;
- fig. 4, vedere în plan orizontal a cuplajului cablului pasiv, la roata tractorului;
- fig. 5, vedere, în plan orizontal, a dispozitivului conform invenției, în diverse faze ale procesului de arat
Procedeul de eliminare a patinării tractoarelor pe roți, conform invenției, se aplică în cazul când un agregat cu un plug reversibil se deplasează între două aliniamente paralele pentru efectuarea aratului. în conformitate cu acest procedeu, un tractor agricol se cuplează alternativ, pe stânga sau pe dreapta, cu un cablu pasiv de tracțiune, înfășurat pe o rolă care se solidarizează cu o roată motoare. Cablul pasiv, care este dispus pe rola amintită cu un număr întreg de înfășurări, este ancorat elastic la capete, ceea ce determină armarea unor mijloace care asigură avansul automat, cu un pas al unor tractoare de margine care deplasează cablul pasiv împreună cu rola, în vederea executării unei brazde în sens opus. Declanșarea deplasării tractoarelor de margine cu un pas este efectuată de tractorul agricol al agregatului de arat, care atinge mijlocul de armare amintit
Dispozitivul de eliminare a patinării tractoarelor, conform invenției, care asigură punerea în aplicare a procedeului menționat, lucrează în legătură cu un agregat de arat, alcătuit dintr-un tractor agricol pe roți 1, central, și un plug reversibil 2, cu cinci trupițe, spre exemplu, tractorul depasându-se pe terenul nearat, lângă brazda precedentă.
Tractorul 1 este prevăzut cu un împingător frontal 3, care vine în contact cu un declanșator lateral 4, plasat pe câte un tractor de margine 5, de regulă un tractor cu șenile. Elementul esențial de noutate al invenției îl constituie un cablu pasiv 6, ancorat elastic la cele două extremități ale sale de tractoarele de margine 5. Cablul pasiv 6 este înfășurat cu un număr întreg de înfășurări pe o rolă 7, atașată alternativ unor roți motoare 8, prin intermediul unui cuplaj 9 (electromagnetic, spre exemplu). Odată cu începutul lucrului, forța de tracțiune din cablul pasiv 6 determină armarea declanșatorului lateral 4. Armarea amintită va fi folosită pentru avansul cu un pas, adică cu lățimea de lucru B, al plugului reversibil 2. La începutul lucrului, cablul pasiv 6, înfășurat pe câte un tambur 10, aflat pe fiecare tractor de margine 5, va fi pretensionat cu forța F, prin acționarea manuală sau de la priza de putere a tractorului 1, astfel ca, sub acțiunea acestei forțe F, să se asigure deplasarea cu un pas, B, a tractoarelor de margine 5 (fig. 5). Ca urmare a deplasării tractorului 1 pe o distanță oarecare, la începutul fiecărei brazde, se petrece înmagazinarea energiei mecanice a declanșatorului tractorului de margine 5 din stânga și, simultan, dezarmarea parțială a declanșatorului tractorului de margine 5 din dreapta. Energia mecanică remanenta va fi suficientă ca să asigure deplasarea acestuia cu distanța B (lățimea de lucru a plugului) simultan cu aceea a tractorului de margine 5 din stânga. La cursa înapoi are loc fenomenul invers, adică, tractorul de margine 5 din dreapta va fi solicitat de forța F din cablul pasiv 6.
în vederea evitării deplasărilor nedorite ale tractoarelor de margine 5, datorită momentului de dezechilibrare F x s, se poate utiliza un stabilizator (nefigurat), care să acționeze prin înfigerea în sol a unui opritor în timpul lucrului și scoaterea lui în timpul mișcării de avans a tractoarelor de margine

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de eliminare a patinării tractoarelor pe roți, care se deplasează în agregat cu un plug reversibil, sau cu utilaje agricole similare, prin intermediul unui cablu, caracterizat prin aceea ca deplasarea agregatului de arat se face între două aliniamente paralele, puntea motoare fiind cuplată alternativ, în timpul cursei active, prin roțile motoare cu un cablu pasiv, înfășurat cu un număr întreg de înfășurări peste o rolă cuplată alternativ, automat, la început de brazdă, cu roțile motoare posterioare ale mijlocului de tracțiune, forța din cablul pasiv determinând armarea unor mijloace de comandă a deplasării unor mijloace de transport laterale, care deplasează periodic, la comandă, cablul pasiv, cu lățimea de lucru a plugului, în timp ce agregatul efectuează întoarcerea la capetele parcelei, fără rola adiacentă, după care tractorul preia rola respectivă, continuând procesul de arat în sens opus, fără patinare, timp în care are loc un nou proces de armare a mijloacelor de comandă amintite.
  2. 2. Dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor care lucrează în agregat cu un plug reversibil, dispozitiv ce se montează și pe niște tractoare de margine în baza procedeului conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că este alcătuit dintr-un cablu pasiv (6), înfășurat pe o rolă (7) cu un număr întreg de înfășurări, rola (7) atașându-se alternativ roților motoare din spate (8) ale unui tractor (1), prin intermediul unui cuplaj (9) , în timp ce extremitățile cablului pasiv (6) sunt ancorate elastic la câte un tambur (10) , dispus pe câte un tractor cu șenile (5) de margine, care asigură deplasarea cablului pasiv (6) cu o lungime egală cu lățimea de lucru a plugului reversibil (2), comanda deplasării celor două tractoare cu șenile (5) de margine fiind efectuată cu ajutorul unui împingător frontal (3), situat pe un tractor (1), care pune în funcțiune câte un declanșator lateral (4), armat alternativ de forța de tracțiune din cablul pasiv (6).
  3. 3. Dispozitiv, conform revendicării 5 2, caracterizat prin aceea că, pentru asigurarea stabilității tractoarelor cu margine (5), acestea sunt prevăzute de câte un opritor, care se înfige automat în sol în timpul cursei de lucru și iese când
    10 tractorul (1) întoarce la capetele cursei.
RO14576790A 1990-08-17 1990-08-17 Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor RO107069B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14576790A RO107069B1 (ro) 1990-08-17 1990-08-17 Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14576790A RO107069B1 (ro) 1990-08-17 1990-08-17 Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO107069B1 true RO107069B1 (ro) 1993-09-30

Family

ID=20127570

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14576790A RO107069B1 (ro) 1990-08-17 1990-08-17 Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO107069B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102665384A (zh) * 2009-08-12 2012-09-12 罗曼诺·奥兰多 电力推进的农业缆索牵引系统

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102665384A (zh) * 2009-08-12 2012-09-12 罗曼诺·奥兰多 电力推进的农业缆索牵引系统

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS6157473A (ja) 推進装置
RO107069B1 (ro) Procedeu și dispozitiv de eliminare a patinării tractoarelor
US2974735A (en) Earth banking apparatus
EP0035843B1 (en) Soil surface cultivating machine
CN201928634U (zh) 链轮式甘蔗中耕培土机
US20030029943A1 (en) Wheel track closing assembly
CN200976735Y (zh) 一种手扶耕整机
RU2102845C1 (ru) Мостовой агрегат для сельскохозяйственных работ
CN2461247Y (zh) 山地田园管理机
JP2606924Y2 (ja) 小型管理機の移動用車輪
SU142541A1 (ru) Колесный трактор (или самоходное шасси) с обоими ведущими мостами
JPS5836295Y2 (ja) 土壌消毒装置
Abbouda The Effect of Some Operating Parameters on Field Performance of A 2WD Tractor.
CN210310623U (zh) 一种用于水田除草机器人的履带行走装置
CN2202660Y (zh) 手扶拖拉机星形滚田防滑轮
CN2204480Y (zh) 铰链式小型耕地机
RU2006406C1 (ru) Самонастраиваемая автономная система для повышения эксплуатационных свойств двухзвенного тягово-энергетического средства
RU93053864A (ru) Колесный движитель
CN201663797U (zh) 果园耕作机
CN2247624Y (zh) 一种微型四轮拖拉机
SU1708169A1 (ru) Агрегат с канатной т гой
RU2196401C2 (ru) Агромост
CN117799430A (zh) 一种中耕机型拖拉机整机
SU700587A1 (ru) Подметально-уборочна машина
SU553952A1 (ru) Террасер