NO760752L - - Google Patents

Info

Publication number
NO760752L
NO760752L NO760752A NO760752A NO760752L NO 760752 L NO760752 L NO 760752L NO 760752 A NO760752 A NO 760752A NO 760752 A NO760752 A NO 760752A NO 760752 L NO760752 L NO 760752L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
acid
triphosphate
adenosine
nucleoside
adenosine triphosphate
Prior art date
Application number
NO760752A
Other languages
English (en)
Inventor
P Swetly
Original Assignee
Thomae Gmbh Dr K
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thomae Gmbh Dr K filed Critical Thomae Gmbh Dr K
Publication of NO760752L publication Critical patent/NO760752L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K31/00Medicinal preparations containing organic active ingredients
    • A61K31/70Carbohydrates; Sugars; Derivatives thereof
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K33/00Medicinal preparations containing inorganic active ingredients
    • A61K33/42Phosphorus; Compounds thereof

Description

Denne oppfinnelse angår et nytt antivirus-middel, særlig
mot virus av familien Picornaviridae så som rhinovirus, entero-virus og calicivirus, bestående av en eller flere kompleksdannere for toverdige kationer og et eller flere nukleosid- eller deoksy-nukleosidtrifosfater, eventuelt i kombinasjon med et annet aktivt stoff, f.eks. et slimhinne-sammentrekkende middel så som 2-(5,6, 7,8-tetrahydro-l-naftylamino)-1-imidazolin-hydroklorid, eller syntetiske vaskemidler, fortrinnsvis i form av en nøytral oppløs-ning .
Det nye stabile antivirus-middel får man ved enkel bland-
ing eller oppløsning av et eller flere kompleksdannende stoffer for toverdige kationer og et flere nukleosid- eller deoksynukleo-sidtrifosfater, eventuelt under tilsetning av et annet aktivt stoff, f.eks. ved oppløsning i vann, etanol eller etanol/vann, ved blanding med et bæremateriale så som pudder, eller innarbeidelse i et salvegrunnlag.
Som nukleosid- eller deoksyribonukleosidtrifosfater kan f.eks. anvendes substituerte pyrimidin- eller purinbaser, som er bundet til ribose eller doksyribose, så som cytidin-, cytosindeoksyribosid-, tymidin-, uridin-, adenosin-, adenindeoksyribosid-, guanosin-, guan-idindeoksyribosid- og inosin-trifosfat. Som kompleksdannere kan f.eks. anvendes kondenserte fosfater og deres oppløselige salter, særlig alkalisaltene så som natrium- eller kaliumsaltene av pyrofos-forsyre, tetrametafosforsyre, trimetafosforsyre, tripolyfosforsyre, nukleosiddifosfater og deoksyribonukleosiddifosfater;
aminosyrer og deres oppløselige salter, særlig alkalisaltene så som natrium- eller kaliumsaltene av 3-alanin-N,N-dieddiksyre, aminobar-bitursyre-N ,N-dieddiksyre , 2-aminobenzoesyre-N ,N-dieddiksyre, (3~
aminoetyl-fors forsyre-N,N-dieddiksyre, 3_aminoetylsulfonsyre-N,N-dieddiksyre, aminometyl-fosfonsyre-N,N-dieddiksyre, aminodi-eddiksyre, aminodipropionsyre, nitrilotrieddiksyre, 2-sulfo-aninlin-dieddiksyre, 1,2-diaminocykloheksan-N,N-tetraeddiksyre, 1,3-diaminocykloheksan-N,N-tetraeddiksyre, 1,4-diaminocykloheksan-N,N-tetraeddiksyre, etylen-diamintetraeddiksyre, N-benzyl-etylen-daimintrieddiksyre, etylendiamintetrapropionsyre, metylamin-N,N-dieddiksyre, trimetylendiamintetraeddiksyre, tetramethyldiamin-tetraeddiksyre, pentametylendiamintetraeddiksyre, etylenglykol-bis - ((3-ami noe ty leter) -N,N'-tetraeddiksyre, aspa rag in , a spa ragi n-syre, glycin, histidin, prolin, tryptofan, valin, SH-glutation ellerY~karboksy-glutaminsyre; nitrogenholdige heterocykliske forbindelser så som 1,10-O-fenanthrolin og derivater derav; di-karboksylsyrer og deres oppløselige salter, særlig alkalisaltene så som natrium- eller kaliumsaltene av oksalsyre eller sitronsyre;
hydroksysyrer og deres oppløselige salter, særlig alkalisaltene så som natrium- eller kaliumsaltene av eplesyre, diketoner så som acetylaceton, benzoylaceton, benzoyltrifluoraceton, dibenzoylmetan, 2-furoyl-benzoylmetan eller 2-tenoyl-2-furoylmetan; fenoliske forbindelser så som 8-oksykinnolin; farvestoffer så som Eriokromsort T, Eriokromsort A, Eriokromsort B eller Eriokromsort R; sukker-aminosyreforbindeIser så som fruktose-glycin eller fruktose-aspara-ginsyre ; eller vitaminer resp. vitaminderivater så som pyridoksyl-glycin, pyridoksyl-amin, pyridoksyl-valin, pyridoksyltreonin, pyridoksyl-tyrosin, pyridoksyl-tryptofan, pyridoksylisonikotinsyre-hydrazid eller askorbinsyre resp. natrium- eller klaiumaskorbat.
Særlig fordelaktig er imidlertid anvendelse av adenosintrifosfat med kompleksdanneren natriumpyrofosfat. Konsentrasjonen av adenosintrifosfat utgjør her hensiktsmessig 0,05 til 20 mg/g antivirusmiddel og av natriumpyrofosfat hensiktsmessig 0,5 til 100 mg/g antivirusmiddel i et vandig og/eller alkoholisk medium.
Et særlig fordelaktig antivirusmiddel for farmasøytisk anvendelse får man imidlertid ved kombinasjon derav med et middel som nedsetter svelning av slimhinnen, f.eks. 2-(5,6,7,8-tetrahydro-1-naftylamino)-2-imidazolin-hydroklorid.
F.eks. utgjør konsentrasjonen av adenosintrifosfat her 0,05 - 5 mg/ml, fortrinnsvis 0,1 - 1 mg/ml. pH-verdien kan ligge mellom 6,0 og 8,5, fortrinnsvis mellom 6,5 og 8.
Konsentrasjonen av kompleksdanner er avhengig av stabilitets-konstantene for komplekser med toverdige kationer. Derfor er ione- arten forskjellig for forskjéllige>virusklasser, men de viktigste er imidlertid Mg<++>, Ca++, Zn<++>. Ved behandling mot rhinovirus, som forårsaker vanlig snue, er kompleksdannere med høy affinitet til Mg<++>særlig virksomme i kombinasjon med adenosintrifosfat. Konsentrasjonen av pyrofosfat utgjør her 0,5 - 50 mg/ml, fortrinnsvis 10 - 25 mg/ml. Foreliggende oppfinnelse angår således et antivirusmiddel som er særlig aktivt mot rhinovirus, munn- og klovsyke-virus, echovirus, coxsackie A og B virus og calici-virus.
Den biologiske virkning av det nye antivirusmiddel ble under-søkt som følger: 1.. På grunnlag av stabiliteten av det radioaktivt merkede ribo-nukleinsyrekomplement til rhinovirus ble reduksjonen i intakte virus undersøkt i en reaksjonsblanding ved bestemmelse av
a) det trikloreddiksyre-fellbare radioaktive materiale,
b) det radioaktive materiale som sedimenterer i sukrose gradient ved 160 S (Svedberg) (sedimentasjonskonstant
for den intakte virus),
c) den radioaktive RNA som sedimenterer ved 30 S = sediment-as jonskonstant for virus-RNA, og d) den radioaktivitet (stilling av rhinovirus) som danner bånd på 1,40 - 1,42 g/cm3 i CsCl, og efter 30 minutters behandlingstid ved 36°C og pH = 7,4, får man følgende resultat: Natrium-adenosintrifosfat. i en konsentrasjon på 0,25 mmol i nærvær av 2 mmol natriumpyrofosfat bevirker en reduksjon av mer enn 90% av rhinovirus-nukleinsyre til trikloreddiksyre oppløselige, lavmolekylære oligonukleotider. Sedi-mentas jonskonstanten for disse oligonukleotider ligger under 3 S (Svedberg) sammenlignet med sedimentasjonskon-stanten for den infeksjonsfrembringende rhinovirus-ribonukleinsyre, som ligger ved 30 S. Intet radioaktivt merket materiale ble funnet ved 160 S, sedimentasjonskonsta-nten for den intakt virus og ved 1,40 - 1,42 g/cm 3 i CsCl.
2. Renset, umerket virus inkuberes med den under nr. 1 angitte
blanding av komplekserende middel og nukleosidtrifosfat, og infek-sjonsevnen hos fortynninger av behandlet virus sammenlignes med ube-handlet virus ved Plaque-prøven under anvendelse av vevkulturceller. Det ble her iakttatt en reduksjon på 4 tierpotenser av infeksjons-
evnen hos viruset efter behandling med adenosintrifosfat og pyrofosfat.
3. Den vesentlige rolle for den hydrolyserbare 3-Y"Oksygen-
bro i nukleosidtrifosfatet ved den autokatalyserte avbygningsreaksjon av rhinovirus-ribonukleinsyren ble vist ved:
a) Avspaltning av den iY~stilling med fosfor-32 merkede fosfatrest fra adenosintrifosfat under reaksjonen med rhinovirus i Mg++-ionefritt medium under dannelse av adenosindifosfat og fosfor-32 bundet til rhinovirus. b) Manglende evne hos adenosintrifosfat til å igangsette den autokatalytiske reaksjon. c) Adenosinimidodifosfat, en analog til adenosintrifosfat, hvor (3-Y-oksygenbroen er erstattet med en -NH-gruppe og ikke kan hydrolyseres, er fullstendig uvirksomt til å frembringe den autokatalytiske inaktivering av rhinovirus . 4. Videre understøttes den enzymatiske karakter av rhinovirus-ribonukelinsyre-avbygningen ved reaksjonens sterke temperaturavheng-ighet (ved 0 eller 20°C ingen reaksjon, over 30°C fullstendig avbyg-ning). 5. I alle tilfeller forhindrer en ekvimolar (basert på kompleks-dahner + nukleosidtrifosfat) tilsetning av Mg<++->ioner til reaksjons-blåndingen avbygningsreaksjonen. 6. Tilstedeværelse av en synergistisk virkning av kompleksdannende middel (f.eks. natriumpyrofosfat) og fosforylerende middel (f.eks. adenosintrifosfat) ble påvist ved hjelp av den induserbare avbygningsreaksjon av radioaktivt merket rhinovirusribonukleinsyre: Porsjoner (10 Plaque-dannende enheter) av renset rhinovirus, hvis ribonukleinsyre var merket med fosfor-32, ble inkubert med 5 n mol adenosintrifosfat, enten alene eller med stigende mengder natrium-pyrofosf at ved pH 7,6 og 36°C i 30 minutter. Som kontrollverdier ble anvendt natriumpyrofosfat i forskjellige konsentrasjoner uten adenosintrifosfat. Resultatene er sammenfattet i den følgende tabell:
Det viser seg at konsentrasjonen av natriumpyrofos fat må overskride en grenseverdi for at den induserende virkning av ade-nosintrifosf at på avbygningsreaksjonen for virus-ribonukleinsyren skal gjøre seg gjeldende, og således foreligger en synergistiske virkning av begge komponenter.
De morfologiske forandringer i virusstrukturen kan også fastslåes elektronmikroskopisk. Det viser seg her at den beskyt-tende viruskappestruktur åpner seg efter behandling med pyrofosfat og adenosintrifosfat.
De følgende eksempler skal illustrere oppfinnelsen ytterli-gere:
EKSEMPEL 1
Oppløsning med pyrofosfat og adenosintrifosfat
Sammensetning:
Fremstilling:
Adenosintrifosfat, pyrofosfat, benzalkoniumklorid og tylose oppløses! vann, buffrene tilsettes, og det hele fortynnes til et sluttvolum på 10 ml med vann.
EKSEMPEL 2
O ppløsning med adenosintrifosfat:
Sammensetning:
Fremstilling:
Adenosintrifosfat og adenosindifosfat frysetørres fra en nøytral, vandig oppløsning og oppløses som lyofilisert pulver kort før anvendelsen i den vandige oppløsning av de øvrige komponenter .
EKSEMPEL 3
Oppløsning av guanosintrifosfat
Sammensetning:
Fremstilling:
Guanosintrifosfat, pyrofosfat og benzalkoniumklorid oppløses i vann, innstilles på pH =7,4 med natronlut og fortynnes til et sluttvolum på 10 ml med vann.
EKSEMPEL 4
Gel med adenosintrifos fat og etylendiamintetraéddiksyre Sammensetning:
Fremstilling:
Den vandige oppløsning av adenosintrifosfat, etylendiamintetraéddiksyre, benzalkoniumklorid, trietanolamin og glycerol røres inn i den vandige oppløsning av Carbopol.
EKSEMPEL 5
Krem med adenosintrifosfat og pyrofosfat
Sammensetning:
Fremstilling:
Benzalkoniumklorid og pyrofosfat oppløses i 70°C varmt vann (I). I smeiten av isopropylmyristat, Tween 60, Span 60 og Lanette 0 suspenderes adenosintrifosfat (II). II emulgeres inn il..
EKSEMPEL 6
Salve med uridintrifosfat og Na- citrat
Sammensetning:
Fremstilling:
Natriumcitrat, uridintrifosfat, Adeps-Lanae anhydr. , paraf-fin og vaselin smeltes sammen.
EKSEMPEL 7
Skumaerosol med adenosintrifosfat og pyridoksyamin Sammensetning:
Fremstilling:
Adenosintrifosfat og pyridoksyamin oppløses i vann (I) , cremophor; Tween og Texapon i vann/etanol (II). I innføres under omrøring i II, og det erholdte konsentrat fylles på beholdere. Efter lukking med en ventil presses drivgassen inn.
EKSEMPEL 8
Aerosol med adenosintrifosfat og pyridoksyamin
Sammensetning:
Fremstilling:
Analogt med eksmepel 7 .

Claims (5)

1. Antivirus-middel, karakterisert ved at det består av én eller flere kompleksdannere for toverdige kationer <p> g et eller flere nukleosid- eller deoksyribonukleosidtrifosfater ved siden av eventuelt et eller flere inerte bærestoffer eller fortynningsmidler.
2. Antivirus-middel som angitt i krav 1, karakterisert ved at dette inneholder 0,5 - 100 mg/g av en kompleksdanner og 0,05- 20 mg/g av et nukleosid- eller deoksyribonukleosid-trifosfat.
3. Antivirus-middel som angitt i krav 1 og 2, karakterisert ved at dette som kompleksdanner inneholder natriumpyrofosfat, adenosinfosfat, natriumcitrat, etyl-endiamintetraeddiksyre eller pyridoksylamin, og som trifosfat ade-nosintrifosf at , guanosintrifosfat, cytidinfos fat eller det tilsvar-ende deoksyribonukleosidtrifosfat.
4. Antivirus-middel som angitt i krav 1 og 2, karakterisert ved at det som kompleksdanner inneholder natriumpyrofosfat og som trifosfat adenosintrifosfat.
5. Fremgangsmåte for fremstilling av antivirum-middel som angitt i krav 1, karakterisert ved at én eller flere kompleksdannere for toverdige kationer og et eller flere nukleosid- eller de-oksyribonukleosidtrifosf ater innarbeides i vanlige anvendelsesformer.
NO760752A 1975-03-05 1976-03-04 NO760752L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19752509531 DE2509531A1 (de) 1975-03-05 1975-03-05 Antivirales mittel

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO760752L true NO760752L (no) 1976-09-07

Family

ID=5940510

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO760752A NO760752L (no) 1975-03-05 1976-03-04

Country Status (20)

Country Link
US (1) US4046879A (no)
JP (1) JPS51112527A (no)
AT (1) AT347577B (no)
AU (1) AU502425B2 (no)
BE (1) BE839209A (no)
CA (1) CA1065251A (no)
DE (1) DE2509531A1 (no)
DK (1) DK89276A (no)
FI (1) FI760322A (no)
FR (1) FR2302746A1 (no)
GB (1) GB1506664A (no)
GR (1) GR60583B (no)
IL (1) IL49151A (no)
LU (1) LU74472A1 (no)
NL (1) NL7601734A (no)
NO (1) NO760752L (no)
NZ (1) NZ180193A (no)
PH (1) PH13656A (no)
SE (1) SE7602855L (no)
ZA (1) ZA761331B (no)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4413633A (en) * 1981-06-01 1983-11-08 Yanda Roman L Method and apparatus for monitoring body conditions
US4923851A (en) * 1987-12-29 1990-05-08 Raymond A. Roncari Composition of matter for increasing intracellular ATP levels and physical performance levels and for increasing the rate of wound repair
US4871718A (en) * 1987-12-29 1989-10-03 Raymond A. Roncari Composition of matter for increasing intracellular ATP levels and physical performance levels and for increasing the rate of wound repair
FR2649321A1 (fr) * 1989-07-07 1991-01-11 Inst Nat Sante Rech Med Compositions a base de derives nucleotidiques, leurs procedes de preparation, et leurs utilisations notamment en tant que compositions pharmaceutiques
IT1232318B (it) * 1989-09-07 1992-01-28 Crinos Industria Farmaco Composizioni ad uso topico contenenti acidi nucleici depolimerizzati per la cosmesi della pelle e del corpo.
JP2750239B2 (ja) * 1991-08-14 1998-05-13 三共株式会社 アデノホスチンaまたはbならびにその製法
ATE444760T1 (de) * 1997-01-13 2009-10-15 Univ Emory Glutathion zur behandlung von influenzainfektionen
DE19832519A1 (de) * 1998-07-20 2000-01-27 Hartmut Oswald Arzneimittelzubereitungen zur topischen Behandlung mukokutaner Herpesinfektionen sowie der Keratitis herpetica des Auges
CA2722308C (en) * 2008-04-15 2024-02-27 Rfs Pharma, Llc. Nucleoside derivatives for treatment of caliciviridae infections, including norovirus infections
JP5937007B2 (ja) * 2010-09-10 2016-06-22 株式会社ダイゾー 発泡性エアゾール組成物
KR101675462B1 (ko) * 2011-11-22 2016-11-14 한국생명공학연구원 염기, 뉴클레오사이드 또는 뉴클레오타이드를 유효성분으로 포함하는 항바이러스용 약학적 조성물
KR101658048B1 (ko) * 2014-06-25 2016-09-20 한국생명공학연구원 포스파티딜콜린 합성경로 관여 물질을 포함하는 항바이러스용 조성물

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3819830A (en) * 1971-07-01 1974-06-25 Dainippon Pharmaceutical Co Method for treating diseases by coenzyme a and adenosine triphosphate and composition therefor
US3948886A (en) * 1972-03-13 1976-04-06 Icn Pharmaceuticals, Inc. 6-Substituted purine 3',5'-cyclic nucleotides
US3849553A (en) * 1973-09-04 1974-11-19 Nelson Res & Dev Cyclic nucleotide therapeutic preparation

Also Published As

Publication number Publication date
AU1161876A (en) 1977-09-08
LU74472A1 (no) 1977-05-06
AT347577B (de) 1979-01-10
US4046879A (en) 1977-09-06
DK89276A (da) 1976-09-06
NZ180193A (en) 1978-07-28
IL49151A (en) 1979-01-31
FR2302746A1 (fr) 1976-10-01
AU502425B2 (en) 1979-07-26
BE839209A (fr) 1976-09-06
NL7601734A (nl) 1976-09-07
DE2509531A1 (de) 1976-09-16
GB1506664A (en) 1978-04-12
FR2302746B1 (no) 1979-09-21
FI760322A (no) 1976-09-06
PH13656A (en) 1980-08-21
GR60583B (en) 1978-07-01
SE7602855L (sv) 1976-09-06
CA1065251A (en) 1979-10-30
JPS51112527A (en) 1976-10-05
ATA72576A (de) 1978-05-15
IL49151A0 (en) 1976-05-31
ZA761331B (en) 1977-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
El-Mofty et al. Early, reversible plasma membrane injury in galactosamine-induced liver cell death.
NO760752L (no)
Brown 6-(p-hydroxyphenylazo)-uracil: a selective inhibitor of host DNA replication in phage-infected Bacillus subtilis
Kaye et al. Electron microscopy: sodium localization in normal and ouabain-treated transporting cells
JPWO2002051425A1 (ja) C型肝炎治療剤
Doi et al. Inactivation of kanamycin, neomycin, and streptomycin by enzymes obtained in cells of Pseudomonas aeruginosa
CA1218931A (en) Anti-viral compositions
Smee et al. Novel pyrazolo [3, 4-d] pyrimidine nucleoside analog with broad-spectrum antiviral activity
Sartiano et al. Mechanism of action of the anthracycline anti-tumor antibiotics, doxorubicin, daunomycin and rubidazone: Preferential inhibition of DNA polymerase α
Sarov et al. Deoxyribonucleic acid-dependent ribonucleic acid polymerase activity in purified trachoma elementary bodies: effect of sodium chloride on ribonucleic acid transcription
Momparler Biochemical pharmacology of cytosine arabinoside
JPH0285215A (ja) B型肝炎の抗ウイルス剤による治療方法
Hahn Distamycin A and netropsin
NO126800B (no)
US4148888A (en) 3-Deazaadenosine as an inhibitor of adenosylhomocysteine hydrolase with antiviral activity
Levinson et al. Inactivation of herpes simplex virus by thiosemicarbazones and certain cations
Cullis et al. The site of electron capture in irradiated deoxyribonuleic acid: cytosine vs. thymine
JPS60120814A (ja) 抗ウイルス活性の治療用組成物
Long et al. Synthesis and antitumor antiviral activities of 1-. beta.-D-arabinofuranosylpyrimidine 3', 5'-cyclic phosphates
Maggio et al. An inhibitor of cytochrome oxidase activity in the sea urchin egg.
Meisel et al. Inhibition of hepatitis B virus DNA polymerase by 3′‐fluorothymidine triphosphate and other modified nucleoside triphosphate analogs
Racker et al. Relation of iron salts to inhibition of glycolysis by Theiler FA virus of mouse encephalomyelitis
Becker et al. Congocidine and distamycin A, antipoxvirus antibiotics
Mackler et al. Effects of acidosis on utilization of fructose and glucose in the isolated rat diaphragm
Gallagher The effect of precursors of pyridine nucleotides on poisoning by carbon tetrachloride