NO339501B1 - Justerbar sitteanordning - Google Patents

Justerbar sitteanordning Download PDF

Info

Publication number
NO339501B1
NO339501B1 NO20140112A NO20140112A NO339501B1 NO 339501 B1 NO339501 B1 NO 339501B1 NO 20140112 A NO20140112 A NO 20140112A NO 20140112 A NO20140112 A NO 20140112A NO 339501 B1 NO339501 B1 NO 339501B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
backrest
pin
framework
seat
suspension
Prior art date
Application number
NO20140112A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20140112A1 (no
Inventor
Eivind Nygård
Andreas Lade
Original Assignee
Brunstad As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Brunstad As filed Critical Brunstad As
Priority to NO20140112A priority Critical patent/NO339501B1/no
Publication of NO20140112A1 publication Critical patent/NO20140112A1/no
Publication of NO339501B1 publication Critical patent/NO339501B1/no

Links

Description

Sitteanordning
Oppfinnelsens område
Oppfinnelsen vedrører en sitteanordning, så som en stol, benk eller lignende, som har et sete og en rygg som er hengselforbundet med hverandre.
Oppfinnelsens bakgrunn
Stoler med mulighet for å justere sete og rygg i høyden er vel kjent. Eksempler på slike er beskrevet i DE202005015874U, US 381 067, US 1 802 609, EP 0 236 891 og US
3 142 512. Kjent teknikk omfatter også norsk patent nr. 176743 B, som beskriver en stillbar sitte- og liggestol der setedelen og ryggdelen er leddforbundet med hverandre og er sving- og forskyvbart unbderstøttet av et understell. Ryggdelen har en tapp ved hver sidekant for inngrep med et føringsspor med bratt stigning på hver side av storunderstellets bakre parti. US 3810674 A, JP H0490719 A og US 1802609 A
beskriver også justeringsaniordninger.
Sammendrag av oppfinnelsen
Oppfinnelsen er beskrevet ogkarakterisertdet selvstendige kravet, mens de uselvstendige kravene uttrykker andre kjennetegn ved oppfinnelsen.
Det er derfor frembrakt en sitteanordning, omfattende en seteinnretning og en ryggstøtte og et rammeverk som bærer seteinnretningen og ryggstøtten, der
- seteinnretningen er understøttet av rammeverket via minst én bevegelig understøttelse og ryggstøtten er svingbart og frigjørbart understøttet av rammeverket via minst én justerbar opphengsinnretning; og - seteinnretningen og ryggstøtten er svingbart forbundet via minst én hengselinnretning; - der opphengsinnretningen omfatter et opphengselement som er tilknyttet enten ryggstøtten eller rammeverket og en tappinnretning som er tilknyttet enten rammeverket eller ryggstøtten, eller vice versa, og, som danner en hengslet forbindelse mellom ryggstøtten og rammeverket når de er sammenkoplet,
karakterisert vedat
- opphengselementet omfatter to eller flere anleggspartier og en spalte mellom disse, og
der anleggspartiene er utformet for understøttelse av tappinnretningen; - tappinnretningen har en stamme med et hode; - et nedre anleggsparti tilsvarer en nedre posisjon for seteinnretningens bakkant når tappinnretningen understøttes av det nedre anleggspartiet, - et øvre anleggsparti tilsvarer en øvre posisjon for seteinnretningens bakkant når tappinnretningen understøttes av det øvre anleggspartiet; og - spalten har en åpning som er noe større enn tappens hode, hvorved tappinretningen kan føres ut av og inn i opphengselementet.
I en utførelsesform omfatter den bevegelige understøttelsen et sleideledd.
I en utførelsesform er ryggstøtten forsynt med opphengselementer på motstående sider, og rammeverket omfatter i det minste en bæredel på motstående sider av ryggstøtten og er forsynt med tappinnretninger tilpasset for inngrep med respektive nevnte opphengselementer.
I en utførelsesform er åpningen i et øvre parti av opphengselementet, hvorved tappinretningen kan føres ut av og inn i opphengselementet.
Det er også frembrakt en fremgangsmåte for høydejustering av en seteinnretning i en sitteanordning ifølge oppfinnelsen,karakterisert vedå flytte sitteanordningens ryggstøtte mellom en første posisjon og en andre posisjon, hvorved vinkelenmellom seteinnretning og ryggstøtte endres. Ryggstøtten beveges fortrinnsvis mot seteinnretningen før det flyttes mellom de nevnte posisjonene.
Kort beskrivelse av tegningene
De ovennevnte og andre kjennetegn ved oppfinnelsen vil bli klargjort i den følgende beskrivelsen av en foretrukket utførelsesform, gitt som et ikke-begrensende eksempel, med henvisning til de vedlagte tegningene der: Figur 1 viser en utførelsesform av sitteanordningen, sett fra en side; Figur 2 er et forstørret utsnitt av figur 1; Figur 3 er en delvis illustrasjon av sitteanordningen vist i figur 1, der kun den sammenhengslede sete og rygg er vist; Figur 4 er et utsnitt av sitteanordningen sett bakfra, og illustrerer komponenter i opphengsinnretningen montert på sitteanordningens ramme og ryggstøtte; Figur 5a er en perspektivtegning av en utførelsesform av opphengselementet ifølge oppfinnelsen; Figur 5b viser opphengselementet illustrert i figur 5a sett bakfra (m.a.o. den siden som er skjult når elementet er montert); Figur 6 er en perspektivtegning av en speilvendt variant av opphengselementet illustrert i figur 5a, for montering på motsatt side av sitteanordningen; Figur 7a er et forstørret utsnitt av partiet merket «A» i figur 2, og viser opphengsinnretningen i en første (nedre) stilling; Figur 7b tilsvarer figur 7a, men viser opphengsinnretningen i en andre (øvre) stilling; og Figur 8 viser sitteanordningen i en første (nedre) stilling (heltrukne linjer) og i en andre (øvre) stilling (stiplede linjer).
Merk at figurene 1, 2, 7a, 7b og 8 er strektegninger, slik at bakenforliggende objekter som i virkeligheten er skjult i de aktuelle perspektivene, vises i disse figurene.
Detaljert beskrivelse av en foretrukket utførelsesform
I denne beskrivelsen forekommer begreper som «øvre», «nedre», «fremre», «bakre», «indre», og «ytre», og lignende. Disse begrepene benyttes kun for å lette leserens forståelse av oppfinnelsen og viser hovedsakelig til de perspektivene og stillingene som er vist i figurene og som er forbundet med en normal bruk av oppfinnelsen. Oppfinnelsen skal følgelig ikke være begrenset av disse begrepene.
Figur 1 viser en utførelsesform av stolen 1 i følge oppfinnelsen. Stolen har et sete 3 og en ryggstøtte 2 som er sammenkoplet via et hengsel 4. Stolen bæres av et rammeverk 5 som omfatter bakre ben 51, fremre ben 52, armlene 53, sidevange 54 og sidesøyle 55.1 den illustrerte utførelsesformen er det fremre benet 52 og armlenet 53 integrert i ett stykke; sidevangen 54 og sidesøylen 55 løper sammen ved stoles nedre parti for å danne det bakre benet 51. Et slikt design er kjent som sådan, og oppfinnelsen skal ikke begrenses til dette designet. Det skal videre forstås at stolen har et tilsvarende rammeverk på andre siden, forbundet med tverrvanger (ikke vist) på en i og for seg velkjent måte.
Setet er bevegelig opplagret i et sleideledd 7 som er forbundet til rammens fremre parti, fortrinnsvis et øvre parti av benet 52 og/eller tverrvangen (ikke vist) på en kjent måte. I den illustrerte utførelsesformen omfatter sleideleddet 7 en stang 74 som er festet via en første roterbar innfesting 71 i setet 3, og en glidemuffe 73 som er festet via en andre roterbare innfesting 72 i rammen, som vist i figur 2. Det skal forstås at sleideleddet kan erstattes av andre, kjente, brakett- og/eller sleideløsninger.
Figur 3 viser stolen uten rammeverket for å illustrere bl.a. en tapp 8 som er festet i ryggstøtten 2. Denne tappen 8 vises også i figur 2, der den er plassert i en opphengsbrakett 6 som er festet til sidesøylen 55. Opphengsbraketten 6 er vist i mer detalj i figur 5a, og omfatter i den illustrerte utførelsesformen et legeme med to skruehull slik at den kan festes til feks. sidesøylen 55 (skruene er ikke vist; legemet kan også være en integrert del). Pilen merket «F» i figur 5a peker fremover i stolen (jf. figur 1). Både opphengsbraketten 6 og tappen 8 er vist i figur 4 (i en demontert tilstand), der det fremgår at tappen 8 omfatter en stamme 81 (i den illustrerte utførelsesformen festet til ryggstøtten 2) med et hode 82. Opphengsbraketten 6 omfatter i den illustrerte utførelsesformen (figur 5a og 5b) en spalte 63 med en langsløpende kant 64 som danner en innsnevring som er noe større en stammens diameter. Spalten har en åpning 65 som er noe større en tappens hode 82, slik at dette kan føres inn i kanalen (jf. pilen merket «D» i figur 4). Tappen 8 vil da kunne føres frem og tilbake i spalten 63, og valgfritt plasseres i det nedre anleggspartiet 61a eller det øvre anleggspartiet 61b, idet stammen 81 understøttes at et parti av den omløpende kanten 64.1 den illustrerte utførelsesformen er opphengsbraketten montert noe på skrå i forhold til vertikalretningen, men oppfinnelsen skal ikke begrenses til en slik skråstilt montering.
Anleggsparti ene 61a,b er forsynt med respektive vulster 66a,b slik at stammen 81 kan sneppes på plass inn til anleggspartiet og hodes på plass der. Det skal forstås at opphengsbraketten kan ha flere anleggspartier enn det som er vist, dvs. at spalten følgelig også er lengre, hvilket gir flere justeringsmuligheter for ryggstøtten.
Selv om dette ikke er vist, skal det forstås at tilsvarende opphengsinnretninger er montert på stolens motsatte side. Figur 6 viser en slik «speilvendt» variant av opphengsbraketten illustrert i figur 5a.
På bakgrunn av beskrivelsen over vil det forstås at ryggstøttens 2 vertikale posisjon (dvs. høyde) kan justeres ved å flytte tappen 8 mellom anleggspartiene 61a,b. I den illustrerte utførelsesformen, der opphengsbraketten 6 er montert på sidesøylen 55 og tappen er montert i ryggstøtten 2, gjøres dette ved at en bruker tar tak i ryggstøtten 2 og trekker denne mot seg (jf. retning «F» i figurene 1 og 5a) slik at tappens stamme frigjøres fra det anleggspartiet der den befinner seg rammen. Dernest beveges ryggstøtten slik at tappen følger spalten 63 (opp eller ned) og plasseres i det ønskede anleggspartiet. Figur 7a viser tappen 8 i en nedre stilling (i den nedre anleggspartiet 61a), og figur 7b viser tappen i en øvre stilling 8i det øvre anleggspartiet 61b).
På grunn av opphengsbrakettens skråstilling vil ryggstøtten 2 når den flyttes fra den nedre stillingen til den øvre stillingen bevege seg bakover og innta en skråstillingsvinkel Y i forhold til utgangspunktet. Dette er illustrert i figur 8, der den nedre stillingen er vist med heltrukne linjer og den øvre stillingen med stiplede linjer.
På grunn av den leddede sammenkoplingen mellom setet 3 og ryggstøtten 2 via hengselet 4, samt den bevegelige opplagringen av setet 3 via sleideleddet 7, vil setet løftes i bakkant når ryggstøtten løftes som beskrevet over (vist ved henvisningstall 3' i figur 8) Vinkelen P mellom sete og ryggstøtte endres (se P' i figur 8). Stolen kan på denne måten justeres etter brukerens behov, ved at setet kan løftes og senkes i bakkant ved at ryggstøtten beveges opp eller ned.
Selv om beskrivelsen og de vedlagte figurene viser at tappen er montert på ryggstøtten og opphengsbraketten er montert på rammen, skal det forstås at en variant der tappen er montert på rammen og opphengsbraketten er montert på, eller er integrert i, ryggstøtten også omfattes av oppfinnelsen.
Selv om beskrivelsen over viser til en stol, skal det forstås at oppfinnelsen er like anvendelig på andre sittemøbler, som feks. en benk eller en sofa som har et sete og en ryggstøtte.

Claims (6)

1. Sitteanordning (1), omfattende en seteinnretning (3) og en ryggstøtte (2) og et rammeverk (5) som bærer seteinnretningen og ryggstøtten, der - seteinnretningen (3) er understøttet av rammeverket (5) via minst én bevegelig understøttelse (7) og ryggstøtten (2) er svingbart og frigjørbart understøttet av rammeverket (5) via minst én opphengsinnretning (6, 8); og - seteinnretningen (3) og ryggstøtten (2) er svingbart forbundet via minst én hengselinnretning (4); - der opphengsinnretningen (6, 8) omfatter et opphengselement (6) som er tilknyttet enten ryggstøtten (2) eller rammeverket (5) og en tappinnretning (8) som er tilknyttet enten rammeverket (5) eller ryggstøtten (2), eller vice versa, og som danner en hengslet forbindelse mellom ryggstøtten og rammeverket når de er sammenkoplet,karakterisert vedat - opphengselementet (6) omfatter to eller flere anleggsparti er (61a,b) og en spalte (63) mellom disse, og der anleggspartiene er utformet for understøttelse av tappinnretningen (8); - tappinnretningen (8) har en stamme (81) med et hode (82); - et nedre anleggsparti (61a) tilsvarer en nedre posisjon for seteinnretningens (3) bakkant når tappinnretningen understøttes av det nedre anleggspartiet, - et øvre anleggsparti (61b) tilsvarer en øvre posisjon for seteinnretningens (3) bakkant når tappinnretningen understøttes av det øvre anleggspartiet; og - spalten (63) har en åpning (65) som er noe større enn tappens hode (82), hvorved tappinretningen (8) kan føres ut av og inn i opphengselementet.
2. Sitteanordning som angitt i krav 1, der den bevegelige understøttelsen (7) omfatter et sleideledd.
3. Sitteanordning som angitt i et hvilket som helst av kravene 1-2, der ryggstøtten er forsynt med opphengselementer (6) på motstående sider, og der rammeverket (5) omfatter i det minste en bæredel (55) på motstående sider av ryggstøtten og er forsynt med tappinnretninger (8) tilpasset for inngrep med respektive nevnte opphengselementer.
4. Sitteanordning som angitt i et hvilket som helst av de foregående kravene, der åpningen (65) er i et øvre parti av opphengselementet, hvorved tappinretningen (8) kan føres ut av og inn i opphengselementet.
5. Fremgangsmåte for høydejustering av en seteinnretning (3) i en sitteanordning som angitt i et hvilket som helst av kravene 1-4,karakterisert vedå flytte sitteanordningens ryggstøtte mellom en første posisjon og en andre posisjon, hvorved vinkelen (P, P') mellom seteinnretning og ryggstøtte endres.
6. Fremgangsmåte som angitt i krav 5, der ryggstøtten beveges mot seteinnretningen før det flyttes mellom de nevnte posisjonene.
NO20140112A 2014-01-30 2014-01-30 Justerbar sitteanordning NO339501B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20140112A NO339501B1 (no) 2014-01-30 2014-01-30 Justerbar sitteanordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20140112A NO339501B1 (no) 2014-01-30 2014-01-30 Justerbar sitteanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20140112A1 NO20140112A1 (no) 2015-07-31
NO339501B1 true NO339501B1 (no) 2016-12-19

Family

ID=53871741

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20140112A NO339501B1 (no) 2014-01-30 2014-01-30 Justerbar sitteanordning

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO339501B1 (no)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1802609A (en) * 1929-03-12 1931-04-28 Krause Max Chair
US3810674A (en) * 1972-07-20 1974-05-14 Skandi Form Ab Chair aggregates
JPH0490719A (ja) * 1990-08-05 1992-03-24 Hirobumi Tada リクライニング装置
NO176743B (no) * 1990-08-17 1995-02-13 Liv Tjoenneland Stillbar sitte- og liggestol
DE202005015874U1 (de) * 2005-10-07 2006-02-02 Begana GmbH & Co. KG Polstermöbelfabrik Verstell- und Schwenkvorrichtung für Möbelteile

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1802609A (en) * 1929-03-12 1931-04-28 Krause Max Chair
US3810674A (en) * 1972-07-20 1974-05-14 Skandi Form Ab Chair aggregates
JPH0490719A (ja) * 1990-08-05 1992-03-24 Hirobumi Tada リクライニング装置
NO176743B (no) * 1990-08-17 1995-02-13 Liv Tjoenneland Stillbar sitte- og liggestol
DE202005015874U1 (de) * 2005-10-07 2006-02-02 Begana GmbH & Co. KG Polstermöbelfabrik Verstell- und Schwenkvorrichtung für Möbelteile

Also Published As

Publication number Publication date
NO20140112A1 (no) 2015-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10123625B2 (en) Reversible headrest tilt, lumbar mechanism
US7918496B2 (en) Armchair with leg rest that is unseen in a retracted position
JP2016535697A (ja) 航空機座席用の独立的に関節運動するシートパン
US20170295937A1 (en) Headrest tilt mechanism
ATE458423T1 (de) Stuhl, insbesondere bürostuhl
AU2003248183A1 (en) Chair with movable seat and backrest
CA2537377A1 (en) RECLINABLE AND TRANSFORMABLE ARMCHAIR WITH TRENDELENBURG POSITION
MY145857A (en) Item of seating furniture
US20160235203A1 (en) Seating furniture product
MX2019008275A (es) Unidad de asiento reclinable de piernas elevadas.
US20180206647A1 (en) Bifunctional chair for sitting and kneeling
CN108497795A (zh) 用于高腿成排座椅的模块化组件
RU2006101535A (ru) Мебель для сидения и лежания
US20150115671A1 (en) Swing Chair
NO339501B1 (no) Justerbar sitteanordning
US2781823A (en) Reclining chair
CN110720776A (zh) 坐式和/或躺式家具
RU2014117503A (ru) Предмет мебели
US1327475A (en) Chair
CN106667101B (zh) 椅子搁脚装置
US2536195A (en) Reclining article of furniture
RU2266697C1 (ru) Трансформируемая мебель для сидения и лежания
US689942A (en) Reclining-chair.
US20230232990A1 (en) Chair
US939827A (en) Adjustable foot-rest for morris chairs.

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees