NO874900L - Apparat og fremgangsmaate til utfoerelse av en trakomoperasjon. - Google Patents

Apparat og fremgangsmaate til utfoerelse av en trakomoperasjon. Download PDF

Info

Publication number
NO874900L
NO874900L NO874900A NO874900A NO874900L NO 874900 L NO874900 L NO 874900L NO 874900 A NO874900 A NO 874900A NO 874900 A NO874900 A NO 874900A NO 874900 L NO874900 L NO 874900L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
instrument
trachea
noses
syringe
opening
Prior art date
Application number
NO874900A
Other languages
English (en)
Other versions
NO874900D0 (no
Inventor
Aryeh Schachner
Yoel Ovil
Original Assignee
Waltap Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from IL78295A external-priority patent/IL78295A0/xx
Priority claimed from IL81378A external-priority patent/IL81378A0/xx
Application filed by Waltap Ltd filed Critical Waltap Ltd
Publication of NO874900D0 publication Critical patent/NO874900D0/no
Publication of NO874900L publication Critical patent/NO874900L/no

Links

Landscapes

  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte og et apparat for innsetting av en kanyle i kroppen på et menneske Oppfinnelsen er særlig anvendelig til å utføre et trakeostomi-inngrep, og skal i det etterfølgende beskrives i forbindelse med en slik anvendelse.
En trakeostomi er et kirurgisk inngrep ved at det snittes i fronten av luftrøret (trachea) for å avhjelpe en tilstopping og for å opprette frie luftveier. Inngrepet innebærer at luftrøret åpnes og det anbringes en kanyle som frembringer en fri luftvei til luftrøret. Selv om det ofte er behov for et slikt inngrep på grunn av nødssituasjoner, for å forhindre dødsfall på grunn av kvelning, er de konvensjonelt anvendte prosedyrer ganske kompli-serte og tidkrevende i bruk, i størrelsesorden 30 minutter. Videre utføres slike inngrep kun av dyktige kirurger siden det er nødvendig å gjennomskjære blodkar og å feste (litigate) disse til luftrøret som følge av den store åpning som det er behov for.
Det er et formål med den foreliggende oppfinnelse å frembringe et apparat til utførelse av et trakeostomiinngrep, og også å frembringe en fremgangsmåte til å utføre et slikt inngrep, idet apparatet og fremgangsmåten gir en rekke fordeler sammenlignet med den konvensjonelle prosedyre, slik det skal beskrives nærmere i det etterfølgende.
Oppfinnelsen er basert på en fremgangsmåte til utførelse av et trakeostomi-inngrep omfattende trinnene å gjennomtrenge luft-røret for å danne en liten åpning ved at nålen på en sprøyte settes gjennom luftrøret, å innrette sprøyten for å danne et sug i luftrøret, fjerne sprøyten fra nålen mens denne står igjen i luftrøret, innsette en fleksibel styretråd i luftrøret via nålen, fjerne nålen mens styretråden blir stående i luftrøret via åpningen i luftrøret, utvide åpningen i luftrøret, innsette en kanyle i åpningen og å fjerne styretråden.
Ifølge et trekk ved den foreliggende oppfinnelse er det frembrakt et instrument som særlig er egnet under utførelse av et trakeostomiinngrep på en pasient, omfattende et par svingbare legemer som svingbart er sammenkoblet i et punkt mellom deres ender, idet hvert svingbart legeme omfatter et håndtak i den ene ende, og i den andre ende en langstrakt nese som forløper sideveis i forhold til det respektive svingbare legeme, og det er utformet komplementære spor i de to langstrakte nesers motstående innerflater for opptagelse av en tråd som innsettes i en åpning i pasientens luftrør, idet ytterflatene til de to langstrakte neser stort sett har en konisk utforming med en avtakende diameter mot deres yttertupper, noe som letter innsettingen av nesene i luft-røråpningen samtidig som den styres av den innsatte tråd, og de to langstrakte neser kan beveges bort fra hverandre ved å klemme håndtakene mot hverandre for å utvide luftrøråpningen og derved lette innsettingen av en kanyle gjennom denne.
Ifølge et annet trekk ved oppfinnelsen er det frembrakt et apparat som særlig er egnet under utførelse av et trakeostomi-inngrep på en person, omfattende en sprøyte og en sprøytenål for gjennomtrengning av luftrøret ved at det dannes en liten åpning gjennom dette, en fleksibel styretråd som via sprøytenålen kan innsettes i luftrøret etter at sprøyten har trengt gjennom luft-røret og sprøyten er fjernet fra sprøytenålen, et instrument som beskrevet ovenfor for innsetting i den lille luftrøråpning når instrumentet er i sin lukkede stilling samtidig som det styres av den fleksible styretråd, idet instrumentet åpnes manuelt for å utvide luftrøråpningen, og en kanyle for innsetting i åpningen i luftrøret etter at denne er utvidet av instrumentet.
Den ovennevnte fremgangsmåte og apparatet for utførelse av et trakestomi-inngrep fører til en rekke viktige fordeler i forhold til de konvensjonelle prosedyrer som vanligvis anvendes i dag. Mens den konvensjonelle prosedyre i dag vanligvis tar 20-30 minutter, kan den nye ovenfor beskrevne prosedyre som er beskrevet ovenfor, utføres på en brøkdel av denne tiden, i størrelses-orden av et minutt eller mindre, noe som gjør den nye prosedyre særlig fordelaktig under nødssituasjoner hvor det er fare for kvelningsdød. Videre krever ikke den nye prosedyre ekspertisen til en dyktig kirurg, og kan utføres av andre leger eller helsepersonell etter forholdsvis kort opplæring. Videre er den nye prosedyre betydelig sikrere siden den raskt kan gjennomføres uten sprengning (litigate) av blodkar, og det er mindre infeksjonsfare og den fører til mindre innsnevring av luftrøret.
Den nye prosedyre er særlig egnet under nødssituasjoner, men den kan også anvendes som en alternativ prosedyre på et sykehus.
Den foreliggende oppfinnelse skal i det etterfølgende beskrives, kun som eksempel, under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori: Fig. 1 viser en utførelse av et et instrument 5 som særlig er egnet ved utførelse av et trakeostomi-inngrep ifølge den foreliggende oppfinnelse. Fig. 2 viser et sideriss av instrumentet ifølge fig. 2. Fig. 3 a-c viser de andre deler av apparatet for anvendelse i forbindelse med instrumentene ifølge fig. 1 og 2 under utførelse av et trakeostomi-inngrep ifølge den foreliggende oppfinnelse . Fig. 4 a-j viser trinnene under utførelse av et trakeostomi-inngrep ifølge den foreliggende oppfinnelse. Fig. 5 viser en modifisering av instrumentet ifølge fig. 1 og 2 .
Fig. 6 viser et forbedret dilatorinstrument.
Fig. 7 viser et delriss av dilatorisntrumentet ifølge fig.
6 i åpen stilling.
Fig. 8 viser en forbedret sprøytenål.
Fig. 9 viser en forbedret fleksibel styretråd.
Det instrument som vises på fig. 1 og 2, og som generelt er betegnet med T, omfatter ett par svingbare legemer 2,3 som er svingbart er opplagret i et punkt mellom deres ender om en tapp 4. Hver av de to legemer omfatter et håndtak 5, 6 i en ende i forhold til svingetappen, og en langstrakt nese 7, 8 i den motsatte ende. Som det særlig fremgår av fig. 2, strekker de langstrakte neser 7, 8 seg sideveis i en vinkel i forhold til de respektive svingbare legemer 1, 2. De to svingbare legemer 1, 2 tvinges til sine lukkestillinger ved hjelp av et par fjærer 9, 10 slik det fremgår av fig 1, og låses i lukket stilling med et låselegeme 11 som ved 12 er svingbart er anbrakt på legemet 6 like utenfor dreietappen 4.
I de sider av de langstrakte neser 7, 8 som ligger inntil hverandre, er det utformet halvsylindriske spor 13 som er tilpasset hverandre slik at det avgrenses en sylindrisk utsparing som kan oppta en tråd (30 på fig. 3b) når instrumentet er i den viste lukkede stilling. De to nesers 7,8 ytterflater har en avsmalnende konisk utforming idet de har en jevnt avtagende diameter fra deres sammenføyning med de respektive svingbare legemer 5, 6, til yttertuppene 15.
I tillegg til instrumentet som er vist på fig. 1 og 2 omfatter de andre elementer for trakestomi-inngrepet de følgende: en sprøyte som er vist på fig. 3, en fleksibel tråd som er vist på fig. 3b, og en kanyle som omfatter en dor slik det er vist på fig. 3c. Hvordan disse elementer anvendes skal nå beskrives under henvisning til fig. 4 a-j.
Sprøyten 20 (fig. 3a) omfatter et væskekammer 21, f.eks. for saltløsning, et trykkstempel 22, og en sprøytenål 23 som ut-skiftbart er festet til sprøyten og som omfatter en utvidet ring-formet skulder 24 i nålens festeende. Sprøyten 20 anvendes til å danne en liten åpning i luftrøret som gjennomtrenges av sprøyte-nålen 23, og væsken inne i sprøytens beholder 21 anvendes til å indikere at nålen har trengt fullstendig gjennom luftrøret. Etterhvert som sprøytenålen 23 trenger gjennom luftrøret, trekkes trykkstempelet 22 utover for å danne en sugevirkning til kammeret 21, slik at så snart gjennomtrengningen er fullført, suges det luft fra luftrøret og inn i væsken i kammeret 21 og danner luft-bobler i dette, noe som er enkelt å registere for den som utfører inngrepet.
Tråden 30 (fig. 3b) er en fleksibel tråd med liten diameter, og ytterdiameteren er mindre enn åpningen gjennom sprøyten 23. Arrangementet er slik at etter at sprøytenålen har trengt gjennom luftrøret fjernes resten av sprøyten fra nålen, og tråden
30 kan settes inn i luftrøret gjennom kanalen gjennom sprøyte-nålen. Deretter kan sprøytenålen fjernes, hvoretter tråden tjener som styring for innsettingen av instrumentet (vist på fig 1 og 2) i den lille åpningen i luftrøret. Instrumentet anvendes til å utvide åpningen tilstrekkelig til at den kan oppta doren 50 og kanylen 60 som vist på fig. 3c, og disse innsettes i den utvidete åpning under styring av tråden 30. Deretter kan tråden fjernes.
Doren 50 (fig. 3c) omfatter en utboring 55 som forløper i hele dens lengde, et utvidet hode 56 i den ene ende, og en avsmalnende krummet ende i den motsatte ende.
Kanylen 60 (fig. 3c) som sammen med doren 50 innsettes i den utvidete åpning i luftrøret, er utformet med en gjennom-løpende kanal for opptakelse av doren 50, og med et utvidet hode 66 som kan tilkoples en pumpeinnretning. Kanylens motsatte ende 67 er krummet slik det er vist, og opptar en ballong 68 som kan blåses opp for å stenge luftrøret, noe som sikrer at den inn-pumpede luft passerer gjennom pasientens lunger og ikke gjennom munn eller nese.
Kanylen 66 er anordnet med en innløpsforbindelse 69 til ballongen 68 for oppblåsing av denne når kanylen er innsatt i luftrøret. Innløpets 66 ytterende er fortrinnsvis anordnet med en andre liten ballong 69' som også blåses opp for å indikere at ballongen inne i luftrøret er oppblåst.
Sprøytenålens 23 utvidete hode 24 kan også tilkoples til en luftpumpe for å pumpe luft inn i luftrøret i en nødsiruasjon.
Fig. 4 a-c viser de trinn som utføres under et trakeostomi-inngrep ifølge oppfinnelsen med apparatene som er vist på fig. 1-2 og 3a-c.
Således viser fig. 4a pasientens normale stilling før inngrepet startes, mens fig. 2b viser hvordan man føler seg frem til pasientens strupe for å lokalisere luftrøret. Dette er enkelt siden luftrørets betydelige størrelse
Etter at luftrøret er lokalisert, anvendes sprøyten 20 for å danne en liten åpning i luftrøret ved nålen 23 føres gjennom røret (fig. 4c). Samtidig trekkes stempelet 22 langsomt tilbake for å holde et kontinuerlig sug til sprøytekammeret 21, slik at så snart nålen 23 har trengt fullstendig gjennom luftrørveggen, suges luft inn i sprøytens væskekammer 21, noe som øyeblikkelig registreres ved bobledannelse i væsken i kammeret slik det vises på fig. 4d. Deretter føres styretråden 30 umiddelbart gjennom sprøytenålen og inn i luftrøret (fig. 4e), hvoretter sprøytenålen fjernes mens styretråden blir værende igjen i luftrøret, (fig. 4f) .
Instrumentet som vises på fig. 1 og 2 anvendes så for å utvide den lille luftrøråpning. Dette utføres ved at instrumentet føres til sin lukkede stilling slik det fremgår av fig. 1, og låses i denne stilling med den dreibare blokk 11 til den viste stilling hvor den hindrer håndtakene 5, 6 i å klemmes sammen til åpning av de to nesene 7, 8. Mens instrumentets to neser 7,8 er i den viste lukkede stilling, føres ytterenden av styretråden 30 gjennom åpningen 13 som dannes av de halvsylindriske spor i de neseflater som vender mot hverandre, og følgelig styres nesen inn i den lille åpning som er utformet i luftrøret (fig. 4g), og dette forenkles som følge av den koniske utforming av de to nesers ytterflater.
Blokken 11 dreies deretter til sin ulåste stilling slik at de to håndtakene 5, 6 kan klemmes mot hverandre, noe som i sin tur fører til at nesene 7, 8 i de motsatte ender beveger seg bort fra hverandre (fig. 4h), og følgelig utvider åpningen i luft-røret .
Når luftrøråpningen er tilstrekkelig utvidet, fjernes tråden 30 og doren 50 og kanylen 60 settes inn luftrøråpningen (fig. 4i) mens åpningen holdes utvidet ved hjelp av instrumentet. Deretter fjernes doren 50 og styretråden 30 (fig. 4j) og etter-later kun kanylen 60 i luftrøråpningen. Deretter kan ballongen 68 i enden av kanylen blåses opp for å blokkere pasientens luftveis-passasje fra luftrøret til munn- og nesepassasjen slik at det sikres luften som føres gjennom kanylen, passerer ned i pasientens lunger og ikke kan unnslippe gjennom munn og nese. At ballongen 68 er tilstrekkelig oppblåst indikeres ved at den utven-dige ballongen 70 fylles opp.
Dersom det skulle oppstå en nødsituasjon under en av disse operasjoner, og før prosedyren er fullført, kan luft som nevnt ovenfor, pumpes inn i luftrøret via det utvidete hode 24 på sprøytenålen 23.
Doren 50 har som oppgave å lette innføringen av kanylen 60 gjennom luftrøret. Således innsettes doren med kanyle i luft-røråpningen, og doren fjernes så snart kanylen er skikkelig lokalisert inne i åpningen. Dersom det er ønskelig, kan doren 50 koples avtagbart til kanylen 60, såsom ved anordning av en bajo-nettpinne på doren, og som opptas i et bajonettspor på kanylen slik at kanylen er koplet til doren når de to innsettes i luft- røret, og så snart kanylen er hensiktsmessig lokalisert, kan doren dreies svakt for å løsne pinnen fra kanylesporet, og deretter trekkes tilbake mens kanylen blir stående på plass.
Denne prosedyre kan utføres på 30-60 sekunder, sammenlignet med den konvensjonelle trakeostomiprosedyre som krever 20-30 minutter. Denne betydelige tidsbesparelse gjør den ytterst egnet i nødsituasjoner. Videre kan prosedyren utføres av en lege eller helsepersonell med forholdsvis kort instruksjon, og det kreves ingen kirurgisk ekspertise, noe som gjør den særlig egnet i nøds-situasjoner hvor det ikke er kirurger til stede. Videre fører den beskrevne prosedyre til at ingen arterier eller vener kuttes, og den er derfor betydelig tryggere for pasienten med mindre risiko for infeksjoner enn under den konvensjonelle prosedyre.
Nesene 7, 8 på instrumentet som er vist på fig. 1 og 2, har begge fortrinnsvis en lengde på 20-30 mm, forløper i en vinkel på 90-135° i forhold til sine respektive svingbare legemer, og deres ytterflater har en diameter på 1-2,5 mm ved yttertuppene 15 og
øker til en diameter på 3-5 mm ved tilkoplingen 14 med de respektive svingbare legemer 2, 3. I den foretrukne utførelse som er vist på fig. 1 og 2, har nesene en lengde på 25 mm, forløper i en vinkel på ca. 100° i forhold til de respektive svingbare legemer 2, 3, mens deres ytterflater smalner av fra en innerdiameter på 2 mm til 4 mm. De halvsylindriske spor 13 har en diameter som er noe større enn diameteren til den fleksible styretråd 30 som skal settes inn i sporet, og ifølge den beskrevne foretrukne utførelse har den fleksible styretråd 30 en diameter på 1,0 mm, og sporene som er utformet i nesenes 7, 8 innerflater som vender mot hverandre, har en diameter som er noe større, ca. 1,5 mm.
Fig. 5 viser en modifisering av konstruksjonen av instrumentet T ifølge fig. 1 og 2. Av sammenligningsgrunner er det anvendt de samme henvisningstall for å identifisere like deler.
Det vil sees at ifølge modifiseringen ifølge fig. 5, er den svingbare blokken 11 utelatt, og i steden er det anordnet et par stenger 71, 72 i håndtakenes 5, 6 ytterender for å låse disse i den viste lukkede stilling av instrumentet. Således er de to leddstenger 71, 72 ved deres indre ender dreibart sammenkoplet slik det fremgår ved 73, og begge to er dreibart montert til de respektive håndtaks 5, 6 ytterender 74, 75. Arrangementet er slik at når de to leddstenger inntar en rett linje, slik det vises ved ubrutte linjer på fig. 5, låser de håndtakene i dets lukkede stilling, mens når de to leddstenger er ikke-fluktende, noe som kan utføres ved å bevege leddet 73 utad, opphever leddstengene låsingen av håndtakene, og gjør det mulig å presse disse mot hverandre slik at nesene 7, 8 adskilles når åpningen skal utvides, slik det er beskrevet ovenfor.
Et forbedret dilatorinstrument er vist på fig. 6 og 7. Dette er innrettet med en beskyttelsesplate, generelt betegnet med 200, ved anslagspunktet mellom de svingbare legemer 102, 103 og de langstrakte neser 107, 108, for å forhindre en unødig gjennomtrengning under huden. Beskyttelsesplaten 200 består av to seksjoner 201, 202, og hver er festet til anslagspunktet mellom de respektive svingbare legemer 102, 103 og de langstrakte neser 107, 108 slik at platen åpnes (fig. 7) og lukkes (fig. 6) med de langstrakte neser.
Hver av de to beskyttelsesplateseksjoner 201, 202 er plane og er stort sett utformet som en kvadrant av en sirkel og hver seksjon forløper stort sett parallellt med de respektive svingbare legemer 102, 103 slik at når de svingbare legemer er i lukket stilling (fig. 6), definerer de to beskyttelsesplateseksjoner sammen en stort sett halvsirkelformig beskyttelsesplate idet den diametriske rette kant 200a stort sett flukter med de langstrakte neser 107, 108 mens den krummede kant 200b forløper betydelig nedenfor de langstrakte neser.
De langstrakte neser 107, 108 danner en vinkel på 115° med deres respektive svingbare legemer 102, 103. I tillegg er hver tupp på de langstrakte neser tilspisset slik det vises ved 107a, 108a, idet tilspissingen fortrinnsvis er 30°. Ifølge en annen utførelse av dilatorinstrumentet, som er vist på fig. 6 og 7, er det anordnet et stoppelegeme 205,206 på innsiden av hver av de to håndtak 105, 106 slik at disse stoppelegemer støter mot hverandre når håndtakene klemmes sammen for å begrense den åpne stilling til de langstrakte neser 107, 108.
Ifølge en ytterligere forbedring omfatter sprøytenålen 23 en fingergripholder 210 (fig. 8) for å holde denne adskilt fra resten av sprøyten omfattende sprøytebeholderen og stempelet. I tillegg er sprøytenålen svakt krummet ved ytterspissen slik det fremgår ved 23a på fig. 8. En slik konstruksjon har vist seg å lette den innledende innføring av sprøytenålen i luftrøret idet sprøytenålen først innsettes alene (dvs. uten resten av sprøyten) gjennom pasientens hud og inn i luftrøret, og deretter monteres sprøyten til sprøytenålens utvidete hode 24 slik det særlig skal beskrives nærmere nedenfor.
Ifølge en ytterligere forbedring omfatter metallstyretråden 30, slik det vises på fig. 9, en indre fleksibel kjerne 220 og en ytre fleksibel spiral 222 rundt kjernen. Den ene ende av den ytre spiral 222 er festet, såsom ved punktsveising eller liming, ved
226 til den indre trådkjerne 220 mens yttertuppen av spiralen rager forbi innerkjernens ytterende og danner en fri konisk spiss 222a. Et slikt arrangement har vist seg å lette innføringen av den fleksible styretråd i luftrøret via sprøytenålen.
Prosedyren for utførelse av trakeostomi-inngrepet er hoved-saklig slik det er beskrevet i forbindelse med fig. 4 a-j, med de følgende modifiseringer: Pasienten må ligge på ryggen med hodet strukket bakover og skuldrene bør være løftet (f.eks. ved å anvende et opprullet teppe eller laken). Legen klemmer på luftrøret for å lokalisere et punkt ca. 2 cm over brystbenet.
Legen, som bør stå bak pasienten, griper sprøytenålens 23 fingerholder 210 og setter sprøytenålen gjennom luftrøret mellom bruskringene, noe som lettes av nålens' krummede spiss. Sprøyten (som ikke vises på de medfølgende tegninger) festes deretter til sprøytenålen. I dette tilfelle kan sprøytebeholderen være fylt bare med luft. Sprøytestempelet skyves ut for å fastslå om gjennomtrengningen av luftrøret er fullført, noe som enkelt kan fast-slås som følge av den relativt frie bevegelse av sprøytestempelet når dette inntrer. Så snart dette er fastslått, opphører den videre gjennomtrengningen med nålen, noe som sikrer at luftrørets frontvegg gjennomtrenges men ikke den bakre vegg. Deretter fjernes sprøyten og sprøytenålen 30 holdes på plass i luftrøret ved hjelp av fingergrepholderen 210.
At sprøytenålen er krummet forenkler gjennomtrengningen av luftrørets frontvegg uten at dets bakre vegg gjennomtrenges.
Etter at sprøyten er fjernet, innsettes styretråden 30 i luftrøret via sprøytenålens 23 hule seksjon inntil styretråden forløper fullstendig inn i luftrøret. Dette lettes ved den ytre spiral 222 og styretråden 30, og særlig siden den koniske ende 222a på spiralen forløper forbi spissen på den indre kjernetråd 220. Deretter fjernes nålen slik at styretråden blir stående på plass.
Dilatorinstrumentet som vises på fig. 6 og 7, lukkes deretter med de langstrakte neser 107, 108 rundt styretråden som opptas i de halvsylindriske spor som er utformet i nesene, og instrumentet låses i lukket stilling ved hjelp av låsestengene 171, 172, slik det vises på fig. 6. Deretter føres instrumentet langs metallstyretråden 30 inntil nesetippen går inn i luftrøret. Låsestengene 171, 172 åpnes, og håndtakene 105, 106 klemmes sammen for å adskille de langstrakte neser 107, 108 slik at åpningen gjennom luftrøret utvides eller spiles ut. Den åpne stilling av de langstrakte nesers 107, 108 åpne stilling begrenses ved at stoppeelementene 205, 206 som er anbrakt på håndtakene 105, 106, støter mot hverandre. Deretter fjernes metallstyretråden og kanylen kan innsettes på samme måte som beskrevet ovenfor.
Selv om oppfinnelsen er beskrevet under henvisning til en foretrukket utførelse, er det åpenlyst at oppfinnelsen kan utfø-res med mange andre variasjoner, modifiseringer og tilpasninger. For eksempel kan det beskrevne instrument og teknikken også anvendes for å introdusere en kanyle eller en annen tilsvarende gjenstand i en annen del av menneskekroppen.

Claims (10)

1. Instrument, særlig egnet under utførelse av et trakeostomi-inngrep på en pasient, karakterisert ved et par svingbare legemer som svingbart er koplet til hverandre i et punkt mellom deres ender, idet hvert av de svingbare legemer omfatter et håndtak i den ene ende, og i den motsatte ende en langstrakt nese som forløper sideveis i forhold til det respektive svingbare legeme, de to langstrakte neser er i deres innerflater som vender mot hverandre, utformet med komplementære spor for opptakelse av en tråd som skal innsettes gjennom en åpning i pasientens luftrør, de to langstrakte nesers ytterflater har en stort sett konisk utforming med avtagende diameter mot yttertuppene, som letter innsettingen av nesene i luftrøråpningen under styring av tråden i åpningen, og de to langstrakte neser kan beveges bort fra hverandre ved at håndtakene klemmes mot hverandre slik at luftrøråpningen utvides, og følgelig lettes innsettingen av en kanyle gjennom denne under styring av den nevnte tråd.
2. Instrument i samsvar med krav 1, karakterisert ved at det videre omfatter en fjær for å tvinge de to svingbare legemer til deres lukkede stilling idet nesenes innerflater danner anlegg mot hverandre, et låselegeme for låsing av de to svingbare legemer sammen i deres lukkede stilling, og låselegemet kan beveges manuelt for å åpne de to svingbare legemer og følge-lig gjøre det mulig for håndtakene å klemmes sammen slik at nesene beveger seg bort fra hverandre.
3. Instrument i samsvar med krav 2, karakterisert ved at låselegemet omfatter et par forbindelsesstenger som svingbart er montert til hverandre ved deres innerender, og hver er med sin ytterender svingbart montert på et av håndtakene.
4. Instrument i samsvar med et av kravene 1-3, karakterisert ved at nesene forløper 20-30 mm i en vinkel på 90-135° i forhold til de respektive svingbare legemer.
5. Instrument i samsvar med et av kravene 1-4, karakterisert ved at det ytterligere omfatter en beskyttelsesplate ved koplingspunktet mellom de svingbare legemer og deres langstrakte neser for å forhindre en uønsket gjennomtrengning under huden.
6. Instrument i samsvar med krav 5, karakterisert ved at beskyttelsesplaten omfatter to seksjoner, idet hver seksjon er festet til tilkoplingspunktet mellom ett av de svingbare legemer og den respektive langstrakte nese.
7. Instrument i samsvar med krav 6, karakterisert ved at hver beskyttelsesplateseksjon er plan med og har den generelle konfigurasjon av en sirkelkvadrant, og forløper stort sett parallellt med deres respektive svingbare legemer, slik at når de to de svingbare legemer er i deres lukkede stilling, definerer de to beskyttelsesplateseksjoner sammen en stort sett halvsirkelformig beskyttelsesplate idet den diametriske rette kant stort sett flukter med de langstrakte neser, og den krumme kant er nedenfor de langstrakte neser.
8. Apparat, særlig egnet under utførelse av et trakeostomi-inngrep på en person, karakterisert ved en sprøyte som omfatter en sprøytenål for gjennomtrengning av luft-røret for å danne en liten åpning i dette, en fleksibel styretråd som via sprøytenålen kan innsettes i luftrøret etter at sprøyten har gjennomtrengt luftrøret og sprøyten er fjernet fra sprøyte-nålen, et instrument i samsvar med et av kravene 1-7 for innset-ning i den lille luftrøråpning når instrumentet er i sin lukkede stilling samtidig som det styres av den fleksible styretråd, og instrumentet kan åpnes manuelt for å utvide luftrøråpningen, og en kanyle for innsetting i luftrøråpningen etter at denne er utvidet ved hjelp av nevnte instrument.
9. Apparat i samsvar med krav 8, karakterisert ved at sprøytenålen er fjernbart festet til en ende av sprøy-ten og har en ringformig skulder i den ene ende for å begrense dens inntrengning i luftrøret.
10. Apparat i samsvar med et av kravene 8 eller 9, karakterisert ved at kanylen opptar en dor i en utboring gjennom denne, idet doren også omfatter en utboring for opptakelse av styretråden for å lette innsettingen av kanylen med doren i luftrøråpningen etter at denne er utvidet ved hjelp av nevnte instrument.
NO874900A 1986-03-28 1987-11-25 Apparat og fremgangsmaate til utfoerelse av en trakomoperasjon. NO874900L (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IL78295A IL78295A0 (en) 1986-03-28 1986-03-28 Apparatus and method for performing a tracheostomy operation
IL81378A IL81378A0 (en) 1986-03-28 1987-01-23 Apparatus and method for performing a tracheostomy operation
PCT/AU1987/000085 WO1987005792A1 (en) 1986-03-28 1987-03-27 Apparatus and method for performing a tracheostomy operation

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO874900D0 NO874900D0 (no) 1987-11-25
NO874900L true NO874900L (no) 1988-01-21

Family

ID=27156697

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO874900A NO874900L (no) 1986-03-28 1987-11-25 Apparat og fremgangsmaate til utfoerelse av en trakomoperasjon.

Country Status (2)

Country Link
DK (1) DK615187A (no)
NO (1) NO874900L (no)

Also Published As

Publication number Publication date
DK615187D0 (da) 1987-11-23
DK615187A (da) 1987-11-23
NO874900D0 (no) 1987-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4889112A (en) Apparatus for performing a tracheostomy operation
US4471778A (en) Apparatus and method for providing opening into body cavity or viscus
US5217007A (en) Speculum for forming an ostomy in a trachea
US5279285A (en) Tracheostomy method and apparatus
CN203123288U (zh) 一种经皮气管扩张器
RU2238043C1 (ru) Устройство для установки медицинских инструментов
CN204671201U (zh) 一种内镜手术用具有伸缩功能的拉钩
CN106618720A (zh) 垂直可调式定点错距导针瞄准空心钉固定微创装置
JPS63503281A (ja) 気管開口手術を行なうための装置及び方法
NO874900L (no) Apparat og fremgangsmaate til utfoerelse av en trakomoperasjon.
CN108210048A (zh) 一种股骨近端克氏针固定装置
CN208492168U (zh) 钝形头穿刺套管针
CN101543423B (zh) 一种可组合使用的手术支撑套管和穿刺引导针
CN108042177A (zh) 前外侧小切口心脏手术动、静脉插管专用持管器械
CN208756650U (zh) 血液透析留置扣眼针
CN103735297B (zh) 一种分级扩张的经皮气管切开器
CN208808574U (zh) 一种上颈椎前路空心螺钉手术辅助通道建立装置
CN209004141U (zh) 一种经皮气管切开穿刺针套件
CN208808748U (zh) 一种瓣膜夹合系统
WO2003039641A1 (fr) Pinces guidables pour inciser et dilater la trachee
CN106236233B (zh) 微创经皮寰椎后路内固定系统
CN208677555U (zh) 一种钛缆导引器
CN213190030U (zh) 一种胸腰椎椎弓根安全开路器
CN203988146U (zh) 一种经皮椎体穿刺活检多点取材工具包
Barranco et al. A fatal case of iatrogenic aortic arch rupture occurred during a tracheostomy