NO830216L - Dentalt bindemiddel. - Google Patents

Dentalt bindemiddel.

Info

Publication number
NO830216L
NO830216L NO830216A NO830216A NO830216L NO 830216 L NO830216 L NO 830216L NO 830216 A NO830216 A NO 830216A NO 830216 A NO830216 A NO 830216A NO 830216 L NO830216 L NO 830216L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
porcelain
binder
dental
metal core
metal
Prior art date
Application number
NO830216A
Other languages
English (en)
Inventor
Robert David Deluca
Robin Mackay Forbes Jones
Original Assignee
Johnson & Johnson Dental Prod
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Johnson & Johnson Dental Prod filed Critical Johnson & Johnson Dental Prod
Publication of NO830216L publication Critical patent/NO830216L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C13/00Dental prostheses; Making same
    • A61C13/08Artificial teeth; Making same
    • A61C13/083Porcelain or ceramic teeth
    • A61C13/0835Ceramic coating on metallic body
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K6/00Preparations for dentistry
    • A61K6/20Protective coatings for natural or artificial teeth, e.g. sealings, dye coatings or varnish
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K6/00Preparations for dentistry
    • A61K6/30Compositions for temporarily or permanently fixing teeth or palates, e.g. primers for dental adhesives

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Ceramic Products (AREA)

Description

Foreliggende søknad er en fortsettelse av den verserende søknad nr. 342,258 innsendt 24. januar 1982.
Foreliggende oppfinnelse angår et dentalt bindemiddel sammensatt av aluminiumpulver i et inért flytende organisk bærestoff, en fremgangsmåte hvor nevnte bindemiddel brukes for å feste dentalt porselen til en metallkjerne, samt dentale gjenoppbygninger utført ved hjelp av nevnte fremgangsmåte.
Dentale gjenoppbygninger består vanligvis av en metallkjerne eller et rammeverk hvorpå man fester porselen på de synlige overflater av estetiske årsaker. I mange år har gull vært det basiske metall for fremstilling av kjerner eller nevnte rammeverk. På grunn av den høye gullprisen så har det imidlertid vært gjort en rekke forsøk på å fremstille ikke-edelmetall-legeringer som kunne brukes istedenfor gull.
Slike sammensetninger og produkter er f.eks. beskrevet i
US patentene nr. 1.736.053, 2.098.587, 2.156.757, 2.134.423, 2.162.252, 2.631.095, 3.121.629, 3.464.817, 3.544.315, 3.685.115, 3.716.418, 3.761.728.og 3.834.024 og i standard-dentale litteratur, såsom Skinner and Phillips "The Science of Dental Materials", side 582, 6.utgave, W.B. Saunders Company, Philidelphia og London, 19 6 7 og Morrey og Nelson, "Dental Sciences Handbook":, side 168, American Dental Asso-ciation and National Institute of Dental Research, U.S. Government Printing Office, Washington, D.C., 1970. Egnede legeringer er typisk nikkel eller kobolt-baserte legeringer, spesielt nikkel-krom-legeringer.
Foreliggende oppfinnelse angår et bindemiddel samt en fremgangsmåte for å binde eller å feste dentalt porselen til et nikkelholdig ikke-edelmetall legeringsrammeverk. Når dentalt porselen festes eller bindes til metallrammeverket ved hjelp av bindemidler ifølge foreliggende oppfinnelse,
så dannes det en sterk binding som er i stand til å motstå
en separasjon av porselen under langt større spenninger
enn i et fravær av et bindemiddel. Videre kan bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse brukes under mindre kritiske betingelser enn tidligere kjente tilsvarende bindemidler.
Kort sammendrag av oppfinnelsen
Bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse er et aluminiumpulver og et inert flytende organiske bærestoff. Fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse innbefatter: (a) at en overflate av en renset nikkelholdig metallkjerne påføres et lav av bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse; (b) oppvarmer den belagte metallkjernen i en i alt vesentlig inert atmosfære til en temperatur og i et tilstrekkelig langt tidsrom til at man på overflaten av nevnte metallkjerne danner et aluminidlag; (c) renser den belagte og oppvarmede overflaten*, og (d) pålegger porselen på den oppvarmede og rensede overflate og deretter utfører en brenning.
Artikkelen ifølge foreliggende oppfinnelse er en dental gjenoppbygning som består av en metallkjerne med et porselensbelegg hvor porselenet er bundet til metallkjernen ved hjelp av foreliggende bindemiddel.
Tidligere kjente produkter og fremgangsmåter
Schmick i US-patent nr. 2.996.419 beskriver et bindemiddel
for å feste glass til glass som består av pulverisert aluminium og en ikke-flyktig silikonharpiks som under brenning dekomponerer til et residum av siliciumdioksyd.
Britisk patent nr. 1.529.267 (1/24/79) beskriver et bindemiddel for å feste porselen til en metallkjerne for fremstilling av dentale gjenoppbygninger, og hvor bindemiddelet består av pulverisert aluminium, pulverisert glass og et flyktig flytende silikonoljebærestoff. Bindemiddelet som beskrives i dette britiske patent ble markedsført kommersielt i alt vesentlig som beskrevet i patentet, og så i en forbedret hvor silikonoljebærestoffet ble erstattet med propylenglykol.
Detaljert beskrivelse av oppfinnelsen
Aluminiumet anvendes i form av finfordelt pulver som fortrinnsvis har en midlere partikkeldiameter på under 25 mikron. Skjønt den eksakte partikkelstørrelse ikke er kritisk, så vil mesteparten av partiklene (dvs. minst 90%) være under 200
mesh for at man skal få et bindemiddel med akseptable behandl-ingsegenskaper.
Aluminiumspulveret brukes i et inert flytende organisk bærestoff. Illustrerende eksempler omfatter propylenglykol, glyserol, estere, ketoner, flytende hydrokarboner og andre organiske materialer som vil fordampe eller bli flyktige og som ikke vil reagere hverken med aluminiumet eller metallkjernen slik at man påvirker den aluminiddannede reaksjon.
Den organiske væsken brukes i passende mengder slik at bindemiddelet kan pålegges ved børsting, sprøyting eller dypping. Nøyaktige mengder kan bestemmes ved rutineeksperimenter, men man vil vanligvis finne at vektforholdet væske :. pulver ligger i området fra ca. 1 : 2 til 5:1.
Bindemidler kan fremstilles ved å blande bærestoffet med aluminiumspulveret til en suspensjon.
Pulveret og bærestoffet kan blandes like før bruk, eller de kan være blandet på forhånd.
Metallkjernen blir renset før bindemiddelet pålegges. Denne rensingen kan utføres på vanlig måte såsom skrubbing med et slipemiddel, børsting, ultralydrensing i vann eller lignende. Bindemiddelet pålegges så som et tynt belegg over metallet, idet man bruker en børste eller en spatel, en eller annen sprøyteanordning eller dypping, hvorved man får et be-
legg som er ca. 0,025 til 0,050 mm tykt.
Den belagte metallkjerne blir deretter brent.
Typiske brenningsbetingelser er de følgende:
Den belagte metallkjernen innsettes i en ovn ved ca. 648°C, hvoretter man enten evakuerer ovnen eller fyller den med inert atmosfære, såsom argon, nitrogen eller lignende. Evakuering er foretrukket ettersom de fleste dentale lab-oratorier er utstyrt med en vakuumovn. Økningen i temperaturen bør deretter være ca. 55°C pr. minutt til man oppnår en maksimal temperatur på mellom 843 og 1010°C. Når den maksimale temperatur er nådd, så kan artikkelen bli avkjølt ved at man lar romstemperaturluft gå inn i ovnen og så la det hele avkjøles til romtemperatur.
Under brenningen vil aluminiumspulveret reagere med nikkelet
i metallkjernen og danne nikkelaluminid.
Etter at den belagte metallkjernen er blitt brent, så bær
den fortrinnsvis renses ved hjelp av ultralyd i vann for å fjerne ikke-tilfestede materialer. Man bør være meget nøye i dette trinn for å fjerne alle ikke-tilfestede materialer.
Porselenet kan så påføres den bindemiddel-pålagte metalloverflaten på en nær passende måte slik dette normalt gjøres på belagte metalloverflater i fravær av et bindemiddel. Fore-trukne fremgangsmåter er maling med en børste eller pålegning ved hjelp av en spatel. Etter pålegningen av porselenet blir dette brent ved en temperatur som er passende for det proselen og det metall som anvendes. Brenningen kan således utføres ved en hver passende temperatur i et område fra ca. 871 til 1093°C. Deretter kan ytterligere belegg av porselen pålegges og brennes på vanlig måte hvorved man får fremstilt et dentalt gjenoppbygningsmateriale hvor det er dannet en binding mellom metallet og porselen som er resistent mot en separasjon når det blir utsatt for mekaniske spenninger .
Bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse er tilpasset slik at det kan brukes med nikkelholdige metall-legeringer og porselener som egnet kan brukes sammen i et fravær av et bindemiddel.
Metall-legeringer som foreliggende bindemiddel kan brukes
for er nikkelbaserte legeringer, da spesielt nikkel-krom-legeringer. Representative legeringer er nevnt i de foran nevnte patenter og i den dentale.litteratur når det gjelder ikke-edelmetall-legeringer. Andre nikkelholdige legeringer som bindemiddelet kan brukes sammen med er tilgjengelig under forskjellige varemerker. Andre legeringer som bindemiddelet kan brukes sammen med er f.eks. beskrevet i US-patent nr. 4.129,944 og i publisert europeiske patentsøknad nr. 5013, publisert 31. oktober 1979.
Det porselen som skal bindes til den dentale legering, kan være et hvert porselen som passende kan anvendes sammen med den valgte legeringen. Med begrepet "porselen" forstås dentalt porselen slik dette er kjent i tannlegeindustrien,
og innbefatter dentalt glass. De vil vanligvis inneholde siliciumdioksyd, aluminiumoksyd, kaliumoksyd, natriumoksyd og mindre mengder av andre oksyder.
Det porselen som først pålegges metallet er vanligvis et ugjennomsiktig porselen. Et slikt porselen vil gjøre det mindre sannsynlig for at metallet kan ses gjennom det ende-lige porselensbelegg. Ugjennomsiktig porselen er kommersielt tilgjengelig og innbefatter i oksydsammensetningen enten zirkonoksyd, tinnoksyd, titanoksyd eller zirkonsilikat som et middel for å gjøre porselenet ugjennomsiktig. Det ugjennom siktige porselenet blir normalt pålagt i et eller flere relativt tykke lag av dekkporselen fulgt til slutt av et lag eller et belegg på spissene eller toppene av såkalt incisal porselen. Dekkporselenet er kommersielt tilgjengelig som gingivalt porselen eller som dekkporselen (enkelte ganger kalt dentint porselen), og kan inneholde en mindre mengde av et middel for å gjøre det ugjennomsiktig, mens det incisale porselen vanligvis har samme sammensetning som dekkporselenet uten et slikt middel.
I alle de belegg som følger etter det første, så vil porselenet bli bundet til porselen. I det første belegget vil porselenet bli bundet til metall, og de problemer som skal løses ved hjelp av bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse angår forholdet mellom porselen og metall.
Det eneste som således angår foreliggende oppfinnelse er
det porselen som skal bindes til en metalloverflate.
Det porselen som normalt skal bindes til metall vil under den foreliggende praksis være ugjennomsiktig porselen, og de porselener som skal bindes til metaller ved hjelp av bindemidler ifølge foreliggende oppfinnelse er vanligvis slike ugjennomsiktige porselener, skjønt bindemiddelet ikke er begrenset bare til slike.
Valg av porselen med hensyn til nøyaktig sammensetning er
i større eller mindre grad avhengig av det metall-legerings-underlag som porselenet skal festes på enn av bindemiddelet. For bindemidler ifølge foreliggende oppfinnelse er det ventet at valget av porselen vil være passende for den metall-legeringskjerne eller det substrat som skal brukes. Således må varmeutvidelsesegenskapene for porselenet være forenlig eller akseptable i forhold<1>til de tilsvarende egenskaper for legeringen. Det er anerkjent at en enkelt utvidelses-koeffisient ikke er mulig å oppnå for porselen slik det er for metaller innenfor et bredt temperaturområde fra 25 - 600°C, og at utvidelseskoeffisientverdiene bare er gyldig innen et relativt trangt temperaturområde. Etter en første
bestemmelse av utvidelseskoeffisienten er det derfor meget vanlig at man bruker empiriske metoder for valg av det porselen som skal brukes sammen med en spesiell legering. Den fremgangsmåte som brukes for valg av porselen i forbindelse med en spesiell legering, er ikke en del av foreliggende oppfinnelse, men når det er en rimelig overens-stemmelse med hensyn til utvidelseskoeffisientene hos porselenet og metall-legeringen, så vil bruken av et bindemiddel ifølge foreliggende oppfinnelse i høy grad bedre festeegenskapene.
De følgende eksempler illustrerer oppfinnelsen.
Eksempel 1
En vesentlig fordel ved bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse er at fremgangsmåten for dets anvendelse er relativt ikke-kritisk. Man kan derfor oppnå utmerkede resultater i det dentale laboratorium under varierende betingelser. De eksperimenter som er diskutert i dette eksempel nr. 1 viser denne fordel.
Eksperimentfremgangsmåte
A. Legeringsstykke
Det ble støpt små hellelignende stykker av CERAMALLOY<*>
(3 cm lange x 1 cm brede x 0>'.5 cm tykke)
og et areal på 1 cm i sentrum av stykket ble pusset ved hjelp av et diamanthåndstykke for påføring av bindemiddelet. Alle stykkene ble renset med ultralyd i destillert vann.
*
Varemerke for Johnson & Johnson - en legering som inneholder nikkel, krom, silicium, molybden og bor.
B. Aluminiumspulver
Forskjellige kvaliteter av Alcoa pulver ble prøvet for anvendelse som et bindemiddel, og Alcoa 123 og Alcoa 101 ble valgt på basis av partikkelstørrelse og lett påføring. Analyse av disse pulvere er gitt i tabell I.
C. Påføring
Forskjellige tykkelser av bindemiddelet ble påført ved å variere forholdet mellom væske og pulver på følgende måte:
(1) Tynt lag
Tilstrekkelig propylenglykol ble blandet med aluminiumspulveret slik at blandingen lett drypper fra spatelen. Man penslet på nøyaktig den mengde som var nødvendig for å dekke metallet.
(2) Middels tykt lag
Pulver og propylenglykol ble blandet slik at blandingen ga en lett målbar konsistens og festet seg moderat til spatelen. Et jevnt lag ble påført over metalloverflaten.
(3) Tykt lag
Pulver og propylenglykol ble blandet slik at mater-ialet festet seg til spatelen. Et jevnt lag ble påført metalloverflaten.
D. Brenning av bindemiddelet
Etter påføring av bindemiddelet ble stykkene tørket på ovnsdøren og innsatt i ovnen ved 64 8°C, hvoretter ovnen ble evakuert og temperaturen hevet til 843°C, 900°C, 954 eller 1010°C i en hastighet på 55°C pr. minutt. Stykkene ble tatt ut fra ovnen og avkjølt på en benk til romtemperatur.
E. Overflatefremstilling etter brenning av bindemiddelet Et sett av stykker ble skrubbet med en middels Robinson børste ved hjelp av et dentalt håndstykke. Dette ble fulgt av 10 minutters rensing ved hjelp av ultralyd i vann.
Et annet sett stykker ble bare renset ved hjelp av ultralyd i vann i 10 minutter.
F. Porselenspålegning
En standard ugjennomsiktig porselen ble pålagt og brent ved 648 - 926°C under vakuum, og så i 926 - 1010°C i luft og så avkjølt på benk.
G. Prøving av binding mellom porselen og metall
Standard tilfestningsprøver ble brukt for å bestemme porselenets bindingsegenskaper. Prøven er beskrever av W.J. 0'Brien i et kapittel med tittelen " Cohesive Plateau Theory of Porcelain-Alloy Bonding" i "Dental Porcelain" redigert av Yamada et al., University of Southern California (1977).
Eksperimentresultater og diskusjon
Effekten av forskjellige faktorer på porselenets bindingsegenskaper var følgende:
A. Effekt av blanding og varierende påføring
Effekten av blandingen og påføringen av pulveret (Alcoa 123) og væske (propylenglykol) komponentene på bindemiddelet påvirker tykkelsen av bindemiddellaget under på-føringen. Effekten av tynne, middels og tykke belegg på prosentvis porselensretensjon ved forskjellige brennings-temperaturer er angitt i tabell II. Disse resultater viser meget liten variasjon i prosentvis porselensretensjon med forandringer i tykkelsen av bindemiddelet. Man opp-nådde mer enn 95% retensjon i alle tilfeller.
B. Effekt av varierende brenningstemperatur
Tabell II gir en oversikt over adhesjonsdata som viser effekten av bindemiddelets brenningstemperatur på prosentvis porselensretensjon. Disse resultater viser meget liten variasjon i prosentvis porselenretensjon med brenningstemperatur mellom 843 og 1010°C.
C. Effekt på overflatepreparering
Etter brenning av bindemiddel
Overflaten av metallstykket ble etter brenning av
bindemiddelet renset ved hjelp av en Robinson børste og ultralyd eller bare ultralyd alene. Effekten av denne variable faktor på prosentvis porselensretensjon frem-går av data i tabell III. Det var ingen observerbar forskjell i prosentvis porselensretensjon mellom de stykker som. var renset ved hjelp av Robinson-børste og ultralydrensing eller bare ultralydrensning alene.
Før påføring av bindemiddel
Effekten av metalloverflateprepareringen før på-føringen av bindemiddelet på prosentvis porselensretensjon er angitt i tabell IV. Standardfremgangs-måten for preparering av metalloverflaten er å gjøre den grov med et diamantinstrument før man påfører
: .: bindemiddelet. Dette ble sammenlignet med en metalloverflate som ble sandblåst og polert (ved å bruke et gummihjul). Et middels belegg av bindemiddel
(Alcoa 123 og propylenglykol) ble påført og brent ved 843°C. Overflaten ble renset ved hjelp av ultralyd før man påførte del ugjennomsiktige porselenet. Resultatene viser sammenlignbare verdier, noe som viser at en overflateforgrovning ikke er nødvendig i denne type binding på grunn av bindemiddelets kjemiske natur. En metallografisk undersøkelse av interfasen viser en meget god binding i forbindelse med den polerte metall-overf laten (gummibehandlet).
D. Effekt av aluminiumspulver- partikkelstørrelse
Alcoa 101 pulver er noe grovere enn Alcoa 123 pulver
(se tabell I). For eventuelt å se forskjeller i prosentvis porselensretensjon ble Alcoa 101 sammenlignet med Alcoa 123 idet man brukte et tynt og middels bindemiddellag og utførte brenningen ved 843°C. Resultatene er angitt i tabell V.
Disse resultatene viser utmerket porselensretensjon. ved å bruke Alcoa 101. Minde variasjoner i partikkelstørrel-sen på aluminiumspulveret har således ingen hensikt på prosentvis porselensretensjon.
E. Andre resultater
Tabell VI gir en oversikt av resultatene fra adhesjonsprøven for å bekrefte effektene av det forbedrede bindemiddel: 1. For å se om oksydasjonen av Ceramalloy II ved 843°C påvirker prosentvis porselenretensjon. Ugjennomsiktig porselen ble direkte påført oksydet. De dårlige resultatene viser varierende oksydadhesjon på metalloverflaten. 2. For å se effekten av en full porselensbrenningssyklus på bindemiddelet, så ble stykker etter at man hadde brent bindemiddelet i gitte simulerte varmesykluser med hensyn til brenning av gingivalt og incisalt porselen. De utmerkede resultater viser at det er ingen skadelige effekter av varmesyklusen på bindemiddelets effektivitet.
De foran nevnte eksempler viser at bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse kan brukes innen et vidt område med hensyn til betingelser. I motsetning til dette måtte tidligere kjente bindemidler som var sammensatt av aluminiumspulver, glasspulver og et bærestoff såsom propylenglykol, brukes under langt mer kritiske betingelser. Således var minimumsbrenningstemperaturen ca. 95 4°C, og den beste brenningstemperatur var endog høyere, f.eks. ca. 10 6 6°C. Når det belagte metallet ble eksponert for luft etter brenningen,
så fikk man således ofte en oksydasjon av den eksponerte metallkjernen. Det resulterende oksydlaget måtte fjernes fordi det enten var uestetisk eller for grovt. Tykkelsen på belegget var også kritisk ved at man hadde et meget trangt variasjonsområde for å oppnå tilfredsstillende adehesjon. Videre måtte man bruke en stiv børste før å rense den brente belagte metalloverflaten for å fjerne ikke skikkelig til-festet bindemiddel eller et overskudd av bindemiddel.
Hvis det er ønskelig kan et tiksotropisk middel (f.eks. et materiale som gir tiksotropi) tilsettes bindemiddelet ifølge foreliggende oppfinnelse. Slike materialer er kollodialt siliciumdioksyd, finfordelt magnesium-aluminiumsilikat, finfordelt aluminiumoksyd eller tilsvarende materiale, og disse kan tilsettes i små mengder (dvs. mindre enn 1 vekt-%, fortrinnsvis mindre enn h vekt-% basert på aluminiumets vekt) for å bedre tilfestningen av det ubrente bindemiddelet. Ved så små mengder vil man ha liten eller ingen effekt på
de foran nevnte bindemiddelegenskaper. En liten mengde vann kan brukes sammen med det tiksotropiske middelet for å øke dets effekt

Claims (1)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental gjenoppbygning, karakterisert ved at man: (a) påfører en overflate av en renset nikkelholdig metallkjerne et belegg av en sammensetning som i alt vesentlig består av pulverisert aluminium og et inert, flyktig organisk flytende bærestoff; (b) brenner den belagte metallkjernen i en i alt vesentlig inert atmosfære til en temperatur og i et tilstrekkelig langt tidsrom til at det på nevnte overflate dannes et lag av nikkelaluminid; (c) renser den belagte og brente overflaten; og (d) påfører porselen på den brente og rensede overflaten og deretter utfører en brenning.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte bærestoff er propylenglykol.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte inerte atmosfære er et vakuum.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at nevnte inerte atmosfære er et vakuum. 5P Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte sammensetning inneholder et tiksotropisk middel i en mengde på mindre enn 1 vekt-% basert på vekten av det pulveriserte aluminium.
6. Dental gjenoppbygning, karakterisert ved å bestå av en nikkelholdig metallkjerne med et porselensbelegg og hvor sistnevnte er bundet til metallkjernen ved hjelp av et lag som i alt vesentlig består av nikkelaluminid.
NO830216A 1982-01-25 1983-01-24 Dentalt bindemiddel. NO830216L (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US34225882A 1982-01-25 1982-01-25
US06/440,231 US4461618A (en) 1982-01-25 1982-11-10 Process for producing a dental restoration

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO830216L true NO830216L (no) 1983-07-26

Family

ID=26992896

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO830216A NO830216L (no) 1982-01-25 1983-01-24 Dentalt bindemiddel.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4461618A (no)
EP (1) EP0086575A3 (no)
AU (1) AU1072183A (no)
BR (1) BR8300338A (no)
DK (1) DK28883A (no)
ES (1) ES519196A0 (no)
FI (1) FI830223L (no)
GR (1) GR77047B (no)
NO (1) NO830216L (no)
NZ (1) NZ202963A (no)
PH (1) PH19348A (no)
PT (1) PT76135A (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4828495A (en) * 1984-04-03 1989-05-09 Denpac Corp. Sintered alloy dental prosthetic devices and method
US4814008A (en) * 1985-04-15 1989-03-21 Itzhak Shoher Dental material
US4798536A (en) * 1987-05-15 1989-01-17 American Thermocraft Corp. High strength feldspathic dental porcelains containing crystalline leucite
US4806383A (en) * 1987-02-24 1989-02-21 Dentsply Gmbh Method of applying opaque dental cermic material to a metal structure
US4879136A (en) * 1987-02-24 1989-11-07 Dentsply G.M.B.H. Method of applying opaque dental ceramic material to a metal structure
US5131847A (en) * 1991-04-08 1992-07-21 Ijuin Dental Laboratory Inc. Dental crown and method for making same
US5470231A (en) * 1994-04-20 1995-11-28 Stern; Alvin L. Method of forming porcelain tooth restorations
US5482732A (en) * 1994-06-09 1996-01-09 Dentsply Research & Development Corp. Dental porcelain shading method
EP2184030A1 (en) * 2008-11-10 2010-05-12 3M Innovative Properties Company Method of producing a dental restoration, dental restoration and use thereof
PL3078437T3 (pl) * 2015-04-09 2022-05-16 Eckart Gmbh Sposób wytwarzania odkształcanych plastycznie cząstek metalu

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1736053A (en) * 1925-11-23 1929-11-19 Rohn Wilhelm Nickel-chromium-iron alloy and articles made therefrom
US2134423A (en) * 1936-01-08 1938-10-25 Cons Car Heating Co Inc Alloy
US2156757A (en) * 1938-07-06 1939-05-02 Grossman Cornell Joel Dental casting alloy
US2162252A (en) * 1938-07-06 1939-06-13 Grossman Cornell Joel Dental casting alloy
US2631095A (en) * 1950-02-21 1953-03-10 Cons Car Heating Co Inc Alloy adapted for prosthetic articles
US3121629A (en) * 1960-07-13 1964-02-18 Niranium Corp Dental coping and alloy useful in making the same
US3464817A (en) * 1966-03-17 1969-09-02 Cmp Ind Inc Alloy composition and method of forming the same
US3544315A (en) * 1969-03-12 1970-12-01 Univ Of Michigan The Denture alloy
US3685115A (en) * 1970-05-25 1972-08-22 Warren J Scott Method for making dental coping
US3716418A (en) * 1970-08-07 1973-02-13 Star Dental Labor Method of making a casting having an oxidized surface layer intended for use as a dental restoration
US3761728A (en) * 1970-08-07 1973-09-25 Star Dental Labor Method of forming dental restorations
US3834024A (en) * 1972-07-20 1974-09-10 Star Dental Labor Method of making dental restorations and product thereof
NZ179842A (en) * 1975-02-03 1979-03-28 Johnson & Johnson Dental solder
NO762009L (no) * 1975-06-13 1976-12-14 Johnson & Johnson
JPS5214095A (en) * 1975-07-23 1977-02-02 Sumitomo Chemical Co Implant in bone

Also Published As

Publication number Publication date
DK28883D0 (da) 1983-01-25
EP0086575A3 (en) 1985-01-16
DK28883A (da) 1983-07-26
ES8403021A1 (es) 1984-03-01
PT76135A (en) 1983-02-01
US4461618A (en) 1984-07-24
EP0086575A2 (en) 1983-08-24
FI830223L (fi) 1983-07-26
BR8300338A (pt) 1983-10-25
PH19348A (en) 1986-04-02
ES519196A0 (es) 1984-03-01
GR77047B (no) 1984-09-04
NZ202963A (en) 1985-02-28
FI830223A0 (fi) 1983-01-24
AU1072183A (en) 1983-08-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1175684A (en) Sinterable base composition for the preparation of an intermediate layer between a high-melting dental metal alloy and dental porcelain
Kern Resin bonding to oxide ceramics for dental restorations
US5308391A (en) Ceramic material for veneering metallic dental protheses
Özcan et al. A brief history and current status of metal-and ceramic surface-conditioning concepts for resin bonding in dentistry.
Yilmaz et al. Comparison of the bond compatibility of titanium and an NiCr alloy to dental porcelain
Vickery et al. Nature of attachment forces in porcelain-gold systems
Piddock et al. Dental ceramics—an update
De Vasconcellos et al. Opaque Layer Firing Temperature and Aging Effect on the Flexural Strength of Ceramic Fused to Cobalt‐Chromium Alloy
JPH06189976A (ja) 陶材の融合された金属材料から形成された歯科矯正用ブラケット
NO830216L (no) Dentalt bindemiddel.
Czepułkowska et al. The role of mechanical, chemical and physical bonds in metal-ceramic bond strength
CA1053408A (en) Dental bonding agents
Al Mutawa et al. A Study of the Bond Strength and Color of Ultralow-Fusing Porcelain.
US5173114A (en) Basal ceramic layer - reconstruction
Mclean et al. A new metal-ceramic crown
US4129944A (en) Dental constructions and dental alloys
Murakami et al. Aspects of Metal–Ceramic Bonding
Patel et al. A comparative evaluation of bond strength of feldspathic porcelain to nickel-chromium alloy, when subjected to various surface treatments: An: in vitro: study
IE43597B1 (en) Alloy suitable for fusion to porcelain
US4295941A (en) Method of manufacturing a metal ceramic dental restoration
EP0468435A2 (en) Dental ceramic composition for titanium prostheses
EP0152337B1 (fr) Procédé de fabrication d&#39;une couche céramique basale d&#39;opacification de la chape métallique d&#39;une reconstitution céramo-métallique dentaire
US6213776B1 (en) Precious metal bonding composition
Farzin et al. Evaluation of bond strength of pressed and layered veneering ceramics to nickel-chromium alloy
Hotta et al. The effect of glaze on restorative glass‐ionomer cements: evaluation of environmental durability in lactic acid solution