NO335312B1 - Marint stigerørstårn. - Google Patents

Marint stigerørstårn. Download PDF

Info

Publication number
NO335312B1
NO335312B1 NO20065449A NO20065449A NO335312B1 NO 335312 B1 NO335312 B1 NO 335312B1 NO 20065449 A NO20065449 A NO 20065449A NO 20065449 A NO20065449 A NO 20065449A NO 335312 B1 NO335312 B1 NO 335312B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
riser
tower
buoyancy
flexible
marine riser
Prior art date
Application number
NO20065449A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20065449L (no
Inventor
Vincent Marcel Ghislain Alliot
Original Assignee
Acergy France Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Acergy France Sa filed Critical Acergy France Sa
Publication of NO20065449L publication Critical patent/NO20065449L/no
Publication of NO335312B1 publication Critical patent/NO335312B1/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B17/00Drilling rods or pipes; Flexible drill strings; Kellies; Drill collars; Sucker rods; Cables; Casings; Tubings
    • E21B17/01Risers
    • E21B17/015Non-vertical risers, e.g. articulated or catenary-type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Supports For Pipes And Cables (AREA)
  • Wind Motors (AREA)

Abstract

Oppfinnelsen tilveiebringer en marin stigerørsanordning (1) for bruk ved produksjon av hydrokarboner fra offshorebrønner, og en tilknyttet fremgangsmåte for installasjon av anordningen til sjøs. Stigerørstårnet innbefatter stive rørledninger anordnet i en stigerørstårnbunt (2) og forløpende fra et brønnhode på sjøbunnen (4) til et punkt under sjøoverflaten hvor de blir koblet til fleksible forbindelsesslanger (3) som strekker seg fra tårnkonstruksjonen for å forbinde tårnkonstruksjonen med et overflatefartøy eller en plattform (5). Stigerørsanordningen innbefatter videre en oppdriftsinnretning (7) festet til stigerørstårnbunten, slik at oppdriftsinnretningen befinner seg over, og utøver en oppdriftskraft på, stigerørstårnet, hvilken oppdriftsmodul også understøtter en mellomseksjon av minst en av forbindelsesslangene.

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører et marint stigerørstårn, av typen benyttet ved transport av hydrokarbonfluider (gass og/eller olje) fra offshorebrønner. Stigerørstårnet inkluderer typisk et antall ledninger for transport av fluider. Spesielt vedrører den en anordning for oppdriftsspenning av offshore-dypvannskonstruksjoner. Den finner spesiell anvendelse ved spenning av en slank, vertikal eller nesten vertikal, bunnforankret, undervannskonstruksjon, slik som et stigerør eller en bunt med stigerør (som kan, men ikke trenger å inkludere et strukturelt element) eller en navlestreng.
Spenning (tensioning) er den handling å sikre at en marin konstruksjon ikke opplever avvik fra sin nominelle oppreiste posisjon som vil falle utenfor de akseptable grenser, selv under ekstreme værfohold, idet grensene eventuelt er definert med hensisning til den oppstående sjøtilstand. Det bør alltid være tilstrekkelig spenning til å sikre stabilitet, uavhengig av vekten til konstruksjon og vekten til rørledningene/stigerørene som henger ned fra konstruksjonen.
Konstruksjonen kan danne en del av en såkalt hybrid stigerør, med øvre og/eller nedre deler ("jumpers") laget av fleksibel rørledning. US-A-6082391 (Stolt/Doris) foreslår et spesielt hybrid stigerørstårn bestående av en tom sentral kjerne, som under støtter en bunt med stigerør, noen benyttet for oljeproduksjon og noen benyttet for vann- og gassinjeksjon. Denne type stigerør har blitt utviklet og benyttet for eksempel i Girassol feltet utenfor Angola. Isolasjonsmateriale i form av syntaktiske skumblokker omkranser kjernen og rørene, og adskiller de varme og kalde fluidledninger. Ytterligere bakgrunnsmateriale har blitt publiksert i artiklene "Hybrid Riser Tower: fra Functional Specification to Cost per Unit Lenght" av J-F Saint-Marcoux og M Rochereau, DOT XIII Rio de Janeiro, 18 oktober 2001 og "Girassol Field Development - Total Elf Fina - Riser Tower Installation" OTC 2002 nummer 14211 av Vincent Alliot & Olivier Carré. Oppdaterte versjoner av slik stigerør har blitt foreslått i WO 02/053869 Al, hvorfra det er kjent å benytte en vertikal stigerørsbunt hvor produksjonsledningene er individuelt isolert, og hvor den syntaktiske skumfunksjon bare er oppdrift.
Det er også kjent, fra Wanaea & Cossack-feltet i Australia, for for eksempel Woodside, å ha fleksible stigerørsforbindelsesslanger (riser jumpers) som hver er understøttet av oppdriftsskumelementer som er fastspent til hver fleksibel forbindelsesslange. Oppdriftsskumleverandører slik som CRP Group har utviklet klemmer for å feste oppdriftselementene på fleksible ledninger og navlestrengledninger.
Imidlertid har et slikt system noen ulemper: For det første er det den vesentlige kostnaden for individuelle oppdriftselementer og klemmer (laget av titan). Det er ingen reserveoppdrift, med mindre det er noen reserveskumoppdriftselementer og tilknyttet fjernbar ballastvekt plassert på stigerørstårnkonstruksjonen. Videre er det nødvendig å tilveiebringe tilstrekkelig oppdrift langsmed stigerørsbunten for å kompensere for vekten av bunten med røret fullt av vann. Det kreves også at oppdriftselementene blir tilføyd forbindelsesslangene om bord i fartøyet, og følgelig blir installasjonsprosedyren for å koble den fleksible forbindelsesslangen med positiv oppdrift til tårnkonstruksjonen komplisert og tidkrevende. Det er også det potensielle problemet med stigerørsforbindelsesslanger som støter sammen (clashes) og som krever separasjon av stigerørsforbindelsesslangeforbindelsene i stigerørstårntoppen. Dette krever behov for å forstørre konstruksjonen i stigerørstårntoppen, som potensielt kunne skape utmattelsesproblemer i grensesnittet med bunten. Denne økningen i vertikal buntdiameter ville redusere den dynamiske oppførselen til stigerørstårnet når det blir overflatetauet.
Den foreliggende oppfinnelse søker å redusere noen av, eller alle, slike ulemper.
I et første aspekt av oppfinnelsen er det tilveiebragt en marin stigerørsanordning for bruk ved produksjon av hydrokarboner fra offshorebrønner, hvilket stigerørsanordning innbefatter stigerørstårn innbefattende en hovedsakelig stiv bunt med stive ledninger, stigerørstårnet har en første ende hvor de stive ledningene er forbundet til en flerhet fleksible ledninger og har en andre ende hvorfra de stive ledningene er tilpasset til å strekke seg til forbindelsesstrukturer på havbunnen, oppdriftsinnretning tjoret til stigerørstårnets første ende og tilpasset til å anordnes over stigerørstårnet når stigerørstårnet og oppdriftsinnretningen er under en sjøoverflate, hvori en mellomseksjon av minst én av de én eller flere fleksible rørledninger understøttes av oppdriftsinnretningen, ettersom minst én annen av de fleksible ledningene ikke understøttes av oppdriftsinnretningen.
I et aspekt er det tilveiebragt en marin stigerørsanordning for bruk ved produksjon av hydrokarboner fra offshorebrønner, hvilket stigerørstårn innbefatter én eller flere stive ledninger understøttet i en tårnkonstruksjon og forløpende fra en forbindelseskonstruksjon på sjøbunnen til et punkt under sjøoverflaten, og hvor det er tilveiebragt én eller flere fleksible ledninger som strekker seg fra tårnkonstruksjonen for å koble tårnkonstruksjonen til en overflatekonstruksjon, og hvor det ytterligere er tilveiebragt en oppdriftsinnretning festet til tårnkonstruksjonen, slik at oppdriftsinnretningen er anordnet over og utøver en oppdriftskraft på stigerørstårnet, og hvor oppdriftsinnretningen også understøtter en mellomseksjon av minst én av de en eller flere fleksible ledninger.
Tårnkonstruksjonen kan innbefatte et antall stive ledninger anordnet rundt en strukturell kjerne. Alternativt kan noen ledninger være anordnet innenfor en rørkjerne. Fortrinnsvis er det også tilveiebragt det samme antall fleksible ledninger som stive ledninger, slik at en fleksibel ledning kobler hver stive ledning til overflatekonstruksjonen.
Oppdriftsinnretningen kan innbefatte en tank, slik som en ståltrykktank, eller syntaktiske skumelementer, eller begge deler, og kan være festet til tårnkonstruksjonen ved hjelp av minst én tjor. Fortrinnsvis blir to tjorer benyttet. Oppdriftsinnretningen kan innledningsvis være ballastert for å tilveiebringe ekstraoppdrift ved behov.
Fortrinnsvis inkorporerer også oppdriftsinnretningen en understøttelsesinnretning for understøttelse av de fleksible ledninger. Understøttelsesinnretningen kan være tilveiebragt med styringer for hver fleksible ledning for å minimalisere sammenstøt. Styringene kan bli erstattet med kleminnretninger kombinert med bøyeavstivere montert på den fleksible ledningskonstruksjonen for å optimalisere sporet til understøttelsesinnretningen og forbedre den dynamiske responsen til konstruksjonen under trekkvirkningen til de fleksible forbindelsesslanger.
Denne konfigurasjonen tillater forbindelse av de fleksible forbindelsesslanger ovenfra direkte på tårnkonstruksjonen med eller uten noen mellomstykker. Derfor er det ikke noe behov for svanehalsen som forenkler installasjonen.
Fortrinnsvis blir oppdriftskraften utøvd på stigerøret gjennom en kombinasjon av den minst ene tjoren og de fleksible ledninger. I en utførelses er det videre tilveiebragt justeringsmidler for å muliggjøre justering av strekket tildelt tårnkonstruksjonen av de fleksible ledninger og/eller tjoren(e). Dette er spesielt fordelaktig siden kompresjonsbelastninger ikke bør bli utøvd på de fleksible ledninger, og tilveiebirngelsen av justeringsmidler som tillater justering av strekket eller spenningen til de fleksible ledninger straks de koblet til tårnkonstruksjonen hjelper til å forhindre dette. Det kan være tilveiebragt separate justeringsmidler for hver fleksible rørledning og/eller for hver tjor. Justeringsmidlene kan være tilveiebragt på understøttelsesinnretningen, og kan bestå av hydrauliske eller mekaniske jekker. I en alternativ utførelsesform kan de fleksible ledninger bli strukket ved å indusere en vipping i en toppdel av tårnkonstruksjonen ved selektiv ballastering av oppdriftsinnretningen. Oppdriftsinnretningen kan innbefatte minst to tanker eller en tank med minst to kammere, og hver av tankene/kammerne kan bli selektivt ballastert i forhold til hverandre, eller bare en tank/kammer kan bli ballastert.
Tårnkonstruksjonen kan valgfritt videre innbefatte toppoppdrift. Dette kan være i form av en ståltank eller skum anbragt rundt kjernen i toppen av tårnkonstruksjonen. Det kan også i tillegg, eller istedenfor, toppoppdriften være anordnet oppdrift i det vesentlige langs hele lengden av tårnkonstrukj sonen, eller alternativt i strategiske punkter langs dens lengde.
I et ytterligere aspekt av oppfinnelsen er det tilveiebragt en fremgangsmåte for installasjon av en marin stigerørsanordning, innbefattende: - taue et stigerørstårn til installasjonsstedet, idet stigerørstårnet innbefatter en hovedsakelig stiv bunt med stive ledninger, stigerørstårnet har en første ende og en andre ende, hvori stigerøret forankres i dets første ende til en oppdriftsinnretning; - stille stigerørstårnet på høykant ved å senke en andre ende av tårnkonstruksjonen til sjøbunnen ved et installasjonssted; -forankre tårnkonstruksjonen til sjøbunnen; - deballastere oppdriftsinnretningen; - direktekoble én eller flere fleksible ledninger til toppen av tårnkonstruksjonen; - føre en første ende av minst én av én eller flere fleksible ledninger over oppdriftsinnretningen, mens en første ende til minst en annen av én eller flere fleksible ledninger ikke passerer over oppdriftsinnretningen, og
- feste en andre ende til hver fleksible ledning til en overflatekonstruksjon.
I et aspekt er det tilveiebragt en fremgangsmåte for installasjon av en marin stigerørsanordning i henhold til et første aspekt, innbefattende: tauing av tårnkonstruksjonen til installasjonsstedet, idet tårnkonstruksjonen innbefatter én eller flere stive ledninger med en oppdriftsinnretning og en under-støttelsesinnretning montert til en første ende;
stille tårnkonstruksjonsammenstillingen på høykant ved å synke en andre av tårnkonstruksjonen til sjøbunnen;
deballastere oppdriftsinnretningen;
direktekoble én eller flere fleksible ledninger til toppen av tårnkonstruksjonen;
føre en første ende av minst én av én eller flere fleksible ledninger over under-støttelsesinnretningen; og
* feste en andre ende med fleksibel ledning til en overflatekonstruksjon.
Andre utførelsesformer av denne fremgangsmåten er som angitt i de vedlagte krav.
Utførelsesformer av oppfinnelsen vil nå bli beskrevet, bare som eksempel, med henvisning til de medfølgende tegninger, der: Fig. 1 viser et hybrid stigerørstårn i henhold til et aspekt av oppfinnelsen; Fig. 2 viser en del av stigerørstårnet i fig. 1 mer detaljert; Fig. 3 viser arrangementet i fig. 2 i perspektiv; Fig. 4 viser en del av arrangementet i fig. 2 og 3 mer detaljert; Fig. 5a-5d viser understøttelsesbuen/oppdriftstanken fra henholdsvis front, side, topp og isometriske riss; Fig. 6 viser i detalj justeringsmidler som er egnet for justering av strekket til forbindelsesslangene;
Fig. 7 viser en alternativ måte for strekking av forbindelsesslangene; og
Fig. 8 viser toppen av stigerørstårnbunten før tilkobling av tjorene og de fleksible tilkoblingsslangene. Fig. 1 viser et hybrid stigerørstårn 1 som består av et i det vesentlige stivt stigetårnbunt 2 og et antall fleksible rørledninger eller "tilkoblingsslanger (jumpers)" 3a,3b. Bunnenden av stigerørstårnbunten 3 er koblet til et brønnhode (ikke vist) på sjøbunnen 4. Forbindelsesslangene 3a, 3b kobler toppen av stigerørstårnbunten 2 til en flytende produksjons-, lagrings- og lossings -(FPSO)-fartøy 5 på sjøoverflaten 6.1 toppen av stigerørstårnbunten 2 er det en oppdriftstank/oppdriftsbue 7 som også fungerer som en understøttelsesbue.
Denne oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 er festet til toppen av stigerørstårnbunten 2 ved hjelp av tjorer 8. Et antall forbindelsesslanger 3a hviler på oppdriftstanken/forbindelsesbuen 7, avhengig av antallet stigerørsledninger. Hvis det er bare noen få så kan alle hvilke på buen 7, men hvis det imidlertid er mange kan det være vanskelig å romme alle forbindelsesslangene 3a,3b på understøttelsesbuen, og det kan være passende å ha mindre rør 3b holdt i en enkel bæreline (catenary).
I bruk strekker stigerørstårnbunten 2 seg tilnærmelsesvis vertikalt fra brønnhodet og blir strukket via tjorene 8 ved hjelp av oppdriftskraften som virker på tanken 7. Det kan også være skum tilveiebragt langsmed lengden av stigerørstårnbunten 2, for å øke oppdriften så vel som skum- eller ståltanktoppstigerørsoppdriften på toppen av selve bunten 1. Oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 er konstruert for å bli ballastert, og kan følgelig bli deballastert for å tilveiebringe passende ekstraoppdrift når det er behov for dette. Fig. 2 viser arrangementet som kobler toppen av stigerørstårnbunten 2 til FPSO'n 5 mer detaljert. Fig. 3 viser arrangementet i fig. 2 i perspektiv, og viser at majoriteten av forbindelsesslangene 3a er understøttet av tanken/understøttelsesbuen 7. Fig. 4 viser arrangementet som kobler toppen av stigerørtårnbunten 2 til FPSO'n 5, som vist i fig. 3, mer detaljert. Denne viser toppen av stigerørstårnbunten 2, inkludert understøttelsesbuen/ oppdriftstanken 7.
Oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 inkorporerer, i denne utførelsesformen, også innretninger 41 for å tillate uavhengig strekkjustering av hver forbindelsesslange og tjor. Denne understøttelsesbuestrekkjusteringen av av forbindelsesslangene og tjorene tillater optimalisering av den måten toppstrekket blir overført til stigerørtårnbunten 2 på. Den fremviser også en tilleggspålitelighet ved at oppdriftstanken understøttelsesbuen 7 er koblet til stigerørstårnet ved hjelp av flere mekaniske forbindelser og potensielt kan rollen til de vertikale tjorene 8 bli minimalisert ved operasjonsforhold gjennom hele konstruksjonslevetiden til systemet.
Fig. 5a-5d viser oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 mer detaljert fra front-, side-, topp- og isometriske riss, respektivt. Fra dette kan det klart ses at tanken/understøttelsesbuen 7 i denne utførelsesformen faktisk innbefatter to ståltanker 7a,7b og en understøttelsesbue 7c. Forbindelsesslangestyringer 40 er inkorporert på hver bue 7c som styrer forbindelsesslangene 3a og forhindrer dem fra å støte sammen. Forbindelsesslangene 3 a er festet til toppen av stigerørstårnbunten 2, og hver er matet over en forbindelsesslangestyring 40 av oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 som spres ut, og holder forbindelsesslangene 3a fra hverandre mellom oppdriftstanken/understøttelsesbuen 7 og FPSO'n 5. Hver av styringene har en justeringsinnretning 41 montert til seg.
Fig. 6 viser en av justeringsinnretningene 41 mer detaljert. Denne er i form av en mekanisk eller hydraulisk jekkinnretning, utformet i to sammenkoblede deler 41a og 41b som beveger seg sideveis i forhold til hverandre. En del 41a er festet til understøttelsesbuen 7a og en del er festet til forbindelsesslangen 3a. det kan ses at justering av denne innretningen justerer strekket i forbindelsesslangene 3a.
Et alternativt arrangement for å justere strekket i forbindelsesslangene er vist i fig. 7. Denne viser et arrangement hvor oppdriftstanken 7a på FPSO-siden av tårnet er ballastert og hvor oppdriftstanken 7b på tilførselssiden ikke er det. Dette sikrer at forbindelsesslangene blir holdt i strekk. Mengden strekk kan bli justert ved å endre vinkelen a ved å endre de relative oppdrifter i tankene. Dette kan bli gjort ved å ballastere/avballastere tanken 7a eller alternativt også ballastere tanken 7b. Ballastering blir enkelt oppnådd ved bruk av sjøvann.
Fig. 8 viser toppen av stigerørstårnbunten uten tilkobling av forbindelsesrørene og tjorene. Denne viser et antall stive rørledninger 60 anordnet rundt et kjernerør 62. Rørledningene 60 og kjernerøret 62 blir holdt i forhold til hverandre ved hjelp av en hovedopphengsplate 64.1 toppen av hvert stive rør 60 er det et feste for en fleksibel tilkoblingsslange 66, og det er også tilveiebragt tjorfester 68. Rundt kjernen 62 er det toppstigerøroppdrift 65, som kan ha form av skum (for eksempel syntaktisk skum) eller en ståltank. Ytterligere oppdrift kan være anordnet langsmed lengden av stigerørstårnbunten. I dette tilfellet kan noe av oppdriften langsmed bunten bli overført til understøttelsesbuetanken hvis tårnet er installert med røret tomt, og så deballastert etter høykantstillingsoperasj onen.
En spesiell fordel med dette konseptet er at det tillater installasjon av både stigerørsbunten og oppdriftsinnretningen/understøttelsesbuen i en enkelt operasjon. Oppdriftsinnretningen/understøttelsesbuen, stigerørsbunten og tjoringslinen(e) blir notert sammen i produksjonsverftet før overflatetauingsoperasjonen. Installasjonsoperasjonen blir så basert på operasjonen som benyttet på Girassol-feltet (henvis til OTC 2002 nummer 14211 "Girassoll Field Development - Total Elf Fina - Riser Tower Installation") og denne kan bli beskrevet som følger: 1. Bekreft at stigerørsbunten og understøttelsesbuen/oppdriftsinnretningen er korrekt forbundet gjennom tjoringslinen(e).
2. Sett opp taueliner i hver ytterende av stigerørtårnet,
3. Taueoperasjon kan bli oppnådd enten med toppstigerøroppdriften og oppdriftstanken førende eller følgende. 4. Stigerørstårnet bli tauet til installasjonsstedet, enten på overflaten, delvis nedsenket eller totalt nedsenket, sistnevnte alternativ ved å senke stigerørstårnytterpunktene ved hjelp av ballastkjedet (ballast chain) eller dødvekt inkorporert i tauelinearrangementet. 5. Når tauekonvoyen har ankommet installasjonsstedet blir stigerørstårnsammenstillingen stilt på høykant ved å senke bunnytterenden til sjøbunnen. 6. Stigerørstårnet blir så stukket ned på sin forankringsbase ved hjelp av en undervannskonnektor og trekktrinser forinstallert på forankringsbasen.
7. Taueliner blir frakoblet i hver ytterende.
8. Oppdriftsinnretningen blir deballastert for å tilveiebringe mer oppdrift og følgelig økende vertikalt strekk på stigerørstårnkonstruksjonen. 9. De fleksible forbindelsesslanger blir utsatt vertikalt og direkte koblet til toppen av stigerørstårnbunten enten manuelt, ved hjelp av dykkere eller uten dykkere og ved bruk av spesialkoblinger. 10. Hver fleksible forbindelsesslange blir så ført over bueunderstøttelsen ved hjelp av styringen eller spenninnretningene. 11. Den andre ytterenden blir så trukket gjennom I eller J rør og en "hang-off'-innretning installert på FPSO'n.
Fig. 9 og 10 viser stigerørstårnbunten tauet til installasjonsstedet. De viser begge stigerørsbunten 2 festet i hver ende til taubåter 90a,90b, med oppdriftstanken/ understøttelsesbuen 7 festet. I fig. 10 blir stigerørstårnbunten 2 tauet nedsenket under sjøoverflaten 6, og er festet til taubåter ved hjelp av ballasterte taueliner 92a,92b. Det er også tilveiebragt en ytterligere taueline eller styring 94 for oppdriftsinnretningen 7.1 fig. 10 blir stigerørstårnbunten 2 tauet ikke-nedsenket, og derfor festet til taubåtene ved hjelp av uballasterte taueliner 100a, 100b.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til de ovenfor beskrevne utførelsesformer, og andre utførelsesformer kan forutses uten å fravike fra ånden og omfanget av oppfinnelsen. Andre former for justeringsmidler eller andre fremgangsmåter enn de som er beskrevet kan nemlig bli benyttet for å holde fleksible rørledningene strukket. Også trinnene i installasjonsfremgangsmåten kan bli oppnådd i en annen rekkefølge når dette er passende.

Claims (38)

1. Marin stigerørsanordning for bruk ved produksjon av hydrokarboner fra offshorebrønner, hvilket stigerørsanordning erkarakterisertved å innbefatte: stigerørstårn (1) innbefattende en hovedsakelig stiv bunt (2) med stive ledninger (60), stigerørstårnet har en første ende hvor de stive ledningene (60) er forbundet til en flerhet fleksible ledninger (3a,b) og har en andre ende hvorfra de stive ledningene (60) er tilpasset til å strekke seg til forbindelsesstrukturer på havbunnen (4); oppdriftsinnretning (7) tjoret til stigerørstårnets første ende og tilpasset til å anordnes over stigerørstårnet når stigerørstårnet og oppdriftsinnretningen er under en sjøoverflate (6); hvori en mellomseksjon av minst én av de én eller flere fleksible rørledninger (3a) understøttes av oppdriftsinnretningen (7), ettersom minst én annen av de fleksible ledningene (3b) ikke understøttes av oppdriftsinnretningen (7).
2. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 1,karakterisertv e d at tårnkonstruksjonen innbefatter et antall stive ledninger (60) anordnet rundt en strukturell kjerne (62).
3. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 1,karakterisertv e d at tårnkonstruksjonen innbefatter et antall stive rørledninger (60) og at noen av rørledningene (60) er anordnet inne i en rørkjerne.
4. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat det også er tilveiebragt det samme antall fleksible rørledninger (3a,b) som stive rørledninger (60), slik at den fleksible rørledning (3a) kobler hver stive rørledning (60) til overflatekonstruksjonen (5).
5. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat oppdriftsinnretningen (7) innbefatter en tank (7a,b).
6. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 5,karakterisertv e d at tanken innbefatter en ståltrykktank.
7. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat oppdriftsinnretningen (7) innbefatter syntaktiske skumelementer.
8. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat oppdriftsinnretningen (7) er festet til tårnkonstruksjonen ved hjelp av minst én tjor (8).
9. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 8,karakterisertved at to tjorer (8) blir benyttet.
10. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 8 eller 9,karakterisert vedat oppdriftskraften blir utøvd på stigerøret gjennom en kombinasjon av den minst ene tjoren (8) og de fleksible rørledninger (3a).
11. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 10,karakterisertv e d at det er tilveiebragt justeringsmidler (41) for å muliggjøre justering av strekket tildelt tårnkonstruksjonen av de fleksible rørledninger (3a) og/eller tjoren(e) (8).
12. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 11,karakterisertved at det er tilveiebragt separate justeringsmidler (41) for hver fleksible rørledning (3a) og/eller for hver tjor (8).
13. Marin stigerørsanordning i henhold til 10 eller 22,karakterisert vedat justeringsmidlene (41) består av hydrauliske eller mekaniske jekker.
14. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 10,karakterisert vedat de fleksible rørledninger (3a) blir strukket ved å indusere en vipping i en toppdel av tårnkonstruksjonen ved selektiv ballastering av oppdriftsinnretningen (7).
15. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 14,karakterisertv e d at oppdriftsinnretningen (7) innbefatter minst to tanker (7a,b) eller en tank med minst to kammere, og at hver av tankene/kammerne er selektivt ballastert i forhold til hverandre.
16. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 14,karakterisertv e d at oppdriftsinnretningen (7) innbefatter minst to tanker (7a,b) eller en tank med minst to kammere, og at bare en tank/kammer er ballastert.
17. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat oppdriftsinnretningen (7) er innledningsvis ballastert for å tilveiebringe ekstra oppdrift ved behov.
18. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat oppdriftsinnretningen (7) også inkorporerer en understøttelsesinnretning (7c) for understøttelse av de fleksible rørledningene.
19. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 18,karakterisertv e d at understøttelsesinnretningen (7 c) er tilveiebragt med styringer for hver fleksible rørledning (3 a) for å minimalisere sammenstøt.
20. Marin stigerørsanordning i henhold til krav 18,karakterisertv e d at understøttelsesinnretningen (7c) innbefatter fastspenningsinnretninger kombinert med bøyeavstivere montert på den fleksible rørledningskonstruksjonen.
21. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat tårnkonstruksjonen videre innbefatter toppoppdrift.
22. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat toppoppdriften innbefatter en ståltank, skum eller begge deler anordnet rundt kjernen i toppen av tårnkonstruksjonen.
23. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat det er tilveiebragt oppdrift anordnet i det vesentlige langs hele lengden av tårnkonstruksjonen.
24. Marin stigerørsanordning i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat det er tilveiebragt oppdrift anordnet i strategiske punkter langsmed lengden av tårnkonstruksjonen.
25. Fremgangsmåte for installasjon av en marin stigerørsanordning,karakterisert vedå innbefatte: • taue et stigerørstårn (1) til installasjonsstedet, idet stigerørstårnet (1) innbefatter en hovedsakelig stiv bunt (2) med stive ledninger (60), stigerørstårnet har en første ende og en andre ende, hvori stigerøret forankres i dets første ende til en oppdriftsinnretning (7); • stille stigerørstårnet (1) på høykant ved å senke en andre ende av tårnkonstruksjonen til sjøbunnen (4) ved et installasjonssted; forankre tårnkonstruksjonen til sjøbunnen (4); deballastere oppdriftsinnretningen (7); • direktekoble én eller flere fleksible ledninger (3a,b) til toppen av tårnkonstruksj onen; • føre en første ende av minst én av én eller flere fleksible ledninger (3 a) over oppdriftsinnretningen, mens en første ende til minst en annen av én eller flere fleksible ledninger (3b) ikke passerer over oppdriftsinnretningen (7); og • feste en andre ende til hver fleksible ledning (3a,b) til en overflatekonstruksjon (5).
26. Fremgangsmåte i henhold til krav 25,karakterisertved å innbefatte å bekrefte at stigerørstårnet (1) og oppdriftsinnretningen (7) er korrekt tilkoblet gjennom én eller flere tjoringsliner (8).
27. Fremgangsmåte i henhold til krav 25 eller 26,karakterisertv e d at taueoperasjonen blir oppnådd med oppdriftsinnretningen (7) førende.
28. Fremgangsmåte i henhold til krav 25 eller 26,karakterisertv e d at taueopersjonen blir oppnådd med oppdriftsinnretningen (7) følgende.
29. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 28,karakterisert vedat stigerørstårnet (1) blir tauet til installasjonsstedet på vannoverflaten (6).
30. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 28,karakterisert vedat stigerørstårnet (1) blir tauet til installasjonsstedet enten delvis nedsenket eller totalt nedsenket.
31. Fremgangsmåte i henhold til krav 30,karakterisertved at stigerørstårnet (1) blir delvis eller totalt nedsenket ved å senke stigerørstårnets (1) første ende og andre ende ved hjelp av ballastkjede eller dødvekt inkorporert i tauelinearrangementet.
32. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 31,karakterisert vedat stigerørstårnet (1) innbefatter styrings-eller kleminnretninger, og at fremgangsmåten innbefatter det ytterligere trinn å styre de fleksible rørledninger (3a,b) gjennom styrings- eller kleminnretningene.
33. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 32,karakterisert vedat de andre endene av den ene eller flere fleksible rørledningen (3a,b) så blir trukket gjennom I eller J-rør og en "hang-off-innretning installert på overflatekonstruksjonen.
34. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 33,karakterisert vedat linene som tauer stigerørstårnet (1) blir frakoblet etter forankring av stigerørstårnet (1) til sjøbunnen (4).
35. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 34,karakterisert vedat stigerørstårnet (1) blir forankret til en forankringsbase på sjøbunnen (4).
36. Fremgangsmåte i henhold til krav 35,karakterisertv e d at stigerørstårnet (1) blir forankret til forankringsbasen ved hjelp av en undervannskonnektor og trekktrinser forinstallert på forankringsbasen.
37. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 36,karakterisert vedat den minst ene fleksible rørledningen (3a,b) blir koblet til stigerørstårnet (1) manuelt.
38. Fremgangsmåte i henhold til et hvilket som helst av kravene 25 til 36,karakterisert vedat den minst ene fleksible rørledningen (3a,b) blir koblet til stigerørstårnnet (1) fjernstyrt ved bruk av spesialkonnektorer.
NO20065449A 2004-04-27 2006-11-27 Marint stigerørstårn. NO335312B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB0409361.3A GB0409361D0 (en) 2004-04-27 2004-04-27 Marine riser tower
PCT/EP2005/005244 WO2005103436A1 (en) 2004-04-27 2005-04-26 Marine riser tower

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20065449L NO20065449L (no) 2006-11-27
NO335312B1 true NO335312B1 (no) 2014-11-10

Family

ID=32408112

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20065449A NO335312B1 (no) 2004-04-27 2006-11-27 Marint stigerørstårn.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US8136599B2 (no)
BR (1) BRPI0510450A (no)
GB (2) GB0409361D0 (no)
NO (1) NO335312B1 (no)
WO (1) WO2005103436A1 (no)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8998539B2 (en) 2006-11-08 2015-04-07 Acergy France SAS Hybrid riser tower and methods of installing same
GB0704670D0 (en) * 2006-11-08 2007-04-18 Acergy France Sa Hybrid tower and methods of installing same
AU2009235934A1 (en) * 2008-04-09 2009-10-15 Amog Pty Ltd Riser support
FR2932839B1 (fr) * 2008-06-23 2010-08-20 Technip France Installation de transport sous-marin d'hydrocarbures.
FR2933124B1 (fr) * 2008-06-27 2010-08-13 Technip France Procede d'installation d'une tour hybride dans une etendue d'eau, tour hybride et installation d'exploitation de fluides associee
GB0900101D0 (en) 2009-01-07 2009-02-11 Acergy Us Inc Methods and associated apparatus of constructing and installing rigid riser structures
AU2009243413A1 (en) * 2009-03-27 2010-10-14 Berhad, Bumi Armada Riser Support System
FR2948144B1 (fr) * 2009-07-16 2011-06-24 Technip France Dispositif de suspension de conduite petroliere et methode d'installation
GB0920640D0 (en) * 2009-11-25 2010-01-13 Subsea 7 Ltd Riser configuration
CN103261566A (zh) * 2010-11-09 2013-08-21 韦尔斯特里姆国际有限公司 升流管组件及方法
CN103237953B (zh) * 2010-11-09 2015-11-25 通用电气石油和天然气英国有限公司 立管支撑物
FR2971322B1 (fr) * 2011-02-03 2014-05-02 Saipem Sa Limiteur de courbure de ligne flexible sous-marine et installation de liaison fond-surface en comprenant
WO2012143671A2 (en) 2011-04-18 2012-10-26 Magma Global Limited Subsea conduit system
US9068424B2 (en) 2011-04-28 2015-06-30 Bp Corporation North America Inc. Offshore fluid transfer systems and methods
FR2988424B1 (fr) * 2012-03-21 2014-04-25 Saipem Sa Installation de liaisons fond-surface de type tour hybride multi-risers comprenant des conduites flexibles a flottabilite positive
GB2521287A (en) 2012-07-25 2015-06-17 Schlumberger Holdings Non-invasive acoustic monitoring of subsea containers
US9841308B2 (en) * 2014-02-04 2017-12-12 Total S.A. Detection of water in a tensioning buoy
WO2015135913A2 (en) * 2014-03-10 2015-09-17 Onesubsea Ip Uk Limited Container monitoring apparatus

Family Cites Families (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL167911C (nl) * 1978-06-20 1982-02-16 Single Buoy Moorings Inrichting voor het overbrengen van een medium vanaf een vast op een onder water gelegen bodem aangebracht orgaan naar een boeilichaam.
US4182584A (en) * 1978-07-10 1980-01-08 Mobil Oil Corporation Marine production riser system and method of installing same
US4388022A (en) * 1980-12-29 1983-06-14 Mobil Oil Corporation Flexible flowline bundle for compliant riser
US4423984A (en) * 1980-12-29 1984-01-03 Mobil Oil Corporation Marine compliant riser system
US4400110A (en) * 1981-11-05 1983-08-23 Standard Oil Company (Indiana) Flexible riser underwater buoy
EP0251488B1 (en) 1986-06-05 1991-11-06 Bechtel Limited Flexible riser system and method for installing the same
GB8905364D0 (en) * 1989-03-09 1989-04-19 Britoil Plc Offshore oil production system
US5288253A (en) * 1992-08-07 1994-02-22 Nortrans Shipping And Trading Far East Pte Ltd. Single point mooring system employing a submerged buoy and a vessel mounted fluid swivel
US5615977A (en) * 1993-09-07 1997-04-01 Continental Emsco Company Flexible/rigid riser system
US5427046A (en) * 1994-01-18 1995-06-27 Single Buoy Moorings Inc. Subsea conduit structure
WO1997022780A1 (en) 1995-12-19 1997-06-26 Foster Wheeler Energy Limited Catenary riser system
GB9626021D0 (en) * 1996-12-14 1997-01-29 Head Philip F A riser system for a sub sea well and method of operation
NO313500B1 (no) * 1997-01-15 2002-10-14 Abb Offshore Technology As Oppdriftslegeme samt fremgangsmate for anvendelse av dette
US5957074A (en) * 1997-04-15 1999-09-28 Bluewater Terminals B.V. Mooring and riser system for use with turrent moored hydrocarbon production vessels
FR2766869B1 (fr) * 1997-08-01 1999-09-03 Coflexip Dispositif de transfert de fluide entre un equipement de fond sous-marin et une unite de surface
FR2768457B1 (fr) * 1997-09-12 2000-05-05 Stolt Comex Seaway Dispositif de transport sous-marin de produits petroliers a colonne montante
GB9802421D0 (en) * 1998-02-06 1998-04-01 Head Philip A riser system for sub sea wells and method of operation
NO981701D0 (no) * 1998-04-16 1998-04-16 Kvaerner Oilfield Prod As Sammensatt hybridstiger÷r
US6595725B1 (en) * 1998-11-23 2003-07-22 Foster Wheeler Energy Limited Tethered buoyant support for risers to a floating production vessel
NO994094D0 (no) * 1999-08-24 1999-08-24 Aker Riser Systems As Stigerörsanordning
NO312821B1 (no) * 1999-09-15 2002-07-08 Kvaerner Oil & Gas As Fremgangsmåte ved eksploatering av naturressurser under havbunnen og anlegg for boring av en brönn i havbunnen
US6415828B1 (en) * 2000-07-27 2002-07-09 Fmc Technologies, Inc. Dual buoy single point mooring and fluid transfer system
US6688930B2 (en) * 2001-05-22 2004-02-10 Fmc Technologies, Inc. Hybrid buoyant riser/tension mooring system
FR2826051B1 (fr) * 2001-06-15 2003-09-19 Bouygues Offshore Installation de liaison fond-surface d'une conduite sous-marine reliee a un riser par au moins un element de conduite flexible maintenu par une embase
GB2380747B (en) * 2001-10-10 2005-12-21 Rockwater Ltd A riser and method of installing same
US6688348B2 (en) * 2001-11-06 2004-02-10 Fmc Technologies, Inc. Submerged flowline termination buoy with direct connection to shuttle tanker
US6763862B2 (en) * 2001-11-06 2004-07-20 Fmc Technologies, Inc. Submerged flowline termination at a single point mooring buoy
US6558215B1 (en) * 2002-01-30 2003-05-06 Fmc Technologies, Inc. Flowline termination buoy with counterweight for a single point mooring and fluid transfer system
FR2839110B1 (fr) * 2002-04-29 2004-12-03 Technip Coflexip Systeme de colonne montante reliant une installation sous-marine fixe a une unite de surface flottante
US7434624B2 (en) * 2002-10-03 2008-10-14 Exxonmobil Upstream Research Company Hybrid tension-leg riser
FR2852677B1 (fr) * 2003-03-18 2006-01-06 Saipem Sa Dispositif de rechauffage et d'isolation thermique d'au moins une conduite sous-marine
GB2429992A (en) * 2005-09-09 2007-03-14 2H Offshore Engineering Ltd Production system
US7669660B1 (en) * 2008-11-26 2010-03-02 Floatec, Llc Riser disconnect and support mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
GB2429227B (en) 2008-10-15
WO2005103436A1 (en) 2005-11-03
US8136599B2 (en) 2012-03-20
GB0409361D0 (en) 2004-06-02
NO20065449L (no) 2006-11-27
GB2429227A (en) 2007-02-21
US20080196899A1 (en) 2008-08-21
GB0621314D0 (en) 2006-12-20
BRPI0510450A (pt) 2007-12-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO335312B1 (no) Marint stigerørstårn.
NO20190762A1 (no) Hybrid stigerørstårn samt fremgangsmåte for installasjon av dette
US7770532B2 (en) Disconnectable riser-mooring system
NO163789B (no) Produksjonsstigeroer for produksjon av hydrokarbonfluider.
AU2007303175B2 (en) Hybrid riser systems and methods
CN101516720B (zh) 深水油气输送系统
US20050109513A1 (en) Buoyancy can for offshore oil and gas riser
NO318728B1 (no) Anordning for overforing av fluid mellom utstyr pa sjobunnen og en overforingsenhet
NO320312B1 (no) Flytende konstruksjon
US8231308B2 (en) Hybrid riser tower and method of installation thereof
NO322123B1 (no) Roroverforingssystem
US20110253027A1 (en) Buoyancy device for marine structures
US8282317B2 (en) Subsea structure and methods of construction and installation thereof
US7713104B2 (en) Apparatus and method for connection and disconnection of a marine riser
US9315245B2 (en) Offshore system
US9482059B2 (en) Jumper support arrangements for hybrid riser towers
WO2007045850A1 (en) Tethered buoyant support and method for installation thereof
US20070003374A1 (en) Subsea structure and methods of construction and installation thereof
GB2475108A (en) Methods of constructing and installing rigid riser structures and associated apparatus
US8596913B2 (en) Free standing steel catenary risers
WO2011018713A2 (en) Marine riser apparatus and method of installation thereof
US20040244985A1 (en) Production riser with pre-formed curves for accommodating vessel motion
NO332013B1 (no) Underoverflateboye, samt fremgangsmate for installasjon binding og stabilisering av denne

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees