NO872191L - Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller soeyleformige leirekatalysatorer. - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller soeyleformige leirekatalysatorer.

Info

Publication number
NO872191L
NO872191L NO872191A NO872191A NO872191L NO 872191 L NO872191 L NO 872191L NO 872191 A NO872191 A NO 872191A NO 872191 A NO872191 A NO 872191A NO 872191 L NO872191 L NO 872191L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
methanol
layered
isobutene
molar ratio
clay
Prior art date
Application number
NO872191A
Other languages
English (en)
Other versions
NO872191D0 (no
Inventor
Martin Philip Atkins
Ian Michael Wren
Original Assignee
British Petroleum Co Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by British Petroleum Co Plc filed Critical British Petroleum Co Plc
Publication of NO872191D0 publication Critical patent/NO872191D0/no
Publication of NO872191L publication Critical patent/NO872191L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C41/00Preparation of ethers; Preparation of compounds having groups, groups or groups
    • C07C41/01Preparation of ethers
    • C07C41/05Preparation of ethers by addition of compounds to unsaturated compounds
    • C07C41/06Preparation of ethers by addition of compounds to unsaturated compounds by addition of organic compounds only

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Abstract

Etere fremstilles ved omsetning av en eller flere alkoholer med en eller flere alkener som har minst to alkylsubstituenter på et olefinisk karbonatom, over en sur lagdelt eller søyledannet leirekatalysator ved et olefin:alkohol:molarforhold på minst 1:1.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller søyledannede leirekatalysatorer.
Både lagdelte og søyledannede leirekatalysatorer er kjent og har blitt foreslått for fremstilling av etere. Således beskriver EP-A-0031252 og EP-A-0031687 fremgangsmåter for fremstilling av etere ved omsetning av en eller flere alkoholer med ett eller flere olefiner i nærvær av en kation-utvekselbar lagdelt leire, hvor kationet enten er et metall eller hydrogen. Bruken av søyleformede leirer i proton-katalyserte organiske reaksjoner er også kjent.
En lagdelt leire er i foreliggende sammenheng en leire som har en lamellstruktur med interlamellære mellomrom beliggende mellom lamellagene. Typiske for slike leirer er montmorillonitt som er en idealisert støkiometrisk sammensetning til-svarende NaQ.57[A<I>3.33<Mg>Q•57](Sig)02o(OH)4. Strukturelt omfatter den et sentralt, oktaetrisk koordinasjonslag inneholdende aluminium- og magnesiumoksyder ordnet i "sandwich"-form mellom to tetraedriske koordinasjonslag inneholdende silisiumoksyd. I naturen er kationer normalt til stede for å kompensere den manglende ladningsbalanse forårsaket av iso-morf innsetning av Mg<2+>istedenfor Al<3+>i det oktaedriske laget, og/eller Al<3+>eller andre ioner istedenfor Si^<+>i de tetraedriske lagene. De oktaedriske og tetraedriskeområdene er fast sammenbundne til dannelse av et lamellag. Mellomrommet mellom lamellagene, dvs. det interlamellære mellomrom, opptas normalt av utvekselbare Ca<2+>eller Na<+>ioner. Av-standen mellom de interlamellære lagene kan vesentlig økes ved absorpsjon av en rekke forskjellige molare molekyler slik som vann, etylenglykol, aminer osv., som kommer inn i det interlamellære mellomrommet, og når de gjør dette, så skyves lamellagene fra hverandre. De interlamellære' mellomrom har tendens til å falle sammen når molekylene som opptar mellomrommet, fjernes, f.eks. ved oppvarming av leiren ved en høy temperatur. Både naturlige og syntetiske leirer som har en lagdelt struktur, er velkjent og kan anvendes i foreliggende fremgangsmåte. Foruten montmorillonitter slik som bentonitt og Fuller's Jordarter, innbefatter andre typer av egnede leirer hektoritter, beidellitter, vermiculitter og nontronitt.
Alkalimetall- eller Jordalkalimetallionene i det interlamellære mellomrom kan ioneutveksles med hydrogenioner eller andre metall ioner ved kjente teknikker.
Det interlamellære mellomrom i lagdelte leirer kan utvides, og tilbøyeligheten for mellomrommet til å falle sammen ved høye temperaturer kan hindres ved å innføre støtter eller søyler i det interlamellære mellomrom mellom lamellagene. Således beskriver US patent 4.176.090 et interlagdelt smektittleireprodukt som innbefatter et uorganisk oksyd valgt fra aluminiumokssyd, zirkoniumoksyd og blandinger derav, mellom dens lag, og som har en interlag-avstand fra ca. 6 til 16 Ångstrøm, hvor den interlagdelte leire har mer enn ca. 50$ av dens overflateareal i porer med en diameter som er mindre enn 30 Ångstrøm. Slike leirer kan fremstilles ved (a) omsetning av en smektitt med en blanding av et polymert, katio-nisk, hydroksy-uorganisk metallkompleks valgt fra aluminium-og zirkoniumkomplekser og blandinger derav og vann for opp-nåelse av en smektitt som har mer enn 50$ av dens overflateareal i porer som har en diameter som er mindre enn 30 Ång-strøm etter dehydratisering; og (b) separering av den interlagdelte smektitt fra blandingen. En forbedring av denne fremstillingsmetoden er forbedret i US patent 4.248.739 hvorved smektitten omsettes med et høymolekylvektig, katio-nisk hydroksymetallkompleks og kopolymerer derav som har en molekylvekt fra ca. 2,00 til 20,000.
Fremstillingen av etere er viktig for fremstilling av indi-viduelle kjemikalier og for fremstillingen av bensininnblandingskomponenter. Spesiell oppmerksomhet har blitt rettet mot fremstillingen av metyl-tertiær-butyleter (MTBE) fra metanol og en isobutenstrøm. Katalysatorene som normalt anvendes, er sterkt sure kationutvekslerharpikser bestående vesentlig av en sulfonert polystyrenharpiks, f.eks. en tverr-bundet divinylbenzen-polystyrenmatrise inneholdende 0,5-2056 og fortrinnsvis 4-16$ kopolymerisert divinylbenzen, til hvilken det er festet ioniserbare eller funksjonelle nukleære sulfonsyregrupper. Disse harpiksene fremstilles og selges kommersielt under forskjellige varebetegnelser.. Harpikser solgt av Rohm og Haas under den registrerte varebetegnelsen "Amberlyst" er spesielt velkjente som foretringskatalysatorer for MTBE-produksJon. Molforholdet for alkohol til olefin er spesielt kritisk ved foretring. Mens et bredt område av mol-forhold har blitt nevnt i litteraturen (inkludert patenter), så har i praksis et overskudd av olefin tilbøyelighet til å gi dimerisering eller oligomerisering av olefinet. Olefin-dimerer og —oligomerer er ikke så ønskede bensininnblandingskomponenter som etere, og dersom oligomeriseringen er betydelig, kan den til slutt lede til uønsket dannelse av gummier, spesielt med råmaterialer inneholdende C5og høyere olefiner. Tilbøyeligheten til oligomerisering er særlig utpreget med sulfonerte polystyrenharpikskatalysatorer slik at molarforholdet i kommersiell praksis holdes ved eller meget nær det teoretiske 1:1 molarforholdet. Et overskudd av metanol er i seg selv ikke . skadelig, men .det kan nødvendiggjøre et separat, etterfølgende separeringstrinn enten for resirkule-ring eller fordi for mye metanol i produktet kan være uønsket. Det er praktiske grenser for mengden av metanol som kan ^inkluderes i bensininnblandingskomponenter p.g.a. blant annet sensitiviteten til bensins Reid-damptrykk for relativt lave konsentrasjoner av metanol og fasesepareringsproblemer.
Et overskudd av olefin i MTBE-produktet er ikke så ufordel-aktig, for det kan lett separeres ved destillasjon. Anven-delsen av et overskudd av olefin ville derfor være ønskelig forutsatt at man kunne finne en katalysator med en lav oligo-meriseringsaktivitet.- . Det er nå funnet at lagdelte leirekatalysatorer og visse søyledannede leirekatalysatorer kan være så aktive som sulfonerte polystyrenharpikskatalysatorer, og at de ikke viser den samme tensens til oligomerisering.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det således tilveiebragt en fremgangsmåte for fremstilling av etere innbefattende omsetning av en eller flere alkoholer med en eller flere alkener som har minst to alkylsubstituenter på et olefinisk karbonatom, over en sur, lagdelt eller søyledannet leirekatalysator, og denne fremgangsmåten er kjennetegnet ved at det anvendes et olefin:alkohol-molarforhold på minst 1:1.
Egnede alkoholer er metanol, etanol, propanol, butanoler, pentanoler og heksanoler.
Alkenreaktanten er en alken som har minst to alkylsubstituenter på ett olefinisk karbonatom. Egnede alkener har formelen:
hvor R<1>enten er hydrogen, alkyl eller cykloalkyl, og R<2>og RF<3>er uavhengig alkyl- eller cykloalkylgrupper. I formel (I) er R<2>og R<3>fortrinnsvis uavhengige alkylgrupper inneholdende 1-4 karbonatomer, og R<1>er fortrinnsvis enten hydrogen eller en alkylgruppe inneholdende 1-6, mer fore-trukket 1-4, karbonatomer. Eksempler på egnede alkener med formel (I) er isobuten, 2-metylbuten-l og 2-metylbuten-2. Blandinger av alkener som har minst to alkylsubstituenter på et olefinisk karbonatom, kan anvendes. Egnede blandinger innbefatter blandinger av alkener omfattende raffineri-strømmer. Et eksempel på en egnet raffineristrøm er den olefiniske C^C^-strøm oppnådd fra lett katalytisk krakket sprit (LCCS).
En foretrukken reaksjon er den for isobuten med metanol for fremstilling av metyl-tertiær-butyleter (MTBE). En annen foretrukken reaksjon er den for en metylbuten med metanol for fremstilling av en tertiær amylmetyleter (TAME). En foretrukken kilde for monoolefinreaktanter for bruk i foreliggende fremgangsmåte er den raffineristrøm som generelt betegnes. light eat cracked spirit (LCCS), som selv oppnås fra den katalytiske krakking av tyngre petroleumfraksJoner, som normalt koker i området 350-550°C til lettere produkter. LCCS omfatter typisk isobuten, n-butana, buten-1, trans-but-2-1, cis-but-2-1, 2-metylbuten-l, n-pentan, isopentan, pent-2-ener og 2-metylbuten-2. En typisk fremgangsmåte for fremstilling av etere omfatter følgende trinn: (A) Omsetning av LCCS omfattende C^C^ monoolefiner inkludert isobuten og minst en 2-metylbuten, med metanol i nærvær av en sur, lagdelt leire- eller søyledannet leirekatalysator, hvor molarforholdet for monoolefin til metanol er minst 1:1, under slike temperatur- og trykkbetingelser at det dannes et produkt som hovedsakelig omfatter MTBE, TAME og uomsatte C^Cfc-monoolef iner , og (B) separering av produktet fra trinn (A) til MTBE og TAME og en C^C^-monoolefinfraksjon.
Olefin-alkohol-molarforholdet er minst 1:1. Det er fortrinnsvis større enn 1:1.
Den øvre grensen for molarforholdet vil avhenge av praktiske betraktninger..Overskuddet av olefin bør fortrinnsvis være slik at det sikres betydelig omdannelse av alkoholen. Generelt er den øvre grensen for olefin:alkohol-molarforholdet ca. 0:1. Ved fremstilling av metyl-tertiær-butyleter (MTBE) ved omsetning av isobuten med metanol er det eksperimentelt funnet at denne foregår ved et molarforhold på ca. 2:1. Ved anvendelse av blandinger av olefiner med formel (I) med olefiner som er vesentlig ureaktive under reaksjonsbetingel- sene, f.eks. n-olefiner, er det olefin:alkohol-molarforhold som det refereres til, molarforholdet for olef inen med formel (I) til alkoholen.
Den reduserte tilbøyelighet hos katalysatorene i foreliggende oppfinnelse til å katalysere oligomerisering kan lede til andre fordeler. Med omdannelse av alkohol i nærheten av 10056 vil det ikke være noen problemer med azeotropdannelse i produktet dersom en vandig alkohol anvendes som råmateriale. Således kan vandig metanol benyttes, idet vannet fjernes fra produktet ved enkel destillasjon. Olefinfraksjoner oppnådd ved krakk ing inneholder normalt noen diener, og det anbefales at de fjernes før foretringsreaksjonen. De foreliggende katalysatorer kan være mer tolerante for diener hvorved behovet for et preliminært diensepareringstrinn unngås.
Foretringstemperaturen kan være i området 40-120°C, og romhastigheten (LHSV) fra 0,2 til 6,0 time-<1>. Reaksjonen kan forløpe i enten væske- eller dampfasen, fortrinnsvis i den førstnevnte. Trykket kan være 4-80 bar manometertrykk, for væskefasereaksJon.
Den foretrukne katalysator er en sur lagdelt leire, fortrinnsvis en sur lagdelt leire av smektittypen, mer fore-trukket en H+<->utvekslet lagdelt leire av smektittypen. Lagdelte leirer av smektittypen innbefatter montmorillonitter, av hvilke bentonitter og Fuller's Jordtyper er eksempler, hektoritter, beidellitter, vermukulitter og nontronitt. En foretrukken leire er montmorillonitt, spesielt en Texas-montmorillonitt eller en Wyoming-bentonitt.
Innsetning av et metallkation istedenfor hydrogenkationet synes å redusere aktiviteten, skjønt betydelig aktivitet ble notert fra en Al<3+>utvekslet montmorillonitt. Sterkt polariserende metallkationer kan derfor være alternativer til hydrogenkationer.
Al- eller Zr-søyledannede leirer har også blitt funnet å være mindre aktive enn hydrogenutvekslede lagdelte leirer, skjønt aktiviteten til slike søyledannede leirer og en Al<3+>utvekslet, lagdelt leire i det minste delvis kan restitueres ved silylering eller ved syrebehandling. En egnet silyleringsprosess for lagdelte leirer er beskrevet i ET-A-0150897. En egnet silyleringsprosess for søyledannede leirer er beskrevet i,. EP-A-0.15 0898.
Silylering av lagdelte leirer har tendens til å redusere aktivitet, slik at si lyleringsef fekten med søyledannede eller Al-utvekslede lagdelte leirer kan skyldes dannelsen av alum*. niumsilikat eller forøket hydrofobisitet i materialet.
Oppfinnelsen illustreres ved følgende eksempler.
Eksempel 1
Dette eksempelet sammenligner aktiviteten for en rekke lagdelte, og søyledannede leirer for MTBE-produksJon ved et isobuten/olefin-forhold på 1:1.
Apparatet som ble benyttet, var en kontinuerlig strømnings-enhet med en 25 ml reaktor nedsenket i et oljebad for opp-nåelse av Jevn varmeoverføring. Reaktoren inneholdt 10 ml av katal<y>sator<p>artikler med en "størrelse på 0,5-1 mm. Isobuten bg metanol ved et 1:1-molarforhold ble ført over katalysatoren ved en LHSV-verdi på 4 v/v/time. Isobuten/metanol-tilførselen var fortynnet med pentan ( 80%). Reaktoren ble holdt ved 80°C og 15 bar hvilket ga væskef aseoperasjon. Produkt fra reaktoren ble avkjølt til 0°C og analysert ved gas skr ornat ograf i. Hvert forsøk hadde en varighet på 8 timer.
Nedenstående tabell :1 gir MTBE-produksJonen for en . rekke forskjellige leirekatalysatorer. En rekke alternative sammenligningskatalysatorer ble også testet, og resultatene med disse er også angitt i tabell 1.
Tabell 1 viser at en lagdelt hydrogen-montmorillonittleire hadde samme aktivitet som en sulfonert polystyrenharpiks-katalysator og betydelig høyere enn den for en hydrogen-zeolitt eller båret fosforsyre.
Montmorillonitt utvekslet med et sterkt polariserende Al<3+>kation viste også betydelig aktivitet skjønt svakt polariserende kationer ga dårlige resultater (0,1$ MTBE-produksjon for en Cu<2+>utvekslet montmorillonitt og 0,2$ MTBE-produksjon for en Mg<2+>utvekslet montmorillonitt).
Silylering av den Al<30>+ utvekslede montmorillonitten forøket aktiviteten til den for H+ montmorillonitten- til tross for det faktum at silylering av selve E<+>montmorillonitten reduserte dens aktivitet.
Eksempel 2
Fremgangsmåten i eksempel 11 ble gjentatt ved bruk av en H+ montmorillonitt som katalysator under følgende betingelser:
Vesentlig fullstendig omdannelse av metanol til MTBE ble oppnådd. Forholdet for dimerer:MTB var 0,7:1.
Sammenligningsforsøk 1
Eksempel 2 ble gjentatt med unntagelse for at en sulfonert polystyrenharpiks (Amberlyst 15) ble benyttet som katalysator istedenfor H+ montmorillonitt. Vesentlig fullstendig omdannelse av metanol til MTBE ble oppnådd.
Forholdet for dimerer til MTBE var 2,3:1.
Dette forsøket og eksempel 2 viser at leirekatalysatoren gir mindre uønskede isobutendimerer enn harpikskatalysatoren.
Eksempel 3 - operasjon 1 større målestokk
En reaktor med kapasitet på 75 ml fylt med H+ montmorillonitt ble oppsatt for operasjon med en piplende eller dråpevis strøm (hedoverrettet strøm) for fremstilling av MTBE fra en C4~raffinatstrøm og metanol. Reaktoren ble'operert under typiske MTBE-produksjonsbetingelser (15 bar, 75°C og LHSV = 2 time-1).
Produktet ble analysert for MTBE og dlmetyleter ved GC/MS-analyse ved forskjellige metanol:isobuten-molarforhold, dvs. 0,6:1, 0,8:1, 1,0:1; og 1,5:1.
Resultatene er gitt i tabell 2.
Sammenligningsforsøk 2
Eksempel 2 ble gjentatt med unntagelse for at reaktoren ble forsynt med Amberlyst 15 istedenfor E<+->montmorillonitt.
Resultatene er gitt i tabell 2.
Resultatene som er oppsummert i tabell 2, viser at H+<->montmorillonitt gir betydelig lavere nivåer av dlmetyleter enn Amberlyst 15 over hele området av testede råmaterial-sammensetninger. Forskjellene i dimetyleterdannelse med H+<->montmorillonitt og Amberlyst 15 var mest fremtredende ved de høye -metanol:isobuten-tilførselsnivåene (1,5:1) som typisk benyttes i kommersielle MTBE-enheter for å maksimere isobuten-omdannelse pr. passasje, idet leiren produserte 100 ppm dlmetyleter sammenlignet med 2.800 ppm for Amberlyst 15-harpiksen. I forbindelse med foreliggende oppfinnelse er erfaringen at bedre (mer selektiv) ytelsesevne oppnås ved operasjon: med oppoverrettet strøm og således bør ytterligere forbedringer i dimetyleterproduksjonen kunne oppnås.
Resultatene hva angår dimetyleterproduksjon er signifikante fordi rettkjedede etere, f.eks. DME, ikke er så nyttige som bensinkomponenter som forgrenede etere, f.eks. MTBE.
I tillegg til de ovenfor angitte data ble det observert at under metanolmageroperasjon (metanol:isobuten = ca. 0,6:1 molar) ga Amberlyst 15-harpiksen en 4 gangers økning i selektivitet til uønskede Cg-dimerer sammenlignet med H+<->montmorillonitten.

Claims (11)

1. Fremgangmåte for fremstilling av eter ved omsetning av en eller flere alkoholer med en eller flere alkener som har minst to alkylsubstituenter på et olefinisk karbonatom, over en sur, lagdelt eller søyledannet leirekatalysator, karakterisert ved at det anvendes et olefin:alkohol-molarforhold på minst 1:1.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at olefin:alkohol-molarforholdet er større enn 1:1.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at alkoholen er enten metanol, etanol, en propanol, en butanol, en pentanol eller en heksa-nol.
4. Fremgangsmåte ifølge hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at alkenen har formelen: R 2 ! / RiCH = C R 3 hvor Ri enten er hyrogen, alkyl eller cykloalkyl, og R <2> og R <3> uavhengig er alkyl- eller cykloalkylgrupper.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4, karakterisert ved at alkenen er en eller flere av isobuten, 2-metylbuten-l, eller 2-metylbuten-2.
6.. Fremgangsmåte ifølge hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at metanol omsettes med isobuten for dannelse av metyl-tertiær-butyleter .
7.. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at isobuten-metanol-molarforholdet er ca.
2:1.
8. Fremgangsmåte ifølge hvilket som helst av kravene 1-5, karakterisert ved at en metylbuten omsettes med metanol for fremstilling av en tertiær amylmetyleter.
9. Fremgangsmåte ifølge hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at katalysatoren er en K <+-> utvekslet lagdelt leire av smektltt-typen.
10.. Fremgangsmåte ifølge krav 9, karakterisert ved at den lagdelte leiren av smektittypen er montmorillonitt.
11. Fremgangsmåte for fremstilling av etere, karakterisert ved følgende trinn: (A) omsetning av LCCS omfattende C^Cfc-monoolef iner, inkludert isobuten og minst en 2-metylbuten, med metanol i nærvær av en sur lagdelt leire- eller søyledannet leirekatalysator, hvor molarforholdet for monoolefin til metanol er minst 1:1, under slike temperatur- og trykkbetingelser at det dannes et produkt som hovedsakelig omfatter MTBE, TAME og uomsatte C^-Cfc-monoolefiner, og (B) separering av produkter fra trinn (A) til MTBE og TAME og en C/j -Cf c-monoolefinfraksjon.
NO872191A 1986-05-29 1987-05-26 Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller soeyleformige leirekatalysatorer. NO872191L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB868613080A GB8613080D0 (en) 1986-05-29 1986-05-29 Production of ethers

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO872191D0 NO872191D0 (no) 1987-05-26
NO872191L true NO872191L (no) 1987-11-30

Family

ID=10598634

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO872191A NO872191L (no) 1986-05-29 1987-05-26 Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller soeyleformige leirekatalysatorer.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0249352A1 (no)
JP (1) JPS6366139A (no)
AU (1) AU7340287A (no)
GB (1) GB8613080D0 (no)
NO (1) NO872191L (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5003112A (en) * 1990-01-02 1991-03-26 Texaco Chemical Company Tertiary amyl methyl ether from C-5 olefin streams
US5308812A (en) * 1993-04-01 1994-05-03 Bp America, Inc. Treated pillared clays and alkylation process using same
GB9501143D0 (en) * 1995-01-20 1995-03-08 British Petroleum Co Etherification process

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS644815B2 (no) * 1979-12-22 1989-01-26 Buriteitsushu Pitorooriamu Co Plc Za
US4542250A (en) * 1982-01-09 1985-09-17 The British Petroleum Company, P.L.C. Use of stabilized pillared interlayered clays as catalyst in alkylation reactions
GB8400271D0 (en) * 1984-01-06 1984-02-08 British Petroleum Co Plc Treatment of layered clay

Also Published As

Publication number Publication date
EP0249352A1 (en) 1987-12-16
AU7340287A (en) 1987-12-03
GB8613080D0 (en) 1986-07-02
JPS6366139A (ja) 1988-03-24
NO872191D0 (no) 1987-05-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9260355B2 (en) Production of propylene via simultaneous dehydration and skeletal isomerisation of isobutanol on acid catalysts followed by metathesis
US5082990A (en) Alkylation of aromatics-containing refinery streams
US9233886B2 (en) Simultaneous dehydration and skeletal isomerisation of isobutanol on acid catalysts
US7196238B2 (en) Process for dimerizing light olefins
KR101343652B1 (ko) 1-부텐, 2-부텐 및 이소부텐을 포함하는 공업용 c4 탄화수소 스트림으로부터 말단 이중 결합의 함량이 50% 초과인 폴리이소부틸렌을 제조하는 방법
US5210348A (en) Process to remove benzene from refinery streams
US8247631B2 (en) Process for catalytic cracking of hydrocarbons using UZM-35
US4814517A (en) Oxygenate removal in MTBE production
US4324938A (en) Process for upgrading C4 olefinic cuts
US20130261345A1 (en) Production of fuel additives via simultaneous dehydration and skeletal isomerisation of isobutanol on acid catalysts followed by etherification
US6005150A (en) Process for the production of butene-1 from a mixture of C4 olefins
EP2374780A1 (en) Production of propylene via simultaneous dehydration and skeletal isomerisation of isobutanol on acid catalysts followed by metathesis
US4357147A (en) Diisopropyl ether reversion and oligomerization in isopropanol production
US9637422B2 (en) Method for preparing high purity isobutene using glycolether
US6156947A (en) Process for the production of butene-1 from a mixture of C4 olefins
US4352945A (en) Diisopropyl ether reversion in isopropanol production
US4675460A (en) Process
US4405822A (en) Diisopropyl ether hydration in isopropanol production
JPH08501076A (ja) オレフィンの製造方法
US20040192994A1 (en) Propylene production
NO872191L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av etere ved anvendelse av lagdelte eller soeyleformige leirekatalysatorer.
JPH05246919A (ja) ゼオライト触媒を用いるアルキル第三級アルキルエーテルの合成方法
JPS60222428A (ja) 炭化水素の接触転化法
US5227569A (en) Skeletal isomerization of n-butylenes to isobutylene on boron-beta zeolites
JPH04225930A (ja) オレフィン系原料の水和によるアルコールまたはエーテルの製造方法