NO152063B - Prosjektil med kinetisk energi. - Google Patents

Prosjektil med kinetisk energi. Download PDF

Info

Publication number
NO152063B
NO152063B NO830505A NO830505A NO152063B NO 152063 B NO152063 B NO 152063B NO 830505 A NO830505 A NO 830505A NO 830505 A NO830505 A NO 830505A NO 152063 B NO152063 B NO 152063B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sleeve
elements
projectile
opening
arrow
Prior art date
Application number
NO830505A
Other languages
English (en)
Other versions
NO830505L (no
NO152063C (no
Inventor
Pierre Andre Moreau
Jean-Calude Marie Ju Sauvestre
Original Assignee
France Etat Armement
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by France Etat Armement filed Critical France Etat Armement
Publication of NO830505L publication Critical patent/NO830505L/no
Publication of NO152063B publication Critical patent/NO152063B/no
Publication of NO152063C publication Critical patent/NO152063C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B14/00Projectiles or missiles characterised by arrangements for guiding or sealing them inside barrels, or for lubricating or cleaning barrels
    • F42B14/06Sub-calibre projectiles having sabots; Sabots therefor
    • F42B14/061Sabots for long rod fin stabilised kinetic energy projectiles, i.e. multisegment sabots attached midway on the projectile

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en
anordning som gjør det mulig å åpne en utskytningshylse anvendt for skudd av et underkalibret prosjektil av piltypen ved hjelp av et eventuelt riflet rør.
Pilammunisjon har ved sin særlig store ydelse vist seg å være bemerkelsesverdig effektive for angrep på pans-rede mål såsom panservogner. Deres ydelse er en følge av deres meget store hastighet, deres forholdsvis betydelige masse frembragt ved anvendelsen av materialer med høy tetthet, og deres ubetydelige anslagflate. Disse forskjellige fak-torer gjør det mulig å oppnå en kinetisk energi og en over-flateenergi ved anslag som er meget høy og nødvendig for gjen-nomslag i moderne armeringer.
Anvendelsen av denne type ammunisjon som antitank-prosjektil nødvendiggjør utførelsen av utskytningen med maksi-mal presisjon for å øke sannsynligheten for å treffe på et vitalt sted på det fiendtlige kjøretøy og ødelegge dette hur-tigst mulig for å unngå ethvert motangrep.
Bortsett fra problemene med innsiktning avhenger presisjonen ved utskytningen hovedsakelig av prosjektilets ballistiske egenskaper og særlig av de betingelser, hvorunder adskillelsen av utskytningshylsen foregår.
Det anvendes i virkeligheten to typer anordninger for utskytning av pilprosjektiler.
Den mest klassiske anordning består i anvendelsen av en utskytningshylse som er dannet av flere elementer som omgir pilen, fastholdt ved hjelp av et eller to belter i kontakt med utskytningsrøret. Det forreste parti av denne type rør omfatter en utvidet flate på en slik måte at hylsens elementer kan fjernes under virkningen av de aerodynamiske krefter fremkalt ved luftmotstanden ved utgangen av utskytnings-røret. Således vil for denne type ammunisjon utskytningshylsen åpne seg forfra og bakover ved å trykke mot pilen, hvilket kan være ødeleggende for skuddpresisjonen på grunn av at hylsens elementer kan støte mot pilens styrefinnehale og således forstyrre den ønskede bane og medføre spredning av skuddet. Et annet problem skyldes at adskillelsen av hylsens elementer ikke alltid foregår samtidig, hvilket frembringer en tverrgående impuls på pilen og skader utskytningspresi-
sjonen.
Anordningen beskrevet i fransk patent 2 445 509 gjør det mulig å eliminere en del av de tidligere kjente problemer. Det dreier seg i dette tilfelle om en utkaster-hylse laget av en legering med stor mekanisk styrke og utstyrt med et tetningsbånd eller belte mot våpenets drivgass, hvor det sentrale parti av den flate som ligger inntil prosjektilet, er utstyrt med en stålskive i kontakt med prosjektilets styrefinner og hvis omkrets omfatter bøyler, hvori er svingbart festet et sett klemmer som kan foldes ut radialt. Disse klemmer består av stive plater og er på den ene side i anlegg mot utskytningsrøret og på den annen side fastholder de pillegemet aksialt. Det er likeledes anordnet et sperre-organ for disse plater for en del av pilens styrefinner.
En vesentlig ulempe ved denne type består i dens kompleksitet som gjør fremstillingen vanskelig i stor serie og medfører høye omkostninger. På den annen side er tilstedeværelsen av bøylene, leddforbindelsene og de bevegelige deler vanskelig forenlige med den påkrevede presisjon fremfor alt tatt i betraktning de betydelige akselerasjoner som anvendes under den indre ballistiske fase.
En annen ulempe kommer av det faktum at denne type anordning bare tillater utskytning av pilen etter prinsippet "utstøtning" som medfører meget store kompresjonskrefter på det bakre parti av pillegemet og som kan bryte opp eller understøtte fremkomsten av begynnende sprekkdannelser i inn-trengningslegemet, hvilke er uheldige for inntrengning i målområdet. Det skal likeledes bemerkes at prinsippet med utskytning ved "utstøtning" er skadelig for presisjonen ved utskytningen forutsatt at den støtende vektorkomponent befinner seg lengst mulig bak på prosjektilet.
Den oppgave som skal løses ved hjelp av foreliggende oppfinnelse er å skaffe tilveie en
utskytningsanordning som har fordelene ved klassiske utskyt-ningshylser, men som gjør det mulig å oppnå meget liten spredning ved utskytningen og samtidig eliminerer for det første at hylsenes elementer støtter seg mot pilen under fasen med adskillelse og for det annet mulige støt av disse samme elementer mot styrefinnene, og samtidig sikre adskillelsen av
elementene fra prosjektildelen og tillate anvendelse av ut-skytningsprinsippet "utstøtning" eller "slept utstøtning".
Foreliggende oppfinnelse er således rettet på en anordning for åpning av utskytningshylsen og er kjenne-tegnet ved de trekk som fremgår av karakteristikken i de etterfølgende krav.
En spesiell utførelse av oppfinnelsen skal nå beskrives som et eksempel under henvisning til de skjematiske tegninger, hvor fig. 1 er et lengdesnitt etter linjen A-A på fig. 2 og viser prosjektilet idet dette forlater utskytnings-røret, fig. 2 er et riss sett i pilens F retning på fig. 1, fig. 3 er et lengderiss som viser den første fase under åpning av hylsen, fig. 4 er et riss sett i pilens F retning på fig.3, fig. 5 er et lengderiss som viser den annen fase under åpning av hylsen, fig. 6 er et riss sett i pilens F retning på
fig. 5 og fig. 7 er et lengderiss som viser sluttfasen under adskillelsen av hylsen.
Fig. 1 viser med tynne streker pilen 1 forsynt med sine styrefinner 2 på halepartiet, under utgangen av utskyt-ningsrøret 3. Utskytningshylsen 4 omfatter tre elementer 4a, 4b og 4c i kontakt med pilen ved hjelp av skruegjenger 5 som tillater overføring av drivkreftene.
Hylsen 4 består for det første av en trykkplate 6 som utsettes for trykket fra drivgassene og for det annet av en føringsplate 7 benyttet til føring av prosjektilet i ut-skytningsrøret.
Platene 6 og 7 er festet ved hjelp av et rørfor-met parti 8 som strekker seg bakover fra trykkplaten 6 med delen 8a og i høyde med føringsplaten med partiet 8b.
Ifølge en for fagmannen kjent teknikk er tetningen mellom utskytningsrøret og selve hylsen frembragt ved hjelp av et tetningsbånd 9 anbragt i en sirkulær fordypning 10 anordnet på trykkplaten. I anordningen ifølge oppfinnelsen har dette bånd likeledes til oppgave å sikre den bakre sammenheng og låsing av hylsens elementer. En ring 11 er anbragt i et sirkulært spor 12 anordnet i det indre av føringsplaten 7. Dette bånd sikrer fastholdelse og sammenheng av det fremre parti av hylsens elementer. En frigjøring 13 er forarbeidet konsentrisk til gjengene i forbindelsen 5. Denne frigjøring
13 byr en klaring mellom prosjektilet og utskytningshylsen, hvilken klaring har en funksjon som skal beskrives senere. Funksjonen ved åpning av hylsen for dette prosjektil er som følger. Ved utgangen av utskytningsrøret 3 utøver drivgassene representert ved pilene 14 et trykk på det bakre parti av hylseelementene. Dette trykk har den effekt å be-virke åpning ved den bakre del av hylsens elementer, mens det fremre parti av disse fremdeles er låst ved hjelp av ringen 11. Når de krefter som utøves på det bakre parti av hylsen, er tilstrekkelige, brytes tetningsbåndet 9 og tillater åpning ved den bakre del. I tilfelle av en utskytning ved hjelp av et riflet eller svakt riflet rør vil sentrifugalkreftene sam-virke med virkningen av trykket fra drivgassene for å be-virke åpning av hylsen ved den bakre del og for å bryte låsin-gen frembragt ved båndet 9. I sistnevnte tilfelle ser man at den fremre ring ikke er utsatt for sentrifugalvirkningen fordi den befinner seg anbragt i et ringformet spor anordnet i det indre av føringsplaten 7. Åpningen av det bakre parti av utskytningshylsen virkeliggjøres ved dreining om aksen 15 som går gjennom rotasjonspunktet 16 vist på fig. 4. Under denne åpning av den bakre del er den fremre ring utsatt for krefter med strekk og bøyning benyttet til å bryte den (fig. 3). Dette brudd virkeliggjøres når den bakre optimale åpnings-vinkel er oppnådd og det skjer på stedet for rotasjonspunktet 16. For å lette dette brudd kan bruddanvisninger være anordnet på den fremre ring 11. Åpningen av den bakre del led-sages øyeblikkelig av adskillelsen av hylse fra prosjektil (se fig. 3 og 4). For dette formål befinner dreiningspunktet 16 .seg foran den fremre ende av det rørformede parti 8b. Denne adskillelse blir også begunstiget ved tilstedeværelsen av frigjøringen 13 forarbeidet i det indre av det rørformede parti 8b. På fig. 4 kan det ses hvordan adskillelsen 17 av hylsen fra pilen under den bakre åpningsfase finner sted.
Når den fremre forbindelse frembragt ved ringen 11 er brutt, vil det aerodynamiske trykk 18 som skyldes prosjektilets hastighet generere radiale krefter på hylsens elementer. Disse krefter tillater åpning av den forreste del (se fig. 5 og 6) og deretter fullstendig utkasting av hylsen (se fig. 7) .
Da åpningen av det bakre parti av hylsen finner sted uten støtte mot prosjektilet, gir dette en betydelig fordel som tillater en overraskende forbedring av skuddpresisjonen fordi pilen ikke under åpning av hylsen utsettes for merkbare støt som kunne øke spredningen.

Claims (7)

1. Prosjektil med kinetisk energi av piltypen drevet frem ved hjelp av en utskytningshylse (4) omfattende flere elementer og bestående av et rørformet parti (8) som omgir pilen (1), en første plate (6) betegnet trykkplate anordnet i nærheten av den bakre del av det rørformede parti (8) og utsatt for trykket fra drivgassene og en annen plate (7) betegnet føring anordnet i nærheten av og foran det rørformede parti (8), karakterisert ved at hylsen (4) omfatter forbindelsesorganer (9, 11) mellom elementene (4a - 4c), hvilke organer er anbragt for det første på det fremre parti (7) åv hylsen (4) og for det annet på det bakre parti (6) og at forbindelsesorganene (9, 11) er dimensjonert og anordnet slik at organene (9) på det bakre parti (6) brytes før forbindelsesorganene (11) for det fremre parti (7) slik at hylsen (4) åpnes bakenfra og fremover.
2. Prosjektil ifølge krav 1, karakterisert ved at organene (11) er dimensjonert og anordnet slik at den fremre forbindelse av hylsen brytes under virkningen av åpningen av hylsens (4) bakre parti (6).
3. Prosjektil ifølge et av kravene 1-2, karakterisert ved at organene (9) for forbindelse av det bakre parti (6) består av et bånd som omgir trykkplaten (6).
4. Prosjektil ifølge et av kravene 1 - 3, karakterisert ved at organene (11) for forbindelse av det fremre parti (7) av hylsen (4) består av en ring anbragt i høyde med føringsplaten (7).
5. Prosjektil ifølge et av kravene 1-4, karakterisert ved at dreiningspunktet (16) for elementene befinner seg foran den fremre ende av det rørfor-mede parti (8) som omgir pilen (1).
6. Prosjektil ifølge et av kravene 1-5, karakterisert ved at dreiningspunktet (16) for elementene befinner seg foran ringen (11) som danner forbindelsesorganene for det fremre parti (7) av hylsen (4).
7. Prosjektil ifølge et av kravene 1-6, karakterisert ved at den fremre ring omfatter bruddanvisninger anbragt ovenfor de tilstøtende flater av hylsens (4) elementer.
NO830505A 1982-02-16 1983-02-15 Prosjektil med kinetisk energi NO152063C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8202470A FR2521717B1 (fr) 1982-02-16 1982-02-16 Projectile a energie cinetique et procede de lancement de celui-ci

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO830505L NO830505L (no) 1983-08-17
NO152063B true NO152063B (no) 1985-04-15
NO152063C NO152063C (no) 1985-07-24

Family

ID=9271010

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO830505A NO152063C (no) 1982-02-16 1983-02-15 Prosjektil med kinetisk energi

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0086711B1 (no)
AT (1) ATE14792T1 (no)
DE (1) DE3360493D1 (no)
ES (1) ES8309003A1 (no)
FR (1) FR2521717B1 (no)
NO (1) NO152063C (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3314749A1 (de) * 1983-04-23 1984-10-25 L'Etat Français représenté par le Délégué Général pour l'Armement, Paris Segmentierter treibkaefig
DE3909836A1 (de) * 1989-03-25 1990-09-27 Diehl Gmbh & Co Treibtopf fuer drallstabilisierte unterkalibergeschosse
FR2665764B1 (fr) * 1990-08-13 1994-09-30 Giat Ind Sa Projectile comportant un sabot constitue de plusieurs elements.
DE4206217C2 (de) * 1992-02-28 1997-08-14 Rheinmetall Ind Ag Unterkalibriges Wuchtgeschoß
FR2708730B1 (fr) * 1993-08-06 1995-10-20 Sauvestre Jean Claude Lanceur à séparation contrôlée d'éléments pour munitions.
FR2784177B1 (fr) * 1998-10-01 2005-09-16 Giat Ind Sa Sabot pour projectile sous calibre
USH1999H1 (en) * 1999-03-03 2001-11-06 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Tuning saboted projectile performance through bourrelet modification
FR2835602B1 (fr) * 2002-02-04 2006-11-10 Giat Ind Sa Sabot pour munition fleche
FR2844589B1 (fr) 2002-09-16 2006-05-19 Giat Ind Sa Projectile sous calibre a piece de guidage rapportee
FR2906360B1 (fr) 2006-09-22 2010-11-12 Giat Ind Sa Projectile sous calibre comportant un sabot asymetrique.
FR2948185A1 (fr) 2009-07-20 2011-01-21 Nexter Munitions Dispositif de liaison par concordance de forme entre un sabot et un barreau d'un projectile
FR2987891B1 (fr) 2012-03-06 2014-09-26 Nexter Munitions Projectile sous calibre a structure de tete amenagee
FR3039266B1 (fr) 2015-07-22 2017-09-01 Cime Bocuze Penetrateur comportant un coeur entoure d'une gaine ductile et procede de fabrication d'un tel penetrateur
FR3110687B1 (fr) 2020-05-20 2022-05-27 Nexter Munitions Projectile sous calibré et procédé de neutralisation d'un objectif en mettant en oeuvre un tel projectile.

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2996010A (en) * 1944-06-30 1961-08-15 Rudolph O Frantik Projectile
US3905299A (en) * 1972-08-08 1975-09-16 Pacific Technica Corp Discarding sabot projectiles
US4187783A (en) * 1978-03-13 1980-02-12 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Discarding sabot munition

Also Published As

Publication number Publication date
ES519048A0 (es) 1983-11-01
EP0086711A1 (fr) 1983-08-24
FR2521717A1 (fr) 1983-08-19
ES8309003A1 (es) 1983-11-01
NO830505L (no) 1983-08-17
EP0086711B1 (fr) 1985-08-07
DE3360493D1 (en) 1985-09-12
ATE14792T1 (de) 1985-08-15
FR2521717B1 (fr) 1986-11-21
NO152063C (no) 1985-07-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO152063B (no) Prosjektil med kinetisk energi.
US4648324A (en) Projectile with enhanced target penetrating power
US7568433B1 (en) Aerodynamically stable finless projectile
US4612860A (en) Projectile
US5509357A (en) Dual operating mode warhead
US3762332A (en) Projectile sabot
US3905299A (en) Discarding sabot projectiles
AU667060B2 (en) A practice projectile
US7448324B1 (en) Segmented rod projectile
US6510797B1 (en) Segmented kinetic energy explosively formed penetrator assembly
DK150257B (da) Anti-materiel projektil
US4244293A (en) Projectile designed for recoilless and virtually noiseless firing
US5297492A (en) Armor piercing fin-stabilized discarding sabot tracer projectile
US6308634B1 (en) Precursor-follow through explosively formed penetrator assembly
US5196650A (en) Projectile and sabot assembly
US4878432A (en) Multistage kinetic energy penetrator
US2407264A (en) Projectile
CN110906806A (zh) 外弹道末段底爆增速侵彻穿甲弹
US6763765B2 (en) Break-away gas check for muzzle-loading firearms
NO158273B (no) Drivsats for et artilleriprosjektil.
DK157418B (da) Panserbrydende projektil
US6662726B1 (en) Kinetic energy penetrator
US3103889A (en) Fragmentation bullet
US4148259A (en) Sabot assembly for a subcaliber spin stabilized projectile
US5092246A (en) Small arms ammunition