NO159416B - Varmeavledningsskjerm. - Google Patents

Varmeavledningsskjerm. Download PDF

Info

Publication number
NO159416B
NO159416B NO822633A NO822633A NO159416B NO 159416 B NO159416 B NO 159416B NO 822633 A NO822633 A NO 822633A NO 822633 A NO822633 A NO 822633A NO 159416 B NO159416 B NO 159416B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
water
fish
approx
seawater
hatching
Prior art date
Application number
NO822633A
Other languages
English (en)
Other versions
NO159416C (no
NO822633L (no
Inventor
Roger Andre Louis Le Touche
Original Assignee
Aerospatiale
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aerospatiale filed Critical Aerospatiale
Publication of NO822633L publication Critical patent/NO822633L/no
Publication of NO159416B publication Critical patent/NO159416B/no
Publication of NO159416C publication Critical patent/NO159416C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B64AIRCRAFT; AVIATION; COSMONAUTICS
    • B64GCOSMONAUTICS; VEHICLES OR EQUIPMENT THEREFOR
    • B64G1/00Cosmonautic vehicles
    • B64G1/22Parts of, or equipment specially adapted for fitting in or to, cosmonautic vehicles
    • B64G1/52Protection, safety or emergency devices; Survival aids
    • B64G1/58Thermal protection, e.g. heat shields
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B64AIRCRAFT; AVIATION; COSMONAUTICS
    • B64GCOSMONAUTICS; VEHICLES OR EQUIPMENT THEREFOR
    • B64G1/00Cosmonautic vehicles
    • B64G1/22Parts of, or equipment specially adapted for fitting in or to, cosmonautic vehicles
    • B64G1/226Special coatings for spacecraft
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10S428/92Fire or heat protection feature
    • Y10S428/921Fire or flameproofing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Critical Care (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Emergency Medicine (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Working-Up Tar And Pitch (AREA)
  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)
  • Thermal Insulation (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved oppdretting av fisk, særlig laksefisk.
Foreliggende oppfinnelse går ut på en ny fremgangsmåte ved oppdretting av fisk, såsom laks og ørret.
I de senere år er det tatt i bruk nye
metoder ved oppdretting av ørret og laks i dammer o. 1., hvorved vannet består av en blanding av ferskvann og sjøvann, og til dels også rent sjøvann. Sjøvannet — dvs. næringssalter o.l. i dette — har vist seg så vel å fremme fiskens vekst som å minske forekomsten av sykdommer. Andelen av sjøvann i vannblandingen må, mens fisken er liten, holdes relativt lav, men fisken kan etterhvert som den vokser til, tilvendes å leve i stadig sterkere sjøvanns-blanding.
Det har imidlertid hittil vært antatt, at fisken på rogn- og yngelstadiet ute-lukkende må tilføres rent ferskvann. Denne antagelse har sin naturlige bakgrunn i den omstendighet at laksefisker, såsom laks og ørret, alltid søker til ferskvann, dvs. ved vandring opp i elver for å gyte sin rogn. Videre er det velkjent at fiskeynge-len og småfisken må leve i ferskvann inntil den blir stor nok til å forlate ferskvannet, dvs. vanligvis vedkommende elv, og deretter fortsette sitt liv i sjøvannet, dvs. havet inntil den vender tilbake for å gyte.
Oppfinnerne har i de senere år gjort
en rekke forsøk så vel med rogn som med utklekket yngel og sette-fisk og disse for-søkene bekrefter stort sett den anerkjente regel at rognen og småfisken ikke kan leve i sjøvann eller i en blanding av sjøvann og ferskvann. Oppfinnerne har således
fastslått at dersom den gytede rogn i utklekkingsperioden ligger i strømmende vann hvis saltgehalt overstiger ca. 4 promille, vil yngelen idet den utklekkes, dø meget hurtig. Oppfinnerne har ikke desto mindre nå gjort den viktige oppdagelse at dersom bare visse spesielle forholdsregler ivaretas, kan man med vesentlige fordeler også under rognstadiet og yngelstadiet an-vende en langt større sjøvannsinnblanding enn 4 promille, blant annet med den virk-ning at så vel utklekkingsprosenten som veksten pr. tidsenhet øker i vesentlig grad.
Fremgangsmåten ifølge opfinnelsen for behandling, utklekking og oppdretting av laksefisk, som f. eks. regnbueørret, er generelt karakterisert ved de trinn at det strømmende eller rennende vann som rognen i utklekkingsperioden anbringes i, består av en blanding av ferskvann og sjø-vann, slik at vannets saltgehalt er ca. 8 promille, og at vannets saltgehalt når rognen klekkes ut, senkes til ca. 4 promille, hvoretter den klekkede fiskeyngel underkastes en forsert sjøvannstilvenning slik at andelen av sjøvann øker tilnærmet en funksjon av fiskens vektøkning, hvorved fisken, når den har nådd en vekt på ca. 150—200 g, kan leve i rent sjøvann, dvs. ca. 35 promille saltgehalt.
Under ivaretagelse av ovennevnte forholdsregler oppnås under rognstadiet mindre dødelighet og hurtigere utklekking, og etter klekkingen kan en foreta en forsert sjøvannstilsetning med det resultat at fisken når ovennevnte vekt på ca. 150—200 g i løpet av et tidsrom som er meget kor-tere enn det tidsrom som hittil har vært nødvendig for å oppnå denne vekt, og med en langt mindre for-mengde enn vanligvis må anvendes for å nå denne vekt, noe som blant annet er muliggjort på grunn av den større tilførsel av næringssalter som er tilført gjennom sjøvannet.
Forutsetningen for at fremgangsmåten skal kunne gjennomføres med hva en kan kalle optimalt resultat, er at visse andre faktorer også kan holdes nær den ideelle verdi, de viktigste av hvilke faktorer er vannets surhetsgrad, dvs. pH-verdi og temperatur. Under utklekkingen vil den ideelle temperatur ligge på ca. 10°C idet vannet samtidig bør være så nær nøytralt som mulig, dvs. holde en pH-verdi på ca. 7.0. Etter utklekkingen vil det fremme veksten å benytte varmere vann, f. eks. 12°C. Er vannet kaldere enn ideell temperatur, må sjøvannstilvendingen skje langsommere, noe som igjen vil nedsette veksten. Det ideelle vannet er som nevnt nøy-tralt, dvs. det holder en pH-verdi på 7.0. Svært ofte vil imidlertid tilgjengelig ferskvann ha en viss surhet, f. eks. med en pH-verdi på 6.2. I slike tilfelle vil sj"øvannet, som normalt inneholder en alkalireserve, også tjene til å nøytralisere ferskvannet, slik at blandingen blir tilnærmet nøytral. Dersom ferskvannet f. eks. har en surhetsgrad med en pH-verdi på 6.0—6.2, kan blandingsvannet til en viss grad nøytrali-seres ved at det tilføres sjøvann i slik mengde at saltgehalten blir ca. 8 promille. Når ferskvannet således er surt vil sjø-vannet tjene et dobbelt formål, nemlig så vel å tilføre fisken næringssalter som å nøytralisere ferskvannet. Dessuten vil sjø-vannet, særlig om vinteren, innebære at vannblandingens temperatur heves, noe som også er en fordel.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen skal i det følgende illustreres nærmere under henvisning til vedlagte figur som viser et diagram med kurver som illustrerer salt-gehaltens utvikling i forhold til fiskens størrelse, og som er angitt i promille langs ordinaten, mens vekten er angitt langs abscissen.
Som det fremgår av den innlednings-vis rette delen (1) av kurven, holdes vannets saltgehalt i utklekklngsperioden på ca. 8 promille inntil rognen begynner å klekkes. Da senkes saltgehalten umiddel-bart til ca. 4 promille som vist med det vertikale kurvepartiet 2. Varigheten av utklekkingsperioden vil variere, bl. a. i av-hengighet av vanntemperaturen. Som tid-ligere nevnt vil ca. 8 promille saltgehalt innebære at fremgangsmåten gjennomfø-res på optimal måte. Dersom en under utklekkingsperioden f. eks. bare benytter vann med ca. 4 promille saltgehalt, som angitt med den stiplete linjen 3, vil det ikke kreves noen nevneverdig reduksjon av vannets saltgehalt når klekkingen finner sted, men da vil utklekkingsprosenten vanligvis bli lavere samtidig som risikoen for sykdommer øker.
Når rognen er klekket påbegynnes straks fiskens forserte tilvending til sjø-vann og denne tilvendingen skjer i takt med fiskens vektøking. Kurvedelen 4 illustrerer metodens optimale gjennomføring, dvs. at fisken allerede ved en vekt på ca. 120 g kan leve i rent sjøvann. Denne optimale tilvendingskurven kan imidlertid ofte i praksis vise seg risikobetonet, bl. a. på grunn av uheldige vanntemperaturendrin-ger som kan inntreffe. Oppfinnerne har fastslått at sjøvannstilvendingen må fore-gå langsommere jo lavere vanntemperaturen er. En uheldig forandring av tempe-raturen i vannet under den forserte sjø-vannstilvendingen kan, i verste fall, med-føre massedød. Kurven 5 angir en sikker og normal tilvendingskurve, hvorved fisken ved en vekt på ca. 200 g kan leve i rent sjø-vann.
Ved riktig bruk av oppdrettingsmeto-den ifølge oppfinnelsen kan en henimot fordoble vekstraten og dermed vekten av fiskeproduksjonen ved et gitt anlegg og denne fordobling kan gjennomføres bare med ca. 50 pst. økning av fårvolumet.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for behandling, utklekking og oppdretting av laksefisk, såsom regnbueørret, hvorved den gytte rogn i utklekningstiden anbringes i friskt, rennende vann, idet fisken i oppdrettingsti-den eventuelt lever i en blanding av ferskvann og sjøvann, karakterisert ved de trinn at det rennende vann rognen ! utklekningstiden anbringes i består av en blanding av ferskvann og sjøvann, slik at vannets saltgehalt er ca. 8 promille, og at vannets saltgehalt når rognen klekkes ut, senkes til ca. 4 promille, hvoretter den klekkede fiskeyngel underkastes en forsert sjøvannstilvenning slik at andelen av sjøvann øker tilnærmet som en funksjon av fiskens vektøkning, hvorved fisken, når den har nådd en vekt på ca. 150—200 g, kan leve i rent sjøvann, dvs. ca. 35 promille saltgehalt.
NO822633A 1981-08-26 1982-08-02 Varmeavledningsskjerm. NO159416C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8116303A FR2512169A1 (fr) 1981-08-26 1981-08-26 Ecran de protection ou de dissipation thermique

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO822633L NO822633L (no) 1983-02-28
NO159416B true NO159416B (no) 1988-09-12
NO159416C NO159416C (no) 1988-12-21

Family

ID=9261687

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO822633A NO159416C (no) 1981-08-26 1982-08-02 Varmeavledningsskjerm.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4482111A (no)
EP (1) EP0073688B1 (no)
JP (1) JPS5841139A (no)
CA (1) CA1191440A (no)
DE (1) DE3274149D1 (no)
DK (1) DK156675C (no)
FR (1) FR2512169A1 (no)
NO (1) NO159416C (no)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2547895B1 (fr) * 1983-06-27 1985-12-06 Aerospatiale Ensemble composite formant ecran de protection ou de dissipation thermique
AU551038B2 (en) * 1983-09-07 1986-04-17 Sundstrand Data Control, Inc. Heat shielded flight data memory unit
US4694119A (en) * 1983-09-07 1987-09-15 Sundstrand Data Control, Inc. Heat shielded memory unit for an aircraft flight data recorder
FR2575407B1 (fr) * 1984-12-31 1987-03-20 Hutchinson Nouveau materiau isolant thermique, du type syntactique, a base d'elastomeres notamment, partiellement ou totalement ininflammable
US4686128A (en) * 1985-07-01 1987-08-11 Raytheon Company Laser hardened missile casing
FR2592131B1 (fr) * 1985-12-24 1988-04-08 Aerospatiale Materiau directement applicable pour servir d'ecran de protection ou de dissipation thermique.
US5312693A (en) * 1986-05-28 1994-05-17 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Nonsacrificial laser hardening
US4739952A (en) * 1986-08-04 1988-04-26 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Integral cooling system for high-temperature missile structures
FR2612280B1 (fr) * 1987-03-13 1989-06-30 France Etat Armement Revetement destine a la protection thermique d'une structure soumise a des conditions d'agressions thermiques intenses
JP2680032B2 (ja) * 1988-05-02 1997-11-19 株式会社木村技研 水洗便所
GB8817547D0 (en) * 1988-07-22 1988-08-24 Micropore International Ltd Heat resistant containers
US5322725A (en) * 1988-08-31 1994-06-21 The Boeing Company Thermal protection system
FR2652036B1 (fr) * 1989-09-19 1991-12-27 Aerospatiale Revetement de protection thermique, un procede et une installation pour sa fabrication.
US5232534A (en) * 1989-09-19 1993-08-03 Aerospatiale Soiete Nationale Industrielle Thermal protection coating, and method and installation for manufacturing it
GB9019714D0 (en) * 1990-09-08 1990-10-24 British Aerospace Fire retarding shields for aircraft
DE4201600A1 (de) * 1992-01-22 1993-07-29 Dornier Gmbh Schutzsystem fuer hohen thermischen belastungen oder thermischen belastungen und staudruckbelastungen ausgesetzte bauteile
US7275720B2 (en) * 2003-06-09 2007-10-02 The Boeing Company Actively cooled ceramic thermal protection system
DE112004002916A5 (de) * 2004-04-27 2007-05-24 Andreas Peter Hoffmann Flüssigkeitsabsorbierendes textilähnliches flexibles Material als Feuer- und/oder Hitzeschutz zum stationären oder mobilen Gebrauch
GB0505306D0 (en) * 2005-03-15 2005-04-20 Firespray Internat Ltd A fire insulation material
DE102008057428B4 (de) * 2008-11-07 2019-01-31 Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. Schutzstruktur und deren Verwendung
US8800641B2 (en) * 2009-06-01 2014-08-12 The Boeing Company Methods and apparatus for a micro-truss based structural insulation layer
US10107560B2 (en) * 2010-01-14 2018-10-23 University Of Virginia Patent Foundation Multifunctional thermal management system and related method
US10704794B2 (en) 2015-04-07 2020-07-07 Brown University Apparatus and method for passively cooling an interior
DE102015111788A1 (de) 2015-07-21 2017-01-26 Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. Gleitlagervorrichtung
RU178409U1 (ru) * 2016-11-22 2018-04-03 Александр Анатольевич Чулков Теплоизоляционное изделие из пенополиуретана
US11560710B2 (en) * 2018-08-31 2023-01-24 Techstyle Materials, Inc. Multifunctional system for passive heat and water management

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2997955A (en) * 1957-05-13 1961-08-29 American Viscose Corp Missile casing
US3067594A (en) * 1959-05-11 1962-12-11 Catacycle Company Cooling with endothermic chemical reactions
US3014353A (en) * 1959-09-16 1961-12-26 North American Aviation Inc Air vehicle surface cooling means
US3082611A (en) * 1960-07-08 1963-03-26 Ling Temco Vought Inc Protective means
US3090212A (en) * 1961-09-27 1963-05-21 Roger A Anderson Sandwich panel construction
US3397168A (en) * 1962-12-17 1968-08-13 Martin Marietta Corp Thermoplastic exhibiting high viscosity at their decomposition temperatures
FR2061509B1 (no) * 1969-02-27 1973-02-02 Nord Aviat

Also Published As

Publication number Publication date
DK379682A (da) 1983-02-27
US4482111A (en) 1984-11-13
JPS5841139A (ja) 1983-03-10
DK156675C (da) 1990-02-12
NO159416C (no) 1988-12-21
DK156675B (da) 1989-09-18
NO822633L (no) 1983-02-28
JPH0454015B2 (no) 1992-08-28
DE3274149D1 (en) 1986-12-11
FR2512169B1 (no) 1984-01-13
FR2512169A1 (fr) 1983-03-04
EP0073688A1 (fr) 1983-03-09
CA1191440A (en) 1985-08-06
EP0073688B1 (fr) 1986-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO159416B (no) Varmeavledningsskjerm.
Rikardsen et al. The marine temperature and depth preferences of Arctic charr (Salvelinus alpinus) and sea trout (Salmo trutta), as recorded by data storage tags
Wedemeyer et al. Environmental factors affecting smoltification and early marine survival of anadromous salmonids
Anderson A review of size dependent survival during pre-recruit stages of fishes in relation to recruitment
Bettoli et al. Hooking mortality and behavior of striped bass following catch and release angling
Warden Jr et al. Movements of largemouth bass (Micropterus salmoides) in impounded waters as determined by underwater telemetry
Zein-Eldin Effect of salinity on growth of postlarval penaeid shrimp
Rowland Spawning of the Australian freshwater fish Murray cod, Maccullochella peeli (Mitchell), in earthen ponds
Taylor et al. Batch marking of otoliths and fin spines to assess the stock enhancement of Argyrosomus japonicus
Reddin et al. Behavioural ecology at sea of Atlantic salmon (Salmo salar L.) kelts from a Newfoundland (Canada) river
US3406662A (en) Method for breeding fish, such as salmon or sea trout
Becker et al. Effects of dewatering on Chinook salmon redds: Tolerance of four development phases to one‐time dewatering
Ingram et al. Growth and survival of selected aquatic animals in two saline groundwater evaporation basins: an Australian case study
Martin et al. Comparison of survival, gonad development, and growth between rainbow trout with and without surgically implanted dummy radio transmitters
Aarestrup et al. Brown trout on the move–migration ecology and methodology
Kenyon History of the Steller sea lion at the Pribilof Islands, Alaska
Thorstad et al. Movements and habitat utilization of three cichlid species in the Zambezi River, Namibia
Chessman et al. Salinity tolerance and osmoregulatory ability of Galaxias maculatus (Jenyns)(Pisces, Salmoniformes, Galaxiidae)
Preece Salinity and survival in Bathyporeia pilosa Lindström and B. pelagica (Bate)
O’Dor et al. Illex illecebrosus, northern short-finned squid
KR102145292B1 (ko) 송어 축양방법
Stakėnas et al. Migration patterns and survival of stocked Atlantic sturgeon (Acipenser oxyrinchus Mitchill, 1815) in Nemunas Basin, Baltic Sea
Luczynski Survival of Coregonus albula (L.)(Teleostei) embryos incubated at different thermal conditions
Guo et al. Salinity tolerance and osmoregulation in the silver perch, Bidyanus bidyanus Mitchell (Teraponidae), an endemic Australian freshwater teleost
Rainwater et al. Species Composition and Biomass of Fish in Selected Coves in Beaver Lake, Arkansas, during the First 18 Years of Impoundment (1963‐1980)

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN FEBRUARY 2002