NO314031B1 - Vakuumsikkerhetsventil for flytende tak til v¶skelagringstanker - Google Patents

Vakuumsikkerhetsventil for flytende tak til v¶skelagringstanker Download PDF

Info

Publication number
NO314031B1
NO314031B1 NO19994849A NO994849A NO314031B1 NO 314031 B1 NO314031 B1 NO 314031B1 NO 19994849 A NO19994849 A NO 19994849A NO 994849 A NO994849 A NO 994849A NO 314031 B1 NO314031 B1 NO 314031B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
shaft
safety valve
floating roof
locking pin
stopper
Prior art date
Application number
NO19994849A
Other languages
English (en)
Other versions
NO994849D0 (no
NO994849L (no
Inventor
Aldyr Witter
Luis Adolfo Velloso Pradel
Original Assignee
Petroleo Brasileiro Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Petroleo Brasileiro Sa filed Critical Petroleo Brasileiro Sa
Publication of NO994849D0 publication Critical patent/NO994849D0/no
Publication of NO994849L publication Critical patent/NO994849L/no
Publication of NO314031B1 publication Critical patent/NO314031B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D90/00Component parts, details or accessories for large containers
    • B65D90/22Safety features
    • B65D90/32Arrangements for preventing, or minimising the effect of, excessive or insufficient pressure
    • B65D90/34Venting means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Self-Closing Valves And Venting Or Aerating Valves (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelsen angår en anordning som skal installeres i det flytende taket til væskelagringstanker, og har til hensikt å forhindre dannelsen av vakuum inne i tanken.
Nærmere bestemt vedrører oppfinnelsen en vakuumsikkerhetsventil av typen som angitt i innledningen^,, til det etterfølgende patentkrav 1.
Det er to mulige måter som anordningen i henhold til oppfinnelsen kan virke på. Når det flytende taket er i driftsmodus og når en minimum arbeidshøyde, kommer en nedre stopper og et glidende skaft opp mot en nedre stopper på legemet til anordningen og bringer vakuumsikkerhetsventilen til å åpne.
Alternativt kan det flytende taket plasseres i vedlikeholdsmodusen ved at det anvendes en låsepinne for stivt å feste det glidende skaftet til anordningens legeme, hvilket gjør det mulig for vakuumsikkerhetsventilen å åpne når det flytende taket når vedlikeholdshøyden, som er høyere enn den minimale driftsposisjonen.
Lagertanker er mye brukt i petroleumsindustrien og er vesentlige for funksjoneringen til en operativ enhet. De kan f.eks. være brukt til å lagre råolje, mellomprodukter og slutt-produkter.
På grunn av den høyst flyktige naturen til disse produktene, blir i lagringstankene brukt et tak som er i stand til å flyte over den lagrede væsken for derved å forhindre den uønskede oppsamlingen av gasser mellom væskelaget og taket.
Tanker som for tiden er i bruk, og spesielt disse med stor kapasitet, har vanligvis en bunn som er i form av et oppovervendende konvekst deksel eller en konus, dvs. med senteret høyere enn kantene. Uønskede væsker som generelt er tyngre enn de lagrede produkter, blir ofte dispergert i væskemassen. Siden de er tyngre, har disse uønskede væskene en tendens til å avsettes på bunnen av tanken.
Siden den strukturelle oppbygningen av bunnen til tanken ikke er spesielt fordelaktig for drenering av disse uønskede væskene, blir det vanligvis dannet et betydelig slamlag på bunnen av tanken.
Ettersom produktet som er lagret inne i tanken blir avtappet, senker det flytende taket seg. Det er en grense for nedsenkingen av det flytende taket, som teoretisk kunne senke seg inntil det når bunnen av tanken.
På grunn av dannelsen av slamlaget, som i noen tilfeller kan nå så høyt som til en fem-tedel av tankhøyden, er det blitt nødvendig å begrense nedsenkingen av det flytende taket til en slik høyde at kontakt mellom taket og slamlaget forhindres, siden slik kontakt kunne ødelegge integriteten til det flytende taket. Denne minimumshøyden som det flytende taket kan nå, refereres til av spesialister som "den minimale driftshøyden".
Støtteben som er stivt festet til det flytende taket, blir på forhånd justert slik at de når bunnen av tanken når det flytende taket senkes så langt som til den minimale driftshøy-den. Selv om væskenivået skulle falle, forblir det flytende taket i driftsposisjonen, opp-lagret av støttebenene.
I denne situasjonen vil det under det flytende taket dannes vakuum som kan være opp-hav til strukturell kollaps av taket på grunn av dets store ytre frie overflateareal som blir utsatt for atmosfæretrykk.
For å forhindre dannelsen av vakuum blir det brukt anordninger som muliggjør at det indre og det ytre trykket kan utjevnes. Slike anordninger refereres til av spesialister som "vakuumsikkerhetsventiler", som blir installert i det flytende taket.
Vakuumsikkerhetsventilene som for tiden brukes, omfatter i grunntrekkene et legeme som kan gli inne i en kapsling. Ved toppen av legemet er det et deksel som sitter på de øvre kantene til kapslingen og forhindrer sammenstillingen fra å falle ned inne i tanken og virker som et element for å lukke vakuumsikkerhetsventilen.
Ved bunnen av legemet er det et skaft som strekker seg vertikalt til bunnen av tanken. Lengden på skaftet er slik at når det flytende taket nærmer seg den minimale driftshøy-den, når skaftet bunnen av tanken, og som et resultat blir legemet tvunget til å bevege seg oppover, inne i kapslingen, og bringer ventilen til å åpne seg.
Når det er nødvendig å bringe lagringstanken i vedlikeholdsmodus, må all væsken ut-tappes fra tanken og det flytende taket må nedsenkes til en spesifikk høyde som mulig-gjør at vedlikeholdsmannskapene får tilgang til innsiden av tanken, og denne høyden refererer spesialistene til som "vedlikeholdshøyden". I denne situasjonen må justering-en av opplagringsbenene endres siden vedlikeholdshøyden normalt er litt høyere enn den minimale driftshøyden.
US-A-2536077 beskriver luftehull for flytende takrekker som er en vakuum-sikkerhetsanordning som arbeider som beskrevet ovenfor. Luftehullet omfatter en sy-linder tilformet i taket og som strekker seg gjennom dette. En invertert skål som har et tettende element er fast forbundet med et rørformet element som strekker seg nedover gjennom sylinderen. Skålen virker som en tetteanordning for å avtette det øvre partiet av sylinderen. Et aktueringselement tilformet som en stang er forbundet til tetteanordningen ved hjelp av en bolt, som er sikret i posisjon ved hjelp av en splint. Stangen kan gli inne i det rørformede elementet. Når det flytende taket nedsenkes til en posisjon hvor stangen berører bunnen av tanken, bringes tetteanordningen til å åpnes siden denne er fast forbundet med stangen og glir inne i det rørformede elementet når det flytende taket nedsenkes, og således åpnes rommet under taket til atmosfæren.
Vakuumsikkerhetsventilene beskrevet ovenfor virker utmerket med væskelagirngstanker utformet i samsvar med dagens teknikk, hvor vedlikeholdshøyden og den minimale driftshøyden er svært lik. Innføringen av en ny teknikk for å konstruere bunnen til væs-kelagringstankene har imidlertid gjort denne typen vakuumsikkerhetsventil uegnet til denne funksjonen, hvilket skal beskrives i det etterfølgende.
Vår internasjonale patentsøknad PCT/BR97/00022 (WO-A-98/04479) foreslår bruken av en tankbunn hvis senter befinner seg på et nivå under nivået til kantene, for i det sent-rale området av bunnen å konsentrere de uønskede væskene som skal dreneres bort. En rampe drenerer disse væskene bort fra kantene hvor de blir avtappet til utsiden.
Denne nye typen tankbunn gjorde det mulig at det flytende taket kunne senkes så langt som til en posisjon mye nærmere bunnen enn det tidligere hadde vært oppnådd, siden fjerningen av de uønskede væskene fra bunnen av tanken praktisk talt eliminerer dannelsen av slamlaget. Siden vedlikeholdshøyden er den samme, blir imidlertid forskjel-len mellom denne og den minimale driftshøyden svært stor. For øvrig ble det nødven-dig å endre designen på støtte- eller opplagringsbenene og på vakuumsikkerhetsventilene.
Vår internasjonale patentsøknad PCT/BR98/00007 (WO-A-98/38116) foreslår bruken av en sammenstilling for å opplagre flytende tak hvor et opplagrings- eller støtteben glir inne i en føring. Føringen virker som støtte for det flytende taket når taket er nedsenket så langt som den minimale driftshøyden. Støttebenet har en strukturell funksjon bare når det flytende taket er brakt i vedlikeholdsmodus. I denne situasjonen låser en låsepinne støttebenet i posisjonen hvor det må forbli for å opplagre det flytende taket.
Heke desto mindre gjenstår problemet med vakuumsikkerhetsventilene av kjent type som er uegnet for denne nye typen lagringstank. Dersom konvensjonelle vakuumsikkerhetsventiler skulle brukes i det flytende taket til disse tankene, ville det oppstå et vesentlig problem siden ventilene ville åpne seg når det flytende taket nådde vedlikeholdshøyden, og ville forbli åpne fra da av.
Når det flytende taket når den minimale driftshøyden, ville mesteparten av lengden til skaftet være over taket og et legeme som omgir skaftet kunne til og med være fullsten-dig utenfor kapslingen, og befinne seg i en betydelig høyde over toppen av det flytende taket, liksom en stolpe. Dette ville kunne forårsake en stor del ødeleggelse siden skaftet ikke er designet til å virke på denne måten og muligens ville bøye seg. En løsning ville være å forsterke skaftet og kapslingen. En slik foranstaltning ville imidlertid medføre en uønsket vektøkning av sammenstillingen og som et resultat av det flytende taket. Det ble derfor nødvendig å designe en ny type vakuumsikkerhetsventil som kunne løse problemene beskrevet ovenfor.
Den foreliggende oppfinnelsen foreslår anvendelse av en vakuumsikkerhetsventil som har en dobbeltvirkning, som løser de beskrevne problemene.
Dette oppnås med en ventil av den innledningsvis nevnte art som er kjennetgnet ved trekkene i karakteristikken til patentkrav 1.
Fordelaktige utførelser av oppfinnelsen er definert i de uselvstendige patentkravene.
Den foreliggende oppfinnelsen angår således en anordning som skal installeres i de flytende takene til væskelagringstanker, og har til hensikt å forhindre dannelsen av vakuum mellom det flytende taket og væskelaget.
Når det flytende taket er i driftsmodusen og i en mellomliggende posisjon, hviler skaftet på vakuumsikkerhetsventilen på dets øvre skaftstopper. Det øvre legemets stopper hviler på toppen av kapslingen og virker som en plugg og stenger av forbindelsen mellom innsiden av tanken og den ytre atmosfæren.
Når det flytende taket nedsenkes og bunnen til skaftet til vakuumsikkerhetsventilen når bunnen av tanken, starter skaftet å gli inne i legemet og bringer det nedre legemets stopper til å nærme seg den nedre skaftstopperen.
Kort etter at det flytende taket har senket seg så langt ned som til den minimale drifts-høyden, berører den nedre legemsstopperen den nedre skaftstopperen og skaftet forhindres i å fortsette dets glidende bevegelse inne i legemet, og de to komponentene forblir sammenfestet og stasjonære. Når nedsenkingen av det flytende taket fortsetter, nedsenkes også kapslingen og bringer den øvre skaftstopperen til å bevege seg bort fra toppen av kapslingen, hvilket bringer vakuumsikkerhetsventilen til å åpne seg.
Når det flytende taket igjen heves, vil kapslingen følge dette og det vil igjen være i glidende bevegelse mellom denne og legemet, denne gangen i den motsatte retningen, inntil den øvre legemsstopperen igjen hviler på toppen av kapslingen og lukker vakuumsikkerhetsventilen.
Låsepinnen omfatter et legeme som har en stamme ved den ene enden, og stammen har en stoppflens ved den andre enden. Den øvre enden av legemet har en innretning for å håndtere låsepinnen. Låsepinnen har en innretning som muliggjør at denne kan festes til akslen til vakuumsikkerhetsventilen.
For å kunne justere vakuumsikkerhetsventiler slik at de vil virke med det flytende taket i vedlikeholdsmodusen, er stammen til låsepinnen ført gjennom åpningene i platene og stammen til låsepinnen virker så som en stopper for skaftet til vakuumsikkerhetsventilen.
Når skaftet til vakuumsikkerhetsventilen når bunnen av tanken, forhindres den øvre stopperen til legemet til vakuumsikkerhetsventilen i å fortsette å hvile på toppen av kapslingen. Disse komponentene vil så atskilles og bringe vakuumsikkerhetsventilen til å åpne seg.
Orienteringen av låsepinnen indikerer statusen til vakuumsikkerhetsventilen (driftsmodus eller vedlikeholdsmodus) for en observatør som befinner seg på avstand.
De enkelte trekkene ved den foreliggende oppfinnelsen vil forstås bedre på basis av den detaljerte beskrivelsen som følger, men som bare er et eksempel, sett sammen med tegningene som er en del av patentspesifikasjonen, og hvor: Figur 1 viser skjematisk en vakuumsikkerhetsventil installert i et flytende tak som er i driftsmodus. Figur 2 viser skjematisk en vakuumsikkerhetsventil installert i et flytende tak som er i driftsmodus, når bunnen av stammen til vakuumsikkerhetsventilen hviler på bunnen av tanken.
Figur 2A viser et snitt tatt langs linjen A-A på figur 2.
Figur 3 viser en vakuumsikkerhetsventil installert i et flytende tak som er i vedlikeholdsmodus. Figur 4 viser en vakuumsikkerhetsventil installert i et flytende tak som er i vedlikeholdsmodus, når bunnen av stammen til vakuumsikkerhetsventilen hviler på bunnen av tanken. Figur 5 viser en låsepinne som anvendes for å låse skaftet til vakuumsikkerhetsventilen.
Figur 5 A er et snitt tatt langs linjen B-B på figur 5.
Figurene 1,2, 3 og 4 er sideoppriss av vakuumsikkerhetsventilen 30 i henhold til oppfinnelsen hvor ventilen er festet til et flytende tak 5 til en tank for lagring av flytende produkter. Taket 5 omfatter innretninger som gir det positiv oppdrift. For å forenkle tegningene viser figurene bare en vakuumsikkerhetsventil 30. Det er imidlertid kjent at flere vakuumsikkerhetsventiler normalt anvendes i et flytende tak.
Vakuumsikkerhetsventilen 30 omfatter som grunnleggende komponenter en kapsling 1, et legeme 2, et skaft 3 og en låsepinne 4. Kapslingen 1 er en hovedsakelig vertikal, hul komponent som er stivt festet til det flytende taket 5. Legemet 2 er hovedsakelig vertikalt og er installert inne i kapslingen 1, slik at det kan gli fritt. I den foreliggende utfø-relsen har legemet 2 finner 6 som er ment å styre legemet 2 glidbart slik at det holder dets langsgående akse hovedsakelig parallelt med den langsgående aksen til kapslingen 1.
Ved toppen av legemet 2 er det en øvre stoppflens 7, og ved bunnen er det en nedre stopper 8. Omkretsen til det øvre legemets stopper 7 ligger over kapslingen slik at det øvre legemets stopper kan hvile på toppen av kapslingen 1, når det flytende taket 5 er i en høyde som tillater dette. Den øvre kanten til kapslingen 1 tjener således som et ven-tilsete og den øvre legemsstopperen 7 tjener som et ventilelement i vakuumsikkerhetsventilen 30 (ved at ventilen er lukket når den øvre legemsstopperen 7 hviler på den øvre kanten av kapslingen 1). Denne posisjonen er vist på figurene 1 og 3 hvor den øvre legemsstopperen 7 til legemet 2 hviler på toppen av kapslingen 1 og lukker forbindelsen mellom det indre av tanken og den ytre atmosfæren. For å garantere en perfekt tetning, kan i det minste ett av kontaktområdene mellom det øvre legemets stopper 7 og toppen av kapslingen 1 være dekket med en eller annen type paknings- eller tetningsmateriale.
Et øvre parti 21 av legemet 2 strekker seg oppover forbi det øvre legemets stopper 7 og vertikalt atskilte plater 12 med åpninger 13 for passasje av låsepinnen 4 er stivt festet til dette, og denne situasjonen finner sted når det flytende taket er anordnet i vedlikeholdsmodus, som det vil fremgå av det etterfølgende.
Legemet 2 er hult, hvilket muliggjør at skaftet 3 kan monteres inne i dette på en måte slik at det glir fritt. Dette skaftet 3 er hovedsakelig vertikalt og har en øvre skaftstopper 9 og en nedre skaftstopper 10.
Skaftet 3 har også festeinnretninger for å feste låsepinnen 4. I den foreliggende utførel-sen blir det brukt et gjenget hull 16 som befinner seg i den øvre skaftstopperen 9, for å besørge denne funksjonen, hvilket vil fremgå av det etterfølgende. Det gjengede hullet 16 kan ses på detaljtegningen 2A som er tatt etter snitt linjen A-A på figur 2.
Låsepinnen 4 som kan ses bedre på figur 5, omfatter et legeme 18 som på dets øvre ende har innretninger for å håndtere låsepinnen 4. I den foreliggende utførelsen er dette et håndtak 15.
En stamme 19 har en ende stivt festet til senteret av enden til legemet 18. Ved den andre enden av stammen 19, er det en stoppflens 14. Låsepinnen 4 kan være festet til skaftet 3, i dette tilfellet ved hjelp av en gjenget splint 19, som er stivt festet til stoppflensen 14.
På figur 1 er vakuumsikkerhetsventilen 30 installert i det flytende taket 5, som er i driftsmodus og er i en mellomliggende posisjon. Det kan ses at den øvre skaftstopperen 9 til skaftet 3 hviler på det øvre partiet 21 av legemet 2, og at den gjengede splinten 17 til låsepinnen 4 er innskrudd i den gjengede åpningen 16 til den øvre skaftstopperen 9.
Anta at tanken er i drift og at væskenivået faller, og det flytende taket 5 vil følgelig nedsenkes. Ved et bestemt øyeblikk vil bunnen til skaftet 3 berøre gulvet 11 til tanken og' skaftet 3 begynner så å bevege seg aksialt inne i legemet 2. Som et resultat av denne bevegelsen, vil dess lengre det flytende taket 5 nedsenkes, den nedre legemsstopperen 8 til legemet 2 nærme seg den nedre skaftstopperen 10.
Når det flytende taket 5 er nedsenket så langt som til den minimale driftshøyden, vil støttebenene til taket berøre gulvet 11 til tanken og derfor opplagre taket. Kort før denne kontakten mellom støttebenene og tankgulvet 11 finner sted, vil den nedre legemsstopperen 8 berøre den nedre skaftstopperen 10. Fra og med dette øyeblikket blir skaftet 3 forhindret i å fortsette å bevege seg oppover inne i legemet 2 og de to komponentene forblir sammenfestet og stasjonære i forhold til tankbunnen mens det flytende taket S fortsetter å nedsenkes.
Kapslingen 1 er stivt festet til det flytende taket 5 og følger dette i dets nedsenkende bevegelse. Siden ventillegemet 2 forblir stasjonært i forhold til tankbunnen 11, begynner det så å oppstå en relativ bevegelse mellom dette og kapslingen 1 og den øvre legemsstopperen 7 forhindres fra å fortsette å hvile på toppkanten til kapslingen 1. Disse komponentene 7 og 1 atskilles så, hvilket bringer vakuumsikkerhetsventilen 30 til å åpne seg slik det kan ses på figur 2.
Avstanden "X" mellom den nedre enden av skaftet 3 og den nedre skaftstopperen 10 er større enn hva som ville være høyden til de nedre endene av støttebenene over tankbunnen 11 dersom skaftet 3 ikke var til stede og når vakuumsikkerhetsventilen er lukket og taket 5 ved dets minimale driftshøyde. Dette sikrer at vakuumsikkerhetsventilen 30 åpner seg like før det flytende taket nedsenkes så langt som til dets minimale driftshøy-de, og således tillates dannelse av vakuum mellom væskelaget og det flytende taket 5.
Når det flytende taket 5 igjen hever seg, vil kapslingen 1 følge med dette og som et resultat, vil det være ytterligere relativ aksial bevegelse mellom denne og legemet 2, denne gangen i den motsatte retningen. Når det flytende taket når en høyde hvorved avstanden til den nedre legemsstopperen 8 over tankbunnen 11 er ekvivalent med avstanden "X", vil den øvre legemsstopperen 7 igjen komme i kontakt med toppen av kapslingen 1 og lukke vakuumsikkerhetsventilene anordne det flytende taket 5 i vedlikeholdsmodusen må det heves ytterligere til et nivå hvorved støttebenene kan justeres til å opplagre det i vedlikeholdsposisjonen. De forskjellige vakuumsikkerhetsventilene må også justeres for å virke i denne modusen. Støttebenene er av den typen som er beskrevet i vår brasilianske patentsøknad nr. PI 9701072.3.
Som vist på figur 3, er stammen 19 til låsepinnen 4 ført gjennom åpningene 13 i platene 12. Disse åpningene 13 har dimensjoner som tillater passasje av stopp flensen 14 til stammen 19 med liten klaring. Siden dens lengde er slik at stoppflens 14 passerer gjennom hele gapet mellom platen 12 og passerer til den ytre siden, slik det kan ses detaljert på figur 5, hviler stammen 19 på den nedre omkretsen til åpningene 13.
Legemet 18 er for bredt til å passere gjennom åpningene 13 og virker som en forskyvningsbegrenser for låsepinnen 4. Som det kan ses detaljert på figur 5A, som er et snitt etter linjen B-B på figur 5, har stoppflensen 14 et tverrsnitt som er større enn tverrsnittet til stammen 19 slik at låsepinnen 4 forhindres i å bevege seg aksialt til en av sidene og den virker således som en stopper for å begrense oppoverbevegelse av skaftet 3 i forhold til legemet 2, slik det kan ses på figurene 3 og 4.
På figur 3 er vakuumsikkerhetsventilen 30 vist i en posisjon hvor det flytende taket til lagringstanken er klart for nedsenking til vedlikeholdshøyden.
Når taket nedsenkes, vil bunnen av skaftet 3 berøre bunnen 11 til tanken like før støtte-benene. Siden låsepinnen 4 forhindrer skaftet 3 i å gli inne i legemet 2, er disse komponentene 2 og 3 sammenfestet og stasjonære selv om det flytende taket 5 fortsetter å nedsenkes så langt som til vedlikeholdsposisjonen.
Med det flytende taket 5 i fortsatt nedsenkende bevegelse i forhold til legemet 2, så langt som til vedlikeholdsposisjonen, følger kapslingen 1 med dette og en relativ aksial bevegelse begynner å finne sted mellom legemet 2 og kapslingen 1. Den øvre legemsstopperen 7 til legemet 2 forhindres i å fortsatt hvile på toppen av kapslingen 1 og disse komponentene 2 og 7 skilles, hvilket bringer vakuumsikkerhetsventilen 30 til å åpnes, slik det kan ses på figur 4.
Avstanden "Y" (figur 4) mellom den nedre enden av skaftet 3 og den øvre skaftstopperen 9 er større enn avstanden mellom den øvre skaftstopper 9 og tankbunnen 11 ved vedlikeholdshøyden, hvilket garanterer åpning av vakuumsikkerhetsventilen 30 før det flytende taket 5 er nedsenket så langt som til vedlikeholdshøyden.
For å kunne posisjonere ventilen igjen slik at den kan arbeide med det flytende taket i driftsmodus, må det flytende taket heves opp til en høyde hvorved det ikke lenger er noen kontakt mellom bunnen 11 til tanken og bunnen til skaftet 3, slik at den øvre skaftstopperen 9 til skaftet 3 hviler på legemet 2. Det vil da være tilstrekkelig å trekke tilba-ke låsepinnen 4 og plassere denne i dens opprinnelige posisjon.
I tillegg til funksjonen som beskrevet ovenfor, kan låsepinnen 4 også indikere statusen til vakuumsikkerhetsventilen, om denne er i driftsmodus eller vedlikeholdsmodus, over-for en observatør som befinner seg på avstand, slik det vil ses av det etterfølgende.
Når det flytende taket er driftsmodus, vil låsepinnen 4 alltid forbli i den vertikale posisjonen. Når det flytende taket 5 er plassert i vedlikeholdsmodusen, er låsepinnen 4 i en posisjon som er på tvers av den langsgående aksen til skaftet 3.
Enkel observasjon av posisjonen til låsepinnen 4 gjør det således mulig for en observa-tør å bestemme driftsstatusen til hver vakuumsikkerhetsventil 30. Denne observasjonen kan f.eks. utføres fra en høy tanksideplattform og det blir da unødvendig for operatøren å stige ned så langt som til det flytende taket for å undersøke statusen til hver av vakuumsikkerhetsventilene, en operasjon som kan være hasardiøs på grunn av de store dimensjonene til lagringstankene.
Etter valg kan låsepinnen 4 være malt med en eller annen type maling (f.eks. farge) for å forenkle fjernobservasjon, hvilket vil forenkle operatørens jobb ytterligere.
En bør merke seg at når det flytende taket 5 til lagringstanken er i driftsmodusen, kan låsepinnen 4 være lagret på et hvilket som helst sted siden dens eneste funksjon i denne situasjonen er å virke som et element for, å indikere operasjonsstatusen som beskrevet ovenfor. I dette tilfellet vil det bare være behov for å bruke den når tanken er satt i vedlikeholdsmodus. Ved å bruke denne fremgangsmåten kan det anvendes et mindre antall låsepinner for et stort antall lagringstanker siden normalt bare få eller ingen tanker i et anlegg vil være i vedlikeholdsmodus mens resten av tankene er i driftsmodus.
Det kan således konkluderes med at oppfinnelsen som er gjenstanden for den foreliggende patentsøknaden har vesentlige fordeler sammenlignet med den kjente teknikken i tillegg til at den har egenskapen å indikere driftsstatusen til vakuumsikkerhetsventilen for en fjernobservatør.

Claims (8)

1. Vakuumsikkerhetsventil (30) montert i et flytende tak (5) til en væskelagirngstank, hvilket tak har støtteben for å opplagre det i en driftstilstand, omfattende: en hovedsakelig vertikal, hul kapsling (1) som er stivt festet til det flytende taket (5); et hovedsakelig vertikalt, hult legeme (2) installert inne i kapslingen (1), hvor det kan bevege seg fritt i en aksial retning, hvilket legeme (2) ved bunnen har en nedre legemsstopper (8), og ved toppen en øvre legemsstopper (7), som kan hvile på toppen av kapslingen (1) og tjener som et ventilelement som stenger av forbindelsen mellom innsiden og utsiden av lagringstanken når det flytende taket (5) er i en høyde som tillater dette; et øvre parti (21) av legemet (2) som strekker seg forbi den øvre legemsstopperen (7); og et hovedsakelig vertikalt skaft (3) montert inne i legemet (2), hvor det kan bevege seg fritt aksialt, hvilket skaft (3) har innretninger (4) for å feste det i forhold til legemet (2) og også en øvre skaftstopper (9) som kan samvirke med det øvre partiet (21) av legemet (2) for å begrense aksial nedoverbevegelse av skaftet (3) i forhold til legemet (2) , og en nedre skaftstopper (10) som kan samvirke med den nedre legemsstopperen (8) for å begrense den aksiale oppoverbevegelsen av skaftet (3) i forhold til legemet (2); karakterisert ved at avstanden "X" mellom den nedre enden av skaftet (3) og den nedre skaftstopperen (10) er større enn hva som ville være den vertikale avstanden mellom den nedre legemsstopperen (8) og tankbunnen (11) i fraværet av skaftet (3) og i den tilstanden når ventilen (30) er lukket og det flytende taket (5) er ved minimal driftshøyde; ved at avstanden "Y" mellom den nedre enden av skaftet (3) og den øvre skaftstopperen (9) er større enn høyden til den øvre enden av det øvre partiet (21) over tankbunnen (11) når det flytende taket er i vedlikeholdsmodus, og hviler på dets støtteben; ved at med festeinnretningene (4) innoperative for å tillate aksial bevegelse av skaftet (3) i forhold til legemet (2), og det flytende taket (5) i driftsmodusen, så vil når væskenivået inne i lagringstanken nedtappes så langt som til et nivå hvorved den nedre legemsstopperen (8) er i en høyde over tankbunnen (11) ekvivalent med avstanden "X", den nedre enden av skaftet (3) berøre bunnen (11) til lagringstanken og skaftet (3) begynner å heve seg inne i legemet (2), og tvinger den nedre skaftstopperen (10) til kontakt med den nedre legemsstopperen (8) slik at skaftet (3) stopper dets aksiale bevegelse og legemet (2) og skaftet (3) forblir sammen og stasjonære, og det flytende taket (5) og kapslingen (1) som er festet til dette, fortsetter å nedsenkes slik at legemet (2) begynner å heve seg aksialt inne i kapslingen (1) og bringer den øvre legemsstopperen (7) og toppen av kapslingen (1) til å bevege seg fra hverandre, og derved åpnes vakuumsikringsventilen (30); og ved at med festeinnretningene (4) operative for å feste skaftet (3) aksialt i forhold til legemet (2) for å justere vakuumsikkerhetsventilen (30) til å virke med det flytende taket (S) i vedlikeholdsmodus, slik at når væskenivået inne i lagringstanken senkes så langt som til et nivå hvor det flytende taket (5) er i et nivå hvor høyden til toppen av det øvre partiet (21) av legemet (2) over tankbunnen (11) er ekvivalent med avstanden "Y", vil den nedre enden av skaftet (3) berøre bunnen (11) av tanken og siden skaftet (3) er forhindret fra aksial bevegelse inne i legemet (2), vil skaftet (3) og legemet (2) forbli stasjonære slik at det flytende taket (5) fortsetter å nedsenkes, og aksial bevegelse finner sted mellom legemet (2) og kapslingen (1) hvilket skiller toppen av kapslingen (1) og den øvre legemsstopperen (7), og derved åpnes vakuumsikkerhetsventilen (30).
2. Sikkerhetsventil i henhold til krav 1, karakterisert v e d at festeinnretningene (4) omfatter: en låsepinne som har innretninger som muliggjør at den kan festes til skaftet (3), og omfatter et legeme (18) som med en første ende har en stamme (19) som er stivt festet til legemet (18) og som har en stoppflens (14) ved dens distale ende; ved at det øvre partiet (21) av legemet (2) har stivt festet til seg plater (12) som har hull eller åpninger (13); ved at stammen (19) til låsepinnen er i stand til å passere gjennom åpningene (13) i platene (12), hvor åpningene har dimensjoner som tillater passasjen av stoppflensen (14) til stammen (19) slik at denne kan passere gjennom dem ned klaring, slik at stammen (19) så hviler på den nedre omkretsen til åpningene (13), siden lengden av stammen er slik at stoppflensen (14) passerer på tvers av hele gapet mellom platene (12) og til den ytre siden; ved at legemet (18) har dimensjoner som er større enn dimensjonene til åpninge ne (13) og virker som en forskyvningsbegrenser for låsepinnen; og ved at stoppflensen (14) har et tverrsnitt som er større enn tverrsnittet til stam men (19), hvor låsepinnen forhindres i å bevege seg aksialt i begge retningene og virker således som en stopper for skaftet (3) idet skaftet forhindres i å gli inne i legemet (2) hvorved skaftet (3) og legemet (2) sammenfestes.
3. Sikkerhetsventil i henhold til krav 2, karakterisert v e d et håndtak for låsepinnen, posisjonert ved den andre enden av legemet (18) til låsepinnen.
4. Sikkerhetsventil i henhold til krav 2, karakterisert v e d at den har en gjenget pinne (17) som er stivt festet til stoppflensen (14) til låsepinnen (4), og en gjenget åpning (16) som befinner seg i den øvre skaftstopperen (9); hvorved den gjengede pinnen (17) kan skrus inn i den gjengede åpningen (16) når det er nødvendig å feste låsepinnen (4) til skaftet (3).
5. Sikkerhetsventil i henhold til et hvilket som helst av kravene 2 til 4, karakterisert ved at posisjonen til låsepinnen gir en fjemobserva-tør en visuell indikasjon på driftsstatusen til vakuumsikkerhetsventilen (30).
6. Sikkerhetsventil i henhold til et hvilket som helst av kravene 2 til 4, karakterisert ved at låsepinnen er malt med en type maling som muliggjør at låsepinnen kan ses på avstand.
7. Sikkerhetsventil i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 4, karakterisert ved at legemet (2) har finner (6) som styrer legemet (2) under bevegelse inne i kapslingen (1) for å holde den langsgående aksen til legemet (2) parallell med den langsgående aksen til kapslingen (1).
8. Sikkerhetsventil i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 4, karakterisert ved at i det minste ett kontaktområde mellom den øvre legemsstopperen (7) og toppen av kapslingen (1) er dekket med et tettende eller forseglende materiale.
NO19994849A 1997-04-08 1999-10-05 Vakuumsikkerhetsventil for flytende tak til v¶skelagringstanker NO314031B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BR9701718A BR9701718A (pt) 1997-04-08 1997-04-08 Válvula quebra-vácuo para tetos flutuantes de tanques de armazenamento de líquidos
PCT/BR1998/000014 WO1998045193A1 (en) 1997-04-08 1998-04-01 Vacuum-relief valve for the floating roofs of tanks for storing liquids

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO994849D0 NO994849D0 (no) 1999-10-05
NO994849L NO994849L (no) 1999-10-05
NO314031B1 true NO314031B1 (no) 2003-01-20

Family

ID=4066868

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19994849A NO314031B1 (no) 1997-04-08 1999-10-05 Vakuumsikkerhetsventil for flytende tak til v¶skelagringstanker

Country Status (17)

Country Link
US (1) US6273287B1 (no)
EP (1) EP0975535B1 (no)
JP (1) JP3354159B2 (no)
AR (1) AR010142A1 (no)
AU (1) AU732874B2 (no)
BR (1) BR9701718A (no)
CA (1) CA2285958C (no)
CO (1) CO4780053A1 (no)
DE (1) DE69806238T2 (no)
EG (1) EG21498A (no)
ES (1) ES2176999T3 (no)
ID (1) ID20652A (no)
MY (1) MY124264A (no)
NO (1) NO314031B1 (no)
PT (1) PT975535E (no)
WO (1) WO1998045193A1 (no)
ZA (1) ZA982997B (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8640907B1 (en) 2009-12-22 2014-02-04 Marathon Petroleum Company Lp Retrofit for floating roof tanks
JP2017137071A (ja) * 2016-02-01 2017-08-10 株式会社石井鐵工所 浮屋根式タンクの自動空気抜き
JP6967807B2 (ja) * 2016-02-01 2021-11-17 株式会社石井鐵工所 浮屋根式タンクの自動空気抜き

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1493091A (en) * 1922-03-03 1924-05-06 Wiggins John Henry Floating deck
US2536077A (en) * 1946-10-17 1951-01-02 Chicago Bridge & Iron Co Vent for floating roof tanks
US3883032A (en) * 1974-04-22 1975-05-13 Texaco Canada Limited Automatic drain valve for a floating roof
US5230436A (en) * 1992-05-29 1993-07-27 Texaco Inc. Liquid storage tank with floating roof structure
US5353941A (en) * 1993-05-26 1994-10-11 Chicago Bridge & Iron Technical Services Company Adjustable floating roof supports for reduced vapor loss
BR9603160A (pt) 1996-07-26 1998-09-15 Petroleo Brasileiro Sa Aperfeiçoamento em tanques de armazenamento de produtos

Also Published As

Publication number Publication date
BR9701718A (pt) 1998-11-03
AU732874B2 (en) 2001-05-03
ID20652A (id) 1999-02-04
CA2285958A1 (en) 1998-10-15
EP0975535A1 (en) 2000-02-02
NO994849D0 (no) 1999-10-05
CA2285958C (en) 2005-06-07
DE69806238T2 (de) 2003-02-27
MY124264A (en) 2006-06-30
ZA982997B (en) 1998-10-21
EP0975535B1 (en) 2002-06-26
PT975535E (pt) 2002-10-31
JP3354159B2 (ja) 2002-12-09
CO4780053A1 (es) 1999-05-26
NO994849L (no) 1999-10-05
AR010142A1 (es) 2000-05-17
JP2000513685A (ja) 2000-10-17
WO1998045193A1 (en) 1998-10-15
AU7017998A (en) 1998-10-30
EG21498A (en) 2001-11-28
DE69806238D1 (de) 2002-08-01
US6273287B1 (en) 2001-08-14
ES2176999T3 (es) 2002-12-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5149344A (en) Multi-phase flow and separator
US8668105B2 (en) Buoyant plug for emergency drain in floating roof tank
AU2007268120B2 (en) Storage tank with self-draining full-contact floating roof
US10138052B2 (en) Floating roof tank having support structures for protecting the peripheral seal
US2560586A (en) Floating roof drain
US3974850A (en) High volume fluid pressure relief valve
NO314031B1 (no) Vakuumsikkerhetsventil for flytende tak til v¶skelagringstanker
US5230436A (en) Liquid storage tank with floating roof structure
US3329301A (en) Floating tank top
US4425933A (en) Low density stop float trap
US9322489B2 (en) Valve assembly for production tanks
US2931534A (en) Automatic emergency drain mechanisms for floating roofs
US2536077A (en) Vent for floating roof tanks
US2846109A (en) Emergency drain
PT682553E (pt) Aparelho para drenagem de petroleo e agua de uma superficie especialmente do conves de um navio tanque
KR100515934B1 (ko) 오버플로우 방지장치
US3606071A (en) Floating roof drain
NO314493B1 (no) Sammenstilling til stötte av flytende tak på tanker for lagring av v¶sker
EP0024825A1 (en) A device for sampling liquid from near the bottom of a container and method of operating such a device
US2564711A (en) Vent for floating roof tanks
USH1770H (en) Floating roof tank with sealed gauging pole
SU1555273A1 (ru) Сливное устройство емкостей с нижним сливом
US1801580A (en) Liquid storage tank
RU2280802C2 (ru) Клапан с двойным сливом
US2108945A (en) Storage tank for liquids

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired