NO333090B1 - Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske - Google Patents

Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske

Info

Publication number
NO333090B1
NO333090B1 NO20082638A NO20082638A NO333090B1 NO 333090 B1 NO333090 B1 NO 333090B1 NO 20082638 A NO20082638 A NO 20082638A NO 20082638 A NO20082638 A NO 20082638A NO 333090 B1 NO333090 B1 NO 333090B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
drilling fluid
filter device
cuttings
drilling
fluid
Prior art date
Application number
NO20082638A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20082638L (no
Inventor
John Eirik Paulsen
Original Assignee
Ott Subsea Bag Technology As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ott Subsea Bag Technology As filed Critical Ott Subsea Bag Technology As
Priority to NO20082638A priority Critical patent/NO333090B1/no
Priority to US12/996,259 priority patent/US8496063B2/en
Priority to BRPI0913611A priority patent/BRPI0913611A2/pt
Priority to CA2726445A priority patent/CA2726445C/en
Priority to PCT/NO2009/000207 priority patent/WO2009148327A1/en
Priority to EP09758574.9A priority patent/EP2310618A4/en
Publication of NO20082638L publication Critical patent/NO20082638L/no
Publication of NO333090B1 publication Critical patent/NO333090B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D21/00Separation of suspended solid particles from liquids by sedimentation
    • B01D21/0012Settling tanks making use of filters, e.g. by floating layers of particulate material
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH DRILLING; MINING
    • E21BEARTH DRILLING, e.g. DEEP DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B21/00Methods or apparatus for flushing boreholes, e.g. by use of exhaust air from motor
    • E21B21/06Arrangements for treating drilling fluids outside the borehole
    • E21B21/063Arrangements for treating drilling fluids outside the borehole by separating components
    • E21B21/065Separating solids from drilling fluids

Abstract

Det beskrives en framgangsmåte og en innretning for gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en undersjøisk brønn (10), hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost (20) på en havoverflate (21) via en borestreng (12) og ut gjennom en borekrone (12') og til et ringrom (13) som er avgrenset av et borehull og borestrengen (12), hvor innretningen innbefatter: en filteranordning (1) som er fluidmessig tilkoplet nevnte ringrom (13) og som er innrettet til å kunne romme borekaks (4) og borefluid; og en fluidledning (7) som strekker seg fra et parti filteranordningen (1) og til farkosten (20), hvor fluidledningen (7) er innrettet til å lede borevæske som er skilt fra borekakset (4), tilbake til farkosten (20).

Description

FRAMGANGSMÅTE OG EN INNRETNING FOR GJENVINNING AV BOREVÆSKE
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en framgangsmåte og en innretning for separasjon av borekaks fra væske på en havbunn. Nærmere bestemt dreier det seg om en framgangsmåte og en innretning for gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en undersjøisk brønn, hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost på overflaten via en borestreng og ut gjennom en borekrone og til et ringrom som er avgrenset av borehullet og borestrengen.
Ved boring av brønner for utvinning av petroleumsforekomster under havbunnen bringes store mengder utboret materiale eller såkalt borekaks ut av borehullet. En fagmann vil være kjent med at borekakset bringes ut av borehullet ved hjelp av borevæsken som beskrevet over.
I forbindelse med gjenvinning av borevæsker har det hittil vært nærmest enerådende å bringe borekakset sammen med borevæsken opp til et renseanlegg anbrakt på farkosten eller riggen. Et slikt renseanlegg innbefatter typisk én eller flere siktinnretning-er kjent som vibrasjonssikter eller "shale shakere". Ved hjelp av nevnte renseanlegg blir vesentlige andeler av borekakset skilt fra borevæsken. Borevæsken som er skilt fra borekakset, blir vanligvis ført tilbake til et sirkulasjonssystem for borevæske og dermed brukt på nytt.
Publikasjonen WO 01/20121 beskriver en løsning for lettere å kunne pumpe borefluid som inneholder borevæske og borekaks til overflaten. Dette oppnås ved å separere borevæske fra borekaks ved hjelp av en separator og deretter pumpe borevæsken til overflaten. Borekaks utskilt i separatoren knuses til mindre partikler som lettere lar seg pumpe til overflaten.
Publikasjonen NO 320113 beskriver en løsning for å samle opp og bringe borekaks til overflaten for videre behandling.
Det er flere ulemper knyttet til det å anbringe renseanlegg ombord på en farkost.
Ulempene relaterer seg blant annet til at et slikt renseanlegg krever utstyr som innbefatter mellomlagnngsbeholdere for borekaks som er skilt fra borevæsken. Slike mellomlagnngsbeholdere, typisk konteinere eller såkalte storsekker, må mobiliseres før boringen tar til, og de må demobiliseres etter at boringen er ferdig. I tillegg må utstyret organiseres på farkosten hvor plassen normalt er meget begrenset.
I tillegg må mellomlagnngsbeholdeme som regel heises fra riggen og om bord på skip og fraktes til land for tømming. Deretter må mellomlagringsbeholderne returneres til farkosten. Slik mobilisering og organisering av utstyr krever et betydelig antall kran-løft, noe som innebærer en sikkerhetsrisiko for personell i tillegg til at utstyret kan skades. Det er også en fare for forurensning på grunn av for eksempel søl og utslipp til det ytre miljø.
Dessuten innebærer behandling av boreavfall på rigg og båt dårlige arbeidshygiemske forhold, blant annet i "shaker rom" med gass/væsketåke og risiko for skader i forbindelse med hudkontakt, samt støy fra shakere.
Fra publikasjonen WO 99/46474 er det kjent et system for separasjon av partikulært materiale fra borevæske som bringes opp fra en undervannsbrønn. Systemet omfatter en ekspanderbar beholder som er anbrakt på havbunnen og som er koplet mellom et ringrom i brønnen og en borevæskereturlednmg innrettet til å kunne lede borevæske tilbake til en borerigg på havoverflaten. Beholderen er formet og dimensjonert på en slik måte at en vesentlig andel av det partikulære materialet bunnfeller i beholderen mens borevæsken med det partikulære materialet strømmer gjennom beholderen. Til slutt strømmer borevæsken ut av beholderen og inn i borevæskereturledningen. Beholderen vil også kunne benyttes som en lagnngsbeholder for en produksjonsbrønn.
Selv om systemet foreslått i nevnte publikasjon WO 99/46474 vil kunne redusere be-hovet for renseinnretnmger ombord på en borerigg, er det fremdeles befengt med ulemper. Disse ulempene relaterer seg først og frem til det faktum at utskillelsen av borekaks fra borevæske er basert på sedimentering. Dette innebærer at beholderen må være av en slik størrelse at strømningshastigheten blir så liten at det partikulære materialet vil bunnfelle fra væsken. Strømningshastigheten gjennom beholderen er en funksjon av beholderens tverrsnittsareal på tvers av strømningsretningen. Tverrsnitts-arealet vil reduseres etter hvert som beholderen fylles med partikulært materiale, hvilket vil innebære at strømningshastigheten gjennom beholderen øker etter hvert som beholderen fylles med partikulært materiale. Dermed må beholderen ifølge WO 99/46474 enten "overdimensjoneres" for å kunne møte krav til maksimal strømnings-hastighet, eller det må aksepteres at en stadig større andel partikulært materiale bringes sammen med borevæsken opp til riggen etter hvert som beholderen fylles opp med partikulært materiale.
Oppfinnelsen har til formål å avhjelpe eller å redusere i det minste én av ulempene ved kjent teknikk.
Formålet oppnås ved trekk som er angitt i nedenstående beskrivelse og i etterfølgende patentkrav.
I ett første aspekt av den foreliggende oppfinnelse tilveiebringes en framgangsmåte ved gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en undersjøisk brønn, hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost på overflaten via en borestreng og ut gjennom en borekrone til et ringrom som er avgrenset av borehullet og borestrengen, hvor framgangsmåten omfatter trinnene: - å lede strømmen av borevæske og borekaks fra nngrommet og til en ved havbunnen anbrakt filteranordnmg innrettet til å filtrere borekakset fra borevæsken;
- å lede den fra borekakset filtrerte borevæske opp til farkosten; og
- å lagre det fra borevæsken filtrerte borekaks i et parti av filteranordnmgen som er i det alt vesentlige fluidtett mot et miljø utenfor filteranordnmgen.
Med begrepet filteranordning menes det at i det minste en andel av borevæsken må strømme gjennom en flate som er forsynt med perforeringer. Flaten kan for eksempel, men ikke begrenset til, være et dukhgnende materiale eller et solid materiale som
begge er forsynt med perforeringer av en bestemt størrelse. Det skal forstås at filteranordnmgen kan være forsynt med forskjellige partier med ulik grad av perforeringer, både med hensyn til innbyrdes avstand mellom perforeringene og med hensyn til stør-relsen av den enkelte perforering.
Det er en fordel om framgangsmåten videre innbefatter å forsyne nevnte ringrom med en strømningsstynngsanordning som er slik innrettet at strømmen av borekaks og borevæske selektivt kan ledes enten til filteranordnmgen eller videre opp gjennom et stigerør og til farkosten slik det gjøres ifølge kjent teknikk, eller at en andel av strømmen ledes mn i filteranordnmgen og at den resterende andel ledes opp gjennom stigerøret.
Ovennevnte strømningsstyreanordnmg er ønskelig for å unngå stans i boreoperasjo-nen i tilfeller hvor det er behov for midlertidig å redusere eller stanse strømmen av borevæske og borekaks inn i filteranordnmgen.
Strømningsstyringsanordnmgen er typisk en ventil av i og for seg kjent art.
Strømningsstynngsanordningen er fortrinnsvis anbrakt på brønnhodet og nedstrøms en UBIS (utblåsnmgssikring) som i fagmiljøet kalles en BOP. Begrepet nedstrøms er i denne sammenheng angitt med hensyn til strømmen av borekaks og borevæske ut av brønnen.
Det er en fordel om framgangsmåten videre innbefatter å tilføre borekakset og borevæsken et middel innrettet for å underlette stabilisering av finstoff. Stabilisering kan i enkelte tilfeller være ønskelig for å hindre eller redusere utsiving av finstoff som er mindre enn perforeringene i filteranordnmgen.
Middelet kan for eksempel være et flokkulenngsmiddel. Det er en fordel om middelet er miljømessig ufarlig. Det er videre en fordel om middelet er nedbrytbart. Middelet kan for eksempel tilføres borevæsken og borekakset mens det strømmer mellom borehullet og filteranordnmgen.
Det kan i enkelte tilfeller være fordelaktig om framgangsmåten videre innbefatter å lede den fra borekakset filtrerte borevæske gjennom i det minste én ytterligere filteranordnmg før borevæsken ledes opp til farkosten.
Den minst ene ytterligere filteranordnmg er i én utførelse forsynt med et finere filter som er innrettet til å kunne fange opp finere partikler enn den filteranordnmgen som først mottar borekaks og borevæske fra brønnen.
Den ytterligere filteranordning kan være integrert i filteranordnmgen eller den kan utgjøre en separat enhet som ved hjelp av en strømnmgskanal eller fluidlednmg er koplet i sene med filteranordnmgen.
I én utførelse innbefatter framgangsmåten å sirkulere den utskilte borevæske i det minste én ytterligere gang gjennom filteranordnmgen før borevæsken ledes opp til farkosten. Således vil borevæsken gjennomgå minst en dobbelfiltrenng gjennom den samme filteranordning. En fagmann vil forstå at en slik dobbeltfiltrermg fordrer bruk av en returledning.
I et andre aspekt av den foreliggende oppfinnelse er det tilveiebrakt en innretning for gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en un-dersjøisk brønn, hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost på en havoverflate via en borestreng og ut gjennom en borekrone og til et ringrom som er avgrenset av et borehull og borestrengen, hvor innretningen innbefatter: en filteranordning som er fluidmessig tilkoplet nevnte ringrom og som er innrettet til å kunne romme borekaks og borefluid innenfor en i det alt vesentlige fluidtett kappe; og en fluidlednmg som strek ker seg fra et kammer i filteranordnmgen og til farkosten, hvor fluidledningen er innrettet til å lede borevæske som er skilt fra borekakset, tilbake til farkosten.
Fluidet sirkuleres ved hjelp av en pumpeinnretnmg av i og for seg kjent art.
Det er en fordel om filteranordnmgen er forsynt med ett eller flere permeable partier innrettet for å holde tilbake faststoffmateriale som overstiger en forutbestemt størrel-se, og med en oppsamhngsanordning for borevæske som er skilt fra borekakset ved hjelp av det minst ene permeable partiet.
I én utførelse er filteranordnmgen fluidmessig tilkoplet en sirkulasjonslednmg innrettet til å lede i det minste delvis filtrert borevæske fra et sirkulasjonsledningsinnløpsparti og til et sirkulasjonsledningsutløpsparti, hvor sirkulasjonsledningsinnløpspartiet befinner seg nedstrøms sirkulasjonsledningsutløpspartiet.
Borevæsken ledes gjennom sirkulasjonsledningen fortrinnsvis ved hjelp av en i og for seg kjent pumpeinnretnmg.
I én utførelse er sirkulasjonsledningsinnløpspartiet og sirkulasjonsledningsutløpspartiet tilkoplet hvert sitt av to i det minste delvis atskilte kammer i filteranordnmgen.
De to i det minste delvis atskilte kammer er forsynt med veggpartier som har ulik grad av permeabilitet. Således vil det kunne oppnås en to-trinns filtrering av borevæsken.
Det skal forstås at filteranordnmgen også vil kunne forsynes med flere enn to i det minste delvis atskilte kammer som er forsynt med ulik grad av permeabilitet og hvor borevæsken sirkuleres gjennom de enkelte kamrene ved hjelp av sirkulasjonsledning-er tilknyttet en pumpeinnretnmg.
Alternativt eller i tillegg kan hvert av nevnte kammer være forsynt med filterelementer anbrakt i det alt vesentlige på tvers av borevæskens strømningsretning gjennom kammeret.
Ved en slik to- eller flertrinnsfiltrering vil det kunne oppnås en svært høy grad av ren-het med hensyn til partikulært materiale for borevæsken som ledes opp til farkosten.
I det etterfølgende beskrives et eksempel på en foretrukket utførelsesform som er anskueliggjort på medfølgende tegninger, hvor: Fig. 1 viser en prinsippskisse av en filteranordning ifølge en første utførelse av den foreliggende oppfinnelse, hvor filteranordnmgen en anbrakt på en havbunn mellom en brønn og en borerigg;
Fig. 2 viser i større målestokk filteranordnmgen i fig. 1; og
Fig. 3 viser en prinsippskisse av en alternativ filteranordning ifølge en andre
utførelse av den foreliggende oppfinnelse.
Det skal forstås at figurene ikke er i målestokk og at innbyrdes størrelsesforhold mellom de enkelte komponenter heller ikke er gjengitt med innbyrdes korrekt størrelses-forhold.
På figurene angir henvisningstallet 1 en filteranordning i henhold til den foreliggende oppfinnelse, hvor filteranordnmgen 1 fluidmessig er koplet mellom en brønn 10 og en borerigg 20 som flyter på en havoverflate 21.
Filteranordnmgen 1 er anbrakt på en havbunn 2 ved brønnen 10. Brønnen 10 innbefatter et brønnhode 18 og en UBIS-stakk 19.
Borekaks sirkuleres ut av brønnen 10 i et ringrom 13 avgrenset av en borestreng 12 og et stigerør 14 ved hjelp av borevæske som pumpes fra boreriggen 20 og ned gjennom borestrengen 12 og ut i rmgrommet 13 gjennom en borekrone 12'.
Strømnmgsretning for borevæske og en blanding av borevæske og borekaks er i figurene angitt med piler merket Fl, henholdsvis F2.
En tilførselslednmg 16 strekker seg fra ringrommet 13 nedstrøms UBIS-stakken 19 og til et innløpsparti av filteranordnmgen 1.
En ventilanordnmg 19' er innrettet til å kunne lede strømmen F2 av borevæske og borekaks fra ringrommet 13 og inn i tilførselslednmgen 16. Ventilanordnmgen 19' er også innrettet slik at den alternativt kan lede i det minste noe av strømmen F2 av borekaks og borevæske videre opp gjennom ringrommet 13 slik det er kjent ifølge kjent teknikk (ikke vist). Muligheten for å kunne lede strømmen F2 direkte opp til boreriggen 20 utenom filteranordnmgen 1 er nyttig i forbindelse med et eventuelt behov for midlertidig å stanse tilførsel av borevæske og borekaks til filteranordnmgen 1.
Filteranordnmgen 1 som er vist i fig. 1 og fig. 2, innbefatter et filtermatenale 3 som er omsluttet av en utvendig kappe 5. Den utvendige kappe 5 utgjøres av et i det vesentlige væsketett materiale.
Fluidtilførselsledmngen 16 strekker seg gjennom den utvendige kappe 5 og videre gjennom en åpning i filtermatenalet 3. Strømmen F2 av borekaks og borevæske føres således mn i et indre kammer 3' i filteranordnmgen 1.
Filtermatenalet 3 utgjøres av et permeabelt materiale som er innrettet til å kunne holde tilbake partikulært materiale 4 som overstiger en gitt størrelse.
Etter hvert som borevæske og borekaks strømmer mn i det indre kammer 3' av filteranordnmgen 1, vil borevæske evakuere ut gjennom filtermatenalet 3 og ut i et ytre kammer 5' som er avgrenset av filtermatenalet 3 og nevnte kappe 5, se pilene Fl vist i fig. 2.
En borevæskereturlednmg 7 er fluidmessig tilkoplet filteranordnmgens 1 ytre kammer 5' og strekker seg opp til et borevæskesystem (ikke vist) på riggen 20.
Borevæsken drives opp til riggen 20 ved hjelp av en pumpeinnretning 9 av i og for seg kjent art.
I fig. 3 vises en alternativ utførelse av selve filteranordnmgen 1. Måten som filteranordnmgen 1 er tilkoplet ringrommet 13 på ved hjelp av tilførselslednmgen 16 og hvor-dan borevæske føres opp til boreriggen 20, tilsvarer det som er beskrevet ovenfor og vil således ikke bli ytterligere omtalt.
Filteranordnmgen 1 i fig. 3 utgjøres av en avlang beholder 50 som innbefatter et førs-te kammer 52 og et andre kammer 54. Beholderen 50 er forsynt med et innvendig veggparti 56 som i fig. 3 er vist skravert.
Beholderens 50 ytterflate og det innvendige veggpartiet 56 er i det alt vesentlige væsketett med unntak av en fluidåpning 58 tilveiebrakt i et nedstrøms endeparti av veggpartiet 56.
Det første 52 og det andre kammer 54 er forsynt med ett, henholdsvis to filterelement 31; 33, 35 anordnet i det vesentlige vinkelrett på strømnmgsretningen gjennom beholderen 50. Strømnmgsretningen er angitt med piler.
Når en strøm av borevæske og borekaks føres gjennom tilførselslednmgen 16 og mn
gjennom et mnløpsparti av det første kammer 52, vil borekaks skilles fra borevæsken dels på grunn av sedimentering og dels på grunn av filtrering gjennom filterelemente-ne 31, 33, 35. Åpningen 58 i veggpartiet 56 vil også kunne forsynes med et filter (ikke vist).
Filterelementet 31 nærmest innløpspartiet er i den viste utførelse grovest, mens filterelementet 35 nærmest utløpspartiet til beholderen 50 er finest.
Ved hjelp av filtrene 31, 33, 35 kan maksimalstørrelse på partikler som føres opp til riggen 20 gjennom borevæskereturlednmgen 7 forhåndsbestemmes og er således ikke påvirket av fyllingsgrad i beholderen eller strømningshastigheten gjennom filteranordnmgen 1.
I en alternativ utførelse (ikke vist) er i det minste partier av beholderen 50 i fig. 3 forsynt med en permeabel ytterflate. Beholderen 50 er videre forsynt med en væsketett ytre kappe tilsvarende kappen 5 vist i fig. 1 fig. 2. Væske som filtreres gjennom de permeable partier av beholderens 50 ytterflate, vil kunne ledes fra rommet som er avgrenset av beholderens 50 ytterflate og kappen, og opp til farkosten 20 gjennom borevæskereturledningen 7. En slik løsning forutsetter at borevæskereturlednmgen 7 også er i fluidkommumkasjon med nevnte rom.

Claims (11)

1. Framgangsmåte ved gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en undersjøisk brønn (10), hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost (20) på en havoverflate (21) via en borestreng (12) og ut gjennom en borekrone (12') til et ringrom (13) som er avgrenset av borehullet og borestrengen (12),karakterisert vedat framgangsmåten omfatter trinnene: - å lede strømmen (F2)'av borevæske og borekaks fra ringrommet (13) og til en ved havbunnen (2) anbrakt filteranordning (1) innrettet til å filtrere borekakset fra borevæsken; - å lede den fra borekakset filtrerte borevæske opp til farkosten (20); og - å lagre det fra borevæsken filtrerte borekaks i et parti av filteranordnmgen (1) som er i det alt vesentlige fluidtett mot et miljø utenfor filteranordnmgen.
2. Framgangsmåte i henhold til krav 1, hvor framgangsmåten videre innbefatter å forsyne ringrommet (13) med en strømningsstyrmgsanordning (19) slik innrettet at strømmen (F2) av borekaks og borevæske selektivt kan ledes enten til filteranordnmgen (1) eller videre opp gjennom et stigerør (14) og til farkosten (20).
3. Framgangsmåte i henhold til krav 1, hvor framgangsmåten videre innbefatter å tilføre borekakset og borevæsken et middel innrettet for å underlette stabilisering av finstoff.
4. Framgangsmåte i henhold til krav 1, hvor framgangsmåten videre innbefatter å lede den fra borekakset filtrerte borevæske gjennom i det minste én ytterligere filteranordning (33, 35) før borevæsken ledes opp til farkosten (20).
5. Framgangsmåte i henhold til krav 1, hvor framgangsmåten videre innbefatter å sirkulere den utskilte borevæske i det minste en ytterligere gang gjennom filteranordnmgen (1) før borevæsken ledes opp til farkosten (20).
6. Innretning for gjenvinning av borevæske som benyttes i forbindelse med tilveiebringelse av en undersjøisk brønn (10), hvor borevæsken sirkuleres fra en farkost (20) på en havoverflate (21) via en borestreng (12) og ut gjennom en borekrone (12') og til et ringrom (13) som er avgrenset av et borehull og borestrengen (12),karakterisert vedat mnret- nmgen innbefatter: en filteranordning (1) som er fluidmessig tilkoplet nevnte ringrom (13) og som er innrettet til å kunne romme borekaks (4) og borefluid innenfor en i en i det alt vesentlige fluidtett kappe (5); og en fluidlednmg (7) som strekker seg fra et kammer (5') i filteranordnmgen (1) og til farkosten (20), hvor fluidlednmgen (7) er innrettet til å lede borevæske som er skilt fra borekakset (4), tilbake til farkosten (20).
7. Innretning i henhold til krav 6, hvor ringrommet (13) ytterligere er tilknyttet en strømningsstyrin<g>sanordmng (19) innrettet for selektiv styring av strømmen (F2) av borekaks og borevæske enten til filteranordningen (1) eller videre opp gjennom et stigerør (14) og til farkosten (20).
8. Innretning i henhold til krav 6 eller 7, hvor filteranordnmgen (1) er forsynt med ett eller flere permeable partier (3; 31, 33, 35) innrettet for å holde tilbake faststoffmateriale som overstiger en forutbestemt størrelse, og med en oppsamlmgsanordning (5; 50) for borevæske som er skilt fra borekakset ved hjelp av det minst ene permeable partiet (3; 31, 33, 35).
9. Innretning i henhold til et hvilket som helst av kravene 6-8, hvor filteranordnmgen (1) ytterligere er fluidmessig tilkoplet en sirkulasjonslednmg innrettet til å lede i det minste delvis filtrert borevæske fra et sirkulasjonsled-nmgsinnløpsparti og til et sirkulasjonsledningsutløpsparti, hvor sirkulasjonsledningsinnløpspartiet befinner seg nedstrøms sirkulasjonsled-ningsutløpspartiet.
10. Innretning i henhold til krav 9, hvor sirkulasjonsledningsinnløpspartiet og sirkulasjonsledningsutløpspartiet er tilkoplet hvert sitt av to i det minste delvis atskilte kammer i filteranordningen (1).
11. Innretning i henhold til krav 10, hvor de to kammer er forsynt med veggpartier som har ulik grad av permeabilitet.
NO20082638A 2008-06-05 2008-06-05 Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske NO333090B1 (no)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20082638A NO333090B1 (no) 2008-06-05 2008-06-05 Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske
US12/996,259 US8496063B2 (en) 2008-06-05 2009-06-03 Separation of drill cuttings from drilling fluid on a seabed
BRPI0913611A BRPI0913611A2 (pt) 2008-06-05 2009-06-03 Separação de pedaços cortados com perfuratriz do fluido de perfuração em um leito do mar
CA2726445A CA2726445C (en) 2008-06-05 2009-06-03 Separation of drill cuttings from drilling fluid on a seabed
PCT/NO2009/000207 WO2009148327A1 (en) 2008-06-05 2009-06-03 Separation of drill cuttings from drilling fluid on a seabed
EP09758574.9A EP2310618A4 (en) 2008-06-05 2009-06-03 SEPARATION OF DRILLING TUBE FROM DRILLING FLUID ON A SEA BOTTOM

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20082638A NO333090B1 (no) 2008-06-05 2008-06-05 Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20082638L NO20082638L (no) 2009-12-07
NO333090B1 true NO333090B1 (no) 2013-02-25

Family

ID=41398286

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20082638A NO333090B1 (no) 2008-06-05 2008-06-05 Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske

Country Status (6)

Country Link
US (1) US8496063B2 (no)
EP (1) EP2310618A4 (no)
BR (1) BRPI0913611A2 (no)
CA (1) CA2726445C (no)
NO (1) NO333090B1 (no)
WO (1) WO2009148327A1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2012171075A1 (en) * 2011-06-17 2012-12-20 Nautilus Minerals Pacific Pty Ltd Apparatus and method for seafloor stockpiling
CN109854193B (zh) * 2019-02-23 2023-07-14 中国石油大学(华东) 海底钻机泥浆循环系统及方法
CN112145133B (zh) * 2020-09-25 2021-12-14 中国石油大学(华东) 一种深海海底天然气水合物采集方法及生产大棚

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3128612A1 (de) * 1981-07-20 1983-01-27 Hilti AG, 9494 Schaan Verfahren und vorrichtung zum trennen einer spuelfluessigkeit von feststoffen
US4410425A (en) * 1981-06-04 1983-10-18 Gardes Robert A Flow line filter apparatus
US5004051A (en) * 1989-09-12 1991-04-02 Norwegian Contracts A/S Method and means for cleansing and storing drill cuttings from drilling operations in the sea bottom
US5232475A (en) * 1992-08-24 1993-08-03 Ohio University Slug flow eliminator and separator
US6276455B1 (en) * 1997-09-25 2001-08-21 Shell Offshore Inc. Subsea gas separation system and method for offshore drilling
MY126556A (en) * 1997-09-25 2006-10-31 Shell Int Research Subsea drill fluid pumping and treatment system for deepwater drilling
US6216799B1 (en) * 1997-09-25 2001-04-17 Shell Offshore Inc. Subsea pumping system and method for deepwater drilling
US6263981B1 (en) * 1997-09-25 2001-07-24 Shell Offshore Inc. Deepwater drill string shut-off valve system and method for controlling mud circulation
EP1034355B1 (en) * 1997-11-24 2006-02-01 Champnes, Elwood Tool cooling system
US6062313A (en) * 1998-03-09 2000-05-16 Moore; Boyd B. Expandable tank for separating particulate material from drilling fluid and storing production fluids, and method
NO308043B1 (no) * 1998-05-26 2000-07-10 Agr Subsea As Anordning for å fjerne borekaks og gasser i forbindelse med boring
US6527054B1 (en) * 1999-09-14 2003-03-04 Deep Vision Llc Apparatus and method for the disposition of drilling solids during drilling of subsea oilfield wellbores
US6666286B2 (en) * 2001-12-20 2003-12-23 Goei Co., Ltd. Fluid circulating apparatus for drill
GB2403753B (en) * 2002-03-18 2006-03-22 Baker Hughes Inc System and method for recovering return fluid from subsea wellbores
NO318767B1 (no) * 2003-11-21 2005-05-02 Agr Subsea As Anordning for fjerning og filtrering av borefluid ved topphullsboring
NO321854B1 (no) * 2004-08-19 2006-07-17 Agr Subsea As System og en fremgangsmåte for bruk og retur av boreslam fra en brønn som er boret på havbunnen
US7086472B1 (en) * 2005-04-08 2006-08-08 Arne Incoronato Device and method of collecting solids from a well
NO329222B1 (no) * 2006-03-20 2010-09-13 Seabed Rig As Anordning for utskilling av materiale fra en borerigg som er anbrakt pa havbunnen
US7546880B2 (en) * 2006-12-12 2009-06-16 The University Of Tulsa Extracting gas hydrates from marine sediments
US7938190B2 (en) * 2007-11-02 2011-05-10 Agr Subsea, Inc. Anchored riserless mud return systems

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009148327A1 (en) 2009-12-10
EP2310618A4 (en) 2015-05-06
CA2726445C (en) 2017-01-03
CA2726445A1 (en) 2009-12-10
EP2310618A1 (en) 2011-04-20
US20110120721A1 (en) 2011-05-26
NO20082638L (no) 2009-12-07
BRPI0913611A2 (pt) 2017-07-25
US8496063B2 (en) 2013-07-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6216799B1 (en) Subsea pumping system and method for deepwater drilling
EP1611311B1 (en) System and method for treating drilling mud in oil and gas well drilling applications
US6276455B1 (en) Subsea gas separation system and method for offshore drilling
US4247312A (en) Drilling fluid circulation system
US6179071B1 (en) Method and apparatus for handling and disposal of oil and gas well drill cuttings
CA2848643C (en) Modular pressure control and drilling waste management apparatus for subterranean borehole operations
CA2544405C (en) System for drilling oil and gas wells using a concentric drill string to deliver a dual density mud
NO311232B1 (no) Fremgangsmåte for fjerning av borekaks fra en boreplattform
US6263981B1 (en) Deepwater drill string shut-off valve system and method for controlling mud circulation
CA2630576A1 (en) Method for varying the density of drilling fluids in deep water oil and gas drilling applications
US6401823B1 (en) Deepwater drill string shut-off
NO321889B1 (no) Anordning og fremgangsmate for fjerning av faststoffer under boring av undersjoiske oljefelt borehull
NO312215B1 (no) Fremgangsmåte og anordning for separering av produksjonsfluid fra en oljebrönn
US10036217B2 (en) Separation of drilling fluid
US10029213B2 (en) System and method for separating solids from fluids
NO312915B1 (no) Fremgangsmåte og anordning for behandling av borefluid og borekaks
EP1694941B1 (en) Device for removal and filtration of drilling fluid
NO333090B1 (no) Fremgangsmate og en innretning for gjenvinning av borevaeske
WO1999015758A2 (en) Subsea drill fluid pumping and treatment system for deepwater drilling
NO337795B1 (no) Fremgangsmåte og apparatur for å håndtere fluider i løpet av en operasjon med undersjøisk topphull eller riserløs boring
CA2950145C (en) Transverse flow microfiltration of solids from fluids with inserts
WO2014176601A1 (en) Offshore drilling unit having drill cuttings storage for an entire wellbore
US20080164068A1 (en) System and method for cleaning drill cuttings with degassed water
NO339898B1 (no) Fremgangsmåte og apparatur for å håndtere fluider under en undersjøisk topphulls- eller stigerørsløs boring, samt fremgangsmåte for å bore en topphullseksjon i en undersjøisk brønn
RU2278237C2 (ru) Система и способ бурения скважины, система для регулирования градиента давления в столбе бурового раствора

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees