NO315825B1 - Fremgangsmåte for å simulere innfylling av et sediment¶rt basseng - Google Patents

Fremgangsmåte for å simulere innfylling av et sediment¶rt basseng Download PDF

Info

Publication number
NO315825B1
NO315825B1 NO19970318A NO970318A NO315825B1 NO 315825 B1 NO315825 B1 NO 315825B1 NO 19970318 A NO19970318 A NO 19970318A NO 970318 A NO970318 A NO 970318A NO 315825 B1 NO315825 B1 NO 315825B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
basin
transport
sediments
sedimentary
lithology
Prior art date
Application number
NO19970318A
Other languages
English (en)
Other versions
NO970318L (no
NO970318D0 (no
Inventor
Philippe Joseph
Didier Granjeon
Original Assignee
Inst Francais Du Petrole
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Francais Du Petrole filed Critical Inst Francais Du Petrole
Publication of NO970318D0 publication Critical patent/NO970318D0/no
Publication of NO970318L publication Critical patent/NO970318L/no
Publication of NO315825B1 publication Critical patent/NO315825B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V11/00Prospecting or detecting by methods combining techniques covered by two or more of main groups G01V1/00 - G01V9/00
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/28Processing seismic data, e.g. for interpretation or for event detection
    • G01V1/282Application of seismic models, synthetic seismograms
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V2210/00Details of seismic processing or analysis
    • G01V2210/60Analysis
    • G01V2210/66Subsurface modeling
    • G01V2210/661Model from sedimentation process modeling, e.g. from first principles

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Sanitary Device For Flush Toilet (AREA)
  • Water Treatment By Sorption (AREA)
  • Sewage (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Description

Formålet med foreliggende oppfinnelse er en fremgangsmåte for å skape en modell innrettet for å simulere fylling av et sedlmentbasseng i store tids- og rom-skalaer.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen vedrører mer spesielt frembringelse av en nummerisk, stratigrafisk modell som muliggjør to- eller tre-dimensjonal (2D eller 3 D) simulering av den multilitologiske fylling av et basseng for å simulere sedimentsystemets stratigrafiske respons på variasjoner i eustasien, innsynkningen, sedimentavsetningene og de fysiske parametre som styrer transporten av sedimenter i bassenget.
Nyere geologisk forskning som i løpet av de siste tjue år har gitt opphav til seismisk stratigrafi, så til genetisk stratigrafi, forandret dypt forståelsen av histori-en til den sedimentære fylling av bassenger i store tids- og rom-skalaer ved å vise den opphavelige innvirkning av tre hovedparametre: Eustasi, tektonikk og den sedimentære fluks.
Mange modeller, spesielt deterministiske, numeriske modeller, ble laget for å kunne forstå de geometriske og litologiske implikasjoner av disse nye løsninge-ne.
Disse numeriske modellene simulerer transporten og sedimenteringen (eller erosjonen) av sedimenter i bassenget ved å basere seg på en mer eller mindre kompleks beskrivelse av beskaffenheten, ut fra et anslag av eustasien, av innsynkningen av den sedimentære avsetning. Det kan nevnes at uttrykket eustasi refererer seg til de overflatevariasjoner av havet som registreres samtid over hele jordoverflaten, og uttrykket innsynkning refererer til den absolutte forskyvning av bunnen av et sedimentærbasseng i forhold til et fast markeringsnivå i tid. Disse modellene gjør det således mulig å prøve innvirkningen av forskjellige konsepter (relasjoner mellom klima og eustasi, osv.) på utformingen av de sedimentære enheter. Anvendt på virkelige tilfeller tillater de videre prøving av koherensen av de parametre som innføres i modellen, slik som de eustatiske og tektoniske variasjoner, samt å bekrefte den geologiske tolkning av det undersøkte basseng.
En modell er ventet å kunne definere de store facies-variasjonstrendene (variasjon av sand/leire-forholdet, karbonatinnhold osv.) innenfor genetiske enheter. For dette formål er en multilitologisk modelldannelse nødvendig. Modellen må kunne simulere transporten og sedimenteringen av forskjellige silisiklastiske (sand, leire, osv.) og karbonat-litologier (rev, dypvannskarbonatslam, bioklaster osv.) slik at disse facies-variasjonstrendene er et resultat av modellen uavhengig av den kjente geologi slik som sandholdige, alluviale sletter og leirholdige, marine områder. I denne ideelle modellen er de silisiklastiske sedimenter innført i bas-
senget av elver og havstrømmer. Produksjonen av karbonater er blant annet av-
hengig av vannets batymetri og turbiditet, og kan defineres ved formelen:
P= PA* e*
P karbonatproduktivitet
P„ optimalproduktivitet
A,^ dempningsfaktor avhengig av vannets turbiditet
dempningsfaktor avhengig av batymetrien (z).
Etter å ha blitt innført ved basseng-grensenes nivå eller produsert i bas-
senget, blir sedimentene transportert og avsatt.
Det finnes tre store deterministiske modellfamilier som styrer transporten av sedimenter: - partikkelmodellene basert på en løsningen med hensyn til partiklenes be-vége[se~(berégning av vannstrømnihgeh, så forholdet mellom vannfluksen og sedimentfluksen); - diffusjonsmodellene basert på en diffusjonsligning hvor definisjonen av diffusjonskoeffisienten er mer eller mindre fingradert (tatt i betraktning av flere lito-
logier, vannfluksen, de avsetningsmessige omgivelser, osv.); og
- de geometriske modeller basert på en definisjon av den geometriske profi-
len til de avsetningsmessige omgivelser (lengde og helning av alluvialsletten, osv.)
eller på en geometrisk definisjon av sedimentasjonshastigheten (eksponentiell minskning i det marine området, osv.).
Partikkelmodeller benytter en omhyggelig beskrivelse av de sedimentære prosesser, og de er således like kaotiske som naturen. De gjør det mulig å oppnå simuleringer hovedsakelig ved reservoarskalaen (lengde av størrelsesorden 0,5 til 50 km og varighet av størrelsesorden 5 til 500 ka). Diffusjonsmodellene og de geometriske modeller gir begge mer eller mindre grove tilnærmelser av de naturli-ge prosesser. De er meget mer stabile enn den virkelighet de skal representere; de gir bare et glattet anslag av naturen. Disse modellene kan fortrinnsvis anvendes på bassengets skala (lengde i størrelsesorden 10 til 1000 km og varighet av størrelsesorden 0,1 til 10 Ma).
De geometriske modeller basert på en tilnærmelse av bassengmorfologien, er hovedsakelig anvendbare på enkle og dimensjonale tilfeller hvor innsynkningen, beskaffenheten av sedimentene og klimaet ikke forstyrrer definisjonen av like-vektsprofilen for meget.
De mer generelle diffusjonsmodeller, basert på en tilnærmelse av sedimentenes fysikk, er anvendbare i tredimensjonale tilfeller og kan håndtere transporten og sedimenteringen av flere litologier.
Forskjellige kjente diffusjonsmodeller er f.eks. beskrevet av:
- Kenyon og Turcotte, 1985, Morphology of a delta prograding by bulk sediment transport, i Geol. Soc. Amer.Bull., 96,1457-1465; - Begin Z.B., 1988, Application of a diffusion-erosion model to alluvial chan-nels which degrade due to base-level lowering. Earth Surface Processes and Landforms, 13,487-500; - Rivenaes, J.C., 1988, Application of a dual-lithology, depth dependent diffusjon equation in stratigraphic simultation, Basin Research, 4,133-146.
En fordel ved diffusjonsmodellene er at de gjør det mulig å vende tibake til de geologiske konsepter ved kvantifisering av visse relasjoner slik som den vari-able varighet av progradasjons- og retrogradasjons-fasene for de genetiske enheter, eller utviklingen av sandholdigheten i henhold til enten batymetrien eller progradasjons- eller retrogradasjons-trenden til strandsonen.
Formålet med de tidligere kjente modeller er hovedsakelig en numerisk eksperimentering med teoretiske konsepter langs profiler i to dimensjoner.
Fremgangsmåten for modelldannelse i henhold til oppfinnelsen gjør det mulig å skape en todimensjonal eller tredimensjonal deterministisk modell av diffusjonstypen som simulerer den multilitologiske fylling av et sedimentasjons-basseng. Den omfatter frembringelse, fra kjente feltdata av bassengets arkitektur og fra måledata, slik som brønnloggingsdata eller seismiske data, av et sett med inngangsdata i forhold til en tilpasning av innsynkning og eustasi, avsetningen av fluviale eller marine sedimenter og transporten av disse, og fysiske parametre slik som diffusjonskoeffisienter for de forskjellige litologier. Fremgangsmåten omfatter, ved hjelp av en iterativ prosess:
- ruteoppdeling av bassenget i ruter med regulære dimensjoner,
- løsing av storskala diffusjonstransport-ligninger i henhold til et eksplisitt mønster med endelige volum og konstante tidsintervaller, for å simulere fluksen (strømmen) av hver litologi avsatt i hver rute, og - sammenlikning av simuleringsresuftatene med feltdataene og trinnvis modifikasjon av inngangsdataene ved invertering.
Inverteringstrinnet kan oppnås f.eks. ved hjelp av en prøve-og-feile-metode.
Den oppnådde diffusjonsmodell gjør et mulig å få en tredimensjonal oppfat-ning av den multilitologiske fylling av et basseng og dermed å teste en databases koherens, eller endog å hjelpe til å forutsi posisjonen og geometrien av de sedimentære lag. Det fører til en realistisk forutsigelse av mektigheten av de sedimentære lag og av facies. Disse parametre, justert til borehullsdataene, gjør det dermed mulig å forbedre den totale kunnskap om bassenget ved å klargjøre posisjonen og kvaliteten av de lag som sannsynligvis er hydrokarbonreservoarer.
Siden modellen i henhold til oppfinnelsen for å reprodusere de sedimentære geometrier krever en perfekt rekonstruksjon av de fysiske parametre i stor skala (flukskvantifisering, kvantifisering av diffusjonskoeffisienter,osv.), er det nødvendig å identifisere hvilken tilpasning, innsykning og diffusjonkoeffisientskoplinger som må defineres for å rekonstruere de observerte geometrier, og følgelig det foreslåt-te korrelasjonsmønster for brønndataene. Den geologiske sammenheng, eller umuligheten, mellom disse koplingene gjør det dermed mulig å bekrefte eller ugyldiggjøre valget av blant annet et korrelasjonsmønster.
Andre trekk og fordeler ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen vil fremgå av den følgende beskrivelse under henvisning til de vedføyde tegninger, hvor:
- fig. 1 illustrerer modelleringsprosessen, og
- fig. 2 viser et optimaliseringsmønster for en modell ved bruk av en prøve-og-feile-metode.
Den deterministiske modell blir konstruert i flere påfølgende trinn. I et første trinn blir plassen for sedimentene definert. Sedimentene blir deretter innført og den sedimentære produksjon i bassenget blir simulert. Disse sedimentene blir så fordelt i samsvar med makrotransport-lover som vil bli definert senere, mens erosjonen av forvitringslagene begrenses.
1) Plassfrembrinaelse
Plasstilgjengeligheten for den sedimentære fylling av bassenget er summen av eustasien og av innsynkningen. Det er blitt valgt å definere den punkt for punkt, enten fra eustatiske kurver og innsynkningskart, eller direkte fra kart av plasstilgjengeligheten, dermed uten å bruke fysiske modeller som forbinder eustasien med klimaet, eller innsynkningen med tektoniske, isostatiske eller termiske prosesser.
Selv om den ikke modifiserer plasstilgjengeligheten, påvirker kompaksjonen den sedimentære innfylling ved å modifisere mektigheten av de sedimentære lag. For å ta hensyn til den mekaniske kompaksjonen, er det blitt valgt å forbinde sedimentenes porøsitet direkte med den maksimale begravning som dermed nås, ved hjelp av en relasjon av eksponensiell form som gjør det mulig å oppnå en god tilnærmelse av kompaksjonen, som definert av: - Beaudoin et al., 1987, Mesure directe de la compaction dans les sedi-ments, in Berthon, J.L., Burollet, P.F., og Legrand, Ph. (eds), Genése et évolution des bassins sédimentaires, Notes et Mémoires no. 21, Total-Compagnie Francais des Pétroles.
For å ta hensyn til tilfellet med multilitologiske sedimenter har det vært antatt at hver litologi har en porøsitet uavhengig av de andre, noe som medfører klassifisering av de sedimentære lag som består av en blanding av flere litologier, slik som sand og leire, som en overlagring av flere del-lag bestående av rene litologier. Porøsiteten forbundet med hver litologi, blir så behandlet individuelt i henhold til den maksimale begravning som nås av det sedimentære lag.
For hver litologi I => 4.s4rj+(4cj"^rJ6"*™
med porøsiteten til Ufologien (%)
t,j restporøsiteten til litologien {%)
avleiringsporøsitet til litologien (%)
z maksimal begravning nådd av det undersøkte sedimentære
lag (meter)
z, referanse-begravning av litologien (meter).
Denne definisjonen av en porøsitet forbundet med litologiene, gjør det spesielt mulig å simulere den individuelle transport av hver litologi og derfra å utlede følgene på porøsiteten i de sedimentære lag.
W) Innføring og produksjon av sedimenter
Når plasstilgjengeligheten er laget på denne måten, består det annet trinn i dannelsen av den søkte modell i innføring av sedimenter i bassenget, eller ved å produsere dem inne i det marine område.
1) Innføring av sedimenter i det undersøkte område
Fluksen av sedimenter ved grensene til det undersøkte område, representerer geologisk den sedimentære avleiring som er ansvarlig for fyllingen av bassenget. Den kan oppfattes fysisk uttrykt ved grensebetingelsene for sedimentfluksen.
Disse grensebetingelsene blir innstilt enten ved å påføre den nøyaktige verdi av fluksen i en sektor av grensen, eller ved å påføre en kontinuerlig utvikling på sedimentfluksen. Det første tilfelle representerer en avleiringssone påført av tilstander utenfor bassenget, slik som utløpet av en elv som drenerer et elvebas-seng utenfor bassenget. Det annet tilfellet representerer en fri sone langs hvilken sedimentfluksen blir styrt av fysiske parametre innenfor bassenget, slik som bøl-gekarakteristikkene. Under simuleringen av et basseng er det mulig å kombinere disse to typer grensebetingelser ved å skjelne f.eks. en kontinental sone hvor fluksen blir påført av de ytre fluviale avleiringer, og en marin sone hvor fluksen blir definert av de interne transportlover.
2) Sedimentær produksjon i det undersøkte område.
Sedimentene kan også produseres inne i bassenget, og mer spesielt i tilfelle med karbonatsedimenter. For denne fase av konstruksjonen av modellen i henhold til oppfinnelsen, er det blitt valgt å simulere denne produksjon ved hjelp av en empirisk formel som forbinder produksjonshastigheten ved hvert punkt i bassenget med batymetrien og med strømmen av sedimenter som definert for eksempel av: - Lawrence et al., 1990, Stratigraphic simulation of sedimentary basins: concepts and calibration, in Amer. Assoc. Petrol. Geol. Bull., 74,3, 273-295.
For hver litologi i => P, <=> P0. B, LI F,
m
P, produksjonshastighet for litologien (m/s)
med f
P0J maksimal produksjonshastighet for litologien (m/s)
0 hvis bfiO B, batymeblens Innvirkning (dimensjonsløs)
b/b, hvistXbsb, b batymetri (m)
Batymetrtens innvirknin<g> B=
b, batymetrisk terskel (m)
p, dem<p>nin<g>skoefflslent (m1)
hvtsb>b,
f Fu følsomheten til litologien i overfor fluksen av litologi j
I hvis QfiSv Q, fluksen av lltotogien J (m7s)
^ ploglens i innvirknin<g> Fu=* SM hemningsstart-terskel (m'/s)
aViV nv|s ^>su f ti tolsomhetskoefBsient (m"<2>.s)
For å ta hensyn til erosjonen av revene når disse er over havnivå, er prosessen med mekanisk endring av disse revene blitt simulert mens det antas at bare eventuelt revsediment som befinner seg i det forvitringslaget i det kontinentale område, blir endret til et «bioklastisk» sediment. Revet og de bioklastiske sedimenter blir transportert i bassenget på samme måte som de silisiklastiske sedimenter.
Ill) Sedimenttransport
Etter å ha definert plasstilgjengeligheten og den mengde sedimenter som må fylle bassenget, fordeler modellen sedimentene over bassenget i samsvar med storskala-transportlover som er fastslått ved å utvikle kjente transporUover, noe som gjør det mulig å anslå fluksen av hver litologi som strømmer i bassenget ved alle dets punkter.
drfTusjonsligning
massekonservering
med Q sedimentfluks (mf/år)
K ditTusjonskoefifsent (rrrVår)
h høyde av de undersøkte punkter (m).
Hastigheten til sedimenteringen eller erosjonen blir definert ved kopling av disse lovene med massekonserveringsprinsippene. Denne sedimentære transporten er imidlertid begrenset til forvitringslaget, og erosjonshastigheten ved et gitt punkt kan ikke overstige den lokale forvitringshastigheten.
Frembringelse av en tredimensjonal transportlov i stor skala
Den kontinentale transportlov i liten skala som er vist ovenfor, representerer vann- og sedimentfluks i tidsskalaer i størrelsesorden noen timer til noen måneder, og rommessige skalaer i størrelsesorden noen kvadratkilometer. For å kunne anvende disse lovene på større tids- og romskalaer, var det nødvendig å trans-formere dem til storskala-transportlover.
For å gå fra det todimensjonale kontinentale område i liten skala til det tredimensjonale storskala-bassenget, er det nødvendig å: - ta hensyn til strømmens diversitet i det kontinentale område, fra de midlere, nedre lawannsregimér hvor vannet blir kanalisert i kanaler tii flomregimene hvor vannet sprer seg over alle flomslettene, - ekstrapolere til det marine område en transportlov som er gyldig for det kontinentale område, og å definere simuleringsmåten for bølgenes virkning, - beskrive den differensielle transport av flere litologier selv om de foregår samtidig, og
- ta hensyn til det begrensede sedimenttilgjengelig.
Tredimensjonal fremvisning av den fluviale transportlov
For å uttrykke denne transportloven i tre dimensjoner og ta hensyn til de forskjellige strømningsregimer i vannet, fra flom til midlere, lave lavvann, er det blitt antatt at sedimentfluksen er, ved ethvert punkt på et kontinent, proporsjonal med en indre diffusjonskoeffisient, med vannfluksen og med bassenghelningen.
Vannfluksen som er konstant ved tidspunktet for den todimensjonale sedimenttransport-undersøkelse, omfatter nå tidsvariasjonen av de forskjellige vann-strømningsregimer. Tre grunnleggende strømningsmodi er blitt definert. a) Den rette strøm som svarer til det tilfelle hvor vann som strømmer inn ved et gitt punkt i bassenget, blir fullstendig omfordelt I retning av den største helning, og hvor tidsintervallet mellom to simuleringstilfeller er kort i forhold til perioden for modifikasjon av strømmen. Denne perioden er lik meanderiserings-perioden hvis bassenget blir undersøkt med meget fine rutenett, hvis størrelse er i størrelsesorden hundre meter, og er lik avulsjonsperioden for rutenett i størrelses-orden en kilometer. En slik vannstrømning leder til en sedimentstrøm i en enkelt retning i ethvert øyeblikk. b) Den strøm som er kjent som en «vill» strøm, som mer spesielt svarer til tilfelle med en storskala-transport av sedimentene, hvor simuleringstidsintervallet som benyttes er av størrelsesorden ett tusen år. Den er således større enn strøm-menes endringsperiode. For en slik strømningstype er det dermed ikke lenger mulig å anta at en enkelt strøm har holdt en enkelt retning under tidsintervallet, og det blir nødvendig å ta hensyn til de forskjellige kurser som vannet kan ha fulgt. I motsetning til småskala-lover for transport som er fokusert på et enkelt strøm-ningsregime, slik som overflømmingen eller det midlere, lavere lawanns-regime, må storskala-transportloven videre ta hensyn til hvert av disse regimene for å reprodusere begge flomprosessene på riktig måte, så som avsetningen av leire på oversvømte sletter, og de midlere, lavere lawannsprosesser, slik som den fluviale innskjæring og den hurtige transport av sedimentene tii deltaområdet.
Ved denne type vill strømning blir det antatt at alle de retninger i rommet hvis helning er positiv, kan ha blitt fulgt av vannet. Utvelgelsen av disse retningene blir imidlertid oppnådd ved ethvert øyeblikk ved å ta banen med den største helning. Det må således antas at sannsynligheten for å velge en retning istedenfor en annen, er lik forholdet mellom helningen av denne retningen og summen av alle helningene. Jo større helningen av en retning er i forhold til de andre retningene, jo mer sannsynlig er det at vannet vil strømme i denne retningen. Denne ville strømningen er middelverdien av alle de rette strømninger som har opptrått i løpet av simuleringstidsintervallet.
c) Den uniforme strømning som mer spesielt svarer til det tilfelle hvor den foregående argumentasjon blir generalisert ved å anvende en megatidsskala i
størrelsesorden ett hundre tusen år. Det kan da antas at overflatens høydefor-skjeller har nådd en likevektstilstand. Vannstrømningen blir da uniform, og der er ingen foretrukne områder slik som en innskåret dal eller et meanderbelte. En slik vannstrømning leder til en uniform sedimentdiffusjon.
Disse tre strømningstyper for hvilke hver kombinasjon er mulig, representerer således tre observasjoner av dreneringsmønstre for et basseng over forskjellige tidslengder. Disse strømninger svarer til overgangen av gjennomsnittet av de rette strømninger som gir opphav til den ville strømning, og de ville strømninger som gir opphav til den uniforme strømning.
For å ta hensyn til det faktum at vannfluksen i de ville og uniforme strøm-ningstyper ikke lenger har en enkelt retning, men et uendelig antall mulige retninger, har det blitt bestemt å erstatte uttrykket vannfluks, som har en retnings-messig betydning, med uttrykket vanneffektivitet. Denne vanneffektiviteten er deretter blir normalisert ved å dividere vannfluksen med en referanseftuks.
Ekstra<p>olerin<g> til det marine område
En transportlov som kan anvendes på det marine område, er også blitt valgt. For dette formål har de forskjellige sedimenttransporter blitt gruppert sam-men i henhold tit opprinnelsen for deres bevegelsesenergi, ved å skjelne «gravitasjonsstrømmer» som får sin kinetiske energi fra en transformasjon av vannstrøm-ningens potensielle energi, og strømninger indusert av bevegelsen av bølgene under virkning av vindene.
Det er blitt fastslått at gravitasjonsstrømningen av sedimenter kan simuleres ved en diffusjonsligning av samme type som den som er definert at Kenyon og Turcotte, 1985, som er nevnt ovenfor.
Likeledes er det tatt i betraktning tre strømningstyper, hvor den første er den rette strømning hvor vannet er kanalisert til ethvert tidspunkt, den ville strøm-ning hvor den gjennomsnittlige vannstrømning blir betraktet ved å ta hensyn til, i beregningen, fordelingen av vannet, og den uniforme strømning som induserer en uniform diffusjon av sedimentene som fører til en regresjon av strandsonen i de ikke-forsynte områder, og til en stagnasjon av strandsonen i det område som befinner seg nær deltamunningen.
Valg av strømningstypen avhenger av verdien av tidsintervallet mellom to
simuleringsøyeblikk, og av den fluviale hydrodynamikk i bassenget. Hvis tidsintervallet er kort eller hydrodynamikken er høy, må en rett strømning simuleres. I mot-satt fall vil en vill eller endog en uniform strømning gjøre det mulig å representere omhyllingen av de sedimentære masser.
For dannelse av modellen i henhold til oppfinnelsen, er det blitt antatt at den empiriske ekstrapolering av diffusjonsligningen til hele bassenget, er gyldig i tilfelle med «gravitasjonsstrø mn inger».
Bølgeindusert sedimenttransport
Når det gjelder fluviale strømmer, er det mulig å kombinere fluidmekanikk-lover for å oppnå en lov i liten tidsskala (fra flere dager til flere måneder) som beskriver transporten av sedimenter indusert av bølger. Ekstrapolering av en slik lov på store tidsskalaer er derimot ikke mulig. Det er uhyre vanskelig å rekonstruere havenes nøyaktige morfologi for hvert sedimentærfyllingstrinn og dermed å definere en fullstendig geologisk modell. Empiriske lover som beskriver utviklingen av strandsoner i en stor tidsskala som forbinder sedimentfluksen indusert av bølgene med lokale parametre slik som bassengets helning og de lokale bølgekarakteris-tikker, er blitt brukt.
Bølgeindusert ortogona) marin transport til strandsonen ( Moralen)
I modellen blir sedimenttransport til litoralen simulert ved en diffusjonslik-ning, og den er innbefattet i den fluviale transport som er beskrevet ovenfor ved hjelp av en negativ diffusjonskoeffisient som representerer den bremsing som ge-nereres av bølgene mot den fluviale transport. På grunn av fysiske og numeriske stabilitetsproblemer ved det sedimentære system, er det blitt antatt at bølgene bremser bevegelsen av sedimentene mot det åpne hav, men de kan ikke genere-re en restsediment-fluks mot strandsonen (litoralen) i tusenårs-skalaen, og derfor kan denne bremsingen aldri reversere sedimentenes transportretning. For å ta hensyn til minskningen i bølgenes aktivitet i retning mot det åpne hav, er det blitt antatt at koeffisienten avtar eksponensielt med batymetrien.
Bølgeindusert litoral drift
For å kvantifisere den litorale drift, er det blitt valgt å bruke en empirisk relasjon som forbinder den sedimentfluks som strømmer ved et gitt punkt, til den totale energi i bølgebevegelsen og til en dempningsfaktor forbundet med batymetrien, for å bruke bare lokale parametre.
Samtidig transport av flere litologier
Storskala-transportlovene som er nevnt ovenfor, er blitt etablert for en un-dergrunn som består av en enkelt litologi. For å ta hensyn til tilfeller hvor flere litologier blir transportert samtidig, blir følgende relasjoner som omfatter relative diffusjonskoeffisienter brukt:
tor hver litologi i => Q, = v, K, E^, V h
med Q, fluksen til litologien i (mVs)
v, Innholdet til litologien 1 (dimensjonsløs)
K, relativ diffusjonskoefflsient for litologien i (m<2>/s)
E^, vanneffektivitet (dimensjonsløs)
h grunnoverflatens høyde (im)
Disse storskalatransportlikningene blir koplet med massekonservasjons-prinsippet anvendt på hver litologi for å definere, ved ethvert punkt i bassenget, hastigheten av erosjon eller sedimentering og andelen av hver av iitologiene.
Sedimenttilgiengelighet og forvitringslag
For å ta hensyn til den ulike diffusiviteten til sedimentene av hver litologi, er det blitt antatt, som allerede beskrevet av Rivenæs, J.J., 1988, som er nevnt ovenfor, at det er et lag med konstant mektighet (f.eks. desimetrisk), referert til som overflate-forvitringslag, i hvilket sedimentene blir transportert. Sedimentfluksen blir da proporsjonal med det litologiske innhold av forvitringslaget.
For konstruksjonen av modellen i henhold til oppfinnelsen er det blitt valgt å anslå forvitrings hastigheten, eller hastigheten for frembringelse av dette overflate-forvitringslaget, ved hvert punkt i bassenget ved hjelp av en empirisk relasjon.
På bagrunn av alt som er blitt skrevet før er de to følgende empiriske storskala-transportlover blitt valgt for modellen i hehold til oppfinnelsen, den første i forhold til den diffuse transport, den andre til den litorale transport: 1)
for hver litologi i
Q, den diffuslve fluks til litologien i (m<2>/s)
v, innholdet til litologiens i (dimensjonsløs)
relativ diffusjonskoeffisent for litologien i (m<2>/s)
E«™i vanneffektrvitet (dimensjonsløs)
h grunnoverflatens høyde over havet (m)
2)
for hver litologi i
litoral drift => 0, = K,.,, E Ca f(b) sin a cos a r
dersom b^b,
medf(b) = f
-je ""V dersomb>b„
Q, fluks indusert av den litorale drift for litologien i (i mVs) K^, bølgenes transporteffektivHet av litologien i
E bøkjeenergWensitet -prcgtfj
C, bølgeenergiens forplantningshastighet
f(b) fluks-fordelingsfunksjon i henhold til batymetrien
a bølgenes ankomstvinkel
Numerisk løsning
Dannelsen av modellen i henhold til oppfinnelsen omfatter den numeriske løsning av transportlikningene, basert på en rommessig diskretisering av det un-dersøkte basseng og en tidsmessig diskretisering av formasjonen.
Det undersøkte basseng blir dekomponert i kvadratiske ruter med konstant størrelse, mens fyllingen av dette rutemønstret blir simulert ved nivået til en rekke-følge av beregningstider adskilt med et konstant tidsintervall. Bredden av rutene er f.eks. av størrelsesorden 1 til 10 km i henhold til det simulerte basseng, mens tidsintervallet er av størrelsesorden 50000 år.
Transportligningene blir deretter løst ved hjelp av et eksplisitt numerisk mønster hvor de fysiske parametre, slik som fluksen eller høyden over havet ved tiden (n+1) blir uttrykt som en funksjon av parametre målt ved tiden (n) og hvis verdier således er kjent.
I det todimensjonale, monolitologiske tilfelle blir denne løsningen dermed uttrykt på følgende måte:
Denne ganske enkle oppskriften blir likevel mer kompleks når man går over til det tredimensjonale, multilitologiske tilfelle, og når man tar hensyn til be-grensningen av sedimenttransporten til forvitringslaget. I et slikt tilfelle har vi:
Innenfor rammen av den foreliggende fremgangsmåte er formålet med in-venteringen dermed å kvantifisere spesielt verdiene av plasstilgjengeligheten, av de sedimentære avleiringer og av diffusjonskoeffisientene for å oppnå en simulering hvor de sedimentære legemers geometrier, mektighet og facies målt rett under kalibreringsbrønnene, er så nær de geologiske begrensninger som mulig.
En fremgangsmåte av prøve-og-feile-typen blir brukt. Et innledende sett med parametre blir definert. Løsningen av modellen forbundet med disse parametre blir beregnet, og verdien av parametrene blir modifisert i henhold til differansen mellom løsningen og de geologiske begrensninger. Denne prosessen blir gjentatt inntil differansen blir liten nok.
Når den optimale konkordanse er oppnådd, fører simuleringen til kvantitati-ve data om geometrien til bassenget og litologiene til de sedimentære enheter. Den gjør det også mulig å kontrollere koherensen til brønnenes korrelasjonsmøns-ter.
Geologisk validering av den oppnådde modell
Den således oppnådde modellens validitet er blitt testet for todimensjonale eller tredimensjonale enkle teoretiske tilfeller. Innsynkningshastigheten, den sedimentære avleiringshastighet og sedimentdlffusiviteten ble f.eks. antatt å være konstante. Ved å definere eustasien i henhold til en eller to periodiske rekkefølger, var det mulig å vise, ved hjelp av disse enkle, men realistiske tilfeller, at diffusjons-modellen gjør det mulig å reprodusere implikasjonene med de genetiske, stratigrafiske konsepter, slik som den volumetriske deling av sedimentene innenfor en genetisk enhet, og forvrengningen av de genetiske enheter. Simuleringsresultatenes geologiske koherens gjør det mulig å validere den empiriske bruken av den multilitologiske dfffusjonslikningen på større tids- og romskalaer.
Modellen ble også testet på virkelige tilfeller. Størrelsen av de simulerte sedimentære objekter er typisk av samme størrelsesorden som et reservoar: f.eks. Mesa Verde-gruppen i San Juan-bassenget (Colorado, USA), og ved skalaen til et basseng: den nedre krittidsformasjonen i Paris-bassenget, og den har gjort det mulig å utvikle de benytte inverteringsmetode, ved hjelp av hvilken modellens parametre (plass, sedimentære avleiringer og diffusjonskoeffisienter) blir definert fra de geologiske begrensninger (mektighet og facies av de sedimentære lag) med prøve-og-feile-metoden.
Denne inventering kombinert med det ikke-dimensjonerende prinsipp for diffusjonsligningen, gjør det mulig å oppnå simuleringer hvis resultater blir justert med hensyn til de geologiske begrensninger. Det er blitt kontrollert at den benyt-tede diffusjonsmodell gjør det mulig å oppnå meget nøyaktige simuleringer, med midlere differanser for de kumulative mektigheter av sedimentene i størrelsesor-den 5 meter, 25 km borte fra avgrensningsbrønnene (for en formasjon med en middelmektighet i størrelsesorden 100 m), og en differanse mellom de simulerte og observerte kystlinjers posisjon (dimensjonen av beregningsrutene er 10 km).
Som et resultat av denne geometriske og faciologiske rekonstruksjon og av tilgangen til de sedimentære prosessens storskala-fysikk, muliggjør diffusjonsmo-dellen i henhold til oppfinnelsen en tilbakevending til de geologiske databaser ved å forfine f.eks. verdien av batymetriene og av sedimentstrømmene ved å reprodusere utviklingen av plasstilgjengelighet med tiden og ved å bekrefte eller avkrefte valget av et korrelasjonsmønster.

Claims (1)

  1. 4. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav,
    karakterisert ved at den litorale storskala-transport i for hver litologi, blir modellert ved hjelp av relasjonen: 5. Fremgangsmåte ifølge noen av de foregående krav,
    karakterisert ved at de multilitologiske sedimentære lag blir definert som en overlagring av litologier med porøsiteter som antas å være uavhengige av hverandre. 6. Fremgangsmåte ifølge noen av de foregående krav,
    karakterisert ved at innføringen og produksjonen av sedimenter blir modellert ved å bruke en relasjon slik at:
NO19970318A 1996-01-26 1997-01-24 Fremgangsmåte for å simulere innfylling av et sediment¶rt basseng NO315825B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9601461A FR2744224B1 (fr) 1996-01-26 1996-01-26 Methode pour simuler le remplissage d'un bassin sedimentaire

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO970318D0 NO970318D0 (no) 1997-01-24
NO970318L NO970318L (no) 1997-07-28
NO315825B1 true NO315825B1 (no) 2003-10-27

Family

ID=9488913

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19970318A NO315825B1 (no) 1996-01-26 1997-01-24 Fremgangsmåte for å simulere innfylling av et sediment¶rt basseng

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5844799A (no)
CA (1) CA2195991C (no)
FR (1) FR2744224B1 (no)
GB (1) GB2309562B (no)
NL (1) NL1005074C2 (no)
NO (1) NO315825B1 (no)

Families Citing this family (111)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5905657A (en) * 1996-12-19 1999-05-18 Schlumberger Technology Corporation Performing geoscience interpretation with simulated data
US6128577A (en) * 1996-12-19 2000-10-03 Schlumberger Technology Corporation Modeling geological structures and properties
US6052650A (en) * 1997-02-27 2000-04-18 Schlumberger Technology Corporation Enforcing consistency in geoscience models
US6191787B1 (en) 1998-02-10 2001-02-20 Schlumberger Technology Corporation Interactively constructing, editing, rendering and manipulating geoscience models
FR2776393B1 (fr) * 1998-03-20 2001-09-07 Inst Francais Du Petrole Methode pour former automatiquement un modele simulant la structure stratigraphique d'une zone souterraine
EP1070267B1 (en) * 1998-04-09 2005-12-28 Schlumberger Technology Corporation Enforcing consistency in geoscience models
US6313837B1 (en) 1998-09-29 2001-11-06 Schlumberger Technology Corporation Modeling at more than one level of resolution
US7177764B2 (en) * 2000-07-14 2007-02-13 Schlumberger Technology Corp. Simulation method and apparatus for determining subsidence in a reservoir
GB2384304B (en) * 2002-01-04 2003-12-03 Nigel Allister Anstey Method of distinguishing types of geologic sedimentation
FR2849211B1 (fr) * 2002-12-20 2005-03-11 Inst Francais Du Petrole Methode de modelisation pour constituer un modele simulant le remplissage multilithologique d'un bassin sedimentaire
US7200540B2 (en) * 2003-01-31 2007-04-03 Landmark Graphics Corporation System and method for automated platform generation
US7096172B2 (en) * 2003-01-31 2006-08-22 Landmark Graphics Corporation, A Division Of Halliburton Energy Services, Inc. System and method for automated reservoir targeting
WO2004093521A2 (en) * 2003-03-31 2004-11-04 Exxonmobil Upstream Research Company Method to determine properties of a sedimentary body from thickness and grain size distribution at a point within the body
US7062383B2 (en) * 2003-05-23 2006-06-13 Exxonmobil Upstream Research Company Method for predicting grain size distribution from the shape of a sedimentary body
US20080087420A1 (en) 2006-10-13 2008-04-17 Kaminsky Robert D Optimized well spacing for in situ shale oil development
FR2857758B1 (fr) * 2003-07-15 2005-09-30 Centre Nat Rech Scient Procede de determination de la diffusivite isotrope dans un volume
FR2860076B1 (fr) * 2003-09-24 2005-10-28 Inst Francais Du Petrole Methode pour simuler le depot d'une sequence sedimentaire dans un bassin
US7069148B2 (en) * 2003-11-25 2006-06-27 Thambynayagam Raj Kumar Michae Gas reservoir evaluation and assessment tool method and apparatus and program storage device
CA2555751A1 (en) * 2004-03-31 2005-11-03 Exxonmobil Upstream Research Company Method for constructing a geologic model of a subsurface reservoir
EP1733329A4 (en) * 2004-03-31 2015-07-29 Exxonmobil Upstream Res Co METHOD FOR SIMULATING AND ESTIMATING THE PROPERTIES OF GRES
FR2871897B1 (fr) * 2004-06-21 2006-08-11 Inst Francais Du Petrole Methode pour deformer une image sismique pour interpretation amelioree
FR2872584B1 (fr) * 2004-06-30 2006-08-11 Inst Francais Du Petrole Methode pour simuler le depot sedimentaire dans un bassin respectant les epaisseurs des sequences sedimentaires
AU2005262438B2 (en) * 2004-07-01 2009-12-24 Exxonmobil Upstream Research Company Hydrodynamics-based gridding geologic modeling (Hydro-Gridding)
WO2006016942A1 (en) * 2004-07-07 2006-02-16 Exxonmobil Upstream Research Company Predicting sand-grain composition and sand texture
US8117019B2 (en) * 2004-09-10 2012-02-14 Exxonmobil Upstream Research Company Method for evaluating sedimentary basin properties by numerical modeling of sedimentation processes
AU2005285360B2 (en) * 2004-09-10 2011-02-03 Exxonmobil Upstream Research Company A method for constructing geologic models of subsurface sedimentary volumes
FR2875305B1 (fr) * 2004-09-16 2006-10-27 Inst Francais Du Petrole Methode pour generer un modele de reservoir sur maillage flexible
US7941307B2 (en) * 2004-11-10 2011-05-10 Exxonmobil Upstream Research Company Method for calibrating a model of in-situ formation stress distribution
FR2885227B1 (fr) * 2005-04-29 2007-06-29 Inst Francais Du Petrole Methode d'interpretation sedimentologique par estimation de differents scenarios chronologiques de mise en place des couches sedimentaires
US8145463B2 (en) 2005-09-15 2012-03-27 Schlumberger Technology Corporation Gas reservoir evaluation and assessment tool method and apparatus and program storage device
BRPI0708449B1 (pt) * 2006-03-02 2019-01-22 Exxonmobil Upstream Res Co métodos para produção de hidrocarbonetos
US7644993B2 (en) 2006-04-21 2010-01-12 Exxonmobil Upstream Research Company In situ co-development of oil shale with mineral recovery
EP2372398A3 (en) * 2006-06-21 2012-04-11 Terraspark Geosciences, LLC Extraction of depositional systems
WO2008048454A2 (en) 2006-10-13 2008-04-24 Exxonmobil Upstream Research Company Combined development of oil shale by in situ heating with a deeper hydrocarbon resource
BRPI0719868A2 (pt) 2006-10-13 2014-06-10 Exxonmobil Upstream Res Co Métodos para abaixar a temperatura de uma formação subsuperficial, e para formar uma parede congelada em uma formação subsuperficial
WO2008115356A1 (en) 2007-03-22 2008-09-25 Exxonmobil Upstream Research Company Resistive heater for in situ formation heating
AU2008227167B2 (en) 2007-03-22 2013-08-01 Exxonmobil Upstream Research Company Granular electrical connections for in situ formation heating
CA2680695C (en) 2007-05-15 2013-09-03 Exxonmobil Upstream Research Company Downhole burners for in situ conversion of organic-rich rock formations
BRPI0810752A2 (pt) 2007-05-15 2014-10-21 Exxonmobil Upstream Res Co Métodos para o aquecimento in situ de uma formação rochosa rica em composto orgânico, para o aquecimento in situ de uma formação alvejada de xisto oleoso e para produzir um fluido de hidrocarboneto, poço aquecedor para o aquecimento in situ de uma formação rochosa rica em composto orgânico alvejada, e, campo para produzir um fluido de hidrocarboneto a partir de uma formação rica em composto orgânico alvejada.
US8146664B2 (en) 2007-05-25 2012-04-03 Exxonmobil Upstream Research Company Utilization of low BTU gas generated during in situ heating of organic-rich rock
BRPI0810590A2 (pt) 2007-05-25 2014-10-21 Exxonmobil Upstream Res Co Método in situ de produzir fluidos de hidrocarboneto de uma formação rochosa rica em matéria orgânica
US8244509B2 (en) 2007-08-01 2012-08-14 Schlumberger Technology Corporation Method for managing production from a hydrocarbon producing reservoir in real-time
US8082995B2 (en) 2007-12-10 2011-12-27 Exxonmobil Upstream Research Company Optimization of untreated oil shale geometry to control subsidence
CA2721008A1 (en) * 2008-04-11 2009-10-15 Terraspark Geosciences, Llc Visulation of geologic features using data representations thereof
CA2720117C (en) * 2008-05-05 2017-11-28 Exxonmobil Upstream Research Company Systems, methods, and computer program products for modeling dynamic systems by visualizing a parameter space and narrowing the parameter space
CA2722452C (en) 2008-05-23 2014-09-30 Exxonmobil Upstream Research Company Field management for substantially constant composition gas generation
WO2010056427A1 (en) 2008-11-14 2010-05-20 Exxonmobil Upstream Research Company Forming a model of a subsurface region
WO2010071722A1 (en) 2008-12-18 2010-06-24 Exxonmobil Upstream Reseach Company Overlapped multiple layer depth averaged flow model of a turbidity current
WO2010082969A1 (en) * 2009-01-13 2010-07-22 Exxonmobil Upstream Research Company Methods and systems to volumetrically conceptualize hydrocarbon plays
AU2010216407B2 (en) 2009-02-23 2014-11-20 Exxonmobil Upstream Research Company Water treatment following shale oil production by in situ heating
CA2754695C (en) 2009-03-11 2016-11-01 Exxonmobil Upstream Research Company Adjoint-based conditioning of process-based geologic models
CA2754690C (en) 2009-03-11 2017-01-24 Exxonmobil Upstream Research Company Gradient-based workflows for conditioning of process-based geologic models
WO2010123596A1 (en) 2009-04-20 2010-10-28 Exxonmobil Upstream Research Company Method for predicting fluid flow
US8540020B2 (en) 2009-05-05 2013-09-24 Exxonmobil Upstream Research Company Converting organic matter from a subterranean formation into producible hydrocarbons by controlling production operations based on availability of one or more production resources
US9418182B2 (en) 2009-06-01 2016-08-16 Paradigm Sciences Ltd. Systems and methods for building axes, co-axes and paleo-geographic coordinates related to a stratified geological volume
US9536022B1 (en) 2009-06-01 2017-01-03 Paradigm Sciences Ltd. Systems and methods for modeling faults in the subsurface
US8600708B1 (en) 2009-06-01 2013-12-03 Paradigm Sciences Ltd. Systems and processes for building multiple equiprobable coherent geometrical models of the subsurface
US8711140B1 (en) 2009-06-01 2014-04-29 Paradigm Sciences Ltd. Systems and methods for building axes, co-axes and paleo-geographic coordinates related to a stratified geological volume
US8743115B1 (en) 2009-10-23 2014-06-03 Paradigm Sciences Ltd. Systems and methods for coordinated editing of seismic data in dual model
BR112012009154A2 (pt) 2009-10-23 2016-08-16 Exxonmobil Upstream Res Co método para melhorar um modelo geológico de uma região de subsuperfície, produto de programa de computador, e, método para controlar hidrocarbonetos em uma região de subsuperfície
US8863839B2 (en) 2009-12-17 2014-10-21 Exxonmobil Upstream Research Company Enhanced convection for in situ pyrolysis of organic-rich rock formations
US9134454B2 (en) 2010-04-30 2015-09-15 Exxonmobil Upstream Research Company Method and system for finite volume simulation of flow
AU2011283193B2 (en) 2010-07-29 2014-07-17 Exxonmobil Upstream Research Company Methods and systems for machine-learning based simulation of flow
AU2011283190A1 (en) 2010-07-29 2013-02-07 Exxonmobil Upstream Research Company Methods and systems for machine-learning based simulation of flow
EP2599032A4 (en) 2010-07-29 2018-01-17 Exxonmobil Upstream Research Company Method and system for reservoir modeling
CA2806174C (en) 2010-08-30 2017-01-31 Exxonmobil Upstream Research Company Olefin reduction for in situ pyrolysis oil generation
CA2806173C (en) 2010-08-30 2017-01-31 Exxonmobil Upstream Research Company Wellbore mechanical integrity for in situ pyrolysis
GB2502432B (en) 2010-09-20 2018-08-01 Exxonmobil Upstream Res Co Flexible and adaptive formulations for complex reservoir simulations
EP2643790A4 (en) 2010-11-23 2018-01-10 Exxonmobil Upstream Research Company Variable discretization method for flow simulation on complex geological models
FR2968443A1 (fr) * 2010-12-03 2012-06-08 Total Sa Procede de simulation de formation geologique d'une zone fluviale
CN102359862B (zh) * 2011-08-12 2013-05-15 河海大学 粉沙质和淤泥质海岸泥沙运动数值模拟方法
US9489176B2 (en) 2011-09-15 2016-11-08 Exxonmobil Upstream Research Company Optimized matrix and vector operations in instruction limited algorithms that perform EOS calculations
US9080441B2 (en) 2011-11-04 2015-07-14 Exxonmobil Upstream Research Company Multiple electrical connections to optimize heating for in situ pyrolysis
FR2982901B1 (fr) 2011-11-17 2013-11-22 IFP Energies Nouvelles Procede d'exploitation d'un bassin sedimentaire a partir d'une simulation stratigraphique du remplissage multilithologique prenant en compte le transport de sediments fins
WO2013092663A2 (en) 2011-12-20 2013-06-27 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Automated calibration of a stratigraphic forward modelling (sfm) tool using a neighborhood algorithm with explicit escape clauses
US10114134B2 (en) 2012-03-02 2018-10-30 Emerson Paradigm Holding Llc Systems and methods for generating a geological model honoring horizons and faults
WO2013148021A1 (en) 2012-03-28 2013-10-03 Exxonmobil Upstream Research Company Method for mutiphase flow upscaling
US9759826B2 (en) 2012-04-03 2017-09-12 Paradigm Sciences Ltd. System and method for generating an implicit model of geological horizons
AU2013256823B2 (en) 2012-05-04 2015-09-03 Exxonmobil Upstream Research Company Systems and methods of detecting an intersection between a wellbore and a subterranean structure that includes a marker material
WO2014051904A1 (en) 2012-09-26 2014-04-03 Exxonmobil Upstream Research Company Conditional process-aided multiple-points statistics modeling
CA2883169C (en) 2012-09-28 2021-06-15 Exxonmobil Upstream Research Company Fault removal in geological models
US9477010B2 (en) 2013-03-15 2016-10-25 Paradigm Sciences Ltd. Systems and methods to build sedimentary attributes
US11067475B2 (en) * 2013-04-01 2021-07-20 United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Bedload transport methodology and method of use
CA2923681A1 (en) 2013-10-22 2015-04-30 Exxonmobil Upstream Research Company Systems and methods for regulating an in situ pyrolysis process
US10795053B2 (en) 2013-10-29 2020-10-06 Emerson Paradigm Holding Llc Systems and methods of multi-scale meshing for geologic time modeling
US9394772B2 (en) 2013-11-07 2016-07-19 Exxonmobil Upstream Research Company Systems and methods for in situ resistive heating of organic matter in a subterranean formation
US10422923B2 (en) 2014-03-28 2019-09-24 Emerson Paradigm Holding Llc Systems and methods for modeling fracture networks in reservoir volumes from microseismic events
US10319143B2 (en) 2014-07-30 2019-06-11 Exxonmobil Upstream Research Company Volumetric grid generation in a domain with heterogeneous material properties
US10359523B2 (en) 2014-08-05 2019-07-23 Exxonmobil Upstream Research Company Exploration and extraction method and system for hydrocarbons
CN104199124B (zh) * 2014-08-26 2017-03-08 中国石油天然气股份有限公司 混相地层分析方法和装置
US10803534B2 (en) 2014-10-31 2020-10-13 Exxonmobil Upstream Research Company Handling domain discontinuity with the help of grid optimization techniques
EP3213127A1 (en) 2014-10-31 2017-09-06 Exxonmobil Upstream Research Company Managing discontinuities in geologic models
US11409023B2 (en) 2014-10-31 2022-08-09 Exxonmobil Upstream Research Company Methods to handle discontinuity in constructing design space using moving least squares
US9644466B2 (en) 2014-11-21 2017-05-09 Exxonmobil Upstream Research Company Method of recovering hydrocarbons within a subsurface formation using electric current
US9690002B2 (en) 2015-06-18 2017-06-27 Paradigm Sciences Ltd. Device, system and method for geological-time refinement
US10287858B2 (en) 2015-10-20 2019-05-14 Chevron U.S.A. Inc. System and method for modeling coupled systems of hydrodynamics and sediment transport
US10466388B2 (en) 2016-09-07 2019-11-05 Emerson Paradigm Holding Llc System and method for editing geological models by switching between volume-based models and surface-based structural models augmented with stratigraphic fiber bundles
HUE064459T2 (hu) 2016-12-23 2024-03-28 Exxonmobil Technology & Engineering Company Eljárás és rendszer stabil és hatékony tározó szimulációhoz stabilitási proxyk alkalmazásával
CN106960076A (zh) * 2017-02-28 2017-07-18 长江大学 一种基于水动力学的沉积相预测方法
WO2018165262A1 (en) 2017-03-09 2018-09-13 Shell Oil Company Constructing stratigraphic images of sediment distribution in a subsurface of the earth
FR3067500B1 (fr) * 2017-06-13 2021-04-16 Ifp Energies Now Procede d'exploitation d'un bassin sedimentaire comportant des hydrocarbures, au moyen d'une modelisation de l'accumulation de la matiere organique terrestre
CN109521178B (zh) * 2017-09-18 2021-07-20 中国石油化工股份有限公司 一种地质沉积过程波动分析方法及系统
US10969507B2 (en) 2018-10-25 2021-04-06 Saudi Arabian Oil Company Seismic channel geobody extraction for basin fairway simulation
US10520644B1 (en) 2019-01-10 2019-12-31 Emerson Paradigm Holding Llc Imaging a subsurface geological model at a past intermediate restoration time
US11156744B2 (en) 2019-01-10 2021-10-26 Emerson Paradigm Holding Llc Imaging a subsurface geological model at a past intermediate restoration time
CN110045431B (zh) * 2019-04-19 2022-03-04 成都理工大学 一种基于伽马数据体的海相沉积地层古地貌校正方法
CN111190223B (zh) * 2020-01-08 2022-10-04 中国石油天然气股份有限公司 河流相沉积分散油砂体的识别和开采方法、及其应用
US11668847B2 (en) 2021-01-04 2023-06-06 Saudi Arabian Oil Company Generating synthetic geological formation images based on rock fragment images
CN114722649A (zh) * 2021-01-05 2022-07-08 中国石油天然气股份有限公司 曲流河连续型变量建模方法、装置、设备及存储介质
US12123299B2 (en) 2021-08-31 2024-10-22 Saudi Arabian Oil Company Quantitative hydraulic fracturing surveillance from fiber optic sensing using machine learning
CN114059999B (zh) * 2021-09-29 2023-06-06 成都理工大学 一种重力流沉积成因测井识别方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4340934A (en) * 1971-09-07 1982-07-20 Schlumberger Technology Corporation Method of generating subsurface characteristic models
CA1219944A (en) * 1985-02-18 1987-03-31 Alasdair G. Mckay Method for finding the acoustic properties of seabed materials
EP0297737A3 (en) * 1987-06-29 1989-05-17 Conoco Inc. Three-dimensional iterative structural modeling of seismic data
US4953142A (en) * 1989-01-06 1990-08-28 Marathon Oil Company Model-based depth processing of seismic data
CA2019343C (en) * 1989-08-31 1994-11-01 Gary R. Holzhausen Evaluating properties of porous formations
US5081612A (en) * 1990-03-30 1992-01-14 Amoco Corporation Methods for estimating the burial conditions of sedimentary material
US5466157A (en) * 1991-06-12 1995-11-14 Atlantic Richfield Company Method of simulating a seismic survey

Also Published As

Publication number Publication date
GB2309562A (en) 1997-07-30
FR2744224A1 (fr) 1997-08-01
NO970318L (no) 1997-07-28
CA2195991C (fr) 2008-04-08
NL1005074A1 (nl) 1997-07-29
NL1005074C2 (nl) 1997-07-29
GB9701296D0 (en) 1997-03-12
CA2195991A1 (fr) 1997-07-27
FR2744224B1 (fr) 1998-04-17
US5844799A (en) 1998-12-01
GB2309562B (en) 2000-05-10
NO970318D0 (no) 1997-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO315825B1 (no) Fremgangsmåte for å simulere innfylling av et sediment¶rt basseng
Granjeon et al. Concepts and applications of a 3-D multiple lithology, diffusive model in stratigraphic modeling
US6754588B2 (en) Method of predicting three-dimensional stratigraphy using inverse optimization techniques
US7043367B2 (en) Modelling method for forming a model simulating multilithologic filling of a sedimentary basin
US9514096B2 (en) Method of developing a sedimentary basin from a stratigraphic simulation of multilithologic filling taking account of fine sediment transport
De Marsily et al. Some current methods to represent the heterogeneity of natural media in hydrogeology
NO335324B1 (no) Fremgangsmåte for simulering av avsetning av en sedimentær sekvens i et sedimentasjonsbasseng
Balázs et al. Tectonic and climatic controls on asymmetric half‐graben sedimentation: Inferences from 3‐D numerical modeling
Velasco et al. A sequence stratigraphic based geological model for constraining hydrogeological modeling in the urbanized area of the Quaternary Besòs delta (NW Mediterranean coast, Spain)
CN102243678A (zh) 一种基于沉积动力学反演的储集砂体分析方法
BR112015023579B1 (pt) Métodos automatizados de exploração geofísica
Joseph et al. The Annot Sandstone outcrops (French Alps): architecture description as input for quantification and 3D reservoir modeling
Granjeon Use of high-performance stratigraphic forward modelling to improve siliciclastic and carbonate reservoir depositional architecture description
Shafie et al. A review of stratigraphic simulation techniques and their applications in sequence stratigraphy and basin analysis
Rodríguez-Salgado et al. Stratigraphic forward models of the Sobrarbe Deltaic Complex (Ainsa Basin, NE Spain): controls on stratigraphic architecture
Haque et al. Three-Dimensional facies analysis using object-based geobody modeling: A case study for the Farewell Formation, Maui Gas Field, Taranaki Basin, New Zealand
Bakshevskaya et al. Methods of modeling hydraulic heterogeneity of sedimentary formations
Chopra et al. Evaluation of geostatistical techniques for reservoir characterization
Moharana et al. Successful Application of Geological Process Modeling Techniques for a Offshore Deltaic Reservoir: A Case Study from Western Offshore Basin, India
Otoo et al. Applying forward stratigraphic modeling approach to enhance facies characterization and fluid mobility prediction in geological models of basin floor fans
Salahuddin et al. Sequence Stratigraphy and Geostatistical Realizations Integration: A Holistic Approach in Constructing a Complex Carbonate Reservoir Model
Förster et al. Sedimentary process simulation: a new approach for describing petrophysical properties in three dimensions for subsurface flow simulations
Moharana et al. Improving Reservoir Facies Model by Successful Application of Forward Stratigraphic Modeling Techniques for Offshore Deltaic Reservoir in India
Takano Geostatistical sediment body modeling: Principles, methods and linkage to sedimentology.
Thomas Temporal and Spatial Variations in Foreland Basin Geometry

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired