NO308958B1 - En undervannsutgravningsapparatur - Google Patents

En undervannsutgravningsapparatur Download PDF

Info

Publication number
NO308958B1
NO308958B1 NO19992956A NO992956A NO308958B1 NO 308958 B1 NO308958 B1 NO 308958B1 NO 19992956 A NO19992956 A NO 19992956A NO 992956 A NO992956 A NO 992956A NO 308958 B1 NO308958 B1 NO 308958B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
underwater excavation
rotor
stator
outlet
excavation apparatus
Prior art date
Application number
NO19992956A
Other languages
English (en)
Other versions
NO992956L (no
NO992956D0 (no
Inventor
Hector Filippus Alexander Van Drentham Susman
Kenneth Roderick Stewart
Original Assignee
Ledingham Chalmers Trustee Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from PCT/GB1996/003148 external-priority patent/WO1998027286A1/en
Application filed by Ledingham Chalmers Trustee Co filed Critical Ledingham Chalmers Trustee Co
Priority to NO19992956A priority Critical patent/NO308958B1/no
Publication of NO992956D0 publication Critical patent/NO992956D0/no
Publication of NO992956L publication Critical patent/NO992956L/no
Publication of NO308958B1 publication Critical patent/NO308958B1/no

Links

Landscapes

  • Earth Drilling (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en forbedret utgravningsapparatur, og spesielt en forbedret undervannsutgravningsapparatur.
Undervannsutgravningsapparaturer er tidligere kjent, for eksempel fra GB 2 240 568 (CONSORTIUM RESOURCE et al). I den fremlegningen er det beskrevet et undervannsutgravningsapparatur innbefattende et hult legeme med et innløp for å motta vann og et utløp for uttømming av vann. En propell er monterbart anbragt i det hule legemet for å trekke vann gjennom innløpet og levere en vannstrøm gjennom utløpet. Vannjetter på propelltuppene roterer propellene når vann blir tilført jettene.
Slik rotasjon medfører at vann blir trukket inn i legemet gjennom innløpet og fordrevet fra legemet som en strøm gjennom utløpet. Strømmen kan bli benyttet for å flytte materiale på havbunnen.
Undervannsutgravningsapparaturer av tidligere kjent teknikk har et flertall ulemper, for eksempel: (a) Lav energivirkningsgrad på grunn av for eksempel hydrodynamiske begrensninger for fluidj etter, som derfor krever ekstremt store og kraftkrevende pumper for å drive systemet; (b) en tendens til at apparaturen roterer som følge av propellens rotasjon;
(c) vanskeligheter med styring og posisjonering av apparaturen.
Det er et formål ved minst noen av aspektene ved foreliggende oppfinnelse å forsøke og redusere en eller flere av de før nevnte problemer ved tidligere kjent teknikk.
Ifølge et første aspekt ved den foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt en undervanns utgravningsapparatur innbefattende et hult legeme som har minst et innløp og minst et utløp, minst to løpehjul roterbart anbragt i det hule legemet og en innretning for å drive løpehjulene.
Drivinnretningene gjør med fordel at løpehjulene blir drevet i motsatte rotasjonsretninger ved bruk.
Det minst ene innløpet kan være skrånet i en vinkel i forhold til en akse langs hvilken det ene utløpet er tilveiebragt.
Foretrekningsvis er det tilveiebragt minst to innløp.
Foretrekningsvis er de minst to innløpene anbragt i det vesentlige symmetrisk rundt en akse som strekker seg fra utløpet.
I en utførelsesform innbefatter undervannsutgravningsapparaturen to horisontalt motsatte innløp som kommuniserer med et enkelt utløp, der utløpet er anbragt vertikalt nedoverrettet i det vesentlige midt mellom de to innløpene som er i bruk. I dette tilfellet har derfor utgravningsapparaturen en i det vesentlige T-formet profil.
I en alternativ utførelsesform innbefatter undervannsutgravningsapparaturen to innløp som kommuniserer med et enkelt utløp, der innløpene er i det vesentlige symmetrisk anbragt rundt en akse som strekker sesg fra utløpet, der utløpet er anbragt vertikalt nedoverrettet i det vesentlige midt mellom to innløp ved bruk. I dette tilfellet har utgravningsapparaturen derfor en i det vesentlige Y-formet profil.
Foretrekningsvis er hvert av utløpene skrånet i det vesentlige 45° fra aksen som strekker seg fra utløpet.
Minst et løpehjul kan være tilveibragt inne i/tilliggende hvert innløp.
Innretningen for å drive løpehjulet(ene) kan inkludere minst en boremotor.
Den minst ene boremotoren kan innbefatte en stator og en rotor roterbart anbragt i statoren, der statoren er tilveiebragt med en stangnedsenkning og en ekshauståpning, der rotoren er tilveiebragt med en rotorkanal og minst en kanal for å føre drivfluid fra rotorkanalen til et kammer mellom rotoren og statoren, der stangnedsenkningen er tilveiebragt med en stang, som i bruk danner en tetting mellom statoren og rotoren.
Selv om det ikke er avgjørende, er det svært ønskelig at rotoren er tilveiebragt med en tetting som er tilkoblet statoren.
Foretrekningsvis er tettingen laget av et materiale som er valgt fra gruppen bestående av plastmaterialer, polyetyletylketoner, metall, kobberlegeringer og rustfritt stål. Foretrekningsvis er stangen laget av et materiale valgt fra gruppen bestående av plastmaterialer, polyetyletylketon, metall, kobberlegeringer og rustfritt stål.
Foretrekningsvis er statoren tilveiebragt med to stangnedsenkninger som er anbragt motsatt av hverandre, og to ekshauståpninger som er anbragt motstående hverandre, der hver av stangnedsenkningene er tilveiebragt med en respektiv stang, der rotoren har to tettinger som er anbragt motsatt av hverandre.
Boremotoren kan med fordel innbefatte to boremotorer gruppert med sine respektive rotorer koblet sammen, der hver motor innbefatter en stator og en rotor roterbart anbragt i statoren, der statoren er tilveiebragt med en stangnedsenkning og en ekshauståpning, der rotoren er tilveiebragt med en rotorkanal og minst en kanal for å føre drivfluid fra rotorkanalen til et kammer mellom rotoren og statoren, der stangnedsenkningen er tilveiebragt med en stang som i bruk danner en tetting mellom statoren og rotoren.
Foretrekningsvis er boremotorene parallellkoblet, selv om de kan være seriekoblet om ønskelig.
Boremotorene er med fordel gruppert slik at en av boremotorene drives ute av fase med den andre ved bruk. I en foretrukket utførelsesform vil derfor hver boremotor ha to kammere, og kammerne i den første boremotoren er 90° ute av fase med kammeret i den andre boremotoren. På samme måte vil det i en utførelsesform der hver boremotor har fire kammere være en fordle om kammerne i den første boremotoren er 45° ute av fase i forhold til kammerne i den andre boremotoren. Dette arrangementet hjelper til å sikre en jevn utgangseffekt og å forhindre steiling.
Alternativt kan den minst ene boremotoren være en "Moineau", hydraulisk eller en på egnet måte tilpasset elektrisk motor.
Løpehjulene kan bli drevet ved hjelp av en gearboks eller ved utnyttelse av det motsatte reaktive dreiemoment på et drivlegeme i motoren.
Når det reaktive dreiemoment på motorlegemet blir benyttet, kan minst et løpehjul være koblet til en utgangsaksel for nevnte motor, mens minst et annet løpehjul kan være koblet til motorlegemet.
Alternantivt kan løpehjulene bli drevet av to av motorene som opererer i motsatte retninger. I et slikt tilfelle vil nevnte motorer og løpehjul være balanserte og like.
Undervanns utgravningsapparaturen kan videre innbefatte en agitatoranordning som har mekaniske støyinnretninger og fluidstrømnings-støyinnretninger.
Undervanns-utgravningsapparaturen kan ved bruk være opphengt fra et overflatefartøy eller montert på en slede av den typen som nå er kjent for bruk ved undervanns-utgravningsoperasjoner.
I henhold til et andre aspekt ved den foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt en undervannsapparatur innbefattende en hult legeme som har to innløp som kommuniserer med et utløp, minst to løpehjul roterbart anbragt i det hule legemet og innretninger for å drive løpehjulene, der innløpene er i det vesentlige symmetrisk anbragt rundt en akse som strekker seg fra utløpet, hvorved innløpene ikke er horisontalt motstående hverandre.
Utførelsesformer av den foreliggende oppfinnelse vil nå bli beskrevet ved hjelp av eksempler, og med henvisning til de medfølgende tegninger, der: Figur 1 viser et sidetverriss av en første utførelsesform av en utgravningsapparator i henhold til den foreliggende oppfinnelse: figur 2 viser et langsgående tverrsnitt av en utførelsesform av en boreapparatur for bruk i utgravningsapparaturen i figur 1 i henhold til den foreliggende oppfinnelse;
figurene 3A-3D er tverriss langs linjen A-A i figur 2 som viser en rotor i motoren i fire ulike posisjoner; og
figurene 4A-4D er tverriss langs linjen B-B i figur 2 som viser rotoren i fire ulike posisjoner.
Figur 5 viser et sidetverriss av en andre utførelsesform av en utgravningsapparatur i henhold til den foreliggende oppfinnelse;
figur 6 viser et sidetverriss av en tredje utførelsesform av en utgravningsapparatur i henhold til den foreliggende oppfinnelse.
Med henvisning til figur 1, er det vist en første utførelsesform av en undervannsutgravningsapparatur 300a i henhold til den foreliggende oppfinnelse. Apparaturen 300a innbefatter et hult legeme 370a utformet av to horisontalt motsatte innløpskanaler 371a og en utløpskanal 373a, en drivmotor 310a og to løpehjul 335a, 3a40a.
Apparaturen 300a er videre tilveiebragt med avbøyningsledeplater 302a inne i det hule legemet 370a, opphengsbraketter 306a for å gjøre det mulig for apparaturen 300a å bli opphengt fra et overflatefartøy,m styreskovler 386a for å regulere strømmen av fluid etter ledeskovlene 335a, 340a, og sikkerhetsgitter 385a for å søke og forhindre inntreningen av fast materiale som kan skade løpehjulene 335a, 340a.
I denne første utførelsesformen, er drivmotoren 310a tilveiebragt langs en felles akse med de horisontalt motsatte innløpskanalene 371a og løpehjulene 335a, 340a. En utgangsaksel 330a fra motoren 310a er koblet til et første løpehjul 335a mens det andre løpehjulet 340a er festet til en aksel 342a koblet via en svivel 325a til et ytre hus av drivmotoren 310a.
Ved bruk blir drivfluid tilført motoren 310a via fluidinnløpet 308a som igjen fører til at utgangsakselen 330a og løpehjulet 335a roterer. Reaktivt dreiemoment fra denne rotasjonen fører til at det ytre huset av drivmotoren 310a roterer i en retning motsatt av utgangsakselen 330a. Dette igjen resulterer i rotasjon av det andre løpehjulet 340a. Løpehjulene 335a, 340a er konfigurert slik at de på tross av å rotere i motsatte retninger, hver tilveiebringer en lik strømningsmengde av vann inn i det hule legemet 370a. Vann som blir trukket inn i det hule legemet 370a, blir derfor rettet via avbøyningsledeplatene 302a gjennom utløpskanalen 373a og mot havbunnen 400a.
Akselen 342a og svivelen 325a kan, i en alternativ utførelsesform, bli erstattet av en andre motor som direkte driver løpehjulet 340a, som ovenfor beskrevet med henvisning til figur 5.
Utgravningsanordningen 300a kan for eksempel være opphengt fra baugen eller akterstevnen av et overflatefartøy, eller gjennom en åpning i skipsbunnen av et tilegnet undervanns-operasj onsfartøy.
I en alternativ utførelsesform kan anordningen 300a være tilveiebragt på en slede (ikke vist) av den typen som nå benyttes for undervannsoperasjoner. Utgravningsapparaturen 300a kan videre være tilveiebragt med en agitatoranordning (ikke vist) som har mekaniske støyinnretninger og fluidstrømningsstøyinnretninger.
I en fordelaktiv utførelsesform innbefatter motoren 310 en boremotor, slik som den som er fremlagt i W095/19488.
Boremotoren 310 kan innbefatte en første motor 20 og en andre motor 50.
Den første motoren 20 innbefatter en stator 21 og en rotor 23. Et øvre parti 22 av rotoren 23 strekker seg gjennom en øvre lagersammenstilling 24 som innbefatter et aksiallager 26 og tettinger 25.
Drivfluid, f.eks. vann, boreslam eller gassundertrykk, strømmer ned gjennom en midtre subkanal 12 til en midtre rotorkanal 27, og så utgjennom rotorstrømningskanalene 28 inn i aksjonskammerne 31 og 32.
Ved å følge en motorkraftlag, strømmer drivfluiden gjennom ekshauståpningen 33 i statoren 21, og så nedover gjennom en ringformet kanal omliggende statoren 21 og strømningskanalene 35 i en nedre lagersammenstilling 34. En del 36 av rotoren 23 strekker seg gjennom den nedre lagersammenstillingen 34 som innbefatter et aksiallager 37 og tettinger 38.
Endene av statoren 21 er forsynt med utspring (castellated) og utspringene kobles til nedsenkninger i respektive øvre lagersammenstilling 24 og nedre lagersammenstilling 34, respektive, for å hindre rotasjon av statoren 21. Den øvre lagersammenstillingen 24 og nedre lagersammenstillingen 34 er tett avpasset i et ytre rørformet element 14 og blir holdt mot rotasjon ved kompresjon mellom de gjengede hylsene 16 og 84.
En kilekobling 39 sammenføyer en kile-ende av rotoren 23 til en kile-ende av den andre motorens 50 rotor 53. Den andre motoren 50 har en stator 51.
En øvre del 52 av rotoren 53 strekker seg gjennom en øvre lagersammenstilling 54. Tettingen 55 er anbragt mellom den øvre lagersammenstillingen 54 og det ytre av den øvre delen 52 av rotoren 53. Rotoren 53 beveger seg på aksiallagrene 56 med hensyn til den øvre lagersammenstillingen 54.
Drivfluid strømmer inn i en midtre rotorkanal 57 fra den midtre rotorkanalen 27 og så ut gjennom rotorstrømningskanalene 58 og inn i aksjonskammerne 61 og 62. Ved å følge et motorkraftslag, strømmer drivfluiden gjennom ekshauståpningene 63 i statoren 51, og så nedover gjennom en ringformet kanal som omkranser statoren 51 og strømningskanalene 65 i en nedre lagersammenstilling 64. En del 66 av rotoren 53 strekker seg gjennom en nedre lagersammenstilling 64. Rotoren 53 beveger seg på aksiallagrene 67 med hensyn til den nedre lagersammenstillingen 64 og tettingen 68 tetter grenseflaten mot rotorlagersammenstillingen. Også drivfluid som strømmet gjennom strømningskanalene 35 i den nedre lagersammenstillingen 34 strømmer nedover gjennom kanalene 79 i den øvre lagersammenstillingen 54, forbi statoren 51 og gjennom strømningskanalene 65 i den nedre lagersammenstillingen 64.
Den øvre lagersammenstillingen 54 og den nedre lagersammenstillingen 64 er en tett anpasning i et ytre rørformet element 18, og blir holdt mot rotasjon ved kompresjon mellom den gjengede hylsen 84 og en nedre gjenget hylse (ikke vist).
Figurene 2A-2D og 3A-3D viser en typisk syklus for henholdsvis den første og andre motoren 20 og 50, og viser posisjonen av de to motorene i forhold til hverandre på ulike tidspunkter i syklusen. For eksempel viser figur 2C en ekshaustperiode for den første motoren 20, mens figur 3C i samme øyeblikk viser en kraftperiode for den andre motoren 50.
Som vist i figur 2A kommer drivfluid som strømmer gjennom rotorstrømningskanalene 28 inn i aksjonskammerne 31 og 32. På grunn av geometrien til kammerne (som forklart nedenfor) og de resulterende kreftene, beveger drivfluiden rotoren i en medurs retning som vist i figur 2B. Aksjonskammeret 31 er tettet i en ende ved hjelp av en rullende skovlestang 71 som støter mot en ytre overflate 72 av rotoren 23 og en del 74 av stangnedsenkningen 75.
I den andre enden av aksjonskammeret 31, støter en tetting 76 på en flik 77 av rotoren 23 tettende mot en indre overflate av statoren 21.
Ssom vist i figur 2B, har rotoren 23 beveget seg til et punkt nær enden av en kraftperiode.
Som vist i figur 2C, begynner drivfluid ved dette tidspunktet i motorsyklusen å gå ut gjennom ekshauståpningene 33.
Som vist i figur 2D, har de rullende skovlstengene 71 og tettingene 76 sperret av aksjonskammerne, og drivfluid som strømmer derinn vil rotere rotoren 23 inntil tettingen 76 igjen beveger seg forbi ekshauståpningene 33.
Den andre motoren 50 opererer på samme måte som den første motoren 20, mens som foretrukket og som vist i figurene 3 A-3D, er motorene 90° ute av fase slik at når en motor avgir drivfluid, tilveiebringer den andre kraft.
Tettingene 76 er i en utførelsesform laget av polyetyletylketon (PEEK). De rullende skovlstengene 71 er også laget av PEEK. Rotorene (23, 25) og statorene (21, 51) er foretrekningsvis laget av korrosjonsmotstandsdyktige materialer slik som rustfritt stål.
Når en tetting 76 i den første motoren 20 roterer forbi en ekshauståpning 33, går drivfluiden som forårsaket dreiningen ut og strømmer nedover, så gjennom kanalene 79, forbi ekshauståpningene 63 og strømningskanalene 65.
Det skal forstås at selv om boremotoren 310 i den fremlagte utførelsesformen innbefatter to motorer 20, 50, kan boremotoren 310 med egnet tilpasning innbefatte bare en motor 20 eller 50.
Med henvisning nå til figur 5, er det vist en andre utførelsesform av en undervanns-utgravningsapparatur 300b i henhold til den foreliggende oppfinnelse. Deler som er like de i apparaturen 300a har de samme henvisningsnummerne som for apparaturen 300a i figur 1, med unntak av at de har tilleggsbetegnelsen "b" i steden for "a".
Apparaturen 300b skiller seg fra apparaturen 300a ved at akselen 342a og svivelen 325a er erstattet av en andres motor 310'b og en T-kobling 326b. I denne utførelsesformen er derfor løpehjulene 335b, 340b drevet av respektive motorer 310b, 310'b. Ved bruk blir drivfluid tilført motorene 310b, 310'b via fluidinnløpet 308b og T-koblingen 326b.
Med henvisning nå til figur 6, er det vist en andre utførelsesform av en undervanns-utgravningsapparatur 300c i henhold til den foreliggende oppfinnelse. Deler som er lik apparaturen 300b har samme henvisningsnummere, med unntak av tilføyningen "c" i steden for "b".
Apparaturen 300c skiller seg fra apparaturen 300b ved at mens for innløpene 371b i apparaturen 300b er horisontalt motsatte, er innløpene i apparaturen 300c i det vesentlige symmetrisk anbragt om en akse som strekker seg fra utløpet 373c, slik at apparaturen 300c er i det vesentlige Y-formet. I denne utførelsesformen er det derfor tilveiebragt en Y-kobling 326c.
Utførelsesformene for oppfinnelsen som ovenfor beskrevet er gitt utelukkende som eksempel, og skal ikke anses å begrense omfanget av oppfinnelsen på noen måte. Det skal spesielt forstås at bormotoren 310 er egnet for bruk i et hvilket som helst av de fremlagte utførelsesformene.

Claims (24)

1. Undervanns-utgravningsapparatur (300a; 300b; 300c), karakterisert vedå innbefatte et hult legeme (370a; 370b; 370c) som har minst et innløp (371a; 371b; 371c) og minst et utløp (383a; 373b; 373c), minst et par løpehjul (335a; 335b; 335c, 340a; 340b; 340c) roterbart anbragt i det hule legemet, og innretning for å drive løpehjulene (310a; 310b; 310c).
2. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 1, karakterisert ved at drivinnretningen fører til at løpehjulet blir drevet i motsatte rotasj onsretninger.
3. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et av kravene 1 eller 2, karakterisert ved at det minst ene innløpet er skrånet med en vinkel i forhold til en akse hvor det minst ene utløpet er tilveiebragt.
4. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at det er tilveiebragt minst et par med innløp (371a; 371b; 371c).
5. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at det minst ene innløpparet (371a; 371b; 371c) er i det vesentlige symmetrisk anbragt om en akse som strekker seg fra utløpet (373a; 373b; 373c).
6. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 5, karakterisert ved at apparaturen innbefatter to horisontalt motsatte innløp (371c) som kommuniserer med et enkelt utløp (373c(, der utløpet er anbragt vertikalt nedoverrettet i det vesentlige midtveis mellom de to innløpene ved bruk, slik at utgravningsapparaturen har en i det vesentlige T-formet profil.
7. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 5, karakterisert ved at apparaturen innbefatter et par innløp (371c) som kommuniserer med et enkelt utløp (373c), der innløpene er i det vesentlige symmetrisk anbragt om en akse som strekker seg fra utløpet, der utløpet er anbragt vertikalt nedoverrettet i det vesentlige midtveis mellom de to innløpene.
8. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 6 eller 7, karakterisert ved at minst et løpehjul (335c, 340c) er tilveiebragt inne i hvert innløp.
9. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at innretningen for å drive løpehjulet/løpehjulene (335a; 335b; 335c, 340a; 340b; 340c) inkluderer minst en boremotor (31 Oa; 31 Ob; 310c).
10. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 9, karakterisert ved at minst en boremotor (310a; 310b; 310c) innbefatter en stator (21, 51) og en rotor (23, 53) roterbart anbragt i statoren, der statoren er tilveiebragt med en stangnedsenkning (75) og en ekshauståpning (33, 63) der rotoren er tilveiebragt med en rotorkanal (27, 57) og minst en kanal (28, 58) for å lede drivfluid fra rotorkanalen til et kammer mellom rotoren og statoren, der stangnedsenkningen er tilveiebragt med en stang (71) som ved bruk danner en tetting mellom statoren og rotoren.
11. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 10, karakterisert ved at rotoren er tilveiebragt med en tetting (76) for tilkobling med statoren.
12. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 11, karakterisert ved at tettingen (76) er laget av et materiale som er valgt fra en gruppe bestående av plastmaterialer, polyetyletylketon, metall, kobberlegeringer og rustfritt stål.
13. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av kravene 10 til 12, karakterisert ved at stangen (71) er laget av et materiale valgt fra en gruppe bestående av plastmaterialer, polyetyletylketon, metall, kobberlegeringer og rustfritt stål.
14. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av kravene 10 og 13, karakterisert ved at statoren (21, 51) er tilveiebragt med to stangnedsenkninger (75) som er anbragt motsatt av hverandre, og to ekshauståpninger (33, 63) som er anbragt motsatt av hverandre, der hver av stangnedsenkningene er tilveiebragt med en respektive stang, og der rotoren har to tettinger (76) som er anbragt motsatt av hverandre.
15. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 9, karakterisert ved at minst en boremotor (310a; 310b; 310c) innbefatter to boremotorer (20, 50)anordnet med sine respektive rotorer (23, 53) koblet sammen, der hver motor innbefatter en stator (21, 51) og en rotor (23, 53) roterbart anbragt i statoren, der statoren er tilveiebragt med en stangnedsenkning (75) og en ekshauståpning (33, 53) der rotoren er tilveiebragt med en rotorkanal (27, 57) og minst en kanal (28, 58) for å lede drivfluid fra rotorkanalen til et kammer mellom rotoren og statoren, der stangnedsenkningen er tilveiebragt med en stang (71), som ved bruk danner en tetting mellom statoren og rotoren.
16. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 15, karakterisert ved at boremotorene (20, 50) er seriekoblet eller parallellkoblet.
17. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 15 eller 16, karakterisert ved at boremotoren (20, 50) er anbragt slik at en boremotor ved bruk opererer ute av fase med den andre.
18. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at løpshjulene (335a; 335b; 335c, 340a; 340b; 340c) er drevet ved hjelp av en gearboks eller ved utnyttelse av det motsatte reaktive dreiemoment på et drivlegeme av motoren.
19. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 18, karakterisert ved at det reaktive dreiemoment for motorlegemet blir benyttet, der minst et løpehjul er koblet til en utgangsaksel fra nevnte motor, mens minst et annet løpehjul kan være koblet til motorlegemet.
20. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 1, karakterisert ved at løpehjulene blir drevet av et par motorer (20, 50) som opererer i motsatte retninger.
21. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at undervanns-utgravningsapparaturen videre innbefatter en aggitatoranordning som har mekanisk støymiddel og et fluidstrømningsstøymiddel.
22. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at dette ved bruk blir opphengt fra et overflatefartøy eller montert på en slede av den typen som er tidligere kjent for bruk i undervanns-utgravningsoperasjoner.
23. Undervanns-utgravningsapparatur i henhold til krav 7, karakterisert ved at hvert av utløpene (373a; 373b; 373c) er skrånet i det vesentlige 45° fra aksen som strekker seg fra utløpet.
24. Undervanns-utgravningsapparatur, karakterisert ved å innbefatte et hult legeme (310a; 310b; 310c) som har et par innløp (371a; 371b; 371c) som kommuniserer med et utløp (373a; 373b; 373c), minst et par løpehjul (335a; 335b; 335c, 340a; 340b; 340c) roterbart anbragt i det hule legemet og innretning for å drive løpehjulene, der innløpene er i det vesentlige symmetrisk anbragt rundt en akse som strekker seg fra utløpet, hvorved innløpene ikke er horisontalt motsatt av hverandre.
NO19992956A 1996-12-19 1999-06-17 En undervannsutgravningsapparatur NO308958B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO19992956A NO308958B1 (no) 1996-12-19 1999-06-17 En undervannsutgravningsapparatur

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/GB1996/003148 WO1998027286A1 (en) 1995-06-21 1996-12-19 Improvements in or relating to underwater excavation apparatus
NO19992956A NO308958B1 (no) 1996-12-19 1999-06-17 En undervannsutgravningsapparatur

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO992956D0 NO992956D0 (no) 1999-06-17
NO992956L NO992956L (no) 1999-08-18
NO308958B1 true NO308958B1 (no) 2000-11-20

Family

ID=19903465

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19992956A NO308958B1 (no) 1996-12-19 1999-06-17 En undervannsutgravningsapparatur

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO308958B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO992956L (no) 1999-08-18
NO992956D0 (no) 1999-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1007796B1 (en) Improvements in or relating to underwater excavation apparatus
US5833444A (en) Fluid driven motors
GB2297777A (en) Underwater excavation apparatus
EP0563404B1 (en) Fluid energy apparatus
US4050849A (en) Hydrodynamic transmission for ship propulsion
EP0429640B1 (en) Water jet propulsion module
NO308958B1 (no) En undervannsutgravningsapparatur
HUT64277A (en) Water-jet drive for ships circulating in shallow water
EA005904B1 (ru) Усовершенствования турбины
NO323993B1 (no) Celle for pumping av en flerfase-effluent, fremgangsmate for anvendelse av cellen og pumpe som omfatter minst en av nevnte celler
JPS63138166A (ja) 回転継手
JP3839852B2 (ja) 水中穴掘り装置の改良
CN111232174A (zh) 舰艇发动机
US4124329A (en) Axial-flow reversible turbine
EP0174286B1 (en) Hydroturbine generator etc. having a device for adjusting the vane angles of a hydro turbine or a pump
MXPA99005761A (en) Improvements in or relating to underwater excavation apparatus
US3035758A (en) Maximum leverage turbine with compound drive buckets
US4655680A (en) Continuous blade axial-flow friction drag pump
CA2236219A1 (en) Power generator driven by environment's heat
EP1427954B1 (en) A device for sealing a passage through a wall
CN1101766C (zh) 立式水力喷射推进装置
GB2301128A (en) Underwater excavation apparatus
US4357797A (en) Unified action hydrocentrifugal machines
SU1255514A1 (ru) Водометный движитель
AU710632B2 (en) Power generator driven by environment's heat

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired