NO169266B - Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal - Google Patents

Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal Download PDF

Info

Publication number
NO169266B
NO169266B NO894750A NO894750A NO169266B NO 169266 B NO169266 B NO 169266B NO 894750 A NO894750 A NO 894750A NO 894750 A NO894750 A NO 894750A NO 169266 B NO169266 B NO 169266B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
signal
frequency
samples
signals
point
Prior art date
Application number
NO894750A
Other languages
English (en)
Other versions
NO169266C (no
NO894750L (no
NO894750D0 (no
Inventor
Petter M Bakken
Original Assignee
Frobe Radio As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Frobe Radio As filed Critical Frobe Radio As
Priority to NO894750A priority Critical patent/NO169266C/no
Publication of NO894750D0 publication Critical patent/NO894750D0/no
Priority to AU68881/91A priority patent/AU6888191A/en
Priority to PCT/NO1990/000175 priority patent/WO1991008616A1/en
Publication of NO894750L publication Critical patent/NO894750L/no
Publication of NO169266B publication Critical patent/NO169266B/no
Publication of NO169266C publication Critical patent/NO169266C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L5/00Arrangements affording multiple use of the transmission path
    • H04L5/02Channels characterised by the type of signal
    • H04L5/06Channels characterised by the type of signal the signals being represented by different frequencies
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03HIMPEDANCE NETWORKS, e.g. RESONANT CIRCUITS; RESONATORS
    • H03H17/00Networks using digital techniques
    • H03H17/02Frequency selective networks
    • H03H17/0248Filters characterised by a particular frequency response or filtering method
    • H03H17/0264Filter sets with mutual related characteristics
    • H03H17/0266Filter banks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Mathematical Physics (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Stereophonic System (AREA)
  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
  • Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)

Description

Denne oppfinnelsen angår på den ene side framgangsmåte for å splitte et signal som er representert ved tall som angir punkt-prøver, såkalt digital representasjon av signalet, i to delsignal avhengig av frekvens. Oppfinnelsen gjelder således en spesiell form for signalbehandling, frekvensdemultipleksing, en operasjon basert på filtrering og som ofte forekommer i kommunikasjonsutstyr og annet signalbehandlende utstyr. En nær beslektet oppgave er å kombinere to signal til ett og samtidig gi de to opprinnelige signalene forskjellig frekvens i det kombinerte signalet. Dette kalles frekvensmultipleksing og det blir påvist i beskrivelsen at oppfinnelsen etter enkle og innlysende modifikasjoner på den annen side også kan anvendes for frekvens-multipleksing.
Digital signal representasjon og digital behandling av signal blir hyppig anvendt i utstyr for signaloverføring og prinsippene for demultipleksing og multipleksing er vel kjent og forklart i [3]. For å lage konkurransedyktig utstyr er det viktig å utføre den digitale signalprosessering med lavest mulig kompleksitet. Særlig når det nyttes elektroniske kretser som blir konstruert spesielt for formålet er antallet multiplikasjoner mellom reelle tall (MR), eventuelt MR pr. sekund, et godt mål for kompleksitet fordi MR er langt mer krevende enn andre aktuelle operasjoner som addisjon, subtraksjon og mellomlagring av punktprøver. Spesielt hvis utstyret skal bygges inn i satellitter er det avgjørende å få til den lavest mulig kompleksitet. I [1] er det angitt en framgangsmåte for å demultipl ekse digitalt representert signal ombord i en satel1 itt.Framgangsmåten [1] representerer teknikkens stand for demultipleksing i dag hva angår effektivitet, det vil si lavt antall MR. Det kan enkelt påvises hvordan metodene i [1] kan modifiseres for å få til multipleksing med tilsvarende effektivitet.
Oppfinnelsen er beslektet med framgangsmåten i [1], idet at resultatet av signalbehandling vil ved passende konstruksjon bli identisk med resultatet ved anvendelse av framgangsmåten i [1]. Oppfinnelsen representerer en mer effektiv framgangsmåte idet antallet MR pr. tidsenhet for identisk demultipleksing (evt.
multipleksing) er redusert til det halve i forhold til metoden i
[1]. Dette oppnåes ved de karakteriserende trekk som er oppgitt i kravene.
Oppfinnelsen samt ytterligere særegne trekk og fordeler ved denne skal i det følgende forklares nærmere under henvisning til tegningene hvor: Fig. 1. som skjematisk og i prinsipp viser hvordan oppfinnelsen kan nyttes ikke bare til å splitte inngangssignalet i to utgangssignal, men også i 8 utgangssignal ved å kombinere 7 demultipl ekser celler som hver enkelt kan utføres i henhold til oppfinnelsen. Fig. 2. som viser hvordan uønskede signalrester (a) adderes inn i det ønskede signalet for kritisk punktprøve-frekvens (b) og for den dobbelte punktprøvefrekvens (c). Fig. 3. som viser et eksempel på teknikkens stand (fra [2]) og som resulterer i effektiv implementering når signalene er representert ved reelle punktprøver. Fig. 4. som viser en filtercelle i henhold til oppfinnelsen beregnet for demultipleksing. Hver utgangspunktprøve beregnes som en sum over 7 inngangspunktprøver. Fig. 5. som viser en filtercelle i henhold til oppfinnelsen beregnet for multipleksing. Hver utgangspunktprøve beregnes som en sum over 7 inngangspunktprøver.
For å gi eksempel på utførelse av oppfinnelsen er det nødvendig å presisere at hver punktprøve av signalet kan representeres ved ett eller to tall, når to tall nyttes betegnes disse som i-fase verdien (a) og kvadraturverdien (b) . Det forståes med dette at signalets fase er gitt av Arctg (b/a) og dets amplitude av Va2 + b<2>. Det er likeverdig, og for de fleste formål enklere å oppfatte tallet (a + <T- 1 b) som ett komplekst tall. Representasjonsmetoden omtales derfor oftest som kompleks representasjon eller kompleks punktprøving. Det er vanlig å nytte j = V-l når man innen elektrofagene skriver komplekse tall. Dette vil bli gjort heretter.
Det er et velkjent resultat at dersom frekvens-spekteret til det punktprøvede signalet er null utenfor en endelig båndbredde B, er det tilstrekkelig å nytte B komplekse punktprøver per sekund for å beskrive signalet.
Det kan også nyttes punktprøveverdier beskrevet ved ett enkelt reelt tall. I så fall trenges 2B punktprøver per sekund for å beskrive et signal som nevnt ovenfor. Slik punktprøving kalles reell punktprøving.
Multipleksing er den motsatte, eller duale, prosess av demultipleksing og kan avledes på en triviell måte fra demultipleksing. Oppfinnelsen vil først bli beskrevet anvendt for demultipleksing, situasjonen hvor en del av frekvensbåndet er anvendt for flere frekvensdelte signal med frekvensavstand B og båndbredde mindre enn B, og disse signalene skal skilles fra hverandre ved hjelp av beregninger utført på den digitale representasjonen. Denne situasjonen forekommer hyppig i utstyr for telekommunikasjon og lignende. Oppfinnelsen gjelder å dele ett signal i to deler avhengig av frekvens. Dette er vanlig også i dagens teknikk, og ved å gjenta prosessen i en såkalt tre-struktur kan man skille ut et vilkårlig antall kanaler, mest effektivt når antallet kanaler er en potens av to. En tre-struktur for åtte kanaler er vist i Fig. 1. Trestrukturen består av 7 celler og ved å inkludere i alle cellene anordninger til å plassere utgangssignalene sentrert på null frekvens er det åpenbart at alle cellene kan lages identiske om så ønskes. På grunn av denne egenskapen kan man konsentrere resten av beskrivelsen om hvordan man i dagens teknikk og henhold til oppfinnelsen realiserer én av cellene.
Dersom den nyttige del av inngangssignalet består av to kanaler med avstand B er den nyttige båndbredden høyst 2B og for kompleks punktprøving er den minste punktprøvefrekvensen som kan nyttes uten å forringe signalet lik 2B, dette omtales som kritisk punktprøving. Kritisk punktprøving anvendes i mange tilfelle, ulempen er imidlertid at det ofte er for krevende å begrense det totale frekvensspektret på inngangen til 2B. Ved kritisk punktprøving vil uønskede signal utenfor 2B adderes til de ønskede ved en velkjent mekanisme for punktprøvede signal. Ved å øke punktprøvefrekvensen til for eksempel 4B kan man som vist i Fig. 2 tillate rester av uønskede signal uten at disse forstyrrer de ønskede. Prosesseringen som skal utføres i cellen er velkjent både i prinsippet og i anvendelser og kan beskrives ved at signalet båndbegrenses til B i et filter (1) for den øvre frekvensdelte kanal. Den lavere båndbredde tillater nå å fjerne annenhver punktprøve og deretter transponeres signalet i frekvens til å bli sentrert på null frekvens. Den samme prosess utføres for den nedre frekvensdelte kanal i et filter (2). De to filtrene kan gjøres identiske bortsett fra senterfrekvensen. Filtrene kan utføres som filtre med endelig impulsrespons hvor hver punktprøve på utgangen av filteret beregnes ut fra et antall (I) av de, her antatt komplekse, punktprøvene på inngangen av filteret som en veiet sum ved hjelp av ligningen
hvor verdiene h( ) omtales som fi 1terkoeffisientene. Fordi filtrene ikke er sentrert på null frekvens må koeffisientene være komplekse.
Til tross for dette kan de to filtrene avledes fra et såkalt prototypefilter med reelle koeffisienter som er sentrert på null frekvens, men med en ellers korrekt fi 1treringskarakteristikk for formål et.
Den avgjørende egenskap ved konstruksjonen er å nytte et enklest mulig filter for å oppnå den nødvendige grad av filtrering. For filtre som skal realiseres i spesialbygde integrerte kretser er enkelthet i hovedsak å forstå som færrest mulig multiplikasjoner av typen vist i ligning (1) mellom data og koeffisienter.
En velkjent og i dagens teknikk utnyttet egenskap er at dersom kravene til fi 1terprototypens frekvensrespons stilles slik
og i tillegg tillater samme avvik fra ideelle verdier i pass- og stoppbånd så vil et filter med ulike antall koeffisienter ha annenhver koeffisient lik null med unntak av senter-koeffisienten. På denne måten vil et filter med 4n-l koeffisienter ha 2n+l koeffisienter forskjellig fra null noe som er en forenkling. Et slikt filter kalles halvbånds filter og pass-bånd og stop-bånd kan utvides eller minskes i samme grad uten at halv-bånds egenskapene endres. En annen metode for forenkling som nyttes i dagens teknikk er å utnytte det faktum at det øvre (i frekvens) og det nedre (i frekvens) filteret har en felles prototype. Denne egenskapen gjør det mulig å nytte de samme multiplikasjonene for begge filtrene. Denne teknikken omtales som polyfaseteknikk spesielt for to kanaler eller som kvadratur speilfiltre for to kanaler. Teknikkene kan anvendes for alle prototyper med antall koeffisienter 4n-l hvor n er et heltall. Vi vil nå vise et eksempel for n=2, prototypefi 1teret har formen
hvor symmetrien om den sentrale koeffisient h(0) framgår. Den øvre
kanalen har sin senterfrekvens ved f = B/2 eller en åttendedel av punktprøvefrekvensen. For å transponere prototypefi 1teret til denne frekvensen må koeffisientene multipliseres med de komplekse tal lene hvor i er koeffisientens nummer som vist i beskrivelsen av prototypefi 1teret. Tilsvarende må filteret for den nedre kanalen framskaffes ved å nytte multiplikatorene
I de to formlene ovenfor er vinkelen angitt i radianer.7i/4 tilsvarer 45° i en 360 graders sirkelinndeling. Videre kan hvert av filtrene skaleres, det vil si alle filterets koeffisienter kan multipliseres med et felles tall, reelt eller komplekst, uten at filterfunksjonen endres. Ved å nytte disse teknikker kan de to filtrenes koeffisienter skrives som vist i Tabell 1.
Det er trivielt å reskalere koeffisientene.
Det er vesentlige egenskaper ved filtrene at disse ikke er symmetriske og at bortsett fra senterkoeffisienten er koeffisientene enten reelle eller rent imaginære (dvs. et
multiplum av j = f- 1) .
I dagens teknikk som beskrevet i [1] utfører man kanalsplittingen på en enkel måte ved å utnytte
filterets halv-bånds egenskaper
h(-2) = h(2) = 0 ovenfor
samme multiplikasjoner for filteret (0:) og (N:)
rent reelle eller rent imaginære koeffisienter bortsett
fra den sentrale koeffisient.
for den sentrale koeffisient nyttes at for et vilkårlig komplekst tall (a+jb) er (a+jb)(l+j) = (a-b)+j(a+b). Da addisjon/subtraksjon er enklere enn multiplikasjon i spesialbygde prosessorer kan dette utnyttes til forenkl ing.
I dagens teknikk som representert i [1] trenges derfor 2n+l multiplikasjoner for å frambringe to utgangs punktprøver, en for den nedre og en for den øvre kanal. Disse multiplikasjonene er mellom komplekse tall (punktprøvene) og koeffisientene som er hva angår kompleksitet i form av antall multiplikasjoner er å anse som reelle. Hver multiplikasjon i filteret har derfor samme kompleksitet som to multiplikasjoner mellom reelle tall, MR, som er en grov, men nyttig, målestokk for kompleksiteten. Av det ovenstående følger det at i dagens teknikk kreves (2n+l) MR for hver utgangs punktprøve som skal beregnes.
Dersom skaleringen velges slik at h(0) = f2 blir kompleksiteten redusert til 2n MR. Dette siste regnes som en triviell observasjon selv om det ikke alltid nyttes i dagens teknikk. Ifølge oppfinnelsen kan kompleksiteten reduseres fra 2n MR til n MR ved å utnytte symmetrien i prototype-filteret til tross for at denne ikke finnes i filtrene (0:) og (N:). Oppfinnelsen vil føre til en halvering av antall multiplikasjoner, noe som er en vesentlig forenkling av signalprosesseringsutstyr for formålet i forhold til dagens teknikk. Symmetri i filterets koeffisienter kan i filtre av andre typer som nyttes i dagens teknikk brukes til å redusere antall multiplikasjoner ved å summere utvalgte data parvis før multiplikasjon ved framgangsmåten vist på Fig. 3. Denne metode er ikke anvendelig for den prosesserings-cel 1 en oppfinnelsen gjelder pga. den manglende symmetri i filtrene (0:) og (N:). Istedenfor vil man, ifølge oppfinnelsen, multiplisere inngangs punktprøvene med koeffisient-verdiene h(0), h(l), h(3), ------ osv. (avhengig av filter-lengden). Deretter utføres
- forsinkelse
- multiplikasjon med tallene j, -j, -1
- addisjon
alt operasjoner med meget lav kompleksitet sammenlignet med MR for å framskaffe de utgangs punktprøver som cellens funksjon krever og som i verdi er identiske med de som framskaffes i celler som anvender dagens teknikk. Ved utnyttelse av symmetrien i fi 1terprototypen vil oppfinnelsen føre til at det trenges n+1 MR for hver utgangs punktprøve dersom h(0) er et vilkårlig tall. Dersom h(0) = V"2 trenges n MR for hver utgangs punktprøve. Det er velkjent at for de binære tallrepresentasjoner man nytter i prosesseringsutstyret vil multiplikasjoner med potenser av 2 utføres meget effektivt slik at h(0) = 2<k>V~2 (k heltall, positivt eller negativt) gir samme effektivitet som h(0) =V~2. Også flere andre trivielle reskaleringer av filtrene kan utføres uten at effektiviteten blir vesentlig dårligere eller vesentlig bedre enn for eksempelet beskrevet i oppfinnelsen. Dette gjelder f.eks. å multiplisere koeffisientene i ett eller begge filtre med (j) 1, (k -
heltall).
Prosessering i henhold til oppfinnelsen for et prototypefi 1 ter med 7 koeffisienter (n=2) er vist i Fig. 4. Annenhver inngangs punktprøve skai multipiisers kun med den sentrale koeffisient, dette skjer i den nedre gren etter at en kummuterende svitsj K har skilt ut annenhver punktprøve. Multiplikasjonen skjer i MS med tallet h(0)/iT2. h(0) må reduseres med en faktor 2 fordi den etterfølgende multiplikasjon med (1+j) øker tallets absolutte verdi (amplitude) med samme faktor. I fall h(0)/</~2 ved skalering velges til 2k (k heltall, positivt eller negativt) blir MS en spesielt enkel operasjon. I henhold til beskrivelsen av filteret i Tabell 1 må inngangs punktprøvene i den nedre gren på Fig. 4 forsinkes 3T hvor T er tidsavstanden mellom punktprøvene på inngangen av filteret. De resterende inngangs punktprøvene multipliseres med h(l) og h(3) i multiplikatorer M. Ut fra disse verdiene dannes de korrekte utgangs punktprøvene ved de enkle operasjonene nevnt ovenfor etter en framgangsmåte som går fram av Fig. 4 i den delen som er merket T . Som en siste prosess multipliseres utgangs punktprøve nr. m med j<m>i kanal (0:) og med (-j)<m>i kanal (N:). Disse operasjonene vil sentrere begge utgangssignalene på frekvensen null og er nødvendig for å kunne koble identiske celler sammen i en trestruktur som vist på Fig. 1.
I tillegg til [1] er prosessering i celler av den type oppfinnelsen gjelder grundig omhandlet i [2]. Det spesielle, men viktige tilfellet som oppfinnelsen gjelder, nemlig kompleks representasjon av såvel inngangs- som utgangs punktprøver, splitting i to kanaler med avstand B og punktprøvefrekvens 4B på inngangen til cellen er ikke omtalt i [2] og oppfinnelsen kan heller ikke avledes på en åpenbar måte fra materialet i [2].
Som nevnt tidligere kan multipleksing av kanalene sees på som en triviell modifikasjon av demultipleksing. Metodene for slik modifikasjon er beskrevet i [3]. Oppfinnelsen gjelder således både demultipleksing og multipleksing hvor man ved en triviell modifikasjon av framgangsmåten for demultipleksing i henhold til oppfinnelsen (Fig. 4) omformer denne til en mul tipleksingsmetode. Ved multipleksing i henhold til oppfinnelsen vil det kreves n MR for å beregne hver utgangs punktprøve når utgangs punktprøven er en veiet sum av 4n-l inngangs punktprøver. (I denne veiingen er et antall, 2n-2, av vektfaktorene lik null).Oppfinnelsen fører til samme gevinst i effektivitet i forhold til dagens teknikk både for demultipleksing og multipleksing. Fig. 5 viser som eksempel multipleksing av to kanaler i henhold til oppfinnelsen for n = 2.
Fig. 5 er avledet på en triviell måte fra Fig. 4.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for å splitte et signal representert ved komplekse punktprøver med punktprøvingsfrekvens 4B i to delsignal som representerer hvert sitt frekvensbånd med båndbredde B av det opprinnelige signalet, med frekvensavstand B og deretter representere hvert av de to resulterende delsignal med komplekse punktprøver med punktprøvefrekvens 2B ved hjelp av to frekvens-selektive digitale filtre hvor utgangs punktprøvene beregnes som en veiet sum av 4n-l (n er et positivt heltall valgt ved konstruksjonen) inngangs punktprøver i inngangs signalet k arakterisert ved at først multipliseres hver andre punktprøve med n reelle tall og de øvrige punktprøver med ett eller ingen tall og deretter utføres det på de resulterende produkter enklere operasjoner enn multiplikasjoner slik som forsinkelse, endring av fortegn og addisjon inntil de korrekte verdier for punktprøvene av de to delsignalene er oppnådd. Framgangsmåte for å kombinere to signal representert ved komplekse punktprøver, hver med punktprøvefrekvens 2B og med båndbredde B til ett signal hvor de to opprinnelige signalene gies en f rekvensavstand B og det kombinerte signal en punktprøvefrekvens 4B ved hjelp av to frekvensselektive filtre hvor utgangs punktprøvene beregnes som en veiet sum av4n-l (n er et positivt heltall valgt ved konstruksjonen) punktprøver fra hvert inngangssignal kaTakterise r t ved at først utføres en kombinasjon av operasjoner enklere enn multiplikasjoner slik som forsinkelse, endring av fortegn og addisjon, deretter frambringes annenhver av de ønskede utgangspunktprøvene ved n multiplikasjon mellom reelle tall og resultatene av de enkle operasjonene, de øvrige utgangs punktprøver frambringes ved multiplikasjon mellom ett reellt tall eller ingen reelle tall og resultat av de enkle operasjonene.
    REFERANSER [1] H. Gockler: "A modular multistage approach to digital FDM demultiplexing for mobile SCPC satellite communications". International Journal on Satellite Communication, Vol. 6 sidene 283-288 (1988). [2] R. Galand, H. Nussbaumer: "New quadrature mirror filter structures", IEEE Transactions on Acoustics, Speech and Signal Processing, Vol. ASSP-32, nO. 3, June 84. [3] R.E. Chrochiere and L.R. Rabiner: "Multirate Signal Processing", Prentice-Hal1 Signal Processing Series, 1983, Englewood Cliffs, New Jersey 07632, ISBN 0-13-1605162-b.
NO894750A 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal NO169266C (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO894750A NO169266C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal
AU68881/91A AU6888191A (en) 1989-11-29 1990-11-29 Frequency multiplexer/demultiplexer for digitally represented signals
PCT/NO1990/000175 WO1991008616A1 (en) 1989-11-29 1990-11-29 Frequency multiplexer/demultiplexer for digitally represented signals

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO894750A NO169266C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO894750D0 NO894750D0 (no) 1989-11-29
NO894750L NO894750L (no) 1991-05-30
NO169266B true NO169266B (no) 1992-02-17
NO169266C NO169266C (no) 1992-05-27

Family

ID=19892629

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO894750A NO169266C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU6888191A (no)
NO (1) NO169266C (no)
WO (1) WO1991008616A1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5220557A (en) * 1991-09-23 1993-06-15 Hughes Aircraft Company Multiple use digital transmitter/transceiver with time multiplexing
GB2344036B (en) 1998-11-23 2004-01-21 Mitel Corp Single-sided subband filters

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3621737A1 (de) * 1986-06-28 1988-01-21 Ant Nachrichtentech Nichtrekursives halb-band-filter

Also Published As

Publication number Publication date
NO169266C (no) 1992-05-27
NO894750L (no) 1991-05-30
NO894750D0 (no) 1989-11-29
AU6888191A (en) 1991-06-26
WO1991008616A1 (en) 1991-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5841811A (en) Quadrature sampling system and hybrid equalizer
US6351451B1 (en) Digital multi-channel demultiplexer/multiplexer (MCD/M) architecture
US5631610A (en) Single side-band modulation system for use in digitally implemented multicarrier transmission systems
JP4128746B2 (ja) サブサンプリング形離散フーリエ変換を使用する広帯域チャネライザ
Harris Performance and design of Farrow filter used for arbitrary resampling
US20030076907A1 (en) Recursive resampling digital filter structure for demodulating 3G wireless signals
US9831970B1 (en) Selectable bandwidth filter
US3808412A (en) Fft filter bank for simultaneous separation and demodulation of multiplexed signals
JP4235557B2 (ja) マルチレートデジタルトランシーバー
US9705476B2 (en) Optimal factoring of FIR filters
EP0695054A2 (en) Frequency multiplexing using polyphase filters and fast fourier transforms
CA1311810C (en) Nonrecursive half-band filter
Zangi et al. Efficient filterbank channelizers for software radio receivers
EP0657999B1 (en) Sampling frequency conversion
NO169266B (no) Fremgangsmaate for aa splitte et signal representert ved punktproever i to signal anhengig av frekvensbaand, eller for aa kombinere signaler i to frekvensbaand til ett signal
US4361875A (en) Multiple tone detector and locator
KR100262147B1 (ko) 멀티-채널 정보신호를 트랜스 멀티플렉싱 하기위한 방법 및 장치
KR20030072495A (ko) 아이/큐 복조장치 및 그의 아이/큐 신호생성방법
Pelkowitz Frequency domain analysis of wraparound error in fast convolution algorithms
CN110690909B (zh) 一种低复杂度的动态非均匀信道化用户分离方法
Lynn Recursive digital filters with linear-phase characteristics
Stoyanov et al. Improved tuning accuracy design of parallel-allpass-structures-based variable digital filters
KR100639694B1 (ko) 물리적으로 실현된 필터의 임펄스 주파수 응답의 사전결정된 점을 고정시키기 위한 장치 및 방법
NO165980B (no) Fremgangsmaate for omforming respektive prosessering av elektroniske multiplekssignaler, og anordning for prosessering av slike signaler.
Lee et al. Optimal design of two-channel nonuniform-division FIR filter banks with-1, 0, and+ 1 coefficients