NO986037L - Signalering mellom et ISDN-tilkoplet apparat og en nettsentral - Google Patents

Signalering mellom et ISDN-tilkoplet apparat og en nettsentral

Info

Publication number
NO986037L
NO986037L NO19986037A NO986037A NO986037L NO 986037 L NO986037 L NO 986037L NO 19986037 A NO19986037 A NO 19986037A NO 986037 A NO986037 A NO 986037A NO 986037 L NO986037 L NO 986037L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
terminal
setup
connection
selector
signaling
Prior art date
Application number
NO19986037A
Other languages
English (en)
Other versions
NO986037D0 (no
Inventor
Sigram Schindler
Andreas Illg
Karsten Luedtke
Frank Paetsch
Rochus Wegener
Original Assignee
Teles Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teles Ag filed Critical Teles Ag
Publication of NO986037D0 publication Critical patent/NO986037D0/no
Publication of NO986037L publication Critical patent/NO986037L/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing
    • H04Q11/0428Integrated services digital network, i.e. systems for transmission of different types of digitised signals, e.g. speech, data, telecentral, television signals
    • H04Q11/0435Details
    • H04Q11/0471Terminal access circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Interface Circuits In Exchanges (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Supply And Distribution Of Alternating Current (AREA)
  • Exchange Systems With Centralized Control (AREA)

Abstract

Signalisering mellom en terminal (TEI, TE2, TE3) i et telekommunikasjonsnett av typen ISDN og et formidlingssted (V) for dette nett utføres via et S/T- grensesnitt og ved hjelp av en minstetakstrutevelger (3). Denne velger (3) benytter transaksjonsnummeret (49) (CALL REFERENCE) for signaliseringskommandoer og den aktuelle terminals identifikasjon (48: TEI), idet disse signaler registreres ved medhøring. På denne måte kan en terminals behov for signalisering (etablering av en forbindelse) registreres 1 velgeren (3) og/eller modifiseres av denne. Særlig muliggjøres ved hjelp av en slik velger at det anropsnummer som velges av terminalen modifiseres på kostnadsgunstig måte.

Description

Oppfinnelsen gjelder, som tittelen tilsier overføring av informasjon ved hjelp av signaler, her kalt signalering, mellom et apparat eller terminal som er tilknyttet et integrert digitalt tjenestenett, og det som kan kalles et formidlingssted og som gjerne går under benevnelsen nettsentral, tilhørende dette nett.
Patentkrav 1 angir nærmere en fremgangsmåte for slik signalering. Oppfinnelsen gjelder også anordninger for å gjennom-føre en slik fremgangsmåte og går særlig ut på å finne over-føringsveier som innebærer minst mulig løpende kostnad (teller-skrittpris) for brukere eller abonnenter av nettet, idet dette er tilkoplet kretser som kan velge forskjellige ruter, idet disse kretser her gjerne er kalt minstetakstrutevelgere.
Til tilkoplinger for integrert tjenestetilbud (til nett av typen ISDN) er de enkelte terminaler vanligvis koplet via en overføringslinje benevnt databuss og via et standardgrensesnitt S henholdsvis T. En nettavslutning NT omvandler signalene i grense-snittene S henholdsvis T til signaler som er egnet for overføring til lokale nettsentraler (formidlingssteder) og på tilsvarende måte signalene fra slike sentraler til tilsvarende signaler som er egnet for overføring til de enkelte terminaler tilkoplet linjen. ISDN-basistilkoplingen blir derved tilsluttet et S0-grensesnitt på ledningen til en abonnent eller bruker, idet dette grensesnitt ligger mellom nettavslutningen NT og de enkelte terminaler.
De allerede nevnte minstetakstrutevelgere (LCR: Least Cost Router) er allerede i bruk og danner en "intelligent" telefontilsats mellom terminalen og nettavslutningen NT. Slike velgere søker etter den gunstigste overføringsrute ved hjelp av en rutetabell, eventuelt søker de automatisk etter den rimeligste tjenesteyter for å sette opp en velgerforbindelse (CS: Carrier Selection), hvoretter forbindelsen leder til et innvalgsystem for kommunikasjonsnettet, frem til den valgte tjenesteyter.
De kjente rutevelgere av denne type bryter derved forbindelsen på standardledningen mellom terminalene og nettavslutningen for å kunne håndtere signaleringsinformasjonen til/fra disse terminaler og erstatte denne informasjon med egen signaliseringsinformasjon. Ved brytingen av forbindelsen fremviser nødvendigvis disse minstetakstrutevelgere to ISDN-porter og to dertil tilhørende prosessorbrikker. Ved bruken av to porter og to brikker oppstår ikke ubetydelige kostnader ved fremstillingen av velgerne.
Bruken av slike velgere for å gjennomføre en alternativ ruteforbindelse ved å sette opp forbindelse fra en terminal som det ønskes opprettet en forbindelse fra (en anropende terminal) og til en terminal som forbindelsen skal etableres med (en anropt terminal), får man et særtilfelle av det generelle konsept med å endre eller modifisere gitte typer signaliseringsinformasjon for en terminal, i den hensikt å virkeliggjøre ytterligere funksjonaliteter, så som valg av et kostnadsgunstig kommunikasjonsnett.
Den foreliggende oppfinnelse har som oppgave å frembringe en fremgangsmåte for signalisering mellom en terminal som er tilkoplet en ISDN-tilkopling og et formidlingssted tilhørende et telekommunikasjonsnett, så vel som en anordning for å gjennomføre slike fremgangsmåter. Dette skal skje ut fra bestemte standardiserte signaliseringskommandoer fra en terminal og for å innbefatte nye funksjonaliteter på kostnadsgunstig måte ved utvidelse og/eller modifisering av aktuell signaliseringsinformasjon. Særlig skal man med oppfinnelsen kunne muliggjøre en modifikasjon av det anropsnummer som ved hjelp av minstetakstrutevelgeren blir valgt fra terminalen, på kostnadsgunstig måte.
Oppgaven løses ifølge oppfinnelsen med den fremgangsmåte som er angitt i patentkrav 1 samt en anordning som særlig er slik det er gitt i patentkravene 20 og 22. Foretrukne og fordelaktige utførelser av oppfinnelsen fremgår av de øvrige underordnede patentkrav.
Løsningen ifølge oppfinnelsen bæres av den tanke at en anordning som er direkte koplet til et S/T-grensesnitt ved en ISDN-tilkopling til et telekommunikasjonsnett overvåker (hører med) et transaksjonsnummer for en signaleringskommando så vel som en terminalidentifikasjon tilhørende en anropende terminal og deretter, overfor sentralen eller formidlingsstedet i en viss utstrekning "utgir seg for" denne terminal og ved således å anvende den medhørte identifikasjon og det medhørte transaksjonsnummer selv kan sende ut signaleringskommandoer til formidlingsstedet.
Oppfinnelsen stiller således et fullstendig nytt konsept til rådighet, hvor et apparat som er tilkoplet S/T-grensesnitt og ikke bryter forbindelsen via den standardiserte busslinje, etter medhør av den nødvendige signaliseringsinformasjon kan gi seg ut for å være terminalen overfor formidlingsstedet, slik at anordningen på denne måte kan sende ytterligere signaliseringsinformasjon til dette sted, hvorved ytterligere oppgaver henholdsvis funksjonaliteter kan virkeliggjøres. Særlig muliggjøres ifølge oppfinnelsen en automatisk modifikasjon av anropsnummeret for en anropende terminal, i den utstrekning at den medhørende anordning ved hjelp av gitte rutetabeller kan søke en ønsket forbindelse automatisk og som gir den mest gunstige forbindelse med et kommunikasjonsnett, ved å modifisere velgerinformasjonen slik at det deretter etableres en forbindelse med et innvalgsystem som tilhører det valgte kommunikasjonsnett.
Ytterligere funksjonaliteter som kan virkeliggjøres ved hjelp av oppfinnelsen er for eksempel automatisk bryting av en samtale ved hjelp av den medhørende anordning, så snart et gitt tellerskrittbeløp for talen er overskredet.
Løsningen ifølge oppfinnelsen utmerker seg videre ved at man kan utforme den maskinvare som blir innsatt på meget kostnadsgunstig måte. Ved tilkopling av anordningen (for eksempel en minstetakstrutevelger) i S/T-grensesnittet ved ISDN-tilkoplingen må man vanligvis ha en ISDN-port og en tilsvarende prosessorbrikke i anordningen. I motsetning til den tidligere kjente teknikk hvor dette var nødvendig og hvor man altså måtte ha to ISDN-porter ved at velgeren brøt S0-busslinjen, behøver man ifølge oppfinnelsen bare en enkelt ISDN-port, slik at man sparer en slik port og en prosessorbrikke.
Siden signaliseringskommandoene fra en terminal ifølge oppfinnelsen omfattes ved medhør får man altså ingen bryting av forbindelsen via ISDN-busslinjen og ved hjelp av en "toarmet rutevelger" ifølge den kjente teknikk. Den foreliggende "enarmede" løsning gir således en enklere utførelse ved koplingen mot S/T-grensesnittet for ISDN-forbindelsen.
I enn foretrukket første variant av oppfinnelsens fremgangsmåte for oppbygging av en forbindelse med en anropende terminal, ved bruk av en minstetakstrutevelger skiller denne velger etter medhør av transaksjonsnummeret og identifikasjonen den forbindelse som foreligger mellom terminalen og ved hjelp av en egnet signaliseringskommando (Release Complete: RC), hvoretter denne identifikasjon og samme transaksjonsnummer brukes for å sette opp en forbindelse med et innvalgsystem i et egnet (det vil si kost nadsgunstig) kommunikasjonsnett, slik at det via dette valgte kommunikasjonsnett blir satt opp en forbindelse mellom den anropende og den anropte terminal.
Det nye såkalte SETUP-protokolldataelement som sendes ut fra minstetakstrutevelgeren fremviser derved i tillegg innvalgnummeret i innvalgsystemet for det valgte kommunikasjonsnett. For medhør av de signaliseringskommandoer som sendes ut fra terminalen benytter minstetakstrutevelgeren fortrinnsvis den såkalte ekko-D-kanalen (også kalt E-kanalen), men alternativt bruker den direkte den såkalte D-kanal, idet velgeren gjerne har sin egen separate mottaker for medhør i senderetningen.
Denne første variant av oppfinnelsen fremgangsmåte sørger således for at den forbindelse som er satt opp med den anropende terminal blir brutt eller avsluttet av rutevelgeren, hvoretter denne utgir seg som terminal overfor formidlingsstedet som kan være en nettsentral. Deretter sender rutevelgeren ut et nytt SETUP-protokolldataelement med modifisert måladresse for terminalen.
I en foretrukket utførelse av denne første variant blokkerer rutevelgeren etter bryting av forbindelsen mellom den anropende terminal, nemlig forbindelsen via D-kanalen. Derved hindres at terminalen sender nye signaliseringskommandoer, særlig valginformasjon til formidlingsstedet, frem til tidspunktet for sending av en nytt SETUP-protokolldataelement via rutevelgeren. Slik valginformasjon ville i så fall bli betraktet som feil av formidlingsstedet, siden ingen ytterligere valginformasjon forventes fra terminalen etter brytingen av forbindelsen.
En blokkering av D-kanalen ved hjelp av rutevelgeren følger foretrukket ved sendingen av en rekke binærsifre med verdien null eller ved å sende svært store "datapakker". Siden en terminal i henhold til ISDN-standarden minst må vente på åtte binære enere før sending kan foregå blir D-kanalen blokkert ved sendingen av en jevn binærsifferfølge av nuller.
I en andre foretrukket variant av oppfinnelsens fremgangsmåte overskriver rutevelgeren etter medhøring av transaksjonsnummeret og terminalidentifikasjonen et protokolldataelement som er sendt ut fra terminalen, på slik måte at formidlingsstedet ikke først vil registrere signaliseringskommandoen fra denne. Elementet blir til en viss grad gjort ubrukelig av rutevelgeren, man kan faktisk si at det blir "ødelagt" hvorved transaksjonsnummeret og identifikasjonen likevel blir oppfattet av denne. Etter ødeleggelsen av elementet frembringer rutevelgeren et modifisert element ved hjelp av den innhentede medhørte identifikasjon og samme transaksjonsnummer, og dette nye element vil i tillegg inneholde innvalgnummeret for et valgt kommunikasjonsnett. Elementet blir overført til formidlingsstedet som setter opp forbindelsen via det valgte nett.
Det protokolldataelement som blir gjort ubrukbart dreier i en foretrukket utførelse seg om det allerede nevnte element SETUP, og rutevelgeren lager altså et modifisert slikt element og sender dette til formidlingsstedet.
Denne variant av oppfinnelsen har fordelen av at formidlingsstedet ikke vil registrere noen forbindelse innledningsvis, og følgelig vil heller ingen slik forbindelse utføres via rutevelgeren, slik at man får færre sekvenser oversendt til formidlingsstedet. Man unngår også det problem at man under et tidsforløp mellom en signaliseringskommando for å bryte den forbindelse som foregår, og sendingen av et nytt element SETUP i henhold til variant 1 angitt ovenfor, må blokkere D-kanalen. En videre fordel med den andre variant ligger i at det bare er SETUP-elementet som blir mottatt på formidlingsstedet, og slik at dette kvitterer for forbindelsesønsket ved å sende et tilsvarende protokolldataelement én gang.
I denne variant av oppfinnelsen forutsettes at det i protokollelementet SETUPallerede i en viss utstrekning foreligger valginformasjon (det vil si sifre i det nummer som blir valgt), nemlig informasjon som rutevelgeren kan velge et egnet kommunikasjonsnett ut fra rutetabellen og legge inn innvalgnummeret i dette nett i et nytt SETUP-dataelement. Så lenge dette har lite eller ingen valginformasjon kan rutevelgeren ikke sette opp noe eget SETUP for sending.
For dette tilfelle har man alternativt foreskrevet at man etter at det foreligger tilstrekkelig valginformasjon for å kunne utføre en ruting utfører en overskriving av et info-protokolldataelement som er tilordnet SETUP-protokolldataelementet. Derved sender rutevelgeren med samme terminalidentifikasjon og samme transaksjonsnummer et modifisert slikt info-protokolldataelement som i tillegg inneholder innvalgnummeret for det valgte infor-masjonsnett, og sendingen foregår til formidlingsstedet som deretter videreformidler anropet via det valgte kommunikasjonsnett.
I en foretrukket utførelse av oppfinnelsens fremgangsmåte følger en overskriving av dataelementene i deler av disse, nemlig deler som ikke kan kontrolleres av den anropende terminal. Dette har til følge at den ikke fulgte signalisering til formidlingsstedet ikke blir registrert av terminalen, slik at denne ikke på ny forsøker å sende protokolldataelementet til formidlingsstedet. En egnet overskriving av elementene følger derved fortrinnsvis ved overskriving av et endeflaggsiffer eller et prøvesiffer.
For det tilfelle at innvalgsystemet er opptatt i det valgte telekommunikasjonsnett har man flere alternative fremgangsmåter til rådighet. I et første alternativ blir opptattinforma-sjonen videreført til den anropende terminal, hvoretter denne prøver en ny oppkopling hvor rutevelgeren denne gang ikke griper inn, slik at oppkoplingen kan finne sted over det normale, men dyrere kommunikasjonsnett.
Alternativt forespørres fra rutevelgeren og før oppkoplingen av en forbindelse til et innvalgsystem, om dette innvalgsystem er klart for en samtale eller er i opptatt tilstand. Bare når dette system ikke er opptatt blir et SETUP-protokolldataelement sendt fra rutevelgeren til innvalgsystemet.
Et tredje alternativ for opptatt-tilfellet av innvalgsystemet og som i alle tre varianter av oppfinnelsens fremgangsmåte kan anvendes, består i at det utsendte frakoplingsdataelement (DISCONNECT) overskrives eller "ødelegges" av minstetakstrutevelgeren (LRC) ikke blir registrert som noe slikt dataelement av terminalen og slik at denne på ny avventer et dataelement av typen "Connect" eller "Alert". Rutevelgeren setter deretter i gang en alternativ oppkopling via en annen forbindelsesrute og sender et nytt protokolldataelement SETUP med innvalgnummeret for et innvalgsystem i et annet kommunikasjonsnett. Oppkoplingen skjer deretter via dette "nestbeste" kommunikasjonsnett. Er også her innvalgsystemet opptatt fornyes ødeleggelsen av frakoplingsdataele-mentet, en alternativ forbindelsesrute forsøkes og forbindelsen utføres via dette, så fremt dette ikke er opptatt og det må prøves nok en gang. Slik fortsettes inntil man har funnet et fritt innvalgsystem.
Oppfinnelsen skal nå beskrives i detalj, og det vises samtidig til tegningene, hvor fig. 1 viser en anordning ifølge oppfinnelsen, med flere terminaler i et nett og en rutevelger tilkoplet en ISDN-forbindelse, fig. 2 viser tilsvarende en anordning med flere terminaler og en rutevelger, men denne gang ifølge den kjente teknikk, fig. 3 viser skjematisk et SETUP-protokolldataelement, fig. 4a viser skjematisk kommandoforløpet ved fremgangsmåten ifølge en første utførelse av oppfinnelsen, for forbindelsesoppsetting, fig. 4b viser skjematisk kommandoforløpet i en andre fremgangsmåte ifølge oppfinnelsen, fig. 5 viser forløpet ved oppkoplingen i henhold til fremgangsmåten vist på fig. 4b, fig. 6 viser skjematisk kommandoforløpet ved en tredje fremgangsmåte ifølge oppfinnelsen, og fig. 7 viser skjematisk en rutevelger ifølge oppfinnelsen.
Fig. 2 viser altså en anordning ifølge den kjente teknikk for tilkopling til et nett av typen ISDN, hvor tre terminaler TEI, TE2 og TE3 er koplet via en S0-busslinje 1 til en nettavslutning NT. Denne avslutning NT er på sin side koplet via en linje 2 til et f ormidlingssted V som kan være en nett sentral i et kommunikasjonsnett. Mellom nettavslutningen NT og terminalene er det lagt inn et standardisert referansepunkt S som danner et fysikalsk standardisert grensesnitt S0, til hvilket terminalene er koplet via linjen 1.
