NO822694L - Brenner for flytende brennstoff. - Google Patents

Brenner for flytende brennstoff.

Info

Publication number
NO822694L
NO822694L NO822694A NO822694A NO822694L NO 822694 L NO822694 L NO 822694L NO 822694 A NO822694 A NO 822694A NO 822694 A NO822694 A NO 822694A NO 822694 L NO822694 L NO 822694L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
flame tube
air
fuel
flame
atomization
Prior art date
Application number
NO822694A
Other languages
English (en)
Inventor
Robert S Babington
Original Assignee
Robert S Babington
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Publication of NO822694L publication Critical patent/NO822694L/no
Application filed by Robert S Babington filed Critical Robert S Babington
Priority to NO822694A priority Critical patent/NO822694L/no

Links

Description

Oppfinnelsen vedrører en. brenner for flytende brennstoff.
Det er velkjent at det foreligger et behov for utvikling av et forbrenningssystem som er i stand til å for-brenne flytende brennstoff på en meget effektiv måte med lite eller ingen røyk og med minimal forurensning av atmosfæren.
Ved de eksisterende oljebrennere for boliger må brenneren gi lite røyk for å hindre soting av varmeveksleren og forurensning av boligstrøkene. Følgen er at store mengder ekstra luft må innføres i forbrenningsprosessen for sikring av at brenneren drives ved akseptable røyknivåer.
Det er kjent at effekten av de trykkoljebrennere
som så å si utelukkende benyttes for boligoppvarming i dag, vil variere dramatisk fra den ene ovnsutførelse eller varme-kjeiutførelse til den. andre. Dette skyldes at brennstoffet
forstøves for dårlig av trykkdysen. Disse dyser produserer
et betydelig antall større dråper som preller mot brennkam-merets vegg og brenner langsomt. Fordampnings- og forbren-ningshastigheten av partiklene avhenger av størrelsen, formen og den gjenværende varme i ovnen eller varmekjelens brennkammer. Det kan sies at brennkammeret i ovnen eller varmekjelen virker som beholder for oppfanging av store brennstoffdråper og som etter-forbrenner for forbrenning av disse store brennstoff dråpene. Hvis de eksisterende trykkoljebrennere var i stand til å forstøve brenselolje i stor grad, kunne varmeveksleren koples direkte til brenneren og det ville ikke være behov for et varmt brennkammer eller en .ildkasse for. fullføring av forbrenningsprosessen.
I mange tilfelle kan den konvensjonelle oljebrenner være 2-3 ganger større enn nødvendig for å gi adekvat rom- oppvarming. Det er tilfelle når samme brenner kreves for oppvarming av vann og av boligen. Når utetemperaturene er lave og varmtvannsbehovet er stort må en trykkbrenner kunne tilfredsstille begge behov. Denne maksimale varmebelastning vil normalt bestemme brennerens brennstoff-forbruk. Men når behovet for varme er lavt, som i vår- og høstmånedene,
og varmtvannsbehovet ligger på et minimum, f.eks. om natten, vil brenneren fortsatt drives med samme forbruk s"om ved stort oppvarmings- og varmtvannsbehov. Den eneste forskjell er at når oppvarmingsbehovet er lavt, vil brenneren være i gang i meget korte perioder. Som kjent, er denne driftsmetode svært lite effektiv. Under den korte "på"-periode kan brenneren ikke oppnå røykfri drift og rimelig effekt før termo-staten igjen slår den av. Under "av"-perioden spres den gjenværende varme- i ovnen til atmosfæren og dette bidrar til økt varmetap. Under "av"-perioden fås også et varmetap i huset etter hvert som varm luft unnviker gjennom pipa. Det vil
fremgå av dette at den mest økonomiske oljebrenner for boligoppvarming ville være en anordning hvor brenneren drives kon- ■ tinuerlig og er i stand til å variere sin utgangseffekt for å tilfredsstille de varierende varmebehov i husholdningen. På denne måte vil ineffektiviteten i forbindelse med gjentatt oppstarting og avstengning unngås. En rask beregning viser at de ekstra omkostninger for elektrisk strøm til kontinuerlig brennerdrift er minimale i forhold til brennstoffbesparelsene som kan oppnås.
En ny form for-brennere er illustrert i US-PS 3-425.058 av 28. jan. 1969 (Robert S. Babington). Brenneren som beskrives i patentskriftet representerer en tilpasning av væskefor-støvningsprinsippene som er angitt i US-PS 3-421.699 og 3.421.692 av Hl. jan. 1969 (Babington m.fl.) ved utvikling av apparatet og fremgangsmåten som er beskrevet i de nevnte... patentskrifter.
i Kort sagt gjelder det i forbindelse med de nevnte patentskrifter å klargjøre en væske for forstøvning ved at den spres ut i en tynn hinne over ytterflaten av et hult over-trykkskammer som har minst en åpning. Når gass føres inn i kammerets indre, unnviker den gjennom åpningen og skaper derved en meget jevn spray av små væskedråper.
Ved å variere antallet og formen av åpningene, formen og egenskapene av overflaten, hastigheten og mengden av den væske som tilføres overflaten og ved styring av gasstrykket i overtrykkskammeret, kan mengden og kvaliteten av den resul-terende spray gjøres optimal for en spesiell brenner.
Det er dette grunnleggende prinsipp som ble brukt ved utviklingen av brenneren som er beskrevet- i nevnte US-PS
3.425.058.
I ovennevnte patentskrift er brenneren så enkel at
den endog kunne kalles et brennstoff-forstøvnings-undersystem for en brenner snarere enn en fullstendig brenner. Fra denne meget enkle brenner eller underenhet er den mer fullkomne brenner ifølge oppfinnelsen utviklet. I US-PS 3.425-058 omfatter brenneren et enkelt forstøvningskammer med et deksel over,
hvor dekslet er forsynt med en sprayutløpsport for utløp av det forstøvede brennstoff stort sett i vertikal retning. I forstøvningskammeret foreligger en forstøver av den hule over-trykkskammertype, som står i forbindelse med en -.utvendig kilde for trykkluft. Væske ledes til forstøvningskammeret, slik at •den renner over forstøvningskammerets utside. Overskytende brennstoff som ikke trer ut som spray, renner ned i et avløp for resirkulering via en pumpe til væskeforsyningsledningen.. Forstøvningskammeret er forsynt med en liten sentral åpning, anbrakt under åpningen i dekslet, og luften som trer ut fra denne-åpning danner en fin tåke som sendes oppover og.ut av forstøvningskammeret for forbrenning utenfor systemet. Det er også anordnet en rekke regulerbare åpninger i forstøvnings-kammeret, slik at innsuget luft kan trekkes inn i kammeret eller-brenneren og blandes med sprayen når denne trer ut av. åpningen i dekslet.
Ut fra denne meget enkle versjon av en brenner ble
det utviklet en mer forseggjort brenner, som vist og- omtalt i en artikkel i januarnummeret av Popular Science med tittelen "Clog-Proof Super Spray Oil Burner". Som nevnt i artikkelen, gikk en utvikling ut på bruk av to forstøvningskammere som • avgir forstøvede væsker mot hverandre for dannelse av en mer stabil flamme og et egnet sted for å sette i gang tenning.
Andre anordninger av motstående sprayhoder er fore-slått i US-PS 3.751.210 av august 1973 og 3-864.326 av
februar 1975 (Babington).
Samtlige ovennevnte utviklingsarbeider, basert på bruken av "Babington"-prinsippet, viste at systemet er fullt
ut brukbart i en oljebrenner og at et slikt system i en til-svarende utførelse kan' utvikles til en praktisk, meget effektiv brenner til bruk for boligoppvarming.
Oppfinnelsen vedrører en ny brenner, som er spesielt tilpasset for praktisk talt enhver ovnstype for. boligoppvarm-' ing og særlig for installasjon i eksisterende fyringssystemer. Fyringsolje kan brennes nær opp til den maksimale, teoretiske
effekt og røykutslippene blir null i samme øyeblikk brenneren tennes og forblir null under hele brennerdriften.
Ved foreliggende oppfinnelse elimineres ulempene ved mange på-av-brennersykluser. Ved enkel styring av væskefil-mens tykkelse over forstøvningsflåtene, som beskrevet nedenfor, kan brennerens forbrenningsgrad justeres over en typisk skala på 5-1. Det betyr at samme brenner kan justeres manuelt eller automatisk uten utskifting av forstøverne for tilpasning a.v oppvarmings- og/eller varmtvannsbehovet i boligen. På ikke særlig 'kalde vår- og sommer-kvelder kan brenneren f.eks. innstilles på et brennstofforbruk på 0,757 l/time og på kalde vinterdager, hvor det er bruk for varmt vann, kan samme brenner innstilles for et brennstofforbruk på 7,57 l/time. Denne regulering kan gjennomføres manuelt ved en enkel regulering av brennstoffets strømningshastighet over forstøvningskamrene
ved hjelp av en enkel ventil i væske-forbrenningsluft-blandingen som avgis til flammerøret. I den mest forseggjorte versjon av den nye brenner ifølge oppfinnelsen kan. reguleringen skje automatisk med hensiktsmessige styringsteknikker. •
En hensikt med foreliggende oppfinnelse er følgelig
å tilveiebringe en oljebrenner med en forbrenningsgrad som
let: kan reguleres manuelt eller automatisk for tilpasning til varmebehovet.
En annen hensikt er å tilveiebringe en brenner som virker med høy effekt uansett brennkammeret som den er anbrakt i, og som derfor er velegnet for installasjon i eksisterende ovner.
Enda en hensikt med oppfinnelsen er å tilveiebringe
en oljebrenner som tillater vesentlige reduksjoner i energi-
omkostninger, når den installeres i en eksisterende ovn.
Oppfinnelsen går videre ut på å tilveiebringe en
oljebrenner som har en usedvanlig stabil flammefront.
Oppfinnelsen går også ut på å tilveiebringe en brenner som kan drives med lav forbrenningsgrad, f. eks. med mindre
. enn 1,893 l/time.
Det skal tilveiebringes en oljebrenner"hvor forbrenningen i det vesentlige fullføres innenfor brennerens flamme-rør. Det skal videre tilveiebringes en oljebrenner, hvor forbrenningsluften tilføres forskutt for styring av forbrennings-graden og temperaturen og dermed kontroll med utslippene av ^O-gass.
De ovenfor nevnte hensikter oppnås med en brenner for flytende brennstoff som er kjennetegnet ved det som fremgår av kravene.
Oppfinnelsen skal nå beskrives nærmere under henvisning til tegningen som viser to foretrukne utførelsesformer av oppfinnelsen. Fig. IA og IB er skjematiske gjengivelser av én typisk fyringsovn eller lignende og viser fordelen ved foreliggende oppfinnelse, sammenlignet med den vanlige, kjente anordning. Fig. 2 er et frontriss av en oljebrennerenhet i bruk i ovnen ifølge fig. 1. Fig. 3 er et vertikalsnitt etter linjen 3 - 3 på fig. 2 og viser detaljer ved en av forstøvningsanordningene. Fig. 4 er et snitt etter linjen 4 - 4 på fig. 2 og viser detaljer.ved en flammerørenhet. Fig. 5 er et snitt som viser detaljene ved en annen flammerørenhet ifølge foreliggende oppfinnelse. Fig. 6 er ytterligere et snitt av et forstøvnings-system med et bedret sprayutløpshorn. Figurene 2 og 4 viser et utførelseseksempel av den bedrede brennerenhet ifølge foreliggende oppfinnelse. Som vist på fig. 4 er et flammerør 3, som kan ha en diameter på
7,62 til 9,52 cm, konsentrisk avstøttet på et antall ringer 5 og 7 i et blåserør 1, som kan ha en utvendig diameter på
10,16 cm og stort sett er et langstrakt rør med åpne ender.
Ved det konsentriske forhold mellom utblåsningsrøret og flammerøret begrenses en ringformet luftpassasje 4 mellom rørene. Ringen 7 er massiv og stenger den ringformede passasje ved utløpsenden av brennerenheten for føring av sekundær forbrenningsluft., slik det vil bli nærmere omtalf nedenfor. Ringen 5 bidrar til konsentrisk-avstøtting av flammerøret 3
og har en rekke omkretshuller 6. Disse hullene forårsaker et svakt trykkfall i luftstrømmen som passerer gjennom passasjen 4, slik at luftstrømmen gjennom passasjen jevnes. Den varme eller nedstrøms ende 9 av flammerøret er normalt anbrakt i ovnens fyrgang. Den andre enden 11 av flammerøret 3
er forholdsvis kjølig og forbundet med eh perforert brann-
vegg 14, som er vist generelt konusformet. Denne vegg har en forholdsvis stor, sentral, gjennomgående åpning 16. Til brannveggen er det videre festet to forstøvningsanordninger 30 og 30', som begrenses av skålformede forstøvningskammere
15,15'. Hullene i den perforerte brannvegg er vanligvis ca. 3,175 mm i diameter eller mindre og den store midtåpning 16
har en diameter på ca. 12,7 til 38,1 mm.
Lenger oppstrøms for forstøvningsanordningene og.
ikke vist i tegningen er det anordninger for opptagelse av brennermotcren, luftkompressoren, luftviften, brennstoff-resirkulasjonssystemet og elektroniske forbrenningsstyrean-ordninger.
Den varme ende 9 av flammerøret 3 har et par uttagninger 13,13' med en funksjon som vil fremgå av det nedenstående. Flammerøret er også forsynt med ytterligere et par huller 12,12' tilnærmet midt på dets lengde. Disse hullene 12,12'
er Torskutt 90° i forhold til uttagningene 13,13'. Som -.'ist i fig. 2 er uttagningene 13' og 13 anordnet i samme posisjon
som sifrene 12 og 6 på en urskive, mens hullene 12' og 12 er plassert i samme posisjon som sifrene 3 og 9 • Røret 3. kan
dog dreies 90°, slik at de relative plasseringer av uttagningene 13' og 13 i forhold til 12' og 12 b'lir byttet om. En slik ombytting vil bare føre til at flammen forlater brenneren for å tre ut ved 12- og 6-posisjon, i stedet for i 3^og 9~
posisjon som ved en form som er vist i fig. 2 og 4. Funksjonen av disse uttagninger og huller vil bli nærmere omtalt nedenfor.
En konvensjonell gnisttenner 18, som omfatter et par utladningselektroder 19 og 21, rager inn i flammerøret gjennom
den sentrale åpning l6 i veggen 14 og er anbrakt midt mellom spraystrålene som trer ut fra forstøvningssysteméne 30,30'.
Tenneren kan være avstøttet av en hensiktsmessig'brakett (ikke vist) og aktiviseres fra en høyspenningskilde. Om ønsket kan gapet mellom elektrodene 19 og 21 ikke være anordnet midt mellom forstøvningssystemene 30,30', men i stedet befinne seg nær sprayen fra ett av forstøvningssystemene 30,30'.
Som vist i fig. 3 og h, kan forstøvningskamrene 15 hhv. 15' være forsynt med sprayutløpshorn 17 og 17'- Hensikten med disse vil bli nærmere omtalt senere.
Fig. 3 viser at hvert forstøvningskammer 15 er forsynt med et par ledninger 23' og 25', som egentlig er albuer med en ende som rager inn i kammeret langs et stort sett ver-tikalt plan, som passerer direkte gjennom veggene. Øvre ledning 23' begrenser en brennstofforsyningsledning, hvis nedre ende 36' strekker seg inn i forstøvningskammeret 15', hvor den
er anbrakt stort sett over det høye punkt av overtrykkskammeret 26'. -Øvre ende 37' av ledningen 25' forløper på linje méd nedre, indre flate av forstøvningskammeret 15-
Et forstøvnings-overtrykkskammer 26' er anbrakt direkte under hver brennstoff-forsyningsledning 23' og av-støttet på bakre vegg 31' av forstøvningskammeret 15'. Det er i fig. '3 vist i form av en hul kule, men kan ha valgfri trykk-kammerform med en glatt, konveks ytterflate. Trykkgass føres til forstøvnings-trykkammeret 26' gjennom ledningen 27', som
strekker seg gjennom bakveggen av forstøvningskammeret 15'. Forstøvnings-trykkammeret 26' er forsynt med minst en liten
'åpning 29'. Bare en slik åpning er vist i fig. 3 og anbrakt sl:':k at oljespraydråpene avgis direkte mot og gjennom utl.øps-hjørnet 17'.
Som tydelig vist i fig. 3, er bakveggen 31' for for-støvningskammeret 15' forsynt med et par huller 33', hvis funksjon vil bli omtalt nedenfor.
Skjønt dette ikke er vist, er hver inntaks ledning 23' forbundet med en kilde for flytende brennstoff via en pumpe, slik at brennstoffet kan pumpes gjennom disse ledninger og avgis på den konvekse overflate av forstøveren 26 ' . På lignende måte er utløpsledningen 25' forbundet med forsynings— systemet for brennstoff, slik at overskytende væske som ikke forstøves av luften som trer ut fra åpningen 29' i forstøve-ren 26' kan returneres til brennstoffsystemet og resirkuleres der. Ovenstående beskrivelse når det gjelder fofstøvnings-systemet 30' i fig. 3 gjelder også forstøvningssystemet 30 som vist i fig. 4.
Fig. 3 viser også en måte å feste sprayutløpshornet 17' til forstøvningskammeret 15' på. Hornet 17' er vist i
en foretrukket form, som en avkortet konus med den minste åpning vendt mot flammerøret. Ved enkelte brennervariasjoner kan utløpshornet 17' dog danne et enkelt, sylindrisk parti eller en avkortet konus som har den størte åpningen vendt mot flammerøret. Sprayutløpshornets 17 størrelse og form avhenger' av de aerodynamiske forhold rundt forstøvningskammeret 15', som bestemmes av det oppstrøms blåsetrykk og det nedstrøms statiske og dynamiske trykk i flammerøret. I alle tilfelle
er sprayutløpshornene utformet for styring av størrelsen av brennstoffets- spraydråper og/eller for å hindre flammen i
•■flammerøret fra å forplante seg oppstrøms til forstøvnings-kammeret. Disse trekk vil bli nærmere omtalt nedenfor i forbindelse med fig. 6, som viser et bedret utløpshorn. Ved enkelte anvendelser av foreliggende oppfinnelse, hvor tilstrekkelig luftstrømning og trykk er tilgjengelige fra hjelpe-kompressoren og forbrenningsluftviften, kan flammeforplantning oppstrøms hindres og dråpestørrelsen optimaliseres uten behov for et sprayutløpshorn 17'. Dette oppnås ved styring av be-tingelsene i forstøvningskammeret 15' som omfatter det innbyrdes forhold av slike variabler som størrelsen og formen av forstøveren 26', størrelsen og formen av utløpsdysen 29', trykket som tilføres forstøverens 26' indre via røret 27', den innvendige diameter av forsyningsrøret 23', avstanden og den relative lokalisering av forstøverens 26' front og bakre ende i forhold til nedre ende 36 av forsyningsrøret 23', avstanden mellom utløpsdysen 29' og frontflaten 38' av for-støvningskammeret 15', den brennstoffmengde som tilføres gjennom røret 23', størrelsen av blåserens inntaksporter 33'-
og hastigheten og mengden av luften som trer inn i forstøv-ningskammeret 15' gjennom inntaksportene 33' til blåseren.
I tilfelle hvor sprayutløpshorn 17 og 17' ikke er nødvendige, fjernes de ganske enkelt, med den følge at spraydråpene som trer ut fra forstøverne 26 og 26' avgis direkte til flamme-røret 3 gjennom åpninger 34 og 34' i de respektive forstøv-ningskammere 15 og 15'•
De. følgende parametre representerer noen* typiske verdier for en brenner med et- variabelt oljeforbruk fra ca. 0,757 til ca. 2,271 l/time. En typisk forstøver er en kule med en utvendig diameter mellom 6,35 mm og 25,4 -mm. Tverr-snittsarealet av utløpsdysen 29' er mellom ca. 0,0006 og ca. 0,0019 cm . Det trykk som utøves mot forstøverens 26' indre via røret 27' er ca. 0,07 til ca. 1,4 kp/cm p. Avstanden 35' mellom utløpsdysen 29' og frontflaten 38' av forstøvnings-kammeret 15' kan være fra 0 til ca. 2,54 cm. Avstanden mellom nedre ende 36' av tilførselsrøret 23' og øverste flate av forstøveren 26' er ca. 3,17 til 9,52 mm. Vifteinntaksportene 33' har gjerne en diameter på ca. 3,17 til 9,52 mm. For-syningsrørets 23' innvendige diameter er ca. 1,58 til 6,35 mm. Når det foreligger et sprayutløpshorn 17' kan dette ha en lengde.på opptil 38,1 mm og en utløpsdiameter mellom ca. 9,52 og 25,4 mm.
Fig. 5 er et snitt som viser detaljer ved en brenner-enhet som omfatter et antall trekk som utnyttes for reduksjon .av sotdannelse som kan finne sted mellom brannveggen 14 og innerveggene av flammerøret, særlig ved større brennstoff-forbruk.
Som vist i fig. 5, består den bedrede enhet av et blåserør 1 som i det vesentlige er et langstrakt rør med åpne ender. I blåserøret 1 er et flammerør 3 konsentrisk anordnet i forhold til blåserøret, slik at en ringformet luftpassasje begrenses mellom rørene. Flammerøret holdes konsentrisk -i forhold til blåserøret 1 ved anbringelse mot en omkretsskulder 67 som kan omfatte festeskruer e.l. (ikke vist).- Flammerøret kan også holdes konsentrisk i blåserøret på annen måte. Flamme-røret 3 er åpent i begge ender. Den ene enden 9, som kan kalles den hete enden, vender mot det indre av ovnens e.l. fyringskasse. Den andre ende, som kan kalles den svale enden, '
er festet til et forstøvningskammer 52 ved at det er skjøvet .over ovennevnte skulder 67. Lengre oppstrøms for forstøvnings-kammeret 52 kan det om ønsket sørges for opptagelse av hjelpebrennerutstyr, som drivmotor, f orstøvningsluf t.kompressor, forbrenningsluftvifte, brennstoff-resirkulasjonssystem og elektrisk brennerstyring (ikke vist). Den åpne ende 9 av flammerøret 3 har et par uttagninger 13,13' med en funksjon som vil fremgå av det følgende. Flamme-røret er også forsynt med et par uttagninger 12,12', anbrakt tilnærmet midt på rørets lengde. Disse uttagninger (12,12') er anordnet 90° forskutt i forhold til uttagningene 13,13','men som tidligere nevnt, kan flammerøret 3 dreies 90° for endring av flammemønsteret som forlater brenneren. Flammerøret ifølge fig. 5 er dessuten forsynt med et antall sjalusier 50. Ved en hensiktsmessig utførelse benyttes 4 sjalusier, som hver har en avstand på ca. en kvart omkrets av .flammerøret fra nærmeste sjalusi. Andre former og antall av sjalusier kan benyttes hvis det er ønsket. Sjalusiene er anbrakt oppstrøms for uttagningene 12,12'. og fortrinnsvis •aksialt omtrent midt mellom uttagningene 12,12' og brannveggen 57. Sjalusiene sørger for et gardin av virvlende luft langs flammerørets vegg. Virvlingen er begrenset, som nærmere .omtalt nedenfor med- henblikk på sjalusienes innbyrdes forhold til uttagningene 12,12' og 13,13'. Uttagningene 50,12, 12',13,13' har-gjerne et tverrsnittsareal'på ca. 1,29 til 2,58 cm 2 ved en typisk brenner med en variabel fyringsgrad mellom 0,75 og 2,27 l/time. Det sylindriske flammerøret 3 er i motstående ende 11 forsynt med et par sprayutløpshorn 17 og 17', som munner i et felles forstøvningskammer 52. Som tidligere omtalt, vil enkelte . brennerforhold ikke kreve bruk av slike horn 17,17'. I slike.
■ tilfelle vil det i stedet anordnes en enkel åpning i forstøv-ningskammeret 52.
Sprayutløpshornene 17,17' er av.støttet på en massiv vegg 51, som er vist stort sett rett og på tvers av flamme-røret. På den massive vegg 51 er det også avstøttet et luft-blåserør 52, anbrakt konsentrisk i forstøvningskammeret- 52. Luftblåserøret 53 passerer .gjennom og'er også avstøttet. av bakveggen 54 for forstøvningskammeret 52. Røret 53 kan ha
et par åpninger 56,56' (f.eks. med en diameter mellom 3>17
og 12,7 mm) mot forstøvningskammeret 52. Disse huller sørger for at en del av blåserens luft trenger inn i det sentrale luftblåserør for å trenge inn j± forstøvningskammeret 52, hvor de blandes sammen med brennstoffsprayen og avgis til flammerøret gjennom sprayutløpshornene 17,17'. Dersom åpningene 56 og 56' ikke er i stand til å forsyne kammeret 52 med den nødvendige luft for forstøverne 26,26' innsugnings-behov, eller dersom det er ønskelig ytterligere å øke det statiske trykk i kammeret 52, kan det anordnes luftinntaks-porter 66 og 66' med samme eller mindre tverrsnittsflate som hullene 56,56' i veggen 54. Ved dimensjonering av blåser-luftinntaksportene 66 og 66' i samsvar med hullene 56 ,56-',
kan kammeret 52 drives ved ethvert ønsket trykk. Frontveggen"
51 av forstøvningskammeret 52 er forsynt med et forholdsvis
stort, sentralt hull 55 gjennom veggen 51. Dette hull 55
har samme størrelse som den innvendige diameter av luftblåse-røret 53, dvs. ca. 6,35 til ca. 38,1 mm, slik at blåseluft kan passere direkte gjennom luftblåserøret 53 og inn i flamme-røret gjennom åpningen 55 i veggen 51. Noe nedstrøms, f.eks. 3,17 til ca. 12,7 mm nedstrøms for frontveggen 51 for for-'støvningskammeret og parallelt med denne vegg er det en perforert brannvegg 57, som er vist stort sett-plan. Den perforerte brannvegg 57 har en forholdsvis stor, sentral, gjennomgående åpning 59. Den store, sentrale åpning 59 i den perforerte brannvegg 57 er fortrinnsvis mindre enn den innvendige
■diameter av det sentrale blåserør og dermed mindre enn åpningen'55 i veggen 51. Følgelig presses en liten luftmengde ut radialt
mellom frontveggen 51 for forstøvningskammeret 52 og den perforerte brannvegg. Denne luft trekker gjennom den perforerte brannvegg og inn i flammerøret for å hindre ilden i flammerøret fra å prelle mot brannveggen.
Gjennom bakveggen 54 og frontveggen 51 for forstøv-ningskammeret og videre inn i flammerøret gjennom et par åpninger
i brannveggen 57 rager et par elektroder 19 og 21. Elektrodene er omsluttet av porselenmantler 68 og'69 som beskytter elektrodene mot brennstoffspray i passasjen gjennom forstøvnings-kammeret 52. Gnistspalten 70 mellom elektrodene 19 og 21 er anordnet i flammerøret og på ytre periferi av spraystrålen
fra forstøveren 26.
Som vist i fig. 5, kan kammeret 52 være forsynt med utløpskonuser 17, som sender forstøvet brennstoff inn i flamme-røret 3.
Begge forstøvere 26,26' er anordnet i samme forstøv-ningskammer 52. Forstøveren 26' er avstøttet på bakre vegg 54 av kammeret 52 og forstøveren 26 er via ledningen 27'
forbundet med forstøveren 26'. Bruk av et f elles'.kammer sikrer at det statiske trykk som omgir forstøveren 26 er i
• det; vesentlige det samme som det som omgir forstøveren 26'. Forstøverne 26 og.26' forsynes med trykkluft gjennom ledning-27 hhv. 27'. Som vist i fig. 5, tilføres luften til ledningene
27 og 27' fra samme kilde via ledninger 60 hhv. 61. Separate
luftkilder kan selvsagt benyttes hvis dette er ønsket. Forsyningssystemet for flytende brennstoff - til for-støverne ér i det vesentlige det samme som ved fig. 3, bort-sett fra at begge tilførselsledninger befinner seg i ett felles kammer. Ved utførelsesformen ifølge fig. 5 er det
dessuten bare behov for ett felles avløp anordnet ved et lavt punkt i kammeret 52. Hver forstøver 26,26' har minst en liten åpning 29,29' som vist i fig. 3, som er plassert slik at luft og brennstoffspray sendes direkte mot tilordnede utløpshorn 17 hhv. 17'.
Som vist i fig. 5, er bakveggen 54 for forstøvnings-kammeret 52 forsynt med en åpning 6l' for inntak av luft til blåserøret 53-
Et par brennstoffledninger 23, og 23' er fortrinnsvis koplet til en kilde for flytende brennstoff via en pumpe, slik at brennstoffet kan pumpes gjennom disse ledninger og avgis på den konvekse overflate av forstøverne -26,26'. På lignende måte er den ene avløpsledning 25' koplet til brennstofforsynings-systemet, slik at væske som ikke forstøves i det feiles for-støvningskammer 52, kan gå tilbake til brennstoffsystemet (ikke vist) og resirkuleres til forsynings ledningene 23,23'.
Hovedforskjellen mellom den utførelsesform som er vist i fig. 5 og den som er vist i fig. 4 er følgelig ett enkelt forstøvningskammer i stedet for to, en stort sett plan frontvegg i stedet for en stort sett konusformet brannvegg, en perforert brannvegg i avstand fra forstøvningskammerets front vegg, og nærvær av virvelsjalusier. Om ønsket, kan brenneren ifølge fig. 4 modifiseres ved at ikke alle ovenfor omtalte modifikasjoner fra fig. 5 gjennomføres samtidig.
Under henvisning til fig. 3 og 4 skal driften av
brennstofforstøvnings- og forbrenningssystemet beskrives.
Flytende brennstoff innføres i systemet via ledningene 23,23'. Det flytende brennstoff renner over for-støverne 26,26' og en del blir forstøvet av trykkluft som innføres i hver forstøver gjennom ledningene 27,27'. Ikke forstøvet væske renner til bunnen av forstøvningskamrene 15, .15' og går derfra gjennom avløpsledninger 25,25' for resirkulering i forsyningssystemet for brennstoff.
Som'omtalt ovenfor, bygger forstøvningsprosessen på det grunnleggende "Babington"-prinsipp, som er angitt i US-PS 3.421.699 og 3.421.692.
Som følge av luftutløp fra forstøverne gjennom åpningene 29 og 29' skapes et område med lavt trykk i den umiddelbare nærhet av de nevnte huller.. Dette fører til at ytterligere luft strømmer inn i forstøvningskamrene 15,15' gjennom portene 33,33' for å blandes med det forstøvede brennstoff som avgis til flammerøret 3. Ytterligere forbrenningsluft .tilføres gjennom åpningen 16 i den perforerte brannvegg 14, for aksial strømning langs flammerøret 3, slik at den skjærer brennstof f sprayen som trer ut fra forstøverne 26,26'' og slik at tenning lett finner sted, når tenneren 18 aktiviseres for gnistdannelse mellom elektrodene 19 og 21;
Ved de omtalte, foretrukne utførelseseksempler trer forbrenningsluften inn gjennom åpningen 16. Det ligger imidlertid innenfor oppfinnelsens ramme å tilføre forbrenningsluft ved økning av lufttilførselen gjennom portene 33 og 33' i fig. 4 eller portene 66,66' i fig. 5-Det vil da tilføres mer luft til flammerøret 3 gjennom utløpshornene 17 og 17'-De to strømmer av ekstraluft som således dannes, vil skjære hverandre i det vesentlige langs flammerørets akse, og den strøm som resulterer fra de to kryssende luftstrømmer tenderer til å strømme stort sett langs flammerørets akse. En slik anordning kan være tilfredsstillende i visse tilfelle, især når brennerens geometriske utforming gjør det vanskelig å • sørge for at forbrenningsluften rettes inn i flammerøret fra dets ene ende, eller i tilfelle hvor brenneren er utformet for lav fyringsgrad. I sistnevnte tilfelle vil tilstrekkelig forbrenningsluft .oppnås ved en slik alternativ anordning.
Ekstra forbrenningsluft passerer langs den ringformede passasje 4 mellom flammerøret 3 og blåserøret 1 og tilføres . flammerøret 3 gjennom portene 12,12' og uttagningene 13,13'. Fig. 4 viser også en måte for tilførsel av ekstra forbrenningsluft ved møtestedet mellom flammerøret og den koniske brannvegg, f.eks. ved porter 8.
Den spesielle utforming av flammerøret i blåserøret danner en enestående varmeveksler, hvor forbrenningsluften for forskutt tilførsel passerer gjennom det ringformede område mellom flammerøret og blåserøret. Idet den følger denne kurs, tar forbrenningsluften opp varme fra flammerørets indre, varme vegg. Denne varme luft som avgis til flammerørets' indre ved de to ovennevnte, forskutte steder og om ønsket gjennom portene 8, bidrar til hurtig fordampning av det forstøvede brennstoff for fullføring av forbrenningen nedstrøms i flammerøret. Denne forskutte tilførsel av forbrenningsluften gjør det •mulig å holde temperaturen i flammerøret på det ønskede nivå for at N^O-^utslipp skal holdes på et minimum.
Ytterligere en fordel ved måten forbrenningsluft-tilførselen er forskutt på er at det dannes en flamme som er kort og busket, når den trer ut fra brenneren. Dette oppnås ved innføring av usymmetrisk forskutt luft, hvilket strider mot den teknikk for brennstoff/luft-blanding som benyttes ved konvensjonelle brennere for husholdningsbruk. Ved første sted for forbrenningsluft-tilførsel, nedstrøms for stedet' for sprayprelling, kan det innføres to luftstrømmer 12,12' per-pendikulært på blåserørets lengdeakse", i porsisjonene for 3
og 9 på en urskive. Ved at flammen i flammerøret utsettes for en usymmetrisk luftstrømning av denne type vil flammn sprute ut og fylle flammerøret ved posisjonene for 6 og 12 på !en urskive. Videre vil det lave statiske trykk i luft-, strømmene ved 3~og 9-posisjonene føre til at flammen om-hyller luftstrømningene og det således dannes en kortere og mer kompakt flamme, som fyller hele flammerøret.
På det andre forbrenningsluft-tilførselssted til-føres to luftstrømmer ved blåserørets kant, men nå innføres luftstrømmene i 12- og 6-posisjonene. Dette fører til at flamme .spres, ut til 3- og 9-posisjonene, når den forlater brennerens blåserør og trer inn i brennkammeret.
En kort og lubben flamme av denne type er ideell for en utskiftningsbrenner, fordi den egner seg til -bruk i alle typer av brennkammere. Dette står i kontrast til en lang, tynn flamme, som ville prelle mot baksiden av mange brennkammere og føre til erosjon av foringen. Samtidig vil forbrenningsluften som passerer mellom flammerøret.og blåse-røret bidra til å holde det ytre blåserøret svalt og derved hindre varmeerosjon av blåserøret. Ved foreliggende oppfinnelse er forstøvningssystemet og den etterfølgende brennstof f /luft-blanding og fordampning så effektive at brenneren ikke krever et varmt brennkammer for oppnåelse av en.sterk forbrenningseffekt.
Brennerutførelsen som er vist i fig. 4 er blitt brukt i forbindelse med en lang rekke forskjellige brennkammere og har til enhver tid ført til røykfri drift og CO^-nivåer i avtrekksgassen mellom 14 og , når det arbeides med en forbrenningsgrad som ligger nær opptil den beregnede ovnskapasitet. Selv om brenneren ifølge oppfinnelsen innstilles for drift ved forbrenningsgrader et godt stykke under den beregnede ovnskapasitet (f.eks. ved brennerdrift ved et forbruk på 0,95 til 3,78 l/time i en ovn beregnet på 3,78 l/time vil CC^-nivåene ved røykfri drift normalt aldri gå under 135«.
Den brennerform som er illustrert i fig. 5 har noe bedre effekt enn den som er vist i fig. 4. Avtrekksgassens CO^-nivåer på 15%, som ligger nær det maksimale nivå, kan f.eks. oppnås ved røykfrihet. Verdien ligger like under det teoretisk oppnåelige, når den nøyaktige luftmengde blandes med hydrokarbon-brennstoffet. Dette står i kontrast til den konvensjonelle oljebrenner for boligformål som drives ved CO^<->nivåer på 8%, selv når brennerens forbrenningshastighet svarer til ovnens kapasitet.
Disse særtrekk, dvs. total.uavhengighet av ovns-utformning og ovnstemperatur, gjør foreliggende oppfinnelse ideell som ins tallasjonsbrenner. Uavhengigheten av temperaturen betyr også at brenneren vil oppnå røykfri drift samme øyeblikk som tenning finner sted og før brennkammeret blir varmt. Den vanlige høytrykksbrenner av kjent type trenger flere minutter før røyknivået synker til akseptable nivåer etter tenning.
Et annet forhold som bør bemerkes er at det ved konvensjonelle høytrykksdyser er vanskelig å drive ovnen ved forbrenningsgrader under ca. 2,6 l/time uten sterk fare for tiltetting..Ved brenneren ifølge oppfinnelsen er det i prinsippet ingen minimal forbrenningsgrad. Brennerproto-typen er blitt drevet ved en forbrenningsgrad på mindre enn 0,37 l/time. Det betyr at hver enkelt forstøver drives ved mindre enn 0,18 l/time. Ved brenneren ifølge oppfinnelsen er det heller ikke nødvendig at begge forstøvere fremkaller samme væskespraymengde for at brenneren skal drives effektivt. En forstøver kan f.eks. ha en kapasitet på 0,22 l/time, men
den andre har en kapasitet på 0,15 l/time. En brenner av denne type vil drives like effektivt som en hvor hver for-støver avgir 0,18 l/time. Denne mulighet for lav fyringsgrad er av stor betydning i lys av energikrisen, fordi boliger i fremtiden vil bli bygget med bedre isolasjon og trenden går i retning av brennere med lav forbrenningsgrad og meget effektiv drift.
Det skal bemerkes at perforeringene i brannveggen 14.foreligger i et slikt antall og med slik størrelse at en
meget svak. luftstrøm passerer gjennom denne vegg. Denne svake luftstrøm tenderer til å hindre forbrenningsprodukter fra å filtreres eller trille tilbake mot brennstoff-forstøv-ningssystemet og tenneren, og hindrer derved soting av disse deler.
Den innelukkede vinkel mellom brennstoff-forstøvnings-systemet 30,30' er i fig. 4 vist på ca. 90°. Denne vinkel kan imidlertid varieres og kan ligge mellom 15 og 150°, fortrinnsvis mellom 45 og 150°.
i I fig. IA og IB sees at forstøvningsdysene ved kjente anordninger er anordnet i enden av blåserøret. Følgelig'utsettes dysen for høye temperaturer og blir derved utsatt for lakkavsetninger og tilstopping.
Ved det fores låtte, bedrede brennersystem er forstøverne anbrakt et godt stykke oppstrøms av blåserørets ende og er derved beskyttet mot ildkassens stråle- og konveksjonsvarme og de dermed forbundne problemer ved brennstoffkrakking og lakkdannelse.
Skjønt brennerne ifølge fig. 3 og 4 er meget effektive og fullt ut tilfredsstillende, som omtalt ovenfor, kan driften av dem ved høyere brennstofforbruk medføre begrenset soting på den koniske brannvegg 14 og på partier av flammerøret. Den bedrede utformning ifølge fig. 5 eliminerer-all slags
sotdannelse. Bare de grunnleggende forskjeller mellom driften av brenneren ifølge fig. 5 og brenneren ifølge fig. 4 skal omtales nedenfor. Det bemerkes at de sider ved driften av brenneren ifølge fig. 5 som ikke omtales mer detaljert svarer til dem som gjelder brenneren ifølge fig. H .■
Luftblåserøret 53 retter luft langs midtaksen av det eneste forstøvningskammer 52 og langs flammerørets 3 midtakse. En porsjon av blåseluften som trer inn i luftblåserøret 53 tvinges fortrinnsvis inn i forstøvningskammeret 52 via åpninger 56 og 56'. I forstøvningskammeret 52 blandes luften med brennstoffsprayen og avgår til flammerøret 3 gjennom spray-utløpshornene 17 og 17'. Forstøverne kan trekke iuft inn i kammeret 52 via åpningene 56 og 56' ved hjelp av lavtrykks - området som dannes ved forstøvernes dyser, eller trykkluft kan under visse driftsbetingelser presses inn i forstøvnings-kammeret 52 gjennom åpningene 56 og 56'.
Som tidligere nevnt, kan det felles kammer 52 også være utstyrt med blåseluft-overtrykksdannende porter 66,66', aiik at kammeret 52 drives ved et ende høyere, statisk trykk, hvis dette er' ønskelig. Slik overtrykksdannelse vil være aktuell ved høyere brennstofforbruk og der det er ønskelig å blande så meget luft med den forstøvede spray som mulig før blandingen avgår til flammerøret.
Bruken av ett felles forstøvningskammer som opptar forstøverne, i stedet for flere forstøvningskammere, sikrer at'omgivelsestrykket rundt hver forstøver vil være tilnærmet
det samme. Med et felles forstøvningskammer vil også den lokale hastighet rundt hver forstøver reduseres som følge av
det større volum i kammeret 52. I kammeret 52 sikres de-r-med videre at høye lufthastigheter ikke forstyrrer filmen av væske som renner over forstøverne 26,26', Konstruksjonen ifølge fig. 5 er dermed mindre ømfintlig enn den som er vist
i fig. 4.
Ettersom den store midtåpning i den perforerte vegg er mindre enn indre diameter av det sentrale blåserør 53, rettes eller tvinges en mindre luftmengde radialt ut mellom frontflaten av forstøvningskammeret og den perforerte brannvegg. Perforeringene i brannveggen har et slikt antall og' slik størrelse at en meget svak luftstrøm passerer gjennom denne vegg. Denne luft lekker gjennom den perforerte, brannvegg og inn i flammerøret og holder dermed flammen borte fra brannveggen og isolerer den forholdsvis kjølige flate av forstøvningskammerets front mot den hete omgivelse på nedstrøms side av brannveggen. Uten den perforerte brannvegg ville forholdet med forholdsvis kjølig brennstoff på innsiden av forstøvningskammeret og brannvarme på nedstrøms side av kammeret gjøre frontveggen av forstøvningskammeret mottagelig for sotoppbygging på flammerørsiden. Dessuten vil bruken av stort sett rette vegger i stedet for den stort sett konus-formede brannvegg ifølge fig. 4 redusere tendensen til sotoppbygging til et minimum. I utformningen som vist i fig. 4 gjør antallet hjørner det vanskelig å opprette tilstrekkelig
■ luftblanding i alle hjørnene.
Bruken av en brannvegg med i det vesentlige plan overflate fjerner restriksjonen når det gjelder minste spray-vinkel som nevnt for sprayene ifølge fig. 4. Den plane b-r ann-vegg tillater betydelig reduksjon av den minste omsluttede vinkel hvor sprayene møtes. Den foretrukne minstevinkel er ca. 5°. Utmerkede resultater er oppnådd med en vinkel på ca. 27°.
Sjalusiene 50 for sentrifugalvirvling fremmer rask blanding av forbrenningsluft og brennstoffspray for å hindre sotoppbygging på flammerøret 3- Luften som passerer inn i , flammerøret gjennom sjalusiene danner et gardin av.. virvlende luft langs flammerørets vegg. Dette isolerer flammerørets vegg mot direkte flammeprelling og hindrer hete punkter og flammeercsjonsproblemer. Gardinet av virvlende luft er tyngst i oppstrøms nærhet av flammerøret, hvor det trer inn.gjennom sjalusiene. Når den- virvlende luft støter mot tverrgående luftstrømmer omtrent midtveis langs flamme-røret, fra hullene 12,12' og igjen ved utløpskanten av flamme- røret, fra uttagningene 13,13', blir den virvlende bevegelse vesentlig redusert. Dette er viktig for å sikre at den virvlende luft blandes med det fordampede og brennende brennstoff før det forlater, flammerøret 3.
I forbindelse med fig. 3 ble det nevnt at spray-ut løpshornet 17' hadde to formål. Hornet 17' ble utformet for å styre masse-mediandiameteren av sprayen som trer inn i flammerøret 3 og for å hindre flammen i flammerøret 3 fra å forplante seg oppstrøms og inn i forstøvningskammeret 15. Spraydråpestørrelsen kan optimaliseres ved regulering av hornets 17' geometri, når det gjelder lengde, utløpsdiameter og konusvinkel. Hornet kan dimensjoneres slik at sprayen som trer ut fra dysen 29' sendes inn i flammerøret 3 uhemmet av hornet 17' eller hornet kan være utformet slik at det hemmer
. en del av sprayen fra dysen 29 ' • I sistnevnte tilfelle- bidrar hornets innervegg til å skumme av de større spraydråpene på ytre omkrets av spraystrålen. Disse oppfangede brennstoffdråper renner ganske enkelt tilbake til forstøvningskammeret .15 langs de skrådde innervegger av hornet 17'. Denne teknikk virker godt, når det kreves minimal skumming og når hastigheten av luft- og brennstoffpartikkel-blandingen som passerer gjennom hornet er lav. Men dersom det er ønskelig å hemme en betydelig mengde av sprayen for ytterligere reduksjon av dråpestørrelsen eller når hastighetene i hornet 17' er høye, vil den hornenhet som er vist i fig. 6 være mer hensiktsmessig. Denne utløpshornenhet 20 for stor hastighet omfatter en indre mantel 17' og en ytre mantel 22. Som vist i fig. 6, er de •nedstrøms ender av disse mantler fortrinnsvis i samme plan. Men i enkelte tilfelle, avhengig av det statiske trykk, for-brenningsluftens hastighet og lokale virvler i flammerøret 3, kan ytre mantel 22 være noe lengre eller kortere enn indre mantel 17' for fremme av bedre avløp og/eller for å eliminere sotoppbygning mellom mantlene eller rundt hele organet 20'.
Under drift vil enheten 20 ifølge fig. 6 skumme av
en porsjon av brennstoffsprayen som kommer fra dysen 29'.
Den forholdsvis store hastighet av sprayen som passerer gjennom indre mantel 17' fører til at prellende brennstoff renner langs mantelens 17' innervegg mot flammerøret. Dette brennstoff hindres fra å renne over i flammerøret ved hjelp av den ytre mantel 22. Dette råbrennstoff som når ut løpskanten av indre mantel 17', vil renne tilhake mellom indre og ytre mantel 22, for det meste langs ytterflaten av indre mantel 17' og tilbake mot forstøvningskammerets 15 frontvegg 28. Dette overskytende brennstoff dreneres der-etter tilbake til kammeret 15 gjennom et lite drenerings-rør 72. Under brennerdrift vil drenéringsrøret 72 som har en indre .diameter på ca. 1,58 til 3,17 mm bli fylt med brennstoff og virke som en felle for å hindre tilbakestrøm-ning av forbrenningsprodukter til forstøvningskammeret.
Det andre formål med hornenheten 20 er å hindre tilbakeledning av flamme til forstøvningskammeret. Enheten virker i prinsippet som en ejektor som er dimensjo-nert slik at brennstoff/luft-hastigheten fra indre mantel 17' er minst like stor som flammehastigheten av brennstoffet som forbrennes i flammerøret 3- Det betyr at flammen i flammerøret ikke kan forplante seg oppstrøms og inn i for-støvningskammeret 15-
I tilfelle hastigheten av spray-luft-blandingen frå utløpshornenheten 20' er meget stor, slik at det dannes en ustabil flamme eller en fluktuerende flammefront i flamme-røret 3, kan flammeholderen 71 anordnes. Denne flamme-holder har formen av en enkel ring eller skive med en stor midtåpning 63. Denne åpning er noe større enn spraystrålens diameter på dette punkt. Dermed kan brennstoffspray passere ubehindret gjennom åpningen 63 uten å fukte flammeholderens 71 vegger. Turbulensen og det påfølgende lave, statiske trykk som dannes rundt flammeholderen 71 når sprayen passerer gjennom den, fører til at flammen hefter seg til flammeholderens nedstrøms flate. I fig. 6 er flammeholderen 71 avstøt-tet av ytre mantel 22 med to små stavpartier 62. Det er ønskelig at disse staver 62 har et lite .tverrsnitt, slik åt flammeholderen 71 virker som om den var opphengt i rommet ca. 3,3 7 .til 38,1 mm nedstrøms av indre mantel-s 17' utløp.. Den nøyaktige plassering av flammeholderen 71 vil avhenge av den relative hastighet mellom flammen og brennstoff/luft-blandingen som forlater mantelen 17'.
Det vil være innlysende for fagfolk at forskjellige modifikasjoner og endringer kan foretas ved oppfinnelsens gjenstand innenfor oppfinnelsens ramme, slik denne er angitt i kravene.

Claims (13)

1. Brenner for flytende brennstoff, karakterisert ved at den omfatter: et flammerø r med innløpsende og utløpsende, et forstø vningskammer som står i forbindelse med innløpsenden av flammerøret og omslutter brennstofforstøvnings-innretninger for utføring av forstøvet brennstoff.i flammerøret- gjennom åpninger i en oppdelingsvegg som skiller flammerøret fra forstøvningskammeret, at forstøvningsinnretningene omfatter et antall hule plenumkamre som hvert har en glatt ytre flate og hvert bestemmer en liten gjennomgangsåpning, en innretning for tilveiebringelse av en strøm av brennstoff i en tynn film over hver av gjennomgangsåpningene og en innretning for innføring av luft under trykk i hvert av plenumkamrene for å bryte opp filmen ved , åpningen, innretninger for understøttelse av plenumkamrene i forstø vningskammeret på en slik måte at det tilveiebringes flere rettede strømmer av forstøvet brennstoff fra kamrene gjennom de respektive av åpningene i oppdelingsveggen og inn i flamme-røret i retninger som utstrekker seg langs sehtralaksen tir flammerø ret for forbrenning av i det vesentlige alt forstøvet brennstoff i flammerøret, innretninger for innføring av trykkluft i forstø v-ningskammeret for således å bevirke at luft med lav hastighet kommer inn gjennom åpningene i oppdelingsveggen sammen med strømmene, av forstøvet brennstoff og at trykkluften kommer fra hvert plenumkammer, innretninger for antennelse av det forstøvede brennstoff i flammerø ret nedstrø ms for dets innløpsende, første innretninger (50) for innføring av luft i flammerøret hosliggende til dets innlø psende med en tangensial-komponent for tilveiebringelse i flammerø ret av en enkel tangen-sial virvel for å fremme sammenblanding av luft med forstøvet brennstoff og for å holde flammen i avstand fra flammerørets indre flate hosliggende til dets innløpsende, og andre innretninger (12, 12", 13) for innføring av luft i flammerøret ved minst ett sted nedstrøms for stedet for luftinnfø ring fra den første innretning og nedstrøms for punk-tet for antennelse av brennstoff-luftblandingen av antennel-sesinnretningen med en hastighet og retning som hindrer virve-len som dannes av den første innretning for således å tillate at flammen kan ekspandere til flammerø rveggen og for å tillate i det vesentlige fullstendig forbrenning innenfor avgrensninge- . ne til flammerøret.
2. Brenner ifølge krav 1, karakterisert ved at en porøs strålingsbeskyttelse er understøttet hosliggende til, men i avstand fra siden til oppdelingsveggen som vender mot flammerøret.
3. Brenner ifølge krav 2, karakterisert ved at den innbefatter en forstøvningståkeutsendelseskonus for hvert plenumkammer, idet hver forstøvningståkeutsendelses-konus er kjeglestumpformet med sin større ende hosliggende til gjennomgangsåpningen for det respektive plenumkammer og utstrakt gjennom den respektive åpning i oppdelingsveggen og strålings-' beskyttelsesskjermen.
4. Brenner ifølge krav 2, karakterisert v e d . at såvel beskyttelsesskjermen som' oppdelingsveggen av-grenser en sentral åpning for tilveiebringelse av en strøm av luft fra en kilde av trykkluft langs sentralaksen til flamme-røret.
5. Brenner ifølge krav 4, karakterisert ved at den innbefatter et sentralrø r som utstrekker seg fra luftkilden gjennom åpninger i oppdelingsveggen og beskyttelses-sk jermen og inn i innlø psenden til flammerø ret.
6. Brenner ifølge krav 1, karakterisert ved at den første innretning omfatter et antall sjalusier som er utformet i flammerørets vegg. •
7. Brenner ifølge krav 1 eller 6, karakterisert ved at den andre innretning omfatter et antall åpninger i flammerøret plassert i det vesentlige midt på lengden av dette.
8. Brenner ifølge krav 1 eller 6, karakterisert ved at den andre innretning omfatter et antall åpninger i flammerø ret i det vesentlige ved dets utløpsende.
9. Brenner ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at den andre innretning omfatter en første rekke åpninger i flammerøret i det vesentlige midt på lengden av dette og et andre antall åpninger i flammerøret i det vesentlige ved utløpsenden.
10. Erenner ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter en innretning for å sette forstøv-ningskammeret under trykk med et trykk over atmosfæretrykket.
11. Brénner ifølge krav 10, karakterisert ved at den videre innbefatter luftkanalinnretninger for transport av luft via nevnte første og andre innretning til det indre av flammerøret.
12. Brenner ifølge krav 11, karakterisert ved at luftkanalinnretningen innbefatter et rør med en større diameter enn og omgivende flammerø ret for avgrensning av en ringkanal.
13. Brenner for flytende brennstoff, karakterisert ved at den omfatter: et flammerør med en innløpsende og en utløpsendé, ■ et forstøvningskammer som står i forbindelse med inn-lø psenden til flammerøret og omslutter brennstofforstøvnings- .innretningen for utsendelse av forstøvet brennstoff inn i flam-merøret gjennom åpninger i en oppdelingsvegg som adskiller flammerø ret fra forstø vningskammeret, hvilken forstøvningsinnretning omfatter et antall hule plenumkamre som hvert har en glatt ytre flate og som hvert bestemmer en smal gjennomgangsåpning, innretninger for tilveiebringelse av en strøm av brennstoff i en tynn film over hver av gjennomgangsåpningene og en innretning for innføring av luft under trykk i hvert plenumkammGr for å bryte filmen ved åpningen, innretninger for understøttelse av plenumkammeret i forstøvningskammeret' på en slik måte at det tilveiebringes flere rettede strømmer av forstøvet brennstoff som kommer fra dette og rettes gjennom respektive av åpningene i oppdelingsveggen inn>i flammerøret i retninger som utstrekker seg langs sentral aksen til flammerø ret, innretninger for å sette forstø vningskammeret under trykk over atmosfæretrykk for således å bevirke at luft med lav hastighet går ut gjennom åpningene i oppdelingsveggen sammen med strømmene av forstøvet brennstoff, innretninger for antennelse av forstøvet brennstoff i flammerøret nedstrøms for dets innløpsende, og innretninger for innføring av luft i flammerøret ved minst ett sted langs dets lengde for sammenblanding med det for-støvede brennstoff.
NO822694A 1982-08-06 1982-08-06 Brenner for flytende brennstoff. NO822694L (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO822694A NO822694L (no) 1982-08-06 1982-08-06 Brenner for flytende brennstoff.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO822694A NO822694L (no) 1982-08-06 1982-08-06 Brenner for flytende brennstoff.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO822694L true NO822694L (no) 1980-11-19

Family

ID=19886682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO822694A NO822694L (no) 1982-08-06 1982-08-06 Brenner for flytende brennstoff.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO822694L (no)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4013396A (en) Fuel aerosolization apparatus and method
US4298338A (en) Liquid fuel burners
KR870000983B1 (ko) 액체연료의 연소장치
US2665748A (en) Fuel burner
US6916172B2 (en) Burner apparatus
US5647341A (en) Gas burner and fireplace and method of combustion
US3545902A (en) Blue-flame gun burner process and apparatus for liquid hydrocarbon fuel
US4155700A (en) Liquid fuel burners
US6145450A (en) Burner assembly with air stabilizer vane
US4286945A (en) Wall fired duct heater
US4462795A (en) Method of operating a wall fired duct heater
USRE28679E (en) Burners
US3226038A (en) Combustor for a steam generator
US3751210A (en) Two-stage vaporizing fuel oil burner
US4137036A (en) Flare burner
NO822694L (no) Brenner for flytende brennstoff.
US3285315A (en) Oil burner with widely variable operating range
GB675092A (en) Improvements relating to combustion systems of gas-turbine engines
CN2613701Y (zh) 环保节能燃烧器
NO149788B (no) Brennere for flytende brennstoff
CN206958924U (zh) 一种蒸汽锅炉装置用低氧化氮油气联合燃烧器
CN208349288U (zh) 一种气化燃烧器
EP0019022B1 (en) Liquid fuel burners
US2619159A (en) Horizontally fired gas-oil burner
US3003546A (en) Domestic heating devices