NO324397B1 - Styrt bronnhodeboye - Google Patents

Styrt bronnhodeboye Download PDF

Info

Publication number
NO324397B1
NO324397B1 NO20033825A NO20033825A NO324397B1 NO 324397 B1 NO324397 B1 NO 324397B1 NO 20033825 A NO20033825 A NO 20033825A NO 20033825 A NO20033825 A NO 20033825A NO 324397 B1 NO324397 B1 NO 324397B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
well
buoy
production
host facility
production pipe
Prior art date
Application number
NO20033825A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20033825L (no
NO20033825D0 (no
Inventor
James F O'sullivan
Rajnikant M Amin
David A Gray
Original Assignee
Kellogg Brown & Root Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kellogg Brown & Root Inc filed Critical Kellogg Brown & Root Inc
Publication of NO20033825D0 publication Critical patent/NO20033825D0/no
Publication of NO20033825L publication Critical patent/NO20033825L/no
Publication of NO324397B1 publication Critical patent/NO324397B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B22/00Buoys
    • B63B22/24Buoys container type, i.e. having provision for the storage of material
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B22/00Buoys
    • B63B22/02Buoys specially adapted for mooring a vessel
    • B63B22/021Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Pipeline Systems (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Iron Core Of Rotating Electric Machines (AREA)
  • Revetment (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et offshoresystem for produksjon av hydro-karbonreserver. Mer spesifikt vedrører foreliggende oppfinnelse et offshoresystem egnet for anvendelse i økonomisk og teknisk utfordrende omgivelser. Enda mer spesifikt vedrører foreliggende oppfinnelse en styrt bøye som blir anvendt ved dypvannsoperasjoner for offshoreproduksjon av hydrokarboner.
På midten av 1950-tallet var produksjonen av olje og gass fra havområ-der ubetydelig. I de tidlige 1980-årene kom omtrent 14 millioner fat pr. dag, eller omtrent 25 prosent av verdens produksjon, fra offshorebrønner, og mengden fortsetter til vokse. Mer enn 500 offshore bore- og produksjonsrigger var i drift i de sene 1980-årene ved mer enn 200 fralands områder over hele verden, og boret, kompletterte og vedlikeholdt offshoreoljebrønner. Beregninger har anslått de potensielle offshoreoljeressursene til omtrent 2 billioner (trillion) fat, eller omtrent halvparten av de for tiden kjente potensielle onshoreoljekildene.
Det ble tidligere antatt at kun områdene ved kontinentalsokkelen inne-holdt potensielle petroleumsressurser, men funn av oljeforekomster på dypere vann i Mexicogulfen (omtrent 3000 til 4000 meter) har endret dette synspunktet. Det er nå kjent at kontinentalskråningene og omkringliggende havbunnsområ-der inneholder store oljeforekomster, og øker således de potensielle petro-leumsreservene på havbunnen.
Offshoreboring har imidlertid sine ulemper. Det er vanskelig og dyrt å bore på kontinentalsokkelen og på dypere vann. Dypvannsoperasjoner fokuse-rer typisk på å identifisere felter i området fra 100 millioner fat eller større fordi det kreves så store reserver for å rettferdiggjøre produksjonskostnadene. Bare omtrent 40% av funnene på dypt vann inneholder mer enn 100 millioner fat av utvinnbare oljeekvivalenter.
Som angitt ovenfor er overflatebaserte produksjonsfasiliteter for dypt vann uforholdsmessig kostbare for alle utenom de største feltene. Når dyp-vannsfelter blir produsert, omfatter en vanlig teknikk anvendelse av en under-sjøisk tilknytning. Ved anvendelse av dette systemet blir en brønn komplettert, og produksjon føres fra det undersjøiske brønnhodet til en fjernlokalisert platt-form for prosessering og eksport. Dette er ikke på noen måte en billig prosess. Det er en rekke faktorer involvert i en dypvannstilknytning som gjør den til en kostbar affære, omfattende anvendelse av doble rørledninger for å transportere produksjon, opprettholde kommunikasjon med undersjøisk og undergrunns utstyr og utføre brønnintervensjon ved anvendelse av en flytende rigg.
Doble isolerte rørledninger, som anvender rør-i-rør og/eller konvensjonell isolering, blir typisk anvendt for å forbinde brønner med produksjonsplattformer på sokkelen for å lette rundtripp-pigging fra plattformen. Temperaturen til sjø-vannet ved dypvanns brønnhoder er nær frysepunktet for vann, mens produksjonsfluidet som kommer ut fra undergrunnen er under meget høyt trykk og har en temperatur som er nær kokepunktet for vann. Når de varme produksjonsflui-dene møter den kalde temperaturen ved havbunnen utvikles hurtig to klassiske problemer. For det første, når produksjonstemperaturen faller til under krystalli-sasjonpunktet, avsettes parafinvoks fra løsningen og bindes til de kalde vegge-ne i rørledningen, hvilket begrenser strømningen og danner propper. Etter hvert som produksjonsfluidet fortsetter avkjølingen, begynner vannet i de produserte fluidene å danne iskrystaller rundt naturgassmolekyler, hvilket danner hydrater, og strømningen blir bremset eller stanset.
For å bekjempe disse problemene, har isolerte konvensjonelle rør eller rør-i-rør, tauede bunter med oppvarmede rørledninger og andre "varm strøm-ning" løsninger vært anvendt. Dette bidrar til å sikre produksjonen, men kostnaden er meget høy, og noen teknologier, så som tauede rørbunter, har praktiske lengdebegrensninger. Slike ledninger kan lett koste 5 til 10 millioner kroner per kilometer, hvilket utelukker dem fra et marginalt feltbudsjett.
Et annet problem med langstrakte tilknytninger, som ville forekomme på meget dypt vann der potensielle vertsfasiliteter lett befinner seg 100 til 160 kilometer vekk, er kommunikasjon med undersjøisk og undergrunns utstyr. Kommunikasjon og styring blir tradisjonelt oppnådd enten ved direkte hydraulikkledninger eller en kombinasjon av hydraulikktilførsel og multiplekssystemer som anvender et elektrisk signal for å aktivere et hydraulikksystem ved det fjernloka-liserte området. Direkte hydraulikkledninger over denne distansen vil kreve kostbare, høytrykksbestandige stålrør for å transportere fluidet raskt og effektivt, og selv da ville responstiden være i størrelsesorden minutter. Det er også et problem med svekking av det elektriske signalet over slike avstander. Dette for-styrrer også multiplekssystemet og krever installasjon av gjentakere langs leng-den. Selv om disse problemene kan overvinnes, er løsningene ikke billige.
En tredje hovedhindring for det å oppnå kostnadseffektive dypvanns-tilknytninger er brønnintervensjon. En flytende rigg som kan jobbe på meget dypt vann er ikke bare meget kostbar, mer enn 1500000 pr. dag, men også vanskelig å skaffe siden det finnes et begrenset antall slike fartøy. Det kreves ikke mye fantasi for å se for seg en situasjon hvor et på andre måter økonomisk levedyktig prosjekt går i stort underskudd på grunn av en uventet brønnoverha-ling. Forutanelser om slik kostbar intervensjon har skrinlagt mange dyp-vannsprosjekter.
Mens en estimert andel på 40% av alle funn på dypt vann overstiger 100 millioner fat, er til sammenlikning kun 10% av feltene på sokkelen ved Mexicogulfen større enn 100 millioner fat av utvinnbare oljeekvivalenter. Videre ville felter på 50-100 millioner fat bli betraktet som drivverdige dersom de befant seg på konvensjonelle vanndyp. Problemet med feltene er ikke reservene, men kostnaden ved å utvinne dem ved anvendelse av tradisjonelle metoder, så som den undersjøiske tilknytningen. Det ville således være ønskelig å utvinne reserver så små som i området rundt 25 millioner fat ved anvendelse av økonomiske, ikke-tradisjonelle metoder.
Det å rense et enkeltledningssystem med en pigg kan utføres ved anvendelse av en undersjøisk pigg-utføringsrampe og/eller gel-pigger. Gel-pigger kan bli ført ned et stigerør fra et arbeidsfartøy som blander gelen og gjennom rørledningssystemet til vertsplattformen. I tilfellet med en planlagt brønnsteng-ning, kan ned-i-hulls produksjonsrør og strømningsledninger bli behandlet med metanol eller glykol for å unngå hydratdannelse i det stillestående fluidet.
En egnet anordning for lagring av metanol (for injeksjon) og gel for pigging, så vel som piggings- og overhalingsutstyr, er således ønsket. Den foretrukne anordningen ville være en ubemannet, styrt bøye fortøyet ovenfor de undersjøiske brønnene. Videre er det ønskelig å tilveiebringe en anordning som er i stand til å underholde styrings- og lagringsutstyr i umiddelbar nærhet av undersjøiske brønner.
Foreliggende oppfinnelse vedrører en styrt brønnhodebøye som anvendes ved dypvannsoperasjoner for offshore hydrokarbonproduksjon. Den styrte brønnhodebøyen er fortrinnsvis en robust anordning som er enkel å konstruere og vedlikeholde. Ett særtrekk ved foreliggende oppfinnelse er at den styrte brønnhodebøyen, som også refereres til her som bølgesurferbøyen, er egnet for vennlige miljøer så som Vest-Afrika. I tillegg er foreliggende oppfinnelse egnet for miljøer, så som Mexicogulfen, hvor det typisk er vanlig å stenge ned og evakuere fasiliteter ved stormfullt vær.
Bølgesurferbøyen blir kalt dette fordi den er en pannekakeformet bøye som rir på bølgene. Den foretrukne bølgesurferbøyen er en ballastet og overbygget sylinder som er lav, men har stor diameter, forholdsvis enkel å produsere, robust mot endringer av utstyrets vekt, forholdsvis ufølsom for endringer av driftsbelastningen, enkel å få tilgang til for vedlikehold og forholdsvis ufølsom for vanndyp. Bølgesurferbøyen kan effektivt anvendes på vanndyp opptil 3000 meter ved anvendelse av syntetiske fortøyninger, og er spesielt egnet for anvendelse på vanndyp som er minst 1000 meter. Bølgesurferbøyen kan anvendes med eller uten en navlestreng fra hovedplattformen. En alternativ utførelsesform av foreliggende oppfinnelse omfatter et energisystem tilveiebragt på eller i bøy-en.
Viktige særtrekk ved bølgesurferbøyen omfatter dens
1) skrogform - tilsvarende en lekter og enkel å konstruere,
2) fortøyningssystem - kjedet eller stramt, syntetiske kabler eller stålkab-lerog 3) styresystem - består av en hydraulikkraft-enhet for å lette styring av undersjøisk funksjon ved brønnhodet. Styrekommandoer og tilbakemeldinger blir tilveiebragt fra/til plattformen via en radioforbindelse eller mikrobølgelink med oppbakking fra et satellittsystem. Om-bord-tilveiebragte og undersjøiske styredatamaskiner muliggjør anvendelse av multipleksede styresignaler, og re-duserer således størrelsen til og kostnaden ved kontrollkabelen. 4) - Den tilveiebringer en kraft- og styreforbindelse mellom bøyen og det undersjøiske utstyret. Den omfatter også kjemikalieinjiseringsledninger og en sentrert produksjonsrørkjerne for hurtig injisering av kjemikalier eller innføring av gel-pigger i strømningsledningen ved behov.
For en mer detaljert forståelde av foreliggende oppfinnelse henvises til de vedlagte figurene, der: Figur 1 er et skjematisk oppriss av en foretrukket utførelsesform av bøl-gesurferbøyen ifølge oppfinnelsen; og
Figur 2 er et skjematisk tverrsnitt tatt langs linjene 2-2 i figur 1.
Med henvisning til figurene 1 og 2, har bølgesurferbøyen 10 ifølge oppfinnelsen form som en lav, sirkulær skive. Bøyen har en meget lav profil, hvilket gjør at bøyen kan følge bølgenes bevegelse. Bølgesurferbøyen 10 er fortrinnsvis en bred, overbygget, flat skål med liten dypgang som kan ha kjedefortøy-ninger 12 med fast ballast eller stramme syntetiske fortøyninger (ikke vist) for å oppnå de ønskede bevegelses- og stabilitetsegenskaper.
I henhold til en foretrukket utførelsesform er bøyen 10 en sylinder som har en diameter til høyde forhold som er minst 3:1, og mer foretrukket minst 4:1. Kun som et eksempel kan en bølgesurferbøye i henhold til foreliggende oppfinnelse være 18 m i diameter og ha en dybde på 4,5 m. Disse dimensjonene tilveiebringer tilstrekkelig lagringsplass for utstyr og lagringstank-volum. I en foretrukket utførelsesform har bølgesurferbøyen dobbel bunn (ikke vist), idet det nedre nivået inneholder opptil 500 tonn ballast omfattende jernmalm eller lig-nende. Denne konstruksjonen øker stabiliteten.
En navlestreng 14 forløper fra brønnhodet 15 på havbunnen til overflaten, der den mottas i bøyen 10 som beskrevet nedenfor. I en foretrukket utførel-sesform omfatter bøyen 10 eventuelt en kran 16, en antenne 17 for radiokom-munikasjon samt utstyr for satellittkommunikasjon på sin øvre overflate, idet alt annet utstyr er installert på ett nivå, og således letter tilvirkning og driftsvedlike-hold. Lagringstanker for kjemikalier og brennstoff er tilveiebragt nedenfor utstyrsdekket.
Spesielt, og med henvisning til figur 2, kan det innvendige volumet i bøy-en 10 omfatte et generatorrom 22, en tank for dieselolje 24, et styrerom 26, et HPU-, batteri- og HVAC-rom 28, tanker for metanol/KHI 30, et kjemikalieinjise-ringsrom 32, et kanalkammer 34 og navlestreng-samlerørsrom 40. Det vil bli forstått at disse særtrekkene er valgfrie og vist som eksempler, og at hvert vil kunne utelates, dupliseres eller erstattes med et annet særtrekk innenfor opp-finnelsens ramme. Navlestreng-samlerørsrommet 40, som fortrinnsvis befinner seg i senteret av bøyen 10 for å redusere risikoen for skade på navlestrengen eller dens endepunkter, omfatter en navlestreng-koplingsboks 42, som inneholder konvensjonelle konnektorer (ikke vist) for på en fleksibel måte å forbinde den øvre enden av navlestrengen 14 til bøyen 10. Også tilveiebragt, men ikke vist er konvensjonelt utstyr for å tilveiebringe fluidkommunikasjon mellom navlestrengen 14 og metanoltankene 30, kjemikalieinjiseringstankene (ikke vist) og hvilke som helst andre systemer inne i bøyen 10 som kan involvere injeksjon av fluid eller innføring av utstyr i brønnen.
I motsetning til konseptet med en strekkforankret bøye (TLB, tension-leg-buoy) eller en bøyestake (Spar buoy), befinner hele legemet til bølgesurferen seg i bølgesonen og utsettes således for større bølgekrefter. I overensstemmel-se med vanlig praksis er det foretrukket å unngå skrog-konstruksjoner som re-sulterer i destruktiv resonans for skroget under forskjellige bølgeforhold. Sling-rekjøler, fortøyningskjeder med høy vannmotstand og/eller andre anordninger kan legges til skroget for å maksimere dempningen. Mens kjedede eller stramme syntetiske fortøyninger er foretrukket, vil det forstås at den styrte bøyen iføl-ge oppfinnelsen kan anvendes med et hvilket som helst kjent fortøyningssystem som er i stand til å tilveiebringe den ønskede grad av posisjons-fastholding i det planlagte miljøet.
Bøyen har fortrinnsvis kapasitet til å lagre mange tusen liter fluider for kjemisk injisering eller for å energiforsyne generatorene for elektrisk strøm. Bøyen inneholder fortrinnsvis også hydrauliske og elektriske systemer for kommunikasjon og styring, deres tilhørende telemetrisystemer samt et pumpesys-tem for kjemisk injisering for undersjøisk og ned-i-hulls produksjonsutstyr. Det er mindre kostbart å installere dette bøyesystemet enn å tilveiebringe en kont-rollkabel til en undersjøisk brønn 30 kilometer vekk fra en fasilitet på overflaten. For avstander over 30 kilometer er besparelsene enda større fordi kostnadene ved bøyen er faste.
Dieselgeneratorer kan anvendes for å drive utstyret i eller på bøyen 10. Alternativt kan det være ønsket å anvende brenselcelle-teknologi i konseptet. Spesifikt vil bøyen kunne energiforsynes av celler tilsvarende de som for tiden testes av bilindustrien. I dette tilfellet kan bøyen være drevet av metanol-brenselceller, som forsynes fra metanoltilførselen lagret i eller på bøyen for injeksjon. Den genererte elektriske energien vil også kunne anvendes for å drive flerfasepumper på havbunnen i dypvannsområder med lave strømningstrykk, så som i de sørlige delene av Atlanterhavet.
Bøyen tilveiebringer direkte tilgang til og styring av brønnene og strøm-ningsledninger f ra bøyen via en stigerør-navlestreng 14. Det foretrukne fleksible hybrid-stigerøret forløper fra bøyen til havbunnen med en 10,16 cm (4 tommer) høytrykksboring i sitt sentrum og elektriske, fiberoptiske og fluidførende ledninger på utsiden. Hovedelementene for aksiell styrke er omspunnet rundt høy-trykksboringen heller enn rundt den utvendige diameteren, noe som gjør stige-røret lettere og mer fleksibelt. Denne høytrykksboringen kan anvendes for å smelte hydratplugger ved å skape trykkreduksjon i bakenden av strømningsled-ningen. Boringen i stigerøret kan også anvendes for å transportere gel-pigger til strømningsledningen, eller utføre en produksjonstest av en brønn. Anvendelse av boringen i stigerøret kan kreve bemannet intervensjon i form av et arbeids-fartøy fortøyet til bøyen. I dette tilfellet tilveiebringer fartøyet de helse- og sik-kerhetssystemer som er nødvendige for bemannet intervensjon, samt det tilhø-rende utstyr så som gel-blanding og pumping eller produksjonstesting.
I en alternativ utførelsesform blir bøyen holdt på plass av et syntetisk stramt fortøyningssystem, som kjent for fagmannen. Fortøyningslinene er fortrinnsvis tilveiebragt med oppdrift eller er flytende slik at de ikke skaper en vekt-last på bøyen. Dette gjør at samme bøye kan anvendes over et bredt område av vanndyp. Den fysiske mobiliteten til bøyen ifølge oppfinnelsen gjør den til en levedyktig løsning for langvarig brønntesting. Dette i sin tur gjør at slike tester kan bli utført uten behov for å binde seg til noen langvarig produksjonsløsning. I denne utførelsesformen omfatter bøyen fortrinnsvis alle de komponentene som er nødvendige for et langvarig testscenario, omfattende innføring, styresyste-mer, kjemiske injiseringssystemer og muligheten for å føre produksjon gjennom en enkel rørledning.
Bølgesurferbøyen ifølge oppfinnelsen er spesielt egnet for anvendelse i vennlige miljøer så som Vest-Afrika og i mindre vennlige miljøer hvor det er vanlig å evakuere offshore utstyr ved storm. Alternative konstruksjoner for den styrte bøyen ifølge oppfinnelsen omfatter strekkfortøyde bøyer og SPAR-bøyer. I hvert tilfelle er styreanordninger og piggings/overhalingsutstyr og -materialer huset inne i bøyen, hvilket eliminerer behovet for en langstrakt navlestreng eller ledning for rundtripp-pigging.
Uten at det utdypes ytterligere antas det at fagmannen kan, ved anvendelse av beskrivelsen her, anvende foreliggende oppfinnelse i dens fulle om-fang. De følgende utførelsesformer skal oppfattes som illustrerende, og ikke som begrensende for resten av beskrivelsen på noen måte.
Tilgang til brønnene og strømningsledninger er tilveiebragt for kveilerør-førte og kabelførte operasjoner for å utføre sikring av strømningen, vedlikehold og overhaling. Det forutsees to hovedalternativer for brønntilgang. I henhold til det første alternativet blir bøyens størrelse holdt til et minimum, og alt overhalingsutstyr er tilveiebragt på et separat spesialisert overhalingsfartøy. I det andre alternativet er det tilveiebragt håndteringsfasiliteter og plass for kveilerør-sutstyret på den flytende bøyen. I dette tilfellet må bøyen være større. Visse faktorer kan i betydelig grad virke inn på bøyens størrelse. Dersom det for eksempel er ønsket å trekke ut foringsrør ved anvendelse av bøyen, må det være tilveiebragt tilstrekkelig plass for å muliggjøre lagring av det uttrukne foringsrø-ret. Enkelte typer rørtrekking, for eksempel trekking av rør i horisontale trær, krever økt oppdrift. Overhalingsprosedyrer som kan utføres fra bøyen ifølge oppfinnelsen omfatter pigging, brønnstimulering, sandkontroll, soneisolering, re-kompletteringer og reservoar-/selektive kompletteringer. For eksempel kan en ROV være tilveiebragt i eller på bøyen 10, ettersom det forsynes energi. Bøyen kan også anvendes for å støtte lagringssystemer for brennstoff, kjemikalier for injisering og liknende.

Claims (23)

1. System for å produsere hydrokarboner fra en undersjøisk brønn, omfattende: en flytende bøye (10) posisjonert over brønnen, et fortøyningssystem (12) som holder nevnte bøye i posisjon over brøn-nen; en styre-navlestreng (14) som forbinder nevnte bøye med brønnen, idet nevnte navlestreng i hvert fall omfatter kommunikasjonsledninger for produksjonsstyring samt kveilerør; en vertsfasilitet som er innrettet for å motta hydrokarboner produsert i brønnen; og et produksjonsrør som forbinder brønnen med nevnte vertsfasilitet karakterisert ved at nevnte bøye har et skrog med et diameter: høy-de forhold som er minst 3:1.
2. System ifølge krav 1, der nevnte bøye (10) omfatter utstyr for innføring av kveilerørført eller kabelført utstyr i brønnen.
3. System ifølge krav 1, der nevnte bøye (10) omfatter utblåsningssikrende utstyr i forbindelse med en nedre stigerørspakning.
4. System ifølge krav 1, der nevnte produksjonsrør omfatter minst én innfø-ringsport mellom brønnen og nevnte vertsfasilitet.
5. System ifølge krav 1, der nevnte produksjonsrør omfatter minst én innfø-ringsport mellom brønnen og nevnte vertsfasilitet, og nevnte innføringsport er innrettet for å muliggjøre innføring av en pigg i nevnte produksjonsrør.
6. System ifølge krav 1, der nevnte styre-navlestreng (14) omfatter utstyr for å styre minst én av følgende komponenter: undersjøisk utstyr, hydraulikk og elektriske kraftenheter.
7. System ifølge krav 1, der nevnte styre-navlestreng (14) inneholder elektriske, fiberoptiske og/eller fluidførende ledninger på sin ytterside.
8. System ifølge krav 1, der nevnte stigerør-navlestreng (14) omfatter en høytrykksboring i sitt senter.
9. System ifølge krav 8, der boringen i stigerør-navlestrengen (14) transpor-terer gel-pigger til nevnte produksjonsrør.
10. System ifølge krav 1, videre omfattende et kjemisk injiseringssystem i fluidkommunikasjon med brønnen via nevnte navlestreng.
11. System ifølge krav 1, videre omfattende et telemetrikommunikasjonssystem for kommunikasjon med nevnte vertsfasilitet.
12. System ifølge krav 1, der skroget har et diameter:høyde forhold som er minst 4:1.
13. System ifølge krav 1, videre omfattende en pigg-utføringsrampe støttet av nevnte skrog.
14. System ifølge krav 13, der pigg-utføringsrampen er en utføringsrampe for gel-pigger.
15. Fremgangsmåte for å produsere hydrokarboner fra en undersjøisk brønn til en vertsfasilitet; omfattende de trinn å: anbringe en flytende bøye over brønnen; forbinde brønnen med bøyen med en styre-navlestreng; forbinde brønnen med nevnte vertsfasilitet med et produksjonsrør; produsere hydrokarbonene fra brønnen gjennom produksjonsrørettil vertsfasiliteten; og styre produksjonen av hydrokarboner gjennom styre-navlestrengen; og føre inn kveilerør i brønnen gjennom styre-navlestrengen. karakterisert ved at nevnte bøye omfattes av et skrog med et diameter:høyde forhold som er minst 3:1.
16. Fremgangsmåte ifølge krav 15, videre omfattende det trinn å føre inn en pigg i produksjonsrøret fra bøyen.
17. Fremgangsmåte ifølge krav 15, videre omfattende det trinn å utføre en brønnstimulering i brønnen fra bøyen.
18. Fremgangsmåte ifølge krav 15, videre omfattende det trinn å tilveiebringe sandkontroll i brønnen fra bøyen.
19. Fremgangsmåte ifølge krav 15, videre omfattende det trinn å tilveiebringe sonevis isolering, re-kompletteringer og reservoar-/selektive kompletteringer i brønnen fra bøyen.
20. Fremgangsmåte ifølge krav 15, videre omfattende det trinn å injisere kjemikalier i brønnen gjennom styre-navlestrengen.
21. Fremgangsmåte ifølge krav 15, der nevnte produksjonsrør omfatter minst én innføringsport mellom brønnen og nevnte vertsfasilitet, videre omfattende det trinn å injisere kjemikalier gjennom innføringsporten.
22. Fremgangsmåte ifølge krav 15, der nevnte produksjons-rørledning omfatter minst én innføringsport mellom brønnen og nevnte vertsfasilitet, videre omfattende det trinn å føre inn en pigg i nevnte produksjonsrør gjennom innfø-ringsporten.
23. Fremgangsmåte ifølge krav 15, der det blir utført produksjonstester i brønnen via boringen i stigerøret.
NO20033825A 2001-02-28 2003-08-28 Styrt bronnhodeboye NO324397B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US09/796,295 US6782950B2 (en) 2000-09-29 2001-02-28 Control wellhead buoy
PCT/US2002/005291 WO2002070859A1 (en) 2001-02-28 2002-02-22 Controlled wellhead buoy

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20033825D0 NO20033825D0 (no) 2003-08-28
NO20033825L NO20033825L (no) 2003-10-15
NO324397B1 true NO324397B1 (no) 2007-10-01

Family

ID=25167841

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20033825A NO324397B1 (no) 2001-02-28 2003-08-28 Styrt bronnhodeboye

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6782950B2 (no)
CA (1) CA2439601C (no)
NO (1) NO324397B1 (no)
WO (1) WO2002070859A1 (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20040105725A1 (en) * 2002-08-05 2004-06-03 Leverette Steven J. Ultra-deepwater tendon systems
US7703535B2 (en) * 2005-07-29 2010-04-27 Benson Robert A Undersea well product transport
CN101351924A (zh) * 2006-01-19 2009-01-21 株式会社村田制作所 无线ic器件以及无线ic器件用零件
US8469101B2 (en) 2007-09-25 2013-06-25 Exxonmobil Upstream Research Company Method and apparatus for flow assurance management in subsea single production flowline
US8430169B2 (en) 2007-09-25 2013-04-30 Exxonmobil Upstream Research Company Method for managing hydrates in subsea production line
AU2010245695B2 (en) * 2009-05-08 2015-03-05 Sandvik Intellectual Property Ab Method and system for integrating sensors on an autonomous mining drilling rig
CN102438890B (zh) 2009-11-08 2015-07-01 Ssp技术股份有限公司 海上浮动钻探、生产、储存和卸载结构
US8350236B2 (en) * 2010-01-12 2013-01-08 Axcelis Technologies, Inc. Aromatic molecular carbon implantation processes
EP2741955B1 (en) 2011-08-09 2019-08-28 Jurong Shipyard Pte. Ltd. Stable offshore floating depot
US20150129237A1 (en) * 2013-11-08 2015-05-14 Seahorse Equipment Corp FPSO Field Development System for Large Riser Count and High Pressures for Harsh Environments
WO2015196234A1 (en) * 2014-06-26 2015-12-30 Aquadownunder Pty Ltd Support buoy
FR3065252B1 (fr) * 2017-04-18 2019-06-28 Saipem S.A. Procede de mise en securite d'une conduite sous-marine de liaison fond-surface de production lors du redemarrage de la production.
CN111287706B (zh) * 2020-02-14 2022-03-01 中国海洋石油集团有限公司 一种深水油气田水下设施及其水合物解堵方法
EP4204294A4 (en) * 2020-08-27 2024-09-25 Kellogg Brown & Root Llc AUTONOMOUS UNDERWATER RECONNECTION ACTIVATION PLATFORM

Family Cites Families (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3219118A (en) * 1962-01-12 1965-11-23 Hydril Co Submarine well head tool servicing apparatus
US3299846A (en) * 1965-01-18 1967-01-24 Canadian Patents Dev Stable floating support columns
US3469627A (en) * 1967-06-29 1969-09-30 Mobil Oil Corp Subsea production system
US3520358A (en) * 1967-06-29 1970-07-14 Mobil Oil Corp Subsea production system
US3545539A (en) * 1967-08-28 1970-12-08 Mobil Oil Corp Subsea satellite foundation unit and method for installing satellite body therewithin
US3504740A (en) * 1967-08-28 1970-04-07 Mobil Oil Corp Subsea satellite foundation unit and method for installing a satellite body within said foundation unit
US3643736A (en) * 1968-06-27 1972-02-22 Mobil Oil Corp Subsea production station
US3504741A (en) * 1968-06-27 1970-04-07 Mobil Oil Corp Underwater production satellite
US3780685A (en) * 1971-04-09 1973-12-25 Deep Oil Technology Inc Tension leg offshore marine apparatus
GB1469749A (en) * 1973-03-13 1977-04-06 Davies R Liquid handling
US3855656A (en) 1973-03-30 1974-12-24 Amoco Prod Co Underwater buoy for a riser pipe
GB1550935A (en) * 1976-04-26 1979-08-22 Marine Exploration Ltd Marine buoy
US4117691A (en) * 1977-08-11 1978-10-03 Claude Spray Floating offshore drilling platform
FR2417005A1 (fr) * 1978-02-14 1979-09-07 Inst Francais Du Petrole Nouveau poste de mouillage et de transfert pour la production d'hydrocarbures au large des cotes
FR2421272A1 (fr) 1978-03-28 1979-10-26 Europ Propulsion Systeme pour la telecommande et l'entretien d'une tete de puits immergee
US4434741A (en) * 1982-03-22 1984-03-06 Gulf Canada Limited Arctic barge drilling unit
US4516882A (en) * 1982-06-11 1985-05-14 Fluor Subsea Services, Inc. Method and apparatus for conversion of semi-submersible platform to tension leg platform for conducting offshore well operations
US4421436A (en) 1982-07-06 1983-12-20 Texaco Development Corporation Tension leg platform system
US4768984A (en) 1985-04-15 1988-09-06 Conoco Inc. Buoy having minimal motion characteristics
GB2185446B (en) * 1986-01-17 1989-10-25 Shell Int Research Semi-submersible vessel
US4653960A (en) 1986-05-20 1987-03-31 Chun Joong H Submersible offshore drilling production and storage platform with anti-catenary stationing
US4730677A (en) 1986-12-22 1988-03-15 Otis Engineering Corporation Method and system for maintenance and servicing of subsea wells
US4995762A (en) * 1988-07-19 1991-02-26 Goldman Jerome L Semisubmersible vessel with captured constant tension buoy
US4934871A (en) 1988-12-19 1990-06-19 Atlantic Richfield Company Offshore well support system
DK0470883T3 (da) * 1990-08-10 1995-11-27 Inst Francais Du Petrole Fremgangsmåde og indretning til udnyttelse af små oliefelter i havbunden
FR2694785B1 (fr) * 1992-08-11 1994-09-16 Inst Francais Du Petrole Méthode et système d'exploitation de gisements pétroliers.
US5558467A (en) 1994-11-08 1996-09-24 Deep Oil Technology, Inc. Deep water offshore apparatus
US5706897A (en) 1995-11-29 1998-01-13 Deep Oil Technology, Incorporated Drilling, production, test, and oil storage caisson
US5964550A (en) * 1996-05-31 1999-10-12 Seahorse Equipment Corporation Minimal production platform for small deep water reserves
GB2315083A (en) * 1996-07-11 1998-01-21 Philip Head Accessing sub sea oil well
US5885028A (en) * 1996-12-10 1999-03-23 American Oilfield Divers, Inc. Floating systems and method for storing produced fluids recovered from oil and gas wells
US6092483A (en) * 1996-12-31 2000-07-25 Shell Oil Company Spar with improved VIV performance
ATE445761T1 (de) * 1998-03-30 2009-10-15 Kellogg Brown & Root Inc System zur rückführung von leitungen grosser länge zur produktionsplattform
AU746792B2 (en) 1998-07-02 2002-05-02 Fmc Technologies, Inc. Flying lead workover interface system
US6155748A (en) 1999-03-11 2000-12-05 Riser Systems Technologies Deep water riser flotation apparatus
GB9906453D0 (en) 1999-03-19 1999-05-12 Brown & Root Unmanned offshore platform and method of performing maintenance work thereon
US6328107B1 (en) 1999-09-17 2001-12-11 Exxonmobil Upstream Research Company Method for installing a well casing into a subsea well being drilled with a dual density drilling system

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002070859A1 (en) 2002-09-12
NO20033825L (no) 2003-10-15
CA2439601C (en) 2007-09-18
WO2002070859A9 (en) 2004-04-01
NO20033825D0 (no) 2003-08-28
US6782950B2 (en) 2004-08-31
CA2439601A1 (en) 2002-09-12
US20020044838A1 (en) 2002-04-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Bai et al. Subsea engineering handbook
US6752214B2 (en) Extended reach tie-back system
RU2330154C1 (ru) Система и судно для технического обслуживания шельфовых месторождений
NO324397B1 (no) Styrt bronnhodeboye
BRPI0720259A2 (pt) Método para desenvolvimento de um campo de petróleo ou gás ao largo da costa.
NO302712B1 (no) Fremgangsmåte og installasjon for utvinning av petroleumsforekomster til havs
AU2015376145B2 (en) Ballasting and/or protection devices for underwater lines
Freitas et al. Hydrate blockages in flowlines and subsea equipment in Campos Basin
Nmegbu et al. Subsea Technology: a Wholistic View on Existing Technologies and Operations
Assayag et al. Campos Basin: A real scale lab for deepwater technology development
de Oliveira et al. Marlim Field Development
Bomba et al. Well, you've drilled'em. Now can you produce em? Panarctic Oils Ltd's test program-The Drake F76 Project
Feng et al. A Concept of Adapting an Oilfield Subsea Tree for Gas Hydrates Production
Edwards DeepString: Robotic Remote Deepwater Oil and Gas Production
Sheehan West of Shetland development gathers momentum
Gautreaux An Overview of Green Canyon Block 29 Development
Henry et al. Innovations in subsea development and operation
Formigli et al. Ultra-Deepwater Offshore Brazil: Next Step To Achieve 3,000 Meters
Alekseev et al. Submudline Production Systems As a Solution to Iceberg Hazards
Kirkland et al. The production riser system for the Argyll field
Rodrigues et al. Free Standing Risers for Extended Ultra Deepwater Tests
Herdeiro et al. Development of the Barracuda and Caratinga subsea production system-an overview
Knudsen The Gullfaks Field: Applying Tomorrow's Subsea Technology
DeJong et al. Garoupa subsea production system
Milton et al. The Possibilities of Marginal Field Development in Indonesia

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired