NO172741B - Anordning for oeking av disponidisponibel krokhevings- og senkingslengde, for tilknytning til en kran e.l. - Google Patents

Anordning for oeking av disponidisponibel krokhevings- og senkingslengde, for tilknytning til en kran e.l. Download PDF

Info

Publication number
NO172741B
NO172741B NO895259A NO895259A NO172741B NO 172741 B NO172741 B NO 172741B NO 895259 A NO895259 A NO 895259A NO 895259 A NO895259 A NO 895259A NO 172741 B NO172741 B NO 172741B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
hoist
boom
gripper
fixed
gripping device
Prior art date
Application number
NO895259A
Other languages
English (en)
Other versions
NO895259L (no
NO172741C (no
NO895259D0 (no
Inventor
John E Hey
Pierre C Delago
James A Carlsen
Original Assignee
Amclyde Eng Prod
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US07/187,615 external-priority patent/US4892202A/en
Application filed by Amclyde Eng Prod filed Critical Amclyde Eng Prod
Publication of NO895259D0 publication Critical patent/NO895259D0/no
Publication of NO895259L publication Critical patent/NO895259L/no
Publication of NO172741B publication Critical patent/NO172741B/no
Publication of NO172741C publication Critical patent/NO172741C/no

Links

Landscapes

  • Jib Cranes (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse har befatning med løftekraner, krantårn o.l. som anvendes for løfting og transportering av last. Nærmere bestemt vedrører oppfinnelsen en anordning som angitt i ingressen til det etterfølgende krav 1.
I de fleste situasjoner på land vil hovedbegrensningene for en kran, et krantårn eller annen løfteanordning represen-teres av dens løftekapasitet og av bommens vertikale og hori-sontale rekkevidde. Bare sjelden er det nødvendig at kranen skal være istand til å trekke inn forlengete kabler som strekker seg langt nedenfor kranfundamentet.
For de store kraner som anvendes ved boring til havs eller ved andre dypvannsprosesser, er situasjonen en helt annen. De må ofte benyttes for løfting, ikke bare ved vannflaten eller i dekkshøyde på lekteren hvor de er plassert, men også for løfting under vannflaten. Særlig må de kunne løfte gjenstander over hele strekningen til bunnen av den omgivende vannmasse. Ettersom letingen etter olje og mineraler er blitt utvidet til stadig dypere havområder, er en krans evne til å utnytte sin fulle løftekapasitet på store dybder blitt viktig. I mange tilfeller er det ønskelig at en kran har en nominell kapasitet av 450 tonn eller mer, for at kapasiteten skal kunne utnyttes i dybder av 600 meter eller mer.
Problemet i denne forbindelse er foreslått løst ved at kranens løfteinnretning av type med konvensjonelle, roterbare vinsjer, utskiftes fullstendig med et lineært vinsjmaskineri. Hvis dette blir gjort, vil man unngå de naturlige begrensnin-ger hos en rotasjonsvinsj på grunn av den økende kabelmengde på vinsjtrommelen med derav følgende økning i momentarm og tap av trekkraft når kabelen fjernes stadig lenger fra aksen hvor kraften tilføres. Foruten at fullstendig utskifting av maski-neri er kostbart, vil lineærvinsjer iblant ikke være særlig egnet for løfteoppgaver som krever den rekkevidde som bare en bom kan gi.
En konvensjonell krans dypvannskapasitet kan økes på en annen måte ved omtreeing av den tilgjengelige kabel, for å redusere antallet taljedeler. Krokens bevegelseslengde kan derved økes uten at den eksisterende kabel må erstattes av en lengre, men lengdeøkningen skjer på bekostning av mekanisk fortrinn. Dessuten vil bruken av kranen fremdeles begrenses grunnet økningen i momentarm ved den roterende vinsjen som følge av kabelpåspolingen. Det kan også være vanskelig helt enkelt å oppta og lagre ytterligere kabel på tromler av begrenset størrelse. Krankrokens bevegelseslengde kan også økes ved påsetting av stropper på krokenden, men dette krever adskillig spesialhåndtering og øker antallet punkter hvor det kan oppstå mekanisk svikt eller andre problemer. Påsettingen av stropper kan heller ikke avhjelpe tapet av løftekraft i forbindelse med kabelpåspolingen.
Det er derfor behov for en anordning som vil muliggjøre bruk av en konvensjonell kran i større dybde uten vesentlig reduksjon i dens løfteevne.
Nærmere bestemt er det et hovedformål ved oppfinnelsen å forlenge løftestrekningen (eller krokbanen) under bommen ved en eksisterende, tung kran, ved opprettholdt mulighet for bruk av samtlige lastekroker på maskinen.
Et annet formål ved oppfinnelsen er å frembringe et feste som vil øke krokbanelengdene under utnyttelse av kranens eksisterende, fulle løftekraft.
Et annet formål ved oppfinnelsen er å frembringe en over-gangsdel som er anpasset til en eksisterende kran og som under kranbommen strekker seg i den fulle lengde av lengre kabler som er tilgjengelige på det internasjonale marked, uten end-ring av den eksisterende rigging på kranen.
Et annet formål er å frembringe et riggingssystem uten kabler som beveges med innbyrdes forskjellige hastigheter og i ulike retninger i forhold til lasten og eventuelle strøm-eller styreledninger som er forbundet med denne.
Disse formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved en anordning av den innledningsvis angitte art, med de nye og særegne trekk som er angitt i karakteristikken til det etterfølgende krav 1.
Ritkignok er det fra US 3 602 413 kjent en anornding der prinsippet med heising ved hjelp av gripere er anvendt. Ved denne kjente anordning, som tilhører et noe annet fagfelt enn anordningen ifølge foreliggende oppfinnelse er imidlertid den faste gripeinnretning fast forbundet med bommen, men bevegelig med posisjonering av bommen, hvilket ikke er tilfelle ved sistnevnte anordning.
Fordelaktige utføringsformer av oppfinnelsen er angitt i de øvrige etterfølgende krav.
Oppfinnelsen skal i det følgende beskrives nærmere under henvisning til tegningene, hvor
Figur 1 viser et sideriss, sett fra høyre, av en dekk-montert, tung løftekran som er forbundet med en anordning ifølge oppfinnelsen. Figur 2 viser en forstørret detalj som illustrerer laste-lengden for den foretrukne versjon av oppfinnelsen, fra for-bindelsespunktet med kranbommen til det nedre åk og kabel-feste, samt forkortete oppheng for den faste, nedre plattform. Figur 3 viser et fremre enderiss i overensstemmelse med figur 2, med opphengene for den faste, nedre plattform forkor-tet. Figur 4 viser et snitt langs linjen 4-4 i figur 2 av den bevegelige, øvre plattformkonstruksjon ifølge oppfinnelsen. Figur 5 viser et snitt langs linjen 5-5 i figur 2 av den faste, nedre plattformkonstruksjon ifølge oppfinnelsen. Figur 6 viser en forstørret detalj av en delvis gjennom-skåret gripermekanisme for anvendelse ved oppfinnelsen. Figur 7 viser en forstørret detalj, i likhet med figur 2, av en modifisert versjon av oppfinnelsen.
Det er i figur 1 vist en kran 10 som er montert på dekket 12 av en lekter, en boreplattform, et borefartøy e.l. Dette er en typisk situasjon hvori oppfinnelsen kan finne anvendelse selv om den, slik det vil fremgå, kan anvendes ved enhver vinsjdrevet løfteinnretning med kabler og talje, hvor kablene gjentatte ganger kan hales inn og gis ut.
Figur 1 viser hovedtrekkene ved kranen 10 som danner omgivelsen hvori oppfinnelsen kommer til anvendelse. Kranen 10 kan rotere på et fundament omfattende et rullesystem 11 som er opplagret for bevegelse på oversiden av en underkonstruk-sjon 14. Over rullesystemet 11 er det anordnet et første utrustningsdekk 15 med påmonterte vinsjer, tromler og for-skjellig andre utstyrsdeler som skal forklares nærmere. Over det første utrustningsdekk 15 er det et andre utrustningsdekk 16, ovenfor det første utrustningsdekk 15, innbefatter ytterligere vinsjer eller tromler og et førerhus 17 hvorfra kranens 10 funksjoner styres. En kranbom 20 strekker seg oppad og utad i en vinkel fra et bomhengselledd 22 som er fastgjort på den nedre del av en A-ramme 24.
Den eksisterende bommen 20 på kranen 10 er i sin ytter-ende forbundet med en kranblokk 40 og to eller flere innenfor-liggende hjelpeblokker 42 og 43. Kabler 44 for kranblokken 40 og hjelpeblokkene 42 og 43 strekker seg langs oversiden av bommen 20 og er forbundet med én eller flere vinsjer eller heisetromler 46 på det andre og det første utrustningsdekk henholdsvis 16 og 15. Disse kabler og tromler med tilhørende blokker og kroker vil ikke endres ved innføringen av oppfinnelsen, og er derfor ikke nærmere beskrevet. Det bør imidlertid bemerkes at de fortsatt vil være funksjonsdyktige selv etter at oppfinnelsen er innført.
Et hovedprinsipp ved oppfinnelsen er å utnytte de eksisterende vinsjer og hovedkabler 33 og 34 som er forbundet med
heisetromler 31 og 32 på det første utrustningsdekk 15. Disse hovedkabler 33 og 34 fører til en hovedblokkmontasje 35 som er tydeligst vist i figur 2 og 3. Generelt omfatter oppfinnelsen en bærekonstruksjon, såsom et bærende fagverk 50, som strekker seg på tvers av bommen i festepunktet for hovedtaljemontasjen 35. En slagmekanisme 60 er opphengt i det bærende fagverk 50 under hovedtaljemontasjen 35. Slagmekanismen 60 omfatter en bevegelig, øvre og en fast, nedre plattform- og gripermontasje 140 og 90 som, sammen med hovedtaljemontasjen 35, utgjør hoveddrivdelene ifølge oppfinnelsen.
Som vist generelt i figur 2 og 3, vil oppfinnelsen fungere ved å utnytte løftekraften hos hovedheisetromlene 31 og 32 (drevet av eksisterende, ikke viste kraftaggregater) og derved heve og senke den nedre hovedblokk 104 og den bevegelige plattform- og gripermontasje 14 0 (omfattende en bevegelig griper) i slagmekanismen 60, for enten å ta opp eller gi ut én eller flere forlengete lastekabler 70. Mellom den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 hevings- eller senkingstakter vil lastekablene 70 fastholdes véd den faste plattform- og gripermontasje 90 (omfattende en fast griper). I den foretrukne versjon er det anordnet fire lastekabler 70, hver bestående av en 15 cm vaier eller line. Disse anvendes i et symmetrisk (fortrinnsvis rektangulært) mønster i slagmekanismen 60, for å medvirke til å oppveie tvinningstendensen hos slike kabler. Taljetvinnings-vanskeligheter kan som kjent få katastrofale følger, innbefattende tap av last. Kablenes 70 høyreslagnings/venstreslagnings-egenskaper kan følgelig utjev-nes ved at kablene anordnes i et symmetrisk mønster.
Hver lastekabel 70 har fortrinnsvis en lengde av 600 m eller mer og gir derved en øket dypvannsrekkevidde som er uoppnåelig med de begrensete kabellengder som kan håndteres av hovedheisetromlene 31 og 32. For å oppta og lagre de økete lengder av lastekablene 70, er det anordnet en opptakertrommel 74 for hver lastekabel 70 bak hovedhengseltromlene 31 og 32 på det første utrustningsdekk 15. Dekket 15 kan om nødvendig forlenges med sideplattformer, for å gi rom for tromlene 74. Lastekablene 70 fastholdes vekselvis av lineærvinsjgripere 160 på den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 og den faste plattform- og gripermontasje 90, når slagmekanismen 60 gjennomfører en oppad-eller nedadrettet takt, for enten å hale inn eller å gi ut lastekabel 70. Detaljene ved det bærende fagverk 50 og slagmekanismen 60 med dens forbindelse med hovedtaljemontasjen 35 er beskrevet i det etterfølgende.
Konstruksjonen av det bærende fagverk 50 og slagmekanismen 60 er vist i figur 2 og 3. Fagverket 50 som stort sett har form av en omvendt U, omfatter et tverrstykke 52 og to parallelle, nedadragende armer 53. Tverrstykket 52 strekker seg tvers over bommens 20 overside, mens armene 53 rager nedad på hver side av bommen 20. For å utnytte den eksisterende konstruksjonsform av kranen 10, er det gunstigst at fagverket 50 er fastgjort til to tapper 55 som er montert på samme akse som gruppen av blokkskiver i den øvre hovedtalje 100 i hoved-tal jemontas jen 35. Slagmekanismen 60 vil derved flukte verti-kalt med den eksisterende hovedtaljemontasje 35. Tappene 55 er også forbundet med triangulære opphengsutlignerbærere 56, hvorav én på hver tapp 55.
To oppheng 80 (fortrinnsvis også 15 cm vaier eller kabel) for den faste plattform og griperinnretning 90 strekker seg nedad fra hver opphengsutvinnerbærer 56. To oppheng 80 av fast og samme lengde strekker seg nedad på hver side av bommen 20 i et mønster som i tverrsnitt danner de fire hjørner av et rektangel. Det nedre plattformoppheng 80 ender i sjakkelkoplinger 95 ved den faste plattform- og gripermontasje 90. De to hovedkabler 33 og 34 ved de eksisterende heisevinsjer for kranen 10 er fremført over blokkskiver 38 til hovedtaljemon-tas jen 35. Denne hovedtaljemontasje 35 omfatter en øvre hovedtalje 100 som er dreibar om en akse i flukt med tappene 55, og som utnytter flere deler av hovedkablene 33 og 34, for å oppnå mekanisk fordel. Disse deler strekker seg mellom den øvre hovedtalje 100 og den nedre hovedtalje 102. Den nedre hovedtalje 102 omgis av en nedre hovedblokkmontasje 104 som i sin tur er forbundet med en øvre rammeforbindelsesblokk 120. Fire bevegelige plattformoppheng 13 0 (fortrinnsvis også 15 cm vaier eller kabel) av fast og samme lengde strekker seg nedad fra den øvre randforbindelsesblokk 12 0 og er anordnet i et stort sett rektangulært mønster i likhet med mønsteret for de faste plattformoppheng 80, men mindre enn dette. De bevegelige plattformoppheng 130 ender i sjakkelkoplinger 145 ved den bevegelige plattform og griperinnretningen 140.
Heisekablene 70 som utgår fra opptakerspolene 74, følger bommen 20 i retning mot fagverket 50. Umiddelbart foran fagverket 50 føres heisekablene 70 nedad over ombøyersko 73 og 75. To av heisekablene 70 styres på hver side av bommen 20, og hvert kabelpar 70 har sitt eget par av ombøyersko 73 og 75. Like under svingtappene 55 er et annet par ombøyersko 76 montert på opphengsutlignerbæreren 56. Disse to ombøyersko 76 styrer heisekablene 70 nedad mot den bevegelige plattform- og gripermontasje 140. (Samtlige ombøyersko 73, 75 og 76 er for tydelighetens skyld vist som åpne føringer, mens de i virke-ligheten fortrinnsvis vil bestå av rør som fullstendig omslut-ter og styrer heisekablene 70). For å styre heisekablene 70 mer mot midten av den bevegelige plattform- og gripermontasje.
14 0, er det anordnet et ytterligere par av ombøyersko 141 som strekker seg oppad fra den bevegelige plattform- og gripermontasje 140. Etter å være styrt gjennom ombøyerskoene 141 (hvorav bare den ene er vist på venstre side i figur 3), passerer hver heisekabel 70 gjennom den ene av en gruppe av gripere 160 som er montert på oversiden av den bevegelige plattform- og gripermontasje 140. Konstruksjonen og virkemåten av disse gripere 160 er nærmere forklart i det etterfølgende. Etter å ha passert ut gjennom bunnen av den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 fortsetter heisekablene 70 nedad i retning mot den faste plattform- og gripermontasje 90. Hver heisekabel 70 passerer her gjennom den ene griper i en annen gruppe av fire gripere 160 som er montert på den faste plattform- og griperinnretning 90. Etter å ha passert ut gjennom bunnen av den faste plattform- og gripermontasje 90, ender heisekablene 70 i et nedre åk 150 hvori det er anordnet fire
sinkholdere 152 og et par forbindelsesflenser 154 med gjennomgående huller 155. Sistnevnte danner det konvensjonelle fast-gj©ringspunkt for ulike laster. Fra gruppen av gripere 160 på den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 og nedad for-løper de fire heisekabler 170 i et rektangulært mønster, for å motvirke tvinning.
Konstruksjonen av den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 er vist detaljert i figur 4. Den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 består av en generelt rektangulær og bevegelig plattformblokk 142 som i midtpartiet er forbundet med en gruppe av fire gripere 160 i et rektangulært mønster. Umiddelbart utenfor de fire gripere 160 er fire huller 144 plassert i et rektangulært mønster med tilgrensende slisser, slik at heisekabelholderne (ikke vist) kan passere gjennom den øvre plattformblokk 142 og plasseres i den tilhørende griper 160, når heisekablene 70 innskrues i retning mot holdersoklene 152 i det nedre åk 150. Vider er det, i et rektangulært møns-ter på oversiden av den bevegelige plattform- og gripermontasje 140, anordnet fire opphengs-sjakkelkoplinger 145. Hver av disse er forbundet med et bevegelig plattformoppheng 130. Nær hvert hjørne av den bevegelige plattform- og griperblokk 142 er det anbragt en Teflon-foret opphengsføring 146. Hver av disse føringer 146 opptar et av de fire oppheng 80 for den faste plattform- og gripermontasje 90.
I figur 5 er konstruksjonen av den faste plattform- og gripermontasje 90 vist detaljert. Montasjen 90 omfatter en fast, stort sett rektangulær plattformblokk 92. I midtpartiet av den faste plattformblokk 92 er fire gripere 106 som opptar de gjennomgående heisekabler 70, anordnet i et rektangulært mønster. Griperne 160 er omgitt av fire rektangulært plasserte huller 94 med tilhørende slisser hvorigjennom holderne på heisekablene 70 kan passere når heisekablene 70 innskrues nedad gjennom griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90, for å forbindes med det nedre åk 150. En opphengs-koplingssjaktel 95 er anbragt i hvert av hjørnene på den faste plattformblokk 92. Hver av de fire koplingssjakler 95 opptar et oppheng 80 for den faste plattform 92, som strekker seg nedad fra opphengsutlignerbæreren 56.
Det bør bemerkes, at selv om det er ønskelig med fire heisekabler 70 som er anordnet i relativt stor, innbyrdes avstand i et rektangulært mønster, for å unngå tvinning, er det like ønskelig med en liten tverrsnittsprofil hos heisekablene 70 og det nedre åk 150. I mange tilfeller skal heisekablene 70 og det nedre åk 150 innskrues gjennom rør eller kapper av 1524, 1829 eller 2134 mm diameter. Det velges derfor en relativt tettliggende plassering av griperne 160 for den bevegelige plattformblokk 142 og den faste plattformblokk 92. Dette bidrar også til å gi plass for strøm- eller styreledninger som eventuelt må følge det nedre åk 150.
En griper 160 for anvendelse på den bevegelige og faste plattform- og gripermontasje henholdsvis 140 og 90 er vist i figur 6. Det benyttes konvensjonelle gripere hvorav én type, som på engelsk kalles Lucker grip, leveres av AmClyde Engi-neered Products (avdeling av Amca International Corporation) i St. Paul, Minnesota. De er meget brukt i lineærvinsjer og kalles ofte lineærvinsjegripere. Slik det fremgår, har en slik griper 160 en ramme 162 hvori det er innmontert et par gripekiler 164 for begrenset, frem- og tilbakegående bevegels. på lageret 165. Når de beveges mot den nedre ende av gripe-rammen 162, vil gripekilene 164 konvergere mot hverandre og fastholde den heisekabel 70 som passerer mellom dem. Heisekabelen 70 løsgjøres, når gripekilene 164 beveges i den mot-satte retning. Kilebevegelsen gjennomføres ved hjelp av hydrauliske sylindre (ikke vist) som utgjør en del av hvert griperstyreaggregat 167 og tillater selektiv spenning og fri-gjøring av griperen 160. Det bør imidlertid bemerkes at sylindrene som beveger gripekilene 164, ikke er tilstrekkelig sterke til å trekke gripekilene 164 tilbake og løsgjøre en heisekabel 70, når denne er belastet. Under påvirkning av strekkraften i den belastete heisekabel 70 trekkes gripekilen 164 tettere sammen, slik at griperen holder sitt tak på sikre-re måte, men at løsgjøring er umulig uten å avlaste strekk-spenningen i heisekabelen 70.
En modifisert versjon ifølge oppfinnelsen er vist i figur 7. Versjonen er basert på det prinsipp at oppfinnelsen funge-rer ved at et sett av heisekabelgripere har en fast plassering mens et annet sett av heisekabelgripere beveges i gjentatte takter mellom de fast plasserte gripere og et annet punkt som danner enden av en slaglengde. De fast plasserte gripere kan være anordnet ovenfor eller "foran" de bevegelige eller slagg-gjennomførende gripere, (dvs. nærmere opptakerspolene 74) eller de kan være anordnet under eller "bakenfor" (dvs.nærmere det nedre åk 150), som vist i figur 1-6. Ved utførelses-formen ifølge figur 7 er den faste plattform- og gripermontasje 9 0 som er vist i figur 1-6, og som danner et fast plasseringssted for et sett av fire gripere 160 som fastholder heisekablene 70 når disse ikke fastholes av griperne 160 på den bevegelige plattform- og gripermontasje 140, utelatt. For griperne 160 som før har vært anbragt på den faste plattform-og gripemontasje 90, er det i stedet anordnet en fast plasse-ringsplass ovenfor hovedtaljemontasjen 35, og spesielt på bommen 20 like "foran" fagverket 50. Nærmere bestemt er to gripere 160, (hvorav bare den ene er vist i figur 7) anbragt på hver sin side av bommen 20 på et forsterket tverrstykke 290. Dette innebærer at heisekabelparet 70 som følger hver side av bommen 2 0 og ledes nedad ved ombøyerskoene 73 og 75, i dette tilfelle passerer gjennom to faste gripere 160 innen kablene når ombøyerskoene 73 og 75 (som ellers måtte forsterkes fordi de i dette tilfelle utsettes for større belastning). Det bærende fagverk 50 er fremdeles på plass men opphengutligner-bæreren 56 er erstattet av en mindre ombøyerskobærer 256 som gjennom tapper 255 er forbundet med fagverket 50. En ombøyer-sko 276 er plassert på siden av ombøyerskobæreren 256, for at de to heisekabler 70 på hver side av bommen 20 lettere skal ledes nedad mot det nedre åk 150.
Den nedre hovedblokkmontasje 104 forblir i stilling, fastgjort til den øvre rammeforbindelsesblokk 120. De fire oppheng 130 som er forbundet med den øvre rammeforbindelsesblokk 120, befinner seg fortsatt i stilling men de er gjennom fire sjakkelkoplinger 245 forbundet med en bevegelig plattform- og gripermontasje 240 som ikke behøves for å styre de fire oppheng 80 som ved den foregående utførelsesform strekker seg nedad til den nedre og faste plattform- og gripermontasje 90 (figur 1 - 6). Den modifiserte versjons øvre og bevegelige plattform- og gripermontasje 240 er fremdeles utstyrt med de fire gripere 160 som er anordnet i samme mønster som ved den foregående utførelsesform. Heisekablene 70 passerer gjennom disse fire gripere 160 og er forbundet med det nedre åk 150 gjennom holdere 152, på samme måte som ved den foregående utførelsesform.
Som det fremgår, kan den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 (omfattende bevegelige gripere) i dette tilfelle beveges frem og tilbake mellom et øvre punkt som bestemmes av avstanden mellom den nedre hovedblokkmontasje 104 og bommen 20, og et nedre punkt som kan velges av kranoperatøren. Dette nedre punkt vil vanligvis befinne seg ovenfor vannoverflaten, der hvor kranen 10 er i funksjon, men punktets beliggenhet begrenses utelukkende av lengden av hovedkablene 33 og 34 som anvendes for å heve og senke den nedre hovedblokkmontasje 104 sammen med den bevegelige plattform- og gripermontasje 240. Som det videre fremgår, vil virkemåten være den samme dersom griperne 160 på bommen 2 0 (omfattende faste gripere) var montert på en større ombøyerskobærer 256. Dette ytterligere alternativ til konstruksjonen ifølge figur 7 vil kreve større konstruksjonsstyrke ved bæreren 256, men samtidig vil behovet for øking av belastningsopptakelseskapasiteten ved ombøyer-skoene 73, 75 og 276 bortfalle.
Under drift vil oppfinnelsen som er vist i figur 1-6, fungere som beskrevet i det etterfølgende. For å senke det nedre åk 150 og gi ut heisekabel 70 aktiveres griperne 160 på den faste plattform- og gripermontasje 90 (som under samtlige prosesstrinn opprettholder en fast avstand fra bommen 20) for å oppta lasten, og overføre denne via den faste plattformblokk 92 og opphengene 80 til fagverket 50 og bommen 20. Griperne 160 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 løsgjø-res, hvoretter montasjen 14 0 heves maksimalt i retning mot den øvre hovedtalje 100. Dette gjennomføres ved innhaling av hovedkablene 3 3 og 34 ved anvendelse av hovedheisetromléne 31 og 32. Dette tilsvarer følgelig enhver annen løfteprosess, utført med kranen 10 innen denne ble modifisert med oppfinnelsen. Idet den øvre plattform- og gripermontasje 140 befinner seg nær sin maksimale høyde i forhold til den øvre hovedtalje 100, aktiveres griperne 160 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 140, for å fastholde samtlige fire heisekabler 70, mens griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90 frigjøres. Ved denne aktivering i forening med den strekk-spenningen i heisekablene 70 som forårsakes av en belastning (ikke vist) ved det nedre åk 150 (som overføres til den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 når griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90) fastlåses hver griper 160 på sin respektive heisekabel 70. På dette stadium blir hovedkablene 33 og 34 gitt ut fra hovedheisetromléne 31 og 32, for å senke den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 mot den faste plattform- og gripermontasje 90. Umiddelbart innen bevegelsesgrensen i denne retning er nådd, blir griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90 atter akti-vert, for å fastholde samtlige fire heisekabler 70 og overføre belastningen til bommen 20 gjennom opphengene 80. Griperne 160 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 kan deretter frigjøres. Den øvre plattform- og gripermontasje 140 kan på dette stadium atter løftes mot den øvre hovedtalje 100. Etter å ha nådd enden av den tilgjengelige bevegelsesbane i denne retning kan griperne 160 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 atter aktiveres, for å fastholde de fire heisekabler 70, mens griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90 frigjøres. Derved kan en ytterligere lengde
av hver heisekabel 70, tilsvarende bevegelseslengden mellom hovedtaljemontasjen 35 og det faste plasseringssted for den faste plattform- og gripermontasje 90, gis ut i den neste, nedadgående takt. Ved en kran med en kapasitet på ca. 1815
tonn og med en bomlengde av ca. 72 m og en operasjonsradius av ca. 30 m kan det eksempelvis oppnås en slaglengde av ca. 15 m. I løpet av 2 0 takter kan det således gis ut 3 00 m kabel.
Når heisekablene 70 skal innhales, reverseres prosessen. Dette innebærer at opphalingen av heisekablene 7 0 forberedes ved overføring av belastningen til den faste plattform- og gripermontasje 90, hvis dette ikke allerede er gjort, ved at montasjens gripere 160 aktiveres for fastholding av de fire heisekabler 70. Den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 senkes mot den faste plattform- og gripermontasje 90. I det laveste punkt av den bevegelige plattform- og gripermon-tasjes 14 0 bevegelsesbane overføres belastningen fra den faste plattform- og gripermontasje 90 til den bevegelige plattform-og gripermontasje 140 ved aktivering av griperne 160 i sistnevnte montasje 140, lett løfting av lasten og påfølgende frigjøring av griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90. Ved innhaling av hovedkablene 33 og 34 ved utnyttelse av kraften fra hovedheisetromléne 31 og 32 kan den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 deretter heves mot hovedtaljemontasjen 35. Når den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 har tilbakelagt sin maksimale bevegelses-strekning i denne retning, kan griperne 160 i den faste plattform- og gripermontasje 90 aktiveres og lasten senkes lett slik at belastningen atter overføres til den faste plattform-og gripermontasje 90. Griperne 160 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 kan deretter frigjøres og montasjen 140 senkes mot den faste plattform- og gripermontasje 90, for en ny løftetakt.
Ved selektiv låsing og frigjøring av griperne 160 på den øvre, bevegelige plattform- og gripermontasje 140 (bevegelige gripere) og den nedre, faste plattform- og gripermontasje 90 (faste gripere) kan det således gjennomføres suksessive hevings- eller senkingstakter. Under hver av disse takter leveres kraften ved utnyttelse av hovedkablene 33 og 34 og hovedheisetromléne 31 og 32, for heving eller senking av den nedre hovedblokkmontasje 104. Dette bevirker i sin tur at den bevegelige plattform- og gripermontasje 140 heves eller senkes i forhold til bommen 2 0 og den faste plattform- og gripermontasje 90 som er opphengt under bommen. Belastningen overføres frem og tilbake mellom fagverket 50 på bommen 20 og hovedtaljemontasjen 35. Ved gjentatte arbeidstakter av slagmekanismen 60 og bruk av opptakertromlene 74 for innhaling eller frigjøring av forlengete kabler, kan heisekabler 70 av enhver ønsket, tilgjengelig lengde gis ut eller hales inn. Lengden av heisekablene 70 som kranen 10, modifisert i overensstemmelse med oppfinnelsen, vil følgelig bare begrenses av stør-relsen av opptakertromlene 74 og av de tilgjengelige kabellengder av den ønskete belastningskapasitet.
Virkemåten av den alternative versjon av oppfinnelsen som er vist i figur 7, er den samme som ved utførelsesformen iføl-ge figur 1-6, bortsett fra at griperne 160 som er forbundet med bommen 20 (faste gripere) ovenfor den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 (bevegelige gripere) fastholder heisekablene 70, når disse ikke fastholdes av griperne 60 i den bevegelige plattform- og gripermontasje 240. Således vil f.eks. en last som løftes, først fastholdes av griperne 160 som er forbundet med bommen 20, mens den bevegelige plattform-og gripermontasje 24 0 senkes tilstrekkelig langt med henblikk på en rimelig slaglengde. Etter at den bevegelige plattform-og gripermontasje 240 har nådd dette punkt, blir griperne 160 på den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 låst for fastholding av heisekablene 70, og griperne 160 på bommen 20 kan frigjøre heisekablene 70. Etter at belastningen således er overført, innhales kablene 33 og 34, for å heve den nedre hovedblokkmontasje 104 og den bevegelige plattform- og gripermontasje 240. Arbeidstakten er fullført når den nedre hovedblokkmontasje 104 befinner seg umiddelbart nær bommen 20. Samtidig overføres belastningen fra griperne 160 på den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 tilbake til de faste gripere 160 på bommen 20. Den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 kan deretter senkes for en etterfølgende arbeidstakt. Prosessen reverseres dersom heisekablene 70 skal gis ut.
Ved den foretrukne utførelsesform er styreorganene for de ulike gripere 160 på den bevegelige og den faste plattform- og gripermontasje henholdsvis 140 og 90 (eller griperne 160 på bommen 20 og den bevegelige plattform- og gripermontasje 240 som vist i figur 7) plassert i førerhuset 17 sammen med opera-tørens øvrige styreorganer. Selv om griper-styreorganene hovedsakelig er av på/av-type, for å lette operatørens arbeid, kan det benyttes en programmerbar kontroller som vil lede operatøren gjennom trinnsekvensen i forbindelse med en hevings- eller senkingsprosess. Belastningsceller (ikke vist) på hver griper 160 kan benyttes for overvåking av strekkspen-ningen i hver kabel 20. Videre kan det anvendes utlignings-sylindre 166, for fordeling av belastningen på kablene. Sylindrene kan bevirke en liten heving eller senking av en griper 160 i forhold til de øvrige, og derved medvirke til å redusere belastningen på griperen og til å fordele belastningen jevnere på de øvrige gripere.
Selv om beskrivelsen omfatter en foretrukket og en modifisert versjon, er det tatt i betraktning at ulike forandrin-ger kan foretas uten at det derved avvikes fra oppfinnelsens idé. Selv om den foretrukne versjon har gripere 160 som er montert på opphengbårne plattformer, kan de faste eller ikke frem-og-tilbakebevegelige gripere 160 eksempelvis være montert på foten av et havplattformunderstell, på enden av en lekter, på bompunktet nær den øvre hovedtalje (som vist i figur 7) eller endog nær underenden av bommen 20. Videre kan oppfinnelsen, selv om den er best egnet for å tilpasses og forbedre en eksisterende kran, også inngå som en del av en krans originalkonstruksjon. Selv om det er beskrevet 152 mm heisekabler 70, kan det også anvendes tynnere kabler eller tykkere, dersom sistnevnte er tilgjengelig, ved innmontering av modifiserte gripekiler 164 som er tilpasset kabler av ulike dimen-sjoner. I stedet for fire heisekabler 70 kan det også benyttes flere eller færre kabler og gripere av annen type enn lineærvinsjgriperen 160 ifølge figur 6. Mens den faste plattform- og gripermontasje 90 ved den foretrukne utførelsesform er beskrevet som fast, er dette også i motsetning til den bevegelige (eller frem- og tilbakegående) plattform- og gripermontasje 140. Lengden av opphengene 80 som fastholder den faste plattform- og gripermontasje 90, kan om ønskelig være justerbare med henblikk på arbeidstakter av ulike lengder. Følgelig er oppfinnelsens ramme å betrakte som definert av de etterfølgende krav og ikke av beskrivelsen av den foretrukne utførelsesform.

Claims (9)

1. Anordning for øking av disponibel krokhevings- og -senkingslengde, for tilknytning til en kran eller annen løftekonstruksjon med en bom (20) som strekker seg fra en underdel (11, 14) og med minst én løftekroktalje (35) som anvender minst én løfteline som er forbundet med et drivverk (31, 32), karakterisert ved at den omfatter en fast griperinnretning (90; 290) med minst én kabelgriper (160), innrettet til å gripe en lasteline, hvilken faste griperinnretning er operativt fast forbundet med bommen (20) , men bevegelig med posisjonering av bommen; en bevegelig griperinnretning (140; 240) med minst én kabelgriper (160) , innrettet til å gripe en lasteline, hvilken bevegelige griperinnretning er operativt forbundet med minst én løfteline (33, 34) tilknyttet taljen (35), idet den bevegelige griperinnretning (140; 240) videre er innrettet til å beveges frem og tilbake mellom den faste griperinnretning (90;
290) og et punkt i en forutvalgt avstand langs lastelinen fra den faste griperinnretning som reaksjon på at drivverket (31, 32) haler inn eller gir ut løftelinen via taljen (35); minst én forlenget lasteline (70) som strekker seg gjennom kabelgriperen (160) på både den faste griperinnretning (90; 290) og den bevegelige griperinnretning (140; 240); en innretning (74) for innhaling og utgiving av den forlengete lasteline; og en styreinnretning (167) som er forbundet med kabelgriperen (160) på både den faste griperinnretning og den bevegelige griperinnretning for å bringe kabelgriperen til enkeltvis og selektivt å frigjøre eller gripe ihvertfall den forlengete lasteline.
2. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at den faste griperinnretning (90; 290) er festet til bommen (20) nær festepunktet for taljen (35).
3. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at den faste griperinnretning (90; 290) er opphengt fra bommen (20) under taljens (35) fe stepunkt.
4. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at den faste griperinnretning (90; 290) er festet til bommen (20) mellom taljen (35) og bom-underdelen (11, 14).
5. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at både den faste griperinnretning (90; 290) og den bevegelige griperinnretning (140;
240) innbefatter fire lineærvinsjgripere (160) og at anordningen omfatter fire forlengete lasteliner som hver strekker seg gjennom én av de fire lineærvinsjgripere både på den faste og den bevegelige griperinnretning.
6. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at innretningen (74) for innhaling og utgiving av den forlengete lasteline omfatter minst én opptakertrommel.
7. Anordning som angitt i krav l, karakterisert ved at den videre omfatter et nedre løfteåk (150) som er festet til den forlengete lasteline (70) .
8. Anordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at den faste griperinnretning (90; 290) er opphengt fra bommen ved hjelp av fire opphengs liner .
9. Anordning som angitt i krav l, karakterisert ved at løftetaljen anvender to løfteliner (33, 34) som hver er operativt forbundet med den bevegelige griperinnretning (90; 290).
NO895259A 1988-04-28 1989-12-27 Anordning for oeking av disponidisponibel krokhevings- og senkingslengde, for tilknytning til en kran e.l. NO172741C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/187,615 US4892202A (en) 1988-04-28 1988-04-28 Deepwater extended hook travel attachment
PCT/US1989/001801 WO1989010892A1 (en) 1988-04-28 1989-04-27 Deepwater extended hook travel attachment

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO895259D0 NO895259D0 (no) 1989-12-27
NO895259L NO895259L (no) 1990-02-27
NO172741B true NO172741B (no) 1993-05-24
NO172741C NO172741C (no) 1993-09-01

Family

ID=26779637

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO895259A NO172741C (no) 1988-04-28 1989-12-27 Anordning for oeking av disponidisponibel krokhevings- og senkingslengde, for tilknytning til en kran e.l.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO172741C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO895259L (no) 1990-02-27
NO172741C (no) 1993-09-01
NO895259D0 (no) 1989-12-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6595494B1 (en) Hoisting device, with compensator built into hoisting cable system
EP2477927B1 (en) Hoisting device
EP0021934A1 (en) A motion compensating system for use with a crane hoist
US6926259B1 (en) Hoist system
AU719196B2 (en) Deep water lowering apparatus
US8397924B2 (en) Drum frame system for cranes
US20080251484A1 (en) Tie-Back System for Cranes, in Particular Heavy Load Offshore Cranes
US4892202A (en) Deepwater extended hook travel attachment
NO333885B1 (no) Anordning ved løfteramme
EP1795491B1 (en) Method for transferring the load between objects subjected to swell, and heave compensator
US6651961B1 (en) Multiple load blocks for a crane
US4610365A (en) Hoisting means including constant tension hoist wire
US4003472A (en) Crane hook heave compensator and method of transferring loads
NO172741B (no) Anordning for oeking av disponidisponibel krokhevings- og senkingslengde, for tilknytning til en kran e.l.
GB2226539A (en) Improvements in load handling
CN216272667U (zh) 一种便于对吊点进行快速调节的吊装装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees