NO141935B - Bremseanordning for en vinsj. - Google Patents

Bremseanordning for en vinsj. Download PDF

Info

Publication number
NO141935B
NO141935B NO113773A NO113773A NO141935B NO 141935 B NO141935 B NO 141935B NO 113773 A NO113773 A NO 113773A NO 113773 A NO113773 A NO 113773A NO 141935 B NO141935 B NO 141935B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
brake
valve
winch
maneuvering
pin
Prior art date
Application number
NO113773A
Other languages
English (en)
Other versions
NO141935C (no
Inventor
Wallace J Witwer
Original Assignee
Harnischfeger Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Harnischfeger Corp filed Critical Harnischfeger Corp
Priority to NO113773A priority Critical patent/NO141935C/no
Publication of NO141935B publication Critical patent/NO141935B/no
Publication of NO141935C publication Critical patent/NO141935C/no

Links

Landscapes

  • Braking Arrangements (AREA)

Description

Denne oppfinnelse angår en bremseanordning for en vinsj for anvendelse i forbindelse med eksempelvis en kjørbar kran eller lignende for løfting og senking av en last med en hydraulisk motor, samt et hydraulisk bremseorgan for trommelen med stillinger for tiltrukket bremse og frigjort bremse, hvor bremseorganet for vinsjens trommel omfatter en én-veis kobling.
I mobilkraner og lignende utstyr benyttes vinsjer som
kan rotere i motsatte retninger for heising henholdsvis -senking av en last. Noen vinsjer drives fra en hydraulisk motor og har en fjærbelastet, hydraulisk utløsbar brems. Både motoren og bremsen betjenes fra egnede styreinnretninger. I praksis er det normalt nødvendig å utløse bremsen før,vinsjens motor begynner å rotere, og i visse utstyr finnes styreinnretninger for automa-tisk drift av vinsjmotoren i en ønsket retning umiddelbart etter frigjøringen av bremsen for å unngå eller hindre at lasten kan falle ned uten styring. I noen tidligere vinsjer og styreinnretninger for samme er den hydrauliske bremsesylinder direkte forbundet med vinsjmotorens hydrauliske krets, og en balanseventil er således anordnet at den tvinger vinsjmotoren til å arbeide i senkeretningen så snart bremsen er løsnet. Denne anordning har visse ulemper. For det første kan det hende at en fallende last overtar og bruker opp det tilgjengelige oljeforråd for motoren med den følge at den forstyrrer bremsedriften. For det annet tillater ikke en sådan anordning en jevn operasjon ved håndtering av lasten, fordi den kraftdrevne senking finner sted umiddelbart etter frigjøring av bremsen. Det er derfor ønskelig å tilveie-bringe forbedrede vinsjer og styreinnretninger for samme hvor de nevnte ulemper er unngått, hvilket i henhold til oppfinnelsen oppnås ved at bremseanordningen omfatter manøverventilorganer for motoren, bremseventilorganer for bremseorganene, og organer som tjener til å sette manøverventilorganene og bremseventilorganene i virksomhet og virker for ved en senkeoperasjon å sette bremse-
ventilorganene i virksomhet og løsgjøre bremseorganene og deretter sette manøverventilorganet i virksomhet og motoren i virksomhet i senkeretningen.
US-PS 1 985 445 synes å vise en type av tidligere
kjente utførelser, hvor bremsen under en senkeoeparsjon kobles inn samtidig med at vinsjmotoren arbeider ved igangsetting av en senkeoperasjon. Dette er imidlertid det motsatte av hva nærværende oppfinner foreslår. Oppfinneren anvender ennvidere en leddanordning for.å oppbå en etterfølgende påvirkning av bremseventilen og styreventilen. Ved det nevte US-PS finnes der imidlertid intet sådant ventilarrangement eller noen sådan leddanordning; ennvidere er bremsesylinderen for bremsen hydraulisk forbundet med resten av systemet, således at de uheldige følger som skal unngås ved hjelp av oppfinnelsen, nettopp oppstår. Ved den kjente anordning er væsketrykket til bremsen proporsjonalt med væsketrykket til vinsjmotoren.
Når manøverspaken befinner seg i nøytral stilling, er bremseventilen lukket og styreventilen i nøytral stilling. Dette har til følge at bremsen er satt på og motoren står stille. Når spaken beveges fra nøytral stilling mot senkestilling, åpner bremseventilen først for å frigjøre bremsen og vinsjen begynner å
rotere som følge av kraften fra lasten; deretter åpner styreventilen for å bevirke at motoren drives for senkningsoperasjonen og lasten senkes under kraftstyring. Denne operasjonsrekkefølge tillater en jevn drift av vinsjen. Når manøverspaken beveges fra nøytral stilling mot heisestilling, forblir bremseventilen stengt og bremsen står på, men styreventilen åpner for å bevirke at motoren arbeider for heising av lasten. Denne rekkefølge av operasjoner er mulig fordi den énveisvirkende kobling mellom bremseskiven og motorakselen tillater relativ dreiebevegelse mellom dem i heiseretningen mens bremsen står på.
De ovenfor nevnte fordeler og ytterligere trekk vil
fremgå av nedenstående beskrivelse av et utførelseseksempel under henvisning til tegningene, hvis fig. 1 viser et perspektivriss av en kjørbar kran utstyrt med en vinsj ifølge oppfinnelsen, fig. 2 viser i større målestokk et snitt gjennom vinsjen som brukes i kranen ifølge fig. 1, fig. 3 viser en koblingskrets for en vinsj ifølge oppfinnelsen, fig. 4 viser skjematisk bremseventilen og styreventilen i utførelsen ifølge fig. 3, i senkestilling, fig.5 viser
bremseventilen og styreventilen i heisestilling, fig. 6 viser et sideriss i større målestokk av styreventilen og bremseventilen og fig. 7 viser en detalj ved leddforbindelsen sett i retning av pilene 7 på fig. 6.
Fig. 1 viser en mobil kravn 10 med en vinsj 12. Kranen
10 har en øvre krandel 14 som er dreibar om en vertikal akse på kranens understell 16 som tilhører en kranvogn 18. Kranens øvre del 14 omfatter et hus 20, til hvis nedre ende en bevegelig kran-bom 22 er festet således at denne kan svinges i vertikalplanet. Vinsjen 12 er anbragt på toppen av huset 20 og utstyrt med en line 24 for håndtering av en last 26. Linen 24 er ført over en line-skive 28 ved enden av bommen 22. Vinsjen 12 drives enten i retning for heising eller senking og bremses ved hjelp av egnede styreinnretninger (ikke vist på fig. 1) som på kjent vis er anordnet i en førerkabine 30 i kranens 10 hus 20. Vinsjen 12 ifølge fig. 2 omfatter, en bæreramme 32 hvorpå en hydraulisk vinsjmotor 34 av konvensjonell type er anbragt. Vinsjmotoren 3 4 har en uttaksaksel 36 som er dreibar i begge retninger og som er forbundet med en drivaksel 38 som er dreibart lagret i vinsjbærerammen 32. Videre omfatter vinsjen 12 en vinsjtrommel 44 som er dreibart lagret i lågere 46 og 48 i bærerammen 32. Drivakselen 38 er over en planettannhjulmekanisme eller -anordning 50 koblet til trommelen 44 for dreining av denne. Det er å forstå at igangsettingen av den hydrauliske motor 34 for dreining i den ene eller den annen retning bevirker tilsvarende dreining av drivakselen 38 og over planetdriften 50 tilsvarende dreining av vinsjtrommelen 44.
Planettannhjuldriften 50 som forbinder akselen 38 med trommelen 44, omfatter følgende komponenter: et solhjul 51 er festet til akselen 38 for dreining sammen med denne og er i stadig inngrep med et antall planethjul 52 som er jevnt fordelt langs omkretsen av en dreibar bærer 53. Planethjulene 52 er også i stadig inngrep med en indre tannkrans 54 som er festet til bære-rammens 32 hus. Bæreren 53 omfatter også en indre del 55 som har indre tannhjul 56 som er i inngrep med et utvekslingstannhjul 57 som roterer fritt om akselen 38. Vekseltannhjulet 57 har en tannhjuldel 58 som er i stadig inngrep med et annet sett planethjul 59 som er jevnt fordelt langs omkretsen av og dreibart anbragt i en annen bærer 60. Planethjulene 59 er også i konstant inngrep med en stor indre tannkrans 61 som også er stivt anbragt i bære-rammens 32 hus. Den dreibare bærer 60 har indre tannluker eller spor 62 ved hjelp av hvilke den er festet på en hylse 63. Den sistnevnte er anbragt på passende friksjonsfrie lågere 48 og har en kile eller spor-kile-forbindelse 65 med innersiden av trommelen 44.
Vinsjen 12 omfatter også bremseinnretninger til å hindre trommelens dreining under visse forhold. Som vist på fig. 2 omfatter bremseinnretningene en bremseskive 72 som er anbragt på en énveiskobling 74 av konvensjonell utførelse som igjen er anbragt på drivakselen 38. Når akselen 38 roterer i heiseretningen, forekommer relativ dreiebevegelse mellom bremseskiven 72
og drivakselen 38 som følge av énveiskoblingens 74 virkning, Når akselen 38 roterer i senkeretningen, roterer bremseskiven 72 sammen med akselen. Bremseinnretningen omfatter dessuten to peri-feriske bremseenheter som hver omfatter to bremsesko 78, en hydraulisk bremsesylinder 80 og bremsefjærinnretninger 82. Bremseskoene 78 er anbragt bevegelige på en brakett 84 som bæres av vinsjens 12 bæreramme 32. Bremseskoene 78 er bevegelige ved hjelp av en stang 86 fra en åpen eller fri stilling, i hvilken de går klar av bremseskiven 72, til en lukket eller bremsestilling, i hvilken de er i inngrep med bremseskiven 72. Bremseskoene 78 tvinges normalt til bremsestilling mot bremseskiven 72 ved hjelp av fjær-innretningen 82 som virker over stangen 86. Etterat bremsesylinderen 89 er tilført trykkmedium fra et passende forråd, beveges bremseskoene 78 mot fjærenes 82 virkning ved hjelp av stangen 86 til fri stilling klar av bremseskiven 72. Når bremseskoene 78
er i inngrep med bremseskiven 72, hindrer de dreining av bremseskiven 72, drivakselen 38 og trommelen 44 i senkeretningen. Når bremseskoene 78 er i inngrep med bremseskiven 72 mens den hydrauliske motor 34 og akselen 38 er i gang og roterer i vinsjens hei-seretning, hindrer imidlertid bremseskoene ikke motorens rota-sjonsbevegelse og heller ikke drivakselens eller trommelens, hvilket skyldes den anordnede énveiskobling 74.
Fig. 3 viser skjematisk et koblingsskjerna for vinsjmotoren 34 og bremseinnretningens bremsesylinder 80. Motoren 34 og bremsesylinderen 80 tilføres hydraulisk fluidum fra separate pumper 110 hhv. 102, således at fluidumtap i den ene enhet ikke påvirker den andre. Bare én bremsesylinder 80 er vist på fig. 3.
Ifølge fig. 3 omfatter bremsesylinderen 80 et hus 88 med et stempel 90 som er fjærbelastet ved en tilbakeføringsfjær 92. Huset 88 er utstyrt med en fluidumport 94 som er i forbindelse med en ledning 96 for hydraulisk væske som fører til en vinsj-bremseventil 98. Den sistnevnte er ved en ledning 100 forbundet med en hydraulisk bremseventilpumpe 102 av konvensjonell type og gjennom en annen ledning 104 med en beholder 107 for hydraulisk væske. Mellom ledningene 100 og 104 er der anordnet en strøm-deler 103 som i visse, ikke nærmere angitte tilfelle, kan kort-slutte den nedenfor omtalte beholder 106.
Bremseventilen 98 som også bare er vist skjematisk på
fig. 3, er en vanlig tolstillings ventil med en bevegelig ventilsleide som på fig. 3 er vist i bremsestilling og som kan beveges mot venstre ifølge fig. 3 ved hjelp av en ventilstamme eller ventilstang 108 for frigjøring av bremsen. Med bremseventilen 98 i bremsestilling er ledningen 100 i forbindelse med ledningen 104 og væskestrømmen fra pumpen 102 ledes til beholderen 107. Videre er i bremsestilling ledningen 96 forbundet med ledningen
104 og væsken i bremsesylinderens 80 hus 88 tømmes over i beholderen 106 når fjæren 92 presser stemplet 90 mot venstre (ifølge fig. 3) til bremsestilling. Dette fører til at bremseskoene 78 som er vist på fig. 2, kommer i inngrep med bremseskiven 72.
Når bremseventilen 98 er i fri stilling, er ledningen 100 forbundet med ledningen96 og væskestrømmen fra pumpen 102 bevirker økning av trykket i bremsesylinderen 80 med den følge at stemplet 90 beveges mot høyre ifølge fig. 3 mot fjærens 9.2 virkning for fri-gjøring av bremsen, således at bremseskoene 78, som er vist på
fig. 2, vil slippe grepet på bremseskiven 72.
Vinsjens 12 hydrauliske motor 34 kan rotere i begge retninger med en ønsket hastighet, idet den tilføres væske fra en hydraulisk vinsjmotorpumpe 110. Fluidumstrømmen.mellom pumpen 110 og motoren 34 styres ved hjelp av en konvensjonell treveis eller trestillings styreventil 112. Den hydrauliske vinsjmotor 34 er av konvensjonell type og har to åpninger eller porter 114, 116, og motorens rotasjonsretning er bestent ved gjennom hvilken av de to porter trykkmedium tilføres. Motorens 34 rotasjonshastighet bestemmes ved hjelp av trykkmediumtilførselen. Det antas for klarhetens skyld at med motorens 34 port 114 åpen roterer vinsjen 12 for senking av lasten, og med porten 116 åpen
i retning for heising av lasten.
Ventilen 112 som er vist skjematisk på fig. 3, er en vanlig hydraulisk ventil for tre ventilstillinger og har en bevegelig ventilsleide 118 som er vist i nøytral stilling på fig. 3 og som er bevegelig mot høyre (ifølge fig. 3) til vinsjsenkestillingen og mot venstre til vinsjheisestillingen. Bevegelsen overføres til sleiden over ventilstammen 120. Som forklart nærmere nedenfor,
er både bremseventilens 98 ventilstamme 108 og styreventilens 112 ventilstamme 120 begge betjent på en koordinert måte ved hjelp av en ventilkontroll- eller -styreinnretning som omfatter en enkelt manøver- eller styrespak 122 og en leddoverføring 124. Utstrek-ningen av bevegelsen i den ene eller den andre retning fra nøytral stilling av styreventilens 112 ventilsleide 118 regulerer trykk-mediumtilførselen til den hydrauliske motor 34 og styrer derved motorens hastighet.
Styreventilen 112 er over en tilførselsledning 126 forbundet med pumpen 110 og over en returledning 128 og en ledning 104 med beholderen 107. Styreventilen 112 er ved ledninger 130
og 132 også forbundet med portene 114 hhv. 116 i vinsjmotoren 34. En vanlig lavtrykksavlastningsventil 138 er koblet inn i ledningen 128. En sikkerhetsventil 134 av tallerkentypen og en hovedavlast-ningsventil 136 er koblet inn mellom tilførselsledningen 126 og returledningen 128. En fjærbelastet tilbakeslagsventil .140 er anordnet mellom ledningen 132 og returledningen 128. En tilsvarende eller lignende ventil 142 er anordnet mellom ledningen 130
og returledningen 128. Når styreventilens 112 sleide 118 er i nøytral stilling, som vist på fig. 3, er fluidumstrømmen fra pumpen 110 til motoren 34 sperret og ledes gjennom styreventilen 112 til beholderen 107.
For ordens skyld bemerkes at "ventilsleide" både kan om-fatte skyvesleide og dreiesleide.
Når styreventilens sleide 118 beveges til senkestillingen, dvs. mot høyre på fig. 3 og 4, forbindes tilførselsledningen 126 fra pumpen 110 over styreventilen 112 med væskeledningen 130 som er i forbindelse med vinsjmotorens 34 port 114. Deretter forbindes motorens 3 4 port 116 over ledningen 132, ventilen 112, ledningen 128 og lavtrykksavlastningsventilen 138 med beholderen 107. I denne tilstand bevirker styreventilen at vinsjmotoren roterer i senkeretningen, dvs. for senking av lasten. Som nevnt bestemmer ut-strekningen av en sådan bevegelse mot høyre av ventilsleiden 118 med hvilken hastighet vinsjmotoren 34 og vinsjtrommelen 44 roterer.
Når styreventilsleiden 118 beveges fra nøytral stilling mot venstre ifølge fig. 3 og 5, forbindes ledningene 126 og 128 over styrventilen 112 med ledningene 132 hhv. 130 for tilførsel av trykkmedium gjennom vinsjmotorens 34 port 116. Dette fører til at vinsjmotoren 34 og vinsjtrommelen 44 roterer i heiseretningen og utslaget av bevegelsen av ventilsleiden mot venstre bestemmer rotasjonshastigheten.
Fig. 6 er et i større målestokk tegnet sideriss av styreventilen 112 og bremseventilen 98 ifølge fig. 3 og viser deres utforming samt innbyrdes forbindelse. Ventilen 98 og styreventilen 112 er anordnet stivt på en egnet bærer 146 som antas å være anordnet i kranens 10 førerkabin eller førerhus 30. Styreventilen 112 er anordnet over bremseventilen 98 og begge ventiler er således anbragt at deres sleider 118 hhv. 106 som rager ut av ventilhusenes endepartier, er innbyrdes parallelle. Sleidene 118 og 106 beveges rettlinjet som følge av bevegelsen av manø-verspaken 122 som virker over leddinnretningen 124. Leddover-føringen omfatter en svingbar del 148 i form av et nav 150 som kan dreies i begrenset utstrekning på et bærelager 152 på en fast aksel 154. Den sistnevnte aksel er fast anbragt på et hus 156
på bærekonstruksjonen 146. Spaken 122 er stivt forbundet med delens 148 nav 150 og kan dreies sammen med dette. På fig. 6
er spaken 122 vist i nøytral stilling; den kan beveges mot urviserens retning eller nedover ifølge fig. 6 til vinsjsenkestil-ling og med urviserens retning eller oppover til vinsjheisestil-ling. Dem bevegelige del 148 er utstyrt med en øvre og nedre arm 158 hhv. 160 som er fast forbundet med navet 150 og rager ut fra samme. Armene 158, 160 er utstyrt med stive pinner 162, 164 ved de respektive ender. Et øvre eller første ledd 166 er anordnet mellom pinnen 162 på den øvre arm 158 og en pinne 170 på styreventilens 112 ventilstamme 120. Leddet 166 holdes på plass på pinnene 162, 170 ved hjelp av en skive 172 og splintpinner 176 hhv. 178. Leddet 166 er forsynt med en sliss 180 som pinnen 162 på armen 158 er i glidbart inngrep med og tjener som en dødgangs-forbindelse som tillater en begrenset relativ bevegelse mellom
pinnen 162 og leddet 166 når manøverspaken 122 beveges fra nøytral stilling til senkestilling.
Pinnen 164 på den nedre arm 160 er dreibar i et hull 182 i en leddplate 184 som er forbundet med bremseventilens 98 ventilstamme 108. Platen 184 har en sliss 186 og en pinne 188 som er anordnet ved enden av en aksel 190, er glidbar i slissen. Akselen 190 er dreibart forbundet med ventilstammen 108 ved hjelp av en pinne 192. Pinnen 188 er festet i slissen 186 med en skive 194 og en splint 196. Platen 184 er ved hjelp av en strekkfjær 198 forbundet med et fremspring 200 på navet 150. Fjæren 198 griper i et hull 202 i fremspringet 200 og om en pinne 204 på platen 184. Den sistnevnte plate er utstyrt med en stoppepinne eller et fremspring 206 som legger seg an mot siden av den nedre arm 160.
Fig. 6 viser styrespaken 122 i nøytral stilling, styreventilen 112 i nøytral stilling og bremseventilen 98 i bremsestilling. Dreining av styrespaken 122 nedover bevirker at en kraft overføres over armen 160 til platen 184 for bevegelse av bremse-ventilstammen 108 innover (til høyre på fig. 6) fra bremsestilling til fri stilling, i hvilken bremsen er koblet fra. Denne begegelse skjer før kraften overføres ved armen 158 til leddet 166 for bevegelse av styreventilens stamme 120 fra nøytral stilling mot senkestilling. Når bremseventilens sleide 106 har nådd sin endestilling, vil ytterligere bevegelse av styrespaken 122 og ytterligere bevegelse utover (til venstre ifølge fig. 6) av styreventilens sleide 118 være mulig for økning av motorens 34 senkehastighet fordi platen 184 kan svinges i forhold til armen 160 og akselen 190. Dreining av styrearmen 122 fra senkestilling tilbake til nøytral stilling fører til at styreventilens sleide 118 beveges tilbake til nøytral stilling før bremseventilens sleide 106 er ført tilbake til bremsestilling. Dreining av styrespaken 122 fra nøytral stilling mot heisestilling bevirker at en kraft overføres over armen 158 til leddet 166 for bevegelse av styreventilens sleide 118 innad fra nøytral stilling til heisestilling, men en sådan bevegelse bevirker ingen bevegelse av bremseventilsleiden 106 fordi platen 184 er bevegelig i forhold til pinnen 188. Dreining av styrespaken 122 fra heisestilling tilbake til nøytral stilling uten å bevirke en bevegelse av bremseventilsleiden 106 resulterer i retur av styreventilsleiden 118 til nøytral stilling.
Kranens 10 vinsj 12 virker på følgende måte. Det antas at begge pumper 102 og 110 er i drift, at styrespaken 122 er i nøtral stilling, at bremseventilen 98 er i bremsestilling og at styreventilen 112 er i nøytral stilling. Under disse betingelser står vinsjmotoren 34, vinsjakselen 36 og vinsjtrommelen 44 stille, bremsesylinderen 80 er ute av drift og bremseskoene 78 er i inngrep med bremseskiven 72.
For å få vinsjen 12 i bevegelse for senking av lasten beveges styrespaken 122 mot urviserens retning (på fig. 6). Bremseventilens 98 ventilsleide 106 beveges innover fra bremsestilling til fri stilling og bremsesylinderen 80 utsettes for trykk med den følge at bremseskoene 78 frigjør bremseskiven 72. Vinsjtrommelen 44 kan da rotere fritt i senkeretningen og kommer i be-vebegsle ettersom en last 26 på kranens 10 line 24 begynner å senkes som følge av tyngdekraften. Bevegelsen foregår da jevnt når styrespaken 122 beveges videre mot senkestilling når bremseventilens 98 ventilsleide 118 når sin fullt åpne stilling og leddinnretningen 124 tvinger styreventilens sleide 118 til å bevege seg utover (ifølge fig. 6) mot senkestilling. En sådan bevegelse bevirker at trykkmedium tilføres vinsjmotorens 34 port 114 og motoren begynner å rotere i senkeretningen. Motoren 34 driver akselen 38 og den sistnevnte tvinger gjennom planethjulene 50 vinsjtrommelen 44 til å dreies i senkeretningen. Vinsjtrommelen 44 roterer allerede, men den sistnevnte operasjon tvinger den til å rotere med større hastighet..Bevegelsen av spaken 122 til senkestilling bevirker økning av vinsjmotorens 44 rotasjonshastighet, mens bevegelsen av spaken i motsatt retning bevirker en reduksjon an trommelens rotasjonshastighet.
Når manøverspaken 122 er ført tilbake til nøytral stilling, bevirker leddinnretningen 124 at styreventilens 112 sleide 118 går tilbake til nøytral stilling og dermed avlastning fra trykket av motoren 3 4 gjennom porten 114. Etter dette bevirker leddinnretningen 124 tilbakebevegelse av bremseventilens 98 sleide 106 til bremsestilling, avlastning av trykket i bremsesylinderen 80 og inngrep på ny mellom bremseskoene 78 og bremsevinsjens 12 bremseskive 72.
For å drive vinsjen 12 i heiseretningen beveges spaken 122 i urviserens retning (ifølge fig. 6) til heisestilling. Styreventilens 112 ventilsleide 118 beveges da innad ved hjelp av leddinnretningen 124, dvs. til heisestilling. Vinsjmotoren 34 mottar da trykkmedium gjennom porten 116 og motoren begynner å rotere i heiseretningen. En sådan bevegelse av spaken 122 bevirker ikke noen bevegelse av bremseventilens sleide 106, fordi sleiden ikke kan beveges ut over bremsestillingen. Slissen 186 i ledd-innretningens 124 plate 184 gjør det imidlertid mulig at platen kan beveges tilstrekkelig i urviserens retning i forhold til pinnen 186 for å tillate at styreventilens 112 ventilsleide 118 kan bevege seg innover. Da bremseventilen 98 fremdeles er i bremsestilling, forblir bremsesylinderen 80 uten trykk og bremseskoene 78 er fremdeles i inngrep med bremseskiven 72. Enveiskoblingen 74 mellom bremseskiven 72 og motorakselen 36 og drivaskelen 38 tillater imidlertid at disse aksler roterer i heiseretningen selv om bremsen fremdeles står på. Ytterligere bevegelse av spaken 122
i heiseretningen bevirker en økning av vinsjmotorens 44 hastighet. Bevegelse av spaken 122 i motsatt retning bevirker en reduksjon av trommelens rotasjonshastighet.
Når manøverspaken 122 føres tilbake til nøytral stilling, bevirker leddinnretningen 124 at styreventilens 112 ventilsleide 118 føres tilbake til nøytral stilling og bevirker opphe-velse av trykket i motoren 3 4 gjennom porten 116. Bremseventilens 98 ventilsleide 106 beveger seg imidlertid ikke bort fra bremsestillingen. Da bremsen fremdeles står på, hindres vinsjtrommelens
44 rotasjon i senkestillingen.

Claims (6)

1. Bremseanordning for en vinsj for anvendelse i forbindelse med eksempelvis en kjørbar kran eller lignende for løfting og senking av en last (26) med en hydraulisk motor (34) som driver en vinsjtrommel (44), samt et hydraulisk bremseorgan (72 ... 94) for trommelen med stillinger for tiltrukket bremse og frigjort bremse, hvor bremseorganet for vinsjens trommel omfatter en én-veis kobling (74) for å tillate motoren (34) å arbeide i vinsjens løfte-retning mens bremseorganet holdes i en stilling for tiltrukket brems av et fjærorgan (92), karakterisert ved at den omfatter manøverventilorganer (112) for motoren (34), bremseventilorganer (98) for bremseorganene ( 72 ... 94), og organer (122, 124) som tjener til å sette manøverventilorganene (112) og bremseventilorganene (98) i virksomhet og virker for ved en senkeoperasjon å sette bremseventilorganene (98) i virksomhet og løs-gjøre bremseorganene (72 ... 94) og deretter sette manøverventil-organet (112) i virksomhet og motoren (34) i virksomhet i senkeretningen .
2. Anordning i henhold til krav 1, karakterisert ved at organene (122, 124) for å sette ventilorganene i virksomhet, er virksomme i vinsjens løfteretning for å bevirke at manøverventilorganene (112) kan settes i virksomhet og motoren (34) kan settes igang i løfteretningen samtidig som bremseventilorganet (98) og bremseorganet (72 ... 94) forblir i stilling for tiltrukket bremse.
3. Anordning i henhold til krav 2, karakterisert ved at de samvirkende organer for å sette ventilorganene (98, 112) i virksomhet omfatter en bevegelig manøverspak (122) og en leddanordning (124) forbundet mellom manøverspaken (122) og manøver-ventilorganet (112) og bremseventilorganet (98).
4. Anordning i henhold til et av de foregående krav, karakterisert ved at organene (122, 124) for påvirkning av ventilorganene (98, 112) er innrettet til å påvirke ventil-stenger (108, 120) for vedkommende ventilorgan.
5. Anordning i henhold til krav 4, karakterisert ved at manøverventilen (112) har en ventilsleide (118) som ved hjelp av den tilhørende ventilstang (120) er innstillbar i en nøytralstilling, en løftestilling og en senkestilling, og at bremseventilen (98) har en ventilsleide (106) som ved hjelp av den tilhørende ventilstang (108) er innstillbar i en stilling for tiltrukket brems og en stilling for frigjort brems.
6. Anordning i henhold til kravene 4 og 5, karakte r i s e r t ved at manøverspaken (122) står i forbindelse med et organ (148, 150) som ved hjelp av manøverspaken (122) er svingbart om et punkt (154) og er forsynt med en første arm (158) og en annen arm (160) og med en første tapp (162) på den første arm (158) og med en annen tapp (164) på den annen arm (160), med et første ledd (166) som er leddbart forbundet mellom den første tapp (162) og manøverventilens (112) ventilstang (120) og forsynt med en sliss (180) som den første tapp (162) samvirker med og danner en dødgangsforbindelse, et annet ledd (184) som er svingbart forbundet mellom den annen tapp (164) og bremseventilens (98) ventilstang (108) og forsynt med en sliss (186) som en tapp (188) på bremseventilens (98) ventilstang (108) samvirker med og danner en ytterligere dødgangsforbindelse med et stqppfremspring (206) på det annet ledd (184) for samvirke med den annen arm (160) og med et forspenningsorgan (198) mellom det annet ledd (184) og det nevnte organ (148, 150) for å forspenne det annet ledd (184) således at stoppfremspringet (206) går til samvirke med den annen arm (160) .
NO113773A 1973-03-21 1973-03-21 Bremseanordning for en vinsj. NO141935C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO113773A NO141935C (no) 1973-03-21 1973-03-21 Bremseanordning for en vinsj.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO113773A NO141935C (no) 1973-03-21 1973-03-21 Bremseanordning for en vinsj.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO141935B true NO141935B (no) 1980-02-25
NO141935C NO141935C (no) 1980-06-04

Family

ID=19877987

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO113773A NO141935C (no) 1973-03-21 1973-03-21 Bremseanordning for en vinsj.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO141935C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO141935C (no) 1980-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3776518A (en) Winch and control means therefor
US3249336A (en) Hydraulic winch control mechanism
US2959396A (en) Reversible hydraulic winch
NO119561B (no)
US3107899A (en) Tractor winch
US3815478A (en) Pipelayer hydraulic drawworks with free-fall
US3722707A (en) Hydraulic crane control to prevent uncontrolled falling of load
US4588057A (en) Loaded hydraulically actuatable piston and controls system therefor
US2220815A (en) Hydraulic hoist
US3895779A (en) Hoisting winch, in particular for a boring machine
US3785503A (en) Boom control mechanism for tractors or the like
US3702648A (en) Brake release reversing transmission clutches
NO141935B (no) Bremseanordning for en vinsj.
US3033531A (en) Hydraulic winch
US2966752A (en) Cranes
US3581586A (en) Ratchet winch
US3876182A (en) Air hoist with an overload protection device
US3988008A (en) Power lowering system
US2945572A (en) Hydraulic control of brakes
US4033553A (en) Double-drum winch
NO311294B1 (no) Heisevinsj med frittfallsbremse
US3301532A (en) Automatic limit control for air hoist
NO304879B1 (no) Kran, spesielt for hÕndtering av gods
US3990552A (en) Variably biased control mechanism
US2161008A (en) Control device for variable speed gearing