NO140443B - Anslagskontaktanordning i et tennroer - Google Patents

Anslagskontaktanordning i et tennroer Download PDF

Info

Publication number
NO140443B
NO140443B NO761013A NO761013A NO140443B NO 140443 B NO140443 B NO 140443B NO 761013 A NO761013 A NO 761013A NO 761013 A NO761013 A NO 761013A NO 140443 B NO140443 B NO 140443B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
contact
parts
nose part
nose
sleeve
Prior art date
Application number
NO761013A
Other languages
English (en)
Other versions
NO761013L (no
NO140443C (no
Inventor
John Lennart Nordgren
Gunnar Gudmund Thordarson
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of NO761013L publication Critical patent/NO761013L/no
Publication of NO140443B publication Critical patent/NO140443B/no
Publication of NO140443C publication Critical patent/NO140443C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H35/00Switches operated by change of a physical condition
    • H01H35/14Switches operated by change of acceleration, e.g. by shock or vibration, inertia switch
    • H01H35/146Switches operated by change of acceleration, e.g. by shock or vibration, inertia switch operated by plastic deformation or rupture of structurally associated elements
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C19/00Details of fuzes
    • F42C19/06Electric contact parts specially adapted for use with electric fuzes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air Bags (AREA)
  • Switches Operated By Changes In Physical Conditions (AREA)
  • Manufacturing Of Electrical Connectors (AREA)
  • Contacts (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en anslagskontaktanordning i et tennrør, som er innrettet for montering i den forreste ende av et prosjektil, hvilket rør består av en stiv nesedel og en stiv basisdel og har en dreibar forbindelse for å holde delene sammen mekanisk slik at de er innbyrdes dreibare, hvilken forbindelse er slik mekanisk dimensjonert at den svikter som følge av etter-givenhet eller brudd når den utsettes for krefter som opptrer ved skrått anslag av prosjektilet mot et mål, og har en kontakt-anordning i overgangen mellom de to deler som reagerer på innbyrdes bevegelse av delene i aksial eller radial retning for betjening av en tennkrets, når den innbyrdes bevegelse overskrider en viss verdi.
Anslagskontaktanordninger i slike tennrør er vanligvis hovedsakelig bare følsomme for treff forfra, dvs. retardasjon bakover sett i retning av prosjektilets bevegelse. Selve kontakten kan f.eks. være av den art som omfatter en bevegelig kule som endrer stilling ved aksial retardasjon og derved slutter eller bryter en forbindelse slik at en tennings-puls frembringes. Slike anordninger arbeider riktig ved anslag i en stor vinkel i forhold til målet. Det vil da bli en deformering av nesepartiet av tennrøret hvor anslagskontakten befinner seg og en trykkbølge vil forplante seg til anslagskontakten for tenning. Ved anslag mot jordmål i liten vinkel er imidlertid slike anslagskontaktanordninger upålitelige og det kan hende at tenningskretsen gjøres uvirksom ved sideveis deformering eller brudd, før tenningspulsen er frembragt.
Når således et prosjektil som er forsynt med et tennrør, som består av to deler, treffer jordmål i liten vinkel kan det hende at nesedelen hvor vanligvis anslagskontakten befinner seg brytes bort fra basisdelen slik at tenningskretsen gjøres uvirksom ved kortslutning eller brudd i en forbindelses-leder mellom nesedelen og basisdelen før tenningspulsen er levert av anslagskontakten som sitter i nesedelen.
Hensikten med oppfinnelsen er å eliminere risikoen for feilfunksjon av tennrøret.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at et parti av basisdelen som vender mot nesedelen omfatter en med en sentral åpning forsynt metallplate som danner mekanisk skille mellom de to deler og elektrisk jording for tennkretsen, og at kontaktanordningen har et første kontaktelement som bæres av nesedelen og har et hovedsakelig hylseformet metallegeme som rager ut fra nesedelen inn i et utvidet parti i metallplaten og et andre kontaktelement som bæres av basisdelen og er elektrisk forbundet med metallplaten og normalt har avstand fra det første kontaktelement, men innrettet til å slutte kontakt med dette ved innbyrdes bevegelse mellom de to deler for betjening av tennkretsen, idet en sentral leder, som forbinder en tennkondensator i nesedelen med en elektrisk tenner i basisdelen, strekker seg gjennom den sentrale åpning og er omgitt av og isolert fra det hylseformede legeme, og at det utvidede parti er anordnet i den sentrale åpning i den side av platen som vender mot nesedelen.
Oppfinnelsen skal nedenfor beskrives nærmere under henvisning til tegningene. Fig. 1 viser oppriss av et tennrør sammensatt av to deler og som har en anslagskontaktanordning ifølge oppfinnelsen. Fig. 2 viser et forenklet koplingsskjerna for tennkretsen i en anslagskontaktanordning ifølge oppfinnelsen. Fig. 3 og 4 viser aksiale snitt gjennom to forskjel-lige utførelser av anslagskontaktanordningen ifølge oppfinnelsen.
På fig. 1 har tennrøret 10 en nesedel 11 og en basisdel 12 som holdes sammen ved hjelp av en metallhylse 13. Basisdelen har en sylindrisk, gjenget del 14 som er beregnet på
å skrus inn i en motsvarende åpning i den ytre ende av et prosjektil. Delene er dreibare i forhold til hverandre og mekanisk forbundet på en måte som f.eks. er beskrevet i svensk patentskrift nr. 363.894.
Som vist på fig. 2 har anordningen en kjent anslagskontakt av treghetstypen og en anslagskontakt ifølge oppfinnelsen. Tennkretsen består av en elektrisk tenner 15, én kondensator 16 og to anslagskontakter 17 og 18, av hvilke don første 17 er en vanlig anvendt kontakt av treghetstypen og den andre 18 er en ansl-agskontakt ifølge oppfinnelsen. Komponentene i tennkretsen, dvs. den elektriske tenner 15, kondensatoren 16 og de to anslagskontakter 17 og 18, som er anordnet parallelt, er forbundet i serie med metallkappen som returleder. Kondensatoren er i operativ tilstand holdt kontinuerlig ladet via en motstand 19 fra et batteri 20. Ladekretsen består foruten motstanden 19 og kondensatoren 16 også av den elektriske tenner 15- Motstanden 19 er da så stor at strømpulsen som opptrer når kondensatoren er ladet fra batteriet, ikke er istand til å tenne den elektriske tenner.
Av komponentene i tennkretsen er kondensatoren 16, kontakten 17, motstanden 19 og det akselerasjonsaktiverte batteri 20 anordnet i nesedelen 11, mens den elektriske tenner 15 er anordnet i basisdelen 12 og anslagskontakten 18 ifølge oppfinnelsen er, slik det skal beskrives nærmere nedenfor, anordnet i forbindelsen mellom de to deler av tennrøret. Skille-linjen mellom nesedelen og basisdelen er på fig. 2 antydet med linjen 21. Rommet mellom de to deler 11 og 12 er adskilt fra hverandre ved hjelp av et tungmetallsjikt som er dannet av den øvre vegg av basisdelen som vender mot nesedelen. Denne mekaniske flate er på fig. 2 betegnet med 22. Den elektriske forbindelse mellom kondensatoren i nesedelen og den elektriske tenner i basisdelen er utformet som en sentralt anordnet leder 23 som strekker seg gjennom et hull 24 i metallflaten.
Virkemåten ved et normalt anslag av prosjektilet mot et mål i stor vinkel er at kontakten 17 sluttes slik at kondensatoren vil utlades gjennom den elektriske tenner som vil bevirke tenning.
Ved anslag mot jordmål i meget liten anslagsvinkel vil den mekaniske forbindelse mellom nesedelen og basisdelen brytes før treghetskontakten 17 påvirkes. Som følge av de små dimensjoner av hullet 24 vil den sentrale leder 23 allerede ved meget liten endring i den innbyrdes stilling av nesedelen og basisdelen, komme i berøring med metallflaten. Derved vil den elektriske tenner bli kortsluttet til kappen og tennrøret blir uvirksomt.
For å hindre en slik utilsiktet virkning av tenn-røret er kontakten 18 ifølge oppfinnelsen anordnet i forbindelsen mellom nesedelen og basisdelen. Kontakten 18 er på fig. 2 bare vist skjematisk som en metallhylse 25 som omgir den sentrale leder 23 fra hvilken den er elektrisk isolert. Hylsen 25
er mekanisk båret av nesedelen 11 og elektrisk forbundet med den pol av kondensatoren som vender mot lademotstanden 19- Hylsen strekker seg inn i et utvidet parti av hullet 24 i metallflaten og er forsynt med utragende kontaktelementer som skal beskrives nærmere nedenfor under henvisning til fig. 3 og 4, for å komme i berøring med metallflaten dvs. elektrisk jord når tennrøret brytes, før den sentrale leder kommer i berøring med kappen.
Når kontakt oppstår mellom hylsen og kappen vil tennkretsen bli sluttet på samme måte som ved slutning av kontakten 17 og kondensatoren vil utlade seg gjennom den elektriske tenner og bevirke tenning.
Fig. 3 viser den sentrale del av tennrøret i forbindelsen mellom nesedelen og basisdelen for i detalj å vise en første utførelsesform av en anslagskontaktanordning ifølge oppfinnelsen. Nesedelen er bak avsluttet med en isolerende kon-taktbæreplate 30, som befinner seg overfor basisdelen 12 som øverst har en metallplate 31. Delene kan være mekanisk forbundet på den måte som er beskrevet i det nevnte patentskrift hvor kontaktene som bæres av kontaktplaten danner en bryter. Sentralt gjennom metallflaten strekker det seg et hull 32, som i den øvre ende har et utvidet parti 33- Gjennom dette hull strekker det seg en sentral leder, som i dette tilfelle består av en øvre del. 34, som bæres av kontaktplaten 30 og en nedre del 35. De to deler 34 og 35 er forbundet ved hjelp av en hylse 36.
Delen 34 av den sentrale leder som bæres av kontaktplaten 30 har en flens 37 som tjener til feste av den sentrale leder til platen. Befestigelsen oppnås ved at den øvre del av delen 34 som befinner seg over flensen 37 nedenfra ved hjelp av et antall skiver 38,40 er ført inn gjennom en sentral åpning i kontaktplaten 30 og sluttelig gjennom en skive 41, som er anordnet på platen 30, hvorefter den del som rager ut over skiven 41 er deformert slik at skivene 38 til 40 klemmes mellom undersiden av kontaktplaten 30 og flensen 37.
Metallhylsen 42 består av en hylseformet eller aksial del 43 og en ringformet del 44. Den sistnevnte ringformede del rager radialt inn mellom de to skiver 39 og 40, mens den aksiale del 43 rager ned inn i det utvidede parti 33 av hullet i metallplaten. Den indre diameter av ringen 44 er større enn diameteren av den sentrale leder og ringen er således orientert at den er isolert fra den sentrale leder. En kontakttunge 45 er presset ut fra ringen for å danne elektrisk forbindelse med kondensatoren som befinner seg i nesedelen.
I den nedre ende av hylsen 43 er det anordnet et antall segmenter 46, som er bøyet radielt utover, slik at de befinner seg nærmere veggen i utsparingen enn resten av hylsen. Segmentene er innrettet til å samvirke med kontaktring 47, som
er festet på metallplaten slik at den har elektrisk kontakt med denne. Kontaktringen 47 rager innover i forhold til veggen i utsparingen og er forsynt med utsparinger 48, som vist nederst på fig. 3- Utsparingene 48 muliggjør sammensetting av kontakten som skjer ved at de utbøyde segmenter 46 føres inn i utsparingene 48. Hylsen 43 med segmentene kan dreies i forhold til den faststående ring 47, slik at segmentene i montert tilstand vil befinne seg overfor innoverragende deler av kontaktringen 47. Ved aksial forskyvning av nesedelen i forhold til basisdelen vil derfor segmentene efter en liten innbyrdes bevegelse komme i berøring med kontaktringen 47, som er forbundet med metallflaten og danner elektrisk jord i tennkretsen. Ifølge fig. 2 sluttes da kretsen slik at tenning skjer. Hvis nesedelen i stedet forskyves sideveis i forhold til basisdelen vil kontaktsegmentene på hylsen 43 komme i berøring med veggen i utsparingen eller hylsen 43 vil komme i berøring med kontaktringen 47, slik at det skjer en tenning som beskrevet ovenfor før den sentrale leder kommer i berøring med veggen i utsparingen.
Ved utførelsen av anordningen ifølge oppfinnelsen, som vist på fig. 4, har til hverandre svarende komponenter samme henvisningstall. Som i foregående utførelse har anslagskontakten 50 ifølge oppfinnelsen en hylsedel 51 og en ringformet del 52. Hylsedelen rager innover i utsparingen i metallflaten mens den ringformede del 52 er klemt mellom skivene 38 og 40. En kontaktring 53 for forbindelse av legeme 50 med kondensatoren i tennkretsen, er klemt mellom den ringformede del 52 og skiven 40. Den hylseformede del har utragende deler 54 som er innrettet for å samvirke med en kontaktring 55 på metallplaten. Ringen 55 kan ha samme form som ringen på fig. 3 eller bare bestå av innoverragende kontaktfingre, i hvilket tilfelle motsvarende spor er anordnet i de utragende deler 54 på hylsen 51 for å mulig-gjøre sammensetning av anordningen. Når kontakten er samlet slik at de utragende deler på metallhylsen 51 er ført gjennom utsparingene i kontaktringen 55 eller omvendt, dreies metallhylsen 51, slik at de utragende deler på hylsen 51 i montert tilstand vil befinne seg overfor innoverragende deler av kontaktringen 55. Ved relativ bevegelse mellom nesedelen og basisdelen aksialt eller transversalt, vil metallhylsen 51 komme i berøring med kontaktflaten av kontaktringen 55, slik at tenning vil skje før den sentrale leder kommer i berøring med veggen i utsparingen.

Claims (1)

  1. Anslagskontaktanordning i et tennrør (10), som er innrettet for montering i den forreste ende av et prosjektil, hvilket rør består av en stiv nesedel (11) og en stiv basisdel (12) og har en dreibar forbindelse (13) for å holde delene sammen mekanisk slik at de er innbyrdes dreibare, hvilken forbindelse er slik mekanisk dimensjonert at Jen svikter som følge av etter-givenhet eller brudd når den utsettes for krefter som opptrer ved skrått anslag av prosjektilet mot et mål, og har en kontakt-anordning (18) i overgangen mellom de to deler som reagerer på innbyrdes bevegelse av delene i aksial eller radial retning for betjening av en tennkrets (15,16,17,18,19,20), når den innbyrdes bevegelse overskrider en viss verdi, karakterisert ved at et parti av basisdelen (12) som vender mot nesedelen (11) omfatter en med en sentral åpning (24,32) forsynt metallplate (22,31) som danner mekanisk skille mellom de to deler og elektrisk jording for tennkretsen (15,16,17,18,19,20), og at kontaktanordningen (18) har et første kontaktelement (25,42,50), som bæres av nesedelen og har et hovedsakelig hylseformet metallegeme (43,51) som rager ut fra nesedelen inn i et utvidet parti (33) i metallplaten (22,31), og et andre kontaktelement (47,55) som bæres av basisdelen og er elektrisk forbundet med metallplaten og normalt har avstand fra det første kontaktelement, men innrettet til å slutte kontakt med dette ved innbyrdes bevegelse mellom de to deler (11,12) for betjening av tennkretsen, idet en sentral leder (23,34), som forbinder en tennkondensator (16) i nesedelen med en elektrisk tenner (15) i basisdelen, strekker seg gjennom den sentrale åpning (24,32) og er omgitt av og isolert fra det hylseformede legeme (43,51), og at det utvidede parti (33) er anordnet i den sentrale åpning i den side av platen (22,31) som vender mot nesedelen.
NO761013A 1975-03-26 1976-03-23 Anslagskontaktanordning i et tennroer NO140443C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7503490A SE397727B (sv) 1975-03-26 1975-03-26 Anslagskontaktanordning vid projektiler

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO761013L NO761013L (no) 1976-09-28
NO140443B true NO140443B (no) 1979-05-21
NO140443C NO140443C (no) 1979-08-29

Family

ID=20324084

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO761013A NO140443C (no) 1975-03-26 1976-03-23 Anslagskontaktanordning i et tennroer

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4036143A (no)
DE (1) DE2610964C2 (no)
DK (1) DK142214B (no)
FR (1) FR2305709A1 (no)
GB (1) GB1538615A (no)
IT (1) IT1059578B (no)
NO (1) NO140443C (no)
SE (1) SE397727B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19820988C1 (de) * 1998-05-11 1999-07-29 Honeywell Ag Induktiv programmierbarer durch Aufschlag ausgelöster elektronischer Zünder
US7614345B1 (en) * 2005-06-27 2009-11-10 The United States Of America As Represented By The Department Of The Navy Impact switch

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA693107A (en) * 1964-08-25 Verwaltungsgesellschaft Der Werkzeugmaschinenfabrik Oerlikon Impact fuse having an impact member
FR1263372A (fr) * 1960-04-29 1961-06-09 Sud Aviation Contacteur d'impact pour projectiles percutants
BE620567A (no) * 1961-08-09
US3158705A (en) * 1962-12-04 1964-11-24 Robert W Bliss Combination graze and impact switch
NL7113085A (no) * 1970-11-07 1972-05-09
SE363894B (no) * 1971-02-02 1974-02-04 Philips Svenska Ab

Also Published As

Publication number Publication date
DE2610964C2 (de) 1984-11-15
DK142214B (da) 1980-09-22
FR2305709A1 (fr) 1976-10-22
IT1059578B (it) 1982-06-21
SE397727B (sv) 1977-11-14
NO761013L (no) 1976-09-28
DE2610964A1 (de) 1976-10-07
US4036143A (en) 1977-07-19
GB1538615A (en) 1979-01-24
NO140443C (no) 1979-08-29
DK127476A (no) 1976-09-27
FR2305709B1 (no) 1980-03-21
DK142214C (no) 1981-03-30
SE7503490L (sv) 1976-09-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2750910C (en) Detonator
US3941058A (en) Electric ignition device
US2712575A (en) Squib switch
US2655867A (en) Fuze
US2934017A (en) Setback charging condenser
US3954061A (en) Safety device on electric projectile fuses
US3086468A (en) Angle sensitive switch
US2485887A (en) Projectile
US2892411A (en) Crystal point detonation fuze
US3202100A (en) Piezo-electric firing mechanism
US2458464A (en) Switch
US4286521A (en) Device actuated electrically to trigger a mechanical percussion detonator
NO140443B (no) Anslagskontaktanordning i et tennroer
US3742857A (en) Fuzing system for stabilized anti-tank ammunition
GB1500483A (en) Missile or warhead for ground attack
US5914459A (en) Acceleration/deceleration sensing switch for munitions
US2982213A (en) Arming switch
US2856853A (en) Impact switch
US2903534A (en) Switch
US3589295A (en) Delay fuse mechanism
US3295449A (en) Electrical fuses for projectile or the like
US4515081A (en) Arrangement in a fuse for projectiles with explosive charge for changing over between direct and delayed ignition of the explosive charge
US2919649A (en) Impact detonator
US3884151A (en) Detonator for land mines
US3983819A (en) Self-destruct delay fuze with voltage-responsive switch