I grensesnittet S0brukes to lederpar for hver over-føringsretning, selv om man på fig. 2 bare har tegnet hvert lederpar som en enkelt linje. Den nøyaktige oppbygging og funk-sjonsmåten for slike ISDN-tilkoplinger er allerede kjent innenfor teknikken, slik at man her ikke behøver gå nærmere inn på den.
Linjen 1 er lagt mellom nettavslutningen NT og terminalene TEI, TE2, TE3 via en minstetakstrutevelger 3 (LCR), slik at linjen brytes i denne. Denne rutevelger 3 er innrettet for å søke i henhold til en gitt rutetabell, mellom de enkelte tariffer (teller-skrittlister) for de ulike telekommunikasjonstilbydere, og dette foregår gjerne automatisk slik at forbindelsen kan settes opp på mest kostnadsrimelig måte. Siden velgeren 3 bryter linjen 1 har den to ISDN-porter 3a, 3b som hver har tilordnet en prosessorbrikke for omvandling av de aktuelle signaler. Oppbyggingen og funksjons-måten er kjent innenfor teknikken.
Fig. 1 viser en tilsvarende anordning ifølge oppfinnelsen, hvor rutevelgeren 3 er litt annerledes anordnet enn på fig. 2 ved at den ikke bryter linjen 1, men er dannet "enarmet" og er tilkoplet på samme måte som terminalene TEI, TE2, TE3 via S0-busslinjen 1 til grensesnittet S0. Av denne grunn har velgeren i dette tilfelle bare en enkelt ISDN-port 3a og bare en eneste tilhørende prosessorbrikke. Komponentkostnadene i velgeren 3 blir altså redusert vesentlig.
Det skal påpekes at anordningen vist på fig. 1 ikke nød-vendigvis ikke behøver være så forenklet som vist der, med bare en enkelt ISDN-tilkopling til referansepunktet S for grensesnittet. Så snart et ISDN-apparat med formidlingsfunksjoner, for eksempel et telekommunikasjonsanlegg blir koplet til nett-tilkoplingen for ISDN tilkoples også rutevelgeren 3 et referansepunkt T som danner et grensesnitt mellom nettavslutningen NT og apparatet og dettes tilhørende nettavsnitt. De utførelser som er beskrevet nedenfor for rutevelgeren ifølge oppfinnelsen og formidlingsoppbyggingen gjelder på samme måte også for en tilkopling av en rutevelger 3 til et T-grensesnitt.
En første fremgangsmåte ifølge oppfinnelsen for å sette opp en forbindelse fra en anropende terminal og til en anropt terminal skal nå beskrives, idet det vises til en kommandosekvens på fig. 4. Signaliseringskommandoene fra terminalen TEI og de fra rutevelgeren 3 frem til formidlingsstedet V blir gjennomgått. Kommandoen til og fra formidlingsstedet V er standardiserte og ikke vist på fig. 4a.
En bestemt terminal som er tilkoplet ISDN-forbindelsen, for eksempel terminalen TEI sender først et protokolldataelement SETUP for forbindelsesoppkopling på standardkonform måte, og dette element sendes altså til formidlingsstedet V.
På samme måte som det er illustrert på fig. 3 er dataelementet i D2-laget i OSI-referansemodellen av en ramme 4 som på sin side består av et startflagg 41, enD2-adresse 42, et kontroll-ord 43, et styrefelt 44 med protokolldataelementer tilhørende D3-laget, et eller to prøveord 45 (CRC: syklisk redundanskontroll), og et sluttflagg 46. D2-adressen er sammensatt av en SAPI-oktett 47 og en TEI-oktett 48, idet disse forkortelser henholdsvis betyr punktidentifikator for tjenesteaksess og terminalidentifikasjon.
Ved hjelp av oktetten 47 får man relasjon til en D3-instans eller en håndteringsinstans, og derved får man fastlagt SAPI-verdien for rammens 4 funksjon. Terminalidentifikasjonen 48 for sluttpunktet legger inn en endeinnretningsidentitet, det vil si en terminal identitet slik at denne blir fastslått, og når dette er gjort blir den tilhørende terminal endelig definert overfor formidlingsstedet V.
Styrefeltet 44 har D3-protokolldataelementer, og i den foreliggende sammenheng har det betydning at måladressen, subadres-sen og kanalkjennetegnet i tillegg til et transaksjonsnummer 49 (CR: Cali Reference) er lagt inn sammen med protokolldataelementene, idet også den opprinnelige adresse hører med der. Ved hjelp av transaksjonsnummeret 49 tilordnes et bestemt nummer til en gitt signaliseringssekvens. Hvordan SETUP-protokolldataelementene er bygget opp er kjent innenfor faget.
Terminalens TEI SETUP blir registrert av rutevelgeren 3 ved at denne er tilkoplet standardekkokanalen og lytter på denne, særlig overføres transaksjonsnummeret 49 så vel som terminalidentifikasjonen 48. Disse to verdier fastlegger overfor formidlingsstedet V entydig terminalen og forbindelsesetableringen slik at rutevelgeren 3 kan "gi seg ut for å være" terminalen TEI.
Fremgangsmåten vist på fig. 4a har som utgangspunkt at det er tilstrekkelig valginf ormas jon lagt inn i SETUP til at rutevelgeren ved hjelp av rutetabellen kan velge et kommunikasjonsnett for å sette opp forbindelsen frem til den anropte terminal. Det dreier seg for eksempel om terminalen TEI og en PC hvor det anropte slåtte nummer er lagret og fullstendig blir overført i SETUP til formidlingsstedet V.
Etter medhør av Cali Reference, det vil si transaksjonsnummeret 49 overskriver terminalidentifikasjonen 48 og den foreliggende valginf ormas jon i SETUP av rutevelgeren 3, idet denne overskriving skjer ved slutten av SETUP-protokolldataelementene, på slik måte at formidlingsstedet V ikke kan registrere noen signaliseringskommando fra terminalen TEI. Dette er antydet med den stiplede pil på fig. 4a.
En overskriving av disse elementer, av rutevelgeren 3 skjer derved på denne måte at terminalen TEI ikke merker at overskrivingen fant sted for SETUP og at heller ingen signalisering til formidlingsstedet fant sted. For dette blir særlig sluttflagget 46 eller prøveordet (CRC) 45 i elementene 4 (se fig. 3) overskrevet. For øvrig prøver prosessorbrikkene i terminalen TEI sluttflagget eller prøveordet ikke, slik at overskrivingen av dataelementene, av rutevelgeren 3, ikke merkes av terminalen. Dette er fordelaktig, siden terminalen ellers ville ha sendt et nytt SETUP-protokolldataelement til formidlingsstedet V.
For overskriving av sluttflagget 46 og/eller prøveordet 45 i elementene 4 forutsettes at sifrene i ordet erstattes med sifrene null.
Formidlingsstedet V vil følgelig ikke registrere innførte feil i den SETUP som er sendt fra terminalen TEI, nemlig feil som er innført av rutevelgeren 3, slik at formidlingsstedet ikke registrerer noen signalisering.
Rutevelgeren 3 setter således opp en forbindelse med den medhørte terminalidentifikasjon 48 og rettet til et innvalgsystem, idet dette velges fra den interne rutetabell for den gitte forbindelse. For dette sendes en modifisert SETUP' til formidlingsstedet og denne modifiserte versjon får i tillegg til den allerede foreliggende valginformasjon lagt inn innvalgnummeret for det valgte kommunikasjonsnett, slik at forbindelsen går fra formidlingsstedet V til en ny rute på grunn av denne ytterligere valgidentifikasjon, til innvalgsystemet.
Den modifiserte SETUP' blir deretter sendt til terminalen like etter overskrivingen for å erstatte den opprinnelige SETUP, uten at det ventes på minst åtte frie 1-sifre i D-kanalen, hvilket ellers er foreskrevet etter standarden. Derved sikres at terminalen ikke kan sende ytterligere dataelementer til formidlingsstedet før SETUP' fra rutevelgeren 3. Dennes dataelementer SETUP' blir således umiddelbart etter overskrivingen av deler av den opprinnelige SETUP ved erstatning med O-sifre, til formidlingsstedet V, og innledningen av det som oversendes er et hensiktsmessig flagg som gjelder som startflagg og som består av sifrene 01111110 i begynnelsen.
Formidlingsstedet kvitterer for SETUP' fra velgeren 3 med kommandoen SETUP-ACKNOWLEDGE til terminalen TEI som SETUP' lot til å komme fra. Ved fullstendig fremlegging av måladressen i SETUP følger en kvittering for eksempel med dataelementet CP (Cali Proceeding).
