NO164563B - Fiberoptisk kontaktanordning. - Google Patents

Fiberoptisk kontaktanordning. Download PDF

Info

Publication number
NO164563B
NO164563B NO85851191A NO851191A NO164563B NO 164563 B NO164563 B NO 164563B NO 85851191 A NO85851191 A NO 85851191A NO 851191 A NO851191 A NO 851191A NO 164563 B NO164563 B NO 164563B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
contact
cover
fiber
transition
light path
Prior art date
Application number
NO85851191A
Other languages
English (en)
Other versions
NO164563C (no
NO851191L (no
Inventor
Arne Berg
Original Assignee
Sintef
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from PCT/NO1984/000030 external-priority patent/WO1985000899A1/en
Application filed by Sintef filed Critical Sintef
Priority to NO851191A priority Critical patent/NO164563C/no
Publication of NO851191L publication Critical patent/NO851191L/no
Publication of NO164563B publication Critical patent/NO164563B/no
Publication of NO164563C publication Critical patent/NO164563C/no

Links

Landscapes

  • Mechanical Coupling Of Light Guides (AREA)

Abstract

Det er beskrevet en fiberoptisk kontaktanordning.Et problem innen fiberoptikken er at kontakter kan bli forurenset, f.eks. av støv og smuss, slik at lystransmisjonen blir dårlig. Hver av de to kontaktdeler (2, 3). i anordningen er forsynt med et deksel (4, 5) som i kontaktanordningens frakoblede tilstand beskytter overgangsflåtene i lysveien (1a, 1b) og som ved sammenfring av kontaktdelene (2, 3) for kobling mellom disse, er innrettet til. å forskyves slik at overgangsflåtene avdekkes og det dannes en gjennomgående lysvei i kontaktanordningen. Hvert deksel (4, 5) har et avstrykerelement (6a, 6b) innrettet til å rense den tilhrende overgangsflate ved forskyvning av dekslet. Hvor kontaktdel har fortrinnsvis en særskilt fiberholder som hensiktsmessig er bevegelig opphengt. Lysveiens plassering i kontaktens sidevegg gir spesielt gode muligheter til beskyttelse og rensning. En hovedanvendelse av anordningen er til demonterbare kontakter og for skjøting i fiberoptiske systemer, særlig i områder med forurensning, f.eks. til militært bruk og på offshore-installasjoner.

