NO860167L - Fremgangsmaate til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem. - Google Patents

Fremgangsmaate til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem.

Info

Publication number
NO860167L
NO860167L NO860167A NO860167A NO860167L NO 860167 L NO860167 L NO 860167L NO 860167 A NO860167 A NO 860167A NO 860167 A NO860167 A NO 860167A NO 860167 L NO860167 L NO 860167L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
complement
activity
erythrocytes
plasma
buffer
Prior art date
Application number
NO860167A
Other languages
English (en)
Inventor
Hans-Juergen Kolde
Original Assignee
Behringwerke Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Behringwerke Ag filed Critical Behringwerke Ag
Publication of NO860167L publication Critical patent/NO860167L/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/48Biological material, e.g. blood, urine; Haemocytometers
    • G01N33/50Chemical analysis of biological material, e.g. blood, urine; Testing involving biospecific ligand binding methods; Immunological testing
    • G01N33/53Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor
    • G01N33/543Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor with an insoluble carrier for immobilising immunochemicals
    • G01N33/554Immunoassay; Biospecific binding assay; Materials therefor with an insoluble carrier for immobilising immunochemicals the carrier being a biological cell or cell fragment, e.g. bacteria, yeast cells

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Urology & Nephrology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Cell Biology (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Mycology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)
  • Measuring Or Testing Involving Enzymes Or Micro-Organisms (AREA)
  • Electrotherapy Devices (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem'hos mennesker og dyr.
Komplementsystemet utøver i human og dyrisk organisme en rekke funksjoner. Som viktigste gjelder Chemotaxis, opso-nering og lyse av cellene. Det understøtter kroppens immun-system som består av antistoffer og immunkompetente celler.
En hel rekke av berøringspunkter består mellom komplement-
og andre reguleringssystemet i blodet, eksempelvis koagulerings- og fibrinolysesystemet. Således kan en ved hjelp av komplement fastslått lyse av leukozytter frigjøre trombo-plastin, hvilket fører til aktivering av det eksogene koa-guleringssystem. På den annen side kan imidlertid også aktiverte koaguleringsfaktorer som brombin aktivere komple-mentsystemets proteiner. Også tilkommer den viktigste koaguleringsinhibitor, Antitrombin III, en regulatorisk funksjon i komplementsystemet. Den ved aktiveringen av koaguleringssystemet samtidig induserte dannelse av plasmin fører også til en aktivering av komplementfaktorene C1R og Cls, ved lengere innvirkning imidlertid til deres desakti-vering. Den ved koagualeringen aktiverte faktor Xlla for-bruker den viktige komplementinhibitor Cl-inaktivator og aktiverer likeledes komplement.
En kjent fremgangsmåte til fremstilling av komplementet
er di,-Q-bestemmelsen ifølge Mayer, som vanligvis gjennom-føres i serum. I serum er imidlertid koagulerings- og fibrinolysefaktorene allerede aktivert, også blodplatene har avgitt deres innhold og inhibitorer som AT III er delvis forbrukt, således at den fulle biologiske virkning av komplementsystemet er ødelagt.
Det er kjent at i visse tilfeller ved anvendelse av serum fåes patologiske verdier ved CHj.^-bestemmelser, enskjønt bestemmelsen av enkelte komplementfaktorer og CHj. Q-aktiviteten i plasma gir normale verdier (oversikter: Th.F. Lint, Laboratory Detection of Complement Activation and Comple ment Activation and Complement Deficiencies, Am. J. Med. technol. (1982) 48, 743 og A.T. Luskin og M.C. Tokin, Alternations of Complement Component in Disease, Am. J. Med. Technol. (1982) 48, 749). Av disse ved innvirkning av koagulasjonssystemet in vitro dannede komplementeffekter synes en bestemmelse i plasma å være mer fordelaktig enn i serum.
En ytterligere fremgangsmåte til fastslåelse av komplementaktivitet i serum er omtalt i Z. Naturforschung 20b, 569-574 (1965).
I denne metode gripes lysen av en saueerytrozytt-suspensjon som ble sensibilisert med kaninantistoffer mot saueerytrozytter ved hjelp av serum og den tid bestemt, hvori sus-pensjonens ekstinksjon er sunket til det halve. Tids-målingen gir dermed en uttalelse over serumets aktivitet. Denne fremgangsmåten er imidlertid omstendelig og fører spesielt ved små komplementaktiviteter til forholdsvis lange måletider.
Overraskende ble det funnet at aktiviteten av komplementsystemet av blod kan bestemmes, idet citratplasma blandes med i en kalsium- og magnesiumionholdig puffer suspendert og med antistoffer sensitiverte erytrozytter, tiden til oppnåelse av en bestem£ ekstinétsjonssenking måles og settes i forhold med den tid som måles på en plasmastandard.
Ekstinksjonssenkingen behøver bare å utgjøre en differans på f.eks. 0,1 av den optiske tetthet (O.D.) av suspensjonen direkte etter forening av prøve og reagens, således at det fremkommer en fordelaktig forkortelse av tidsbehovet for en bestemmelse spesielt ved lavere komplementaktiviteter og forenkling sammenlignet med den kjente optiske fremgangsmåte for serum.
Oppfinnelsens gjenstand er derfor en kinetisk fremgangsmåte til- bestemmelse av aktiviteten av den klassiske vei av komplementsystemet av humant eller pattedyrblod ved hjelp av fotometrisk forfølgelse av lysen av med antistoffer sensitiverte saueerotrozytter i en kalsium- og magnesiumionholdig puffer, idet fremgangsmåten erkarakterisert vedat det anvendes et citratplasma av blodet som prøvematerial.
En spesielt fordelaktig ny utførelsesform ifølge oppfinnelsen består i at det måles den tid, hvori systemets optiske tetthet ved 578 nm avtar rundt 0,025 til 0,2, fortrinnsvis 0,05 till 0,15. Alternativt kan det også anvendes andre bølgelengder på 540 inntil 800 nm, hvor man kan måle uklar-heten av en erytrozyttsuspensjon.
Det er fordelaktig å bestemme komplementaktiviteten i et prøvematerial, hvori koagulasjonssystemet er best mulig intakt som i citratplasma. Prøven kan i denne form imidlertid også, med de nevnte begrensninger, gjennomføres på serum.
Til utvinning av plasma for en undersøkelse av komplement-funksjonen må det være sikret at komplementsystemet ikke inaktiveres ved en antikoagulens, som bevirker fjerning av de komplement- og koaguleringsaktive kalsiumioner og også de for komplementsystemet nødvendige'magnesiumioner.
I den her omtalte fremgangsmåte kan det anvendes det for koaguleringsundersøkelser vanlige citratplasma, ikke imidlertid EDTA-plasma, som tydeligvis fører til en inaktivering av den klassiske vei av komplementsystemet.
I motsetning hertil ble det i ovennevnte litteratur også henvist til anvendelse av EDTA-plasma (Lint og Luskin ogTokin). Også heparinplasma kan anvendes i den fotometriske prøve. Det måles fotometrisk i langbølget område av det synlige lys turbiditetsendringen av den ved komplement fastslåtte lyse av suspenderte med antistoffer mot saueerytrozytter av kaniner sensibiliserte saueertrozytter. Erytrozyttene er suspendert i en kalsium- og magnesiumionholdig puffer. Alternativt kan det anvendes en renset immunglobulinfraksjon eller også et antiserum til sensibi-lisering.
Da reaksjonshastigheten øker med økende temperatur, er det fordelaktig å arbeide ved forhøyet temperatur og anvend-elsen av et fortemperert reagens. Det arbeides fortrinnsvis ved 37°C. Den i Z. Naturforschung omtalte metode derimot benytter på is lagret reagens, idet en temperatur-konstant under bestemmelsen ikke er sikret, da det under reaksjonen kommer til en stadig oppvarming av reagenset, således at aktive sera i løpet av kort tid reagerer ved relativt lav temperatur, mindre aktive imidlertid ved høyere temperatur. Overraskende er imidlertid det i eksempel 1 omtalte reagens også stabilt ved 37°C over minst 8 timer og kan derfor godt anvendes ved denne temperatur.
Den til suspendering av de sensibiliserte saueerytrozytter anvendte puffer har fortrinnsvis en pH-verdi fra 6-8, fortrinnsvis fra 7-7,5. Som pufferstoffer kan det eksempelvis anvendes Veronal, Hepes, Tris eller Imidazol, fortrinnsvis Hepes . Egnede pufferstoffkonsentrasjoner er 5-100, fortrinnsvis 20 mM.
Reaksjonshastigheten avhenger også av saueerytrozyttenes oppladningstetthet. Derfor er en optimal dosering av kaninantistoffer mot saueerytrozytter viktig. En egnet konsentrasjon er angitt i eksempel 1. Selve celletettheten spiller imidlertid for reaksjonstidene bare en underordnet rolle, når man benytter metoden ifølge oppfinnelsen. Derimot er tiden for 50% hemolyse ved høyere celletettheter avhengig av erytrozyttkonsentrasjonen.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av noen eksempler.
Eksemgel_l
200 |il av en suspensjon av vaskede saueerytrozytter ble blandet med 200 ul av en oppløsning av kaninantistoffer mot saueerytrozytter (Ambozeptor 6000, (Behringwerke AG, Marburg, BRD, fortynning 1.50, eller også en renset immunglobulinfraksjon av dette antiserum) og oppfylt til 10 ml med en puffer som inneholdt 0,15 mmol/1 CaCl2, 0,5 mmol/1 MgCl2, 20 mmol/1 Hepes, pH 7,3, 150 mmol/1 NaCl og 1 g/l gelatin. Erytrozytt-suspensjonens celletetthet utgjorde 2 x 10^ celler/ml.
Etter ca. 10 minutter er reagenset bruksferdig. Før anvendelse i den fotometriske prøve ble suspensjonen oppvarmet til 37°C og eventuelt sedimentert erytrozytter forsiktig opp-rystet.
Under en bestemmelse kan det imidlertid sees bort fra cellenes sedimentasjon.
Eksem<p>e<l>_<2>
Målefremgangsmåte
50 pl human-citratplasma ble pipettert i en til 37°C foroppvarmet kyvette og tilsatt 500 \ il av det ovenfor frem-stilte reagens, som var blitt holdt på 37°C. Etter sammen-blanding av komponentene ble ekstinksjonen bestemt ved 578 nm. Som måleparameter bestemmes tiden for oppnåelse av en ekstinksjonsdifferans på -0,1 O.D., som frembringes ved lyse av erytrozytter ved komplement. Denne tid er selvsagt kortere enn den for en lyse av halvparten av erytrozyttene. Spesielt ved patologiske plasmaer benyttes nedsatt komplementaktivitet viser tidsgevinsten seg ved anvendelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen sammenlignet til en bestemmelse av den for den halvmaksimale lyse nødvendige tid (fig. 1).
Eksemgel_3
1 ml citratplasma ble blandet med 200 |il av en oppløsning av Fab'-fragmenter av kaninantistoffer (Behringwerke AG, Marburg, BRD) mot komplementfaktorene Clq, Cls, C3, C4 eller C5 av den klassiske vei eller faktor B av den alternative vei. For fortynning av oppløsningen av Fab'-fragment ble den blandet med fysiologisk koksaltoppløsning.
Tabell_l
Innvirkning av antistoff-fragment Fab' mot Clq,Cls, C3, C4, C5 og faktor B på reaksjonstiden.
Blanding: 60 ja 1 plasma
30 |il Fab'- resp. NaCl-oppløsning
600 fil suspensjon av sensitivert erytrocytter
(37°C)
I tabell I ser man hvorledes stigende Fab'-konsentrasjoner mot Clq, Cls, C3, C4 og C5 forlenger reaksjonstiden for kontrollene (Fab'-konsentrasjon = 0, bare NaCl-oppløsning). Antistoffer mot faktor B viser derimot ingen innvirkning. Dette resultat viser at reagenset anviser følsomt alle undersøkte faktorer av den klassiske vei, imidlertid ikke en mangel på faktor B fra den alternative vei av komplementet.
Eksemp_el_4
Bestemmelse_av_en_enkeltf aktor_.(_C4]__
C4-mangelserum ble oppnådd fra marsvin med genetisk betinget C4-mangel. Til bestemmelse av aktiviteten av faktor C4
ble humant citratplasma utfortynnet med NaCl.
20 ul plasma ble blandet med et overstående av 100 ul mangelserum og reaksjonen startet ved tilsetning av sensitiverte erytrozytter. Ved dobbelt logaritmisk oppføring ble det funnet et lineært forhold mellom C4-konsentrasjoner og reaksjonstid.
En sammenlignbar blanding lar seg gjennomføre med et C2-mangelserum for C2.
Eksemp_el_5_
Jh2Yi£lS!3i22_5Y_££2£2§ser _§Y_IS2É2yi§liD2§§Yt§m§t_2i_komgle-mentaktiviteten
Innvirkningen av trombin, kallikrein og plasmin, som akti-veres under koagulering på komplementaktiviteten av plasma viser tabell 2. Av disse resultater lar det seg avlede at koaguleringssystemet kan påvirke komplementaktiviteten. Således fåes ved trombin- og kallikreininnvirkning på plasma lengere måletider.
Blanding:
20 ul enzymoppløsning og 60 ul citratplasma ble inkubert 60 sekunder ved 37°C. Deretter ble det tilsatt 600 ul raegens ifølge eksempel 1. Det bestemmes tiden for Delta-E = 0,1.

Claims (7)

1. Fremgangsmåte til bestemmelse av aktiviteten av komplementsystemet av humant eller pattedyrblod ved hjelp av fotometrisk forfølgelse av lysen av sensitiverte erytrozytter i en kalsium- og magnesiumionholdig puffer, karakterisert ved at som prøvematerial anvendes blodplasma, som som antikoagulens inneholder sitronsyre eller et salt derav.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at den tidsvarighet måles, hvori systemets optiske tetthet ved en bølgelengde på 540 til 800 nm, fortrinnsvis 578 nm, avtar rundt 0,025 til 0,2, fortrinnsvis 0,05 til 0,15.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at erytrozyttene er slike fra sau.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at erytrozyttene ble sensitivert med antistoffer, som ble dannet ved immunisering av kaniner ved hjelp av erytrozytt-antigener fra sau.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at pufferen er en Hepes-holdig puffer, konsentrasjonsområdet 5-100, fortrinnsvis 20 nM, pH 6,5-8,5, fortrinnsvis 7,3.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at pufferen inneholder kalsiumioner i en konsentrasjon på 0,05-0,5, fortrinnsvis 0,15 mmol/1, og magnesiumioner i et konsentrasjonsomrpde på 0,1-2 mmol/1, fortrinnsvis 0,5 mmol/1, samt koksalt til oppnåelse av en fysiologisk ledningsevne (15 mS + 2,5 mS).
7. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det tilsettes et mangelplasma eller mangelserum av en faktor av den klassiske vei av-komplementet i overskudd og aktiviteten av denne mangelfaktor bestemmes i prøvematerialet.
NO860167A 1985-01-18 1986-01-17 Fremgangsmaate til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem. NO860167L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19853501496 DE3501496A1 (de) 1985-01-18 1985-01-18 Verfahren zur bestimmung der aktivitaet des komplementsystems des blutes

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO860167L true NO860167L (no) 1986-07-21

Family

ID=6260115

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO860167A NO860167L (no) 1985-01-18 1986-01-17 Fremgangsmaate til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0188008A3 (no)
JP (1) JPS61169763A (no)
AU (1) AU5251786A (no)
DE (1) DE3501496A1 (no)
ES (1) ES8704268A1 (no)
NO (1) NO860167L (no)
ZA (1) ZA86354B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4057088B2 (ja) * 1996-04-22 2008-03-05 株式会社カネカ ピロリジン誘導体の製造方法
US6881731B1 (en) * 2000-10-23 2005-04-19 Shanbrom Technologies, Llc Enhancers for microbiological disinfection
US8389687B2 (en) 2000-10-23 2013-03-05 Shanbrom Technologies, Llc Polyvinylpyrrolidone cryoprecipitate extraction of clotting factors
US7411006B2 (en) 2000-10-23 2008-08-12 Shanbrom Technologies, Llc Enhanced production of blood clotting factors and fibrin fabric

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4130634A (en) * 1974-03-15 1978-12-19 University Of Illinois Foundation Method for detecting and quantifying antigens
DE2551208C3 (de) * 1975-11-14 1981-05-27 Behringwerke Ag, 3550 Marburg Verfahren zur Herstellung einer stabilen Erythrozyten-Präparation
US4492761A (en) * 1982-04-05 1985-01-08 Duke University Complement assay method
EP0132537A1 (en) * 1983-05-31 1985-02-13 Denka Seiken Co., Ltd. Immunoassay
JPH06105256B2 (ja) * 1983-06-14 1994-12-21 株式会社東芝 免疫分析方法

Also Published As

Publication number Publication date
DE3501496A1 (de) 1986-07-24
ES8704268A1 (es) 1987-03-16
ES550932A0 (es) 1987-03-16
JPS61169763A (ja) 1986-07-31
AU5251786A (en) 1986-07-24
ZA86354B (en) 1986-08-27
EP0188008A3 (de) 1987-02-04
EP0188008A2 (de) 1986-07-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Hedner et al. Antithrombin III in a clinical material
Moroi et al. Isolation and characterization of alpha2-plasmin inhibitor from human plasma. A novel proteinase inhibitor which inhibits activator-induced clot lysis.
EP0420332B1 (en) Method for determining the endogenous thrombin potential of plasma and blood, and also a kit for use in said method
Glueck et al. A new mechanism of exogenous hyperglyceridemia
Denson The levels of factors II, VII, IX and X by antibody neutralization techniques in the plasma of patients receiving phenindione therapy
Odegaard et al. Protein C: an automated activity assay
Osterud How to measure factor VII and factor VII activation
Nuijens et al. Detection of activation of the contact system of coagulation in vitro and in vivo: quantitation of activated Hageman factor-C1-Inhibitor and kallikrein-C1-Inhibitor complexes by specific radioimmunoassays
Smith et al. Does lipoprotein (a)(Lp (a)) compete with plasminogen in human atherosclerotic lesions and thrombi?
McDuffie et al. Prothrombin, thrombin and prothrombin fragments in plasma of normal individuals and of patients with laboratory evidence of disseminated intravascular coagulation
Ireland et al. In vivo platelet release in myeloproliferative disorders
Porter et al. Heparin cofactor and plasma antithrombin in relation to the mechanism of inactivation of thrombin by heparin
Bertina et al. The inhibitor of prothrombin conversion in plasma of patients on oral anticoagulant treatment
NO860167L (no) Fremgangsmaate til bestemmelse av aktiviteten av blodets komplementsystem.
Ahmad et al. Characterization of an acquired IgG inhibitor of coagulation factor XIII in a patient with systemic lupus erythematosus
Soria et al. Severe protein C deficiency in congenital thrombotic disease–description of an immunoenzymological assay for protein C determination
EP0440775B1 (en) Factor ix chromogenic assay
Ørstavik et al. Factor IX in warfarin treated patients
Poller et al. An assessment of an amidolytic assay for factor VII in the laboratory control of oral anticoagulants
Thomas et al. Simplified immunoradiometric assay for factor VIII coagulant antigen
Sultan et al. Factor VIII related antigen in platelets of patients with von Willebrand's disease
Hedner et al. Comparison between a direct and an indirect method for determining plasminogen
Howarth et al. Factor VII during warfarin treatment
Kirchhof et al. Control of anticoagulant therapy with a chromogenic substrate
Heidtmann et al. Assay of complexed alpha 1-antichymotrypsin in plasma