For innføyning av anropsnummeret for innvalgsystemet i SETUP' er det fortrinnsvis ordnet slik at nummeret for innvalgsystemet kommer som en fremre del av nummeret til den anropte terminal, i lag 3, felt "måladresse" (bestemmelsesadressen). Alternativt er det mulig å sette innvalgnummeret for innvalgsystemet som måladresse og som målsubadresse bruke nummeret til den anropte terminal. I innvalgsystemet settes da som ny måladresse den tidligere målsubadresse, og en forbindelse med den anropte terminal blir derved satt opp.
I tilfelle måladressen for SETUP for terminalen TEI ennå ikke hadde nok innhold kan fremdeles info-protokolldataelementet (ikke vist på fig. 4) legges inn, idet disse inneholder resten av måladressen (siffer for siffer via telefon), og på grunn av det foregående SETUP' fra velgeren 3 vil også disse rutes til formidlingsstedet ved til det valgte kommunikasjonsnetts innvalgsystem. Over dette valgte nett legges derved opp en forbindelse mellom den anropende og den anropte terminal på i og for seg kjent måte ved å bruke protokolldataelementene ALERT, CONNECT og CONNECT
ACKNOWLEDGE.
Den fremgangsmåte som er illustrert på fig. 4a forutsetter at det allerede er tilstrekkelig valginformasjon i SETUP til å kunne velge en egnet bærer fra rutetabellen. Er dette derimot ikke tilfelle legges inn en alternativ fremgangsmåte som er beskrevet nedenfor og som er illustrert på fig. 4b.
I denne alternative fremgangsmåte sender terminalen TEI først et SETUP-dataelement til formidlingsstedet V som kvitterer for dette med en SETUP ACKNOWLEDGE. Ved medhør erkjenner rutevelgeren 3 derved at det ennå ikke er nok valginf ormas jon til å sette opp en rute og griper ikke inn i SETUP. Velgeren venter i stedet på ytterligere valginformasjon som på standardisert måte og med en eller flere info-protokolldataelementer blir sendt til formidlingsstedet V.
Etter at det så er kommet inn nok valginformasjon til aten ruting kan iverksettes overskriver rutevelgeren 3 det nettopp betraktede info-dataelement slik at dette ikke registreres å være et slikt overfor formidlingsstedet V. Dette skjer slik det er illustrert på fig. 4a når det gjelder SETUP-protokolldataelementet. Etter overskrivingen etableres umiddelbart et modifisert info'-dataelement av denne og blir sendt til formidlingsstedet V uten at det ventes på åtte frie 1-sifre i D-kanalen.
Den modifiserte info' inneholder derved i tillegg innvalgnummeret for det valgte kommunikasjonsnett. For dette settes innvalgnummeret for det valgte kommunikasjonsnett inn foran de allerede forekommende valgsifre i dataelementet. INFO-dataelementet blir altså tilsvarende overskrevet. Dette modifiserte INFO'-element blir med uendret terminalidentifikasjon 48 og transaksjonsnummer 49 overført til formidlingsstedet V, og fra dette går anropingen eller oppringningen videre til det valgte kommunikasjonsnett.
Ytterligere valginf ormas jon blir for eksempel sendt med tilsvarende ytterligere INFO-protokolldataelementer fra terminalen TEI til formidlingsstedet V, og på grunn av den valgte rute likeledes til det valgte kommunikasjonsnetts innvalgsystem. Når måladressen er kommet fullstendig på plass følger oppsetting av forbindelsen på i og for seg kjent måte ved hjelp av protokolldataelementene ALERT, CONNECT og CONNECT ACKNOWLEDGE.
Fig. 5 viser skjemaet over en forbindelsesoppsetting ifølge fig. 4b for å gjøre denne tydeligere. Rutevelgeren 3 er i dette tilfelle programmert slik at det ikke finner sted noen ruting ved lokale samtaler. Også ved fjernsamtaler som ikke forårsaker noen kostnader for brukeren av terminalen (nemlig såkalte "grønne nummere" som i Tyskland starter med 0130 og i USA med 1-800) settes ingen ruting opp. Ved andre telefonnummere velger imidlertid rutevelgeren fra den interne rutetabellen det mest rimelige kommunikasjonsnett som forbindelsen kan foregå via og legger automatisk forbindelsen inn til innvalgsystemet i det aktuelle kommunikasjonsnett. For en forbindelse som settes opp med en terminal i Tyskland antas således at rutevelgeren kommer til å velge nettet fra nett-tjenesteyteren TALKLINE med innvalgnummeret 01050.
I SETUP- henholdsvis INFO-protokolldataelementet som sendes formidlingsstedet V fra terminalen TEI tappes valginforma-sjonen ut til rutevelgeren 3 ved medhør i ekkokanalen. Denne informasjon kan for eksempel være telefonnummeret 0511-521643, og dette telefonnummer velges for eksempel av en abonnent i Berlin.
Rutevelgeren 3 kontrollerer i et første trinn 101 i skjemaet om det dreier seg om en null, og bare i dette tilfelle har man en fjernsamtale som det skal velges en egnet rute for. Er ikke det første siffer null går rutevelgeren 3 ikke inn i oppkoplingen.
Er derimot det første siffer null prøver rutevelgeren i det neste trinn 102 om det andre siffer er null eller ikke, og dersom dette siffer er en 1 går skjemaet videre til neste trinn (trinn 103) hvor det undersøkes om det tredje siffer er en 7. I så fall gjelder oppkoplingen en mobiltelefon ("Handy"- [kfr. Derek-episodene]) (0171 for Dl-nettet og 0172 for D2-nettet), og da settes forbindelsen opp med denne. Ellers skjer ingen ruteopp-setting, da man kan gå ut fra at det ellers dreier seg om en kostnadsfri forbindelse (0130) eller en annen forbindelse som ikke krever noen ruting.
Forelå ingen 1 i trinn 102 for andre siffer eller hvis i trinn 103 det tredje siffer var en 7 går skjemaet videre til trinn 104 for å hente frem den interne rutetabell for å velge en bærer idet det tas hensyn til den foreliggende valginformasjon.
Siden det etter prøvingen av de første to eller tre sifre er nok valginf ormas jon for å velge en bærer overskrives det nettopp betraktede INFO-dataelement i trinn 105 slik det er beskrevet tidligere, slik at dette ikke erkjennes som noe dataelement overfor formidlingsstedet V. I stedet sendes i trinn 106 et modifisert dataelement INFO' til formidlingsstedet, nemlig et element som inneholder innvalgnummeret for den valgte bærer. Ytterligere INFO-dataelementer for å fullstendiggjøre måladressen blir for eksempel sendt (trinn 107) fra terminalen til formidlingsstedet V.
I det eksempel vi betrakter her valgte man et nummer i Hannover (0511). Det antas at settet ikke inneholder valgsifre ved dette tidspunkt, og den første 0 i forvalget så vel som den etterfølgende 5 fra terminalen med to INFO-dataelementer blir sendt til formidlingsstedet. Allerede etter det andre siffer 5 registrerer rutevelgeren 3 at det skal settes opp en fjernforbindelse i Tyskland. For dette anbefaler rutetabellen i det aktuelle eksempel bæreren TALKLINE med innvalgnummeret 01050, og dette legges da inn i det nye INFO'-dataelement i rutevelgeren 3 foran sifret 5 i forvalget. Siden 0 ble sendt allerede i det første INFO-dataelement fremviser INFO'-dataelementet sifferfølgen 1050 05, idet sifrene 1050 0 ble tilføyd.
Formidlingsstedet V registrerer denne sifferfølge fort-løpende og videreformidler den til innvalgsystemet i det valgte telekommunikasjonsnett (her: TALKLINE). Den ytterligere oppkopling skjer standardisert.
Når en forbindelse med et mobiltelefonnett skal settes opp (hvor i dette tilfelle det tredje valgte siffer en 7) skjer dette på tilsvarende måte, men i det modifiserte INFO-dataelement blir sifrene 050 01 lagt inn (når i eksempelet bæreren er TALKLINE) siden sifrene 01 i bæreren allerede ble overført i løpet av det foregående INFO-dataelement.
Det fremgår at skjemaet på fig. 5 i alt vesentlig beskriver fremgangsmåten i henhold til fig. 4a, bare med den forskjell at de betraktede sifre alle inneholdes i settet, slik at dette i trinn 105 blir overskrevet og i stedet en SETUP i trinn 106 blir sendt til formidlingsstedet V.
Fig. 6 viser en tredje utførelsesform av oppfinnelsens fremgangsmåte. Først lytter rutevelgeren 3 slik det er illustrert på fig. 4a og 3, til ekkokanalen for transaksjonsnummeret 49 og terminalidentifikasjonen 48 for den terminal som ønsker å sette opp en samtale, i dette tilfelle terminalen TEI. Formidlingsstedet V kvitterer for oppsettingsønsket med et protokollelement som gjelder SETUP ACKNOWLEDGE. Siden dette element normalt ved telefoni ikke inneholder noen valginformasjon og velgeren 3 derved ikke kan sette opp noen ruting blir først de enkelte sifre i måladressen overført ved et eller flere INFO-protokolldataelementer.
Etter at tilstrekkelig valginf ormas jon blir overført ved at velgeren 3 lytter til overføringen og deretter velger et kostnadsgunstig kommunikasjonsnett ut fra rutetabellen, bryter den under anvendelse av den medhørte terminalidentifikasjon og det medhørte transaksjonsnummer forbindelsen med terminalen TEI, og bekreftelsen på dette skjer fra formidlingsstedet V i lag 2 med et dataelement RECEIVE READY (på fig. 6 ikke vist).
For at terminalen TEI som ikke "vet" forbindelsesoppkop-lingen ble stanset, ikke skal sende ytterligere valginformasjon for eksempel ved hjelp av INFO-datapakker til formidlingsstedet V, som ville oppfatte dette som en feil, sender rutevelgeren 3 umiddelbart etter sendingen av RELEASE COMPLETE protokolldataelementer til formidlingsstedet V, en rekke binære nuller eller en meget lang datapakke, hvorved D-kanalen blir blokkert. Med dette må hver terminal som er koplet til S0-busslinjen vente på en ubrutt binærtallfølge på minst åtte enere før sending av protokolldataelementer kan finne sted.
Etter mottakingen av RECEIVE READY dataelementene fra formidlingsstedet sender rutevelgeren 3 med den medhørte terminalidentif ikasjon 48 og transaksjonsnummeret 49 for terminalen TEI et nytt SETUP protokolldataelement til formidlingsstedet V. I tilknytning til dette frigir rutevelgeren 3 igjen D-kanalen hvorved terminalen, som ikke hadde ventet på protokolldataelementet RELEASE COMPLETE fra velgeren 3 i den sendte RECEIVE READY fra formidlingsstedet V, en tilbakestillingsprosedyre fra nivå 2.
Det nye SETUP protokolldataelement har derved fått en modifisert måladresse som i tillegg til innvalgnummeret i innvalgsystemet inneholder et valgt kostnadsgunstig kommunikasjonsnett, slik at det fra formidlingsstedet V finner sted en rutetil-visning for det valgte kommunikasjonsnett.
Derved er det slik det fremgår av fig. 4a sørget for at nummeret for innvalgsystemet i det nye SETUP kommer foran det egentlige nummer for den terminal som blir anropt, eller alternativt at innvalgnummeret for innvalgsystemet innsettes som måladresse og målsubadresse i nummeret for den anropte terminal.
Etter sendingen av et nytt SETUP via rutevelgeren 3 følger en kvittering via formidlingsstedet V ved hjelp av en SETUP ACKNOWLEDGE. Terminalen TEI som allerede tidligere hadde en SETUP ACKNOWLEDGE overfører deretter et statusdataelement til formidlingsstedet, hvilket indikerer at terminalen allerede befinner seg i en tilstand hvor den har vært siden den første SETUP ACKNOWLEDGE ankom. For videre signalbehandling fører fornyet sending av en SETUP ACKNOWLEDGE ikke frem til terminalen.
Dersom måladressen i SETUP for terminalen TEI ikke foreligger ennå følger ytterligere INFO-protokolldataelementer som inneholder resten av denne adresse og som, på grunn av den forangående SETUP fra rutevelgeren 3 likeledes blir rutet fra formidlingsstedet V til det valgte kommunikasjonsnetts innvalgsystem. Via dette nett settes altså opp en forbindelse mellom terminalene som skal ha innbyrdes forbindelse, på i og for seg kjent måte ved bruk av elementene ALERT, CONNECT og CONNECT ACKNOWLEDGE.
Fig. 7 viser skjematisk en rutevelger 3 ifølge oppfinnelsen dg som er tilkoplet S0-busslinjen ved et S0-grensesnitt. Rutevelgeren har en medhørekrets 31 for* avlytting av signaliseringskommandoene fra de enkelte terminaler i nettet, til formidlingsstedet V og/eller til nettavslutningen NT. Dette dreier seg om en analyseenhet som lytter til ekkokanalen, idet denne kanal fører signaler fra nettavslutningen NT eller formidlingsstedet V. Alternativt kan det være sørget for at medhørekretsen eller liknende kretser inneholder en mottakerdel for å etablere medhør av signaler i senderetningen i D-kanalen (på fig. 7 indikert med
en dobbelpil på S0-linjen).
Videre har rutevelgeren 3 en styrekrets 32 som ved hjelp av det medhørte transaksjonsnummer 49 og terminalidentifikasjonen 48 etter prøving av en rutetabell 33 frembringer et modifisert SETUP protokolldataelement og sender dette til formidlingsstedet V, idet denne SETUP på tilsvarende måte som tidligere har en modifisert måladresse for den valgte rute.
Videre har rutevelgeren 3 en overskrivingskrets 34 for overskriving av protokolldataelementer til/fra formidlingsstedet V. En slik krets 34 er for øvrig av kjent type som overfører sifre fra D-kanalen til nettets D-kanalramme. Særegenheten består i at en oppsetting av binærsifre på ISDN-rammen ikke er avhengig av om det foreligger minst åtte enkeltsifre = 1 i D-kanalen, hvilket er standardisert. Videre følger en oppsetting av binærsifre til D-kanalen ved bryting av regelen om åtte enkeltsifre med verdi 1, slik at de dataelementer som sendes til formidlingsstedet V blir overskrevet i sanntid og derved gjøres utilgjengelige for dette.
Fortrinnsvis setter man inn meget raske halvlederkompo-nenter med fortrinnsvis en forsinkelse på for eksempel åtte b, det vil si at tidsintervallet mellom et medhørt siffer og det aktuelle siffer som sendes ut fra terminalen nettopp blir åtte b. Derved kan man under sendingen av et protokolldataelement få overskrevet dette ved hjelp av en terminal, i elementets riktige deler (særlig ved sluttf lagget) ved hjelp av overskrivingskretsen 34 i sanntid, slik det fremgår av fig. 4a og 4b og den tilhørende beskrivelse.
Med tilsvarende koplingselementer er det også mulig å overskrive protokolldataelementer i formidlingsstedet og ved over-føringen til terminalen (så som DISCONNECT).
Det skal særlig vises til at kretsene 31-34 i velgeren 3 ikke nødvendigvis er utformet som separate kretser, men de kan være delvis koplet opp med egnet programvare i forbindelse med en prosessor. Er de utformet som rene komponenter kan de holde en gitt funksjonalitet som også er annerledes enn den som er illustrert på fig. 7.
Videre påpekes at rutevelgeren 3 ikke nødvendigvis er utformet som et selvstendig apparat eller en selvstendig krets, men den kan også være integrert i en av terminalene TEI, TE2, TE3 tilkoplet linjen, særlig i form av et telefonapparat eller en mindre datamaskin (PC).
Fremgangsmåten slik den er illustrert på fig. 4a, 4b og 6 kan ifølge oppfinnelsen også anta blandingsformer, det vil si at fremgangsmåtesekvenser kan settes inn i forbindelser som allerede er koplet opp og som er skilt av rutevelgeren, så vel som protokolldataelementer som er overskrevet av denne, og derved ikke er gjort tilgjengelig eller gjenkjennelig for formidlingsstedet .
Oppfinnelsen begrenser seg i sin anvendelse ikke til de utførelseseksempler som er satt opp og beskrevet her, men for oppfinnelsen er det i alle fall vesentlig at man utfører en modifikasjon av apparater eller terminaler som er koplet til S/T-grensesnittet, idet denne modifikasjon gjelder signaliseringskommandoene. Særlig gjelder den det valgte anropsnummer som modifiseres slik at det i stedet for det forhåndsbestemte kommunikasjonsnett blir overført signaler til formidlingsstedet via et annet, mer kostnadsgunstig kommunikasjonsnett, slik at en ruting via dette finner sted.

Claims (23)

1. Fremgangsmåte for signalisering mellom et apparat som danner en terminal i et integrert telekommunikasjonsnett (ISDN) for digitalsignaler og et formidlingssted (V) som likeledes er tilkoplet nettet, og hvor terminalen på standardkonform måte er innrettet for å sende minst én signaliseringskommando til formidlingsstedet (V), KARAKTERISERT VED at a) en innretning (3) som er tilkoplet et S/T-grensesnitt i nettet, for medhør av et transaksjonsnummer (49: CALL REFERENCE) for signaliseringskommandoen så vel som terminalens identifikasjon (48: TEI), og at b) det er innretningen (3) som frembringer signaliseringskommandoen og overfører den til formidlingsstedet (V) ved å gjøre bruk av den medhørte terminalidentifikasjon (48) og det likeledes medhørte transaksjonsnummer (49), hvorved terminalens signaliseringsoppgaver registreres og/eller blir modifiserte ved hjelp av innretningen (3).
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1 for oppsetting av en forbindelse fra en anropende terminal til en anropt terminal i et vilkårlig telekommunikasjonsnett, hvor et protokolldataelement (SETUP) for oppsetting av forbindelsen først overføres til formidlingsstedet (V), og hvor innretningen (3) for medhør er en minstetakstrutevelger (L CR) for å velge en signaloverføringsrute som gir den laveste overføringskostnad for forbindelsen, KARAKTERISERT VED at a) velgeren (3) er koplet for medhør av den anropende terminals forbindelsesønske og derved transaksjonsnummeret (49) for signaleringsforløpet så vel som denne terminals identifikasjon (48), at b) velgeren (3) ved hjelp av et protokollelement (RC) for full frigjøring frakopler den eventuelle forbindelse terminalen har ved hjelp av formidlingsstedet (V) og ved bruk av bestemte protokollelementer (SETUP-ACKNOWL EDGE , CALL PROCEEDING) samt terminalidentif ikasjonen (48) og transaksjonsnummeret (49), etter sending av en kvittering for terminalens forbindelsesønske, at c) for oppsetting ved hjelp av protokollelementene (SETUP) av en forbindelse med et innvalgsystem i et egnet kommunikasjonsnett og ved hjelp av samme identifikasjon (48) og transaksjonsnummer (49), idet det er velgeren (3) som på basis av den medhørte valginf ormas jon og en tilhørende rutetabell (33) foretar valget av innvalgsystemet, og at d) oppsetting av en forbindelse (ALERT; CONNECT) via det valgte kommunikasjonsnett, mellom den anropende og den anropte terminal.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) etter fråkopling av de eventuelle forbindelser med den anropende terminal sperrer en kanal (D) som hindrer at denne terminal kan overføre ytterligere signaliseringskommandoer til formidlingsstedet (V), inntil et tidspunkt for sending av nye protokollelementer (SETU P) ved hjelp av velgeren (3).
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) for sperring av kanalen (D) sender en sekvens med sifrene 0 eller en meget lang binærsiffersekvens som representerer en stor datamengde og danner en datapakke (INFO).
5. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 2-4, KARAKTERISERT VED at protokollelementene (SETUP) sendes fra den anropende terminal før denne er gitt et komplett ISDN-nummer, hvorved de på denne måte manglende deler av en terminaladresse blir overført via ett eller flere protokollelementer for datapakken (INFO) til formidlingsstedet (V), og at velgeren (3) først bryter de eventuelle forbindelser med den anropende terminal når det foreligger tilstrekkelig valginformasjon til at et egnet kommunikasjonsnett kan velges ut fra rutetabellen (33).
6. Fremgangsmåte for signalisering mellom et apparat som danner en terminal i et integrert telekommunikasjonsnett (ISDN) for digitalsignaler og et formidlingssted (V) som likeledes er tilkoplet nettet, og hvor terminalen på standardkonform måte er innrettet for å sende minst én signaliseringskommando til formidlingsstedet (V), KARAKTERISERT VED at a) en innretning (3) som er tilkoplet et S/T-grensesnitt i nettet, for medhør av et transaksjonsnummer (49: CALL REFERENCE) for signaliseringskommandoen så vel som terminalens identifikasjon (48: TEI), og at b) velgeren (3), etter at det foreligger tilstrekkelig valginformasjon for å legge opp en valgt rute overskriver et protokollelement (SETUP, INFO) for terminalen og på slik måte at formidlingsstedet (V) ikke kan registrere terminalens signaliseringskommando, at c) velgeren (3) setter opp et modifisert protokollelement (SETUP', INFO') med samme terminalidentifikasjon (48) og transaksjonsnummer (49) og slik at elementet i tillegg til innvalgnummeret også kommer til å inneholde et valgt kommunikasjonsnett, hvorved protokollelementet overføres til formidlingsstedet (V) slik at anropet blir rutet til det valgte kommunikasjonsnett, og at d) forbindelsen (ALERT; CONNECT) mellom den anropende og den anropte terminal på denne måte blir satt opp via det valgte kommunikasjonsnett.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) overskriver protokollelementet (SETUP) slik at formidlingsstedet ikke registrerer terminalens signaliseringskommando, hvoretter en forbindelse med et innvalgsystem i et egnet kommunikasjonsnett settes opp ved hjelp av samme terminalidentifikasjon (48) og transaksjonsnummer (49) via et modifisert protokollelement (SETUP <1> ), idet ruteren velger kommunikasjonsnettet på basis av den medhørte valginformasjon og rutetabellen (33).
8. Fremgangsmåte ifølge krav 6, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) etter at tilstrekkelig valginformasjon for å kunne utføre ruting av protokollelementet (INFO) tilhørende protokollelementet (SETUP) slik at formidlingsstedet ikke kan registrere terminalens signaliseringskommando (INFO), hvoretter et modifisert protokollelement (INFO' ) som i tillegg inneholder innvalgnummeret for et valgt kommunikasjonsnett, ved hjelp av samme identifikasjon (48) og transaksjonsnummer (49), hvorved dette modifiserte protokollelement overføres til formidlingsstedet (V).
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8, KARAKTERISERT VED at inn-valgnummerets sifre settes inn i det modifiserte protokollelement foran de der allerede forekommende valgsifre, idet innvalgnummeret gjelder det valgte kommunikasjonsnett.
10. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 6-9, KARAKTERISERT VED at en overskriving av protokollelementene (SETUP, INFO) finner sted i deler som terminalen ikke kan kontrollere i disse elementer, slik at denne ikke registrerer overskrivingen og den ikke registrerte signalisering til formidlingsstedet (V).
11. Fremgangsmåte ifølge krav 10, KARAKTERISERT VED overskriving av et sluttflagg (46) som danner et binærsifferord med flere sifre og/eller overskriving av et prøveord (45: CRC) tilhørende protokollelementene (SETUP, INFO).
12. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 6-11, KARAKTERISERT VED at en modifisert signaliseringskommando (SETUP', INFO') sendes til formidlingsstedet (V) via velgeren (3) etter overskrivingen av terminalens signaliseringskommando (SETUP, INFO) og uten awenting av minst åtte binære enere i kanalen (D).
13. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 6-12, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) ikke kopler seg inn til forbindelse med terminalen ved et nytt forsøk på forbindelse fra denne, idet tilfelle at det valgte innvalgsystem er opptatt.
14. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 6-12, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) før oppsetting av en forbindelse med et innvalgsystem i et egnet kommunikasjonsnett henter inn informasjon fra dette system vedrørende om nettet kan formidle en samtale eller allerede er opptatt, hvorved et protokollelement (SETUP) bare blir sendt til systemet i det første tilfelle hvor dette kan formidle samtalen.
15. Fremgangsmåte ifølge ett av kravene 2-12, KARAKTERISERT VED at ruteren overskriver de signaliseringskommandoer som stammer fra formidlingsstedet (V) slik at disse kommandoer ikke blir registrert av terminalen, særlig kommandoer av typen protokollelementer (DISCONNECT) for fråkopling i tilfeller nettet er opptatt, hvorved det da finnes en alternativ overføringsrute.
16. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 2-15, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) for å utnytte en ekkokanal overvåker i form av medhøring signaleringskommandoenes transaksjonsnummer (49) og terminalidentifikasjonen (48).
17. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 2-16, KARAKTERISERT VED at velgeren for å utnytte kanalen (D) overvåker i form av medhør signaliseringskommandoens transaksjonsnummer (49) så vel som terminalidentif ikasj onen (48), ved hjelp av en medhøre-krets (31) for overvåking av signaler i senderetningen.
18. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 2-17, KARAKTERISERT VED at velgeren (3) for oppsetting av en forbindelse med et innvalgsystem som hører til et egnet kommunikasjonsnett anvender en modifisert adresse i protokollelementet (SETUP), hvilken adresse inneholder både innvalgsystemets nummer så vel som terminalens nummer.
19. Fremgangsmåte ifølge minst ett av kravene 2-18, KARAKTERISERT VED at a) velgeren for å sette opp en forbindelse med et innvalgsystem tilhørende et egnet kommunikasjonsnett setter inn sys-temets innvalgnummer i protokollelementet (SETUP) som adresse og den anropende terminals nummer som subadresse, og at b) innvalgsystemet bruker den tidligere subadresse som ny adresse og deretter setter opp forbindelsen med den anropte terminal.
20. Anordning for å gjennomføre fremgangsmåten ifølge krav 1 og hvor minst én terminal er tilkoplet S/T-grensesnittet mot et kommunikasjonsnett (ISDN), KARAKTERISERT VED at innretningen (3) for medhør likeledes er koplet til dette grensesnitt og uten at derved forbindelsen med andre terminaler TEI, TE2, TE3 i nettet brytes.
21. Anordning ifølge krav 20, KARAKTERISERT VED at innretningen (3) er innebygget i en terminal (TEI, TE2, TE3) som særlig kan være et telefonapparat eller en PC og er koplet til en linje (1) av typen "databuss".
22. Anordning for å utføre fremgangsmåten ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED: a) midler for medhør av signaliseringskommandoer fra de enkelte terminaler (TEI, TE2, TE3) til formidlingsstedet (V) og/eller en nettavslutning (NT), og b) en styrekrets (32) for å sende bestemte signaleringskommandoer til formidlingsstedet (V) under anvendelse av kom-mandoenes transaksjonsnummer (49) og en terminalidentifikasjon (48) etter medhør av disse.
23. Anordning ifølge krav 22, KARAKTERISERT VED at innretningen (3) i tillegg har midler (33) for overskriving av protokollelementer som går til og/eller fra et formidlingssted (V).
NO19986037A 1997-12-23 1998-12-22 Signalering mellom et ISDN-tilkoplet apparat og en nettsentral NO986037L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19758380A DE19758380C2 (de) 1997-12-23 1997-12-23 Verfahren zur Signalisierung zwischen einem Endgerät eines ISDN-Anschlusses und einer Vermittlungsstelle sowie Anordnung und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO986037D0 NO986037D0 (no) 1998-12-22
NO986037L true NO986037L (no) 1999-06-24

Family

ID=7853675

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19986037A NO986037L (no) 1997-12-23 1998-12-22 Signalering mellom et ISDN-tilkoplet apparat og en nettsentral

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0949836B1 (no)
AT (1) ATE317206T1 (no)
DE (2) DE19758380C2 (no)
NO (1) NO986037L (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10236083A1 (de) * 2002-08-07 2004-02-19 Deutsche Telekom Ag Verfahren und Kommunikationssystem zum Übertragen von auf einem vorbestimmten Zeichengabeprotokoll basierenden Signalisierungsinformationen an eine Teilnehmereinrichtung

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2020859C (en) * 1989-07-13 1996-04-30 Morihiro Katsurada Communication unit comprising caller identification function and caller identifying method in a digital communication network
US5802502A (en) * 1993-05-24 1998-09-01 British Telecommunications Public Limited Company System for selective communication connection based on transaction pricing signals
US5692126A (en) * 1995-01-24 1997-11-25 Bell Atlantic Network Services, Inc. ISDN access to fast packet data network
GB2298335A (en) * 1995-01-30 1996-08-28 Mercury Communications Network access apparatus
US5636210A (en) * 1995-08-02 1997-06-03 Agrawal; Jagannath P. Asynchronous transfer mode packet switch
CA2165856C (en) * 1995-12-21 2001-09-18 R. William Carkner Number portability with database query

Also Published As

Publication number Publication date
ATE317206T1 (de) 2006-02-15
DE19758380A1 (de) 1999-06-24
NO986037D0 (no) 1998-12-22
EP0949836B1 (de) 2006-02-01
DE19758380C2 (de) 2002-08-14
DE59813366D1 (de) 2006-04-13
EP0949836A1 (de) 1999-10-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0281099B1 (en) Method for managing logical channels for ISDN packet service
US5289536A (en) Least cost routing method according to information transfer capability of customer premises equipment
JP2963185B2 (ja) 交換システム
EP0376527B1 (en) Remote agent operation for automatic call distributors
US5781623A (en) Method of controlling an access network as well as exchange and access network
US5329572A (en) Dial-up switching and transmission of broadband communication channels through a local exchange
US6175620B1 (en) Compatibility between a telephone service with server and a calling line identification service
JPH0576059A (ja) Isdn電子交換機の内線代表方式
NO986037L (no) Signalering mellom et ISDN-tilkoplet apparat og en nettsentral
US20040213223A1 (en) &#34;Communication apparatus&#34;
JP3465283B2 (ja) 相手認証方法および装置
EP1263260A1 (en) Automation of provisioning of private line packet network connections
JP3081012B2 (ja) サービス総合ディジタル通信網の加入者領域における装置
JP3240962B2 (ja) Isdn通信装置
JP3234698B2 (ja) Isdn交換機および端末
KR100219224B1 (ko) Isdn 사용자-망 접속의 계층 3에서 해제 요구 프리미티브 처리방법
JPH05308383A (ja) 構内交換機
KR100219222B1 (ko) 종합정보통신망(isdn) 사용자-망 접속의 전체호참조번호 제어계층에서 프리미티브 처리방법
KR100219225B1 (ko) Isdn 사용자-망 접속의 계층3에서 호 일시정지 프리미티브 처리방법
KR100219220B1 (ko) 종합정보통신망(isdn) 사용자-망 접속의 계층3에서 호설정 요구 프리미티브 처리방법
KR100219221B1 (ko) 종합정보통신망(isdn) 사용자-망 접속의 계층 3에서 정보요구 프리미티브 처리방법
KR100221311B1 (ko) 종합정보통신망(isdn) 사용자-망 접속의 계층 3에서 데이타 표시 프리미티브 처리방법
KR100237478B1 (ko) 전전자 교환기의 안내대 야간서비스 활성화방법
JPH07307794A (ja) インターフェース識別子試験方法及び装置
KR100219223B1 (ko) Isdn 사용자-망 접속의 계층3에서 호설정 응답 프리미티브 처리방법

Legal Events

Date Code Title Description
FC2A Withdrawal, rejection or dismissal of laid open patent application