Description

Denne oppfinnelse vedrører en fiberoptisk kontaktanordning som særlig er beregnet for anvendelser der sannsynligheten for forurensning er stor, f.eks. i militært utstyr eller i offshore-
og undervannsinstallasjoner og visse industrier. Enkel sammenkobling og god beskyttelse i frakoblet tilstand er viktig i slike anvendelser.
Praktisk anvendelse av fiberoptiske systemer krever demonterbare kontakter for terminering til sender og mottaker. I enke'
te anvendelser blir det også benyttet fiberoptiske kontakter for sammenskjøting av ferdig terminerte kabellengder. Stor overføring lengde og sikker signaloverføring krever minimale transmisjonstap i kontaktene.
Tapene i fiberoptiske kontakter er bl.a. bestemt av posisjc neringsnøyaktighet og mulige forurensninger i kontakten. Kontakt--, med linser som kollimerer og fokuserer lyset, krever mindre longitudinal og transversal posisjoneringsnøyaktighet, slik det f.eks.
er beskrevet i EPC-patentsøknad med publikasjonsnummer 0057794.
Et slikt linsesystem vil også redusere kontaktens følsomhet overfc fremmedlegemer i lysveien. Fiberoptiske kontakter vil allikevel ofte kunne være utsatt for forurensning og dermed forstørret trans-mis jonstap i overføringen.
I EPC-patentsøknadspublikasjon 0024989 er det beskrevet fiberoptiske kontakter med bevegbare deksler som tjener til å beskyt-te fiberendene og det indre av kontaktdelene forøvrig. Denne kjente anordning forutsetter en avsluttende aksiell forskyvning av de optiske fibre i kontakten slik at de bringes butt-i-butt for endelig sammenkobling. Anordningen muliggjør således ingen rensing av de optiske overgangsflater på fiberendene i forbindelse med koblings-operasjonen.
Det er et formål med denne oppfinnelse å tilveiebringe en forbedret fiberoptisk kontaktanordning som i vesentlig grad reduserer de foran omtalte problemer. På bakgrunn av den kjente tek-nikk tar således oppfinnelsen utgangspunkt i en fiberoptisk kontaktanordning omfattende to samvirkende kontaktdeler som hver er forsynt med et deksel for beskyttelse i kontaktanordningens frakoblede tilstand, idet sammenføring av kontaktdelene for kobling mellom disse gir bevegelse av dekslene slik at det kan dannes en gjennomgående lysvei i kontaktanordningen. Det nye og særegne ved anordningen ifølge oppfinnelsen består i første rekke i at den optiske lysvei er permanent fremført til en overgangsflate på hver kontaktdel,
at kontaktdelenes overgangsflater er innrettet til å gli mot hverandre under sammenføringsbevegelsen og at hvert deksel har et avstrykerelement innrettet til å rense den tilhørende overgangsflate ved bevegelsen av dekslet.
Med denne løsning blir kontakten selvrensende samtidig som den beskyttes mot forurensning når den er frakoblet. Ved frakoblet eller demontert kontakt er således et beskyttelsesdeksel plassert foran transmisjonsveien der denne går gjennom en overgangsflate på hver kontaktdel. Når kontakten sammenkobles, blir dekslene på de to kontaktdeler forskjøvet og denne bevegelse gir en avstrykning av overgangsflaten på vedkommende fiberende eller linse som inngår i den optiske lys- eller signalvei i kontakten. Dekslene er fortrinnsvis fjærbelastet og går dermed automatisk på plass når kontakten frakobles. Imidlertid er det også mulig å la konstruksjonen være basert på en manuell tilbakeføring av dekslene ved frakobling av kontakten. Videre kan dekslene være utstyrt med en returinnretning som gjør det mulig å kontrollere fibrene når kontakten er frakoblet .
I den her angitte konstruksjon har lysveien et slikt forløp
i kontakten at bevegelsesretningen for hvert deksel faller sammen med bevegelsesretningen ved sammenføring av kontaktdelene. Bevegelsesretningen går således hovedsakelig på tvers av og fortrinnsvis vinkelrett på lysveien i området nær overgangsflåtene. I en hensiktsmessig utførelse ligger lysveiens overgangsflate i en sidevegg på vedkommende kontaktdel forløpende parellelt med sammenfø-ringsretningen eller stort sett sammenfallende med kontaktanordningens lengderetning og dermed hovedretningen for de fiberoptiske kabler eller ledninger som kontaktdelene monteres på.
Som avstrykerelement benyttes det fortrinnsvis en gummi-iist eller lignende. Denne kan være montert i en passende utsparing i dekselet. Istedenfor gummi kan det som materiale i avstrykerelementet brukes en egnet plasttype eller et annet passende materiale.
En vesentlig fordel med den her angitte løsning består i at beskyttelsesdekslene automatisk blir forskjøvet og fjernet når sammenkobling av kontaktdelene skal skje, og gir samtidig en avstrykning som vil fjerne eventuelle forurensninger som måtte ha kommet inn på overgangsflåtene i lysveien i kontaktdelene.
I tilknytning til det som er omtalt ovenfor er det også ut-viklet fiberholdere hvis ene overflate utgjør den nevnte overgangs flate, og som fortrinnsvis har en viss begrenset bevegelighet.
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares nærmere under he; visning til tegningen, hvor: Figur 1 skjematisk og forenklet viser prinsippet for anordningen ifølge oppfinnelsen, sett i lengdesnitt, Figur 2 viser tilsvarende forenklet og i lengdesnitt en anordning med linser for kollimering/fokusering av lyssignalet, Figur 3a-d viser anordningen på Figur 2 delvis i lengdesni-. -. og delvis i tverrsnitt med kontaktdelene frakoblet fra hverandre, 5'igur 4 viser en utførelse hvor det inngår speil eller prismer , Figurene 5 og 6 viser to varianter av anordningen på Fig. 2. Figurene 7a og 7b viser en fiberholder skjematisk og forenklet sett fra overgangsflaten, henholdsvis i tverrsnitt, Figur 8 viser et noe forenklet tverrsnitt av en anordning med fiberholdere som i prinsippet vist på Figurene 7a og 7b, i sammenkoblet stilling, Figur 9 viser anordningen på Figur 8 i lengdesnitt, Figurene 10a og 10b viser den ene kontaktdel (hunkontakten) i anordningen på Figurene 8 og 9, henholdsvis i lengde- og tverrsnitt samt i frakoblet tilstand, idet også ytterligere detaljer er inntegnet, Figurene 11a og 11b viser henholdsvis i lengde- og tverrsnitt den annen kontaktdel (hankontakten) i anordningen på Figurene 8 og 9, i frakoblet tilstand.
På Figur 1 er det vist to kontaktdeler 2 og 3 hvorav den første kan ansees å være en hankontakt og den annen en hunkontakt. Kontaktdelene er vist sammenkoblet, idet sammenføringsbevegelsen har skjedd i horisontal retning på figuren, f.eks. ved at hankontakten 2 er forskjøvet fra høyre mot venstre på figuren. I de to kontaktdeler er det vist to gjennomgående optiske fibre 1a og 1b, som forutsettes ført videre ut av hunkontakten 3 mot venstre inn i en tilkoblet kabel eller ledning, mens de tenkes ført videre ut til høyre fra hankontakten 2 til f.eks. en fiberoptisk kabel forbundet
med denne.
Ved sammenkobling glir den oppadvendende flate eller sidevegg på endepartiet av kontaktdelen 2 mot en tilsvarende nedad-vendene flate (sidevegg) på endepartiet av kontaktdelene 3 inntil fiberendene ligger direkte overfor hverandre i punktene 10a og 10b. I denne utførelse er således fibrene 1a og 1b avbøyet tilnærmet vinkelrett fra sin hovedretning frem mot sine respektive overgangsflater som ligger mot hverandre i punktene 10a og 10b.
Kontaktdelene 2 og 3 kan på i og for seg kjent måte være laget av metall og utført med et indre hulrom fylt med en passende væske som omgir de optiske fibre 1a og 1b. Det er klart at en slik kontaktanordning kan være beregnet for en, to eller flere optiske f ibre.
Videre viser Figur 1 et beskyttelsesdeksel 4 for hankontakt-delen 2 og et beskyttelsesdeksel 5 for hunkontaktdelen 3. Dekslet 4 er således i den på Figur 1 viste stilling skjøvet tilbake mot høyre på hankontakten 2 under påvirkning av enden av hunkontakten
3 slik at fiberendene ligger avdekket på overflaten av hankontakten I frakoblet stilling er dekslet 4 innrettet til å omgi den ytre
-Iler venstre ende av hankontakten 2 på figuren, slik at fiberendene r dekket og beskyttet. Denne tilbakeføring av dekslet 4 skjer -utomatisk ved hjelp av en skruefjær som ikke er vist på figuren. På tilsvarende måte som dekslet 4 er dekslet 5 forskyvbart nder innvirkning av en trykkfjær som søker å presse dekslet 5 mot :øyre på figurene. I den viste sammenkoblede stilling er imidlertid ekslet 5 skjøvet tilbake fra endepartiet av hunkontakten 3 ved ijelp av enden av hankontakten 2. Et vesentlig trekk ved den viste anordning består i at \ekslene 4 og 5 er forsynt med en gummilist 6a, henholdsvis 6b som ..tgjør et avstrykerelement innrettet til å rense kontaktflatene når iekslene forskyves. Plasseringen av gummilistene på dekslene vil >gså bidra til å danne en tettsluttende kapsling over endene av kontaktdelene og spesielt kontaktpartiene på disse i frakoblet : ilstand. Beskyttelsesdekslene lages med dimensjoner og utformning ..ilpasset de respektive samvirkende kontaktdeler og ved sammenset-ningen for kontaktdannelse fremkommer det en naturlig bevegelse , om besørger den tilsiktede avstrykning og rensning. Posisjonering -jv overgangsf låtene eller endene på de optiske fibre blir oppnådd
ved at kontaktdelene er nøyaktig maskinert og passer i hverandre med de toleranser som er nødvendige for å oppnå lave tap. Figur 2 viser et tilsvarende arrangement som i anordningen på Figur 1, men det er satt inn linser for kollimering, henholdsvis fokusering av lyssignalet. For den optiske fiber 11a på Figur 2 er det således montert en linse bestående av to halvdeler 17a og 17b, som sitter i hver sin kontaktdel, nemlig henholdsvis hankontakten 12 og hunkontakten 13. De overflater i lysveien som skal renses, blir i denne utførelse den nedadvéndende sidevegg på linsedelen 17b og den oppadvendende sidevegg på linsedelen 17a. Således tjener en gummilist 16a på dekslet 14 til rensing av overgangsf laten på linsedelen 17a, mens en gummilist 16b på dekslet 15 virker til å rense overgangsflaten på linsedleen 17b.
De anvendte linser kan f.eks. være av den type som har gra-dert brytningsindeks og som selges av Nippon Sheet Glass Company under betegnelsen SELFOC. En slik kontaktanordning kan imidlertid også konstrueres for andre linsetyper. Fordelen med en utførelse som har linser, er at posisjoneringskravene i longitudinal og transversal retning blir mindre strenge.
Til nærmere forklaring av utførelsen på Figur 2 viser Figurene 3a, 3b, 3c og 3d de to kontaktdeler i frakoblet tilstand. Således viser Figur 3a hun-kontakten 13 med be-skyttelsesdekselet 15 på plass slik at den dekker overgangsflåtene på de to linser. Det samme fremgår også av tverrsnittet på Figur 3b. På tilsvarende måte viser Figur 3c et tverrsnitt og Figur 3d et lengdesnitt gjennom han-kontakten 12 med beskyttelsesdeksel 14 i lukkestilling over linseflåtene.
Figur 4 viser en utførelse av anordningen basert på bruk
av speil eller prismer med sikte bl.a. på å muliggjøre et større antall forbindelser eller optiske fibre i kontakten. Arrangementet på Figur 4 kan enten være et sirkulært eller rektangulært, eventuelt kvadratisk arrangement hvor en hankontakt 22 er innrettet til å føres sentralt- inn i en hunkontakt 23. Han-kontaktens deksel 24 er forsynt med en gummilist 26a mens hun-kontaktens deksel 25 er forsynt med en gummilist 26b. Det er vist to signal- eller lysveier gjennom kontaktanordningen, hvorav den nederste omfatter optiske fibre 21b, en linse 27b i han-kontakten 22 og en annen linse 27bb
i hun-kontakten 23, tilhørende prismer henholdsvis 28b og 28bb samt utfyllende optisk transparent materiale 29b, henholdsvis 29bb mellom de to prismer. I denne utførelse er det således de mot hverandre liggende overgangsflater eller sidevegger på utfyllingen 29b, henholdsvis 29bb som underkastes den selvrensende virkning ved hjelp av henholdsvis gummilisten 26b og 26a ved frakobling, henholdsvis sammenkobling av kontaktdelen.
Tilbakeføringen av dekslene 24 og 25 ved frakobling av kontakten på Figur 4, skjer automatisk ved hjelp av skruefjæren 102 hhv. 101 som utøver en skyvekraft på de respektive deksler. Fjæren 101 som søker å skyve dekslet 25 mot høyre på figuren har således anlegg (ikke vist) mot en del av hun-kontakten 2 3 til venstre utenfor figuren. På tilsvarende måte trykker fjæren 102 i motsatt retning på dekslet 24.
Likesom i de utførelser som er vist på Figurene 1, 2 og 3, kan overgangsflåtene i utførelsen på Figur 4 ansees å ligge i en sidevegg på de respektive kontaktdeler 22 og 23. Disse sidevegger forløper parallelt med bevegelsesretningen av kontaktdelene ved sammenkobling, henholdsvis frakobling av disse. Denne bevegelsesretning ligger i de viste eksempler stort sett
i samme retning som hovedretningen eller lengderetningen av sel-ve kontaktanordningen og de tilkoblede kabler eller ledninger.
Figurene 5 Qg <6> viser spesielle varianter av anordningen på Figur 2, med en utformning av dekselet som muliggjør måling av lystransmisjonen i den tilknyttede fiberkabel når kontakten er frakoblet. På Figur 5 er det vist en kontaktdel 4 3 med optiske fibere 41a og 41b med tilhørende linsedeler 47a hhv. 47b. Et deksel 45 har i likhet med utførelsen på Figur 2 en gummilist 46 for avstrykning av overgangsflåtene på linsene 47a og 47b. Dessuten er det på dekselet 45 anbragt et prisme 4 9 som med sine speilende flater bevirker at den optiske fiber 41a blir koblet direkte tilbake til den optiske fiber 41b slik at det optiske signal blir sendt tilbake gjennom den kabel som er tilknyttet
kontaktdelen 43.
I utførelsen på Figur 6 er det vist en kontaktdel 53 med optiske fibere 51a og 51b med tilhørende linsedeler 57a og 57b. Dekselet 55 er i dette tilfelle forsynt med to linsedeler
57aa og 57bb innrettet til å samvirke med de to førstnevnte linsedeler og dessuten innbyrdes sammenkoblet gjennom en optisk fibersløyfe 59 slik at det også her blir oppnådd en returnering av det optiske signal fra fiberen 51a til fiberen 51b når dekselet 55 er i beskyttelsesstilling.
Utførelsene på Figurene 5 og 6 innebærer en spesielt for-delaktig mulighet til kontroll av kabel og terminalutstyr når det brukes en kontaktanordning ifølge foreliggende oppfinnelse.
En slik kontrollmulighet er tidligere ikke kjent fra litteraturen og blir spesielt enkel med den foreslåtte plassering av lysveien i kontaktanordningens sidevegger. Som følge av den foran beskrevne rensevirkning oppnådd ved hjelp av gummilister på dekslene, f.eks. gummilistene 46 og 56 på dekslene 45 henholdsvis 55 som vist på Figur 5 henholdsvis Figur 6, foreligger det særlig gode betingel-ser for nyttige og korrekte målinger til kontroll av tilknyttede fiberkabler og terminalutstyr i forbindelse med anvendelse av fiberoptiske kontaktanordninger ifølge oppfinnelsen.
På de resterende Figurer 7-11 er det vist en konstruksjon basert på samme prinsipp som ovenfor, men med en videreutvikling av visse viktige detaljer. Dette gjelder spesielt en særskilt fiberholder på hver kontaktdel, hvor en overflate på fiberholderen utgjør den omtalte overgangsflate og hvilken fiberholder tjener til montering av den eller de optiske fibre som inngår i arrangementet, eventuelt linse eller linser og beskyttelsesglass eller vinduer.
Disse fiberholdere er således plassert i sideveggen på kontaktdelene. I henhold til det som er beskrevet foran, blir også disse fiberholdere beskyttet av hvert sitt deksel i frakoblet tilstand, mens de ved sammenkobling av kontaktdelene blir avdekket og gir en gjennomgående lysvei i kontakten. Efter samme prinsipp som i det foregående kan også her dekslene og/eller kontaktdelene utstyres med avstrykerelementer som renser fiberholderne ved sammenkobling.
Fiberholderne kan videre være forsynt med linser som kollimerer: og fokuserer lyset fra og til fiberendene. Slike linser reduserer kravet til posisjoneringsnøyaktighet og gjør det mulig å benytte beskyttelsesglass.
Et annet viktig trekk ved den her omtalte utførelse gjelder posisjoneringen av kontaktdelene eller nærmere bestemt av fiberholderne i forhold til hverandre. Dette blir oppnådd ved hjelp av styrepinner som f.eks. fra hunkontaktens fiberholder blir presset automatisk ned i hull i hankontaktens fiberholder når denne er i tilnærmet riktig posisjon. En eller begge fiberholdere, f.eks. fiberholderen i hunkontakten, er fleksibelt eller bevegelig opphengt, f.eks. under fjærbelastning, og muliggjør dermed en nøyaktig posisjonering i forhold til den samvirkende fiberholder.
Frakobling kan skje efter at styrepinnene er løftet ut av
de tilsvarende hull ved hjelp av en løftemekanisme. Løftemekanis-men aktiveres med en utløserarm som inngår i den ene kontaktdel, f.eks. i hankontakten.
Mens Figurene 7a og 7b viser en fiberholder separat, er de øvrige Figurer 8-11 rettet mot samme konstruksjon sett i forskjellige tilstander av sammenkobling og frakobling, henholdsvis i lengdesnitt og tverrsnitt, slik som nærmere angitt i figurlisten foran.
På Figurene 8 og 9 er det vist to kontaktdeler 210 og 211, hvorav den første kan ansees å være en hunkontakt og den andre en hankontakt. Kontaktdelene er vist sammenkoblet, idet sammenfø-ringsbevegelsen har skjedd i horisontal retning på Figur 9, f.
eks. ved at hankontakten 211 er forskjøvet fra høyre mot venstre på figuren. De samme kontaktdeler er vist på Figur 8 i tverrsnitt.
Figur 8 viser således en gjennomgående lysvei med en fiberholder 201a, fibre 206a, linser 204a, beskyttelsesglass 203a og en overgangsf late 202. Disse elementer frem til overgangsflaten tilhører hunkontakten. Videre finnes tilsvarende i hankontakten et beskyttelsesglass 203b, linser 204b og optiske fibre 206b i en fiberholder 201b.
De viste optiske fibre fortsetter inn i kabler 100 respektive 110, som kan termineres i kontaktdelene slik som vist på Figur 10b for hunkontaken og på Figur 11a for hankontakten.
Ved sammenkobling glir den oppadvendende flate 202 på han-kontaktens fiberholder 201b mot tilsvarende flate på hunkontaktens fiberholder 201a. Det er klart at disse flater tilsvarer de tidligere omtalte overgangsflater eller sidevegger. Bevegelsen fortsetter inntil styrepinner 207 presses ned i tilsvarende hull 105 (Figur 7b) i hankontaktens fiberholder.
Figurene 7a og 7b viser skjematisk en fiberholder 101 med tilhørende hull 105 for styrepinne, hull 104 for linser og fibre og en utsparing 103 for beskyttelsesglass. Fiberholdere kan lages for det ønskede antall fibre ved å endre antall linser 104. Som det fremgår av Figur 7b er denne utførelse beregnet for seks fibre.
Eksakt posisjonering mellom fiberholderne i de to kontaktdeler (Figurene 8 og 9) kan oppnås fordi hunkontaktens fiberholder 201a er fleksibelt opphengt og presses ned med fjærer. Slike fjærer 214 og 215 er vist på Figurene 10a og 10b. Likedan presses styrepinnene 207 ned med egne fjærer 216 og 217. Den angitte flek sibilitet eller bevegelighet av en eller eventuelt begge fiberholdere, som også kan oppnås på andre måter, reduserer kravet til toleranser og nøyaktighet i de øvrige deler av kontakten.
Når styrepinnene er presset inn i hankontakten er kontaktdelene låst i forhold til hverandre. Frakobling skjer ved at en løftemekanisme 208 løfter styrepinnene 207 ut av hullene i han-kontaktens fiberholder 201b og kontaktdelene kan trekkes fra hverandre. Løftemekanismen heves ved hjelp av en utløserarm 212.
I likhet med det som er forklart i forbindelse med Figurene 1-6, er konstruksjonen på Figurene 8-11 utført slik at beskyttelsesdekslene 209a respektive 209b for henholdsvis hunkontakt og hankontakt, automatisk går på plass foran sine respektive fiberholdere 201a, 201b når kontakten frakobles. Automatisk retur av dekslene kan oppnås f.eks. ved hjelp av fjærer 213. Den automa-tiske funksjon av dekslene er mulig fordi fiberholderne er plassert i sidekontaktens sidevegger og på grunn av kontaktens enkle form-givning forøvrig.
Fiberkontaktens form og koblingsprinsipp gjør det også mulig i utførelsene på Figur 8-11 å utstyre dekslene 209a, 209b og kontaktdelene 210, 211 med avstrykerelementer 219a, 219b henholdsvis 218a, 218b for rengjøring av fiberholdernes overgangsflate 202 inkludert beskyttelsesglassene 203a, 203b. Avstrykerelementene reduserer sannsynligheten for tap som skyldes forurensninger. Elementene kan plasseres i egnede spor og kan være laget av lær, gummi eller plast. Kontaktdelenes bevegelse ved sammenkobling vil føre avstrykerelementene over de beskrevne overgangsflater på henholdsvis hankontakten og hunkontakten.
Beskyttelsesdekslet 209a (Figur 10a) for hunkontakten kan utstyres med en returinnretning 220 foran beskyttelsesvinduet 203a slik at fibrenes lysgjennomgang kan kontrolleres når kontakten er frakoblet. Returinnretningen 220 kan være et prisme eller et diffust reflekterende materiale. Beskyttelsesdekslet 209b for han-kontakten kan også utstyres på samme måte for å gi kontrollmulig-heter av lysgjennomgangen i fibrene frem til hankontakten i frakoblet tilstand.
I de forskjellige utførelser som er. vist på tegningsfi-gurene er antall forbindelser eller optiske fibre varierende.
Det er klart at i prinsippet kan alle de mer eller mindre skjematisk viste utførelser modifiseres slik at de muliggjør kobling av en eller flere gjennomgående lysveier.

Claims (9)

1. Fiberoptisk kontaktanordning omfattende to samvirkende kontaktdeler som hver er forsynt med et deksel (4, 5) for beskyttelse i kontaktanordningens frakoblede tilstand, idet sammenføring av kontaktdelene for kobling mellom disse gir bevegelse av dekslene slik at det kan dannes en gjennomgående lysvei i kontaktanordningen karakterisert ved at en eller flere optiske lysveier er permanent fremført til en kontakt- eller overgangsflate på hver kontaktdel, at kontaktdelenes overgangsflater er innrettet til å gli mot hverandre under sammenføringsbevegelsen, og at hvert deksel (4, 5) har et avstrykerelement (6a, 6b) innrettet til å rense den tilhørende overgangsflate ved bevegelsen av dekslet.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at avstrykerelementet (6a, 6b) er en gummilist eller lignende.
3. Anordning ifølge krav 1 eller 2 omfattende to eller flere gjennomgående lysveier, karakterisert ved at dekslet (45, 55) er forsynt med en returinnretning (49, 59) som i kontaktens frakoblede tilstand med dekslet i beskyttende stilling, sender et optisk signal i en lysvei (41a, 51a) tilbake gjennom en annen lysvei (41d, 51d).
4. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at returinnretningen omfatter en reflektor, fortrinnsvis i form av et prisme (49).
5. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at returinnretningen omfatter en optisk fibersløyfe (59).
6. Anordning ifølge et av kravene 1-5, karakterisert ved at hver kontaktdel har en fiberholder (101, 201a, 201b) hvis ene overflate (102, 202) utgjør den nevnte overgangsflate og som tjener til montering av den eller de optiske fibre og eventuell linse eller linser, beskyttelsesglass eller vinduer.
7. Anordning ifølge krav 6, karakterisert ved at fiberholderen (201a) på en eller begge kontaktdeler er opphengt med en viss begrenset bevegelighet, fortrinnsvis under fjærbelastning (214, 215) for nøyaktig innbyrdes posisjonering av overgangsflåtene og lysveiene i sammenkoblet tilstand.
8. Anordning ifølge krav 6 eller 7, karakterisert ved at posisjoneringen skjer ved hjelp av styrepinner (207) i en fiberholder (201a) innrettet til automatisk å presses inn i tilsvarende hull (105, Figur 7b) i den annen fiberholder (201b), f.eks. ved hjelp av fjærer (216, 217).
9. Anordning ifølge krav 6, 7 eller 8, karakterisert ved at styrepinnene (207) for frakobling av kontakten er innrettet til å presses ut av fiberholderen (201b) ved hjelp av en løftemekanisme (208) som aktiveres av en utløserarm (212).
NO851191A 1983-08-11 1985-03-25 Fiberoptisk kontaktanordning. NO164563C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO851191A NO164563C (no) 1983-08-11 1985-03-25 Fiberoptisk kontaktanordning.

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO832882 1983-08-11
PCT/NO1984/000030 WO1985000899A1 (en) 1983-08-11 1984-08-09 Fiber optic connector
NO851191A NO164563C (no) 1983-08-11 1985-03-25 Fiberoptisk kontaktanordning.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO851191L NO851191L (no) 1985-03-25
NO164563B true NO164563B (no) 1990-07-09
NO164563C NO164563C (no) 1990-10-24

Family

ID=27352867

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO851191A NO164563C (no) 1983-08-11 1985-03-25 Fiberoptisk kontaktanordning.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO164563C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO164563C (no) 1990-10-24
NO851191L (no) 1985-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0152422B1 (en) Fiber optic connector
CN108463751B (zh) 光连接器、光连接器系统以及具有它们的有源光缆
JP5052530B2 (ja) 現場取付け可能なメカニカルスプライス型コネクタ用一体形視覚的障害点測定器付き取付け工具
AU605856B2 (en) Optical coupling device
FR2422971A1 (fr) Attenuateur optique fixe pour rayonnements lumineux guides par fibre optique
ES2172607T3 (es) Clavija para conector optico de fibras multiples con bajas perdidas de reflexion y de insercion.
CA2222845A1 (en) An inexpensive single-fiber bidirectional data link
US9977193B2 (en) Dust cap and optical transceiver
CN109307913B (zh) 一种取光插芯以及光纤适配器
CN106461867A (zh) 使用模态调节光纤的多模光学传输系统
EP3887792B1 (en) Large core apparatus for measuring optical power in multifiber cables
CN102224409A (zh) 流槽光检测系统
CN105739028A (zh) 插座连接器
CN113167974B (zh) 连接器系统、光连接方法以及光连接部件
NO164563B (no) Fiberoptisk kontaktanordning.
US20180348446A1 (en) Pluggable fiber loopback apparatus and methods for fiber optical systems
WO2015153321A1 (en) Substrate mounted optical receptacle
CN208521035U (zh) 一种可视化预埋成端光缆对接器
ES8309043A1 (es) &#34;un metodo para ecualizar el retardo dependiente de la longitud de onda en fibras opticas monomodo&#34;.
US4787697A (en) Optical fiber connector having magnifying lens
DE3172599D1 (en) Photo-electric control device
CA1249466A (en) Fiber optics communication modules
FR2358671A1 (fr) Egaliseur optique total pour la transmission de signaux par guides optiques multimodes
CN220491090U (zh) 一种光纤组件封装结构
CN215005964U (zh) 一种波分解复用器