NO153158B - Kryssloeyfeantenne for undervannsfartoey - Google Patents

Kryssloeyfeantenne for undervannsfartoey Download PDF

Info

Publication number
NO153158B
NO153158B NO812798A NO812798A NO153158B NO 153158 B NO153158 B NO 153158B NO 812798 A NO812798 A NO 812798A NO 812798 A NO812798 A NO 812798A NO 153158 B NO153158 B NO 153158B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
antenna
antenna according
loop
floating body
underwater
Prior art date
Application number
NO812798A
Other languages
English (en)
Other versions
NO153158C (no
NO812798L (no
Inventor
Dieter Hellwege
Peter Steffen
Wolfgang Waldhelm
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of NO812798L publication Critical patent/NO812798L/no
Publication of NO153158B publication Critical patent/NO153158B/no
Publication of NO153158C publication Critical patent/NO153158C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63GOFFENSIVE OR DEFENSIVE ARRANGEMENTS ON VESSELS; MINE-LAYING; MINE-SWEEPING; SUBMARINES; AIRCRAFT CARRIERS
    • B63G8/00Underwater vessels, e.g. submarines; Equipment specially adapted therefor
    • B63G8/42Towed underwater vessels
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01QANTENNAS, i.e. RADIO AERIALS
    • H01Q1/00Details of, or arrangements associated with, antennas
    • H01Q1/04Adaptation for subterranean or subaqueous use

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Details Of Aerials (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en kryssløyfeantenne for et undervannsfartøy av den art som angitt i innledningen til krav 1.
For radiokommunikasjon med et undervannsfartøy kan det bare anvendes meget lave frekvenser fordi dempningen av utbredelsen i sjøvann er for stor ved høyere frekvenser. I tillegg hertil er aksjonsdybden for frekvenser i området 10 til 20 kHz bare ca. 10 til 20 meter avhengig av saltge-halt og temperatur. Videre er ved slike lave frekvenser skjermvirkningen av fartøyets skrog så liten at interfe-rens fra fartøyet kan nå yttersiden og påvirke de ønskede signaler som støy.
Det anvendes derfor antenner i tilstrekkelig avstand fra fartøyets støysone og som også muliggjør at fartøyet kan gå ned til større dyp, idet f jernantennen holdes under vannflaten i området av aksjonsdyben for frekvenser som. skal mottas. En slik antenne har form av et slepelegeme som angitt i en artikkel av Dupont-Nivel "Télécommunica-tions avec les sousmarines" in Défense nationale = F = 32
(1976) 1, Jan., side 63-74. En slik flyteantenne er imid-lertid forholdsvis stor og hydrodynamisk uegnet og begren-ser manøvrerbarheten av fartøyet og gir lett detektering av antennen ved hjelp av sonar. Videre kan vanligvis en slik antenne ikke holdes på tilnærmet konstant dyp ved forskjellig hastighet av fartøyet uten å anvende et aktivt styresystem.
Fra US-PS 3.972.046 er kjent en liten antenne for under-vannsfartøy, som er konstruert som en krysspoleantenne og installert i en sekundærbøye. Denne sekundærbøyen er forbundet med en primærbøye ved hjelp av en kabel, hvilken primærbøye på sin side er forbundet med et undervannsfar-tøy. Sekundærbøyen er av en slik form at den flyter på vannet og bevirker en ytterligere.oppdrift når den blir slepet slik at den opprullede forbindelseskabelen stopper
mot en fjærkraft, som begge er anordnet i primærbøyen.
For innhaling av antennen må slepehastigheten bli redusert inntil det dynamiske oppoverrettede trykket til bøyeanten-nen er mindre enn kraften til fjæren ved sekundærlegemet. Når denne kjente bøyeantennen blir anvendt flyter den på vannet. Dette har den ulempen at den lett kan bli sett. Store krefter virker dessuten på forbindelseskabelen når det er tung sjø og denne antennen er ikke konstruert for svært lave frekvenser.
Det er et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe en undervannsantenne for et undervannsfartøy som kombinerer en minst mulig hydrodynamisk motstand med en høy effek-tivitet for ekstremt lave frekvenser. Ifølge foreliggende oppfinnelse blir dette tilveiebrakt ved hjelp av en anordning av den innledningsvis nevnte art, hvis karakteristi-ske trekk fremgår av krav 1.
En krysspoleantenne har en rundtstrålende følsomhet. Ved det faktumet at en sløyfe til krysspoleantennen er installert i de hydrofoillignende projeksjonene blir en kryss-spoleantenne tilveiebrakt med en relativt stor seksjon og med en svært hydrodynamisk gunstig form med hensyn til en høyere stabilitet når den blir slepet enn tidligere kjente antenner. Bøyen er fortrinnsvis fremstilt av syntetisk materiale og kan ha en dielektrisitetskonstant hovedsake-lig lik den til sjøvann og den kan hverken bli detektert elektrisk eller ved hjelp av sonar ved lengre avstander på grunn av dens ubetydelige størrelse.
En økning av antennens følsomhet ved hjelp av mindre stør-relser kan bli tilveiebrakt ved å avstemme sløyfen til krysspoleantennen til det samme forutbestemte frekvensom-rådet.
En forbedring av den hydrodynamiske formen kan bli tilveiebrakt ved at planrisset til hydrofoillignende projek-sjoner er pilformet i flyteretningen.
Ytterligere trekk ved oppfinnelsen fremgår av underkra-vene.
Utførelseseksempler på oppfinnelsen skal nedenfor beskrives nærmere under henvisning til tegningen. Fig. 1 viser i perspektiv og delvis i snitt et flytelegeme med en sløyfeantenne. Fig. 2 viser et blokkskjema for noen av komponentene i
antennen.
Fig. 1 viser et torpedolignende hullegeme 1 på hvis bakpart er anordnet to hydrofoillignende utragende partier 2 og 3. Partiene 2 og 3 er forbundet med oversiden og undersiden av legemet 1 i form av åpne buer. Partiene 2 og 3 har en slik form at i grunnriss danner de forreste kanter 2', 3' av de utragende partier 2 resp. 3 et pilhode som peker i legemets lengderetning, dvs. til venstre på fig. 1. I tverrsnitt kan veggen av partiene 2 og 3 være dråpe-formet for å bedre de hydrodynamiske egenskaper.
Nær kantene 2' og 3' er anordnet metallstrimler 6 som danner en sløyfe i en sløyfeantenne. Metallstrimmelen er vist anbrakt på overflaten av partiene 2 og 3, men kan i prak-sis være mere effektive hvis de er innleiret i veggen av de utragende partier. Strimlene fortsetter på undersiden av de utragende partier og danner en enkelt sammenhengende leder. I stedet for strimlene er det mulig å anvende tråd som kan være anordnet langs forkantene 2', 3' av de utragende partier 2, 3 og som kan bestå av flere vindinger. Den andre sløyfe i kryssløyfeantennen er en leder 5 som er anordnet aksialt i legemet 1 på oversiden og undersiden eller innleiret i legemets vegg og danner en åpen sløyfe. Sløyfen 5 kan også bestå av flere vindinger. Endene av sløyfene 5 og 6 er festet til legemet og forbundet med en krets 7 som skal beskrives nærmere nedenfor i forbindelse med fig. 2.
Utgangen fra kretsen 7 består av en optisk fiber 10 som samtidig tjener til å forbinde elementet og overføre slepekraften til antennen. I stedet kan også den optiske fiber 10 strekke seg parallelt med en stålkabel som over-tar slepekraften.
Ved de ovenfor angitte frekvenser kan det torpedolignende legemet 1 ha en lengde på ca. 80 til 90 cm og en diameter på ca. 20 cm. Spennvidden for de utragende partier kan være ca. 50 cm. Hvis dette resulterer i forskjellige sløy-feomrader for de to sløyfer 5, 6 kan differansen i signalene fra de to sløyfer kompenseres f.eks. ved øket antall vindinger av sløyfen 6 i forhold til sløyfen 5.
Fig. 2 viser variable kondensatorer 8 og 9 i forbindelse med sløyfene 5 og 6 som avstemningselementer. De to sløy-fer er forbundet med et faseskyvenettverk 11 i hvilket signalene fra de to sløyfer 5, 6 kombineres med samme fase på utgangen fra en forsterker 12. Forsterkeren 12 forsterker det tilførte signal og styrer en elektrooptisk signal-omformer 14 som omformer antennesignalet til et optisk signal som mates inn i den optiske fiber. 10. Arbeidsspen-ningen for forsterkeren 12 leveres av en akkumulator 13. Ekstra kabel for krafttilførsel fra undervannsfartøyet til antennen kan derfor utelates. Akkumulatoren 13 kan lades under vedlikeholdsperioder på land eller når antennen hales tilbake til undervannsfartøyet. I det sistnevnte tilfellet kan kontakter som er forbundet med akkumulatoren 13 anordnes på legemet 1 slik at når antennen hales inn til undervannsfartøyet, sluttes kontakt automatisk med kontakt på fartøyet for levering av ladet strøm, slik at akkumulatoren 13 automatisk lades i innhalt tilstand av antennen.
De variable kondensatorer 8 og 9 kan justeres til et spe-sielt frekvensområde for spesiell anvendelse, f.eks. under fremstilling og vedlikehold. Andre muligheter er å justere de variable kondensatorer 8 og 9 via et signal fra under-vannsf artøyet som kan tilføres via et særskilt overfø-ringsmedium eller også via den optiske fiber 10. I sistnevnte tilfelle omfatter omformeren 14 også en elektro-elektronisk omformer som frembringer et signal for styring av de variable kondensatorer 8 og 9, f.eks. ved hjelp av en drivmotor eller elektronisk ved hjelp av variable kapa-sitetsdioder.
I foreliggende utførelseseksempel er det videre anordnet en trykkmåleanordning 15 som omfatter en trykkomformer for frembringelse av et elektrisk signal, og en slik anordning måler vanntrykket rundt legemet 1 og omformer det til et tilsvarende elektrisk signal. For dette formål blir også trykkmåleanordningen 15 matet fra akkumulatoren 13 og lev-erer et signal til undervannsfartøyet via omformeren 14 og den optiske fiber 10, f.eks. ved å anvende et frekvensområde i overføringssignalet som ikke anvendes for antennen, slik at undervannsfartøyet alltid kjenner til hvilken dybde under vannoverflaten legemet 1 befinner seg, slik at dybden kan justeres til en ønsket verdi ved å endre leng-den av den optiske fiber 10 ved hjelp av en vinsj på undervanns fartøyet. For militære formål kan trykkmåleanordningen 15 styre en automatisk destruksjonsinnretning som trer i kraft når vanntrykket blir tilnærmet null, f.eks. fordi antennen er kommet løs, for å hindre detektering av antennen på vannoverflaten under alle omstendig-heter .

Claims (10)

1. Kryssløyfeantenne for et undervannsfartøy, anordnet som et flytelegeme av en torpedolignende form og forbundet med et undervannsfartøy via et forbindelseselement som er fast-gjort til undersiden av den fremre delen av flytelegemet og som overfører informasjon motatt av antennen, karakterisert ved at undervannsflytelegemet er forsynt med to hydrofoillignende utragninger som forbinder oversiden og undersiden av den bakre delen av flytelegemet på begge sider ved en åpen bue og at en sløyfe av kryssløyfeantennen er anordnet nær den ytre huden i det flytende undervannslegemet i et plan perpendikulært på flytelegemets lengdeakse, idet legemet består av et elek-tromagnetisk inaktivt materiale, og at den andre sløyfen er anordnet i de hydrofoillignende utragninger.
2 . Antenne ifølge krav 1, karakterisert ved at i flytelegemet er anordnet omkoplbare avstemningselementer (8, 9) forbundet med sløyfene (5, 6) og at. begge sløyfene er avstemt til et forutbestemt frekvensområde.
3. Antenne ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at i grunnriss har de utragende partier (2, 3) pilform i legemets lengdeakseretning.
4. Antenne ifølge krav 3, karakterisert ved at den andre sløyfen (6) er anordnet nær den fremste kan-ten (2', 3') av de hydrofoillignende utragninger (2, 3).
Antenne ifølge krav 2, karakterisert ved at avstemningseletnentene (8, 9) omkoples av signaler fra fartøyet via forbindelseselementet (10).
6 . Antenne ifølge krav 1 eller et hvilket som helst av de foregåend krav, karakterisert ved at det i flytelegemet (1) er anordnet minst en forsterker (12) som forsterker antennesignalene og avgir de forsterkede signaler til forbindelseselementet (10).
7 . Antenne ifølge krav 6, karakterisert ved at det i flytelegemet (1) er anordnet en strømforsynings-kilde (13) for forsterkeren (12).
8. Antenne ifølge krav 7, karakterisert ved at strømforsyningen (13) er en akkumulator.
9. Antenne ifølge krav 6 eller et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at f orbindelseselementet (10) omfatter minst et optisk fiber og at en elektrooptisk omformer (14) er forbundet med forsterkeren (12) for optisk kopling med det optiske fiber.
10. Antenne ifølge krav 1, eller et hvilket som helst av de foregående krav, karakterisert ved at forbindelseselementet (10) har hydrodynamisk egnet form eller omgitt av et materiale som gir flyteevne.
NO812798A 1980-08-22 1981-08-19 Kryssloeyfeantenne for undervannsfartoey. NO153158C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19803031694 DE3031694A1 (de) 1980-08-22 1980-08-22 Antenne fuer ein unterwasserfahrzeug

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO812798L NO812798L (no) 1982-02-23
NO153158B true NO153158B (no) 1985-10-14
NO153158C NO153158C (no) 1986-01-22

Family

ID=6110186

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO812798A NO153158C (no) 1980-08-22 1981-08-19 Kryssloeyfeantenne for undervannsfartoey.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4543582A (no)
EP (1) EP0046620B1 (no)
CA (1) CA1179056A (no)
DE (2) DE3031694A1 (no)
DK (1) DK151748C (no)
NO (1) NO153158C (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6711095B1 (en) * 2003-01-21 2004-03-23 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Expenable/recoverable voice and data communications system buoy
US8418642B2 (en) * 2008-05-09 2013-04-16 Irobot Corporation Unmanned submersible vehicles and methods for operating the same in a body of liquid
DK3244485T3 (da) * 2009-06-12 2019-12-09 Rolls Royce Marine North America Inc Bugseret antennesystem og fremgangsmåde

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1708071A (en) * 1919-10-31 1929-04-09 John A Willoughby Radio signal apparatus
GB367278A (en) * 1930-06-21 1932-02-18 Telefunken Gmbh Improvements in or relating to aerial arrangements for use on submarines
US2781512A (en) * 1951-12-05 1957-02-12 Jr Ralph O Robinson Cylindrical notch antenna
US3034471A (en) * 1959-08-25 1962-05-15 Vare Ind Method of nesting an underwater towed vehicle
US3161168A (en) * 1961-09-28 1964-12-15 Loral Electronics Corp Submarine self-propelling device
US4227479A (en) * 1962-08-07 1980-10-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Submarine communications system
US3568202A (en) * 1968-02-08 1971-03-02 Trw Inc Extendible antenna for bathythermograph
US3902439A (en) * 1974-03-18 1975-09-02 Itt Buoyancy arrangement for a submarine antenna buoy
US3961589A (en) * 1975-07-11 1976-06-08 International Telephone And Telegraph Corporation Buoyant cable antenna reeling system
US3972047A (en) * 1975-08-25 1976-07-27 International Telephone And Telegraph Corporation Floating cable antenna system
US3972046A (en) * 1975-08-25 1976-07-27 International Telephone And Telegraph Corporation Antenna arrangement for a submerged submarine
DE2753661A1 (de) * 1977-12-02 1979-06-07 Philips Patentverwaltung Notch-antenne mit zueinander gekreuzt angeordneten erregerelementen

Also Published As

Publication number Publication date
NO153158C (no) 1986-01-22
DE3031694A1 (de) 1982-04-01
DK151748C (da) 1988-06-13
EP0046620B1 (de) 1984-08-01
US4543582A (en) 1985-09-24
NO812798L (no) 1982-02-23
DK151748B (da) 1987-12-28
DE3165234D1 (en) 1984-09-06
EP0046620A1 (de) 1982-03-03
DK368281A (da) 1982-02-23
CA1179056A (en) 1984-12-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4227479A (en) Submarine communications system
US3946696A (en) Automatically controlled magnetic minesweeping system
US4075967A (en) Hydrodynamic cable fairing
EP0771429B1 (en) Towing apparatus
US20170350978A1 (en) Deep water sonar imagining by multibeam echosounder
PL214872B1 (pl) Sonarowy uklad
NO830358L (no) Anordning ved en hydrofonkabel for marinseismiske undersoekelser
US8179327B1 (en) Subsurface deployable antenna array
RU2733085C1 (ru) Способ связи подводного аппарата с летательным аппаратом
NO153158B (no) Kryssloeyfeantenne for undervannsfartoey
GB452141A (en) Improvements in or relating to the laying of submarine electric cables
US20070135974A1 (en) System and method for towing subsea vertical antenna
US4748599A (en) Control device for cables with seismic equipment, especially for gun cables comprising one or several gun arrays
US4019453A (en) Underwater vehicle
US3613629A (en) Buoyant cable towing system
EP3072805A1 (en) Submerged front end buoy
US4021661A (en) Submarine optical communication system with fiber optic depth compensator
US3496567A (en) Airborne very low frequency radiator
US2821805A (en) Fish finding apparatus
JP3156117B2 (ja) 水中テレメトリー装置
US1666897A (en) Ship-guidance bybtek
RU2361364C2 (ru) Способ двусторонней связи с подводным объектом
US3566345A (en) System for transmitting to a vessel information from a submerged unit trailing behind the vessel
US2692984A (en) Bridge obstruction marker for radar navigation
RU2813857C1 (ru) Буксируемое плавучее кабельное антенное устройство