NO802589L - Mikrobiologisk prosess. - Google Patents

Mikrobiologisk prosess.

Info

Publication number
NO802589L
NO802589L NO802589A NO802589A NO802589L NO 802589 L NO802589 L NO 802589L NO 802589 A NO802589 A NO 802589A NO 802589 A NO802589 A NO 802589A NO 802589 L NO802589 L NO 802589L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
gibberellins
fermentation
manihoticola
gibberellin
sphaceloma
Prior art date
Application number
NO802589A
Other languages
English (en)
Inventor
Jan E Graebe
Wilhelm Rademacher
Original Assignee
Norsk Hydro As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Norsk Hydro As filed Critical Norsk Hydro As
Publication of NO802589L publication Critical patent/NO802589L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12PFERMENTATION OR ENZYME-USING PROCESSES TO SYNTHESISE A DESIRED CHEMICAL COMPOUND OR COMPOSITION OR TO SEPARATE OPTICAL ISOMERS FROM A RACEMIC MIXTURE
    • C12P27/00Preparation of compounds containing a gibbane ring system, e.g. gibberellin
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12NMICROORGANISMS OR ENZYMES; COMPOSITIONS THEREOF; PROPAGATING, PRESERVING, OR MAINTAINING MICROORGANISMS; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING; CULTURE MEDIA
    • C12N1/00Microorganisms, e.g. protozoa; Compositions thereof; Processes of propagating, maintaining or preserving microorganisms or compositions thereof; Processes of preparing or isolating a composition containing a microorganism; Culture media therefor
    • C12N1/14Fungi; Culture media therefor
    • C12N1/145Fungal isolates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12RINDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBCLASSES C12C - C12Q, RELATING TO MICROORGANISMS
    • C12R2001/00Microorganisms ; Processes using microorganisms
    • C12R2001/645Fungi ; Processes using fungi

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mycology (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Botany (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Tropical Medicine & Parasitology (AREA)
  • Virology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en mikrobiologisk prosess og spesielt en ny fremgangsmåte for fremstilling av plantevekstregulerende forbindelser av typen gibberelliner ved fermentering.
Gibberellinene tilhører en velkjent gruppe av tetracykliske forbindelser, som har stor betydning som planteveksthormon.'
I naturlig stand finnes enkelte av gibberellinene i høyere planter, men man kan også fremstille gibberelliner mikrobiologisk ved fermentering.
Litteraturen nevner således 50 naturlig forekommende gibberelliner, men man kan også endre gibberellinenes struktur kjemisk. Dette har medført at tallet på kjente gibberelliner i dag er langt høyere enn de 50 naturlig forekommende.
Et gibberellin er en forbindelse som består av det tetracykliske ringsystemet av ent-gibberellan:
Vanligvis biosyntesiseres gibberellinene ved fermentering av arten Gibberella.
Det er utviklet stammer av ascomyceten, Gibberella fujikuroi, som gir høyt utbytte. Fermentering av disse danner nå grunnlaget for den kommersielle produksjon av gibberelliner.
Det dannes under fermenteringen av Gibberella fujikuroi en blanding av gibberelliner som inneholder hovedsakelig GA^,
GA4og GA7.
Det er utviklet metoder for fraskilling av GA^. Derimot er det vanskelig å skille GA4og GA7 , noe som kanskje skyldes den strukturelle likheten mellom disse to gibberellinene. Dette medfører at det handelsmessige produktet normalt inneholder en blanding av de to ovennevnte gibberellinene i like mengder.
På grunn av gibberellinenes spesielle plantevekstregulerende egenskap har det vært utført et betydelig forskningsarbeid siden 1950 for frembringelse av alternative mikroorganismer egnet som referanseorganisme for identifikasjon av andre organismer med egenskaper for høyt utbytte og/ellér mer selektiv biosyntese.
Fra slutten av 50-tallet og fram til i dag har det således vært undersøkt en rekke mikroorganismer med de spesielle foretrukne egenskapene, men det har ikke vært rapportert om tilstedeværelse av gibberelliner blant metabolittene i noen annen mikroorganisme enn av slekten Gibberella forut for den foreliggende oppfinnelsen .
Vi har imidlertid vært i stand til å bekrefte tilstedeværelsen av betydelig mengder gibberelliner blant metabolittene i mikroorganismer som ikke tilhører slekten Gibberella.
Som en følge av dette vedrører derfor foreliggende oppfinnelse en fremgangsmåte for produksjon av et plantevekstregulerende middel, spesielt gibberellin, hvilket omfatter fermentering av en Sphaceloma-art og isolering av en plantevekstregulerende forbindelse av fermenterings-produktet.
I vårt eksperimentelle arbeid har vi beskjeftiget oss med fermentering av det fungus som er ansvarlig for den sykelige kjempeveksten hos cassave i Colombia, hvilket trolig er identisk med en art som tidligere er kalt Sphaceloma manihoticola. Vår oppfinnelse foretrekker bruken av denne spesielle mikro-organismen .
I tidligere arbeider vedrørende sykelig kjempevekst hos cassave har man ikke vært i stand til å identifisere nærvær av gibberelliner i forbindelse med plantevekstregulering av infiserte planter.
Sphaceloma manihoticola finnes i naturlig tilstand i Colombia og dets morfologiske egenskaper nar vært rapportert. Vi har i vårt arbeid funnet at to isolater av Sphaceloma manihoticola har vært i stand til å gi spesielt høye utbytter av gibberelliner. Disse to stammene er nå deponert i Deutsche Sammlung von Mikro-organismen (DSM), Grisebachstrasse 8, 3400 GOTTINGEN, VEST-TYSKLAND med depotnununer: DSM Nr. 16 37 og DSM Nr. 16 38.
Til vår overraskelse har vi funnet at Sphaceloma, som er et fungus morfologisk forskjellig fra Giberella, ikke bare er i stand til å gi et stort utbytte av gibberelliner, men også er i stand til å produsere gibberellin som i det vesentlige bare består av GA4. Dette er av betraktelig handelsmessig betydning, idet det er mulig å isolere GA^fra kulturen ved en enkel ekstraksjon med et løsningsmiddel. Man slipper derfor de omstendelige og kostbare fremstillingsmetoder som nå benyttes når fermenteringen utføres med Giberella. Spesielt skal vi nevne at vår oppfinnelse tillater syntetiseringen av et GA^ , som er biosyntetisk fritt for GA^.
Vår fermentering utføres under moderate fermenterings-betingelser. Vanligvis vil fermenteringstemperaturen ligge i temperaturområdet 15 - 30°C og fortrinnsvis mellom 27 - 28°C
og i et pH-område mellom 4 til 8. pH 6 gir vanligvis gode resul-tater med våre stammer av Sphaceloma manihoticola på de substratene som vi har benyttet.
Vi har ikke sett at substratsammensetningen er av kritisk karakter under fermenteringen. Det synes som om de fleste natur-lige eller syntetiske substrater er i stand til å bevirke vekst av funguset så sant substratet er en tilstrekkelig kilde for metabolisering av karbon, nitrogen og de normale sporelementene. Til eksempel har vi vært i stand til å sikre tilstrekkelig vekst av funguset på et potet-dextrosemedium, men også syntetiske medier basert på glukose, ammoniumnitrat, kaliumdihydrogenfosfat og andre uorganiserte salter for å fremskaffe de nødvendige sporelementene, har vist seg å være egnete vekstmedier. Vi har sett at det ofte kan være en fordel å bruke disakkarider, spesielt maltose istedenfor monosakkarider som karbonkilde.
Vi har videre sett at det endelige utbyttet av gibberelliner, som fremstilles etter vår fermenteringsprosess, kan influeres betraktelig av nitrogeninnholdet i substratet. Nitrogeninnholdet er bestemmende for varigheten av veksten av mycelet under fermenteringen og kontrollerer også starten av den sekundære vekst-fasen hvorunder gibberellinene og de andre metabolittene produseres.
Fermenteringsforløpet er bestemt av de kriterier som normalt gjelder for fermenteringsprosesser. For å øke gibberellin-utbyttet bør man i det minste fortsette fermenteringen så lenge det biosyntetiseres gibberelliner av funguset.
Imidlertid vil gibberellinproduksjonen minske etter hvert under fermenteringen. Det har derfor ingen hensikt å forlenge fermenteringen utover biosyntetiserings-perioden.
Straks fermenteringen er fullstendig, må gibberellinene trekkes ut av mycelmassen ved ekstraksjon med løsningsmidler.
Man kan benytte en hvilken som helst av de vanlige organiske løsningsmidlene som benyttes ved fremstillingen av gibberelliner. Vi har dog funnet at estere av enkle monokarbonsyrer er de mest fordelaktige. Av egnete arter kan nevnes slike med fra 1 til 4 karbonatomer i alkylgruppen og med en monokarbonsyredel som inneholder fra 2 til 5 karbonatomer.Etylacetat kan nevnes som spesielt godt egnet til formålet.
Det kan også benyttes andre organiske løsningsmidler, som f.eks. dietyleter.
Løsningsmiddelekstraktet av gibberellinene kan deretter under-kastes rensemetoden som er vanlig for gibberellinkjemien. Vi har således sett at tynnskikts kromatografi vil gi en tilfreds-stillende rensningsgrad av ekstraktet.
Vi benytter gasskromatografi/massespektrometri til identifikasjon av GA4, som metabolitt produsert av Sphaceloma. Megden av denne ble bestemt ved hjelp av gasskromatografi. Målingene viste at det er mulig under de foretrukne fermenteringsbetingelsene å produsere GA4-titre opp til 7 mg/liter.
Det følgende eksempel beskriver oppfinnelsen:
Eksempel:
Fem forskjellige næringsmedier ble benyttet:
Medium 1 er et avkok av 300 g poteter pluss 20 g glukose og
fortynnet til 1 1.
Medium 2 ble fremstilt av medium 1 og vann i mengdeforholdet:
1 volumdel medium 1 og 9 volumdeler vann.
i
Medium 3 er fremstilt på kunstig måte av følgende komponenter:
80 g glukose
0,48g NH4N03
5,0 g KH2<p>o4
1,0 g Mg SO, .7H90
2,0 ml ^ernstamløsning ;
2,0 ml sporstoffstamløsning^
Komponentene ble fortynnet til 1 1 med vann. pH 4,5.
1) 100 mg FeS04. 7H20 og 134 mg Na2. EDTA
som løses i kokende vann og fortynnet til 100 ml. (Na2-EDTA er Na-saltet av etylendiamintetraeddiksyre.)
2) 160 mg ZnS04 .7h2015 mg CuS02. 7 h2<0>10 mg MnS02.7h20
10 mg Na2Mo04. 2 H20 som løses til
100 ml med vann.
Medium 4 er identisk med medium 3, bortsett fra at nitrogeninnholdet er øket ved tilsetning av 2,4 g NH4N03.
Medium 5 er identisk med medium 3, bortsett fra at glukosen
er erstattet med maltose.
Som mikroorganisme bie benyttet Sphaceloma manihoticola nr. 5 (DSM nr. 1637) og nr. 43 (DSM nr. 1638) i form av mycelkultur.
100 ml porsjoner av næringsmediet ble utpipettert i 500 ml erlenmeyere og podet med mycelkultur.
Det podete mediet ble deretter satt til inkubering i ryste-apparatet ved 21°C til fermenteringen var avsluttet. Dette tok flere dager. Noen av fermenteringsforsøkene ble holdt i gang i flere uker.
Metabolittene ble deretter fjernet fra fermenteringsmediet etter at man først fjernet mycelet ved vakuumfiltrering eller ved sentrifuger ing.
Det gjenblivende mycelet ble vasket med vann slik at ekstraktet til slutt utgjorde 100 ml. Vaeskefasen ble deretter justert til pH 2,7 med ln-HCl. Den sure løsningen ble ekstrahert fire ganger med 35 ml-porsjoner, av etylacetat, mettet med vann. Etylacetatekstraktet ble slått sammen og ekstrahert tre ganger med 70 ml-porsjoner av 0,1 m K2HP04, mettet med etylacetat.
Dette nye ekstraktet ble så justert til pH 2,7 med 5 m - HCl og ekstrahert fire ganger med 70 ml-porsjoner av etylacetatet,
mettet med vann.
De organiske fasene ble så slått sammen og vasket fire ganger
med 14 ml-porsjoner vann. Vannet var justert til pH 2,7 med HCl.
De organiske fasene ble deretter oppkonsentrert under vakuum for fjerning av løsningsmidlet. Residuet var et konsentrat av gibberelliner.
Gibberellinene i fast form ble renset ved tynnskiktskromatografi på Merck Kieselgel 60 og fremkalt med propanol-2, 25% ammoniakk og vann i et 10:1:1 volumforhold.
De rene gibberellinene hadde en retensjonsfaktor R^på:
GAX= 0,42, GA3= 0,47, GA4= 0,54, GA? = 0,60 og
GA9= 0,70.
De forskjellige sonene på kromatogrammet ble skrapt av straks etter fremkallingen, homogenisert i en morter og vasket ut med metanol i Pasteurpipetter.
Gibberellinaktiviteten ble målt med "The Lettuce hypocotyl bioessay" (Nature 185, side 255-256).
Vi fant bare gibberellinaktivitet i de fraksjoner som hadde R f mellom 0,5 og 0,6, hvilket indikerte at vårt gibberellin-
produkt kunne være GA4eller GA7, og at det ikke var bestem-
bare mengder av GA1eller GA3til stede i denne fraksjonen.
Det ekstraherte materialet ble også overført til gass-kromatograf en etter forutgående metylering og trimetylsilane-ring. Det ble fastslått at bare en komponent kunne ha en reten-sjonstid som var identisk med GA4's og forskjellig fra GA7's.
Det ble videre bekreftet ved gasskromatografi/massespektrometri at den metylerte og trimetylsilanerte prøven av ekstraktet var identisk med GA4 .
Det kunne ikke påvises andre gibberelliner fra mycelmassen ved gasskromatografering og ved gasskromatografi/massespektral-analysering, hvilket igjen bekrefter den selektive evne som våre stammer av Sphaceloma manihoticola har i produksjonen av gibberellinet GA4.
<GA>4-titrene fra våre fermenteringsforsøk er vist i følgende tabell:
I tillegg til gibberellin GA4 har de følgende gibberellinene blitt endelig identifisert ved en kombinert gasskromatografimassespektrometri (i % av gibberellin GA4) under de samme betingelser som før:<GA>13(25%), GA14(5%), GA24(0,5%), GAg (0,2%), GA15,
<GA>25'GA35og G<A>37som spor. Ingen av disse gibberellinene forstyrrer isoleringen og rensingen av gibberellin GA4.
Det ble ikke påvist spor av gibberellin GA^, qa3og GA7
ved bruk av den ytterst følsomme massefragmentografiteknikken.

Claims (1)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av plantevekstregulerende forbindelser, karakterisert ved at den plantevekstregulerende forbindelsen produseres ved fermentering av stammer av Genus Sphaceloma og ved isolering av av den plantevekstregulerende forbindelsen fra fermenteringsproduktet.
2.. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at den plantevekstregulerende forbindelsen er et. gibberellin. _ ' .
3. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 og 2, karakterisert ved at stammen er Sphaceloma Manihoticola.
4. Fremgansmåte i henhold til .krav 3, karakterisert • ved at stammen er Sphaceloma Manihoticola DSM 1637 eller DSM 1638.
5. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at fermenteringen utføres ved 27 - 28° C og ved en start pH på ca. 6.,
6. Fremgangsmåte i hehold til et hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at fermenteringen utføres i nærvær av mal to se; som karbonkilde.
9. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av de fore-gående krav, karakterisert ved at den plantevekstregulerende forbindelsen, som produseres ved fermentering, hovedsaklig består av GA4 og at den i det alt vesentlige er fri for GA7.
NO802589A 1979-09-04 1980-09-03 Mikrobiologisk prosess. NO802589L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7930585 1979-09-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO802589L true NO802589L (no) 1981-03-05

Family

ID=10507592

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO802589A NO802589L (no) 1979-09-04 1980-09-03 Mikrobiologisk prosess.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0024951B1 (no)
AT (1) ATE5538T1 (no)
DE (1) DE3065831D1 (no)
NO (1) NO802589L (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6287800B1 (en) 1999-08-31 2001-09-11 Jorge L. Gallazzo Production of high titers of gibberellins, GA4 and GA7, by Gibberella fujikuroi strain LTB-1027
BR0212150A (pt) * 2001-08-31 2004-07-13 Australian Biomedical Company Preparação e uso diabético de giberelinas

Also Published As

Publication number Publication date
EP0024951A3 (en) 1981-03-25
DE3065831D1 (en) 1984-01-12
EP0024951A2 (en) 1981-03-11
ATE5538T1 (de) 1983-12-15
EP0024951B1 (en) 1983-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Tien et al. Plant growth substances produced by Azospirillum brasilense and their effect on the growth of pearl millet (Pennisetum americanum L.)
US4448979A (en) ML-236B Derivatives
Gerth et al. The soraphens: a family of novel antifungal compounds from Sorangium cellulosum (Myxobacteria) I. Soraphen A 1α: fermentation, isolation, biological properties
Sauerwein et al. Hernandulcin in hairy root cultures of Lippia dulcis
EP0553780B1 (en) A process for the extraction of taxol and derivatives thereof from plants of the genus taxus
Shinde et al. Impact of nutrient components on production of the phytoestrogens daidzein and genistein by hairy roots of Psoralea corylifolia
Hirota et al. Isolation and biological activity of Cyl-2, a metabolite of Cylindrocladium scoparium
Tiemann et al. Isolation of NADPH: isoflavone oxidoreductase, a new enzyme of pterocarpan phytoalexin biosynthesis in cell suspension cultures of Cicer arietinum
Mersinger et al. Formation of forskolin by suspension cultures of Coleus forskohlii1
Rao et al. Biotransformation of the pentahydroxy flavone quercetin by Rhizobium loti and Bradyrhizobium strains (Lotus)
Cane et al. Epicubenol synthase and the enzymic cyclization of farnesyl diphosphate
Johnson et al. Light-stimulated gibberellin biosynthesis in Gibberella fujikuroi
NO802589L (no) Mikrobiologisk prosess.
Kergomard et al. Reduction of α, β-unsaturated ketones by plant suspension cultures
Kawaide et al. Plant-like biosynthesis of gibberellin A1 in the fungus Phaeosphaeria sp. L487
Nadkarni et al. Microbial transformation of 1, 9-dideoxyforskolin to forskolin
Bearder et al. Fungal products. Part XVII. Microbiological hydroxylation of gibberellin A 9 and its methyl ester
Miki et al. Sites of inhibition by a plant-growth regulator, 4′-chloro-2′-(α-hydroxybenzyl)-isonicotinanilide (inabenfide), and its related compounds in the biosynthesis of gibberellins
Oikawa et al. The later stage of the biosynthesis of aphidicolin: accumulation of intermediates with cytochrome P-450 inhibitors
Tabenkin et al. Microbiological hydroxylation of cinerone to cinerolone
Nes et al. Metabolism of 24 (R, S), 25-epiminolanosterol to 25-aminolanosterol and lanosterol by Gibberella fujikuroi
ITMI962063A1 (it) Processo di biotrasformazione di composti colchicinoidi nei corrispondenti 3-glicosilderivati
Clark et al. Production of a novel dimeric metabolite of primaquine by Streptomyces rimosus
Beale The biosynthesis of C 5—C 20 terpenoid compounds
Kawaguchi et al. Control of ergosterol biosynthesis in yeast