NO136325B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO136325B
NO136325B NO2642/72A NO264272A NO136325B NO 136325 B NO136325 B NO 136325B NO 2642/72 A NO2642/72 A NO 2642/72A NO 264272 A NO264272 A NO 264272A NO 136325 B NO136325 B NO 136325B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
filter
frequency
amplifier
capacitor
output
Prior art date
Application number
NO2642/72A
Other languages
English (en)
Other versions
NO136325C (no
Inventor
S Nakamura
N Naito
T Horichi
Y Kanamoto
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NO136325B publication Critical patent/NO136325B/no
Publication of NO136325C publication Critical patent/NO136325C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G9/00Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control
    • H03G9/02Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers
    • H03G9/12Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers having semiconductor devices
    • H03G9/18Combinations of two or more types of control, e.g. gain control and tone control in untuned amplifiers having semiconductor devices for tone control and volume expansion or compression

Landscapes

  • Networks Using Active Elements (AREA)
  • Signal Processing Not Specific To The Method Of Recording And Reproducing (AREA)
  • Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Reduction Or Emphasis Of Bandwidth Of Signals (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en koplingsanordning for be-
arbeidning av elektriske signaler, omfattende en forsterker med en tilbakekoplingssløyfe, hvor forsterkerens utgang er for-
bundet med et variabelt filter som er innkoplet i tilbakekop-lingssløyfen, og er særlig beregnet pa å undertrykke eller eliminere støy som overlagres signalet mellom opptegning og gj engivelse.
Elektriske signaler overlagres vanligvis støy når
det passerer en overføringsvei fra det sted signalene frembringer og til det sted hvor de skal gjengis. Det er kjent forskjellig teknikk for å overvinne virkningen av slike støysignaler og særlig støy som innføres av et opptegningsmedium og andre appa-rater hvor signalene opptegnes på magnetbånd eller annet opptegningsmedium. Slik støy er ikke jevnt fordelt over informa-sjonssignalets frekvensområde og det er mulig å minske virkningen av slik støy ved å regulere frekvenskarakteristikken i overføringsveien. Det er imidlertid ønskelig å opprettholde en god frekvenskarakteristikk for informasjonssignalet hvilket betyr at enhver økning av signalamplituden i en del av overføringsveien må kompenseres ved minskning av signalamplituden i en annen del av overføringsveien.
En mere avansert korreksjonsteknikk anvender det
faktum at.støy er særlig uønsket når amplituden av informasjonssignalet er liten og ikke overdøver støyen. Ifølge denne teknikk forsterkes signaler med liten amplitude mer enn signaler med stor amplitude før signalene tilføres den del av overføringsveien hvor støy helst overlagerer signalet. F.eks. kan signaler med liten amplitude forsterkes mer enn signalene med stor amplitude under opptegningen på opptegningsmediet. Under gjengivelsen forsterker
de opptegnede signaler på sådan måte at signaler med opprinnelig liten amplitude forsterkes mindre enn signaler med opprinnelig stor amplitude. Derved vil hele overføringsveien påvirke signalene jevnt ved kompenseringen for de modifiserte signalamplituder som innføres under opptegningen. Fordelen er her at støysignaler med liten amplitude som kan innføres av selve opptegningsmediet eller som kan inn-føres av opptegningsomformerne bare passerer en del av hele overføringsveien slik at de forsterkes bare lite. Det har også vært foreslått at denne teknikk skal anvendes på bare utvalgte deler av frekvensbåndet for informasjonssignalet, f.eks. for å minske lav-frekvens støy som f.eks. brum, eller høyfrekvent støy som f.eks. pip.
Hensikten med oppfinnelsen er å tilveiebringe en forbedret korreksjonsteknikk for selektivt å minske støysignalet med liten amplitude i et frekvensbånd avhengig av amplituden av informasjonssignalene.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at innretningen omfatter bare én signalvei som forbinder inngangskretsen med utgangskretsen, og et filter med en.frekvenskarakteristikk med et første hovedsakelig flatt nivå i et første frekvensområde over en første frekvens, og.et andre hovedsakelig flatt nivå i et andre frekvensområde under en andre frekvens, hvilken andre frekvens er lavere enn den første frekvens, og det andre nivå er forskjellig fra det første nivå, og frekvenskarakteristikken mellom den første og andre frekvens ligger mellom det første og andre hovedsakelig flate nivå, hvilket filter omfatter en variabel impedans hvis variasjon på forhåndsbestemt måte i samsvar med amplituden, av i det minste en del av inngangssignalet, forskyver den første og andre frekvens samtidig mens nivåene holdes hovedsakelig konstant.
Med fordel kan det variable filter omfatte et par.inn-gangsklemmer, en første og en andre kondensator,som er forbundet i serie over inngangsklemmene som en spenningsdeler, et par utgangsklemmer over hvilke-den andre kondensator er forbundet, og en tredje kondensator og en styrbar impedans er forbundet i serie og seriekoplingen er parallellforbundet med den andre kondensator over utgangsklemmene.
Fortrinnsvis er innretningen en vender hvis bevegelige kontakt er forbundet med forsterkerens tilbakekoplingsinngang og hvis faste kontakter er forbundet med filteret resp. forsterkerutgangen.
Med fordel kan det mellom forsterkerutgangen og filteret være anordnet en amplituderegulator som sammen med filteret har en forsterkning på tilnærmet null .•
Amplituderegulatoren kan ifolge oppfinnelsen omfatte et dempningsledd og en kompenseringsforsterker.
Mellom venderen og forsterkerens tilbakekoplingsinngang kan det videre være anordnet et tilbakekoplingselement.
Filteret kan videre være forbundet med en styreforsterker for å styre frekvenskarakteristikken for filteret i samsvar med amplituden av signalet som bearbeides i koplingsanordningen.
Styreforsterkeren kan med fordel være forbundet med filterets utgang for å motta et signal fra denne utgang.
Styreforsterkeren kan med fordel omfitte et båndsperrefilter.
Det variable filter kan omfatte en forste og en andre kondensator i serie med en spenningsdeler for det signal som skal bearbeides, og en tredje kondensator en variabel impedans i serie, parallelt med den andre kondensator.
Den variable impedans kan omfatte en transistor hvis emitter- kollektorovergang ligger i serie med den tredje kondensator.
Det variable filter kan omfatte en emitterfolger- • koplet transistor mellom hvis emitter og et fastlagt potensial er forbundet en belastningsimpedans som er parallellkoplet med seriekoplingen av den forste og andre kondensator, en andre transistor hvis basis og emitter er forbundet med filterets utgangsklemmerv
Styreforsterkeren kan med en inngangsklemme være forbundet med forbindeleespunktet mellom den tredje kondensator av den variable impedans, og med en utgangsklemme forbundet med den variable impedans for å variere denne i samsvar med amplituden av signalet over impedansen.
Den variable impedans kan være motsatt proporsjonal med spenningen over denne.
Ved koplingsanordningen ifolge oppfinnelsen blir amplituden av signalene fra forsterkeren modifisert ved hjelp av det variable filter i samsvar-med frekvenskarakteristikken for filteret i oyeblikket. Filteret har en frekvenskarakteristikk som demper et frekvensbånd i forhold til et annet, dvs. signaler med lav frekvens i forhold til signaler med hoy frekvens, innenfor hele frekvensområdet for informasjonssignalene. Filteret er inn-rettet slik at dempningen av signalene med lav frekvens er forholdsvis konstant og dempningen av signaler med hoy frekvens også er forholdsvis konstant, men mellom de lave og hoye frekvenser varierer dempningen mellom en ovre og nedre grense. Styringen av filteret er slik at det regulerte området kan forskyves mot de hoye frekvenser eller mot de lavere frekvenser avhengig av amplituden av in-formasjons signal ere.
Når koplingsanordningen ifolge oppfinnelsen anvendes ved opptegning av informasjonssignalet på et opptegningsmedium, som f.eks. magnetbånd, vil signalene som har passert koplingsanordningen bli tilfort en opptegningsomformer. Kn motkoplingskrets kan forbindes mellom forsterkerens utgangskrets og inngangskrets når anordningen er én del av en opptegningsinnretning.
Hvis på den annen side forsterkeren og det variable filter med sin styrekrets anvendes for gjengivelse forbindes utgangen av det variable med forsterkerinngangen slik at det variable filter danner en del av en motkoplingssloyfe. I det tilfellet vil signaler som er mer dempet av filteret tilveiebringe mindre motkop-ling i forsterkeren hvilket vil resultere i en storre utgangsampli-tude i forsterkerutgangen en for signaler som er mindre dempet av filteret. Forsterkerens utgang kan så forbindes med hoyttaler
eller en annen onsket belastning.
Disse komponenter kan innordnes i en enkelt innret-ning for opptegning av signaler på bånd <p>g gjengivelse av disse signaler igjen. Hvis innretningen skal.anvendes både for opptegning og gjengivelse anvendes venderen for omkopling.fra det ene til det andre. For opptegning forbinder venderen forsterkerutgangen med forsterkerinngangen via tilbakekoplingselementet, samtidig som forsterkerutgangen gjennom amplituderegulatoren og det variable filter forbindes med opptegningsomformeren. På denne måte dannes en mot-koplingssloyf e gjennom tilbakekoplingselementet og opptegningssignalet påvirkes av filteret. Ved gjengivelse forbinder venderen utgangen fra det vaiable filter med forsterkerinngangen via tilbakekoplings-elenentet. Videre kan forsterkerinngangen via-en ytterligere vender forbindes enten med en mikrofon eller med en gjengivelsesomformer for henholdsvis opptegning og gjengivelse. De to vendere kan med fordel være mekanisk forbundet med hverandre for samtidig betjening.
Nok en vender kan forbinde hoytaleren med forsterkerutgangen og opptegningsomformeren til utgangen av filteret henholdsvis for gjengivelse og opptegning.
For å minske pip som frembringes av magnetbåndet i opptegningsinnretningen kan det variable filter innrettes slik at når informasjnnssignalet ligger i den hoyfrékvente del av overforingsbåndet og samtidig har liten amplitude, vil signalet bli forsterket mere enn andre signaler med lik amplitude i den lavere frekvensdel av overforingsbåndet. For frekvenser i den midtre del av overforingsbåndet vil forsterkningen være avhengig av frekvensen og vil ligge mellom maksimalforsterkning for-dé hoyfrékvente signaler og minimalforsterkning for de lavfrekvente signaler. Når nivået av , de innkommende signaler oker, kan overforingsfrekvensbåndet forskyves slik at forsterkningen av signalene i overforingsbåndet minskes. Ved gjengivelse vil forsterkningen av de hoye frekvenser med liten amplitude være mindre enn., forsterkningen av de lavfrekvente signaler med liten amplitude. Overf5ringsbåndet vil være det samme som for opptegning slik at forsterkningen av signalene innenfor båndet vil ha den inverse verdi av forsterkningen ved opptegning. Anvendelse av samme komponentet både for opptegning og gjengivelse gir lik og motsatt virkning på informasjonssignalene.
Et utfdrelseseksempel på oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningene. Fig. 1 viser et blokkskjema for en koplingsanordning ifolge oppfinnelsen. Fig. 2 viser et koplingsskjema for det variable filter på fig. 1. Fig. JA - 3D viser egnede kretser som er egnet for anvendelse som den variable impedans i filteret på fig. 2.
Fig. 4 viser frekvenskurver for anordningen på fig.
1 anvendt for opptegning.
Fig. 5 viser på samme måte frekvenskurver for anordningen på fig. 1 anvendt for gjengivelse. Fig. 6 viser inngangs- utgångskarakteristikkene for koplingsanordningen på fig. 1. Fig. 7 viser et koplingsskjema for koplingsanordningen på fig. 1.
, Koplingsanordningen på fig. 1 omfatter en inngangsklemme 11 til forsterkeren 12 som har en utgangsklemme 13. Et til-
bakekoplingselement 14 er også forbundet med en tilbakekoplingsinngang i forsterkeren 12. Tilbakekoplingsinngangen kan være den samme som forsterkerinngangen som er forbundet med klemmen 11., men kan også være inngang til et annet trinn i forsterkeren 12. Tilbakekoplingselementet 14 er her vist som en motstand som er forbundet med den bevegelige kontakt i en vender 16 som har to stil-linger R og P som svarer til opptegning på magnetbånd, resp. gjengivelse av signaler som tidligere er opptegnet på magnetbåndet, og denne stilling av venderen er vist på fig. 1.
Kt variabelt filter 17 er forbundet med klemmen 13 for å motta utgangssignaler fra forsterkeren 12. Det variable filter skal beskrives nærmere nedenfor. Det skal bare nevnes at frekvenskarakteristikken for det variable filter styres dynamisk av en styreforsterker l8. Utgangen, fra filteret 17 er forbundet med en kompenseringsforsterker 19 hvis forsterkning kan innstilles for å-kompensere for dempningen i et dempningsledd 20 og filteret 17. Utgangen fra kompenseringsforsterkeren 19 er forbundet med kontakten P i venderen 16 og også med en utgangsklemme 21 som på sin side og i foreliggende tilfelle er forbundet med en magnetisk opptegningsomformer 22. Omformeren 22 tjener til opptegning av informasjon på magnetbåndet 23 av hvilket bare er vist en liten lengde på tegningen. Fig. 2 viser koplingsskjemaet for det variable filter 17 pa fig. 1 og omfatter en inngangsklemme 24 som er forbundet med basisen i en forste transistor 26 som er emitterfolgerkoplet og har lav utgangsimpedans. Motstandene 27 og 28 danner en spenningsdeler mellom emitteren i transistoren 26 og jord. De egent-lige filterelementer er innrammet med strekede linjer 29 og omfatter et par kondensatorer'32 og 33 som er parallellforbundet med hver sin motstand i spenningsdeleren 27 og 28. Filterelementene omfatter en tredje kondensator 34 hvis ene pol er forbundet med forbindelses-punktet mellom kondensatorene 32 og 33 °g hvis andre pol er forbundet med emitteren i en transistor 36 hvis kollektor er forbundet med jord. Emitter- kollektorovergangen i transistoren 36 er parallellkoplet med en motstand 37 og basisen i transistoren 36 er forbundet med en klemme 38 f°r tilforsel av et styresignal.
Selve filter elementene er forbundetmed basisen i en transistor 39 ra©d forholdsvis hoy inngangsimpedans..Utgangssignalet fra det variable filter 17 taes fra en klemme 4-1 som er forbundet med kollektoren i transistoren 39* Selve filterelementene sammen med motstandene 27 og 28 danner et hoypassfilter. Frekvenskarakteristikken for dette filter varieres med impedansen i emitter- kollektorovergangen i transistoren 36 og dette på sin side styrer amplituden av styresignalet som tilfores klemmen 38. For styresignaler med liten amplitude som påtrykker basisen i transistoren 36 et potensial som ligger svært lite over jordpotensialet, gjor transistoren forholdsvis sterkt ledende. Når amplituden av styresignalet oker, blir transistoren 36 mindre ledende. ;Frekvenskarakteristikken for filteret 17 er vist ;på fig. 4« Det hoyeste nivå V,, av utgangsspenningen har et forhold til inngangsspenningen som kan utledes som e^n ved hjelp av ligningen ;hvor Z^2 og Zoq er impedansene for kondensatorene 32 resp. 33• Denne ligning angir at kondensatorene 32 og 33 bare virker som en spenningsdeler for å tilveiebringe det ovre nivå V^. På den .annen side kan det lave spenningsnivå V-r i forhold til inngangsspenningen <e>^nutledes >'av ligningen hvor Vqo || angir impedansen av parallellforbindelsen av kondensatorene 33 og 34• Hvis grensefrekvensene f^ og f^ var skjærings-punktene mellom de hellende deler av kurvene på fig. 4 °g spennings-nivående V-^ og V^, kunne de uttrykkes ved ligningene ;hvor Cj2, G^ og C^^ er kapasiteten for kondensatorene 32,33 og 34 og <Z>^g er utgangsimpedansen for transistoren 36. FQlgelig kan grensefrekvensene f-^ og f^ variere ved å regulere impedansen Z^g på den hellende linje på fig. 4 fra kurven a til kurven b. Kurven a er frekvenskarakteristikken når nivået av signalet som tilfores inngangsklemmen 38 er lite og derfor er impedansen Z^g stor. Frekvenskarakteristikken folger den hellende linje b når inngangsspenningen som tilfores klemmen 38 er stor og derfor er impedansen Z^g liten. I det midlere signalnivå ligger frekvenskarakteristikken mellom kurvene a og b. Det er viktig at endringen av impedansen C^g ikke endres ved spenningsnivåene V^ og V^, men bare varierer beliggenheten av overf oringsbåndet mellom frekvensene f-^ og f^. ;Frekvenskarakteristikken for filteret er antydet med to frekvenser f-^ og f^ innenfor overf oringsbåndet. Frekvensen f-^ ;er lavere enn frekvensen fg og nivået er alltid lavere for frekvensen f-^ enn for frekvensen f^. Det noyaktige nivå ved hver av disse frekvenser er avhengig av nivået, av den spenning som tilfores klemmen 38. For stor inngangsspenning på klemmen 38 vil nivået ved frekvensen f-^ være V-^. ;Frékvenskarakteristikkene på fig. 4 gjelder også for hele koplingsanordningen for opptegning av signaler på båndet 23 •<I dette tilfellet er den bevegelige kontakt i venderen 16 forbundet med kontakten R og utgangsspenningen fra forsterkeren 12 er modifisert ved frekvenskarakteristikken i det variable filter 17. ;Når koplingsanordningen på den annen side anvendes for gjengivelse av tidligere opptegnede signaler mottar klemmen 11 inngarigs signal et fra en magnetisk gjengivelsesomf ormer og venderen l6 har den stilling som er vist på fig. 1 hvor den bevegelige kontakten er forbundet med kontakten P. Hele tilbakekoplingssloyfen for forsterkeren 12 omfatter ikke bare motstanden 14, men også det variable filter 17, kompenseringsforsterkeren 19 og dempningsleddet 20. Når motkoplingen for forsterkeren 12 er stor, vil utgangsspenningen være forholdsvis liten. På den annen side vil utgangsspenningen være forholdsvis stor når motkoplingen er Jbrholdsvis liten. Da storrelsen av motkoplingen er bestemt av frekvenskarakteristikken av det variable filter 17, vil utgangsspenningen fra forsterkeren 12 ved gjengivelse, målt på klemmen 13 være som vist på fig. 5 som er invers i forhold til fig. 4« Både på fig. 4 og 5 ;er virkningen av en stor inngangsspenning på klemmen j8 på fig. 2, ;en forskyvning av overforingsbåndet tilhoyre, dvs. til kurven b på fig. 4 °g til kurven b<f> på fig. 5« Opptegning og gjengivelse kom-penserer således på dynamisk basis. ;Fig.6 viser forholdet mellom utgangssignalet og inngangssignalet på fig. 1 for begge arbeidsoperasjoner... Overforings-karakteristikken som omfatter både-, opptegning og gjengivelse-.er. lineær, hvilket betyr at amplituden av utgangssignalet er direkte en funksjon av amplituden av inngangssignalet. Dette forhold er angitt med linjen 42 på fig. 6. Karakteristikken for koplingsanordningen på fig, 1 under opptegning er vist med kurvene 43 og 44 over linjen 42 og de tilsvarende kurver for gjengivelse er vist med kurvene 46 og 47 under linjen 42. ;Hele frekvenskarakteristikken mellom inngangsklemmen 11 på fig. 1 og utgangsklemmen 21 viser en dempning av de hoyere frekvenser, Som vist på fig, 4 heves grensefrekvensen ved oket nivå av inngangssignalet. Resultatet er som vist på fig. 5 at-når 'inn-gangssignalnivået er lite,6kes forsterkningen i anordningen med P-^ over den opprinnelige kurve 42 til kurven 43• Når inngangssignal-nivået overskrider punktet, e-^ starter dempningen slik at kurven 43 nærmer seg kurven 42. Dette skyldes at overforingsbåndet for det variable filter 17 forskyves mot b som vist på fig. 4« Dette forhold svarer til det tilfellet hvor inngangssignalet har et meget lavt nivå og en frekvens f-^ som angitt på fig. 4» ;For en hoyere frekvens som befinner seg midt på overforingsbåndet på fig. 4> kan det oppnås et hoyere signalnivå ;som vist med kurven 44- 1 dette tilfellet har anordningen storre forsterkning Pg enn P-^ for signal med lavere frekvens. Forsterkeren 12 styrer det variable filter 17 slik at signalet med frekvensen" ;f2 forsterkes mer enn signalet med frekvensen f-^, og styringen av det variable filter 17 starter på et lavere nivå eo enn inngangs- ;signalnivået e-^. Som folge herav kurven 44 nærme seg kurven 42 ;ved mindre nivå. Ved liten amplitude vil signalet med hoy frekvens bli forsterket mere enn et'signal med hoyere frekvens og samme nivå. Når koplingsanordningen på fig. 1 anvendes for gjengivelse skjer noyaktig det motsatte som vist med kurvene 46 og 47 som er symmetriske med kurvene 43 og44« Dette betyr at signaler med hoyere frekvenser dempes mer ved gjengivelse enn signaler med lavere frekvens. På denne måte kan signal- stoyforholdet bedres ved at hoyfrekvenspip og lignende minskes. ;Fig. 7 viser et- koplingsskjema for koplingsanordningen på fig. 1. I tillegg til fig. 1 har fig. 7 en magnetisk gjengivelsesomformer 49 som er forbundet med kontakten P<*> i venderen l6'. Omformeren anvendes når anordningen skal anvendes for gjengivelse. Det er også vist en mikrofon 51 som er forbundet med kontakten R' for anvendelse når anordningen anvendes for opptegning. Den bevegelige kontakt i venderen 16' er forbundet med en forsterker 52 som leverer signaler med tilstrekkelig amplitude til inngangsklemmen 11. Inngangen til styreforsterkeren l8 er .forbundet direkte med emitteren i transistoren 36 som i virkeligheten er en av utgangsklemmene fra filteret. Koplet på denne måte virker koplingsanordningen i samsvar med de strekede linjer på fig. 6. Styreforsterkeren 18 omfatter tre transistortrinn 54-56 av hvilke
"det siste er koplet som emitterfolger og leverer signaler til et båndsperrefilter 53» Hensikten med dette filter er å eliminere spesielle signaler som f.eks. pilotfrekvensen på 19 kHz som anvendes .ved FM-multipleksdrift. Et lavpassfilter 57 forbinder utgangen av trinnene 5^-54 for å forsterke de hoyere frekvenser. Utgangssignalet fra filteret 53 er likerettet og forbundet med basisen i transistoren 36. Resten av koplingsanordningen svarer til fig. 1 og en forklaring skal ikke gjentas her.

Claims (13)

1. Koplings anordning for bearbeidning av elektriske signaler, omfattende en forsterker med en tilbakekoplings-sløyfe, hvor forsterkerens utgang er forbundet med et variabelt filter som er innkoplet i tilbakekoplingssløyfen,. karakterisert ved at innretningen omfatter bare en signalvei som forbinder inngangskretsen med utgangskretsen, og et filter med en frekvenskarakteristikk med et første hovedsakelig flatt nivå i et første frekvensområde over en første frekvens, og et andre hovedsakelig flatt nivå i et andre frekvensområde under en andre frekvens, hvilken andre frekvens er lavere enn den første frekvens, og det andre nivå er forskjellig fra det første nivå, og frekvenskarakteristikken mellom den første og andre frekvens ligger mellom det første og andre hovedsakelig flate nivå, hvilket filter omfatter en variabel impedans hvis variasjon på forhåndsbestemt måte i samsvar med amplituden av.i det minste en del av inngangssignalet, forskyver den første og andre frekvens samtidig mens nivåene holdes hovedsakelig konstant.
2. Koplingsanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det variable filter omfatter et par inn-gangsklemmer, en første og en andre kondensator som er forbundet i serie over inngangsklemmene som en spenningsdeler, et par utgangsklemmer over hvilke den andre kondensator er forbundet, og en tredje kondensator og en styrbar impedans er forbundet i serie og seriekoplingen er parallellforbundet med den andre kondensator over utgangsklemmene.
3. Koplingsanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at innretningen er en vender hvis bevegelige kontakt er forbundet med forsterkerens tilbakekoplingsinngang og hvis faste kontakter er forbundet med filteret resp. forsterkerutgangen.
4. Koplingsanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det foran filteret er anordnet en amplituderegulator som sammen med filteret har en forsterkning på tilnærmet null.
5- Koplingsanordning ifølge krav 4, karakterisert ved at amplituderegulatoren omfatter et dempningsledd og en kompenserings forsterker.
6. Koplingsanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det mellom venderen og forsterkerens tilbakekoplingsinngang er anordnet et tilbakekoplingselement.
7- Koplingsanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det med filteret er forbundet en styreforsterker for å styre frekvenskarakteristikken for filteret i samsvar med amplituden av signalet som bearbeides i koplingsanordningen.
8. Koplingsanordning ifølge krav 7, karakterisert ved at styreforsterkeren er forbundet med filterets utgang for å motta et signal fra denne utgang.
9.. Koplingsanordning ifølge krav 8, karakterisert ved at styreforsterkeren omfatter et båndsperrefilter.
10. Koplingsanordning ifølge et av de foregående krav,' karakterisert ved at det variable filter omfatter en første og en andre kondensator i serie med en spenningsdeler for det signal som skal bearbeides, og en tredje kondensator og en variabel impedans i serie, parallelt med den andre kondensator.
11. Koplingsanordning ifølge krav 10, karakterisert ved at den variable impedans omfatter en transistor hvis emitterkollektorovergang ligger i serie med den tredje kondensator.
12. Koplingsanordning ifølge krav 10, karakterisert ved at det variable filter omfatter en emitter-følgerkoplet transistor mellom hvis emitter og et fastlagt potensial er forbundet en belastningsimpedans som er parallellkoplet med seriekoplingen av den første og andre kondensator, en andre transistor hvis basis og emitter er forbundet med filterets utgangsklemmer.
13. Koplingsanordning ifølge krav 12, karakterisert ved at den variable impedans er motsatt proporsjonal med spenninger over denne.
NO2642/72A 1971-07-24 1972-07-24 Koblingsanordning for bearbeidning av elektriske signaler. NO136325C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP5552971A JPS5648883B1 (no) 1971-07-24 1971-07-24

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO136325B true NO136325B (no) 1977-05-09
NO136325C NO136325C (no) 1977-08-17

Family

ID=13001242

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO2642/72A NO136325C (no) 1971-07-24 1972-07-24 Koblingsanordning for bearbeidning av elektriske signaler.

Country Status (16)

Country Link
JP (1) JPS5648883B1 (no)
AT (1) AT351826B (no)
AU (1) AU476805B2 (no)
BE (1) BE786629A (no)
CA (1) CA997276A (no)
CH (1) CH577770A5 (no)
DE (1) DE2236173C3 (no)
DK (1) DK146140C (no)
FR (1) FR2147146B1 (no)
GB (2) GB1398733A (no)
IT (1) IT961650B (no)
MY (2) MY7900106A (no)
NL (1) NL175570C (no)
NO (1) NO136325C (no)
SE (1) SE388330B (no)
ZA (1) ZA725084B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4263624A (en) * 1978-12-12 1981-04-21 Dolby Laboratories Licensing Corporation Analog recording on magnetic media
DE3115683C2 (de) * 1981-04-18 1983-07-28 Deutsche Thomson-Brandt Gmbh, 7730 Villingen-Schwenningen Schaltungsanordnung zur verzögerten, automatischen Verstärkungsregelung
JPS6220405A (ja) * 1985-07-18 1987-01-29 Pioneer Electronic Corp 増幅度調整回路
DE202007006689U1 (de) 2007-05-07 2008-09-18 Hetal-Werke Franz Hettich Gmbh & Co. Kg Antriebseinrichtung für einen Beschlag

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3665345A (en) * 1969-07-21 1972-05-23 Dolby Laboratories Inc Compressors and expanders for noise reduction systems

Also Published As

Publication number Publication date
BE786629A (fr) 1972-11-16
GB1398733A (en) 1975-06-25
AT351826B (de) 1979-08-10
CA997276A (en) 1976-09-21
DE2236173B2 (de) 1981-06-19
FR2147146B1 (no) 1978-02-10
GB1398732A (en) 1975-06-25
CH577770A5 (no) 1976-07-15
JPS5648883B1 (no) 1981-11-18
ZA725084B (en) 1973-04-25
FR2147146A1 (no) 1973-03-09
DK146140C (da) 1983-11-28
AU476805B2 (en) 1976-10-07
NL175570C (nl) 1984-11-16
AU4490772A (en) 1974-01-31
NO136325C (no) 1977-08-17
NL7210201A (no) 1973-01-26
ATA636372A (de) 1979-01-15
IT961650B (it) 1973-12-10
DK146140B (da) 1983-07-04
DE2236173A1 (de) 1973-02-08
MY7900106A (en) 1979-12-31
MY7900107A (en) 1979-12-31
NL175570B (nl) 1984-06-18
DE2236173C3 (de) 1982-02-11
SE388330B (sv) 1976-09-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4281295A (en) Noise reducing apparatus
US3845416A (en) Signal compressors and expanders
US3803505A (en) Gain control circuit
US3875334A (en) Multi-channel control circuit with D-C operated control devices
US3940709A (en) Equalization circuit
US4107622A (en) Tone controller
US2317025A (en) Volume control circuit
US4066976A (en) Amplifier with variable gain
US4072906A (en) Variable gain amplifier with adjustable upper frequency limit
FI76455C (fi) Foerstaerkare med styrd foerstaerkning och med variabel belastningsimpedans.
US3336539A (en) Variable equalizer system having a plurality of parallel connected tuned circuits
US4099134A (en) Amplifier with controllable transmission factor and switchable control characteristic
US4034308A (en) Amplifier with controllable transmission factor and switchable control characteristic
US4755771A (en) Equalizing circuit
NO136325B (no)
US2900609A (en) Tone compensated loudness control
US3729687A (en) System for selective frequency amplification or attenuation
US3934190A (en) Signal compressors and expanders
US3195067A (en) Frequency compensated gain control circuit
US4270103A (en) Amplifier having a variable propagation constant
US2192959A (en) Tone control system
US3946249A (en) Signal control circuit
US2319663A (en) Volume control circuits
US2777994A (en) Level regulating devices for transmission systems for coaxial cables
US2209955A (en) Wave translation system