NO333940B1 - Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system - Google Patents

Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system Download PDF

Info

Publication number
NO333940B1
NO333940B1 NO20072680A NO20072680A NO333940B1 NO 333940 B1 NO333940 B1 NO 333940B1 NO 20072680 A NO20072680 A NO 20072680A NO 20072680 A NO20072680 A NO 20072680A NO 333940 B1 NO333940 B1 NO 333940B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
absorption
fluid
absorbent
absorption fluid
rich
Prior art date
Application number
NO20072680A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20072680L (no
Inventor
Gelein De Koeijer
Original Assignee
Statoil Asa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Statoil Asa filed Critical Statoil Asa
Priority to NO20072680A priority Critical patent/NO333940B1/no
Publication of NO20072680L publication Critical patent/NO20072680L/no
Publication of NO333940B1 publication Critical patent/NO333940B1/no

Links

Landscapes

  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Carbon And Carbon Compounds (AREA)

Abstract

Det beskrives et system og en metode for forbedret absorpsjon av karbondioksid fta en CO2 holdig gass samt en forbedret desorpsjon. Oppfinnelsen vedrører CO2 fangst som gjennomføres ved å benytte et flytende absorpsjonsfluid omfattende en absorbent og en diluent. Det beskrevne system omfatter et diluentsepareringssystem I 12 som reduserer mengden av diluent som sirkuleres gjennom desorpsjonssystemet 115 og forbedrer fleksibiliteten og omkostningene ved utøvelse av metoden.

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte og et system for å absorbere karbondioksid fra en gasstrøm ved anvendelse av et absorpsjonsfluid omfattende en absorbent og en diluent, og desorbering av karbondioksid fra absorbenten.
Dagens oppmerksomhet når det gjelder miljøvirkninger av utslipp av karbondioksid til atmosfæren har ført til utvikling av nye teknologier for å separere karbondioksid fra gasser som eksosgasser fra forbrenning av fossile brennstoffer, naturgasser som naturlig inneholder CO2og blandinger av CO2og H2(skiftet syntesegass). For at disse teknologier skal kunne anvendes i stor industriell målestokk er det viktig at de er effektive og økonomisk godtakbare.
En av de lovende teknikker for separering og isolering av karbondioksid er basert på en absorpsjon/desorpsjonskrets som benytter en oppløsning av en aminbasert absorbent i en flytende diluent. Prinsippene ved denne teknikk er for eksempel beskrevet i Perry's Chemical Engineerings' Handbook, 7. utgave, kapittel 14. For at absorpsjonsprosessen skal virke effektiv må absorpsjonsoppløsningen ha lav viskositet og tillate god fordeling av væsken i absorberen for å oppnå effektiv gass- væskekontakt. For å oppnå disse egenskaper er konsentrasjonen av aminbasert absorbent i diluenten, vanligvis vann, rundt 20 til 50 vekt-%. Ved høyere konsentrasjoner blir evnen til å spre ut oppløsningen redusert. Maksimum- og mininumkonsentrasjonen varierer fra amin til amin. Videre påvirker konsentrasjonen av aminet korrosiviteten av oppløsningen. Ved en amin-konsentrasjon opp til 30-50 % kan absorberen som benyttes for å gjennomføre absorpsjonen fremstilles av stål hvis absorpsjonsfluidet også omfatter en korrosjons-inhibitor, men ved høyere absorbentkonsentrasjoner må absorberen fremstilles av rustfritt stål for å oppnå akseptabel levetid. Den karbondioksidrike absorpsjons-oppløsning som oppnås i absorberen overføres vanligvis til en desorber der diluenten og absorbenten varmes opp for å frigi karbondioksid. Den magre absorpsjonsoppløsning resirkuleres til absorberen etter avkjøling. Behovet for varme, vanligvis i form av damp for oppvarming av desorberen, er spesielt høyt på grunn av den store mengde tilstede-værende diluent. Det godtakbare arbeidstrykk og temperatur i desorberen bestemmes delvis av absorbentens stabilitet.
Når man tilpasser et slikt absorpsjonssystem vil absorberen eller absorberne ha en betydelig størrelse, særlig for avgasstrømmen fra et fossilbrennstoffbasert, industrielt energianlegg. Det er velkjent at store absorbere har krevende masseoverførings-egenskaper.
Videre er driften av hele dette systemet meget stiv og systemet er vanskelig å optimalisere da det kun er noen få frihetsgrader for å justere parametrene til variasjoner i avgassinngangen eller behov for CO2utgang.
I DE 4109267 beskrives en metode for absorpsjon av H2S og NH3. Metoden involverer absorpsjon og desorpsjon fra en ammoniakkoppløsning og absorpsjon/desorpsjon i/fra vann. En revers osmoseenhet benyttes for å separere det rike absorpsjonsfluid fra det første absorpsjonstrinn i to strømmer som begge omfatter absorbenten men med forskjellige konsentrasjoner av H2S.
Formålet med foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe en ny metode og et nytt system for absorpsjon og desorpsjon av karbondioksid. Metoden bør fortrinnsvis være mer effektiv, mindre kostbar og ha et lavere behov for oppvarming og avkjøling, enn metoden ifølge kjent teknikk. Videre er formålet å tilveiebringe et system som er fleksibelt, inkluderer flere variabler og som derfor bedre kan optimaliseres. Formålet er å tilveiebringe et system som er mindre og derfor mindre kostbart å konstruere.
Foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en fremgangsmåte for absorpsjon og desorpsjon av karbondioksid ved bruk av et absorpsjonsfluid omfattende en absorbent og en diluent, og der absorbenten er tilstede i en konsentrasjon tilpasset absorpsjonsprosessen, og som omfatter: - å bringe en CO2rik gasstrøm i kontakt med absorpsjonsfluidet; - å absorbere CO2i fluidet og å oppnå et CO2rikt absorpsjonsfluid, og der metoden kjennetegnes ved at den omfatter - separering av minst en del av diluenten fra nevnte CO2rike absorpsjonsfluid ved omvendt osmose, ved selektiv membranseparasjon eller selektiv fastabsorbentseparasjon, for derved å oppnå et konsentrert, C02rikt absorpsjonsfluid og en diluentrik strøm; - desorbering av C02fra det konsentrerte, C02rike absorpsjonsfluid for å oppnå et konsentrert, magert absorpsjonsfluid, og - blanding av den diluentrike strømmen med det konsentrerte, magre absorpsjonsfluidet for derved å oppnå et absorpsjonsfluid med en absorbentkonsentrasjon tilpasset absorpsjonsprosessen. Videre tilveiebringer foreliggende oppfinnelse et system for absorpsjon og desorpsjon av CO2ved anvendelse av et absorpsjonsfluid som omfatter en absorbent og en diluent, der systemet omfatter - en absorber med et innløp for gass omfattende CO2, et gassutløp for CO2fattig gass, et absorpsjonsfluidinnløp og et CO2rikt absorpsjonsfluidutløp, - en desorber omfattende et CO2rikt absorpsjonsfluidinnløp, et CO2utløp og et CO2fattig absorpsjonsfluidutløp,
der det CO2rike absorpsjonsfluidutløp er i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidinnløp, og CO2fattige absorpsjonsfluidutløp er i fluidkommunikasjon med absorpsjonsfluidinnløpet, og som kjennetegnes ved at systemet videre omfatter en separeringsenhet valgt blant en omvendt osmoseenhet, en selektiv membranenhet eller selektiv fastabsorbentenhet, med et innløp i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidutløp, et diluentutløp i fluidkommunikasjon med absorpsjonsfluid-innløpet, og et utløp for konsentrert CO2rikt absorpsjonsfluid i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidinnløp.
Ytterligere utførelsesformer av oppfinnelsen er beskrevet i underkravene.
Uttrykket "CO2rik gass" som benyttet her er ment å dekke enhver gass inneholdende karbondioksid inkludert avgasser fra energianlegg som kull-, olje-, naturgassdrevne kraftverk, avgasser fra sementovner, jern- og stålverk, reformer, krakkere, naturgass som naturlig inneholder CO2, syntesegass osv. Generelt for alle disse tilfeller er at gass:væskeforholdet under absorpsjonen er en begrensende faktor for ytterligere forbedring.
Uttrykket "absorbent" som benyttet her inkluderer enhver karbondioksidabsorbent som benyttes som en oppløsning i en anvendelig diluent. Eksempler på anvendelige absorbenter er primære, sekundære, tertiære, sykliske og steriske hindrede aminer som monoetanolamin (MEA), diglykolamin (DGA), dietanolamin (DEA), diisopropanolamin (DIPA), metyletanolamin (MMEA), metyldietylamin (MDEA), trietanolamin (TEA), 2-amino-2-metyl-l-propanol (AMP), piperazin (PZ), diglykolamin (DGA) og andre substituerte aminer, og absorbenter med forsterket korrosjonskarakteristika som CASTOR-1 fra BASF og KS-1 fra Mitsubishi Heavy Industries.
Uttrykket "diluent" som benyttet heri dekker enhver væske eller en blanding av væsker som blandes med en absorbent for å redusere konsentrasjonen av absorbenten og derved å forbedre egenskapene med hensyn til viskositet og korrosivitet. Uttrykket "nær atmosfæriske trykk" som benyttet her betyr et trykk innen området 0,5 til 3 atm.
Hovedaspektet ved foreliggende oppfinnelse er innarbeiding av et diluent-separerings-trinn i den rike absorbentstrøm og blanding av den separerte diluenten med mager absorbentstrøm. En konsentrert rik absorbentstrøm oppnås før desorberen ved å separere absorbentstrømmen etter absorberen i en mer konsentrert absorbentstrøm og en diluentstrøm. Denne separering kan oppnås på en hvilken som helst tilgjengelig metode for separering av en diluent fra en rik absorbentoppløsning, som kan gjennomføres under betingelser som ikke har noen betydelig innvirkning på absorpsjonen av karbondioksid og/eller som irreversibelt skader absorbenten og/eller diluenten. I et aspekt av oppfinnelsen kan vannselektive membraner benyttes for denne separering. Den mer konsentrerte absorbentstrøm sendes til en desorber med redusert størrelse sammenlignet med et konvensjonelt system, mens diluentstrømmen blandes med en mager absorbentstrøm oppnådd fra en desorber. På denne måte blir dampbehovet i omkokeren og avkjølingsvannbehovet i kondensatoren i desorbersystemet redusert fordi mindre diluent må fordampes og resirkuleres. Videre blir størrelsen av desorberen, varmeveksleren, omkokeren og kondensatoren også redusert på grunn av de sammen-ligningsvis mindre strømmer.
En ytterligere fordel ifølge et aspekt ved oppfinnelsen er at masseoverførings-egenskapene som viskositet, overflatespenning, diffusivitet osv. i absorberen og desorberen delvis er uavhengige og separat kan optimaliseres, noe som ikke er mulig i den konvensjonelle prosessen.
I henhold til et ytterligere aspekt ved oppfinnelsen og i motsetning til den konvensjonelle prosess tillater den nye prosessen drift ved maksimalt tillatelige korrosjonshastigheter. Nye CO2absorbenter (som CASTOR-1 og KS-1) har vist lavere korrosjonshastigheter enn konvensjonelle absorbenter (slik som MEA), disse kan utnyttes bedre i foreliggende prosess.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen reduserer diluentinnholdet i den rike absorbent-strømmen. Derved kan størrelsen for stripperen, varmeveksleren, omkokeren og kondensatoren reduseres, noe som reduserer omkostningene for utstyr av tilsvarende kvalitet. Behovet for varme i omkokeren, vanligvis levert via damp, og behovet for avkjøling av den magre absorbentstrøm reduseres, fordi mindre diluent sirkuleres i desorpsjonssløyfen. Metoden ifølge oppfinnelsen øker videre fleksibiliteten ved å gi flere variabler og derved tillate bedre optimalisering med henblikk på masseoverføring og korrosjonsegenskaper.
Foreliggende oppfinnelse vil nå bli beskrevet i større detalj under henvisning til de vedlagte figurer, der: Figur 1 viser et absorpsjons/desorpsjonssystem i henhold til kjent teknikk;
Figur 2 viser en utførelsesform av et system ifølge oppfinnelsen; og
Figur 3 viser en ytterligere utførelsesform av et system ifølge oppfinnelsen.
Figur 1 illustrerer et absorber/desorbersystem for gasser ved nær atmosfærisk trykk i henhold til kjent teknikk. Gass omfattende CO2mates via ledning 20 til en absorber 10. CO2fattig gass forlater absorberen gjennom ledningen 21. En absorbent blandet med en diluent trer inn i absorberen 10 via ledningen 29 og karbondioksid bringes i kontakt med absorbenten og blir absorbert. Blandingen absorberer CO2med en viss grad av selektivitet sammenlignet med de andre komponenter som er tilstede i gassen, et eksempel på en slik blanding er MEA i vann. En CO2rik absorbent diluentblanding pumpes ut gjennom ledningen 22 via en pumpe 11 og mates til varmeveksleren 14 via ledningen 23. Den derved oppnådde CO2rike absorbent-diluentblanding mates til desorberen 15 via ledningen 25.1 desorberen 15 blir CO2desorbert på grunn av oppvarming av blandingen. Varme tilføres desorbersystemet ved å føre en strøm 33 gjennom en omkoker 17 og å returnere den oppvarmede strøm 34 til desorberen 15. Desorpsjonen skjer i desorberen ved kokebetingelser ved forhøyet temperatur. Desorbert CO2forlater desorberen over topp via ledningen 30. Strømmen avkjøles i en kondensator 18 der en flytende fase separeres fra toppstrømmen og returneres til desorberen via ledningen 32. Så å si ren CO2forlater systemet via ledningen 31 for ytterligere prosessering og/eller lagring. CO2fattig absorbentblanding forlater bunnen av desorberen via ledningen 26. En ventil 16 kontrollerer en hver trykkforskjell mellom absorber- og desorbersystemet og justerer trykket i den magre strøm. Via ledningen 27 blir denne tilført til varmeveksleren 14 og avkjølt. Når den går ut via rørledningen 28 blir den magre strøm ført gjennom en varmeveksler 13 for ytterligere avkjøling før den tilføres via ledningen 29 til toppdelen av absorberen.
For absorpsjon fra CO2rike, trykksatte gasser (> 2 atm) er pumpen 11 en ventil eller turbin og ventilen 16 er en pumpe, og eventuelt flashing etter ventilen eller turbinen eller etter varmeveksleren 14 er en mulighet.
Figur 2 viser en utførelsesform av et system ifølge oppfinnelsen. Enheter med tilsvarende funksjon som i den foregående figur 1 er gitt en referanseangivelse tilsvarende enheten på figur 1 pluss ett hundre.
Gass omfattende CO2mates via rørledning 120 til en absorber 110. CO2fattig gass forlater absorberen via ledningen 121. En absorbent blandet med en diluent trer inn i absorberen 110 via ledningen 129 og karbondioksid bringes i kontakt med absorbenten og absorberes. Absorberen kan omfatte plater eller fyllmateriale for å øke kontakten mellom gass- og væskefasen. Konstruksjonen av absorberen er ikke begrensende for oppfinnelsen. Blandingen absorberer CO2med en viss grad av selektivitet sammenlignet med andre komponenter som er tilstede i gassen, et eksempel på en slik blanding er aminer i vann, og et annet eksempel er aminer i sulfolan. Absorbenten kan som beskrevet ovenfor være enhver aminbasert CO2absorbent. Diluenten kan være en hvilken som helst flytende forbindelse som kan fortynne absorbenten uten negativt å påvirke evnen til å absorbere CO2. Det er fordelaktig å benytte en diluent som både er rimelig og miljøvennlig, for eksempel vann.
En CO2rik absorbentdiluentblanding pumpes ut gjennom ledningen 122 ved hjelp av en pumpe 111 og mates til en separeringsenhet 112 via ledningen 123. Separeringsenheten kan være en hvilken som helst type av separeringsenheten med evnen til selektivt å fjerne en del av diluenten fra absorpsjonsblandingen for derved å gi et konsentrert absorpsjonsfluid. Typen separeringsenhet kan variere avhengig av typen diluent og/eller absorbent. De eneste begrensninger er at separeringsteknikken og arbeidsbetingelsene ikke skader absorbenten eller diluenten. Eksempler på separeringsteknikker som kan anvendes for separeringsenheten er selektive membraner som vannselektive membraner, og omvendt osmoseteknikker, faste absorbenter osv. For MEA:vannsystemer kan separeringsenheten være en enhet for omvendt osmose i henhold til en utførelsesform av oppfinnelsen.
Separeringen i enheten 112 resulterer i en konsentrert, CO2rik absorpsjonsblanding som mates til en varmeveksler 114 via ledningen 150. Den derved oppnådde, oppvarmede CO2rike, konsentrerte absorpsjonsblanding mates til en desorber 115, via en ledning 125.1 desorberen 115 blir CO2desorbert på grunn av oppvarming av blandingen. Varme tilføres desorbersystemet ved å føre en strøm 133 gjennom en omkoker 117 og så å returnere den oppvarmede strøm 134 til desorberen 115. Desorpsjonen skjer i desorberen ved kokebetingelser ved forhøyet temperatur. Desorbert CO2forlater desorberen over topp via ledningen 130. Strømmen avkjøles i en kondensator 118 der en væskefase separeres fra toppstrømmen og returneres til desorberen via ledningen 132. Så å si ren CO2forlater systemet via ledningen 131 for ytterligere prosessering og/eller lagring. CO2fattig, konsentrert absorpsjonsblanding forlater bunnen av desorberen via ledningen 126. En ventil 116 kontrollerer en hver trykkforskjell mellom absorber- og desorbersystemet og justerer trykket i den magre strøm. Via ledningen 127 blir den magre strøm tilført til varmeveksleren 114 og avkjølt. Desorpsjonssystemet er konstruert for å arbeide i henhold til i og for seg kjente prinsipper.
Etter utgang via rørledningen 152 blir den konsentrerte, magre strøm blandet med diluentstrømmen 151 fra separeringsenheten 112. Konsentrasjonen av absorbent reduseres derved og tilpasses absorpsjonsmetoden og -systemet. Det resulterende absorpsjonsfluid føres via ledningen 128 til en varmeveksler 113 for ytterligere avkjøling før innføring via ledning 129 til toppdelen av absorberen.
I figur 2 er separeringsenheten 112 anordnet nedstrøms pumpen 111. Separeringsenheten kan i henhold til oppfinnelsen også befinne seg oppstrøms pumpen men nedstrøms absorberen.
I den utførelsesform som er vist i figur 2 blir diluentstrømmen 151 fra separeringsenheten 112 blandet med det konsentrerte, CO2fattige absorpsjonsfluid før ytterligere avkjøling skjer i varmeveksleren 113. Imidlertid kan ifølge oppfinnelsen blandingen av de to strømmer skje et hvilke som helst sted nedstrøms varmeveksleren 114 og oppstrøms innføringen av absorpsjonsfluid til absorberen. I en foretrukken utførelsesform skjer blandingen og reduksjonen av absorbentkonsentrasjonen så hurtig som mulig etter at det konsentrerte, CO2fattige absorpsjonsfluid har forlatt varmeveksleren 114.
Ved absorpsjon av CO2fra trykksatte gasser er pumpen 111 en ventil eller turbin og ventilen 116 er en pumpe, og den mellomliggende flashing etter ventilen eller turbinen eller etter varmeveksleren 114, er en valgfri mulighet.
Figur 3 viser en ytterligere utførelsesform av et system ifølge oppfinnelsen. Enheter med tilsvarende funksjon som i systemet ifølge figur 2 er gitt et referansenummer tilsvarende enheten i figur 1 pluss ett hundre.
Forskjellen i utførelsesform som vist i figur 3 sammenlignet med figur 2 er den valgfrie innføring av en del av diluentstrømmen 251 til absorberen 210 ved et lavere nivå enn ledning 229 trer inn i absorberen, slik dette er vist med ledningen 253. En del av diluentstrømmen 251 kan også blandes med en del av den konsentrerte, magre strøm 252 og tilføres absorberen ved en lavere høyde. Denne mulighet er vist ved ledningene 254 pluss 256 og 255 pluss 257. Størrelsen for strømmene 254,255,256 og 257 kan velges individuelt og kan følgelig resultere i forskjellige konsentrasjoner av absorbentet. Konsentrasjonen og inngangshøyden kan tilpasses og optimaliseres av fagmannen på området i henhold til det foreliggende system.
I et ytterligere aspekt av utførelsesformen som vist i figur 3 kan systemet omfatte en eller flere kjølere tilsvarende enheten 213, anordnet på ledningen 252 et hvilket som helst sted nedstrøms varmeveksleren 214 og oppstrøms kjøleren 213.
I en ytterligere utførelsesform av oppfinnelsen kan systemet videre omfatte en tank for diluent og/eller konsentrert CO2mager absorbent for å gi muligheten for å kontrollere og å justere konsentrasjonen av absorbent i forhold til strømmen av CO2inn i og ut fra systemet.
Reduksjonen i størrelser for desorber, varmeveksler, omkoker og kondensator er vist i figur 2. De relative størrelser er kun illustrerende og skal ikke tolkes som spesifikke størrelsesindikasjoner. Dette viser en av fordelene som kan oppnås ved oppfinnelsen. Avhengig av størrelsen av gasstrømmen er det imidlertid også likeledes mulig å forbinde to eller flere absorbersystemer til det samme desorbersystem.
Konsentrasjonen av absorbenten i det magre absorpsjonsfluid som mates til absorberen vil avhenge av typen absorbent, typen diluent, typen absorber og de materialer som benyttes for konstruksjon av utstyret. Vanligvis vil absorbentkonsentrasjonen ligge innen området 20 til 50 vekt-% og mer spesielt 25 til 35 vekt-%. Absorbentkonsentrasjonen i det konsentrerte absorpsjonsfluid og i desorberen vil i henhold til oppfinnelsen være mellom 25 og 95 vekt-%. Ved konsentrasjoner høyere enn 95 vekt-% blir strippeprosessen i desorberen negativt påvirket på grunn av øket korrosivitet og ugunstige masseoverføringsegenskaper. Separeringen av en del av diluenten fra absorpsjonsfluidet resulterer i en økning i absorbentkonsentrasjon mellom 1,05 og 3,5 ganger absorbentkonsentrasjonen i det CO2rike absorpsjonsfluid.

Claims (12)

1. Fremgangsmåte for absorpsjon og desorpsjon av karbondioksid ved bruk av et absorpsjonsfluid omfattende en absorbent og en diluent, der absorbenten er tilstede i en konsentrasjon tilpasset absorpsjonsprosessen, og omfattende - å bringe en CO2rik gasstrøm i kontakt med absorpsjonsfluidet; - absorbering av CO2i nevnte fluid og oppnåelse av et CO2rikt absorpsjonsfluid; karakterisert vedat fremgangsmåten omfatter - å separere minst en del av diluenten fra nevnte CO2rike absorpsjonsfluid ved omvendt osmose, ved selektiv membranseparasjon eller selektiv fastabsorbentseparasjon, for derved å oppnå et konsentrert, C02rikt absorpsjonsfluid og en diluentrik strøm; - å desorbere C02fra det konsentrerte, C02rike absorpsjonsfluid for å oppnå et konsentrert, magert absorpsjonsfluid, og - å blande den diluentrike strømmen med det konsentrerte, magre absorpsjonsfluid for derved å oppnå et absorpsjonsfluid med en absorbentkonsentrasjon tilpasset absorpsjonsprosessen.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisert vedat den videre omfatter: - å varme opp det konsentrerte, CO2rike absorpsjonsfluid; og - å avkjøle det konsentrerte absorpsjonsfluid ved varmeveksling.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2,karakterisertv e d at absorbenten er et amin.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3,karakterisert vedat absorbenten er valgt blant primære, sekundære, tertiære, sykliske og sterisk hindrede aminer og blandinger derav.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4,karakterisert vedat absorbenten er valgt blant monoetanolamin (MEA), diglykolamin (DGA), dietanolamin (DEA), diisopropanolamin (DIPA), metyletanolamin (MMEA), metyldietylamin (MDEA), trietanolamin (TEA), 2-amino-2-metyl-l-propanol (AMP), piperazin (PZ) og diglykolamin (DGA).
6. Fremgangsmåte ifølge et hvilke som helst av kravene 1-5,karakterisert vedat absorbentkonsentrasjonen, tilpasset for absorpsjonsprosessen, er 20-50 vekt-%.
7. Fremgangsmåte ifølge et hvilke som helst av kravene 1-4,karakterisert vedat konsentrasjonen av absorbent i det konsentrerte absorpsjonsfluid er 1,05 til 3,5 ganger absorbentkonsentrasjonen tilpasset absorpsjonsprosessen.
8. System for absorpsjon og desorpsjon av CO2ved bruk av et absorpsjonsfluid omfattende en absorbent og en diluent og der systemet omfatter - en absorber med et innløp for gass omfattende CO2, et gassutløp for CO2fattig gass, et absorpsjonsfluidinnløp og et CO2rikt absorpsjonsfluidutløp, - en desorber omfattende et CO2rikt absorpsjonsfluidinnløp, et CO2utløp og et CO2fattig absorpsjonsfluidutløp, der det CO2rike absorpsjonsfluidutløp er i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidinnløp, og det CO2fattige absorpsjonsfluidutløp er i fluidkommunikasjon med absorpsjonsfluidinnløpet,karakterisertv e d at systemet videre omfatter en separeringsenhet valgt blant en omvendt osmoseenhet, en selektiv membranenhet eller selektiv fastabsorbentenhet, med et innløp i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidutløp, et diluentutløp i fluidkommunikasjon med absorpsjonsfluidinnløpet, og et utløp for konsentrert, CO2rikt absorpsjonsfluid i fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidinnløpet.
9. System ifølge krav 8,karakterisert vedat det videre omfatter en varmeveksler anordnet i separat fluidkommunikasjon med det CO2rike absorpsjonsfluidinnløp til desorberen og det CO2fattige absorpsjonsfluidutløp fra desorberen.
10. System ifølge krav 8 eller 9,karakterisert vedat det videre omfatter en koker for oppvarming av en del av det magre absorpsjonsfluid og en ledning for retur av oppvarmet fluid til desorberen.
11. System ifølge et hvilke som helst av kravene 8-10,karakterisert vedat det videre omfatter en kondensator for avkjøling og tørking av CO2og en ledning for retur av flytende fase til desorberen.
12. System ifølge et hvilke som helst av kravene 8-11,karakterisert vedat absorberen omfatter mer enn ett absorpsjonsfluidinnløp og at innløpene er anordnet i forskjellig høyde over det CO2rike absorpsjonsfluidutløp, og der innløpene er i fluidkommunikasjon med diluentutløpet og/eller utløpet for CO2fattig absorpsjonsfluid.
NO20072680A 2007-05-25 2007-05-25 Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system NO333940B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20072680A NO333940B1 (no) 2007-05-25 2007-05-25 Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20072680A NO333940B1 (no) 2007-05-25 2007-05-25 Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20072680L NO20072680L (no) 2008-11-26
NO333940B1 true NO333940B1 (no) 2013-10-28

Family

ID=40383499

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20072680A NO333940B1 (no) 2007-05-25 2007-05-25 Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO333940B1 (no)

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040206242A1 (en) * 2002-10-25 2004-10-21 Membrane Technology And Research, Inc. Natural gas dehydration apparatus

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040206242A1 (en) * 2002-10-25 2004-10-21 Membrane Technology And Research, Inc. Natural gas dehydration apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
NO20072680L (no) 2008-11-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8597412B2 (en) CO2 recovery apparatus and CO2 recovery method
US7901488B2 (en) Regeneration of an aqueous solution from an acid gas absorption process by matrix stripping
JP4105689B2 (ja) 改良型分流装置
CA2819904C (en) Method and absorbent composition for recovering a gaseous component from a gas stream
CA2692154C (en) Absorbent, co2 or h2s reducing apparatus, and co2 or h2s reducing method using absorbent
US8318117B2 (en) Absorption medium and method for removing sour gases from fluid streams, in particular from flue gases
US8806870B2 (en) Carbon-dioxide-recovery-type thermal power generation system and method of operating the same
FI124060B (fi) Menetelmä ja järjestelmä hiilidioksidin talteen ottamiseksi kaasusta
Nieminen et al. Insights into a membrane contactor based demonstration unit for CO2 capture
EP2772297B1 (en) Carbon dioxide recovery method and use of recovery device
JP2009531163A (ja) 熱回収ガス吸収プロセス
JP2016536137A (ja) リッチ/リーン溶剤再生のためのストリッパー供給構成の最適化
WO2014175337A1 (ja) 二酸化炭素の回収方法及び回収装置
US9409120B2 (en) Hybrid process using a membrane to enrich flue gas CO2 with a solvent-based post-combustion CO2 capture system
US7645433B2 (en) Optimization of reflux accumulator start-up in amine regeneration system
US9399190B2 (en) System and method for recovering gas containing CO2 and H2S
AU2012251492A1 (en) Gas/liquid contacting vessel and the use thereof in a flue gas treatment system
Ghanbarabadi et al. Optimization of MDEA concentration in flow of input solvent to the absorption tower and its effect on the performance of other processing facilities of gas treatment unit in Sarakhs refinery
Feron et al. Amine based post-combustion capture technology advancement for application in Chinese coal fired power stations
Sohbi et al. The using of mixing amines in an industrial gas sweetening plant
NO333940B1 (no) Forbedret absorpsjons/desorpsjonsmetode og -system
Goto et al. Potential of Amine-based Solvents for Energy-saving CO2 Capture from a Coal-fired Power Plant
Rochelle et al. Regeneration of an aqueous solution from an acid gas absorption process by matrix stripping
Okabe et al. Preliminary estimations of energy and cost for CO2 recovery by a membrane flash process utilizing waste thermal energy
Agbonghae Modelling and optimization of coal-fired power plant generation systems with CO2 capture

Legal Events

Date Code Title Description
CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: STATOIL ASA, NO

CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: STATOIL PETROLEUM AS, NO

CREP Change of representative

Representative=s name: TANDBERGS PATENTKONTOR AS, POSTBOKS 1570 VIKA, 011

CREP Change of representative

Representative=s name: DEHNS NORDIC AS, FORNEBUVEIEN 33, 1366 LYSAKER