NO178413B - Sikkerhetsutstyr for fyrtöy - Google Patents

Sikkerhetsutstyr for fyrtöy Download PDF

Info

Publication number
NO178413B
NO178413B NO922467A NO922467A NO178413B NO 178413 B NO178413 B NO 178413B NO 922467 A NO922467 A NO 922467A NO 922467 A NO922467 A NO 922467A NO 178413 B NO178413 B NO 178413B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
valve operating
valve
lighter
gaseous medium
fuel
Prior art date
Application number
NO922467A
Other languages
English (en)
Other versions
NO178413C (no
NO922467D0 (no
NO922467L (no
Inventor
James M Mcdonough
Floyd B Fairbanks
Thomas G Snell
Original Assignee
Bic Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bic Corp filed Critical Bic Corp
Publication of NO922467D0 publication Critical patent/NO922467D0/no
Publication of NO922467L publication Critical patent/NO922467L/no
Publication of NO178413B publication Critical patent/NO178413B/no
Publication of NO178413C publication Critical patent/NO178413C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23QIGNITION; EXTINGUISHING-DEVICES
    • F23Q2/00Lighters containing fuel, e.g. for cigarettes
    • F23Q2/16Lighters with gaseous fuel, e.g. the gas being stored in liquid phase
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23QIGNITION; EXTINGUISHING-DEVICES
    • F23Q2/00Lighters containing fuel, e.g. for cigarettes
    • F23Q2/16Lighters with gaseous fuel, e.g. the gas being stored in liquid phase
    • F23Q2/164Arrangements for preventing undesired ignition

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører sikkerhetsutstyr for fyrtøy omfattende et hus med et reservoar for et brennbart gassformet medium under trykk; ventilanordning forbundet til reservoaret og innrettet for selektiv betjening mellom en normalt lukket stilling som hindrer utslipp av gassformet medium fra reservoaret og en åpen stilling som tillater utløp av gassformet medium fra reservoaret; gnistfrembringende anordning plassert nær ved ventilanordningens utløpsåpning for gassformet medium, for derved selektivt å bevirke antennelse av det gassformede medium, en nedtrykkbar ventilbetjeningsanordning som, ved nedtrykking av en del av denne, betjener ventilanordningen som dermed tillater gassformet medium å strømme ut fra reservoaret.
Fyrtøyet forbruker brensel, for eksempel butangass som er lagret i et reservoar i flytende tilstand og deretter føres gjennom en ekspansjonsventil der den går over til gass og til slutt blir antent av en gnist eller lignende. Fyrtøyet er beregnet på engangs bruk i form av en butan sigarettenner med sikkerhetsmekanisme som hindrer betjeningsanordningen for ventilen i å bli trykket ned og dermed hindrer ventilen eller brenseldysen i å slippe ut butangass. Dermed blir betjening av fyrtøyet vanskeliggjort for små barn. Sikkerhetsmekanismen for fyrtøyet kan fortrinnsvis frigjøres ved bevegelse av en sikkerhetslås til en av flere stillinger der mekanismen ikke sperrer, slik at fyrtøyet blir mer brukervennlig for de som skal anvende dette.
Forskjellige tidligere kjente fyrtøy der noen av dem har sikkerhetsdetaljer er tidligere kjent. Sikkerhetsdetaljene skal i alminnelighet redusere risikoen for skader på den som bruker fyrtøyet eller på andre som står i nærheten. Disse sikkerhetstrekk gjelder mekanismer som hindrer tenning av en brenselkilde hvis ikke fyrtøyet holdes riktig, det vil si mekanismer som automatisk stenger tilførselsventilen fra brenselkilden og anordninger som hindrer fikling med fyrtøyet.
I den senere tid er oppmerksomheten rettet mot å hindre lett betjening av slike fyrtøy av personer som normalt ikke har forutsetninger for å vurdere den mulige fare ved den åpne flamme. Denne fare innbefatter muligheten til å brenne seg selv direkte, eller å sette fyr på omgivende områder eller gjenstander, slik at det oppstår fare for spredning til en fullt utviklet brann. Individer det normalt tenkes på i dette tilfellet er små barn, for størstedelen i aldersklassen 5 år eller yngre.
US-PS 4,717,335 angår en sigarettenner der rotasjon av det gnistdannende hjul er begrenset. Mer bestemt, kan det gnistdannende hjul dreies i en retning for å avgi en gnist mot en dyse som gassformet brensel strømmer gjennom og dermed betjenes tenneren og brenselet antennes. Rotasjon av det gnistdannende hjul i den annen retning kan avgi en gnist bort fra dysen. Det gnistdannende hjul har en tapplignende konstruksjon som tjener til å begrense rotasjonen av hjulet til mindre enn 360° ved kontakt med selve huset. Om en gnist i det hele tatt frembringes, avhenger således at retningen for den forsøkte dreining og stillingen av den tappformede konstruksjon i forhold til selve huset. Når tenneren er benyttet en gang og brenselet er antent, og den tappformede konstruksjon har tilbakelagt hele sin bevegelsesbane, skal i teorien påfølgende betjening av tenneren være sperret fordi den tapplignende konstruksjon kommer i berøring med huset og hindrer en gnist i å oppstå i området ved brenseldysen.
Hver av US-PS 4,028,043 og 4,049,370 angår beskyttelsesmekanismer som skal hindre fikling med fyrtøyet før dette selges og mekanismene omgir delvis et gnistdannende hjul, brenseldysen eller en nedtrykkbar ventilbetjeningsdel for fyrtøyet. Disse beskyttelsesmekanismer som skal hindre fikling med varen før den selges er festet til fyrtøyets hus med avrivbare bånd og fjernes av kjøperen etter salg av fyrtøyet for å frilegge det gnistdannende hjul, brenseldysen og den nedtrykkbare ventilbetjeningsdel. Disse beskyttelsesmekanismer er imidlertid av begrenset verdi etter at de er blitt fjernet av en kjøper.
US-PS 3,547,566 og 3,899,286 angår fyrtøy med mekanismer som føler orienteringen for å hindre eller motvirke betjening av fyrtøyet om det holdes opp-ned. Uheldigvis gir slike mekanismer ikke tilstrekkelig sikkerhet for små barn som fikler med fyrtøyet, siden mekanismene bare hindrer betjening i bestemte stillinger.
Mange sikkerhetsmekanismer er unødig innviklede, skaper vanskeligheter ved deres fremstilling og sansynligheten for mekanisk svikt under bruk er stor. En annen ulempe som er funnet ved visse•anordninger, er at den spesielle konstruksjon som anvendes begrenser formen og størrelsen på fyrtøyets hus, på grunn av kravet om at huset skal være tilstrekkelig stort til å gi plass til sikkerhetsmekanismen eller mekanismene. Ytterligere ulemper er knyttet til den letthet, hvormed enkelte sikkerhetsmekanismer kan oppheve sin sperring og til påliteligheten ved sikkerhetsmekanismene. For eksempel kan noen sikkerhetsmekanismer overvinnes eller fjernes forholdsvis lett. Dessuten er noen anordninger ikke like godt anvendbare for høyrehendte og kjeivhendte brukere og noen innbefatter uhensiktsmessig formede armer eller knapper som brukeren skal betjene når fyrtøyet skal anvendes. Videre krever noen av disse anordninger tilbakestilling av fyrtøyet i en brukers hånd etter betjening av sikkerhetsmekanismen og før fyrtøyet får flammen tent. For eksempel har noen fyrtøy en sikkerhetsmekanisme med betjeningsdel plassert tilstrekkelig langt fra en ventilbet jeningsdel eller på den annen side av fyrtøyet enn ventilbetjeningsdelen, noe som fører til en plundret betjening av dette. I tillegg er betjeningsanordningen for sikkerhetsmekanismen på noen fyrtøy begrenset, slik at fyrtøyet bare kan betjenes i en eneste stilling. Selv om det er kjent å hindre nedtrykning av en ventilbetjeningsdel før salg eller betjening av et fyrtøy i en bestemt stilling, er ingen av de ovenfor beskrevne fyrtøy lette å fremstille, forholdsvis små, har pålitelig mekanisme for å hindre nedtrykning av ventllbetjeningsdelen og mekanismen er ikke bevegelig til en rekke ikke sperrende stillinger og sikkerhetsmekanismen kan ikke lett innbygges ved montering av vanlige fyrtøy.
Selv om de eksisterende løsninger som her er beskrevet noen ganger kan betegnes som "barnesikre fyrtøy", "barnetrygge fyrtøy" eller lignende, skal det være klart at utviklingen i virkeligheten er rettet mot å redusere enkel flammedannelse på et flammedannende fyrtøy av personer som normalt betraktes ute av stand til å vurdere den potensielle fare som ligger i en fyrtøyflamme.
Foreliggende oppfinnelse er rettet mot et flammefrembringende fyrtøy som er selektivt betjenbart på en slik måte at vanskelighetsgraden for små barn - hovedsakelig 5 år eller mindre - er betydelig, når det gjelder å betjene fyrtøyet og frembringe en flamme, mens fyrtøyet også er brukervennlig og kan betjenes så vel av høyrehendte som av kjevhendte voksne.
Oppfinnelsen angår et barnetrygt, selektivt betjenbart flammeproduserende fyrtøy med en sikkerhetsmekanisme som normalt er i låst stilling og er bevegelig til en hvilken som helst av en rekke ulåste eller ikke-sperrende stillinger, hvori fyrtøyet kan betjenes. Sikkerhetsmekanismen kan fortrinnsvis betjenes med samme finger en bruker anvender for å trykke med en ventilbetjeningsarm uten at det er nødvendig å flytte om fyrtøyet i brukerens hånd. Rekken av ulåste stillinger gjør det mulig å anvende fyrtøyet både i høyre hånd og i venstre hånd like lett, uten at dette går ut over virkningen av fyrtøyets sikkerhetsmekanisme. Videre er sikkerhetsmekanismen enkel å innføre i monteringsprosessen for vanlige fyrtøy.
I samsvar med den foreliggende oppfinnelse er det til-veiebragt et sikkerhetsutstyr for fyrtøy av den innlednings-vis nevnte art som kjennetegnes ved en sperreanordning med minst en sperredel som er plassert under minst én del av den nedtrykkbare ventilbetjeningsanordning for vanligvis å hindre dens bevegelse, og en fingerbetjenbar del for selektiv bevegelse av sperreanordningen til en blant mange ikke-sperrende stillinger; samt innretninger for opptak av sperreanordningen for å lette betjeningen av ventilanordningen og tenning av det gassformede medium, idet to motsatt plasserte spor eller hakk er anordnet for opptak av sperren når sperren blir beveget langs sporåpningen til en av de ikke-sperrende stillinger, slik at betjening av ventilanordningen til åpen stilling tillates.
Inngrepsanordningen for ventilbetjeningen er normalt holdt i en stilling der den er i inngrep med ventilbetjeningsanordningen og bevegelsen av inngrepsanordningen til en hvilken som helst av rekken av stillinger ute av inngrep med ventilbetjeningsanordningen er mulig mot en ettergivende anordning. Den ettergivende bevegelse av inngrepsanordningen for ventilbetjeningen fører til at inngrepsanordningen går tilbake til sin ' stilling under ventilbetjeningsanordningen straks denne slippes og hindrer dermed ventilen i å åpne. Særlig omfatter mottageranordningene en rekke styrespor, hvert anbragt på den respektive side av ventilbetjeningsanordningen og inngrepsanordningen for ventilbetjeningen er en sikkerhetslås bevegelig på tvers mot den ene eller annen av de to motstående sider av ventilbetjeningen og oppad mot et av styresporene inntil ventilbetjeningsanordningen trykkes ned, hvorved gassformet medium slipper ut og sikkerhetslåsen beveges ned klar for å gå tilbake til en låst stilling. Når ventilbetjeningsanordningen slippes, kan sikkerhetslåsen gå tilbake til låst stilling under ventilbetjeningsanordningen.
Sikkerhetslåsen omfatter fortrinnsvis en bevegelig fingerbetjent del som er beregnet på å kunne beveges for å sette fyrtøyet i en ulåst stilling, en sperredel forbundet med den fingerbetjente del for å gripe inn mot nedtrykning av ventilbetjeningsanordningen, en sentral del med en åpning beregnet på å bli anbragt rundt en fjær og som tjener til å holde sikkerhetslåsen i området nær ved ventilbetjeningsanordningen og et par forlengelsesben som letter avbøyning og stabilisering av sikkerhetslåsen i fyrtøyet.
Anordningen til selektiv frembringelse av gnister omfatter fortrinnsvis f1intmateriale og et dreibart gnistdannende hjul med en fortannet overflate plassert og innrettet til selektivt å berøre f1intmaterialet med friksjon. Som et alternativ kan anordningen til selektiv frembringelse av gnister omfatte elektriske gnistfrembringende anordninger og mer bestemt piezoelektriske gnistfrembringende anordninger.
En sikkerhetsmekanisme med avstengning av brenselet er omhandlet til bruk i kombinasjon med et fyrtøy som har midler til å hindre betjening av brenseltilførselen under normale forhold og anordninger for selektiv betjening av brensel-tilførselen der den selektive betjening av denne og en tilsvarende frembringelse av gnister med den gnistdannende anordning tenner brenselet fra brenseltilførselen. Anordningen som muliggjør betjening innbefatter en nedtrykkbar ventilbetjeningsanordning som, når den trykkes ned, lar brensel strømme ut fra brenseltilførselen og innbefatter en sikkerhetslås som' normalt er stilt inn for å hindre nedtrykning av ventilbetjeningsanordningen og normalt sperrer for slik nedtrykning. Denne mekanisme innbefatter også innretninger for opptagelse av sikkerhetslåsen i en av en flerhet av ikke-sperrende stillinger, slik at det blir mulig å trykke ned ventilbetjeningsanordningen. "Utøvelse av en forspenningskraft på sikkerhetslåsen fører sikkerhetslåsen ut av sperrestill ingen og inn i en av de mange ikke-sperrende stillinger, slik at selektiv betjening av brenseltilførselen og en tilsvarende dannelse av gnister tenner brenselet. Det er fortrinnsvis to slike ikke-sperrende stillinger.
En del av sikkerhetslåsen er vanligvis plassert mellom ventllbetjeningsdelen og en hoveddel av fyrtøyets hus og hindrer nedtrykning av ventllbetjeningsdelen. Tverrbevegelse eller bevegelse av sikkerhetslåsen på tvers i den ene av to retninger skaper et tomrom mellom ventilbetjeningsanordningen og hovedhuset, og dette tomrom er tilstrekkelig stort til at ventilbetjeningsanordningen kan trykkes ned, idet minste delvis i dette hulrom. Bevegelse oppad på den ene eller annen side av ventilbetjeningsanordningen etter tverrbevegelsen, av sikkerhetslåsen mot en ikke-sperrende stilling av mot-tageranordningen for låsen, er anbragt idet minste delvis inntil begge sider av ventllbetjeningsdelen, der sikkerhetslåsen er ettergivende holdt i ikke-sperrende stilling av det trykk som utøves av sikkerhetslåsen på ventilbetjeningsanordningen, gjør det mulig å stille fyrtøyet i en ulåst tilstand der ventilbetjeningsdelen kan trykkes ned, slik at brensel vil strømme ut.
Det er også beskrevet et flammedannende fyrtøy som omfatter et hus, brenseltilførsel for brensel som skal tennes, tennanordning for tenning av brenselet, ventilanordning for selektivt utslipp av brensel, anordning som holder fyrtøyet i en normalt låst tilstand der brensel hindres i å strømme gjennom ventilanordningen og en anordning for selektiv frigjøring av fyrtøyet fra den normalt låste tilstand. Den selektive frigjøringsanordning er symmetrisk og kan stilles i en flerhet av ulåste eller ikke-sperrende stillinger. Den selektive frigjøringsanordning betjenes av brukeren med samme finger som ble benyttet til å betjene fyrtøyet uten at det krever noe skifte av fyrtøyets stilling i brukerens hånd.
Det finnes en ventilbetjeningsdel som normalt hindrer brensel i å unnvike når den er i en første stilling og den kan trykkes ned til en annen stilling, der det åpnes for brenseltilførselen, slik at brensel kan strømme ut fra tilførselsanordningen. Anordningen som holder fyrtøyet i normalt låst tilstand er fortrinnsvis en sikkerhetslås som normalt hindrer nedtrykning av den nedtrykkbare ventilbet j eningsanordning der selektiv utøvelse av en forspenningskraft av den som bruker fyrtøyet, på sikkerhetslåsen, muliggjør nedtrykning av ventllbetjeningsdelen.
Det er også omhandlet et forbedret flammeproduserende fyrtøy av den type som har et hus, et brenselforråd, en ventilanordning for selektiv tilførsel av brensel fra brenselforrådet til en brenseldyse og gnistdannende anordninger til frembringelse av gnister der forbedringen omfatter anordninger for selektiv muliggjøring av. betjening av ventilanordningen ved selektivt å la brensel komme ut fra brenselforrådet gjennom ventilanordningen og tenning av brenselet med gnister fra den gnistdannende anordning.
Anordningen som selektivt muliggjør betjening omfatter en låseanordning. Særlig omfatter låseanordningen en svingbart montert betjeningsanordning med en ulåst stilling og en låst stilling og anordninger som skal hindre svingebevegelse av betjeningsanordningen fra låst stilling til ulåst stilling ved å sperre for bevegelsen, der nedtrykning avbetjeningsan-ordningen i ulåst stilling åpner for brenselstrøm. Anordningen som skal hindre svingebevegelse omfatter fortrinnsvis en sikkerhetslås som er bevegelig på tvers til den ene eller annen side av betjeningsanordningen og deretter bevegelig oppad mot det ene eller det annet av to styrespor i betjeningsanordningen.
Oppfinnelsen angår også et flammedannende fyrtøy omfattende et hus, et brenselforråd for tilførsel av brensel som skal tennes, tennanordning for tenning av brenselet, ventilanordning for selektiv åpning for strømmen av brensel og styrean-ordninger som skal hindre kombinasjonen av utslipp av brensel og gnistdannelse for derved å hindre at det oppstår en flamme, og for å tillate så godt som samtidig utslipp av brensel og gnistdannelse når en flamme skal frembringes, hvilken styreanordning er toveis betjenbar.
Styreanordningen omfatter fortrinnsvis en ventilbetjeningsanordning som normalt stenger for utslipp av brensel fra brenselsforrådet når styreanordningen er i en første stilling og kan trykkes ned til en annen stilling som muliggjør betjening av brenselforråd, slik at brensel kan strømme ut fra dette. Det finnes en sikkerhetslås som normalt hindrer nedtrykning av den nedtrykkbare ventilbetjeningsanordning, der selektiv utøvelse av en forspenningskraft av brukeren på sikkerhetslåsen muliggjør nedtrykning av ventilbetjeningsanordningen .
Oppfinnelsen angår også et flammefrembringende fyrtøy som vanskeliggjør uautorisert bruk og normalt holdes i en låst tilstand omfattende et hus, et brenselforråd for tilførsel av brensel som skal antennes, tennanordninger for tenning av brenselet, ventilanordninger for regulering av strømmen av brensel, en ventilbetjeningsanordning som normalt stenger for utslipp av brensel når den er i en første stilling og kan trykkes ned til en andre stilling som tillater betjening av brenseltilførselen, slik at brensel strømmer ut fra brenselsforrådet, en sikkerhetslås med en sperredel som normalt står mellom ventllbetjeningsdelen og huset og som normalt hindrer nedtrykning av den nedtrykkbare ventilbetjeningsanordning og normalt holder fyrtøyet i den låste tilstand, låsmottagende anordninger anbragt idet minste delvis i nærheten av ventilbetjeningsanordningen og på hver side av denne, der tverrbevegelse av sikkerhetslåsen i den ene eller annen retning skaper et rom mellom ventilbetjeningsanordningen og huset, hvilket rom er tilstrekkelig i størrelse til at ventilbetjeningsanordningen kan trykkes ned idet minste delvis i rommet og videre der oppadrettet bevegelse av sikkerhetslåsen langs den ene eller annen side av ventilbetjeningsanordningen etter den tversgående bevegelse inn i den låsmottagende anordningen gjør det mulig for låsen å bli ettergivende holdt med trykk som utøves av ventilbetjeningsanordningen på sikkerhetslåsen for å sette fyrtøyet i ulåst tilstand, hvor ventilbetjeningsdelen kan trykkes ned og dermed åpne for strøm av brensel.
Hvis fyrtøyet blir etterlatt uten tilsyn, skal fortrinnsvis et lite barn eller en annen tilsvarende person, møte vanskeligheter når det gjelder å frigi gassformet materiale til frembringelse av en flamme på grunn av låsevirkningen fra sikkerhetslåsen og den kraft som må utøves for å bevege den på tvers og oppad mot ulåst stilling. Hvis et lite barn utilsiktet skulle komme i besittelse av fyrtøyet, vil barnet således være i stand til å dreie det gnistdannende hjul, men vil forhåpentligvis bare være i stand til å frembringe gnister fra det gnistdannende hjul ved dreining av dette mot flinten. Gassformet materiale vil ikke bli frigitt på grunn av virkningen av sikkerhetslåsen, som direkte hindrer ventllbetjeningsdelen i å bli trykket ned og derved stenger ventildysen slik at brensel ikke slipper ut.
Betjening av fyrtøyet krever en viss fingerferdighet og utøvelse av konsentrerte krefter, såvel som utøvelse av en flerhet av krefter i flere retninger og i en bestemt rekkefølge. Det er en fordel at disse faktorer søker å gjøre fyrtøyet vanskelig å betjene av små barn.
Videre er fyrtøyet ifølge oppfinnelsen et passivt låsende fyrtøy. Det er fordelaktig at fyrtøyet automatisk går tilbake til sin låste tilstand straks den nedtrykkede ventilbetjeningsdel slippes. Dermed holdes fyrtøyet i en hviletilstand eller normaltilstand, der det er låst og dermed hindrer frembringelse av en flamme.
Det finnes en rekke ulåste eller ikke-sperrende innstillinger av fyrtøyet og i disse kan fyrtøyet betjenes. Fyrtøyet er dermed egnet for like enkel bruk for høyrehendte såvel som kjevhendte brukere. Videre kan brukeren betjene sikkerhetsmekanismen med samme finger som benyttes til å trykke ned ventilbetjeningsanordnigen uten at det er nødvendig å flytte fyrtøyet i brukerens hånd.
Oppfinnelsen er kjennetegnet ved de i kravene gjengitte trekk og de nevnte formål, detaljer og fordeler ved oppfinnelsen vil fremgå av den følgende detaljerte beskrivelse av oppfinnelsen, der like deler har like betegnelser og der: Fig. 1 i perspektiv viser en foretrukket utførelse av et selektivt betjenbart barnetrygt fyrtøy ifølge oppfinnelsen, i låst tilstand; Fig. 2 viser også i perspektiv, fyrtøyet på fig. 1 sett i en annen vinkel der sikkerhetslåsen er vist mer i detalj; Fig. 3 viser, delvis i snitt, det barnetrygge fyrtøy på fig. 1 og 2, der fyrtøyet er vist i låst tilstand; Fig. 4 viser ventilbetjeningsanordningen og sikkerhetslåsen på fig. 1-3 med delene trukket fra hverandre; Fig. 5 viser sikkerhetslåsen på fig. 4 sett ovenfra langs linjen 5-5; Fig. 6 viser ventilbetjeningsanordningen på fig. 4 sett nedenfra langs linjen 6-6; Fig. 7 viser skjematisk et piezoelektrisk fyrtøy der foreliggende oppfinnelse kan anvendes og det kan ha en sikkerhetsinnretning som er vist i åpen stilling og en låseinnretning som er vist i låst stilling for å hindre dannelse av gnister og utslipp av brensel; Fig. 8 viser skjematisk det piezoelektriske fyrtøy på fig. 7 med sikkerhetsinnretningen vist i lukket stilling og låseanordningen vist i ulåst stilling og man ser også flammen; Fig. 9 viser i perspektiv en foretrukket utførelse av det barnetrygge fyrtøy i en ulåst tilstand der stillingen av sikkerhetslåsen er flyttet fra låst hvilestilling til en første side av ventilbetjeningsanordningen for å gjøre det mulig for denne å bli trykket ned slik at en ventil kan åpnes og gass slippe ut gjennom en brenseldyse; Fig. 10 viser i perspektiv det barnetrygge fyrtøy på fig. 9 med ventilbetjeningsanordningen i nedtrykket stilling; Fig. 11 viser i perspektiv en foretrukket utførelse for det barnetrygge fyrtøy i ulåst stilling der sikkerhetslåsen er ført fra låst hvilestilling til en andre side av ventilbetjeningsanordningen og der ventilbetjeningsanordningen kan trykkes ned for å åpne en ventil slik at gass kan slippe ut gjennom en ventildyse; Fig. 12 viser i perspektiv det barnetrygge fyrtøy på fig. 11 med ventilbetjeningsanordningen i nedtrykket stilling; Fig. 13 viser delvis i snitt, en foretrukket utførelse for det barnetrygge fyrtøy der fyrtøyet er i en ulåst, men ikke nedtrykket tilstand; Fig. 14 viser delvis i snitt, en foretrukket utførelse for det barnetrygge fyrtøy der fyrtøyet er i ulåst og nedtrykket tilstand; Fig. 15 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i den foretrukne utførelse av det barnetrygge fyrtøy i låst stilling der nedtrykning og betjening av ventilbetjeningsdelen er sperret; Fig. 16 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i en delvis ulåst stilling ved en første side av ventilbetjeningsanordningen; Fig. 17 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i helt ulåst stilling ved en første side av ventilbetjeningsanordningen; Fig. 18 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i ulåst stilling ved en første side av ventilbetjeningsanordningen og klar for betjening; Fig. 19 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i dens ulåste stilling ved en første side av ventilbetjeningsanordningen og med denne trykket ned for å åpne for strømmen av brensel; Fig. 20 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i låst stilling etter at ventilbetjeningsanordningen har vært trykket ned og sluppet; Fig. 21 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i den foretrukne utførelse av det barnetrygge fyrtøy i låst stilling der nedtrykning og betjening av ventilbetjeninganordningen hindres; Fig. 22 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i en delvis ulåst stilling på en andre side av ventilbetjeningsanordningen; Fig. 23 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i helt ulåst stilling på en andre side av ventilbetjeningsanordningen; Fig. 24 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i ulåst stilling på en andre side av ventilbetjeningsanordningen og klar til betjening; Fig. 25 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i ulåst stilling på en andre side av ventilbetjeningsanordningen og ventilbetjeningsanordningen trykket ned for å gi utløp for brenselet; og Fig. 26 viser, sett forfra, sikkerhetslåsen i låst stilling etter at ventilbetjeningsanordningen har vært nedtrykket og sluppet.
Det skal først vises til fig. 1 og 2, som viser fyrtøyet ifølge oppfinnelsen i en normal tilstand eller hviletilstand og det omfatter en hoveddel 12, en nedtrykkbar ventilbet j eningsdel 14, en sikkerhetslås 16 og et gnistdannende hjul 18. Normaltilstanden er også fortrinnsvis en låst tilstand, slik at ventilbetjeningsdelen 14 ikke kan trykkes ned. Nedtrykning av ventllbetjeningsdelen 14 åpner for strøm av brensel gjennom en brenseldyse (ikke vist) og muliggjør tenning med gnister som dannes med det gnistdannende hjul 18 som har friksjonsanlegg mot en flint (ikke vist). Hvis ikke sikkerhetslåsen 16 er stilt bort fra den viste hvilestilling eller normalstilling og til den ene av to ikke-sperrende stillinger som er fastlagt av det ene av to spor som er utformet i ventilbetjeningsdelen 14, vil ikke noe forsøk på å trykke ventllbetjeningsdelen 14 resultere utslipp av brensel og fyrtøyet vil ikke kunne betjenes. Den stilling av sikkerhetslåsen 16, som er vist på fig. 1 og 2, kan best betegnes som en "normalstilling" under vanlige forhold.
En bruker holder vanligvis hoveddelen av fyrtøyet i sin hånd og med tommeltotten dreies det gnistdannende hjul i en retning mot trykkflaten på ventilbetjeningsdelen for å frembringe en gnist samtidig med at ventilbetjeningsdelen trykkes ned for å slippe ut brensel gjennom brenseldysen ellr ventildysen. Gnisten som dannes med hjulet tenner brenselet. Dette er en forholdsvis vanlig oppbygning av de fleste fyrtøy innbefattende engangs fyrtøy.
Fig. 3 viser et snitt gjennom fyrtøyet på fig. 1 og 2 i låst tilstand. Mer bestemt, er ventllbetjeningsdelen 14 dreibart lagret mellom sideveggdelene 13 som er forlengelser av sideveggene av hoveddelen 12. Ventllbetjeningsdelen 14 er festet til en hul brenseldyse 20 som er glidbart lagret i et ventilhus 28. Den hule brenseldyse holdes i en boring i ventilbetjeningsdelen 14 med flenser 21, 23 som har tilstrekkelig diameter til å hindre at dysen 20 glir gjennom boringen i ventllbetjeningsdelen 14. En sammentrykket fjær 30 ligger delvis i en fortypning 32 i ventllbetjeningsdelen 14 og søker å føre brenseldysen 20 nedad inn i ventilhuset 28 og hoveddelen 12. Egentlig, fører den sammentrykkede fjær 30 til at ventllbetjeningsdelen 14 utøver kraft på flensen 23 og dermed driver dysen 20 nedad inn i ventilhuset 28 og hoveddelen 12 og hindrer strøm av brensel gjennom dysen 20. I denne utførelse benyttes ventilbetjeningsdelen 14 til å løfte dysen 20 ved utøvelse av kraft på flensen 21 for å slippe ut brensel. Som et alterntiv, kan betjening av ventilbet j eningsdelen 14 nyttes til å avlaste trykk som holder ventildysen i lukket stilling. En vanlig ventilanordning (ikke vist) er plassert nær den utsparte ende av dysen 20 og muliggjør strøm av brensel gjennom dysen 20 bare når ventllbetjeningsdelen 14 er trykket ned og dysen 20 er løftet.
Fyrtøyet 10 omfatter videre en gnistdannende flint 22 anbragt i en boring 24 i et flint- og f jærhus 29 i hoveddelen 12. Flinten 22 drives mot det gnistdannende hjul 18 med en fjær 26. Det gnistdannende hjul 18 som innbefatter en fortannet overflate 19 som fortrinnsvis er hensiktsmessig herdet og som flinten 22 drives mot er lagret for rotasjon mellom sidevegg-forlengelsene 13 på vanlig måte. Den fortannede flate 19 innbefatter egnede inntrykninger som danner tenner, slik at når det gnistdannende hjul 18 dreies, vil den fortannede flate 19 skjære mot flinten 22 og frembringe antennende gnister. I tillegg, har det gnistdannende hjul 18 egnede inntrykninger 17 som letter dreiningen av det gnistdannende hjul 18 med en av brukerens fingre.
Hoveddelen 12 har et innvendig kammer 15 som er fyllt med et brensel 9 for eksempel butan, som kan fordampe på vanlig måte for å danne et gassformet medium som strømmer gjennom brenseldysen 20 styrt av en ventil. Hoveddelen 12 er laget av et hvilket som helst egnet materiale og fortrinnsvis laget av plast. Polyacetar er et foretrukket materiale for hoveddelen 12. Imidlertid, kan alternative materialer som for eksempel styrenacrylonitril, polyester, nylon eller lignende benyttes. En skjerm 32, fortrinnsvis laget av metall, er påsatt og virker som en vindskjerm rundt flammen for å lette antennel-sen av brenselet.
Som vist på fig. 1 og 2, finnes en sporformet åpning 25 i hoveddelen 12 som gir plass til ventilbetjeningsdelen 14 og sikkerhetslåsen 16 og særlig til bevegelse av sikkerhetslåsen 16 på tvers og oppad. Som man ser, viser fig. 1-3 fyrtøyet ifølge oppfinnelsen i låst tilstand, det vil si i normaltilstand. I denne låste tilstand står sikkerhetslåsen 16 direkte under ventilbetjeningsdelen 14 og hindrer nedtrykning av denne og dermed betjening av fyrtøyet.
Den sporformede åpning 25 er fortrinnsvis utført i og formet symmetrisk i hoveddelen 12 slik at sikkerhetslåsen 16 kan stilles på den ene eller den annen side av ventllbetjeningsdelen 14, slik det vil bli forklart under henvisning til fig. 9-12 og 15-26. Høyrehendte såvel som kjevhendte brukere kan således føle seg like vel ved betjening av fyrtøyet uten at tankene tas bort fra effektiviteten ved fyrtøyets sikkerhetsmekanisme .
På fig. 4, er ventilbetjeningsdelen 14 og sikkerhetslåsen 16 vist mer i detalj. Ventllbetjeningsdelen 14 omfatter en flate 34 som kan trykkes med en finger, forlengelser 36, en boring 38, en første avtrappet styring eller spor 40 og en andre avtrappet styring eller spor 42. De første og andre avtrappede spor 40, 42 er fortrinnsvis likt utformet. En bruker som ønsker å tenne fyrtøyet trykket ned flaten 34 med en finger. Forlengelsene 36 skal passe inn i boringer i sideveggdelene 13 av husdelen 12 for å muliggjøre svingebevegelse av ventllbetjeningsdelen rundt forlengelsene 36. Boringene 38 er utført for å omslutte og gripe en del av brenseldysen 20 mellom flensene 21 og 23. Som man vil se, er de avtrappede spor 40 og 42 anordnet for inngrep med en sperredel 44 på sikkerhetslåsen 16 under betjening av fyrtøyet. I den låste eller stengte stilling som er vist på fig. 1-3 ligger en overside 46 av sperredelen 44 på sikkerhetslåsen 16 i flukt mot undersiden 48 av ventllbetjeningsdelen 14 og en underside av sperredelen 44 på sikkerhetslåsen 16 ligger i flukt mot en del av hoveddelen 12 dannet av sporet 25 og forhindrer dermed nedtrykning av ventllbetjeningsdelen 14.
Sikkerhetslåsen 16 har svingbare forlengelser eller ben 50, 52 som letter utbøyning og stabilisering av sikkerhetslåsen
16 i hoveddelen 12 og sikrer riktig plassering og fasthol-delse av sikkerhetslåsen 16 i den sporformede åpning 25, særlig når sikkerhetslåsen beveges. Hver av forlengelsene 50, 52 er dimensjonert og bygget for å ligge an mot en indre vegg eller en konstruksjonsdel av fyrtøyhuset når sikkerhetslåsen 16 beveges i eri tverretning. Sikkerhetslåsen 16 er også forsynt med en buet fingerbetjent del 54 som er bevegelig i en tverretning mot den ene eller annen side av ventllbetjeningsdelen 14. Særlig vil en tverrbevegelse av den fingerbetjente del 54, fulgt av en oppadrettet bevegelse, føre til at sperredelen 44 griper inn i det ene avtrappede spor 40 eller det annet avtrappede spor 42. Bredden av sperredelen 44 og bredden av sporet 25 er valgt slik at, når en side av sperredelen 44 ligger an mot det ene eller annet av de avtrappede spor 40 eller 42, vil en motstående side av sperredelen 44 ligge an mot eller nesten an mot en del av hoveddelen 12, dannet av sporet 25. Sporet 25 er vist med rektangulær form. En slik form, sammen med de krefter som oppstår ved svingning av forlengelsene 50, 52, vil fortrinnsvis lette den ettergivende bevegelse av sperredelen 44 og den fingerbetjente del 54 når det gjelder sikkerhetslåsen 14 og de partier 12 som danner sporet 25. I tillegg, vil en slik form sammen med de krefter som oppstår ved svingning av forlengelsene 50 og 52 gjøre det lettere å holde fyrtøyet, og særlig sikkerhetslåsen, i en ulåst stilling etter at sikkerhetslåsen er anbragt i denne stilling og inntil ventllbetjeningsdelen 14 trykkes ned. Selv om sikkerhetslåsen 16 er vist med en forholdsvis glatt overflate på den fingerbetjente del 54, kan delen 54 eller partier på denne, ha en ribbet overflate. En ribbet overflate gir friksjonsmot-stand mot brukerens finger for å lette bevegelse av den fingerbetjente del 54 i forhold til ventilbetjeningsdelen 14.
På fig. 5, er sikkerhetslåsen 16 vist sett ovenfra, etter linjen 5-5 på fig. 4. Sikkerhetslåsen 16 er fortrinnsvis symmetrisk. Den fingerbetjente del 54 på sikkerhetslåsen 16 er ettergivende i en første retning Fl mot den ene side av ventllbetjeningsdelen 14 såvel som i den motsatte retning F2 mot den annen' side av ventllbetjeningsdelen 14. Åpningen 56 gir plass for fjæren 30 (fig. 3) og er tilstrekkelig stor til å muliggjøre bevegelse av sikkerhetslåsen 16 til og fra låst og ulåst stilling og til ikke å forstyrre bevegelsen av fjæren 30.
Den symmetriske sikkerhetslås 16 kan med fordel lett bygges inn under sammensetningen av vanlige fyrtøy. Det er ønskelig at materialet som låsen 16 er laget av, er forholdsvis stivt materiale med tilstrekkelig ettergivenhet til å muliggjøre bevegelse av den fingerbetjente del 54 mot et parti av huset 12 som har sporet 25, for dermed idet minste delvis å lukke den mellomliggende åpning. Sikkerhetslåsen 16 er fortrinnsvis laget av polyeterimid. Som eksempler på alternative materialer som sikkerhetslåsen 16 kan lages av, skal nevnes polysulfon, polyetersulfon, eller et hvilket som helst annet ettergivende materiale eller en elastomer, så vel som mange forskjellige andre egnede materialer.
Fig. 6 viser ventllbetjeningsdelen 14 sett fra undersiden langs linjen 6-6 på fig. 4. Fordypningen 32 er beregnet på å oppta fjæren 30 som vist på fig. 3, og kan ha forskjellige former som for eksempel en enkel forsenkning eller som et alternativ en boring delvis inn i ventllbetjeningsdelen 14 og med en sentertapp 58, forlengelser 60 og en avskrånet kant 62. Innsetning av brenseldysen i boringen 38 i ventildelen 14 når fyrtøyet monteres lettes med spaltene 39 som muliggjør utvidelse av boringen 38 for å omslutte brenseldysen. Ventllbetjeningsdelen 14 er laget av et materiale med tilstrekkelig dimensjonen stabilitet og stivhet til hele tiden, under fyrtøyets levetid å sikre riktig innbyrdes plassering mellom undersiden 48 på ventllbetjeningsdelen 14 og oversiden av sperredelen 44 av sikkerhetslåsen 16. Betjeningsdelen 14 er fortrinnsvis laget av glassfyllt polyeterimid. Andre eksempler på materialer som ventllbetjeningsdelen 14 kan lages av er sink, messing, aluminium eller andre glassfyllte polymerer som for eksempel polysulfon, polyetersulfon eller lignende. Fig. 7 viser skjematisk et fyrtøy av den piezoelektriske type der foreliggende oppfinnelse kan anvendes. Det piezoelektriske fyrtøy omfatter en hammer- og brenselfrigjørende anordning 64, en gnistdannende anordning 66, en elektrisk sikkerhetsbryter 68, låseanordning 70 og ventilanordning 71. Det piezoelektriske fyrtøy virker på vanlig måte, bortsett fra at nedtrykning av hammeranordningen 64 som er sperret ved innføring av låsedelen 70 som virker på brenseltilførselen ifølge foreliggende oppfinnelse. Som en illustrasjon, kan en låseanordning omfatte en sikkerhetslås og en ventilbetjeningsdel som fortrinnsvis stenger for brenselstrøm som beskrevet tidligere, såvel som hindrer dannelse av gnister. Låseanordningen 70 kan særlig hindre dannelse av gnister ved elektrisk isolasjon av en energikilde fra den gnistdannende anordning. Som et alternativ kan låseanordningen være innrettet til selektivt å hindre bare brenselstrøm eller den kan innrettes til selektivt å hindre bare dannelse av gnister. Som vist på fig. 7, er fyrtøyet i låst tilstand siden låsedelen 70 er stilt slik at den hindrer betjening av hammeranordningen 64. I tillegg, er en sikkerhetsbryter 68 vist i en åpen eller brudt stilling. Fig. 8 viser skjematisk det piezoelektriske fyrtøy på fig. 7 i en ulåst tilstand. Mer i detalj, er låsenordningen 70 her stilt slik at den tillater betjening av hammeranordningen 64.
I tillegg er sikkerhetsbryteren 68 vist i en sluttet, eller på, stilling.
Ved anvendelse av foreliggende oppfinnelse, og som vist på fig. 9 og 10, må en bruker først bevege sikkerhetslåsen 16 i en retning på tvers for å forskyve sperredelen 44 på sikkerhetslåsen 16 tilstrekkelig mot et parti av hoveddelen 12 som har sporet 25 for til slutt å muliggjøre nedtrykning av ventilbetjeningsdelen 14. For å gjøre det lettere for sikkerhetslåsen 16 å forbli i denne stilling, blir sikkerhetslåsen 16 imidlertid forskjøvet i en retning oppad, slik at sperredelen 44 på sikkerhetslåsen 16 kommer i anlegg mot sporet 40 på ventllbetjeningsdelen 14 (se fig. 4). Denne ulåste tilstand er vist på fig. 9. Nedtrykning av ventllbetjeningsdelen 14 på dette punkt, kombinert med og fortrinnsvis forutgående dreining av det gnistdannende hjul 18, vil sette fyrtøyet i drift som vist på fig. 10. Mer bestemt, vil gnister som frembringes på denne måte antenne det gassformede brensel som nå slipper ut fra dysen 20 når ventllbetjeningsdelen 14 løfter dysen 20 og dermed åpner ventilen. Løftevirkningen fra ventllbetjeningsdelen 14, i et område nær dysen 20, vil delvis avlaste trykktilstanden i brenselkammeret og dermed muliggjøre strøm av brensel som et gassformet medium gjennom dysen 20 og dermed forbrenning av dette brensel.
Dermed kan den foreliggende foretrukne utførelse av oppfinnelsen bli stilt, i ulåst stilling fra den normale låste stilling ved bevegelse av sperredelen 44 og sikkerhetslåsen, i inngrep med et første avtrappet spor 40 (ikke vist på fig. 9-10) på en første side av ventllbetjeningsdelen 14 som vist på fig. 9-10. Imidlertid kan låsingen av den samme utførelse oppheves ved bevegelse av sperredelen 44 på sikkerhetslåsen 16 til inngrep med et andre avtrappet spor 42 (ikke vist på fig. 11-12) på den annen side av ventllbetjeningsdelen 14 som vist på fig. 11-12. Fyrtøyet ifølge oppfinnelsen kan således benyttes både av høyrehendte og kjevhendte brukere med samme letthet. I tillegg, er det mulig at ikke alle høyrehendte eller kjevhendte brukere føler det mest konfortabelt å bevege den fingerbetjente del av sikkerhetslåsen i samme retning. Fyrtøyet, ifølge foreliggende oppfinnelse, er fordelaktig ved at en hver bruker enten vedkommende er høyrehendt eller kjevhendt kan betjene fyrtøyet ved å føre den fingerbetjente del i forskjellige retninger.
På fig. 13, er det delvis i snitt, vist i et fyrtøy ifølge oppfinnelsen i en ulåst og ikke nedtrykket, det vil si ikke betjent tilstand. Som man ser av fig. 13, sammenholdt med fig. 4, er sperredelen 44 beveget slik at den griper sammen med sporet 40 på ventilbetjeningsdelen 14. Krefter som utøves ved svingning av forlengelsene 50 og 52, som fører delen 44 inn i sporet 40, vil fortrinnsvis gjøre det lettere for fyrtøyet, og særlig sikkerhetslåsen 16, å forbli i ulåst og ikke nedtrykket stilling som vist på fig. 13. Som et alternativ kan fyrtøyet utformes slik at låsingen oppheves og forblir ikke nedtrykt ved å plassere den fingerbetjente del 54 slik at sperredelen 44 kommer i inngrep med sporet 42 (fig. 4). Fyrtøyet kan med andre ord klargjøres for betjening og frembringelse av flamme ved enten å bevege den fingerbetjente del 54 i en første retning på tvers og deretter oppad, for å bringe sperredelen 44 inn i sporet 40 på en side av ventllbetjeningsdelen 14, eller som et alternativ, ved å bevege den fingerbetjente del 54 i en andre retning på tvers motsatt den første tverretning og deretter oppad, for å bringe sperredelen 44 i inngrep med sporet 42 på en motstående side av ventilbetjeningsdelen 14.
På fig. 14 er det vist et snitt gjennom fyrtøyet ifølge oppfinnelsen i en nedtrykket og betjent tilstand. Som man vil se, vil bevegelse av den f ingerbet j ente del 54 på sikkerhetslåsen 16 og særlig bevegelse av sperredelen 44 til inngrep med det ene eller annet av sporene 40, 42 muliggjøre uhindret nedtrykning av ventilbetjeningsdelen som vist på fig. 14.
Mer bestemt vil denne bevegelse av sikkerhetslåsen 16, fulgt av nedtrykning av ventilbetjeningsdelen 14, føre til sammentrykning av fjæren 30 og drive brenseldysen 20 oppad og delvis ut av ventilhuset 28 og hoveddelen 12. Denne løfting av brenseldysen 20 oppad vil føre til brenselstrøm fra kammeret 15 gjennom ventil (ikke vist) og ut gjennom dysen 20 der brenselet vil ha blitt antent av gnister fra flinten 22 og den fortannede overflate 19 av det gnistdannende hjul 18. Den hule brensedyse 20 holdes i boringen 38 (fig. 4) i ventllbetjeningsdelen 14 av flensene 21, 23 som har tilstrekkelig diameter til å sikre riktig bevegelse av dysen i ventilhuset 28. Fig. 15-20 viser rekkefølgen av handlinger som kreves for opphevelse av låsing og låsing av fyrtøyet ved innstilling av sperredelen 44 på den ene side av ventilbetjeningsidelen 14. Særlig fig. 15 viser sikkerhetslåsen 16 og ventllbetjeningsdelen 14 i normaltilstand eller låst stilling. I denne stilling blir nedtrykning av ventllbetjeningsdelen 14 med fingertrykk på overflaten 34 forhindret ved anlegg mellom undersiden 48 på ventllbetjeningsdelen 14 og oversiden 46 (fig. 4) på sperredelen 44 i sikkerhetslåsen. Så vist på fig. 15, ligger sperredelen 44 direkte under undersiden 48 på ventllbetjeningsdelen 14 og sikkerhetslåsen 16 hindres i noen ytterligere nedadrettede bevegelse siden undersiden av sperredelen 44 ligger i anlegg mot en vegg på hoveddelen 12 som har sporet 25. Fig. 16 viser sikkerhetslåsen 16 i delvis ulåst stilling og ventllbetjeningsdelen 14 ikke nedtrykket. Den fingerbetjente del 54 og sperredelen 44 i sikkerhetslåsen 16 er blitt ført i en retning som er antydet med pilen, slik at det oppstår et rom 70 der en del 72 av en ventilbetjeningsdelen 14 senere kan føres inn. Som vist, står sperredelen 44 i sikkerhetslåsen under trykkbelastning. Ved fravær av holdetrykk på den fingerbetjente del 54 i den stilling som er vist på fig.
16, vil sperredelen 44 og den f ingerbet jente del 54 gå tilbake til deres hvilestilling som vist på fig. 15.
Fig. 17 viser sikkerhetslåsen 16 og ventilbetjeningsdelen 14 i ulåst tilstand klar for nedtrykning av ventilbetjeningsdelen 14. Sperredelen 44 i sikkerhetslåsen 16 er blitt ført oppad i en retning som er angitt med pilen mot det avtrappede spor eller styringen 40 (fig. 4) på ventilbetjeningsdelen 14. På grunn av trykkbelastningen som virker på sikkerhetslåsen 16 når sperredelen 44 griper sammen med sporet 40, vil fortrinnvis opphevelse av holdetrykket på den fingerbetjente del 54 straks sperredelen 44 er ført sammen med eller er innsatt mot sporet 40 ikke resultere i at sperredelen 44 eller den fingerbetjente del 54 glipper tilbake mot rommet 70, men vil holde fyrtøyet i den tilstand som er vist på fig.
18 inntil ventilbetjeningsdelen 14 er trykket ned.
Utøvelse av fingertrykk på ventilbetjeningsdelens 14 fingertrykkflate 34, som vist på fig. 18, vil føre til den tilstand som er vist på fig. 19, der ventilbetjeningsdelen 14 er trykket ned, slik at brensel kan flyte gjennom ventilen og brenseldysen (ikke vist). Når ventilbetjeningsdelen 14 trykkes ned, vil sporet 40 på ventilbetjeningsdelen gjøre det lettere å føre sikkerhetslåsen 16 nedad mot dens låsestill-ing. Under forutsetning av at det gnistdannende hjul 18 (fig. 7) ble betjent i•kombinasjon med at ventilbetjeningsdelen 14 trykkes ned, vil brensel som strømmer gjennom brenseldysen bli antent. Brenselet vil fortsett å strømme og brenne så lenge tilstrekkelig trykk utøves på ventilbetjeningsdelen 14.
Så snart trykket på ventilbetjeningsdelen 14 oppheves, vil betjeningsdelen bevege seg oppad på grunn av forspennings-kraften fra fjæren 30 som vist på fig. 20, og flammen vil slukke. Når ventilbetjeningsdelen 14 beveger seg oppad, vil sikkerhetslåsen 15 fortrinnsvis forbli i den nedre stilling siden friksjonskrefter mellom sperredelen 44 og betjeningsdelen 14 er mindre enn de krefter som kreves for å løfte sikkerhetslåsen og overvinne blant annet de krefter som er nødvendig for å avbøye forlengelsene 50, 52. Straks ventilbetjeningsdelen 14 beveger seg oppad tilstrekkelig langt, beveges sperredelen 44 i den retning som er angitt med pilen på fig. 20 mot sin hvilestilling.
Fig. 21-26 viser rekkefølgen av handlinger som kreves for låsing og opphevelse av låsingen av fyrtøyet ved innstilling av sperredelen 44 på en andre side av ventilbetjeningsdelen 14. Denne andre side er motstående til den første side av betjeningsdelen 14 som sperredelen 44 ble ført mot under den rekkefølge av handlinger som er gjengitt på fig. 15-20. Rekkefølgen av handlinger som er vist på fig. 21-26 er identiske med de som er vist på fig. 15-20, bortsett fra at den fingerbetjente del 54 av sikkerhetslåsen 16 beveges på tvers i en retning motsatt bevegelsen på fig- 15-20. Sperredelen 44 vil ifølge dette, gripe sammen med sporet 42 for å sette fyrtøyet på fig. 21-26 i en ulåst tilstand.

Claims (5)

1. Sikkerhetsutstyr for fyrtøy omfattende: et hus (12) med et reservoar (15) for et brennbart gassformet medium (9) under trykk; ventilanordning forbundet til reservoaret (15) og innrettet for selektiv betjening mellom en normalt lukket stilling som hindrer utslipp av gassformet medium (9) fra reservoaret (15) og en åpen stilling som tillater utløp av gassformet medium fra reservoaret; gnistfrembringende anordning (18,22) plassert nær ved ventilanordningens utløpsåpning for gassformet medium, for derved selektivt å bevirke antennelse av det gassformede medium (9), en nedtrykkbar ventilbetjeningsanordning (14) som, ved nedtrykking av en del av denne, betjener ventilanordningen som dermed tillater gassformet medium å strømme ut fra reservoaret (15), karakterisert ved en sperreanordning (16) med minst en sperredel (46) som er plassert under minst en del av den nedtrykkbare ventilbetjeningsanordning for slik vanligvis å hindre dens bevegelse, og en fingerbetjenbar del (54) for selektiv bevegelse av sperreanordningen til en blant mange ikke-sperrende stillinger; samt innretninger for opptak av sperreanordningen (16) for å lette betjeningen av ventilanordningen og tenning av det gassformede medium (9), idet to motsatt plasserte spor eller hakk (40,42 ) er anordnet for opptak av sperren når sperren blir beveget langs sporåpningen (25) til en av de ikke-sperrende stillinger, slik at betjening av ventilanordningen til åpen stilling tillates. i
2. Sikkerhetsutstyr for fyrtøy som angitt i krav 1, karakterisert ved at den nedtrykkbare ventilbetjeningsanordning. (14) er svingbart montert på huset (12), og nedtrykning av nevnte del av ventilbetjeningsanordningen bevirker at denne svinger som dermed åpner ventilanordningen og de to spor (40,42 ) er plassert på motsatte sider av den nedtrykkbare ventilaktuator.
3. Sikkerhetsutstyr for fyrtøy som angitt i krav 1, karakterisert ved at sperreanordningen (16) er bevegelig på tvers mot den ene eller den annen av to motstående sider av ventilbetjeningsanordningen og oppad mot ett av de to motsatt plasserte sporene (40,42 ) slik at når ventilbetjeningsdelen trykkes ned og så frigjøres, beveger sperreanordningen seg tilbake under ventilbetjeningsdelen.
4. Sikkerhetsutstyr for fyrtøy som angitt i krav 1, karakterisert ved at tverrbevegelse i den ene eller annen retning av sperreanordningen skaper et rom (70) mellom ventilbetjeningsdelen og huset, idet rommet (70) har tilstrekkelig størrelse til minst delvis opptak av ventilbetjeningsdelen .
5 . Sikkerhetsutstyr for fyrtøy som angitt i krav 1, karakterisert ved at sperreanordningen (16) omfatter: et sentralt parti (56) med en åpning innrettet til å bli anbragt rundt en fjær og til å tjene til å holde sperreanordningen i nærheten av ventilbetjeningsanordningen; og et par forlengelsesben (50,52) for å lette avbøyning og stabilisering av sperreanordningen i fyrtøyet.
NO922467A 1989-12-22 1992-06-22 Sikkerhetsutstyr for fyrtöy NO178413C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/455,059 US5125829A (en) 1988-09-02 1989-12-22 Bidirectional selectively actuatable lighter
PCT/US1990/007632 WO1991010098A1 (en) 1989-12-22 1990-12-21 Bidirectional selectively actuatable lighter

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO922467D0 NO922467D0 (no) 1992-06-22
NO922467L NO922467L (no) 1992-08-17
NO178413B true NO178413B (no) 1995-12-11
NO178413C NO178413C (no) 1996-03-20

Family

ID=23807221

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO922467A NO178413C (no) 1989-12-22 1992-06-22 Sikkerhetsutstyr for fyrtöy

Country Status (19)

Country Link
US (1) US5125829A (no)
EP (1) EP0507874B1 (no)
JP (1) JP2662092B2 (no)
KR (1) KR960005767B1 (no)
CN (1) CN1023727C (no)
AT (1) ATE168760T1 (no)
AU (1) AU646778B2 (no)
BR (1) BR9007946A (no)
CA (1) CA2072015C (no)
DE (2) DE507874T1 (no)
DK (1) DK0507874T3 (no)
ES (1) ES2036982T3 (no)
FI (1) FI923770A0 (no)
GR (1) GR930300049T1 (no)
MY (1) MY104578A (no)
NO (1) NO178413C (no)
NZ (3) NZ260152A (no)
SG (1) SG52768A1 (no)
WO (1) WO1991010098A1 (no)

Families Citing this family (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5215458A (en) 1988-03-04 1993-06-01 Bic Corporation Child-resistant lighter with spring-biased, rotatable safety release
US5002482B1 (en) 1988-09-02 2000-02-29 Bic Corp Selectively actuatable lighter
US5456598A (en) 1988-09-02 1995-10-10 Bic Corporation Selectively actuatable lighter
US5584682A (en) 1988-09-02 1996-12-17 Bic Corporation Selectively actuatable lighter with anti-defeat latch
US5427522A (en) * 1988-09-02 1995-06-27 Bic Corporation Selectively actuatable lighter
JPH05106838A (ja) * 1991-10-17 1993-04-27 Masayuki Iwabori ライターにおける安全装置
US5242297A (en) * 1991-10-22 1993-09-07 Salvatore Cirami Child-resistant lighter
US5492468A (en) * 1991-10-22 1996-02-20 Cirami; Salvatore Child-resistant lighter with externally biased actuator
JPH05126333A (ja) * 1991-11-01 1993-05-21 Masayuki Iwabori ライターにおける安全装置
US5520197A (en) 1993-07-28 1996-05-28 Bic Corporation Lighter with guard
US5332387A (en) * 1993-08-27 1994-07-26 Sheng Andy W Cigarette lighter
US5427523A (en) * 1994-02-24 1995-06-27 Harbour Union Limited Safety lighter having lever arrested default state
US5407346A (en) * 1994-04-11 1995-04-18 Polycity Industrial Ltd. Push type safety lock lighter
KR0114876Y1 (ko) * 1995-03-23 1998-04-16 마고토 이찌가와 안전 잠금장치를 구비한 라이터
CN2224336Y (zh) * 1995-06-23 1996-04-10 北京市贝斯特实用技术研究所 具有自动关闭功能的自锁式气体打火机
FR2736420B1 (fr) * 1995-07-06 1997-08-14 Cricket Sa Briquet a gaz comportant un systeme d'allumage de securite
US5769625A (en) * 1996-01-04 1998-06-23 Polycity Industrial Limited Safety lighter with smooth striker wheel edges
US5655902A (en) 1996-03-01 1997-08-12 Bic Corporation Lighter with spark-wheel slip ring
US5584683A (en) * 1996-03-05 1996-12-17 Polycity Industrial Limited Safety lighter with striker wheel stopper
FR2749646B1 (fr) * 1996-06-06 1998-07-31 Cricket Sa Briquet de securite a gaz comportant un systeme d'allumage a pierre pyrophorique et a molette
DE69713566T2 (de) * 1996-07-30 2003-01-09 Cricket Sa Gasfeuerzeug
US5788474A (en) * 1996-09-05 1998-08-04 Thai Merry Co. (America) Ltd. Safety lighter
FR2757252B1 (fr) * 1996-12-12 1999-03-19 Cricket Sa Briquet a gaz comportant un systeme d'allumage de securite
US6102689A (en) * 1998-09-29 2000-08-15 Man; Aman Chung Kai Push button safety lighter
US6206689B1 (en) 1998-10-15 2001-03-27 Bic Corporation Child resistant lighter
US6382960B1 (en) 1998-10-15 2002-05-07 B I C Corporation Child resistant lighter
US6533576B1 (en) 1999-03-03 2003-03-18 Polycity Enterprise Limited Lighter with child resistant actuating lever
GB0104622D0 (en) 2001-02-24 2001-04-11 Swedish Match Lighters Bv Child resistant gas lighters
US6765338B2 (en) 2001-05-29 2004-07-20 Bic Corporation Child-resistant piezoelectric lighter
AU2002357086A1 (en) * 2001-12-07 2003-06-23 Nobel Biocare Ab Healing abutment
US6840759B2 (en) 2002-01-04 2005-01-11 Ronson Corporation Igniter incorporating a safety locking device
US6856074B2 (en) * 2002-03-01 2005-02-15 Bic Corporation Piezoelectric ignition mechanism
US20040096793A1 (en) * 2002-11-18 2004-05-20 Wong Chi Lam Windproof lighter with flint igniter
EP1585455A4 (en) * 2003-01-03 2008-06-11 Nobel Biocare Services Ag DENTAL IMPLANT
GB0328762D0 (en) * 2003-12-11 2004-01-14 Chong Lei H Hand held lighter
GB2429512A (en) 2005-08-25 2007-02-28 Swedish Match Lighters Bv A Child Resistant Roll-and-Press Lighter
JP4585583B2 (ja) * 2008-07-24 2010-11-24 岩谷産業株式会社 着火器
US10088158B2 (en) 2014-07-15 2018-10-02 Daniel Rahbar Retractable directional flame nozzle for lighter
EP3497371A4 (en) 2016-06-29 2020-05-27 Worthington Industries, Inc. BURNER WITH ROTATING SAFETY CAP
TWI641783B (zh) * 2016-09-02 2018-11-21 蔡惟名 Gas burner and its safety switch
CN107246627A (zh) * 2017-06-06 2017-10-13 扬州宝玛电子有限公司 新型双向点火的电子气体点火开关
CN109539304B (zh) * 2018-12-01 2021-12-07 邵东弘邦电子有限公司 多用途打火机

Family Cites Families (72)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2806520A (en) * 1957-09-17 adams
US1895032A (en) * 1927-01-24 1933-01-24 Thomas H Fisher Portable lighting device and fuel therefor
US2637577A (en) * 1939-05-02 1953-05-05 Arthur Dubsky Safety lock for lighter lids
US2520328A (en) * 1949-01-11 1950-08-29 Ronson Art Metal Works Inc Cigar lighter locking mechanism
US2727376A (en) * 1950-02-06 1955-12-20 Brown & Bigelow Pressurized pyrophoric gas lighter
US3169672A (en) * 1963-01-23 1965-02-16 Clayton Corp Of Delaware Locking actuator cap for valved dispenser
US3194435A (en) * 1963-08-05 1965-07-13 Kreisler Mfg Corp Jacques Valve shut-off device for gas fuel reservoir
US3267988A (en) * 1964-06-02 1966-08-23 Babcock & Wilcox Co Safety devices for oil burners
US3450143A (en) * 1966-12-27 1969-06-17 Bernard J Tamarin Lighter with gravity oriented safety mechanism
US3601165A (en) * 1968-06-24 1971-08-24 Hirokazu Obata Liquefied-gas-fueled lighters
CA917943A (en) * 1968-07-20 1973-01-02 Braun Aktiengesellschaft System for actuating cigarette lighters
US3547566A (en) * 1969-05-12 1970-12-15 Mcclure Charles A Lighter with gravity oriented safety
US3723048A (en) * 1970-10-22 1973-03-27 B Russell Safety lighter
GB1401177A (en) * 1971-07-15 1975-07-16 Ronson Products Ltd Cigarette lighters
US3744953A (en) * 1971-08-23 1973-07-10 H Herr Cigarette lighter with time lock
US3752637A (en) * 1971-09-13 1973-08-14 Ronson Corp Unitary fingerpiece and ignition actuator
FR2198092A1 (no) * 1972-08-30 1974-03-29 Rosenthal Claud5
US3816056A (en) * 1972-09-20 1974-06-11 R Brown Combination of a wrist watch and a cigarette lighter
FR2220047B1 (no) * 1973-03-01 1976-05-21 Dupont S T
US3817693A (en) * 1973-03-02 1974-06-18 Perkin Elmer Corp Safety interlock for burners
US3828982A (en) * 1973-05-10 1974-08-13 Vca Corp Safety actuator for aerosol containers
FR2251763B1 (no) * 1973-11-20 1976-10-01 Genoud & Cie Ets
US3955585A (en) * 1973-12-17 1976-05-11 Fox Alvin F Safety smoking device
US3898031A (en) * 1974-05-17 1975-08-05 Richard Rusakowicz Gas fueled safety lighter
US3894665A (en) * 1974-06-26 1975-07-15 Risdon Mfg Co Safety overcap for aerosol container incorporating continuous spray mechanism
FR2280864A1 (fr) * 1974-07-29 1976-02-27 Genoud & Cie Ets Briquet a gaz a jeter
US3910752A (en) * 1974-08-14 1975-10-07 Gillette Co Spark wheel
US3966392A (en) * 1974-08-19 1976-06-29 Scripto, Inc. Cigarette lighter having improved valve means
US3963413A (en) * 1974-08-19 1976-06-15 Scripto, Inc. Cigarette lighter having improved valve means
US3899286A (en) * 1974-08-23 1975-08-12 Scripto Inc Cigarette lighter having orientation sensitive valve actuation means
FR2286347A1 (fr) * 1974-09-24 1976-04-23 Genoud & Cie Ets Perfectionnement aux briquets a gaz automatiques
FR2286346A1 (fr) * 1974-09-24 1976-04-23 Genoud & Cie Ets Perfectionnement aux briquets a gaz jetables
US3940023A (en) * 1974-11-27 1976-02-24 Avon Products, Inc. Child-proof safety locking device
US4036579A (en) * 1975-04-30 1977-07-19 Bic Pen Corporation Lighter
CH586878A5 (no) * 1975-09-26 1977-04-15 Nationale Sa
US4003694A (en) * 1975-12-22 1977-01-18 Wingaersheek, Inc. Fuel delivery system for a hand-held liquid fuel cigarette lighter
JPS52154481A (en) * 1976-06-17 1977-12-22 Tokai Seiki Kk Gas lighter
US4111638A (en) * 1976-08-17 1978-09-05 Ostberg Henry D Cigarette lighter
DE2639242A1 (de) * 1976-08-27 1978-03-16 Ronson Gmbh Feuerzeug
US4190412A (en) * 1976-12-28 1980-02-26 Tokai Seiki Co., Ltd. Disposable cigarette gas lighter with snuffing cover
US4432542A (en) * 1979-07-10 1984-02-21 Poynter Products, Inc. Joke cigarette lighter
FR2468838B1 (fr) * 1979-10-30 1985-11-22 Usiflamme Sa Briquet a gaz
DE3065307D1 (en) * 1979-10-31 1983-11-17 Colibri Lighters Smokers' lighter
JPS5682322A (en) * 1979-12-10 1981-07-06 Tokai:Kk Valve device for gas lighter
US4324351A (en) * 1980-07-29 1982-04-13 Philip Meshberg Locking actuator for a dispenser
JPS581329B2 (ja) * 1980-11-06 1983-01-11 有限会社 幸伸精機製作所 ライタ−
US4413638A (en) * 1982-03-19 1983-11-08 Le Be V Safety cigarette bottle
US4522583A (en) * 1984-05-31 1985-06-11 Kraser Gary S Cigarette lighter
US4717335A (en) * 1986-08-28 1988-01-05 Loveless Guy M Child resistant lighter
JPH0311560Y2 (no) * 1986-12-25 1991-03-20
JPH045891Y2 (no) * 1987-03-09 1992-02-19
JPH045890Y2 (no) * 1987-03-09 1992-02-19
JPH0335975Y2 (no) * 1987-05-20 1991-07-30
US4758152A (en) * 1987-06-01 1988-07-19 Gary Michael Price Safety mechanism for a cigar lighter
JPH0335971Y2 (no) * 1987-06-26 1991-07-30
CH672017A5 (no) * 1987-07-10 1989-10-13 Nationale Sa
US4854859A (en) * 1987-09-01 1989-08-08 Anderson Lin Adjustment and positioning structure of the elongated rod-like lighter
US4850854A (en) * 1987-10-02 1989-07-25 Buck George S Child resistant cigarette lighter
EP0312627B1 (en) * 1987-10-21 1990-11-28 Tokai Corporation Gaslighter equipped with a safety lock
US4844244A (en) * 1987-12-18 1989-07-04 Gary Mawby Cigarette case with auto ignition
US4830603A (en) * 1988-03-04 1989-05-16 Salvatore Cirami Child-resistant disposable lighter
US4832596A (en) * 1988-04-15 1989-05-23 Morris Sr Glenn H Child resistant cigarette lighter
JPH053897Y2 (no) * 1988-06-07 1993-01-29
US4822276A (en) * 1988-06-13 1989-04-18 Bisbee Jerry L Child-proof cigarette lighter
US4799877A (en) * 1988-06-13 1989-01-24 Bisbee Jerry L Child-proof adaptor for disposable butane cigarette lighter
FR2633702B1 (fr) * 1988-07-01 1991-04-12 Sibjet Sa Briquet de securite
US4921420A (en) * 1988-07-05 1990-05-01 Johnston James A Child resistant disposable lighter
US5002482B1 (en) * 1988-09-02 2000-02-29 Bic Corp Selectively actuatable lighter
US4846667A (en) * 1988-09-15 1989-07-11 Benge Lin Lighter with a windproof and rainproof assembly
US4869663A (en) * 1988-09-22 1989-09-26 Fremund Zdenek A Child proof cigarette lighter
US4844254A (en) * 1988-10-03 1989-07-04 Jang Tzong Shenq Cigarette lighter with attachment device
FR2645626B1 (fr) * 1989-04-07 1994-06-03 Swedish Match Consumer Product Briquet a gaz

Also Published As

Publication number Publication date
KR920704076A (ko) 1992-12-19
CN1023727C (zh) 1994-02-09
FI923770A (fi) 1992-08-21
DE69032505T2 (de) 1999-02-18
EP0507874A1 (en) 1992-10-14
EP0507874A4 (no) 1995-07-05
ES2036982T1 (es) 1993-06-16
NO178413C (no) 1996-03-20
US5125829A (en) 1992-06-30
KR960005767B1 (en) 1996-05-01
DE69032505D1 (de) 1998-08-27
AU646778B2 (en) 1994-03-03
NZ260151A (en) 1995-01-27
NZ236571A (en) 1995-01-27
DK0507874T3 (da) 2001-01-02
JP2662092B2 (ja) 1997-10-08
BR9007946A (pt) 1992-10-06
EP0507874B1 (en) 1998-07-22
FI923770A0 (fi) 1992-08-21
GR930300049T1 (en) 1993-06-30
ES2036982T3 (es) 1998-10-01
NZ260152A (en) 1995-01-27
SG52768A1 (en) 1998-09-28
WO1991010098A1 (en) 1991-07-11
CN1057515A (zh) 1992-01-01
ATE168760T1 (de) 1998-08-15
MY104578A (en) 1994-04-30
DE507874T1 (de) 1993-05-19
CA2072015A1 (en) 1991-06-23
NO922467D0 (no) 1992-06-22
NO922467L (no) 1992-08-17
AU7184791A (en) 1991-07-24
CA2072015C (en) 1999-09-21
JPH05504826A (ja) 1993-07-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO178413B (no) Sikkerhetsutstyr for fyrtöy
US6077069A (en) Selectively actuatable lighter
US5456598A (en) Selectively actuatable lighter
US5435719A (en) Selectively actuatable lighter
US5584682A (en) Selectively actuatable lighter with anti-defeat latch
US5445518A (en) Selectively actuatable lighter
US5427522A (en) Selectively actuatable lighter
US5607295A (en) Safety lock cigarette lighter
US5642993A (en) Selectively actuatable lighter
US5431558A (en) Selectively actuatable lighter
AU665014C (en) Selectively actuatable lighter
NO173071B (no) Selektivt aktiviserbar lighter