NO157013B - Anordning for sammenkobling av pontonger av betong. - Google Patents

Anordning for sammenkobling av pontonger av betong. Download PDF

Info

Publication number
NO157013B
NO157013B NO852526A NO852526A NO157013B NO 157013 B NO157013 B NO 157013B NO 852526 A NO852526 A NO 852526A NO 852526 A NO852526 A NO 852526A NO 157013 B NO157013 B NO 157013B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pontoon
pontoons
fenders
tensile elements
construction
Prior art date
Application number
NO852526A
Other languages
English (en)
Other versions
NO852526L (no
NO157013C (no
Inventor
John Creed
Original Assignee
Sm B Thavner A S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sm B Thavner A S filed Critical Sm B Thavner A S
Priority to NO852526A priority Critical patent/NO157013C/no
Priority to US06/878,083 priority patent/US4697539A/en
Priority to GB08615342A priority patent/GB2179895B/en
Publication of NO852526L publication Critical patent/NO852526L/no
Publication of NO157013B publication Critical patent/NO157013B/no
Publication of NO157013C publication Critical patent/NO157013C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/34Pontoons
    • B63B35/38Rigidly-interconnected pontoons

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

Pontonger av betong er i utstrakt bruk ved småbåthavner, fiskeoppdrettsanlegg og lignende, hvor det bl.a. ved hjelp av slike pontonger blir oppnådd en ønsket bølgedempning. Disse pontonger av betong er forholdsvis tunge og har vanligvis en rektangulær, langstrakt form beregnet til å sammenkobles ende mot ende i et hensiktsmessig antall for den aktuelle situasjon. Ved denne sammenkobling av pontonger er det tidligere brukt konven-sjonelle hjelpemidler, så som fendere, kjettinger osv. Imidlertid vil bølgebevegelser og andre krefter som virker på slike havneanlegg med betongpontonger, føre til meget store påkjenninger på sammenkoblingsanordningene. Gjennom lengre tid vil slike påkjenninger kunne føre til svikt i sammenkoblingen og dermed muligheter for ulykker og skader som krever kostbare reparasjoner. Svikt i de kjente sammenkoblingsanordninger forekommer både når disse er utført med en slakk kobling mellom pontongene og når det er forsøkt etablert en stram kobling.
Basert på i og for seg kjente komponenter og hjelpemidler
tar denne oppfinnelse sikte på å tilveiebringe en vesentlig forbedret sammenkoblingsanordning for pontonger av betong for småbåthavner, fiskeoppdrettsanlegg o.l., hvor minst en side eller ende på hver pontong har to anleggsflater i avstand fra hverandre og innrettet til å vende mot og samvirke med tilsvarende to anleggsflater på en annen pontong, hvor det mellom respektive anleggsflater på to sammenkoblede pontonger er anbragt en fender som er sammenpresset med en betydelig grad av forspenning, og hvor den ene pontong har to symmetrisk til siden plasserte festeorganer for hvert sitt strekkelement. Det nye og særegne ved anordningen ifølge oppfinnelsen består i at den annen pontong sentralt mellom sine anleggsflater har et festeorgan til felles forankring av de to strekkelementer.
En særlig fordelaktig utføresesform blir oppnådd ved at
hvert av strekkelementene danner en vinkel på tilnærmet 45 grader med en linje trukket gjennom de to fenderes midtpunkter.
Med den nevnte vanlige utformning av pontonger, dvs. med en langstrakt, rektangulær form, vil de to strekk-elementer danne en vinkel på fortrinnsvis 45 grader også med lengdeaksen gjennom pontongene. Et slikt arrangement av strekk-elementene, kombinert med de forspente fendere, gjør at koblingen kan mot-stå meget store krefter såvel i pontonganleggets lengderetning som i tverr-retningen. Samtidig vil det bli oppnådd en betydelig grad av fleksibilitet i sammenkoblingen, spesielt fordi det felles og sentralt plasserte festeorgan for strekk-elementene
på den ene av de to sammenstøtende pontong-ender, representerer en form for universal-ledd som muliggjør vinkelbevegelse mellom de to sammenkoblede pontonger i alle plan. Den innbyrdes avstand mellom pontong-endene blir allikevel hele tiden holdt tilnærmet uendret.
Som strekk-elementer blir det i praksis fore-
trukket å anvende kjettinger, men det kan også tenkes anvendt stive stag, vaiere e.l., forutsatt at disse er forankret til festeorganene med en viss mulighet for leddbevegelse eller dreining.
Som de to fendere kan det anvendes diverse kommersielt tilgjengelige fendertyper, f.eks. kuleformede, sylindriske eller andre former. Fendernes form i ubelastet tilstand er mindre vesentlig da fenderne i alle tilfeller ved montering i anordningen ifølge oppfinnelsen, vil bli betydelig sammenpresset og dermed flattrykt slik at de får en forholdsvis stor overflate i anlegg mot anleggsflåtene på pontongene. Sammenpresningen eller forspenningen av fenderne kan skje under sammenkobling av to og to pontonger, f.eks. ved at disse trekkes sammen med mellomliggende fendere, ved hjelp av en jekk eller talje. Derefter anbringes strekk-elementene og sammenkoblingen er etablert slik at forspenningen av fenderne alltid holder strekk-elementene stramme. En annen måte å besørge forspenningen på, er å anvende fendere som er oppblåsbare med luft-trykk, idet oppblåsningen foretas efter at fenderne er anbragt mellom pontongene og med strekk-elementene på plass.
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares nærmere under henvisning til tegningen, hvor: FIG. 1 viser to pontong-ender sett ovenfra med en sammenkoblingsanordning ifølge oppfinnelsen, og
FIG. 2 viser anordningen på FIG. 1 sett fra siden.
På tegningene er det vist endepartier av to pontonger 1
og 2 som kan være av i og for seg kjent konstruksjon med betong som hovedmateriale. Armering, flytelegemer, etc. kan inngå i konstruksjonen på vanlig måte. Spesielt vil armeringen bli lagt under hensyntagen til de krefter som opptrer ved den her foreslåtte spesielle sammenkoblingsanordning.
På endene av de to pontonger 1 og 2 er det tildannet fremspring 11A og 12A henholdsvis 11B og 12B som har respektive mot hverandre vendende anleggsflater 11AF, 12AF og 11 BF, 12BF. Mellom disse anleggsflater er det plassert to fendere 11 og 12 som er festet til fremspringet på den ene side ved hjelp av respektive bolter 19A og 19B.
Sentralt på enden av pontongen 2 er det montert et festeorgan 15 i form av en U-bolt og tilsvarende festeorganer 17 og 18 er montert på enden av pontongen 1, nærmere bestemt i en skrå-flate 11 AG henholdsvis 12AG på de to fremspring 11A og 12A.
De relative dimensjoner er valgt slik at strekk-elementer i form av kjettinger 13 og 14 mellom festeorganene på de to pontong-ender, danner en vinkel på omkring 45 grader med pontongenes lengdeakse. Med andre ord vil kjettingene også danne en vinkel på omkring 45 grader med en tenkt linje L gjennom midtpunktene av de to fendere. Avhengig blant annet av de forventede påkjenninger i lengderetningen henholdsvis tverr-retningen av koblingen, kan selvsagt denne vinkel varieres, men under enhver omstendighet utgjør festeorganet 15 et sentralt dreiepunkt i prinsippet tilsvarende et universal-ledd som muliggjør innbyrdes vinkelbevegelse mellom de to pontonger i alle plan.
Det er en stor fordel at samtlige komponenter som inngår
i den beskrevne koblingsanordning, er lett utskiftbare. Så-ledes er de viste U-bolter som utgjør festeorganene 15, 17, 18, innsatt i tilsvarende hull gjennom den utstøpte betong frem til utsparinger henholdsvis 25, 27 og 28 fra betongoverflaten, for å muliggjøre løsning henholdsvis tiltrekning av muttere på de frie ender av boltene.
Som det fremgår av FIG. 2 kan det anbringes en trelem 30 over koblingen slik at man lett kan gå eventuelt kjøre, over koblingen mellom de enkelte pontonger. Videre kan pontongene på vanlig måte være forsynt med andre hjelpeorganer, såsom
festepunkter til forankring til sjøbunnen.
Ytterligere en viktig detalj fremgår av FIG. 2 i tilknyt-ning til fenderen 11 . Som nevnt er denne festet med en bolt 19A til anleggsflaten på fremspringet 11 A. Mot anleggsflaten 11 BF på den annen side er imidlertid fenderen 11 i prinsippet fri til å gli eller forskyves i alle retninger. For å hindre at slik innbyrdes forskyvning efter f.eks. bølgebevegelser, skal føre til at det oppstår en mer eller mindre permanent skjev-stilling mellom de to sammenkoblede pontong-ender, er det an-ordnet styre-elementer 21 og 22 i overkant henholdsvis underkant av fenderens anleggsparti mot anleggsflaten 11 BF.
Det viste utførelseseksempel er basert på den mest vanlige pontongform, dvs. med en forholdsvis langstrakt, rektangulær grunnflate, hvor sammenkoblingen skjer ved pontongenes kort-ender. Ved andre tenkelige pontongformer, f.eks. mangekantede pontonger, vil sammenkoblingen kunne skje helt analogt på en eller flere sider av pontongen, idet hver slik side er utformet med to anleggsflater, påmontert to fendere, forsynt med tilsvarende festeorganer og strekk-elementer analogt med det som er beskrevet ovenfor.
Med en sammenkoblingsanordning som her angitt, vil bølge-bevegelser i det vesentlige innebære en ren leddfunksjon i de viste koblingsanordninger, idet innbyrdes vertikal bevegelse av pontongene ved deres ender, vil bli forholdsvis neglisjerbar.
I praktiske utførelser av pontonger med en anordning ifølge oppfinnelsen, kan det selvsagt foretas diverse modifika-sjoner i forhold til den beskrevne utførelse. For eksempel kan fender-anleggsflåtene direkte utgjøre et parti av endeflatene på pontongene, dvs. uten de beskrevne fremspring. Selv om det er en fordel at fenderne og strekk-elementene ligger i samme horisontale plan over vannlinjen, kan det tenkes utførelser hvor komponentene i sammenkoblingsanordningen ligger neddykket i vannet.

Claims (3)

1. Anordning for sammenkobling av pontonger (1, 2) av betong for småbåthavner, fiskeoppdrettsanlegg og lignende, hvor minst en side eller ende på hver pontong (1) har to anleggsflater (11AF,12AF) i avstand fra hverandre og innrettet til å vende mot og samvirke med tilsvarende to anleggsflater (11BF, 12BF) på en annen pontong (2), hvor det mellom respektive anleggsflater på to sammenkoblede pontonger er anbragt en fender (11, 12) som er sammenpresset med en betydelig grad av forspenning, og hvor den ene pontong (1) har to symmetrisk til siden plasserte festeorganer (17, 18) for hvert sitt strekkelement (13, 14), karakterisert ved at den annen pontong (2) sentralt mellom sine anleggsflater (11BF, 12BF) har et festeorgan (15) til felles forankring av de to strekkelementer (13, 14).
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at hvert av strekkelementene (13, 14) danner en vinkel på tilnærmet 45 grader med en linje (L) trukket gjennom de to fenderes midtpunkter.
3. Anordning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at anleggsflåtene (11AF, 12AF, 11BF, 12BF) er utformet på fremspring (11A, 12A, 11B, 12B) fra vedkommende side eller ende av hver pontong (1, 2).
NO852526A 1985-06-24 1985-06-24 Anordning for sammenkobling av pontonger av betong. NO157013C (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO852526A NO157013C (no) 1985-06-24 1985-06-24 Anordning for sammenkobling av pontonger av betong.
US06/878,083 US4697539A (en) 1985-06-24 1986-06-24 Arrangement for interconnecting concrete pontoons
GB08615342A GB2179895B (en) 1985-06-24 1986-06-24 Arrangement for interconnecting concrete pontoons

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO852526A NO157013C (no) 1985-06-24 1985-06-24 Anordning for sammenkobling av pontonger av betong.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO852526L NO852526L (no) 1986-12-29
NO157013B true NO157013B (no) 1987-09-28
NO157013C NO157013C (no) 1988-01-06

Family

ID=19888359

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO852526A NO157013C (no) 1985-06-24 1985-06-24 Anordning for sammenkobling av pontonger av betong.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4697539A (no)
GB (1) GB2179895B (no)
NO (1) NO157013C (no)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4962716A (en) * 1988-08-15 1990-10-16 Oregon Marine Floats, Inc. Floating dock having shock-absorbing coupling
US20060153643A1 (en) * 1998-05-22 2006-07-13 Basta Samuel T Modular floating dock with inflatable pontoons
US20060225635A1 (en) * 2005-04-01 2006-10-12 Basta Samuel T Frameless modular floating dock with inflatable pontoons
WO2007031068A1 (de) * 2005-09-14 2007-03-22 Neissekies Baustoffwerke Gmbh Ponton und pontonanlage als fundament für aufbauten und für schwimmende anlagen
US8087373B2 (en) * 2009-05-08 2012-01-03 Mattson Jerry L Interconnection system for floating modules

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2732818A (en) * 1956-01-31 quirin
US2705933A (en) * 1952-04-11 1955-04-12 Frederic R Harris Inc Coupling system for sectional floating dry docks
GB1101282A (en) * 1964-05-28 1968-01-31 John Lysaght S Bristol Works L Pontoons
US3871323A (en) * 1973-08-31 1975-03-18 Hydronautics Close-coupled towing linkage
US3954078A (en) * 1974-02-21 1976-05-04 Garcia Emilio C Method of connecting adjacent units of a barge tow
NL7908998A (nl) * 1979-12-13 1981-07-16 Ir Johannes Van Roon Besturing van duwbakkencombinatie.
US4321882A (en) * 1980-02-11 1982-03-30 Builders Concrete, Inc. Interconnecting system for marine floats

Also Published As

Publication number Publication date
NO852526L (no) 1986-12-29
GB8615342D0 (en) 1986-07-30
NO157013C (no) 1988-01-06
GB2179895A (en) 1987-03-18
GB2179895B (en) 1988-08-24
US4697539A (en) 1987-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5281055A (en) Floating dock
US4365914A (en) Transverse post-tensioned tendon interconnecting system for marine floats
US2480144A (en) Pontoon assembly
US3967569A (en) Floating dock
JP7026046B2 (ja) モジュール式超大型浮体構造物
US5107785A (en) Floating dock and breakwater
EP3271571B1 (en) Hinge system for an articulated wave energy conversion system
US7273018B2 (en) Modular floating dock frame and interconnection system
US5213447A (en) Interconnecting water platform
US6450737B1 (en) Floating concrete dock sections and methods for making the same
US5297899A (en) Modular floating environmental mooring system
NO157013B (no) Anordning for sammenkobling av pontonger av betong.
US7461611B2 (en) Floating pontoon berthing facility for ferries and ships
ES2808942T3 (es) Disposición de defensa para atracar una embarcación marina en un desembarcadero de una estructura marina en alta mar
US3924412A (en) Oil containment boom
US4962716A (en) Floating dock having shock-absorbing coupling
CN209833927U (zh) 一种水上漂浮系统
US4612869A (en) Anchor system
US4554882A (en) Fender system
US9932095B2 (en) Assembly of floatable modules
US5740753A (en) Method of fabricating buoyant prestressed concrete building modules, resulting modules, and assembly thereof
US20090304448A1 (en) A floating pontoon body to be tied together with at least another pontoon body
CN211468705U (zh) 一种制绳器
KR960008683Y1 (ko) 조립식 부력체 구조물
GB1559845A (en) Floating breakwaters