NO754316L - - Google Patents

Info

Publication number
NO754316L
NO754316L NO754316A NO754316A NO754316L NO 754316 L NO754316 L NO 754316L NO 754316 A NO754316 A NO 754316A NO 754316 A NO754316 A NO 754316A NO 754316 L NO754316 L NO 754316L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
parts
building element
stated
wall
sides
Prior art date
Application number
NO754316A
Other languages
English (en)
Inventor
K A Rasmussen
Original Assignee
Sf Sten As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sf Sten As filed Critical Sf Sten As
Publication of NO754316L publication Critical patent/NO754316L/no

Links

Description

"Byggelement samt byggverk fremstilt med slike elementer samt fremgangsmåte til dets fremstilling."
Søknaden angår et byggelement for fremstilling av en støpt mur med luft- og vannledende filterlag på yttersiden, og bestående av to i det vesentligste med hverandre parallelle deler.
Støpte murer, som f. eks. fundamenter, tunneller og liknende Jan fremstilles på forskjellige måter. Det kan oppstilles forskalinger mellom hvilke det støpes betong, hvilken forskaling etter herding av betongen kan fjernes. En annen måte til fremstilling av støpte murer er bruken av fundamentblokker, som kan bestå av en ramme av betong, hvis motstående sider danner forskaling, hvilke blokker anbringes side om side og lag på lag, hvoretter blokkenes hulrom fylles med betong.
Disse kjente støpemetoder lider av flere alvårlige mangler. Først og fremst skal slike fundamenter under terrenget avvan-nes permanent, for å beskytte murdelene. Hertil kreves enten en sten- eller grusdrenering plasert utvendig omkring fundamentet, eller det må anbringes en spesiell porøs dreneringsplate utvendig på fundamentet innen det fylles opp omkring muren. Behovet for denne avvanning er særlig stort der hvor fundamentet utgjør f. eks. en kjellermur, idet muren derved kan holdes tørr.
En annen mangel.ved de kjente støpemetoder er den util-strekkelige isolasjon og som nødvendiggjør at muren etterisoleres med f. eks. isolasjonsplate enten på den utvendige eller innvendige side. Ved bruken av fundamentblokker kan det i visse tilfeller utstøpes isolerende betong, men det oppstår sjenerende kulde-broer i de gjennomgående ribber i blokkene. Disse kan bare av-hjelpes ved en etterisolering av muren.
Formålet med oppfinnelsen er,å avhjelpe disse mangler ved de kjente støpemetoder og byggelementer, som fundamentblokker til fremstilling av støpte murer med et luft- og vannledende filterlag på yttersiden, og bestående av to i det vesentlige med hverandre parallelle deler, og dette oppnåes ved å la den ene del tjene som både innvendig f orskaling.ssten og bekledning og kan bestå av tett eller porøs betong, og når den annen del tjener som både utvendig forskaling og filterlag og består av høyporøs filterbetong, idet de to deler er forbundet ved hjelp av ett eller flere forbindelseselementer.
Ved å anvende et slikt byggelement til fremstilling av murer, oppnåes på én gang og i én arbeidsgang at det på murens utvendige side oppstår et vannledende filterlag, som forløper ubrutt fra oversiden til bunnen av muren samtidig som det dannes utvendig forskaling. Videre, at den innvendige side av forskalingen frem-står i form av den motstående del,.som på den mot innersiden av muren vendende del danner innvendig bekledning. For å holde delene sammen, er de motstående deler forbundet ved hjelp av et forbindel-seselement, som sikrer delene mot å falle fra hverandre, når betongen fylles i mellomrommet mellom delene og under den eventuelle vibrering av betongen.
Videre er det ved anvendelsen av disse elementer mulig-het for under'oppstillingen å legge inn f. eks. eri isolasjonsplate fortrinnsvis på den innvendige .side av den ytre forskalingsdel, idet den ubrutte flate ikke legger hindringer iveien for denne anbringelse under oppstillingen av delene.
For å styre de tilstøtende' elementdeler, er det hensiktsmessig med en fjær- og notliknende utformning av de kanter som stø-ter opp mot hverandre, som angitt i krav 2.
Ved å forsyne delenes over- og underside med et langsgående spor, som angitt i krav 3, kan man med fordel anvende det i krav 4 angitte samlestykke,.som kan fremstilles i ett plate-stykke og forsynes med ombøyninger, som kan presses ned i sporene, og som har fliker som kan fastholde isolasjonsmaterialet under ihellingen av betongen.
Hvis delene forsynes med noen kanaler som angitt i krav 5, kan et H-formet samlestykke, som angitt i krav 6, skyves ned i sammenhørende kanaler.
Samlestykket kan også utformes som angitt i krav 7, idet det her kan anbringes lodrett i notene, hvilket i noen tilfeller er en fordel.
De forskjellige utførelsesformer for samlestykker, som angitt i krav 8, kan varieres i lengde, og dermed murens tykkelse, som derved kan gjøres såvel varierende i tykkelse som støpes i forskjellig tykkelse.
Det i krav 9 angitte bruddstensmurverk er hensiktsmessig, idet man helt unngår en etterfølgende overflatebehandling av murens innvendige side, og den i krav 10 angitte fremgangsmåte til fremstilling av den innvendige del, ér særdeles anvendelig, idet
bruddflaten fremkommer ved at de sammenstøpte deler adskilles. Søknaden vil i det følgende bli nærmere beskrevet under henvisning til tegningen, hvor: Fig. 1 viser muren under oppstilling av delene sett fra
den innvendige side.
Fig. 2 viser muren sett.ovenfra med innlagt isolasjonsmateriale.
Fig. 3 er et snitt III-III i muren på fig. 2.
Fig. 4 viser de sammenstøpte murdeler før adskillelsen. Fig. 5 viser et samlestykke av platemateriale før ut-bøyningen av fliker. Fig. 6 viser samlestykket på fig. 5 etter utbøyningen. Fig. 7 viser et snitt i muren ifølge fig. 3, men med et
platesamlestykke som vist på fig. 5 og 6.
Fig. 8 viser en annen utførelsesform for et samlestykke
til lodrett anbringelse i notene.
Fig. 9 viser det samme stykke sett fra siden, og
Fig. 10 viser muren sett ovenfra med et samlestykke i notene som vist på fig. 8 og 9.
Som det fremgår av fig. 1 og 2 består murens innvendige
del 1 og den utvendige del 4 av fortrinnsvis rektanguåære stykker, med samme høyde- og lengdemål. Det innvendige stykke 1 kan på sin innvendige side være forsynt med et bruddstensmønster 3 av forskjellig form a ■vhengig av det mønster, som foretrekkes i de enkelte
tilfeller. En hensiktsmessig fremstillingsmåte av den innvendige del 1 er å støpe to deler 1 med felles forbindelsesdeler 12, som det fremgår av fig. 4. Etter støpingen skilles de to deler på midten, f. eks. ved kløving, hvorved den ønskede bruddstensstruktur fremkommer i skilleflaten, slik som antydet i snittbildet på fig. 3.
Den innvendige del 1 er fortrinnsvis fremstilt av en tett og sterk betong, som er egnet til å bære diverse installasjo-ner og opphengninger på murens innvendige side 3.
Den utvendige side 4 er vist på fig. 2 og i snittbildet på fig. 3. Delen har som nevnt samme flatemål som den innvendige del 1 for at muren skal få en vannrett overside. For å virke dre-nerende er den fremstilt av en høyporøs filterbetong, som kan lede vann gjennom delene 4 ned til en drenering ved bunnen av muren.
Herved sikres muren mot fuktighet på en meget effektiv måte.
For å holdene delene 1,4 sammen under oppstillingen og støpingen, må delene holdes sammen ved hjelp av noen samlestykker, som på fig. 1-3 er i form av tråd, som er bøyd til H-form.
For å kunne anvende disse samlestykker 7,11 må delene 1,4 forsynes
med noen lodrette kanaler 10, slik som det fremgår av fig. 3.
Disse kanaler utformes under fremstillingen av delene, og deres plasering skal være presis for å sikre en pen jevn innvendig flate 3. Samlestykket 7,11 består av et midtstykke 7 med tversgående ende-stykker 11, som kan presses ned i motstående kanaler 10 under oppstilling av muren. De oppstikkende deler av samlestykket 11 fra et skift anvendes til fiksering av det neste lags deler 1,4, som herved fastholdes i korrekt stilling og avstand fra hverandre.
Ved endene er delene 1,4 forsynt med fjær 8 på den ene endeflate, og en not 9 på den motstående endeflate, slik som det tydeligst fremgår av fig. 4. Denne konstruksjon sikrer at delene kommer til å være i flukt med hverandre og dermed at muren blir helt plan. Fjær,-og notforbindelsen er forholdsvis enkel å frem-stille og meget lett å arbeide med ved oppstillingen.
Som det sees på fig. 2 og 3 er det anbragt et isolerende lag på innsiden av den utvendige del 4. Dette isolasjonsmateriale kan være en platematte, som kan anbringes under oppstillingen av delene. Isolasjonsmaterialet blir fastholdt av samlestykkenes forbindelsesstykke 7, og flyter derfor ikke opp når betongen helles ned mellom delene 1,4.
En annen utførelsesform for et samlestykke er vist på fig. 5-7. Dette stykke 14 fremstilles hensiktsmessig av ett plate-stykke, som ved de motstående ender 15,16 bøyes vinkelrett opp og ned i begge sider. Herved fåes noen fliker som kan presses ned i noen langsgående kanaler eller riller 13, som vist på fig. 7. Videre er det midt på platen 14 noen fliker 17, som likeledes bøyes vinkelrett opp og ned, og som kan ligge an mot delenes innvendige
flate. Ved sidekantene er det ytterligere noen fliker 18, som er beregnet til å fastholde isolasjonsmaterialet under ifyllingen av betongen. Dette samlestykke sikrer at delene 1,4 fastholdes og styres under oppstillingen, samtidig som det hjelper til med å gi den ferdige mur styrke ved å utgjøre armering. Ved å anvende denne form for samleelement, unngåes den vanskelige fremstilling av
kalanene 10, og selve elementet kan fremstilles i én arbeids-operasjon.
På fig. 8-10 er vist en tredje utførelsesform for et samlestykke 20, som er konstruert til å skulle anbringes lodrett
i noten 9 i motstående deler 1,4. Platen 20 er bøyd til anlegg mot veggene i noten ved sine to motstående sider 21 og på stykket
vinkelrett på platen 24, er den forsynt med et antall fliker 22, som stikker ut i inoten 9. Ved samling av delene klemmer disse fliker 22 mot fjæren 8 og sikrer derved at delene ikke flytter seg under oppstillingen og støpingen. Samlestykket er. slik innrettet til lodrett anbringelse mellom delene, og vil gi stor stivhet mot påvirkningen i retning langs muren. Også dette samlestykke er forsynt med fliker 23 for å fastholde isolasjonsmaterialet. For å lette betongens gjennomstrømning i muren, kan samlestykket være forsynt med noen utsparinger, som vist på fig. 8.
Ved oppstillingen anbringes delene 1,4 på et planert underlag og samles ved hjelp av samlestykkene skift for skift, hvoretter det fylles betong i mellomrommet mellom delene. Hvis muren skal være isolert, innlegges isolasjonsmaterialet under oppstillingen. Denne mur oppfyller alle krav som stilles til en mur. Den er varig avvannet på yttersiden, isolert, mønstret på den innvendige side og er samtidig meget sterk. De enkelte deler er i seg selv lette å stille på plass, hvilket øker tempoet for oppstilling av delene og prisen for en slik mur blir derfor vesentlig lavere enn ved en tradisjonell mur, som etter støpingen skal forsynes med et dreneringslag, isolasjon og eventuelt innvendig overflatebehandling.
Byggelementene kan brukes til annet enn fremstilling av fundamenter og liknende. Til støttemurer er det vesentlig at van-net dreneres vekk på baksiden mot jorden, og at det kan fremstå en pen struktur på yttersiden. Likeledes kan det bygges støymurer, hvor man kan oppnå en overflatestruktur som gjør lyden diffus og et materialvalg som demper lyd. Her kan betongens hårdhet varieres ved innblanding av lette materialer. På grunn av muligheten til å variere murtykkelsen, kan man fremstillé murer med forskjellig tykkelse, hvilket kan utnyttes til fremstilling av hagemurer
og liknende. Endelig kan det fremstilles murer som forløper fra grunn til tak, når det bare innlegges tilstrekkelige mengder av isolasjonsmateriale.

Claims (10)

1. Byggelement til fremstilling av en støpt mur med et luft- og vannledende filterlag på yttersiden og bestående av to i det vesentlige med hverandre parallelle deler, karakterisert ved at den ene del (1) tjener som både innvendig forskalingssten (2) og bekledning (3) og kan bestå av tett eller porøs betong, og at den andre del (4) tjener som både utvendig forskalingssten (5) og filterlag (6) og består av høy-porøs filterbetong, idet de to deler (1,4) er forbundet ved hjelp av ett eller flere forbindelseselementer.
2. Byggelement som angitt i krav 1, karakterisert ved at de to deler (1,4) ved endene er forsynt med midler til styring av de tilstøtende deler'fortrinnsvis i form av en fjær-eller notliknende konstruksjon (8,9).
3. Byggelement som angitt i krav 1 og 2, karakterisert ved at de to deler (1,4) på over- og undersiden er forsynt med minst ett langsgående spor (13).
4. Byggelement som angitt i krav 3, karakterisert v e d at forbindelseselementet består av et av platemateriale utformet samlestykke (14) hvis to motstående sider er bøyd (15, 16) til inngrep i sporet (13) i såvel de underliggende deler (1,4) som de overliggende deler (1,4) og hvis midtseksjon (17) er bøyd til anslag mot de samme delers mot hverandre vendende sider, samt er forsynt med en eller flere fliker (18) til å fastholde eventuelt isolasjonsmateriale.
5. Byggelement som angitt i krav 1 og 2, karakterisert ved at de to deler (1,4) er forsynt med et antall fortrinnsvis gjennomgående kanaler (10) som forløper i alt vesentlig vinkelrett på oversiden.
6. Byggelement som angitt i krav 5, karakteri-ss e r t ved at forbindelseselementet består av et samlestyk ke (7,11) som er utformet til å skyves ned i motstående kanaler (10).
7. Byggelement som angitt i krav 2, karakterisert ved at forbindelseselementet består av et av platemateriale utformet samlestykke (20), hvis to motstående sider (21) er bøyd til anlegg mot siden og bunnen av den notliknende kanal (9) i de to deler (1,4), hvilke sider (21) er forsynt med en eller flere fliker (22) som ved delenes (1,1 og 2,2) samling presses mot sidene på fjæren (8) samt med en eller flere fliker (23) som fastholder eventuelt isolasjonsmateriale.
8. Byggelement som angitt i krav 4,6 og 7,kara k-terisertvedat samlestykkets lengde (7,19,24) mellom de til innskyvning formede deler (11,15-17, 21 og 22) kan varieres og dermed murens tykkelse.
9. Byggelement som angitt i krav 1-3 og 5, karakterisert ved at den ene del (1) som innvendig bekledning (3) danner bruddstensmurverk.
10. Fremgangsmåte til fremstilling av den ene del (1) som angitt i krav 9, karakterisert ved at to deler (1) støpes med deres forskalingssider (2) i alt vesentlig parallelle og med massive forbindelsesstykker (12) mellom delene (1) hvoretter forbindelsesstykkene (12) gjennombrytes til dan-nelse av bruddstensmurverket (3).
NO754316A 1974-12-30 1975-12-18 NO754316L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK686074A DK686074A (da) 1974-12-30 1974-12-30 Byggeelement

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO754316L true NO754316L (no) 1976-07-01

Family

ID=8149121

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO754316A NO754316L (no) 1974-12-30 1975-12-18

Country Status (2)

Country Link
DK (1) DK686074A (no)
NO (1) NO754316L (no)

Also Published As

Publication number Publication date
DK686074A (da) 1976-07-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8789333B2 (en) Wall construction block
NO772356L (no) Byggeblokk samt veggkonstruksjon omfattende s}danne blokker
US8739490B2 (en) Wall construction block combination for a wall construction system
US3992844A (en) Building panel
US5809720A (en) Water diverting building block
US1597167A (en) Building construction
US2298184A (en) Building and floor foundation
US4587782A (en) Bearing wall and joint construction
US3314208A (en) Grouted masonry wall
US1378735A (en) Building-block
US1185871A (en) Concrete building.
NO754316L (no)
US2413867A (en) Concrete retaining wall
NO131354B (no)
US2025529A (en) Building block
US2012024A (en) Building block and wall construction
US2092385A (en) Cribwork
US20060101762A1 (en) Construction block
US2684588A (en) Plastic-filled masonry wall
US2127914A (en) Composition building block
FI79164B (fi) Upplagsklack i en husvaegg foer en muradvaegg invid husvaeggen.
US947492A (en) Concrete construction.
JPS6231146B2 (no)
US1680781A (en) Building block
JPS5935670Y2 (ja) 組合せ道路側溝