NO177545B - Gjengeskjöt for borstangelementer - Google Patents

Gjengeskjöt for borstangelementer Download PDF

Info

Publication number
NO177545B
NO177545B NO882053A NO882053A NO177545B NO 177545 B NO177545 B NO 177545B NO 882053 A NO882053 A NO 882053A NO 882053 A NO882053 A NO 882053A NO 177545 B NO177545 B NO 177545B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
screw thread
thread
angle
screw
threaded joint
Prior art date
Application number
NO882053A
Other languages
English (en)
Other versions
NO882053D0 (no
NO177545C (no
NO882053L (no
Inventor
Charles Pierre Hallez
Original Assignee
Diamant Boart Stratabit Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from BE8700512A external-priority patent/BE1000525A3/fr
Priority claimed from BE8700513A external-priority patent/BE1000526A3/fr
Application filed by Diamant Boart Stratabit Sa filed Critical Diamant Boart Stratabit Sa
Publication of NO882053D0 publication Critical patent/NO882053D0/no
Publication of NO882053L publication Critical patent/NO882053L/no
Publication of NO177545B publication Critical patent/NO177545B/no
Publication of NO177545C publication Critical patent/NO177545C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L15/00Screw-threaded joints; Forms of screw-threads for such joints
    • F16L15/06Screw-threaded joints; Forms of screw-threads for such joints characterised by the shape of the screw-thread
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B17/00Drilling rods or pipes; Flexible drill strings; Kellies; Drill collars; Sucker rods; Cables; Casings; Tubings
    • E21B17/02Couplings; joints
    • E21B17/04Couplings; joints between rod or the like and bit or between rod and rod or the like
    • E21B17/042Threaded

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en gjengeskjøt for sammenskruing av ender av borerør, hvor den ene del ved minst én ende er utformet med en utvendig, konisk spiral-skruegjenge med en konusvinkel mellom 1 og 3°, en trapesformet eller rundgjenge med konstant stigning som danner en avtakende skruelinje-hellningsvinkel, og hvor den andre del er utformet med en motsvarende, innvendig, konisk spiral-skruegjenge med et dobbeltskru-anslag, en klaring og et forhold mellom kjernens konusvinkel og skruelinjens hellningsvinkel ved begynnelsen av skruegjengen større enn 0,3 og mindre enn 2.
Det er viktig at gjengeskjøter som anvendes ved boring, har en styrke som i det minste er anpasset til de statiske og dynamiske krefter som opptrer i borstrengen i hullet som bores og til de ekstrabelastninger som nødvendigvis oppstår under håndtering.
Med kjent sikkerhetsfaktor kan således gjengene uten vanskelighet utnyttes til yttergrensen, ved opphenting av borstrengen.
Boring kan i dag gjennomføres til en dybde av 14.000 meter.
Som eksempler på kjent teknikk på området kan nevnes GB
2 119 044, EP 153 224 og US 2 532 632 og 3 572 777.
Formålet med foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe skruegjenger som er bedre tilpasset de ovennevnte behov, særlig på grunn av bedre ytelse i forbindelse med dreiemoment, trykk- og strekkrefter samt materialtretthet under påvirkning av enkle eller sammensatte belastninger.
Dette formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved en gjenge-skjøt av den innledningsvis angitte art, ved at gjengen har et dobbelt skru-anslag i form av en avkortet kjegle samt også slipp-spor i de ugjengete dødsoner og i stengene til koplings-skjøten. Foredelaktige utføringsformer av oppfinnelsen er angitt i de etterfølgende patentkrav.
Anvendelsen, i boremaskineriet, av nye skjæreverktøy, såsom diamantbesatte plater eller skjærelementer med krystal-linsk diamantbelegg, har resultert i bruk av kraftigere rota-sjonsbord som kan overføre større dreiemomenter ved øket rotasjonshastighet, iblant på tross av betydelige retningsav-vik som påføres under styrte boreprosesser.
På grunn av disse nye krav vil borstengene, og særlig gjengeskjøtene, utsettes for ytterst harde påkjenninger både med hensyn til skyve-, vridnings-, strekk-, bøye- og trykk-spenninger og med hensyn til materialtretthet i gjengedelen.
Som beskrevet i europeisk patentsøknad 0 153 224, er koniske stangelementer, forsynt med gjenger og minst én anslagsflate som begrenser skrubevegelsen og hvorimot enden av en tappdel bringes i anlegg ved stram tiltrekking, for tiden vanlig anvendt ved boring etter olje.
Avstanden som opprettholdes, etter manuell tiltrekking av yttergjengene, mellom tappdelens og muffedelens utvendige, skrubegrensende anslagsflater, utgjør klaringen. Ved gjenge-enden kan det eventuelt være anordnet et slipp-spor for avbøy-ing av kraftlinjene.
Denne avstand er slik beregnet at det, ved tiltrekking med overdrevent dreiemoment, vil opprettes en fast montasje uten permanent deformasjon verken av koplings-tappdelen eller av -muffedelen.
Svakt koniske gjenger tillater stor klaring i forhold til konusvinkelen.
Tappdelens og muffedelens gjenger, som har form av en avkortet kjegle med en klaring, virker, på grunn av sin be-skaffenhet, som omspenningsklammer ("hoops"). Når den ene del innskrues i den annen, vil det i gjengesonen oppstå radial-spenninger med tendens til å redusere tappdelens gjengediameter og øke muffedelens gjengediameter. Ulike faktorer, f.eks. tilvirkningstoleranser, smøremiddelets mekaniske karakteristi-ka og klaringsstrekningenes lengde, innvirker på størrelsen av dreiemomentet som må overføres til stengene, for kontaktopp-rettelse mellom skru-anslagene.
Det anbefales et belastningsmoment som vil tillate at skru-anslagene bringes i anlegg mot hverandre, med ønsket trykk.
I likhet med alle de øvrige typer av skruegjenger som for tiden benyttes for overføring av moment under boring, vil disse gjenger uten vanskelighet oppfylle de normer somm er opprettet av A.P.I., the American Petroleum Institute.
For oljeborere vil ulike typer, eksempelvis "the Regu-lar", "Full Hole" og "Internal Flush", som har 4-6 gjenger/ inch (T.P.I.) (1,6 - 2,4 gjenger/cm), være velkjent. Disse tåler meget store strekkrefter, har en enkel stopp- og konus-vinkelåpning av 8 - 10° og relativt liten stigning som er slik valgt, at forholdet mellom konusvinkelen og skruelinjens middelhellingsvinkel utgjør 8/1 - 18/1. Disse standardiserte A.P.I.-gjenger har den ulempe, at de momentoverførende belastninger konsentreres på en materialseksjon av en maksimaHengde tilsvarende to stigninger.
Det bør bemerkes at i forbindelse med olje- og mineral-boring også forekommer andre gjengetyper, særlig for bruk ved kjerneboring. Disse typer er slik som anbefalt av A.P.I. som tilråder den størst mulige konisitet som er forenelig med stangtykkelsen, og en relativt liten gjengestigning. For å imøtekomme tilrådningen fra A.P.I., har konstruktørene valgt stigninger mellom 6 og 8 gjenger/inch (2,4 - 3,1 gjenger/cm).
Det er et viktig trekk både ved A.P.I.'s standardgjenger og de gjenger som anvendes ved kjerneboring, at gjengene kan utskiftes mot hverandre. Selv om det kommersielle kriterium, nemlig den gjensidige utskiftbarhet, er fremtredende kan en prestasjonsøkning, uttrykt ved styrke i forhold til moment, hos standardgjenger bare oppnås ved anvendelse av stål av større styrke, dvs. med høyere flytegrense og bruddstyrke. Derved oppnås imidlertid bare en ubetydelig ytelsesøkning som reduserer forlengelsen og resulterer i en tydelig nedsatt motstand mot tretthetsbrudd, hvilket innebærer at borstangen i minsket grad vil tåle avbøyninger og at dens levetid følgelig forkortes.
De fleste skader som er observert i borstrenger med A.P.I.-stanggjenger ved bruk under de harde tidsforhold som skyldes de nye boremetoder, er lokalisert til sonen nærmest de sammenskruingsbegrensende anslagsflater, og gir seg til kjenne på én av følgende måter:
1. Utbuling av muffedelens kanalsone nær den ytre anslagsflate og samtidig, ringformet fortykking av tappdelen, grunnet kryping, 2. Rent sprøhetsbrudd på tappdelens koplingsseksjon i sonen ved siste gjengevinding eller i kanalsonen ved denne vinding eller ved den ytre anslagsflate, 3. Rent brudd på muffedelshylsen i sonen ved den første gjengevinding eller i rørets kanalsone ved den ytre anslagsflate, 4. Rent brudd på tappdelens koplingsseksjon i sonen ved den første gjengevinding, 5. Rent brudd på muffedelen ved gjengeunderkanten i kanalsonen, 6. Deformasjon av gjengebunnene, grunnet overdreven strekkspenning eller materialtretthet.
Oppfinnelsen avhjelper de ovennevnte ulemper. Den til-veiebringer en konisk skruegjengekopling med overraskende gun-stige prestasjonsdata. Den økete dreiemotstand skyldes kombinasjonen av liten konusvinkel, av størrelse 1-3°, og stor gjengestigning. Det må imidlertid sørges for at tangens til skruelinjen er mindre enn friksjonskoeffisienten 0,08 som er generelt fastsatt av A.P.I., for å forhindre at delene løs-skrues, og for å øke det tillatte beslastningsmoment for skjøten.
Oppfinnelsen er basert på den kjensgjerning at når gjengenes hellingsvinkel øker, vil gjengenes bidrag til overførin-gen av et moment også øke, fordi anslagsflåtene blir mindre belastet.
Ved at gjengenes hellingsvinkel økes, vil en større mate-rialmengde gjøres virksom ved en gitt gjengeprofil.
Oppfinnelsen er nærmere beskrevet i det etterfølgende under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori: Figur 1 viser et del-lengdesnitt av et borstangelement med koniske gjenger ifølge oppfinnelsen, og med en enkelt gj engeinngang. Figur 2 viser en andre versjon av gjengene ifølge oppfinnelsen.
Ved å bortse fra A.P.I.'s teori og følge en logikk som er mer i overensstemmelse med dagens krav til boringsteknikk er det, for en borstang l av samme tykkelse, frembragt en gjenge-type som kan oppta meget større dreiemoment og som følgelig er mer motstandsdyktig mot materialtretthet, mens de øvrige egenskaper (strekkfasthet, ugjennomtrengelignet osv.) i det minste er opprettholdt uforandret.
Gjengene ifølge oppfinnelsen har vilkårlig profilfasong, f.eks. triangulær, trapesformet eller rund. De trapesformede gjenger gir bedre sentrering grunnet flankenes helling.
Kombinasjonen av en liten konusvinkel a og en stor stigning p i forhold til diameteren D av stangen 2 gir gjengene ytelsesdata, hvilket er overraskende i betraktning av stenge-nes tyngde.
Stangendene kan derved sammenskrues med anbefalt dreiemoment med bare to eller tre omdreininger.
Det kan også anvendes anslagsflater 3 med en lastbære-flate av tilstrekkelig størrelse for opptakelse av store trykkrefter. En svak konisitet gir bedre trykkontroll grunnet omspenningseffekten av klaringspartiet som hviler på gjenge-profilenes flanker.
Ved hensiktsmessig valg av profil vil gjengene kunne hvile bedre på flankene 4 og, i visse tilfeller, på gjengebun-nen 5. Det vil i realiteten fremkalles en omspenningseffekt på oversiden av profilen under skruingsbevegelsen, mens pro-filflankene utøver trykkvirkninger mot anslagsflåtene. Flankene 4 som er vendt mot anslagsflåtene, bidrar følgelig til overføring av belastningsmomentet. Dette moment forårsaker en mekanisk belastningsspenning langs gjengeseksjonens fulle lengde, som forhindrer det tretthetsfenomen som skyldes gjen-tatt bøying av stengene.
Det er lett å innse at en stor stigning minsker belastningen på anslagsflåtene ved samme moment.
Kombinasjonen av liten konusvinkel a og stor stigning gjør det mulig å oppnå de mer krevende ytelsesdata som i dag er nødvendig i forbindelse med boreprosesser.
Videre er de doble anslagsflater 3 som er anordnet ved hver ende av gjengeseksjonene, maskinbearbeidet med den nøyak-tighet som er mulig ved bruk av moderne maskineringsverktøy, og gjengeelastisiteten er slik valgt at flatestørrelsen av skru-anslagene fordobles, for først og fremst å øke borstenge-nes mekaniske ytelse, særlig størrelsen av dreiemomentet som overføres av stengene i borstrengen, og ikke for å øke stang-rekkens impermeabilitet.
Grunnet ovennevnte kombinasjon av en konusvinkel a av størrelsesorden 1-3° og en gjengestigning av 1-3° ved gjenge-inngangen, kan dreiemomentets størrelse økes ved omhyggeligere bruk av gjengematerialet og ved fordeling av kreftene over en større materialmasse. I forhold til gjenger av kjent type kan ytelsen hos de nye gjenger ifølge oppfinnelsen økes til 270% slik det fremgår av etterfølgende eksempel.
Jevnføringstabellen for de nye 6 3/4 gjenger er gjengitt som eksempel.
De nye prestasjonsdata kan vurderes ut fra denne tabell.
Målingene er foretatt i forbindelse med undersøkelser for jevnføring av gransking og testing (analyser av ferdige ele-menter, belastnings- og deformasjonsmålinger etc.) De nøyak-tigste og mest krevende målinger ble utført på en vridnings-testings-stasj on.
Valget av en ugjenget innføringssone 6, med en lengde motsvarende minst 2 stigninger, mellom den første gjengevinding og anslagsflaten øker omfatningen av stålarbeidet ved høyt spenningsnivå, og medfører alvorlige, dynamiske problemer og betydelig og ubeleilig låsing.
Slipp-sporene 7 og 8 som er vist i figur 1 og 2 og anordnet i de døde soner og i stengene, nær skjøtene, gjør det mulig å filtrere tretthetsspenningene og beskytte gjengene, hvis de har egnede dimensjoner.

Claims (6)

1. Gjengeskjøt for sammenskruing av ender av borerør (1), hvor den ene del ved minst én ende er utformet med en utvendig, konisk spiral-skruegjenge med en konusvinkel (a) mellom 1 og 3°, en trapesformet eller rundgjenge (2) med konstant
stigning (p) som danner en avtakende skruelinje-hellningsvinkel ( p), og hvor den andre del er utformet med en motsvarende, innvendig, konisk spiral-skruegjenge med et dobbeltskru-anslag (3), en klaring og et forhold mellom kjernens konusvinkel (a) og skruelinjens hellningsvinkel (/S) ved begynnelsen av skruegjengen større enn 0,3 og mindre enn 2,karakterisert ved at gjengen har et dobbelt skru-anslag i form av en avkortet kjegle (3) samt også slipp-spor (8) i de ugjengete dødsoner (7) og i stengene (1) til kop1ingsskj øten.
2. Gjengeskjøt ifølge krav 1, karakterisert ved at hver borstang har en ugjenget dødsone (7) mellom anslaget (3) og den siste skruegjenge-vinding, over en strek-ning som er minst lik to ganger stigningen (p).
3. Gjengeskjøt ifølge krav 1, karakterisert ved at hver borestang har en ugjenget innføringssone (6) mellom anslaget (3) og skruegjengens første vinding, over en avstand på minst to ganger delingen (p).
4. Gjengeskjøt ifølge krav 3, karakterisert ved at en klaring mellom den utvendige skruegjenge og den innvendige skruegjenge tillater innføring av enden av den utvendige skruegjenge, slik at den ligger an mot den første vinding av den innvendige skruegjenge.
5. Gjengeskjøt ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at de innvendige og utvendige gjengeprofiler har en topp (9) og en bunn (5) som gir en friksjonsvirkning under skruing og flanker (4) som skråner i én vinkel som er valgt for å overføre dreiemoment-belastningen og for å innføre en trykk-forspenning langs hele skruegjenge-linjen, som hindrer tretthetsfenomen.
6. Gjengeskjøt ifølge krav 1, karakterisert ved at tangenten til skruelinje-hellningsvinkelen (/?) ved begynnelsen av skruegjengen er mindre enn en friksjonskoeffi-sient på 0,08.
NO882053A 1987-05-12 1988-05-11 Gjengeskjöt for borstangelementer NO177545C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE8700512A BE1000525A3 (fr) 1987-05-12 1987-05-12 Jonction vissee a filetage conique frettant.
BE8700513A BE1000526A3 (fr) 1987-05-12 1987-05-12 Jointure filetee pour elements de tige de forage.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO882053D0 NO882053D0 (no) 1988-05-11
NO882053L NO882053L (no) 1988-11-14
NO177545B true NO177545B (no) 1995-06-26
NO177545C NO177545C (no) 1995-10-04

Family

ID=25662276

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO882053A NO177545C (no) 1987-05-12 1988-05-11 Gjengeskjöt for borstangelementer

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0292464B1 (no)
DE (1) DE3873414T2 (no)
NO (1) NO177545C (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5505502A (en) * 1993-06-09 1996-04-09 Shell Oil Company Multiple-seal underwater pipe-riser connector
DE4423805B4 (de) * 1994-07-06 2004-12-02 Voss Automotive Gmbh Anschlußvorrichtung für Druckleitungen
US5788401A (en) * 1996-12-24 1998-08-04 Boart Longyear International Holdings, Inc. Rod joint
DE19803304C5 (de) * 1997-05-29 2010-09-30 Boart Longyear Gmbh & Co. Kg Hartmetallwerkzeugfabrik Bohrgestänge zum Drehschlagbohren, insbesondere zum Überlagerungsbohren
ATE385470T1 (de) 2003-03-13 2008-02-15 Behr Gmbh & Co Kg Elektrische heizeinrichtung, insbesondere für ein kraftfahrzeug
DE202015104842U1 (de) 2015-09-11 2015-09-18 Sysbohr Gmbh - Bohrtechnik Für Den Spezialtiefbau Gewindeverbindung und Bohrgestänge mit Gewindeverbindung

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3355192A (en) * 1965-08-09 1967-11-28 Drilco Oil Tools Inc Threaded connections
US4444421A (en) * 1980-11-12 1984-04-24 Varco International, Inc. Driveable pile connections
JPS58157087U (ja) * 1982-04-16 1983-10-20 日本鋼管株式会社 油井管用ネジ継手
FR2559580B1 (fr) * 1984-02-10 1986-06-06 Vallourec Procede pour determiner le couple de vissage d'un joint tubulaire comportant un filetage conique et une butee de limitation de vissage, utilisable dans l'industrie du petrole et dispositifs pour mettre en oeuvre ce procede

Also Published As

Publication number Publication date
DE3873414D1 (de) 1992-09-10
EP0292464B1 (fr) 1992-08-05
EP0292464A1 (fr) 1988-11-23
NO882053D0 (no) 1988-05-11
NO177545C (no) 1995-10-04
NO882053L (no) 1988-11-14
DE3873414T2 (de) 1993-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5169183A (en) Threaded joint for drill rod elements
CA2216459C (en) Rod joint
US3754609A (en) Drill string torque transmission sleeve
US3586353A (en) Thread arrangement for earth boring members
US6412831B1 (en) Threaded connection of two metal tubes with high tightening torque
US6609735B1 (en) Threaded and coupled connection for improved fatigue resistance
EP1692424B1 (en) Improvement of resistance to fatigue of a threaded tubular connection
US9885214B2 (en) Threaded tool joint connection
US3109672A (en) Threaded tubing joint
NO344088B1 (no) Dobbeltskuldret koplingskjøt
US3388935A (en) Threaded drill rod element
US7513534B2 (en) Fatigue-resistant threaded component for a tubular threaded joint
CN111448408A (zh) 多锥度螺纹连接
MX2007002353A (es) Junta roscada para tubos de acero.
NO845113L (no) Roerforbindelse med parallelle vinkelformede gjenger
US11795981B2 (en) Threaded and coupled tubular goods connection
RU2723056C2 (ru) Компоненты бурильной колонны, имеющие многозаходные резьбовые соединения
USH1329H (en) Drill collar connections
US11230891B2 (en) Threaded joint
NO177545B (no) Gjengeskjöt for borstangelementer
US20170321826A1 (en) Single lead wedgethread connection
RU2728105C1 (ru) Резьбовое замковое коническое соединение бурильных труб и способ увеличения его несущей способности и ресурса работы
RU208444U1 (ru) Труба бурильная
RU2747498C1 (ru) Резьбовое замковое коническое соединение бурильных труб
RU210115U1 (ru) Труба бурильная с двухупорными замками уменьшенного наружного диаметра

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired