NO312774B1 - Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes - Google Patents

Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes Download PDF

Info

Publication number
NO312774B1
NO312774B1 NO20010352A NO20010352A NO312774B1 NO 312774 B1 NO312774 B1 NO 312774B1 NO 20010352 A NO20010352 A NO 20010352A NO 20010352 A NO20010352 A NO 20010352A NO 312774 B1 NO312774 B1 NO 312774B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
block
wall
blocks
concrete
concrete block
Prior art date
Application number
NO20010352A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20010352D0 (no
NO20010352A (no
Inventor
Knud G Meldahl
Original Assignee
Knud G Meldahl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Knud G Meldahl filed Critical Knud G Meldahl
Priority to NO20010352A priority Critical patent/NO312774B1/no
Publication of NO20010352D0 publication Critical patent/NO20010352D0/no
Publication of NO20010352A publication Critical patent/NO20010352A/no
Publication of NO312774B1 publication Critical patent/NO312774B1/no

Links

Landscapes

  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

Patentbeskrivelse
Oppfinnelsens benevnelse og anvendelsesområde
Oppfinnelsen angår en betongblokk for bygging av støttemurer til støtte og stabilisering av skråninger i terreng, med en utformning av betongblokken som gjør det mulig å tilpasse murens helning og form til aktuelle terrengformer, samt å beplante muren. Betongblokken kombinerer kjente utforminger og anvendelsesområder for forskjellige eksisterende betong- og murblokker i en og samme blokk.
Eksisterende teknikk
Støttemurer mot terrengskråninger oppføres ofte av prefabrikkerte betongblokker, som stables i lag over hverandre uten mørtel i fugene.
Slike blokker kan ha varierende form og størrelse, og er utformet enten med en "tå " i bakkant av blokken, som griper ned over bakkanten til den underliggende blokken, eller med en fortanning i blokkens over- og underside, som låser blokken til den underliggende blokken, slik at samtlige lag av murblokker forankres innbyrdes mot jordtrykket fra det bakenforliggende terreng.
Andre typer blokker er utformet med huller eller riller i over- og underside, hvor det monteres dybler eller låsestykker, som gir den ønskede innbyrdes forankring mellom de enkelte lag.
Det finnes slike betongblokker for oppførelse av støttemurer. Blokkene fabrikkeres av flere betongprodusenter, og markedsføres bl.a. som Trønderblokk, SF-støttestein, Keystone støttemurer, Rustic støttemur, og er vist i brosjyrer, f. eks fra Asak Miljøstein AS, Ølen Betong AS, Aaltvedt Betong AS og Østraadt Stein AS
Alle disse blokker gir støttemurer med en tett forside i betong, som har en gitt og konstant helning mot det terreng de skal støtte opp.
Slike murer kan ikke beplantes.
For enkelte av ovennevnte typer støttemurer må det i mange tilfeller forskales, armeres og støpes et fundament for muren. Oversiden for fundamentet må da tildannes spesielt for å passe til den aktuelle murblokken. Denne fundamentering øker kostnadene for muren.
Enkelte fabrikanter leverer separate prefabrikkerte elementer som kan erstatte fundament støpt på stedet.
US Patent nr. 4.993.206 beskriver en betongblokk med en fortanning som muliggjør stabling av blokker i et lag i to posisjoner i forhold til underliggende lag, enten rett over den underliggende blokken, eller forskutt innover i forhold til den underliggende blokken.
Blokkene kan stables og fastholdes uten mørtel i varierende helning tilpasset den aktuelle skråning.
Det benyttes spesielt utformete blokker for avslutning av toppen av muren. Blokkene danner en bred og massiv topp av muren.
Det benyttes spesielle blokker som supplement for etablering av en såle for muren.
Med disse blokker kan muren ikke beplantes.
US patent nr. 4.964.761 beskriver lette og tunge betongblokker for bygging av støttemurer som kan beplantes . Disse betongblokker er hver utstyrt med et separat og avgrenset hulrom, som kan benyttes som plantekasse.
Denne betongblokken er i tillegg utstyrt med andre hulrom, som enten kan fylles med jord, sand eller grus for økning av murens egenvekt, eller kan utstøpes med armert
betong for forsterkning av murkonstruksjonen som helhet.
Betongblokkene i de enkelte lag kan stables over hverandre kun på en slik måte at muren får en konstant helning mot terreng.
Det benyttes spesielt utformete blokker for avslutning av toppen av muren.
Med disse blokker kan muren ikke gis helning mot terreng som varierer i murens høyde.
Det finnes lettbetongblokker for muring av vegger i bygninger, for eksempel fra Norsk Leca AS, som er utformet med en renne i overkant, som kan danne en forskaling for en armert betongdrager for forsterkning av muren, eller for dør- og vindusoverliggere. Blokkene er beskrevet i produktblad fra bl.a. Norsk Leca AS.
Slike blokker er på grunn av blokkenes relativt lave vekt ikke velegnet til bygging av frittstående støttemurer mot terreng.
Leca Såleblokk benyttes til etablering av fundamentsåler, og er i oversiden utformet med en lav renne, som kan utstøpes med armert betong for sammenbinding av blokkene til en såle for grunnmurer.
Hva som oppnås i forhold til eksisterende teknikk
Betongblokken ifølge oppfinnelsen angår en forbedring av nevnte kjente blokker, idet de forskjellige egenskaper og bruksområder, som hver av de enkelte kjente blokktyper har, kombineres i en og samme blokk.
Med betongblokken ifølge oppfinnelsen oppnås følgende med en og samme blokk:
• Støttemurer kan gis helning som kan tilpasses aktuelle terrengskråninger.
• Murens helning mot terrenget kan varieres i murens høyde.
• Ved varierende innbyrdes plassering av blokkene kan det skapes en sterkt varierende overflate for muren.
• Muren kan beplantes i sammenhengende eller enkeltstående plantekasser.
• Murens egenvekt kan økes ved å fylle hulrom i blokken med sand eller grus, som derved stabiliserer muren. • Murens fundamentering kan på en enkel måte ivaretas ved å forsterke nederste lag blokker med armeringsstål og betong og derved danne et sammenhengende
fundament for muren, uten forskalingsarbeider.
• Det kan dannes enkeltstående nisjer i muren for lysarmaturer for belysning av terrenget langs muren.
• Toppen av muren kan gis en smekker avslutning som likeledes kan beplantes.
Ved at disse egenskaper er innebygget i en og samme blokk får man en vesentlig nyhet i forhold til kjente murblokker.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at blokkens underside er utformet med to langsgående støtteknaster, en nærmest og parallell med blokkens forside og en nærmest og parallell med blokkens bakkant, og blokkens overside er utformet dels med en langsgående utsparing i blokkens bakkant, som i form svarer til støtteknastenes form, samt en renne i forkanten av blokken. Rennen er så bred og dyp, at den kan benyttes som plantekasse, eller kan fylles med sand eller grus for å øke murens egenvekt, eller kan danne forskaling for en armert betongsåle.
Blokkens øvre forkant, mellom blokkens forside og rennens innside danner en smal ytterkant for rennen.
Industriell utnyttelse av oppfinnelsen
Betongblokken i henhold til oppfinnelsen kan utnyttes industrielt i betongvareindustrien og i anleggsvirksomhet i forbindelse med veianlegg og / eller hageanlegg.
Beskrivelse av oppfinnelsen
Et perspektiv av betongblokken ifølge oppfinnelsen er vist på Fig. 1.
Fig. 2 viser et endelokk (6) som benyttes som endeavslutning for rennen (4) når enkelte blokker plasseres i fremskutt posisjon, se også Fig. 10 Fig. 3 viser blokken sett ovenfra. Fig. 4 viser et tverrsnitt av blokken, og Fig. 5 viser blokken sett nedenfra.
Blokken er på undersiden utstyrt med to langsgående støtteknaster, støtteknast (1) nærmest og parallell med blokkens forside, og støtteknast (2) nærmest og parallell med blokkens bakside. Blokkens overside er utformet med en langsgående utsparing (3) i blokkens bakkant, som i form svarer til formen for støtteknastene (1) og (2), samt med renne (4) parallelt med forkanten av blokken. Rennens bunn er utstyrt med et drenshull (5) som kan bortlede vann fra rennen.
Blokkens øvre ytterkant (15) mellom blokkens forside og rennens innerside danner en smal ytterkant for rennen.
Blokken forutsettes i sin helhet utført i uarmert betong med god holdfasthet.
Rennen reduserer blokkens egenvekt, hvilket reduserer materialkostnadene og letter håndteringen av murblokken under fabrikasjonen og bygging av murer.
Blokkene legges ut i lag uten mørtel mellom lagene.
Blokker ifølge oppfinnelsen kan plasseres i de enkelte lag enten rett over hverandre, med den bakerste støtteknast (2) i blokkens underside plassert i utsparingen (3) i den underliggende blokkens overside, eller forskutt innover i forhold til hverandre, med den forreste støtteknast (1) plassert i utsparingen (3) i den underliggende blokkens bakside.
I begge tilfeller vil støtteknasten (1), (2) og utsparingen (3) danne en forankring mellom blokkene i overliggende og underliggende lag, slik at blokker i et lag ikke kan forskyves i forhold til blokker i underliggende lag som følge av jordtrykket bak muren.
Blokkene kan således plasseres i to alternative posisjoner, og dette gir muligheten for tilpasning av muren til varierende terrenghelninger, samt variasjon av helningen i murens høyde.
Fig. 6 viser plassering av blokk direkte over underliggende blokker, og hvor støtteknast (2) forankrer blokken i utsparingen (3) for den underliggende blokk, heretter kaldt Pos. 1. Blokkens forside i kommer i liv med forsiden for den underliggende blokk.
Når blokkene i samtlige lag plasseres i Pos.l, får støttemuren en plan forside, som med blokkens utformning får en helning på 80° i forhold til horisontalplanet.
Rennen (4) danner derved et skjult hulrom i muren for hvert lag, og dette gir muligheten for armering og utstøping av rennen til et sammenhengende fundament for muren, eller fylling av rennen med sand eller grus for øking av murens egenvekt og stabilitet.
Fig. 7 viser plassering av blokk forskutt innover i forhold til den underliggende blokk, og hvor støtteknast (1) forankrer blokken i utsparingen (3) for den underliggende blokk, heretter kaldt Pos. 2.
Når blokkene i samtlige lag plasseres i Pos.2, får støttemuren en forside som er avtrappet for hvert lag. Muren får en samlet helning på 45° i forhold til horisontalplanet.
Rennen (4) blir derved frilagt i hvert lag, og dette gir mulighet for beplanting av muren.
Fig. 8 viser plassering av blokkene i annet hvert lag i Pos.l og i annet hvert lag i Pos.2. Støttemuren får derved en forside som er avtrappet for hvert annet lag, og med en samlet helning på 60° i forhold til horisontalplanet.
Rennen (4) blir frilagt i hvert 2. lag og kan fylles med jord (9) for beplanting. Forkanten (15) danner en smekker ytre begrensning for beplantingen.
Fig. 9 viser plassering av blokker i tre lag i Pos.l, og blokker i hvert tredje lag i Pos.2. Støttemuren får derved en forside som er avtrappet for hvert tredje lag, og med en samlet helning på 65° i forhold til horisontalplanet.
Rennen (4) blir derved frilagt i hvert 3. lag og kan fylles med jord (9) for beplanting. Forkanten (15) danner en smekker ytre begrensning for beplantingen.
Ved å plassere enkelte blokker i et lag i Pos.2 (11), dannes en nisje som kan beplantes eller hvor det kan monteres et lysarmatur (14) for belysning av arealet foran muren
Rennen i det nederste lag kan ved plassering av de to nederste lag i Pos.l ilegges armeringsstål og utstøpes med betong (7) til et langsgående, sammenhengende fundament for muren, uten forskalingsarbeider.
Øvrige skjulte renner kan under murens oppbygging fylles med sand, grus eller pukk (8), som øker egenvekten, og dermed stabiliteten, av muren.
Toppen av muren avsluttes med rennen (4) som kan beplantes, og hvor kanten (15) danner en smekker avslutning av muren.
Murene bakfylles med komprimert grus eller finpukk (12) mot eksisterende terreng (13) Nederste lag legges ut på komprimert grus eller pukk. I det nederste lag vil støtteknastene (1) og (2) på blokkenes underside virke som forankring i underlaget mot horisontal
forskyvning av muren som følge av jordtrykk.
Se Fig. 8, Fig. 9 og Fig. 10.
Fig. 10 viser et eksempel på en støttemur oppbygget med blokker i henhold til oppfinnelsen.
En støttemur bygget med betongblokken ifølge oppfinnelsen kan ved hensiktsmessig plassering av blokker i Pos.l, henholdsvis Pos.2 tilpasses de fleste forekommende terrengformer og omgivelser.
Ved å plassere blokkene i et lag skiftevis i Pos. 1 og Pos.2, kan man få en variert murflate som kan brytes opp ytterligere av fremskutte plantekasser (10), som forsynes med endelokk (6).
Ved beplanting av rennen (4) får man en miljøvennlig mur med et mykt og variert utseende.

Claims (4)

1. Betongblokk for bygging av støttemurer mot terreng, som ved bruk av samme blokk kan gis helning og form som kan tilpasses en aktuell skråning og som kan gis varierende forside som kan beplantes, karakterisert ved at betongblokken på undersiden er utstyrt med to støtteknaster (1,2), og på oversiden med en utsparing (3), som er innbyrdes plassert slik at blokken kan monteres på og støttes av en underliggende blokk i to alternative posisjoner, Pos.l eller Pos.2, hvorved en av støtteknastene (1,2) vil passe til utsparingen (3) i en underliggende blokk, og ved at blokken i oversidens forkant er utstyrt med en renne (4) som danner en plantekasse (9).
2. Betongblokk i henhold til krav 1, karakterisert ved at rennen (4) alternativt danner form for støping av et armert betongfundament (7) for muren.
3. Betongblokk i henhold til krav 1, karakterisert ved at rennen (4) alternativt danner hulrom som kan fylles med sand eller grus (8) for øking av murens egenvekt og stabilitet.
4. Betongblokk i henhold til krav 1, karakterisert ved at rennen (4) ved avstenging med et endelokk (6) alternativt danner en enkeltstående plantekasse (10).
NO20010352A 2001-01-22 2001-01-22 Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes NO312774B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20010352A NO312774B1 (no) 2001-01-22 2001-01-22 Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20010352A NO312774B1 (no) 2001-01-22 2001-01-22 Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20010352D0 NO20010352D0 (no) 2001-01-22
NO20010352A NO20010352A (no) 2002-07-01
NO312774B1 true NO312774B1 (no) 2002-07-01

Family

ID=19912038

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20010352A NO312774B1 (no) 2001-01-22 2001-01-22 Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO312774B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO20010352D0 (no) 2001-01-22
NO20010352A (no) 2002-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1338280C (en) Wall and block therefor
CA2017578C (en) Embankment reinforcing structures
RU2544203C2 (ru) Многокомпонентный блок подпорной стенки
US7971407B2 (en) Wall block and wall block system for constructing walls
AU2011223800A1 (en) Retaining wall block system
NO790130L (no) Skraa stoettemur.
US20070196184A1 (en) Reinforced retaining wall and method of construction
NO162086B (no) Byggeelementer.
CZ300029B6 (cs) Zed
NO336037B1 (no) Sportsgulv og en metode for å fremstille sportsgulv
AU2010201838A1 (en) Concrete block for wall, walls having such blocks, and methods
US7351015B2 (en) Invertible retaining wall block
DK161527B (da) Byggesaet samt fremgangsmaade til opfoering af murvaerk
CN211312554U (zh) 一种挡锁砌砖、挡墙、护坡
NO312774B1 (no) Betongblokk for bygging av stöttemurer som kan beplantes
CN108487264B (zh) 一种护坡砖及挡土墙垒砌方法
US7147406B2 (en) Wall structure for retaining soils
US20090110491A1 (en) Securable retaining wall block and system
KR102184291B1 (ko) 도로의 임시 복구를 위한 보도블록부
CN110747870A (zh) 一种挡锁砌砖、挡墙、护坡、垒砌方法、平铺方法
GB2412940A (en) Retaining wall
KR100593181B1 (ko) 축대옹벽블록 구조체 및 그 시공방법
KR200276458Y1 (ko) 맞물림형 식생대
JP2931230B2 (ja) 高姿勢植生に適した緑化用コンクリートブロックおよび緑化コンクリートブロック擁壁
EP1022394B1 (en) Concrete blocks for building support walls and turfing slopes, embankments dykes and similar