NO342948B1 - System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd - Google Patents

System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd Download PDF

Info

Publication number
NO342948B1
NO342948B1 NO20160516A NO20160516A NO342948B1 NO 342948 B1 NO342948 B1 NO 342948B1 NO 20160516 A NO20160516 A NO 20160516A NO 20160516 A NO20160516 A NO 20160516A NO 342948 B1 NO342948 B1 NO 342948B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
water
cage
pump
volume
shielded
Prior art date
Application number
NO20160516A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20160516A1 (no
Inventor
Martin Gausen
Nils Hovden
Henrik Grundvig
Original Assignee
Oxyvision As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oxyvision As filed Critical Oxyvision As
Priority to NO20160516A priority Critical patent/NO342948B1/no
Publication of NO20160516A1 publication Critical patent/NO20160516A1/no
Publication of NO342948B1 publication Critical patent/NO342948B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/10Culture of aquatic animals of fish
    • A01K61/13Prevention or treatment of fish diseases
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K63/00Receptacles for live fish, e.g. aquaria; Terraria
    • A01K63/04Arrangements for treating water specially adapted to receptacles for live fish
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Water Treatment By Sorption (AREA)
  • Water Treatment By Electricity Or Magnetism (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)

Abstract

Foreliggende oppfinnelse vedrører et system for tilførsel og behandling av vann i en merd, hvilken merd forløper en gitt dybde nedover i en vannmasse, der systemet omfatter minst en pumpe for å tilføre vann til merden og minst en filterinnretning for å behandle det til merden tilførte vannet, der et vanninntak for pumpen er anordnet på en utside av merden og på en dybde mindre enn dybden til merden. Foreliggende oppfinnelse vedrører også en fremgangsmåte for benyttelse med systemet.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et system og en fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i en merd.
Frittlevende lakselus befinner seg i størst tetthet i de øvre vannlagene og søker seg til de øvre der det er mest lys. Det er derfor få eller ingen lakselus som befinner seg dypere enn 30 m, mens konsentrasjonen normalt øker oppover i vannsøylen, hvorpå den største tettheten av lakselus befinner seg i mellom 10-15 m dybde og havoverflaten, da særlig i de øverste 5-10 m av vannsøylen.
Som et smittereduserende tiltak ved merdbasert fiskeoppdrett kan det benyttes luseskjørt, typisk en presenning eller et plankton-nett, som anbringes rundt en øvre del av merden. På denne måte vil volumet innenfor skjørtet delvis skjermes mot det omkringliggende miljøet. Slike skjørt er i dag normalt 5-10 m dype. Ved riktig utforming og korrekt bruk av slike skjørt kan påslaget av lakselus reduseres.
Da slike luseskjørt enten er fremstilt av et hovedsakelig fluidtett materiale eller av et i utgangspunktet permeabelt materiale som etter en tid tettes av begroning, forhindres i stor grad sjøvann fra å strømme inn i merden og vannutskiftningshastigheten blir lavere. Dette resulterer i at oksygentilførselen til det skjermede området av merden blir redusert og at mindre oksygen blir tilgjengelig for fiskens respirasjon. Ved å senke oksygennivået vil fôrutnyttelsesgrad og veksthastighet hos fisken svekkes. Sykdom kan oppstå som en konsekvens om den reduserte oksygentilgangen blir langvarig, og ved kritisk oksygenmangel vil det forekomme massiv fiskedød.
For å øke oksygenmetningen i det skjermede området innenfor merden, kan sjøvann antatt rikt på oksygen bringes inn fra utsiden av merden. Det benyttes da en eller flere pumpeanordninger tilkoblet en eller flere filterinnretninger som samler opp og forhindrer lakselus i å følge med vannet fra omgivelsene og inn i merden.
Det filtrete sjøvannet tilsettes i en øvre del av det skjermede området. Det oppstår et marginalt overtrykk i det skjermede volumet fra sjøvann som tilføres, og vann presses langsomt nedover mot åpningen i bunnen av skjørtet. På denne måten vil det stadig strømme vann nedover innenfor det skjermede området i merden, mot en nedre kant av skjørtet, hvoretter dette vannet strømmer ut. Dette hindrer at vannstrømmer som presses ned utenfor skjørtet, og som antas å bære med seg lakselus, stiger opp fra undersiden av skjørtet og inn i det skjermede området innenfor merden igjennom den åpne bunnen av skjørtet.
Under spesielle forhold, eksempelvis i perioder med mye vind, store bølger og sterke strømmer, eller om skjørtet har blitt anordnet etter at fisk har blitt introdusert til merden, kan lakselus allikevel slippe inn i merden. Det kan derfor tilføres ventiler/spjeld på innsugssiden av pumpen, hvor det kan anordnes et vanninntak for å trekke inn vann fra merden og føre dette igjennom en eller flere filteranordninger og tilbake til merden. Alternativt kan et venturiprinsipp benyttes til å trekke inn vann fra merden slik at vanninntaket kan stå på trykksiden av pumpen.
Vannstrømmen kan i sin helhet sirkuleres fra merden og igjennom filteranordning(er) tilbake til merden. Alternativt kan vann fra merden trekkes inn som en delstrøm med det vannet som tilføres merden utenfra, for så å strømme sammen igjennom filteranordning(er) og inn i merden. Det benyttes grovfilter/sil/rist eller tilsvarende ved vanninntak(ene) for å forhindre at fiske og/eller andre legemer kommer inn i pumpe.
Videre kan utløp i merden utformes på en egnet måte for å sette opp en horisontalt sirkulerende primærstrøm som videre forårsaker vertikale sirkulerende sekundærstrømmer. Sjøvannet som tilsettes vil dermed blandes sammen med et større volum av vannet som allerede befinner seg innenfor det skjermede volumet. Dette forårsakes av en trykkgradient som oppstår mellom skjørtet og senteret av merden og er et kjent fenomen.
Anordningene beskrevet ovenfor kan også kombineres i en utførelse hvor det benyttes slanger for overføring eller tilførsel av oksygen fra en oksygenkilde, for eksempel trykkbeholder inneholdende oksygen (et oksygenbatteri), en eller flere pumper etc., som på egnet måte forbindes med et diffusornettvek anordnet i merden. En fagmann vil forstå at det også kan benyttes andre løsninger for oksygenering, for eksempel en løsning som omfatter en elektrisk pumpe, en oksygeninnløser og distribusjonsdyser.
Lukkede og semi-lukkede merder benytter systemer for vannutskiftning hvor det pumpes inn sjøvann fra dype vannlag hvor lakselus antas ikke å befinne seg, typisk fra dyp større enn 25-30 meter. I det dette dypvannet, som i hovedsak er tyngre enn overflatevann, grunnet forhold som temperatur og saltholdighet, må en lukket eller semi-lukket merd konstrueres for å bære denne vektforskjellen og dermed unngå havari og påfølgende rømning av fisk. Imidlertid kan det oppstå skader på slike anlegg i perioder med store påkjenninger fra bølger, vind, strøm eller ved påslag av is. Eksempelvis kan en lukket eller semi-lukket merd, som måler 120 meter i omkrets og er 5 m dyp, og med kapasitet 5700 m<3>vann, veie 68 tonn mer om merden plasseres i et overflatelag med 20 ‰ saltholdighet og pumper inn dypvann med 35 ‰ saltholdighet sammenliknet med om merden hadde vært plassert i vann innholdende 35 ‰ salt, gitt like temperaturforhold. Benyttes det merd som måler 160 m i omkrets og dybde 5 m, og rommende 10100 m<3>vann, og ellers benyttes under like forhold, blir vektforskjellen hele 121 tonn.
Ved å benytte lettere overflatevann vil faren for skader og havari av lukket eller semi-lukket merd avta. Dette er videre fordelaktig konstruksjonsmessig idet materialbehovet reduseres. En reduksjon i merdens vekt gir større oppdrift og dette kan tilrettelegge for bruk av nye gunstige konstruksjonsmaterialer og konstruksjonsløsninger. Lakselus kan forhindres i å slippe inn i merden fra omgivelsene ved at vann som hentes fra et øvre vannsjikt utenfor merden filtreres før vannet tilsettes i merden.
NO 20130612 A1 vedrører et oppdriftssystem for en flytende merd for oppdrett av fisk, hvor oppdriftssystemet omfatter i det minste to konsentriske ringer, hvor den første ringen av de minst to konsentriske ringene er løst posisjonert over den andre ringen av de minst to konsentriske ringene.
NO 19931590 A vedrører en anordning for beskyttelse av fiskeoppdrettsmerder mot inntrengning av uønskede organismer som alger og maneter, idet en beskyttelsesduk er anordnet omkring hele merden i hele dens dybde eventuelt en vesentlig del av den, og at en vannfordelingsanordning er anordnet flytende på overflaten i merden, for spredning av vann som fortrinnsvis pumpes opp fra dypet, for derved å sikre tilførsel og fordeling av frisk vann i merden.
US 6.062.170 A vedrører en fremgangsmåte og en anordning for å redusere eller eliminere forurensning av alger eller planteplankton i en oppdrettsmerd, der en hevog senkbar presenning er anordnet rundt en oppdrettsmerd. Presenningen er avhengt i flyteanordninger og forbundet til oppdrettsmerden ved hjelp av glideringer. Ved å forbinde et rørsystem til presenningens nedre kant, hvor dette rørsystemet kan ballasteres/deballasteres, vil presenningen kunne heves og senkes rundt oppdrettsmerden. Et vannrør og en luftkompressor vil benyttes for å tilveiebringe oksygen til og for å sirkulere en vannmasse i oppdrettsmerden.
NO 333479 B1 vedrører en anordning for å isolere en oppdrettsmerd for fisk mot uønskede organismer, hvilken anordning anbringes omsluttende oppdrettsmerden, der anordningen omfatter et finmasket fluidpermeabelt nett som er åpent oppad og nedad når anordnet rundt oppdrettsmerden, der det fluidpermeable nettet vil strekke seg en avstand ned i oppdrettsmerdens dybderetning, for slik å danne et skjørt rundt oppdrettsmerden.
NO 332341 B1 vedrører en merdkonstruksjon for oppdrett av fisk, omfattende en lukket merd festet til en flytekrage som i det minste delvis er nedsenket i vannet, samt minst en inntaksledning for tilførsel av friskt vann, hvor vann tilføres merden ved hjelp av en eller flere vannspredere, og et utløp i en nedre del av merdens bunnparti for utførsel av vann og avfall fra merden via en avløpsledning.
Flytekragen omfatter minst ett vannmagasin koblet til nevnte inntaksledning, for mottak og fordeling av det friske vannet, samt et antall vannspredere anordnet med innbyrdes avstand rundt flytekragen og som er innrettet til å motta og fordele friskt vann i merden.
NO 331196 B1 vedrører en merd og et oppdrettsanlegg til bruk i vann, der merden er laget av et hovedsakelig stivt materiale og isolerer vannet i merden fra vannet omkring. Dette gjør det mulig å tilveiebringe temperatur, vannkvalitet, strømningsforhold og lysforhold i merden som er tilpasset artene i den. Ved at forholdene i merden kan reguleres mer nøyaktig enn før, kan den tilpasses flere arter og alderstrinn, redusere dødelighet og sikre raskere, jevnere og mer kontrollert vekst. Merden reduserer også risiko for rivningsskade og rømning.
Det foreligger således et behov for alternativer til dagens metoder for å kontrollere ulike krepsdyrparasitter i fiskeoppdrett, eller i det minste supplerende framgangsmåter.
Formålet med den foreliggende oppfinnelsen er å avhjelpe eller å redusere i det minste en av ulempene med kjent teknikk, eller i det minste å tilveiebringe et nyttig alternativ til kjent teknikk.
Disse formål oppnås ifølge den foreliggende oppfinnelsen med et system og en fremgangsmåte som definert i de selvstendige krav. Ytterligere utførelser av oppfinnelsen er definert i de uselvstendige kravene.
Foreliggende oppfinnelse vedrører et system for tilførsel og behandling av vann i en merd som strekker seg en dybde nedad i en vannmasse, der systemet omfatter minst en pumpe og minst en filterinnretning for tilførsel og behandling av tilført vann, der den minst ene pumpen omfatter to vanninntak, der omfatter et vanninntak for den minst ene pumpen som er anordnet på en utside av merden og på en dybde som er mindre enn dybden til merden, og et andre vanninntak er anordnet på en innside av merden, hvor det mellom vanninntaket som er anordnet på utsiden av merden og den minst ene pumpen er anordnet en ventil, og hvor det mellom vanninntaket som er anordnet på innsiden av merden og den minst ene pumpen er anordnet en ventil.
Vannet som tilføres merden hentes utenfra merden og fra et overflatesjikt av en omkringliggende vannmasse som omslutter merden, i hvilket overflatesjikt lakselusen vil befinne seg i. Dette vannet vil i det vesentlige ha samme temperatur, saltinnhold og dermed også samme tyngde eller tetthet som det vannet som befinner seg i et avskjermet vannvolum innenfor merden.
En merd ifølge foreliggende oppfinnelse skal ikke bare forstås å omfatte en mot sjøvann åpen merd, dvs. en merd med not og flyteelementer, men også lukkede og semilukkede merder.
Slike lukkede og semi-lukkede merder omfatter en lukket beholder eller tank med fisk, der vann fra ønsket dybde pumpes inn i den lukkede beholderen eller tanken. Vannet kan også tilsettes oksygen for å redusere vannbehovet. Etter en tid vil vannet så slippes ut av beholderen eller tanken, der dette avfalls- eller utløpsvannet i større eller mindre grad vil renses før det returneres til beholderen eller tanken eller slippes ut i sjøen.
Den lukkede beholderen kan eksempelvis være en tett presenning eller plastduk, eller også et anlegg i stål, glassfiber og/eller betong.
I en utførelse av foreliggende oppfinnelse omfatter systemet for tilføring og behandling av vann i en merd videre et skjørt som er anordnet omsluttende rundt en omkrets av merden, for slik å tilveiebringe et skjermet volum innenfor merden.
Skjørtet er utformet med en bredde eller høyde som medfører at det strekker seg en viss dybde nedover i vannmassen, når det er anordnet omsluttende rundt en omkrets av merden. Foretrukket vil skjørtet være utformet for å strekke seg 2-40 meter nedover i vannmassen, når sett fra en havoverflate, mer foretrukket 5-30 meter nedover i vannmassen, mest foretrukket 10-20 meter nedover i vannmassen.
I en utførelse av systemet for tilførsel og behandling av vann i en merd kan den minst ene pumpen og den minst ene filterinnretningen begge være anordnet på en innside av merden, på en utside av merden, eller på hver sin side av merden.
Dersom både pumpe(r) og filterinnretning(er) er anordnet på innsiden (eller utsiden) av merden, kan pumpen(e) og filterinnretningen(e) være anordnet på et flytelegeme. Alternativt kan pumpen(e) og filterinnretningen(e) anordnes på hver sitt flytelegeme.
Filterinnretningen omfatter videre minst ett filter, der det minst ene filteret kan være i form av et posefilter, et roterende trommelfilter, et beltefilter eller tilsvarende. En fagmann vil forstå at flere filtertyper kan kombineres for å danne filterinnretningen.
En slange eller rør er videre forbundet til en sugeside av pumpen, der en ende av røret eller slangen vil danne vanninntaket for pumpen. Denne enden av røret eller slangen kan videre være forbundet med et inntaksfilter som skal forhindre at fremmedlegemer kommer i kontakt med pumpen når pumpen benyttes.
Røret/slangen og/eller inntaksfilteret kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer, slik at vanninntaket holdes i en tilnærmet konstant posisjon.
I en utførelse kan systemet for tilførsel og behandling av vann i en merd ifølge foreliggende oppfinnelse omfatte ytterligere en pumpe som er forbundet med filterinnretningen, idet en pumpe da kan benyttes for å tilføre vann utenfra merden, mens den andre pumpen kan benyttes for å filtrere vann som befinner seg innenfor det avskjermede volumet innenfor merden. Minst en ventil kan da være forbundet med hver pumpe, slik at ventilen eller ventilene kan avstenges og/eller åpnes for å tillate systemet bare å tilføre vann utenfra merden, bare å filtrere vannet som befinner seg innenfor det avskjermede vannvolumet innenfor merden, eller både å tilføre vann og å filtrere vannet innenfor det avskjermede vannvolumet. Ventilen eller ventilene kan da være forbundet med et kontroll- og styringssystem.
Foreliggende oppfinnelse vedrører også en fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i en merd ved bruk av et system for tilførsel og behandling av vann, der fremgangsmåten kan omfatte følgende trinn:
-å anordne et skjørt rundt og omsluttende en merd som strekker seg en dybde nedad i en vannmasse, for slik å tilveiebringe et avskjermet vannvolum innenfor merden, -å anordne et vanninntak for minst en pumpe på en utside av merden og på en dybde som er mindre enn dybden som merden strekker seg nedad i vannmasse,
-å benytte den minst ene pumpen for å tilføre vann fra et overflatesjikt på utsiden av merden til det avskjermede vannvolumet innenfor merden, eller å benytte den minst ene pumpen for både å tilføre vann fra overflatesjiktet på utsiden av merden og å rense vann som befinner seg på innsiden av merden,
-å benytte en filterinnretning for å filtrere vannet før vannet tilføres det avskjermede vannvolumet innenfor merden,
-å tilføre det filtrerte vannet øverst i det avskjermede vannvolumet innenfor merden, og
–å tilføre tilstrekkelig filtrert vann, slik at vann som befinner seg i et nedre område av det avskjermede vannvolumet innenfor merden presses ut av skjørtet.
Fremgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelsen kan videre omfatte følgende trinn: -å hente vann fra en dybde der vannet i det vesentlige har samme egenskaper som vann som allerede befinner seg innenfor det avskjermede vannvolumet innenfor merden.
Andre fordeler og særtrekk ved oppfinnelsen vil fremgå klart fra følgende detaljerte beskrivelse, de vedføyde tegninger samt etterfølgende krav, der
Figur 1A viser en vanlig merd i et oppdrettsanlegg ifølge kjent teknikk, mens figur 1B viser samme merd med et skjørt anordnet rundt merden og en senterstilt vertikal pumpe anordnet i merden ifølge kjent teknikk,
Figur 2 viser en første utførelse av et system ifølge den foreliggende oppfinnelsen, sett ovenfra og fra siden, der sjøvann hentes fra et overflatesjikt fra omgivelsene og tilføres til en merd, i toppen av merden,
Figurene 3A-3H viser ytterligere utførelser av systemet ifølge figur 2, der utførelsene omfatter anordninger og/eller innretninger for å filtrere ut lakselus som befinner seg i vannet i merden,
Figurene 4A-4D viser ytterligere alternative utførelser av systemet ifølge figur 2, der utførelsesformene omfatter oksygeneringsanordninger,
Figur 5 viser et alternativt innløp i merden for å oppnå større innblanding av sjøvann som tilsettes vann som allerede befinner seg i merden, sett ovenfra og fra siden,
Figur 6A viser et kjent system for tilførsel og behandling av vann i en lukket eller semilukket merd, og
Figur 6B viser systemet for tilførsel og behandling av vann ifølge foreliggende oppfinnelse, der systemet er anordnet i en lukket eller semilukket merd.
På figur 1A vises en vanlig merd 1, der flere slike enkeltstående merder 1, når forbundet sammen, vil utgjøre et oppdrettsanlegg (ikke vist).
På figur 1B er det vist at det rundt en omkrets av merden 1 og i en avstand fra denne er anordnet et skjørt 2 som omslutter merden 1. En øvre kant av merden 1 og skjørtet 2 er utstyrt med flyteelementer 3 som er anordnet rundt hele omkretsen av merden 1 henholdsvis skjørtet 2.
Hensikten med skjørtet 2 er å hindre påslag av lakselus i merden 1 og skjørtet 2 er derfor fremstilt av et hovedsakelig fluidtett materiale og strekker seg en dybde nedover i en vannmasse hvor det antas at lakselusen befinner seg i, typisk 5-15 meter, for slik å avskjerme et vannvolum innenfor merden 1.
Et slikt skjørt 2 vil imidlertid, idet det hovedsakelig er fluidtett, medføre at det ikke tilføres tilstrekkelig oksygen til det avskjermede vannvolumet innenfor merden 1, hvorved det benyttes en pumpe 4 anordnet i et rør 5 for å pumpe sjøvann opp og inn i merden 1, for slik å øke oksygenmetningen i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 1. Røret 5 er vanligvis forbundet med en fleksibel slange (ikke vist) eller tilsvarende, der den fleksible slangen henger en viss lengde nedenfor merden 1.
Pumpen 4 og røret 5 er anordnet i senter av merden 1 og vil pumpe opp vann fra vannlag hvor det antas at lakselus ikke befinner seg i, typisk fra en dybde større enn 25-50 meter. Røret 5 vil videre ha en lengde på 10-30 meter og et utløp av røret 5 vil være anordnet liggende innenfor det avskjermede volumet i merden 1, nær en øvre ende av skjørtet 2 og merden 1. Røret 5 er ved hjelp av et antall tau 6 eller vaiere på egnet måte forbundet til merden 1.
Gjennom dette arrangementet vil sjøvann, på grunn av vannhastighet, strømninger etc. strømme mot merden 1 og treffe denne. En del av det vannet som treffer skjørtet 2 som er anordnet rundt merden 1, vil avbøyes og følge skjørtet rundt dettes omkrets, se også merd 1 ovenfra, der piler antyder vannets bevegelsesmønster rundt merden 1, for så å «slippe» mot en bakre side av merden 1. En annen del av vannet vil avbøyes nedover i vannmassene og følge skjørtet 2 nedover inntil vannet når en nedre kant eller ende av skjørtet 2, hvoretter vannet vil strømme inn i merden 1, se også merd 1 fra siden, der piler antyder vannets bevegelsesmønster nedover skjørtet 2 og «rundingen» av kanten eller enden av skjørtet 2.
Pumpen 4 og røret 5, som kan være forbundet til en fleksibel slange eller tilsvarende benyttes som angitt ovenfor å pumpe opp oksygenrikt og lusefritt vann fra dypere vannlag, der dette vannet befinner seg i en avstand under merden 1.
Vannet fra slike vannlag kan imidlertid ha forskjellig temperatur, saltholdighet og dermed også tetthet enn det vannet som befinner innenfor det avskjermede vannvolumet innenfor merden 1. Dette vil i de fleste tilfeller medføre at det vannet som pumpes opp og inn i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 1, dvs., det vannvolumet som er avgrenset av skjørtet 2, i det vesentlige vil synke rett ned igjen, langs kanten av røret 5, på en utside av dette, slik som vist med piler, uten å sammenblandes med vannet i det avskjermede vannvolumet eller det vannet som tilføres det avskjermede vannvolumet ved å runde den nedre enden eller kanten av skjørtet 2.
Gjennom ovenstående arrangement med bruk av skjørt 2 og pumpe 4 og rør 5 vil lakselus likevel føres inn i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 1 og det vil videre ikke oppnås en tilstrekkelig oksygentilførsel til det avskjermede vannvolumet, idet vannet som runder nedre kant eller ende av skjørtet vil føre med seg lakselus, mens det opp-pumpede vannet på grunn av ulik tetthet vil synke vertikalt ned igjen hovedsakelig uten å sammenblandes med vannet som befinner seg innenfor det avskjermede vannvolumet i merden 1.
Figur 2 viser en første utførelse av et system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 ifølge den foreliggende oppfinnelsen, der systemet 11 omfatter en pumpe 13 og en filterinnretning 14 anordnet på et flytelegeme 15 innenfor merden 12.
Merden 12 strekker seg en dybde D nedad i vannmassen.
Rundt en omkrets av merden 12 er det anordnet et flytelegeme 16, der flytelegemet 16 har tilstrekkelig oppdrift til å holde merden 12 i en ønsket posisjon i en vannmasse.
Et skjørt 17 er videre anordnet omsluttende en omkrets av merden 12 og i en avstand fra omkretsen, for slik å avskjerme et vannvolum innenfor merden 12.
Skjørtet 17 er utformet for foretrukket å strekke seg en avstand d nedover i vannmassen minst 2-40 m under havoverflaten, mer foretrukket en avstand d 5-30 m under havoverflaten, mer foretrukket en avstand d 7-25 m under havoverflaten, og mest foretrukket en avstand d 10-20 m under havoverflaten.
Pumpens 13 sugeside er forbundet med et rør eller slange 18, mens pumpens trykkside er forbundet med et rør eller slange 181. Røret eller slangen 181 er ført gjennom en not i merden 12 og skjørtet 17, slik at et vanninntak for pumpen 13 befinner seg på utsiden av merden 12. En ende av røret eller slangen 18, er forbundet med et inntaksfilter 19 som skal forhindre at fremmedlegemet kommer i kontakt med pumpen 13. Røret/slangen 18 og/eller inntaksfilteret 19 kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at vanninntaket for pumpen 13 holdes i en tilnærmet konstant posisjon i vannmassen.
Røret eller slangen 181 kan også tenkes ført over merden 12 og skjørtet 17. En ende av røret eller slangen 181 er forbundet med pumpens 13 trykkside, mens en motsatt ende av røret eller slangen 181 er forbundet med en filterinnretning 14. Filterinnretningen 14 kan eksempelvis være i form av et posefilter.
Filterinnretningen 14 er videre anordnet på et flytelegeme 15 som er anordnet innenfor merden 12, i nærheten av merdens 12 omkrets, for slik å sørge for at det vann som tilføres det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 sammenblandes med dette.
Vannet som tilføres merden 12 vil hentes fra et overflatesjikt av en omkringliggende vannmasse som omslutter merden 12, i hvilket overflatesjikt lakselus antas å befinne seg i. Gjennom filterinnretningen 14 vil imidlertid det vannet som tilføres det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 filtreres før det tilføres det avskjermede vannvolumet. Det vannet som tilføres vil videre i det vesentlige ha samme temperatur, saltinnhold og dermed også tyngde eller tetthet som det vannet som befinner seg i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12, hvorved det oppnås en bedre sammenblanding mellom det tilførte vannet og det vannet som allerede befinner seg i merden 12.
Etter hvert som vann fra overflatesjiktet utenfor merden 12 filtreres og tilføres merden 12, på en overside av vannet i merden 12, vil dette medføre at det vannet som befinner seg i merden 12 presses nedover i merden 12, inntil det når en nedre kant 171 eller ende av skjørtet 17, hvoretter dette vannet, i avhengighet av de rådende lokale hydrologiske forhold, i større eller mindre grad vil flyte utover og eventuelt stige mot overflaten på utsiden av skjørtet 17, slik som vist med piler, idet dette vannet kan ha en lavere tetthet enn det vannet som omgir skjørtet 17 ved dets nedre kant 171 eller ende.
Figurene 3A-3H viser ytterligere utførelser av et system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 ifølge systemet vist på figur 2, der figurene 3A-3C viser en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 hvor pumpen 13 i denne utførelsen er anordnet på en innside av det skjermede vannvolumet innenfor merden 12. Pumpens 13 sugeside er forbundet med røret eller slangen 18, der røret eller slangen 18 er ført gjennom notveggen og skjørtet 17. En ende av røret eller slangen 18 er videre forbundet med et inntaksfilter 19 som skal forhindre at fremmedlegemer i form av fisk eller tilsvarende suges inn i pumpen 13 når systemet 11 er i drift.
Røret/slangen 18 og/eller inntaksfilteret 19 kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at vanninntaket for pumpen 13 holdes i en tilnærmet konstant posisjon.
Mellom inntaksfilteret 19 og pumpens 13 sugeside, i røret eller slangen 18, er det anordnet minst en ventil 19A, der denne er forbundet med et kontroll- og styringssystem (ikke vist), for slik å kunne åpne eller stenge for innsuging av vann utenfra merden 12 til pumpen 13.
Ytterligere et rør eller slange 182 er forbundet til pumpens 13 sugeside, der også dette røret eller slangen 182 er forbundet med et inntaksfilter 191. Røret/slangen 182 og/eller inntaksfilteret 191 kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at vanninntaket for pumpen 13 holdes i en tilnærmet konstant posisjon.
Mellom inntaksfilteret 191 og pumpens 13 sugeside, i røret eller slangen 182, er det også anordnet minst en ventil 19B, der denne er forbundet med kontroll- og styringssystemet (ikke vist) for den minst ene ventilen 19A, for å kunne åpne eller stenge for innsuging av vann innenfor merden 12 til pumpen 13.
Pumpen 13 er neddykket i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 og kan være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at pumpen 13 holdes i en neddykket og tilnærmet konstant posisjon.
På figur 3A vises at den minst ene ventilen 19A er åpen, mens den minst ene ventilen 19B er stengt. I dette tilfellet vil pumpen 13 benyttes for å tilføre vann utenfra til det avskjermede vannvolumet på innsiden av merden 12, der vannet gjennom filterinnretningen 14 vil filtreres for lakselus før det tilføres det avskjermede vannvolumet.
På figur 3B er den minst ene ventilen 19A stengt, slik at systemet 11 for tilføring og behandling av vann i merden 12 ikke kan benyttes for å tilføre merden 12 vann utenfra. Den minst ene ventilen 19B er imidlertid åpen, hvorved systemet 11 for tilføring og behandling av vann kun vil benyttes for å rense vann som befinner seg i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12. I dette tilfellet vil vann som befinner seg i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 suges til pumpen 13, etter først å ha passert gjennom inntaksfilteret 191, hvoretter pumpen 13 vil pumpe vannet videre til filterinnretningen 14, der vannet vil filtreres før det returneres til det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12.
På figur 3C vises at hver og en av den minst ene ventilen 19A, 19B er åpne, hvorved pumpen 13 benyttes både for å tilføre vann utenfra merden 12 og for å filtrere det vannet som befinner seg innenfor det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12. Vannet fra både utsiden og fra innsiden av merden 12 vil filtreres gjennom filterinnretningen 14 før det tilføres det avgrensende vannvolumet innenfor merden 12.
På figur 3D vises en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann vist på figurene 3A-3C, der ytterligere en pumpe 131 er forbundet til filterinnretningen 14. Den ytterligere pumpen 131 er anordnet mellom inntaksfilteret 191 og den minst ene ventilen 19B. Da hver og en av den minst ene ventilen 19A, 19B er forbundet til et kontroll- og styringssystem (ikke vist), vil den minst ene ventilen 19A, 19B stenges av slik som beskrevet ovenfor i forbindelse med utførelsen vist på figurene 3A-3C, slik at systemet 11 for tilførsel og behandling av vann bare benyttes for å tilføre vann utenfra merden 12, bare rense vannet som befinner seg innenfor det avgrensede vannvolumet innenfor merden 12, eller også både tilføre og rense vann samtidig.
Figur 3E viser en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i et avgrenset vannvolum i merden 12, der pumpens 13 sugeside er forbundet med et rør eller slange 18, mens pumpens trykkside er forbundet med et rør eller slange 181.
En ende av røret eller slangen 18 er forbundet med et inntaksfilter 19 som skal forhindre at fremmedlegemet kommer i kontakt med pumpen 13. Røret/slangen 18 og/eller inntaksfilteret 19 kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at vanninntaket for pumpen 13 holdes i en tilnærmet konstant posisjon. Minst en ventil 19A er videre anordnet mellom inntaksfilteret 19 og pumpen 13.
For å tillate at vann som befinner seg innenfor det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 også filtreres, er inntaksfilteret 191 gjennom røret eller slangen 182 forbundet med røret eller slangen 181 på en slik måte at det dannes en innsnevring i røret eller slangen 181, slik tilveiebringende en «venturi» i røret eller slangen 181. Gjennom denne utformingen vil vann som befinner seg i det avgrensede vannvolumet innenfor merden 12 «dras» med det vannet som pumpes inn utenfra når pumpen 13 benyttes.
Figur 3F viser en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 som tillater å hente vann utenfor merden 12 fra dypere vannlag, idet ytterligere ett inntaksfilter 192 gjennom et rør eller slange 183 er forbundet med pumpen 13. I det minste en ventil 19C er videre anordnet i røret eller slangen 183, slik at røret eller slangen 183 kan stenges av. Røret eller slangen 183 og inntaksfilteret 192 er anordnet på en dybde som er mindre enn merdens 12 dybde D.
Denne utførelsen vil også skille seg fra ovenfor beskrevne utførelser ved at filterinnretningen 14 ikke er anordnet på et flytelegeme 15, men er, sammen med pumpen 13, anordnet på selve merden 12. Røret eller slangen 18 vil da føres gjennom flytelegemet 16 anordnet rundt merden 12.
Figur 3G viser en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12, der både pumpen 13 og filterinnretningen 14 er anordnet på flytelegemet 15 som er anordnet innenfor merden 12. Resten av systemet 11 i denne utførelsen vil være som beskrevet i forhold til figurene 3A, 3B eller 3C.
Figur 3H viser en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12, der det i stedet for den mekaniske filterinnretningen 14 benyttes en skimmerinnretning 20. Skimmerinnretningen 20 er videre forbundet til en oppsamlingstank eller –kammer 21. En pumpe 22 vil videre kunne benyttes for å tilføre skimmerinnretningen 20 en gass, for eksempel ozongass, for ytterligere å desinfisere vannet utenfra og/eller innvendig i merden 12.
Figur 4A viser et tilsvarende system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 som beskrevet ifølge figur 3E, der systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i tillegg omfatter en pumpe 23 som gjennom en slange 24 er forbundet til en anordning 25 for injeksjon av oksygen som er anordnet innenfor det avgrensede vannvolumet i merden 12.
Figur 4B viser et tilsvarende system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 som beskrevet ifølge figur 3F, der systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i tillegg omfatter en pumpe 23 som gjennom en slange 24 er forbundet til en anordning 25 for injeksjon av oksygen som er anordnet innenfor det avgrensede vannvolumet i merden 12.
Figur 4C viser et tilsvarende system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 som beskrevet ifølge figur 3G, der systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i tillegg omfatter en pumpe 23 som gjennom en slange 24 er forbundet til en anordning 25 for injeksjon av oksygen som er anordnet innenfor det avgrensede vannvolumet i merden 12.
Figur 4D viser et tilsvarende system 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12 som beskrevet ifølge figur 3H, der systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i tillegg omfatter en pumpe 23 som gjennom en slange 24 er forbundet til en anordning 26 i form av en oksygeneringskjegle for injeksjon av oksygen som er anordnet innenfor det avgrensede vannvolumet i merden 12. Til forskjell fra figur 3H, hvor det er vist en skimmerinnretning 20, er det på figur 4D benyttet en filterinnretning 14 som fjerner fremmedpartikler før vannet eller en delstrøm av vannet sendes videre gjennom en oksygeneringskjegle 26 og deretter tilsettes innenfor det avgrensede vannvolumet i merden 12. Vannet som eventuelt føres til oksygeneringskjeglen 26 kan trykksettes med en pumpe (ikke vist) plassert på kjeglens 26 innløpsside ved behov.
Felles for utførelsene ifølge figur 4A-4D er det i disse utførelsene er anordnet oksygeneringsinnretninger for å redusere behovet for vanntilsetting utenfra merden 12.
Figur 5 viser, sett ovenfra og fra siden, ytterligere en utførelse av systemet 11 for tilførsel og behandling av vann i en merd 12, der filterinnretningen 14 er forbundet med et i det vesentlige vertikalt anordnet rør 27, der røret forløper en lengde ned i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12. Røret 27 er utformet med et antall hull eller åpninger 28 langs sin lengde. Hullene eller åpningene 28 vil forårsake en horisontalt sirkulerende primærstrøm innvendig i merden 12, som vist med piler på figur sett ovenfra, når vann utenfra merden 12, som har blitt filtrert over filterinnretningen 14, horisontalt forlater røret 27. Denne sirkulerende primærstrømmen vil videre forårsake vertikale sekundærstrømmer, som vist på figur sett fra siden, med det resultat at vannmassene i det skjermede volumet i merden blandes sammen i en større grad.
Figur 6A viser kjent teknikk, der det i en lukket eller semilukket merd 100 benyttes en pumpe 101 for å pumpe opp vann fra dypere vannlag hvor det antas at lakselusen ikke befinner seg. Pumpen 101 er da forbundet med et rør 102 som strekker seg en avstand nedover og forbi en bunn av den lukkede eller semilukkede merden 100, samt et rør 103 som fører det opp-pumpede vannet til en innretning 104. Gjennom et rør 105 som er forbundet med innretningen 104 vil det opp-pumpede vannet tilføres vannet som befinner seg i den lukkede eller semilukkede merden 100.
I en semilukket merd 100 er det eksempelvis i bunnen av den semilukkede merden anordnet et vannavløp 106, der vannavløpet 106 på egnede måter er forbundet med en sil eller et filter 107 og en slange eller et rør 108, slik at ikke fisken i merden føres med avfallsvannet ut i havet.
En lukket merd 100 vil også eksempelvis ha et vannavløp 106 anordnet i en bunn av merden, der vannavløpet 106 er forbundet med en slange eller et rør 108 og et ikke vist vannrensesystem, der vannrensesystemet vil fjerne de mest sentrale avfallsstoffene fra merden før vannet slippes ut i havet.
Figur 6B viser en alternativ utførelse av et system 11 for tilførsel og behandling av vann i en lukket eller semilukket merd 12 ifølge den foreliggende oppfinnelsen, der systemet 11 omfatter en pumpe 13 og en filterinnretning 14 som på egnet måte er forbundet til den lukkede eller semilukkede merden 12.
Pumpens 13 sugeside er forbundet med et rør eller slange 18, mens pumpens trykkside er forbundet med et rør eller slange 181. En ende av røret eller slangen 18, er forbundet med et inntaksfilter 19 som skal forhindre at fremmedlegemet kommer i kontakt med pumpen 13. Røret/slangen 18 og/eller inntaksfilteret 19 kan videre være forbundet med ett eller flere oppdriftselementer (ikke vist), slik at vanninntaket for pumpen 13 holdes i en tilnærmet konstant posisjon.
Filterinnretningen 14 er forbundet med et i det vesentlige vertikalt anordnet rør 27, der røret 27 forløper en lengde ned i det avskjermede vannvolumet innenfor den lukkede eller semilukkede merden 12. Røret 27 er videre utformet med et antall hull eller åpninger 28 langs sin lengde, der hullene eller åpningene 28 er anordnet i en avstand fra hverandre. Hullene eller åpningene 28 vil forårsake en vertikalt sirkulerende sekundærstrøm innvendig i merden 12, når vann utenfra merden 12, som har blitt filtrert over filterinnretningen 14, horisontalt forlater røret 27.
Vannet som tilføres merden 12 vil, gjennom pumpen 13 og inntaksfilteret 19, hentes fra et overflatesjikt av en omkringliggende vannmasse som omslutter den lukkede eller semilukkede merden 12, i hvilket overflatesjikt lakselus antas å befinne seg i.
Gjennom filterinnretningen 14 vil imidlertid det vannet som tilføres det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12 filtreres før det tilføres det avskjermede vannvolumet. Det vannet som tilføres vil videre i det vesentlige ha samme temperatur, saltinnhold og dermed også tyngde eller tetthet som det vannet som befinner seg i det avskjermede vannvolumet innenfor merden 12, hvorved det oppnås en bedre sammenblanding mellom det tilførte vannet og det vannet som allerede befinner seg i merden 12.
I den lukkede eller semilukkede merden 12 kan det også benyttes et system for oksygenering anordnet i merden 12, slik som beskrevet for en eller flere av utførelsene ifølge figur 4A-4C, eller alternativt en oksygeneringskjegle slik som beskrevet i utførelsen ifølge figur 4D.
Oppfinnelsen er nå forklart med flere ikke begrensende utførelseseksempler. En fagmann vil forstå at man kan utføre en rekke variasjoner og modifikasjoner ved systemet for tilførsel og behandling av vann i en merd som beskrevet innenfor rammen av oppfinnelsen slik den er definert i de vedføyde krav.

Claims (15)

PATENTKRAV
1. System (11) for tilførsel og behandling av vann i en merd (12), hvilken merd (12) strekker seg en dybde (D) nedad i en vannmasse (W), der systemet (11) omfatter minst en pumpe (13) for tilførsel av vann og minst en filterinnretning (14) for behandling av tilført vann,
k a r a k t e r i s e r t v e d at den minst ene pumpen (13) omfatter to vanninntak, der et vanninntak for pumpen (13) er anordnet på en utside av merden (12) og på en dybde mindre enn dybden (D) til merden (12),og et andre vanninntak er anordnet på en innside av merden (12), hvor det mellom vanninntaket som er anordnet på utsiden av merden (12) og den minst ene pumpen (13) er anordnet en ventil (19A), og hvor det mellom vanninntaket som er anordnet på innsiden av merden (12) og den minst ene pumpen (13) er anordnet en ventil (19B).
2. System ifølge krav 1, k a r a k t e r i s e r t v e d at systemet videre omfatter et skjørt (17) anordnet for å danne et skjermet volum i merden (12).
3. System ifølge krav 3, k a r a k t e r i s e r t v e d at skjørtet (17) foretrukket strekker seg 2-40 m under havoverflaten, mer foretrukket 5-30 m under havoverflaten, mer foretrukket 7-25 m under havoverflaten, mest foretrukket 10-20 m under havoverflaten, nedover i vannmassen.
4. System ifølge krav 1, k a r a k t e r i s e r t v e d at den minst ene pumpen (13) og den minst ene filterinnretningen (14) er anordnet på en innside av merden (12).
5. System ifølge krav 1, k a r a k t e r i s e r t v e d at den minst ene pumpen (13) og/eller den minst ene filterinnretningen (14) er anordnet på en utside av merden (12).
6. System ifølge ett eller flere av de foregående krav 1-5, k a r a k t e r i s e r t v e d at filterinnretningen (14) omfatter minst ett filter, hvilket filter er i form av et posefilter, et roterende trommelfilter, et beltefilter eller tilsvarende, eller en kombinasjon av en eller flere av disse.
7. System ifølge ett eller flere av de foregående krav 1-6,
k a r a k t e r i s e r t v e d at den minst ene pumpen (13) og/eller den minst ene filterinnretningen (14) er anordnet på et flytende legeme (15).
8. System ifølge ett eller flere av de foregående krav 1-7,
k a r a k t e r i s e r t v e d at den minst ene pumpen (13) og/eller den minst ene filterinnretningen (14) er anordnet i en nærhet av merdens (12) omkrets.
9. System ifølge ett eller flere av de foregående krav 1-8,
k a r a k t e r i s e r t v e d at et rør eller en slange (18) er forbundet til pumpens (13) sugeside og et rør eller slange (181) er forbundet til pumpens (13) trykkside.
10. System ifølge ett eller fler av den foregående krav,
k a r a k t e r i s e r t v e d at filterinnretningen (14) er forbundet med ytterligere en pumpe (131).
11. System ifølge ett eller flere av de foregående krav,
k a r a k t e r i s e r t v e d at pumpen (13) og/eller filterinnretningen (14) er forbundet med en fordelingsanordning for fordeling av det tilførte vannet.
12. Fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i en merd (12), ved bruk at et system ifølge hvilket som helst av kravene 1 – 11,
k a r a k t e r i s e r t v e d at fremgangsmåten omfatter følgende trinn:
-å anordne et skjørt (17) rundt merden (12) som strekker seg en dybde (D) nedad i en vannmasse, for slik å tilveiebringe et avskjermet vannvolum innenfor merden (12),
-å anordne et vanninntak for minst en pumpe utenfor merden (12) og på en dybde mindre enn dybden til merden (12) og å anordnet et vanninntak for den minst ene pumpen (13) innenfor merden (12),
-å benytte den minst ene pumpen (13) for å tilføre vann fra et overflatesjikt på utsiden av merden (12) til det avskjermede vannvolumet innenfor merden (12), eller å benytte den minst ene pumpen (13) for å rense vann som befinner seg på innsiden av merden (12), eller å benytte den minst ene pumpen (13) for både å tilføre vann fra overflatesjiktet på utsiden av merden (12) og å rense vann som befinner seg på innsiden av merden (12),
-å benytte en filterinnretning for å filtrere vannet før det tilføres det avskjermede vannvolumet innenfor merden (12),
-å tilføre det filtrerte vannet øverst i det avskjermede vannvolumet innenfor merden (12), og
–å tilføre tilstrekkelig filtrert vann, slik at vann som befinner seg i et nedre område av det avskjermede vannvolumet innenfor merden (12) presses ut av skjørtet (17).
13. Fremgangsmåte ifølge krav 14, k a r a k t e r i s e r t v e d at vannet som skal tilføres merden fra en dybde mindre enn dybden til merden har i det
vesentlige samme egenskaper som vann som allerede befinner seg innenfor det avskjermede volumet innenfor merden (12).
14. Fremgangsmåte ifølge krav 14, k a r a k t e r i s e r t v e d at skjørtet (17) er anordnet slik at det avskjermede vannvolumet innenfor merden (12) minst utgjør 10% av hele merdens (12) vannvolum, mer foretrukket minst 20% av hele merdens (12) vannvolum, mest foretrukket minst 30% av hele merdens (12) vannvolum.
15. Anvendelse av system og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann ifølge hvilket som helst av kravene 1-14 for å hindre påslag av lakselus hos oppdrettsfisk.
NO20160516A 2016-03-31 2016-03-31 System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd NO342948B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20160516A NO342948B1 (no) 2016-03-31 2016-03-31 System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20160516A NO342948B1 (no) 2016-03-31 2016-03-31 System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20160516A1 NO20160516A1 (no) 2017-10-02
NO342948B1 true NO342948B1 (no) 2018-09-10

Family

ID=61800093

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20160516A NO342948B1 (no) 2016-03-31 2016-03-31 System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO342948B1 (no)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20201194A1 (en) * 2020-11-02 2022-05-03 Aggeroip As A foil structure and system for lice skirts for fish farm cages for improving isolating of the fish farm cage against undesirable organisms and increase exchange of water using water currents
EP3920686A4 (en) * 2019-02-08 2022-11-30 Ramot at Tel-Aviv University Ltd. DEVICE AND METHOD FOR CULTURE OF FREE FLOATING MACROALGAE AT SEA
EP3937623A4 (en) * 2019-03-15 2022-12-21 Spring Innovation AS FISH CAGE WITH IMPROVED WATER EXCHANGE AND BREEDING CONDITIONS

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3740065A4 (en) * 2018-01-16 2021-10-20 GIS Gas Infusion Systems, Inc. PROCESS FOR REGULATING THE CONCENTRATION OF DISSOLVED OXYGEN IN A SPECIFIED OPEN WATER BODY
NO345709B1 (en) * 2018-02-23 2021-06-21 Propulsjonsdesign As A water inlet device for floating aquaculture containers

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6062170A (en) * 1998-06-01 2000-05-16 Nutreco Canada Inc. Method and apparatus for plankton reduction in fish farming
NO331196B1 (no) * 2008-08-08 2011-10-31 Maritime Oppdrett As Merd for plassering i vann
NO332341B1 (no) * 2010-04-22 2012-09-03 Ecomerden As Merdkonstruksjon
NO333479B1 (no) * 2012-02-09 2013-06-24 Calanus As Fluidpermeabelt beskyttelsesnett for oppdrettsmerd
NO20130612A1 (no) * 2013-02-05 2014-08-06 Akvadesign As Oppdriftssystem for en merd

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6062170A (en) * 1998-06-01 2000-05-16 Nutreco Canada Inc. Method and apparatus for plankton reduction in fish farming
NO331196B1 (no) * 2008-08-08 2011-10-31 Maritime Oppdrett As Merd for plassering i vann
NO332341B1 (no) * 2010-04-22 2012-09-03 Ecomerden As Merdkonstruksjon
NO333479B1 (no) * 2012-02-09 2013-06-24 Calanus As Fluidpermeabelt beskyttelsesnett for oppdrettsmerd
NO20130612A1 (no) * 2013-02-05 2014-08-06 Akvadesign As Oppdriftssystem for en merd

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3920686A4 (en) * 2019-02-08 2022-11-30 Ramot at Tel-Aviv University Ltd. DEVICE AND METHOD FOR CULTURE OF FREE FLOATING MACROALGAE AT SEA
EP3937623A4 (en) * 2019-03-15 2022-12-21 Spring Innovation AS FISH CAGE WITH IMPROVED WATER EXCHANGE AND BREEDING CONDITIONS
NO20201194A1 (en) * 2020-11-02 2022-05-03 Aggeroip As A foil structure and system for lice skirts for fish farm cages for improving isolating of the fish farm cage against undesirable organisms and increase exchange of water using water currents
NO346626B1 (en) * 2020-11-02 2022-11-07 Aggeroip As A foil structure and system for lice skirts for fish farm cages for improving isolating of the fish farm cage against undesirable organisms and increase exchange of water using water currents

Also Published As

Publication number Publication date
NO20160516A1 (no) 2017-10-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2587915B1 (en) Fish farm construction and method for water flow in a fish farm construction
NO342948B1 (no) System og fremgangsmåte for tilførsel og behandling av vann i merd
NO332341B1 (no) Merdkonstruksjon
JP7313436B2 (ja) 海洋生物を養殖する船
GB2577454A (en) Floating, closed, self-supporting fish-farming cage comprising a tubular membrane made of a polymer with high mechanical strength and low biofouling adhesion
NO342094B1 (no) Oppdrettsanlegg med ytre og indre pose
CA1060289A (en) Fish culture tank
RU2760773C2 (ru) Рыбоводный садок и способ подачи воздуха и циркуляции воды в рыбоводном садке
JP2011525372A (ja) 魚を捕獲するためのシステム及びその使用方法
CA2991016A1 (en) Closed tank for fish farming and method for transporting fish into and out from such tank
NO343101B1 (no) Anordning for drift og vedlikehold av oppdrettsmerd.
NO342403B1 (no) Lukket merd
CN106942121A (zh) 一种养殖池
WO2019245385A1 (en) An arrangement at floating net cage
TW201902346A (zh) 水產品養殖裝置
JP2022530270A (ja) 液体の移送および処理のための装置
JP2022524519A (ja) 水交換及び飼育条件が改善された魚ケージ
NO344194B1 (no) Anordning for forsyning av vann til oppdrettsmerd
JP6675131B2 (ja) 水生生物の飼育装置
CA3212807A1 (en) Fish farm with a closed submersible unit
NO343021B1 (no) Tett pose for oppdrettsmerd
NO20101803A1 (no) Merdkonstruksjon
JP4266735B2 (ja) 浮き取水管方式アオコ回収装置
JP4290609B2 (ja) 陸上養殖装置
NO344625B1 (no) Oppdrettsmerd og fremgangsmåte for fortrenging av fisk

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees